Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η δημοκρατία είναι τόσο απλή που χωράει σε ένα φύλλο Α4

Χρησιμοποιούμε όλοι την λέξη δημοκρατία και τα παράγωγά της σχεδόν καθημερινά. Ομως η άγνοιά μας για το τι είναι δημοκρατία είναι τεράστια. Κι όμως δεν θα έπρεπε μιας και για να περιγραφεί το τι είναι η δημοκρατία, φτάνει και περισσεύει ένα φύλλο Α4.

“Αγανακτισμένοι” στο Λονδίνο
-Η δημοκρατία είναι μία απλή μέθοδος για να αυτο-κυβερνηθεί ένα σύνολο ανθρώπων. Είναι μια διαδικασία που μοιράζει την πολιτική ισχύ, την εξουσία δηλαδή, εξίσου σε όλα τα μέλη αυτού του συνόλου. Είτε πρόκειται για έναν σύλλογο, είτε πρόκειται για μια ολόκληρη χώρα.
-Η δημοκρατία είναι μια διαδικασία που μας δίνει την δυνατότητα να παίρνουμε και να εφαρμόζουμε αποφάσεις, να επιτηρούμε την εφαρμογή τους, και να απονέμουμε δικαιοσύνη, συμμετέχοντας όλοι και άμεσα στα όργανα, τα σώματα και τους θεσμούς, χωρίς αντιπροσώπους.
-Στην δημοκρατία προβλέπεται ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΟΡΓΑΝΟ: η γενική συνέλευση όλων των μελών. Αυτή η γενική συνέλευση είναι που αποφασίζει τι άλλα όργανα ή σώματα ή θεσμούς θα συστήσει. Διότι η δημοκρατία αλλάζει διαρκώς τους θεσμούς της. Η δημοκρατία δεν γίνεται ποτέ τέλεια. Παραμένει πάντοτε ατελής. Αλλάζει ή καταργεί όργανα, σώματα και θεσμούς και στην θέση τους βάζει άλλα.
-Μπορεί μια δημοκρατία να αποφασίσει πως θα έχει ένα όργανο, για παράδειγμα, που θα προετοιμάζει τα νομοσχέδια, και θα ονομάσει μάλιστα αυτό το όργανο Βουλή, και μετά θα έρχονται τα νομοσχέδια στην γενική συνέλευση για να γίνουν νόμοι. Μπορεί μια άλλη δημοκρατία να αποφασίσει μια εντελώς άλλη διαδικασία για το νομοπαρασκευαστικό έργο.
Με τον ίδιο τρόπο μια δημοκρατία δημιουργεί και αλλάζει συνεχώς και όλους τους άλλους θεσμούς και όργανα που πιστεύει ότι χρειάζεται. Από την κυβέρνηση της ως τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης. Ολα τα μέλη-πολίτες είναι εν δυνάμει πρωθυπουργοί, υπουργοί κλπ. Ολα τα μέλη-πολίτες είναι εν δυνάμει δικαστές καθώς η δημοκρατία υποστηρίζει πως και η απονομή δικαιοσύνης είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα και όχι τεχνικό. Ολοι αυτοί οι θεσμοί και τα όργανα καθώς και οι μορφή τους, αποφασίζονται από την γενική συνέλευση όλων των μελών. Δηλαδή από όλους.
-Η γενική συνέλευση έχει κατάλογο εγγεγραμμένων μελών. Δεν γίνεται δημοκρατία χωρίς κατάλογο μελών (με όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο).
-Για την ανάδειξη στα αξιώματα χρησιμοποιείται η κλήρωση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για το κάθε αξίωμα. Οχι η εκλογή. Η εκλογή είναι ολιγαρχικός τρόπος. Με εκλογή, και όχι κλήρωση, γίνεται η ανάδειξη για τις ελάχιστες εκείνες μόνο θέσεις που απαιτούν απαραιτήτως υψηλή εξειδίκευση και κατάρτιση. (Οι υπουργοί για παράδειγμα θα αναδεικνύονταν μάλλον με κλήρωση).
Το να επιβάλλεις με τη βία την εξουσία σ' έναν άλλο είναι λάθος.
 Το να παραχωρείς την εξουσία του εαυτού σου σ΄έναν άλλο είναι συμφορά."γράφει η  Τόνι Μόρρισον.
-
Η θητεία στα αξιώματα δεν υπερβαίνει ποτέ το ένα έτος. Μπορεί να υπάρχουν αξιώματα με διάρκεια ένα 24ωρο. Κανείς δύο φορές στην ίδια θέση. Ιδίως εκείνοι που επιλέχθηκαν με εκλογή. Ολοι είναι ανακλητοί πριν λήξει η θητεία τους και όλοι δίνουν απολογισμό στο τέλος της. Η δημοκρατια πιστεύει πως όλοι οι πολίτες πρέπει να ασκούνται στην εξουσία και στην πολιτική. Γι’ αυτό αλλάζει συχνά τα πρόσωπα στα αξιώματα, ώστε να αποκτούν εμπειρία όσο περισσότεροι γίνεται, και ει δυνατόν όλοι.
Με λίγα λόγια, νομοθέτες είναι ΟΛΟΙ οι πολίτες. Κυβερνήτες και δικαστές γίνονται όλοι οι πολίτες, είτε με κλήρωση, είτε εκ περιτροπής, και ελάχιστοι με εκλογή. Δεν γίνονται ποτέ κυβερνήτες, νομοθέτες και δικαστές, οργανωμένες ομάδες πολιτών όπως είναι τα σημερινά κόμματα. Αυτό που γίνεται τώρα με τα κόμματα είναι ολιγαρχία.
