Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Εξερευνήστε την Ελευσίνα!!


Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα είμαστε παγιδευμένοι σε υποχρεώσεις,  αντιμέτωποι με την άσχημη κατάσταση των δρόμων και το συχνό μποτιλιάρισμα, και δεν έχουμε αρκετό χρόνο να βγούμε πέρα από τα όρια της γειτονιάς μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εστιάζουμε το βλέμμα μας σε ότι είναι κοντά στον τόπο μας, κι έτσι να στερούμαστε τις ομορφιές που κάποτε δέσποζαν στο λεκανοπέδιο. Ακόμη, να μην γνωρίζουμε τι χάνεται αυτή τη στιγμή από τις παράνομες απαλλοτριώσεις και χρήσεις, τις καταπατήσεις ιδιωτών,αλλά και από την αδιαφορία των επίσημων φορέων. Το μήνυμα είναι, βγείτε για εξερεύνηση, περπατήστε, υπάρχουν ομάδες που θα σας βοηθήσουν σαν οδηγοί αν πιστεύετε ότι δεν θα καταφέρετε, υπάρχουν όμορφα βιβλία χάρτες, αλλά και εύκολοι σε πρόσβαση προορισμοί, δίπλα σας. Δεν χρειάζεται να ξενιτευτείτε για να έρθετε σε επαφή με τη φύση. Στα δικά μας μέρη, στη Δυτική Αθήνα έχουμε πολλές ομάδες που δρουν εξερευνώντας, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στα άλλα βουνά της Αττικής απ’όσο γνωρίζω. Σήμερα θα προσπαθήσω να σας πάω μια βόλτα, μήπως και αυτό σας κάνει να ζηλέψετε, και πυκνώσετε τις ομάδες που τόσο έχουν προσπαθήσει ώστε να μην ξεχαστούν αυτά τα σημαντικά σημεία του λεκανοπεδίου, αλλά έχουν καταφέρει και πολλά.
Πόσο συχνά εμείς οι ίδιοι, και οι φίλοι μας δεν γκρινιάζουμε για μοναξιά και απομόνωση;για έλλειψη εκτόνωσης; γνωριμιών;(ε,μία δικαιολογία λιγότερη)
Η απόδραση θα μας απομακρύνει για λίγο από τη ρουτίνα, και δρα αγχολυτικά. Γιατί εξερευνώντας και σε επαφή με όλα αυτά, μαζί μας έρχεται κάτι καινούργιο, μια χαραμάδα ανοίγει στο νου. Κάτι αυθεντικό ενώνει το σώμα μας με το δρόμο και την ιστορία. Ναι, αυτό θα πρέπει να είναι το δεύτερο μήνυμα:να μάθουμε την ιστορία με ένα άλλο τρόπο. Περπατώντας. Θα αρχίσουμε από την Ιερά Οδό, και από το τέλος. Την Ελευσίνα, με σχετικές φωτογραφίες και χρήσιμους συνδέσμους για περισσότερη εξερεύνηση.

Ακόμη και η μόλυνση φτιάχνει τέχνη

Το Θριάσιο πεδίο είναι 30 λεπτά από το Σύνταγμα..
Το ναυάγιο καταμεσής του κόλπου
Ψάρεμα-Ελευσίνα

ΠΕΤΡΟΛΑ και ΑΚΤΩΡ περιφρονούν την νομιμότητα! 18/9/ 2009
Για 5η φορά στο Αυτόφωρο οι υπεύθυνοι για παράνομες εργασίες στον Λόφο της Βλύχας.


Εν κρυπτώ  η επέκταση του διυλιστήριου
8 /11/ 2009
Οι αρμόδιες Νομαρχιακές υπηρεσίες στην Υπηρεσία της ΠΕΤΡΟΛΑ !
Διαβάστε περισσότερα: http://epitropiagona.blogspot.com/
Η Αττική κρύβει μια βαθιά πληγή στα σωθικά της. 

