Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Το Θριάσιο δεν είναι πρόβλημα μόνο των κατοίκων του.

η φωτογραφία είναι από το
Για όσους πιστεύουν ότι δεν μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει έξω από την πόλη μας. Μας αφορά όλους. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι λόγω της μορφολογίας του λεκανοπεδίου ταξιδεύουν κυρίως στις βόρειες περιοχές όπως έχει βρεθεί σε παλαιότερες μελέτες ,αλλά και προς τον Πειραιά και τη Γλυφάδα και τελικά παντού. Τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο Θριάσιο δίπλα σε εργοστάσια που εκπέμπουν τοξικά, τα καταναλώνουμε όλοι, και όχι μόνο οι πλησιέστεροι κάτοικοι. Αν επιχειρήσετε μια βόλτα προς την περιοχή, δεξιά από την Εθνική οδό, και μετα την λεωφόρο ΝΑΤΟ,θα έχετε την ευκαιρία να δείτε που μεγαλώνουν τα λαχανικά που γεμίζουν τα πιάτα μας. Το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη πλευρά του λεκανοπεδίου στη Μεσσαπία,που διατρέχει ο Ασωπός. Θα διαπιστώσετε πως μόνοι μας καταδικάζουμε τους εαυτούς μας, και προφανώς και τα παιδιά μας ,που πιθανόν να μην μπορέσουν να αλλάξουν όσα θα βρουν. Εμείς όλοι( και για όποιο λόγο δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με ότι γίνεται εκεί,πιστεύοντας ότι ζούμε αρκετά μακριά για να μας ενδιαφέρει), πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσει αυτή η καταστροφή. Από τη δεκαετία του 70, ο ΟΗΕ καθιέρωσε και μια ημέρα περιβάλλοντος, με σκοπό να αφυπνίσει και να εκπαιδεύσει τις συνειδήσεις, στα οικολογικά προβλήματα. Οι γιορτές αυτές έχουν χάσει σήμερα κάθε ουσία και αποτελούν ευκαιρία για τους επαγγελματίες της οικολογίας και τους πολιτικούς να δικαιολογήσουν αυτούς τους θεσμούς και την παρουσία τους. Οι ίδιοι άνθρωποι σχεδιάζουν τις ρυθμίσεις στο Θριάσιο,νομοθετούν για την Αθήνα, υπηρετούν συμφέροντα που σαν αποτέλεσμα έχουν να καταναλώνουμε τροφές με τοξικά κατάλοιπα,να θυσιάζονται οι ελεύθεροι χώροι και να λιγοστεύει ο αέρας που αναπνέουμε. Οι ίδιοι, παραδέχονται και περιγράφουν την καταστροφή. Ακολουθούν ενδεικτικά κάποια κείμενα.
Το πρώτο είναι έκθεση του Αστεροσκοπείου ,και δημοσιεύθηκε στο Έθνος, με τίτλο:
Διώρυγα ρύπανσης από τη Δυτική  Αττική «πνίγει» την Αθήνα
Έθνος