-Η δημοκρατία επειδή γνωρίζει πως απειλείται και από τον πολύ πλούτο αλλά και από την πολύ φτώχεια παίρνει μέτρα ώστε να μην υπάρχει τίποτε από τα δύο. Πέραν όμως τούτου, η δημοκρατία, επειδή δεν είναι οικονομικό σύστημα όπως ο καπιταλισμός και ο σοσιαλισμός, δεν έχει εξαρχής κάποιο οικονομικό σχέδιο ή δόγμα για να εφαρμόσει. Τις οικονομικές αποφάσεις τις παίρνουν όλοι οι πολίτες στην γενική συνέλευση, για κάθε ένα θέμα ξεχωριστά. Δηλαδή με σημερινούς όρους μπορεί να πάρουν σήμερα για ένα θέμα μια “δεξιά” ή μια “αριστερή” απόφαση. Και αν μετά από ένα διάστημα πειστούν πως πήραν λάθος απόφαση, να την αλλάξουν.
-Και τέλος, επειδή το σύνολο που αντιπροσωπεύει η γενική συνέλευση μπορεί να απειληθεί στρατιωτικά, ο κάθε πολίτης είναι ταυτοχρόνως και οπλίτης, σχεδόν εφόρου ζωής. Οι έννοιες πολίτης και οπλίτης για την δημοκρατία είναι αξεχώριστες.
Θραξ Αναρμόδιος
ΥΓ. Αν η περιγραφή μου δεν χωράει σε ένα φύλλο Α4 όπως υποσχέθηκα, δεν φταίει η δημοκρατία αλλά η φλυαρία μου. Διαλέξτε μικρότερη γραμματοσειρά και θα χωρέσει. Αν και πάλι δεν χωράει, τότε διαγράψτε όλα εκείνα τα τμήματα του κειμένου που είναι με πλάγια γράμματα.
Τυπώστε την σελίδα και διαδώστε την δημοκρατία στους συμπολίτες μας.
Έγραψε στις  09/10/2011 by anarmodios
Σχόλιο-HeadWaiter είπε:
Η Δημοκρατία χορηγεί μόνο ευθύνες και όχι δικαιώματα,
Η Δημοκρατία απαιτεί πολίτες και όχι υπηκόους,
Η Δημοκρατία θέλει αρετήν και τόλμη
….και δεν τα πάει καλά με τους Νεο….έλληνες.
Εικόνες
http://www.antinews.gr/
http://www.asante.gr/
Η Toni Morrisson έχει τιμηθεί με τα βραβεία Νόμπελ το 1988 και το Πούλιτζερ για το αριστούργημα «Η αγαπημένη» το 1993.
Γράψτε ένα σχόλιο.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Σουρβιά. Φρούτα και καρποί του δάσους.

Σουρβιά (Sorbus sp) domestica
Η Σουρβιά είναι φυλλοβόλο μετρίου ύψους δένδρο, και ανήκει στην οικογένεια των Ροδανθών (Rosaceae). Αναπτύσσεται σε  πλούσια σε θρεπτικές ουσίες εδάφη, και ανθίζει τον Μάιο. Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα στις ορεινές περιοχές. Τα άνθη της είναι λευκά και μικρά. Οι καρποί της είναι  σαρκώδης, κόκκινοι, πορτοκαλί, κίτρινοι ή καστανωποί ανάλογο το είδος. Όπως και άλλα  αυτοφυή δέντρα της Ελλάδας που  μένουν  ανεκμετάλλευτα, έτσι και η σουρβιά έχει ξεχαστεί και οι  καρποί της δεν βρίσκονται στις αγορές. Δεν υπάρχει οργανωμένη παραγωγή η εκμετάλλευση και μόνο κάποιοι ντόπιοι πληθυσμοί τους χρησιμοποιούν. Τα σούρβα πριν ωριμάσουν έχουν στυφή γεύση. 
Οι καρποί  θεωρούνται ώριμοι όταν σκουρύνει το χρώμα τους αργά το φθινόπωρο, και τότε είναι ιδιαίτερα εύγευστοι. Πολλές φορές συλλέγονται από το έδαφος αφού πέσουν από το δένδρο, η μαζεύονται ανώριμοι και αφήνονται σε προσήλιο μέρος  για να ολοκληρωθεί η ωρίμανσή τους.
Τα σούρβα είναι σπάνιος άγριος καρπός του δάσους  που μοιάζουν με μικρό μήλο. Τρώγονται ωμά και γίνονται μαρμελάδα, ενώ γίνονται έρευνες για τη συμβολή του καρπού κατά του διαβήτη. Το παραπάνω τουλάχιστον προσπαθούν να εντοπίσουν  οι έρευνες που διεξάγονται για την υπογλυκαιμική  δράση του φυτού.  Η σουρβιά είναι δέντρο φαρμακευτικό και όπως  αναφέρει  ο γεωπόνος Θανάσης Κούντριας, «τα αυτοφυή δέντρα της Ελλάδας μένουν εντελώς ανεκμετάλλευτα και οι πραγματικά νοστιμότατοι καρποί δεν διατίθενται σε οργανωμένες αγορές.
Ο ίδιος επισημαίνει πως παίρνοντας σαν ένδειξη τις παραδοσιακές φαρμακευτικές χρήσεις της οικιακής σορβιάς, «τα τελευταία χρόνια μελετάται η χημική σύσταση σε συνδυασμό με τις φαρμακολογικές ιδιότητες του καρπού, και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.  Βέβαια οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, και τα  αποτελέσματα  αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον», δηλώνει  ο κ. Κούντριας, ο οποίος δεν κρύβει πως έχουν χρησιμοποιήσει και στην οικογένειά του το συγκεκριμένο φυτό. Το δένδρο υπάρχει σε μεγάλους πληθυσμούς στη περιοχή του Πηλίου χωρίς να γίνεται συστηματική καλλιέργεια. Στο Πήλιο σήμερα ευδοκιμούν περισσότερα από χίλια είδη φυτών  με ενδιαφέρουσες ιδιότητες όπως και η σορβιά. Ειδικότερα, συναντάμε σήμερα δέντρα στην περιοχή της «Μονής Σορβιάς», στον Άγιο Λαυρέντιο καθώς και διάσπαρτα δέντρα σε όλο το Πήλιο.
Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες καταβάλουν προσπάθειες για τη συστηματική καλλιέργεια δέντρων του δάσους με καρπούς όπως η τζιτζιφιά, η κρανιά,η κουμαριά και άλλα, και προσπαθούν για τη διάθεση στην αγορά και την μεταποίηση της παραγωγής τους σε ιδιαίτερα προϊόντα. Τα είδη αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές που άλλες καλλιέργειες δεν ευδοκιμούν και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων τους.
Παραδοσιακές χρήσεις
Στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν τα σούρβα  σαν φάρμακο κατά την εμμηνόπαυση,για την διάρροια, σαν ρυθμιστή της κυκλοφορίας του φλεβικού συστήματος και σε ανωμαλίες του κυκλοφορικού π.χ,  στην αντιμετώπιση των κιρσών και του συνδρόμου "βαριών ποδιών". Τα λουλούδια της, σαν αφέψημα ή έκχυμα για τον καθαρισμό  του οργανισμού, σαν διουρητικά, στην αντιμετώπιση  κολικών και του βήχα.

Φυτό με παράδοση
Η σορβιά είχε σημαντική θέση στις παραδόσεις της Ελλάδας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Σούρβα έλεγαν τα κάλαντα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας. Ακόμη, σε κάποια μέρη  και το ραβδί  με το οποίο τα παιδιά χτυπούσαν τις πόρτες ήταν κυρίως από σουρβιά και λεγόταν σουρβάκα. Από το θέμα των λέξεων "σουρβάκα" και "σούρβα" με την προσθήκη της ρηματικής κατάληξης προήρθε το ρήμα "σουρβακώ και σουρβακίζω, σουρβώ και σουρβίζω" που σημαίνει χτυπώ με τη σουρβάκα την πόρτα σπιτιού την παραμονή της πρωτοχρονιάς και λέω τα κάλαντα- σούρβα.
-Σχετικά με τις λέξεις "σούρβο και σούρβα, σουρβάκα, σουρβώ και σουρβίζω, σουρβακώ και σουρβακίζω" δείτε στη Μεγάλη ελληνική εγκυκλοπαίδεια , 22ο τόμο , σελίδα 161του  Εκδοτικού οργανισμού " Φοίνιξ" και στο Λεξικό "Πρωΐας", τόμος 2ος ,σελίδα 2211-
(Γράφει ο κ.Κουφογιάννης Ελευθέριος, φιλόλογος).
Το θεωρούσαν δέντρο ιερό που το ξύλο του ήταν φυλαχτό γιατί απέτρεπε τις κακές δυνάμεις, βοηθούσε να διαβαστεί το μέλλον και έφερνε τύχη.
Η μυθολογία αναφέρει ότι ο μάντης Τειρεσίας μπορούσε να διαβάζει το μέλλον χάρη στο ραβδί από ξύλο σουρβιάς που κρατούσε, δώρο που απέκτησε απο τη θεά Αθηνά. Για τους Κέλτες στη Β. Ευρώπη το δέντρο είχε δυνάμεις μαγικές. Θεωρούσαν πως μπορούσε να σπάσει τις μαγικές κατάρες. Έτσι το φύτευαν στις αυλές των σπιτιών τους και κρεμούσαν κλαδιά έξω από τα παράθυρα. Το ξύλο της σορβιάς φυλάκιζε τα ξωτικά και τα κακά πνεύματα και άφηνε μόνο τις καλές δυνάμεις να μπαίνουν στο σπίτι. Κατασκεύαζαν φυλαχτά από το ξύλο της για προστασία, και κάδους από σορβιά που γέμιζαν με βούτυρο για να προσελκύσουν και να παγιδεύουν τα ξωτικά. Η αναγνώριση της  ιερότητας του δέντρου και ότι αυτό αντιπροσώπευε δηλώνεται από τη συμμετοχή του σαν ένα από τα 12 ζώδια στο κέλτικο ωροσκόπιο. Άνθρωποι της Σορβιάς ήταν οι γεννημένοι από 21 Ιανουαρίου έως 17 Φεβρουαρίου.
Οι σουρβιές βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία πάνω από 100 είδη δένδρων και θάμνων υπάρχουν και καλλιεργούνται άλλες φορές για το φύλλωμά τους, άλλες για διακοσμητικούς λόγους αλλά τις περισσότερες φορές για τους καρπούς τους που είναι εδώδιμοι και προσελκύουν τα πουλιά. 
Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες και ημισκιασμένες θέσεις, σε σχετικά ξηρά στραγγιζόμενα εδάφη. Φυτεύονται μεμονωμένα και σε δενδροστοιχίες.
Τα τυπικά είδη πολλαπλασιάζονται με σπόρους και οι ποικιλίες με εμβόλια.

sorbus aucuparia

Σορβιά των πτηνών (Sorbus aucuparia)
Είναι απαιτητικό είδος και αναπτύσσεται σε βαθιά νωπά και πλούσια σε θρεπτικές ύλες εδάφη. Ανήκει στα φωτόφιλα είδη, είναι  διαδεδομένο στη  Νότια Ευρώπη, τη Β. Αφρική και τη Μ.Ασία, σχεδόν παντού μέσα στα δάση.