Ιερό Αφροδίτης, Λίμνη Αρχαίων Ρειτών 

Δείτε εδώ και άλλα  ευρήματα και φωτογραφίες 
Ο χάρτης του Ι. Τραυλού για τα 1000 μέτρα της αρχαίας Ιεράς οδού. 
Ο χάρτης αποτυπώνει την πορεία της αρχαίας Ιεράς οδού  από το Ιερό της Αφροδίτης προς τη λίμνη Ρειτών (παρεμβάλλεται ο οικισμός της Αφαίας).
Και αυτή η σύνδεση θα σας βγάλει στην ταινία "Αγέλαστος πέτρα"
http://www.youtube.com/watch?v=Uq3I1HG9w1A&feature=player_embedded#!
Οι πρώτοι βλαστοί στα καμένα 

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010
Την πρώτη του Σεπτέμβρη είχαμε κι άλλη φωτιά στη λίμνη. Παραπρόπερσι είχε καεί ο δυτικός λόφος, πέρυσι κάηκε δύο φορές το δάσος των ευκαλύπτων στα νοτιοανατολικά...και φέτος κάηκε η βορινή πλευρά...το μόνο που μένει τώρα είναι να πιάσει φωτιά και η ίδια η λίμνη (έχει συμβεί τρεις φορές στο παρελθόν).
Στα καμένα 
Παρόλα αυτά τα πρώτα βλαστάρια εμφανίστηκαν στο λόφο, λίγες μέρες μετά τη φωτιά και σπάνε λίγο τη μαυρίλα. Τα δέντρα θα ανακάμψουν σε μερικές δεκαετίες...εάν βέβαια υπάρχει ακόμα η λίμνη...
Η Λίμνη των Αρχαίων Ρειτών  είναι ένας απειλούμενος υγροβιότοπος.
Στόχος του blog είναι να συμβάλλει, στην ανάδειξη των ακραίων προβλημάτων της λίμνης, στην αποτροπή της μεταφοράς των δεξαμενών της SHELL στην περιοχή της και στην περιβαλλοντική και πολιτιστική της αποκατάσταση.
Η κατά την αρχαιότητα, ιερή λίμνη της Περσεφόνης, αποτελεί το σύγχρονο πεδίο μαχών, όπου εκτυλίσσεται ένας άνισος αγώνας. Από τη μια πλευρά ορθώνεται ο καταστροφικός , υπερεξοπλισμένος, βιομηχανικός και πολιτικός γίγαντας και από την άλλη, μάχεται αμυνόμενος, ο φυσικός κόσμος της λίμνης. Σε αυτό το σημειολογικά ιδιότυπο, 'αντάρτικο λίμνης', ο κόσμος του υδροβιότοπου είναι οπλισμένος μόνο με την ικανότητα της επιβίωσής του. Τα πουλιά και η λίμνη όσο θα αντιστέκονται στον τοξικό πόλεμο, τόσο θα υπάρχουν. Δεν προστατεύονται από κανένα σύγχρονο δίκαιο, απλώς αγωνίζονται να επιβιώσουν σε έναν τόπο που είναι ακυρωμένος στη συνείδηση των "εκλεπτυσμένων Αθηναίων"Ένα κάλεσμα για να υπερασπίσουμε  τον αρχαιότερο δρόμο της Ευρώπης που κινδυνεύει άμεσα από τις μπουλντόζες της άνευ όρων "ανάπτυξής".
Δείτε στο http://limnik.blogspot.com/
Η Αρχαία Ιερά Οδός στο Ποικίλο Όρος 

Εδώ μια συνολική θέαση της Ιεράς Οδού.
και,
Τα 1000 άθικτα μέτρα του δρόμου που "κοιμούνται" πάνω από τη λίμνη
Λίμνη Κουμουνδούρου - Βουρκάρι
Βρείτε στον ιστότοπο 
http://vourkari.blogspot.com αποσπάσματα από την ταινία του Αλέξη Δαμιανού που μεγάλο τμήμα της γυρίστηκε στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου,ψηλά στο βουνό.
Στην ταινία θα ακούσετε και το ζεϊμπέκικο της Ευδοξίας του Μάνου Λοίζου.
Διαβάστε για την απόπειρα ιχνηλάτισης των καταλοίπων της αρχαίας Ιεράς Οδού Α' από το
http://ieraodo.blogspot.com/

Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας 
Τηλ.:210 5546019. Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 8:00 - 15:00
Γράψτε ένα σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.