Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Κάλεσμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης


 Κυριακή 11/12
 από τις 12- 4 μμ
Η Ομάδα Υγείας -Α! Βοηθειών της Πλατείας συντάγματος προσκαλεί όλους:  συλλογικότητες, αυτοοργανωμένους χώρους και πολίτες όπως βοηθήσουν στην συλλογή ρούχων, παπουτσιών και σκεπασμάτων τα οποία θα διατεθούν σε αστέγους στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Συντάγματος.
Οι άστεγοι για την χειμερινή περίοδο χρειάζονται κουβέρτες, υπνόσακους, γάντια, σκούφους, κάλτσες, παπούτσια, μάλλινες μπλούζες και μακριά παντελόνια. Όπως γνωρίζουμε ο Δήμος Αθηναίων έχει εξαπολύσει ένα ιδιότυπο πογκρόμ κατά των αστέγων, εξαρτημένων και επισφαλών ανθρώπων με στόχο τον «ευρωπαϊκό» εξωραϊσμό της πόλης . Τα παγκάκια που αφαιρέθηκαν με στόχο την απομάκρυνση τους από την πλατεία Κλαθμώνος είναι ενδεικτική για την «ευγονική» πολιτική του Δημάρχου Αθηναίων.
Καλούμε όλους όσους αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο να βοηθήσουν ώστε να δείξουμε έμπρακτα ότι κανείς δεν είναι μόνος του.
Όσο υπάρχουν άστεγοι, επισφαλείς και αόρατοι άνθρωποι, η Αθήνα δεν μπορεί να γιορτάζει αμέριμνα.
και όμως...
Πέθανε στα 45 της από ασιτία
Νεκρή από ασιτία βρέθηκε χθες -9 Δεκεμβρίου 2011 -στο φτωχικό της, στις παρυφές του χωριού Μακρίσια Ηλείας, η 45χρονη Ελένη Γ. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή του Πύργου, Κοσμά Αλεξίου, η άτυχη γυναίκα είχε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου δύο ημέρες πριν αφήσει την τελευταία της πνοή και σε αυτό συντέλεσαν κυρίως η ασιτία και οι κακές συνθήκες διαβίωσης.
Παρατημένη από τους συγγενείς της, ζούσε τα τελευταία χρόνια σε μια τρώγλη με τσιμεντόλιθους σκεπασμένη με ελενίτ χωρίς θέρμανση και τα απαραίτητα για τη διαβίωσή της. Επειτα από παρέμβαση της Ανθρώπινης Αλληλεγγύης Ηλείας και του μητροπολίτη στέγασε τους τελευταίους μήνες τα όνειρά της σε ένα φτωχικό σπιτάκι και από τότε ζούσε με τη βοήθεια των συνανθρώπων της. Μέχρι που χθες τη βρήκαν νεκρή οι υπάλληλοι της «Βοήθειας στο Σπίτι» του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων.
«Οι εκατοντάδες φτωχές οικογένειες στην Ηλεία τείνουν να γίνουν χιλιάδες και όσοι πριν από ένα χρόνο ζούσαν στα όρια της φτώχειας, σήμερα δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για να ζήσουν. Η κατάσταση είναι δραματική και δεν υπερβάλλω. Καλούμε τους δήμους της Ηλείας να οργανωθούν έγκαιρα και από τη νέα χρονιά να καθιερώσουν συσσίτια γι' αυτούς τους ανθρώπους. Αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένη κοινωνία, δεν πρέπει να αδιαφορούσε σε αυτό το δράμα που συμβαίνει δίπλα μας» τόνισε στην «Ε» ο Γιώργος Λαγκαδινός, πρόεδρος της Ανθρώπινης Αλληλεγγύης στην Ηλεία. Το κείμενο από την
Ελευθεροτυπία.
Πολλές απορίες μου δημιούργησε το κείμενο.Το "φτωχικό σπιτάκι" που δόθηκε μετά από παρέμβαση της Ανθρώπινης Αλληλεγγύης Ηλείας και του μητροπολίτη, τελικά ήταν "μια τρώγλη" με τσιμεντόλιθους σκεπασμένη με ελενίτ χωρίς θέρμανση και τα απαραίτητα για τη διαβίωσή της;
Και την άτυχη γυναίκα βρήκαν οι υπάλληλοι της «Βοήθειας στο Σπίτι»
οι οποίοι για να την επισκέπτονται μάλλον γνώριζαν τις συνθήκες ζωής της; και αν ναι,τι ακριβώς έκαναν;
Στο εκτελεστικό απόσπασμα η κοινωνική ασφάλιση, οι συντάξεις, η δημόσια περίθαλψη, οι παροχές σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Στο εκτελεστικό απόσπασμα, η ανάπτυξη της χώρας, η όποια προσπάθεια για επενδύσεις, οι θέσεις εργασίας.
Στα δέκα βήματα έχει στήσει η τρόικα τον ελληνικό λαό, με το λιβανιστήρι της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου. Από την αρχή που δρομολογήθηκε αυτό το κυβερνητικό έκτρωμα, η εντολή που είχε λάβει ήταν σαφής: τελειώστε την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου – τελειώστε το κοινωνικό κράτος. Γράφει ο Χάρρυ.
Και όμως...έχει και χειρότερα
Ουγγαρία: Ποινικοποιείται η έλλειψη στέγης
Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε νόμος που περιθωριοποιεί 100.000 αστέγους
Δημοσίευση: 01/12/2011στον ημερήσιο τύπο.