Σουρβιά η αντιδυσεντερική (Sorbus torminalis)
Φυλλοβόλο μέτριου ύψους δένδρο, 10- 15 μ.  Έχει ωραία φύλλα, πράσινα το καλοκαίρι και κόκκινα το φθινόπωρο. Τα άνθη είναι μικρά και λευκά. Σχηματίζουν χαλαρές ταξιανθίες. Ανθίζει το Μάιο ή Ιούνιο. Ο καρπός είναι βρώσιμος, αλλά λίγο πικρός. Στην αρχή είναι κόκκινος και στη συνέχεια γίνεται καστανός, με ανοιχτότερα στίγματα. Ωριμάζει το Σεπτέμβριο. Είναι φωτόφιλο είδος.  Αντέχει όμως και στη σκιά αλλά τότε δεν δίνει καλούς καρπούς. Χρειάζεται νωπά εδάφη, εύφορα και ασβεστούχα.  Είναι είδος γνωστό για τους καρπούς του οι οποίοι όμως πιθανά να περιέχουν υδροκυάνιο. Αυτό είναι το στοιχείο που τους δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα. Εκτός από την περίπτωση που είναι ιδιαίτερα πικρά,  η χρήση τους είναι ασφαλής μόνο σε μικρές ποσότητες. Το ξύλο της είναι πολύ καλής ποιότητας. Χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία και την κατασκευή εργαλείων.

Διαβάζουμε :Στη βάση δεδομένων filotis
Στοιχεία Είδους
Όνομα Sorbus domestica
Υποείδος
Κοινή Ονομασία Ήμερη σορβιά
Τάση Μείωση
Απειλές
Σχόλια απειλών- only rare cultivated or spontaneous trees
Κατάσταση Διατήρησης Ελλάδα Σπάνιο
Βιόσφαιρα Μη απειλούμενο
Προτεραιότητα Προστασίας Δευτερεύουσα
Τόποι εμφάνισης του είδους "Sorbus domestica
Αισθητικό δάσος Όσσας Τοπίο  Νομός Λαρίσης
Στάφυλος Σκοπέλου Τοπίο  Νομός Μαγνησίας
Πάνορμος-Μηλιά-Χόβολο Σκοπέλου Τοπίο Νομός Μαγνησίας
Τελευταία Ενημέρωση 01/03/1994
Εικόνες και πηγές
http://www.dwdekamhnes.gr/fita/files/sorbus.htm
http://www.dolo.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=182&Itemid=51
http://www.gardensandplants.com/gr/plant.aspx?plant_id=3193
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sorbus_domestica_FruitsLeaves_BotGardBln0906a.JPG
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/20076/---.aspx
ΥΓ.Οι  πληροφορίες που παρέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και  δεν είναι ασφαλές να συλλέξετε μόνοι σας  καρπούς που πιθανόν μοιάζουν.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Μανιτάρια στο σαλόνι


Amanita jacksonii
Mια πρωτότυπη ιδέα που μπορεί εύκολα και με μικρό κόστος να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα μοιάζει να αποτελεί η καλλιέργεια μανιταριών ακόμα και στο σπίτι. Χωρίς την ανάγκη απόκτησης ειδικού εξοπλισμού και με μοναδικό κόστος την αγορά υποστρωμάτων πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα μανιτάρια, μπορεί κάποιος να στήσει τη δική του μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών. 
Ξεκινώντας με μικρά βήματα, υποστρώματα παραδείγματος χάριν για έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα φθάνουν να παράγουν μέσα σε διάστημα 10-12 εβδομάδων 125 κιλά μανιτάρια, σύμφωνα με τους γεωπόνους της εταιρείας "μανιτάρια Δίρφυς".
Το υπόστρωμα κυκλοφορεί σε δύο τύπους. Ο ένας τύπος είναι το "σπαρμένο υπόστρωμα" και αφορά το υπόστρωμα εκείνο που είναι ο σπόρος του μανιταριού απλά ενσωματωμένος στο εσωτερικό του και ο άλλος τύπος εκείνος όπου ο σπόρος έχει αναπτυχθεί στο υπόστρωμα, έχει διανύσει δηλαδή την περίοδο της επώασης και λέγεται "επωασμένο".
Στην περίπτωση που κάποιος προμηθευτεί το σπαρμένο υπόστρωμα, θα πρέπει πριν κάνει οτιδήποτε για να ξεκινήσει την καλλιέργεια να το "επωάσει". Να το τοποθετήσει δηλαδή σε έναν χώρο κλειστό και ζεστό για 17 ημέρες. Στη συνέχεια το υπόστρωμα είναι έτοιμο να περάσει στη φάση της καρποφορίας, οπότε ακολουθούμε τους γενικούς κανόνες για την παραγωγή των μανιταριών.Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά.
Το υπόστρωμα χρειάζεται ένα μέρος σκιερό, φωτεινό, δροσερό, χωρίς να φυσάει άνεμος, όπως για παράδειγμα μία αποθήκη, μπαλκόνι σε προστατευμένο μέρος από τον αέρα, κάτω από μια σκάλα ή σε ένα θερμοκήπιο.
1. Φως: Τα πλευρότους χρειάζονται φως. Θα πρέπει το μέρος όπου έχουμε τοποθετήσει το υπόστρωμα να είναι φωτεινό, αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Το φως στο οποίο μπορούμε να διαβάσουμε είναι αρκετό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ας μένει στο σκοτάδι.
2. Θερμοκρασία: Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 6-18oC. Σε θερμοκρασίες κάτω των 6 oC δεν χαλάνε, αλλά καθυστερούν. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25 oC δεν φυτρώνουν.