Οι ρύποι από τις βιομηχανίες σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο βρίσκουν ως «κερκόπορτα» το Δαφνί και σε συνδυασμό με τους δυτικούς ανέμους που πνέουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου διαχέονται στην πρωτεύουσα και επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα..συνέχεια στο: xaidari.blogspot.com
Το δεύτερο είναι από το 2008 και την Καθημερινή .
Και δεν είναι κάτι άλλο, παρά ένα βαρετό ευχολόγιο.Σε επόμενες αναρτήσεις θα ακολουθήσουμε την πορεία αυτών των εξαγγελιών,για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς έγινε πράξη.
Τα έργα που θα αλλάξουν την Αττική
Μια άλλη εικόνα της Aθήνας και του Πειραιά αναμένεται να αναδειχθεί με την ολοκλήρωση των έργων σε Δραπετσώνα, Βοτανικό αλλά και με την αξιοποίηση των ακινήτων του ΟΛΠ και του ΟΣΕ στον Πειραιά . Διαβάστε περισσότερα: portal.kathimerini.gr
Και η επίσημη θέση
O βουλευτής Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 28/9/2010 στη Βουλή για την ψήφιση του Νομοσχεδίου: χαρακτήρισε την «Κύρωση των Συμβάσεων που αφορούν το μέλλον των ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε και τα προγράμματα των υποβρυχίων του πολεμικού ναυτικού»  θνησιγενή και αποτυχημένη (την συνεργασία του ελληνικού δημοσίου και της Thyssen Krupp) επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση, μετά από τη δυσφήμιση της χώρας μας αλλά και την οικονομική επιβάρυνση, προχωρά στη ριζική της αλλαγή. (…)διαβάστε :
Και ώ του θαύματος!!!ο αγώνας έχει και επιτυχίες.
Υπό καθεστώς προστασίας ο υγρότοπος Βουρκαρίου Μεγάρων
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010.
Υπό προστασία τέθηκε ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Δυτικής Αττικής που εκτείνεται στην περιοχή Βουρκαρίου Μεγάρων, ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.Ύστερα από καταγγελία εκ μέρους μη κυβερνητικής οργάνωσης, που αφορούσε στην επιχωμάτωση και την ρίψη άχρηστων οικοδομικών υλικών από αγνώστους στην περιοχή, η Ανεξάρτητη Αρχή διεξήγαγε αυτοψία και πραγματογνωμοσύνη, διαπιστώνοντας ότι σωρεία παρεμβάσεων συντέλεσαν στην μείωση της έκτασης του υγροτόπου από 5 τ.χλμ. σε 0,9 τ.χλμ. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, επιβλήθηκαν ειδικοί όροι προστασίας για τον υγροβιότοπο ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέστειλε τον Αύγουστο του 2010 την έκδοση οικοδομικών αδειών, καθώς και την έγκριση εργασιών για εννέα μήνες στην περιοχή Βουρκαρίου.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=184978&cid=17
Οι επόμενες φωτογραφίες  εστιάζουν στην ανάδειξη των προβλημάτων της Ελευσίνας.Αρχαιολογικός χώρος , 2010.
Αυτή είναι η θέα βγαίνοντας από το μουσείο της Ελευσίνας
Και αν προχωρήσετε προς στην άκρη του τοίχου που περιβάλλει το Μουσείο και φαίνεται πίσω από το άγαλμα  της προηγούμενης εικόνας, θα θαυμάσετε αυτή την βιομηχανία.Δίπλα είναι.
Και λίγο μακρύτερα
Μια κόσμια τοποθέτηση στον προαύλιο χώρο.

Άλλη μία.Όλα τα εκθέματα στον προαύλιο χώρο είναι τεμάχια από κάτι .
Το μόνο ολοκληρωμένο έκθεμα είναι η μακέτα του Μαντείου μέσα στο μουσείο.
Έξω από τον αρχαιολογικό χώρο,στην πόλη, με  φωτογραφίες  από το thriasiofoto.blogspot.com

Εκκαμινεύματα, Νεκροταφείο πλοίων-2009
 Καλοκαίρι
 Ζωή κοντά στη φύση.
Εδώ, μοιάζει να τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι.
Τα παροπλισμένα πλοία και το όρος Αιγάλεω στο βάθος
Τη νύχτα
Η ασχήμια χάνεται
Θριάσιο 2010



Από διαφορετικά σημεία ...δυτικά
ΕΛ.ΠΕ Ασπροπύργου, εκκαμινεύματα, στο βάθος η μπλε γέφυρα της ΕΡΓΟΣΕ, δεξιά τομές και αριστερά η επόμενη γέφυρα, στο προσκήνιο ο κόλπος της Ελευσίνας


Το Θριάσιο δεν είναι πρόβλημα μόνο των κατοίκων του.
Δεξαμενές και υψικάμινοι, στο βάθος η ανεξέλεγκτη ζώνη του Θριασίου με εκατοντάδες βιοτεχνίες, αποθήκες χημικών, logistics, που αναπτύσσονται χωρίς κανένα σχέδιο μέχρι τις παρυφές της Πάρνηθας.




Οι δεξαμενές.ΕΛ.ΠΕ πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα.

Από το blog Επιτροπής Αγώνα
Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.