Πρόστιμο ή φυλακή προβλέπει ο νέος νόμος για τους αστέγους στην Ουγγαρία Βουδαπέστη
Αντιμέτωποι με πρόστιμο 450 ευρώ ή φυλακή θα βρίσκονται στο εξής οι άστεγοι στην Ουγγαρία, αφού τέθηκε σε ισχύ νόμος που ποινικοποιεί την... έλλειψη στέγης.
Μία πόλη κοιμάται στους δρόμους
αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο του Έθνους.
Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο των αστέγων στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα. Σε 20.000 υπολογίζονται σήμερα οι άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο, σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή σε άδειες αποθήκες. Πολύ περισσότεροι βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν την τραγική αυτή κατάσταση. Νοικοκύρηδες, μόλις χτες, φτάνουν στην απόλυτη εξαθλίωση λόγω της κλιμακούμενης ανεργίας, των ανύπαρκτων ή συρρικνωμένων εισοδημάτων.Το προφίλ των νέων αστέγων αλλάζει. Ανθρωποι που μέχρι χθες κάλυπταν έστω και οριακά τις ανάγκες τους, εξαιτίας της κρίσης βρέθηκαν ξαφνικά στον δρόμο.
Οι ιστορίες των «νεο-αστέγων» μοιάζουν μεταξύ τους. Είναι ιστορίες ανεργίας, από ανθρώπους που εξαθλιώθηκαν μαζί με την κατάρρευση της οικοδομής και των άλλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
«Το να κοιμάσαι στον δρόμο είναι σαν ζωντανός θάνατος. Γίνεσαι άγριο θηρίο». Αυτά και άλλα λέει ο 45χρονος Παναγιώτης που έχει σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Λονδίνο, και η ανεργία τον έβγαλε στο δρόμο.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο κείμενο γίνεται από την
Άντα Αλαμάνου
Υπεύθυνη Κέντρου Στήριξης Αστέγων της ΜΚΟ «Κλίμακα», Κωνσταντινουπόλεως 30, Κεραμεικός, 2103410462.
Η φτώχεια εξαπλώνεται
«Το φάσμα της φτώχειας εξαπλώνεται και το πρόβλημα των αστέγων είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Οι σημερινοί νεο-άστεγοι είχαν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής. Δεν περίμεναν ότι θα αντιμετώπιζαν ακραία προβλήματα επιβίωσης. Η τεράστια αλλαγή τούς προκαλεί σοκ. Συχνά αποκρύπτουν την κατάστασή τους από την οικογένειά τους, επειδή ντρέπονται, ή για να μη γίνονται βάρος. Δεν συμφέρει ούτε το κράτος ούτε την κοινωνία να υπάρχουν άνθρωποι στο περιθώριο. Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα μόνο με φιλανθρωπία. Το δικαίωμα στη στέγη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο».
Όλο το άρθρο στο Έθνος.
Και πριν ένα μήνα....
Τραγικός θάνατος άστεγου στο Αίγιο
07 / 11 / 2011
Το άρθρο με το περιστατικό στο newsbomb
Οι άστεγοι και η πλατεία Κλαυθμώνος
είναι το θέμα του κειμένου στον parallhlografo πάλι πριν ένα μήνα.
Σήμερα το πρωί λέει, διάβασα από ένα tweet ένα άρθρο στο NewsIt.gr το οποίο κατηγορεί το Δήμο Αθηναίων ότι ξήλωσε τα παγκάκια στην πλατεία Κλαυθμώνος, ώστε να μην βρίσκουν εκεί καταφύγιο πλέον οι άστεγοι και να “καθαρίσει” η πλατεία. Διαβάστε τη συνέχεια.
Στο ίδιο κείμενο και η απάντηση από το Δήμο.
28-11-2011: Απάντηση του Δήμου Αθηναίων σε δημοσιεύματα για την Πλατεία Κλαυθμώνος
Με αφορμή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο για την πλατεία Κλαυθμώνος, τα παγκάκια και τους αστέγους, υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε η προσπάθεια ανάπλασης της πλατείας, η οποία στην κυριολεξία αποτελούσε απαγορευμένη ζώνη.
 Η πλατεία - ‘υγειονομική βόμβα’, κ.λ.π.
Και το κείμενο συνεχίζεται με  ερωτήματα.
Πόσους φροντίζει το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων; Στο site του Δήμου, για στέγαση, αναφέρεται δυναμικότητα για 160 ανθρώπους στους 3 ξενώνες. Η ΜΚΟ “Κλίμακα” αναφέρει ότι οι άστεγοι στην Αθήνα φτάνουν τις 20.000. Ο Δήμος Αθηναίων, συμφωνεί με αυτό το νούμερο; Είναι σωστό, μεγάλο, μικρό; Έχει δικά του στοιχεία;
Στην Αθήνα υπάρχουν πάρα πολλά κτίρια, δημόσια, ΚΕΝΑ, ΑΔΕΙΑ, ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΑ. Να αναφέρω αμέσως αμέσως 2 τεράστια: Το παλαιό ΙΚΑ στην Πειραιώς και το διαβόητο παλαιό Εφετείο στη Σωκράτους. Σκοπεύετε να κάνετε -και πότε- κάποια συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες (ΙΚΑ; Υπουργεία;) ούτως ώστε να αξιοποιηθούν υπέρ των αστέγων; Δεν είναι αμαρτία να στεγάζετε μόνο 160 άτομα όταν υπάρχουν μερικές χιλιάδες άστεγοι. Διαβάστε το όλο.
parallhlografos.wordpress.com
Εικόνες από:
http://www.ethnos.gr/
http://parallhlografos.wordpress.com/
Γράψτε ένα σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.