3. Νερό - Υγρασία: Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε συνθήκες υγρασίας στο περιβάλλον γύρω από το υπόστρωμα είναι μια υγρή επιφάνεια που να έχει μόνιμα νερό (αφρολέξ, πιατάκι κ.τ.λ.). Εάν το δάπεδο πάνω στο οποίο έχουμε τοποθετήσει το υπόστρωμα είναι χώμα ή τσιμέντο, τότε απλά το διατηρούμε υγρό βρέχοντάς το. Σε περίπτωση που το υλικό από κάτω είναι πλακάκι ή μάρμαρο, θα πρέπει να στρώσουμε μια μοκέτα, αφρολέξ ή κάτι άλλο το οποίο όταν το βρέχουμε να κρατάει υγρασία.
Κάτω από καλές συνθήκες θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες. Η συλλογή των πλευρότους διεξάγεται με ένα απλό τράβηγμα ολόκληρης της καρποφορίας από το σημείο που φυτρώνει. Οταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια δεν  πετάμε το υπόστρωμα στα σκουπίδια αλλά μπορούμε να το θάψουμε στο χώμα για λίπασμα. Είναι άριστο εδαφοβελτιωτικό, ιδανικό για κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες.
Lactarius indigo
Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά. Το κόστος των υποστρωμάτων αυτών κυμαίνεται σε διάφορες τιμές ξεκινώντας από τα 7-8 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή πώλησης των μανιταριών φθάνει τα 4 ευρώ το κιλό.
Μια συμφέρουσα λοιπόν ενασχόληση που εκτός από την ιδιωτική παραγωγή κατ' οίκον για παραγωγή τροφής υψηλής διαιτητικής αξία μπορεί να προσφέρει κάλλιστα ένα πρόσθετο εισόδημα σε αγροτικές οικογένειες, και όχι μόνο, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Τα μανιτάρια παράγονται στη φύση σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου (συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη), όταν οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας είναι κατάλληλες. Οταν και εφόσον οι συνθήκες αυτές διαμορφωθούν σε κάποιο κλειστό χώρο, τότε τα μανιτάρια μπορούν να παραχθούν σχεδόν όλο τον χρόνο.
Οι μακρομύκητες αγαπούν την υγρασία και τη σκιά γι' αυτό και συχνότερα βλέπουμε μανιτάρια κάτω από δέντρα και σε υγρές περιόδους του χρόνου. Η φήμη ότι τα μανιτάρια θέλουν σκοτάδι είναι μύθος.
Οταν δεν υπάρχουν μανιτάρια, αυτοί οι μύκητες δεν παύουν να υπάρχουν, αλλά το σώμα τους παραμένει κρυμμένο και δεν το βλέπουμε. Παραμένει κρυμμένο μέσα στο υπόστρωμα. Μέσα στο υλικό δηλαδή όπου αναπτύσσονται οι μύκητες. Στη φύση το "υπόστρωμα" μπορεί να είναι το έδαφος, ένας κορμός δένδρου, ένας σωρός με σάπια φύλλα. Στην καλλιέργεια το υπόστρωμα αποτελείται από οργανικά υλικά όπως το άχυρο σίτου.
Με ποιο μανιτάρι μπορούμε να ξεκινήσουμε
Από τα 2.500 είδη των φαγώσιμων μανιταριών της φύσης καλλιεργούνται μόνο 30, και από αυτά ελάχιστα σε συστηματική εμπορική κλίμακα. Τα γνωστότερα καλλιεργούμενα μανιτάρια είναι το λευκό μανιτάρι, η λεντινούλα και το πλευρότους, καθώς και άλλα λιγότερο γνωστά όπως το γανόδερμα. Το κάθε είδος μανιταριού έχει τελείως διαφορετικές απαιτήσεις τόσο στο υπόστρωμα καλλιέργειας όσο και στις συνθήκες παραγωγής . Καλό είναι κάποιος -σύμφωνα με τους εξειδικευμένους γεωπόνους- που θέλει να μάθει την καλλιέργεια των μανιταριών να ξεκινήσει πρώτα με το πλευρότους. H καλλιέργεια του είναι ευκολότερη, συγκρινόμενη με αυτή του λευκού μανιταριού και είναι απλούστερη η διαδικασία παρασκευής του υποστρώματος.To πλευρότους αποτελεί τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής σημασίας, αφού οι πρωτεΐνες του βρίσκονται μεταξύ των πρωτεϊνών των φυτών και των ζώων. Ακόμα, αποτελείται κύρια από νερό (89-90%), 2% λιπαρά (υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα οξέα), υδατάνθρακες και ίνες. Η λέξη "Pleurotus" προέρχεται από την εκλατινισμένη αρχαία ελληνική λέξη "πλευρικός ούς" που σημαίνει πλευρικό αυτί. Ο όρος περιγράφει το πώς φύεται το συγκεκριμένο είδος στο φυσικό του περιβάλλον. Στη φύση, τα μανιτάρια Pleurotus φύονται πάνω σε κορμούς δέντρων πλαγίως, χωρίς να σχηματίζουν κοτσανάκι, αλλά και χωρίς να θυμίζουν μορφολογικά τα υπόλοιπα είδη που φύονται στο έδαφος. Τα πλευρότους είναι εξαιρετικά νόστιμα, ενώ το ιδιαίτερο άρωμά τους και η γεύση τους θυμίζει αυτή των άγριων μανιταριών.
Πώς μπορούμε να κάνουμε παραγωγικό έναν χώρο 10 τ.μ.
Σε ένα χώρο 10 τετραγωνικών μέτρων μπορούν να τοποθετηθούν 25 μπλοκς πλευρότους. Τα 25 μπλοκς θα ξεκινήσουν σε 12 ημέρες να παράγουν τα πρώτα μανιτάρια και σε 5-6 ημέρες μετά θα ξεκινήσει η πρώτη παραγωγή.
Συνήθως η πρώτη παραγωγή είναι το 50% της συνολικής. Μετά από 10-14 ημέρες θα ξεκινήσει ο 2ος κύκλος παραγωγής κ.ο.κ. Σε διάστημα 10-12 βδομάδων θα έχουμε πάρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας και συνεπώς τότε μπορούμε να αλλάξουμε την καλλιέργεια. Ετσι, λοιπόν, ο μικρός χώρος των 10 τετραγωνικών μέτρων θα έχει δώσει μέσα σε 3 μήνες 125 κιλά μανιτάρια. Εάν βέβαια κάποιος θέλει να γίνει συστηματικός παραγωγός μανιταριών για να έχει σταθερή παραγωγή σε εβδομαδιαία βάση αυτή της τάξης των 125 κιλών, θα πρέπει να δημιουργήσει 10-12 τέτοιους χώρους. Βάζοντας κάθε εβδομάδα 25 νέα μπλοκς θα έχει παραγωγή της τάξης των 125 κιλών κάθε εβδομάδα από μια έκταση 100-120 τετραγωνικών μέτρων.Στην περίπτωση που από τον πρώτο χώρο των 10 τετραγωνικών μέτρων θελήσει κάποιος να επεκτείνει την καλλιέργεια μανιταριών με αυτό τον τρόπο, τότε θα πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα μέσω των ειδικών γεωπόνων, προκειμένου τα μανιτάρια να φυτρώνουν σύμφωνα με το πλάνο που έχει τεθεί και όχι τυχαία σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις.
Που θα απευθυνθώ 
Λευτέρης Λαχουβάρης - Θανάσης Μαστρογιάννης
Καθενοί 34018 Εύβοια, info@manitariadirfis.gr
Τηλ./φαξ: 22280 29211
Πηγή:ΕΘΝΟΣ
Όλα τα απαραίτητα υλικά µε ένα κλικ.
Για το ίδιο θέμα γράφουν στα Νέα «Έναντι 5 ευρώ διαθέτουµε µέσω της ιστοσελίδας µας (http: //www. manitariadirfis. gr), σε συσκευασία - κιτ, όλα τα απαραίτητα υλικά: ένα κιλό άχυρο, φακελάκι µε µικκύλιο - σπόρους και τη σακούλα µέσα από την οποία θα βγουν τα µανιτάρια. Με τον τρόπο αυτό, ακόµα κι εντελώς αρχάριοι στο αντικείµενο µπορούν να σπείρουν στο σπίτι τους µέχρι και φαρµακευτικά-θεραπευτικά µανιτάρια...», λέει ο γεωπόνος κ. Λευτέρης Λαχουβάρης, που µαζί µε τον συνάδελφό του Θανάση Μαστρογιάννη έστησαν το 2004 τη δική τους πρότυπη µονάδα «Μανιτάρια Δίρφυς». «Τα τελευταία τρία χρόνια είναι γεγονός πως και στην Ελλάδα έχει αρχίσει να διαδίδεται η οικιακή καλλιέργεια. Ακόµα, ωστόσο, ο περισσότερος κόσµος δεν έχει καταλάβει την τεράστια διατροφική αξία των µανιταριών, σε αντίθεση µε ό,τι συµβαίνει στο εξωτερικό, όπου καλλιεργούνται ευρέως και στα σπίτια, εδώ και τριάντα χρόνια» προσθέτει. Διαβάστε όλο το άρθρο:
Morgan Weistling
Σταδιακά όλο και περισσότεροι γίνονται χρόνο µε τον χρόνο στην Ελλάδα οι ερασιτέχνες µανιταροκαλλιεργητές. Σε τιµές από 15 έως 20 ευρώ (για συσκευασίες 100-200 γραµµαρίων), µε ένα και µόνο φακελάκι, µπορούν να βγάλουν 5-8 κιλά µανιταριών λέει ο γεωπόνος κ. Μιχάλης Πολίτης, που διακινεί 15 διαφορετικούς τύπους σπόρων βρώσιµων µανιταριών, στο ανθοπωλείο του («Valentine Floral Creations»), στη Βέροια. Ακόµα πιο βολική κάνει την όλη σπιτική διαδικασία το ήδη έτοιµο υπόστρωµα που πωλείται και στην Ελλάδα. Περισσότερα στο:www. valentine.gr
Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους, έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας (υψηλής βιολογικής αξίας), χωρίς όμως τις τοξίνες και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό. Θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους και όσους θέλουν να χάσουν βάρος, διότι περιέχουν λίγες θερμίδες.
Θρεπτικά συστατικά (ανά 100 γραμμ.)
Ενέργεια…………………………25 Kcal
Νερό……………………………91,8 gr
Πρωτεΐνες………………………2,9 gr
Λιπίδια…………………………0,3 gr
Υδατάνθρακες…………………4 gr
Φυτικές ίνες……………………1,2 gr
Κάλιο……………………………3,7 gr
Φώσφορο………………………104 mg
Χαλκό……………………………0,5 mg
Σελήνιο……………………………8,8 mg
Νάτριο………………………………4 mg
Νιασίνη……………………………4 mg
Ριβοφλαβίνη………………………0,4 mg
Θειαμίνη……………………………0,1 mg
Παντοθενικό οξύ…………………1,5 mg
Βιταμίνη Β12………………………0,04 mg
Βιταμίνη D………………………76.000 IU
Ο πίνακας είναι ενδεικτικός. Για περισσότερες διατροφικές πληροφορίες πατήστε εδώ:
Εικόνες από:
http://habilisii-habilis.blogspot.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Mushroom

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Καρποί του δάσους. Κυνόρροδα

«Σώπασε συ αγάπη μου, μα ο κόσμος
δεν εχάθη και με τα βότανα τση γης
γιατρεύονται τα πάθη»
Κρητική μαντινάδα
 Η αγριοτριανταφυλλιά είναι πολυετής θάμνος πολύκλαδος και αγκαθωτός, που φθάνει σε ύψος από 1-3 μέτρα,και ανήκει στην οικογένεια των Ροδανθών (Rosaceae).
Αυτή η ομάδα φυτών βρίσκεται στις εύκρατες περιοχές  και στα δύο ημισφαίρια, και υπάρχουν πάνω από 100 είδη της. Η Rosa canina έχει άνθη ρόδινα ή λευκά, με λίγα φύλλα και πολύ άρωμα. Τα πέταλά της είναι αραιά και ο καρπός της είναι γνωστός σαν «κυνόρροδο». Ωριμάζει αργά το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο,και είναι τροφή για τα πουλιά και άλλα μικρά θηλαστικά.
Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς περιέχουν:
• ασβέστιο
• κιτρικά άλατα
• κιτρικό οξύ
• σίδηρο
• μηλικό οξύ
• νιασίνη
• οργανικά οξέα
• πηκτίνη
• φώσφορο
• ρητίνη
• ζάχαρα
• ταννίνη
• Βιταμίνη Α
• Βιταμίνη Β1
• Βιταμίνη Β2
• Βιταμίνη C
• Βιταμίνη Ε
• Βιταμίνη Κ
• Βιταμίνη P
Έχει δράση:
• στυπτική ( μειώνει τις εκκρίσεις  των βλεννογόνων και των υγρών από το σώμα).
• διουρητική (αυξάνει τον όγκο και τη ροή των ούρων και καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα -καθαρίζει τα νεφρά και την κύστη-εμποδίζει την κατακράτηση υγρών ).
• καθαρτική (είναι ένα ήπιο διεγερτικό που προάγει τη φυσική κίνηση των εντέρων)
• θρεπτική (παρέχει τροφή μέσω των βιταμινών).
• ψυκτική (εξισορροπεί την ανώμαλη θερμότητα του σώματος, και ανακουφίζει από τη δίψα ).
• τονωτική (ενισχύει και ενδυναμώνει τα όργανα ή ολόκληρο τον οργανισμό δίνοντας ένα αίσθημα ευεξίας)
Χρήση:
-σε λοιμώξεις του θώρακα - κρυολογήματα- βήχα - γρίπη
-συντελεί στην αποκατάσταση και θεραπεία της πνευμονικής λειτουργίας  ή σε άλλες ασθένειες των πνευμόνων και του στήθους
-αποβάλλει τις συσσωρεύσεις του  ουρικού οξέως  βοηθά  στην ουρική αρθρίτιδα και σε ρευματικούς πόνους.
- στην υπερβολική εμμηνόρροια, σε συσπάσεις και πόνους της μήτρας
- διάρροια - δυσεντερία - στομαχικές διαταραχές
-είναι αποτελεσματικό αντισηπτικό για μολύνσεις και ερεθισμούς των βλεφάρων και των οφθαλμών.
Κατάλληλο για
-έλκη του στόματος
-εξασθενημένη μνήμη.
-προάγει τη δύναμη της ανάρρωσης
-συμπληρώνει την ανεπάρκεια της βιταμίνης C στα παιδιά
-βοηθά όταν υπάρχει γενική αδυναμία και εξάντληση
Δείτε περισσότερα:
Ακόμη -Τα πέταλα της άγριας τριανταφυλλιάς είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες  και αρωματικά αιθέρια έλαια. Οι καρποί  είναι ευεργετικοί για την ατονία, την ανορεξία, και η διουρητική τους δράση δεν ερεθίζει τα νεφρά. Όταν υπάρχει τάση για πέτρες ή άμμο στα νεφρά μπορεί να γίνεται και προληπτική χρήση.To κυνόρροδο είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και αφροδισιακό. Βοηθά στην αποκατάσταση της διαταραγμένης ορμονικής ισορροπίας, και στην ακανόνιστη περίοδο. Δεν έχει παρενέργειες και μπορεί να δίνεται στα παιδιά. Ένα τσάι από θρυμματισμένους καρπούς χρησιμοποιείται για τον πυρετό. Με χρήση εξωτερική και εσωτερική είναι μια  καλή θεραπεία για τη νεανική ακμή. Η Κινεζική ιατρική συνιστά το τσάι από ροδοπέταλα για τους ίδιους λόγους και για την αποκατάσταση του "τσι". Στις μέρες μας οι καρποί αυτοί χρησιμοποιούνται πολύ λίγο, αλλά  μάλλον είναι καιρός να τους γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, πριν τους πατεντάρουν οι εταιρείες.
Φαρμακευτικά μέρη που χρησιμοποιούνται: τα πέταλα και τα κυνόρροδα.
Εξωτερική χρήση.
Το  ροδέλαιο φτιάχνεται κυρίως από τις ποικιλίες Damasks και Gallicas και ειναι πανάκριβο.
Θεωρείται πολύ αγνό και ασφαλές για χρήση αλλά συχνά κυκλοφορεί νοθευμένο από ήμερες ποικιλίες.
 -Τρέφει κατευνάζει και επουλώνει το δέρμα.
-Τα πέταλα χρησιμοποιούνται σε αλοιφές για τα χέρια, τα χείλη
και τα έλκη.
Το απόσταγμα από τα ροδοπέταλα το ροδόνερο, είναι στυπτικό και τονωτικό του δέρματος, κατάλληλο  για λιπαρές επιδερμίδες.
 Το αιθέριο έλαιο  του τριαντάφυλλου  έχει γλυκό και αισθησιακό άρωμα. Μπορεί και δημιουργεί καλή διάθεση, και διώχνει το στρες. Έχει αντισηπτική και τονωτική  δράση, βοηθά τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες με προβλήματα ραγάδων και  σπασμένων αγγείων. Η χρήση του την ημέρα θα πρέπει να ακολουθείται από αντιηλιακή προστασία γιατί αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία.
Οι ποικιλίες  που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι:Η Rosa Damaskena-Η Rosa californica-Η Rosa Gallica-Rosa egalanteria - Rosa laevigata,κλπ.
Προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Τα άγρια  κυνόρροδα είναι  διαθέσιμα σαν:
-Αποξηραμένοι καρποί στα καταστήματα βοτάνων και μπαχαρικών.
-Αιθέριο Έλαιο.
-Αποξηραμένα μπουμπούκια.
-Μαρμελάδες και γλυκό του κουταλιού.
-Ροδόνερο.
Γλυκά μπορούμε να βρούμε σε πολλούς Συνεταιρισμούς.
Το άγριο τριαντάφυλλο υπάρχει και στα Ανθοΐάματα του Bach .Το Wild Rose βοηθά όσους αισθάνονται έλλειψη ενδιαφέροντος για το παρόν. Το εκχύλισμα από κυνόρροδα και η σκόνη των καρπών σε κάψουλες  κυκλοφορούν πια στα φαρμακεία *.
Τους καρπούς τους βρίσκουμε να συντροφεύουν την Echinacea σε δεκάδες σκευάσματα επίσης. Όλες οι εταιρείες τονίζουν τα οφέλη που προέρχονται από τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες και καροτενοειδή, που έχουν τα κυνόρροδα.
Μπορεί να χορηγηθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, και δεν περιορίζεται η χρήση τους από συνυπάρχοντα νοσήματα. Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις: δεν έχουν αναφερθεί. Σε πολλές νεώτερες έρευνες διαπιστώθηκε ότι η χρήση του καρπού προκαλεί αισθητή μείωση στο πόνο και τη δυσφορία που βιώνουν άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα*, και ακόμη ότι το εκχύλισμα της Rosa  canina L. αυξάνει εντυπωσιακά την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών.
Παραδοσιακή χρήση.
Η αγριοτριανταφυλλιά -και οι θεραπευτικές της ιδιότητες- ήταν γνωστή στη λαϊκή μας παράδοση. Στα νησιά του Αιγαίου και αλλού,τα χρόνια που τα τρόφιμα δεν βρίσκονταν με ευκολία, οι γυναίκες έμαθαν να εκμεταλλεύονται ότι τους έδινε η φύση και έφτιαχναν γλυκά λικέρ και ροδόνερο, που χρησιμοποιούσαν στους κουραμπιέδες και για την ομορφιά τους από άγρια και ήμερα τριαντάφυλλα. Γνώριζαν τη μεγάλη ποσότητα βιταμινών που είχαν οι καρποί, και γι' αυτό τους χρησιμοποίησαν σαν αντισκορβουτικό, και στο ραχιτισμό. Όμως η χρήση ήταν εποχιακή και όπως και σήμερα οι καρποί ήταν δυσεύρετοι.
Ο καρπός μπορεί να γίνει γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα,ή να αποξηρανθεί για να γίνει τσάι. Τα κυνόρροδα δεν τρώγονται ωμά(δεν είναι τοξικός καρπός όμως κάτω από το σαρκώδες περίβλημα βρίσκονται οι σκληρές τρίχες και οι σπόροι που είναι ερεθιστικές για το πεπτικό σύστημα), και είναι ουδέτερης γεύσης σαν άγουρα φρούτα.
Οι καρποί και τα ροδοπέταλα διατηρούνται σε σκοτεινό  μέρος, μακριά από υγρασία ή οσμές. Είναι καλύτερο να τους έχουμε σε χάρτινη ή πάνινη σακούλα.
Τρόπος παρασκευής :
Τσάι: σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό ρίχνουμε δύο καρπούς αφού τους σπάσουμε, και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε να κάτσει για 10 -15 λεπτά. Σουρώνουμε και το πίνουμε. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αν βράσουμε τα κυνόρροδα η περισσότερη βιταμίνη C θα καταστραφεί. Γι’αυτό το λόγο μουλιάζουμε τα σπέρματα ή τα ροδοπέταλα για 10 λεπτά σε ζεστό νερό και πίνουμε μέχρι δύο φλιτζάνια την ημέρα. Το ρόφημα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση, έτσι μπορούμε να βάλουμε λεμόνι, ή να το αρωματίσουμε με κάποιο άλλο μπαχαρικό που βρίσκεται στην κουζίνα μας.    
Ροδέλαιο*
Σε καθαρό γυάλινο σκεύος προσθέτουμε μιάμιση κούπα  παρθένο ελαιόλαδο. Στο λάδι  θα προσθέσουμε τα φρεσκομαζεμένα ροδοπέταλα έτσι ώστε να το καλύπτουν. Τα αφήνουμε να σταθούν για 24 ώρες.
Στραγγίζουμε το λάδι σε άλλο δοχείο με τουλουπάνι και πιέζοντας τα ροδοπέταλα. Τα πετάμε και στο λάδι  προσθέτουμε άλλα  φρέσκα. Επαναλαμβάνουμε  τη διαδικασία μέχρι να πάρουμε την ένταση του αρώματος που επιθυμούμε.
Μια άλλη μεθοδος  με οινόπνευμα(όχι αυτό που χρησιμοποιούμε για εντριβές)Σε ένα φλιτζάνι μη αρωματισμένης βότκας βάλτε πέταλα,φύλλα ή και αγκάθια τόσα ώστε να καλυφτεί το υγρό. Αφήστε να σταθεί για 2 εβδομάδες. Σουρώστε σε τουλπάνι πιέζοντας τα υλικά. Τώρα έχετε φυσικό άρωμα τριαντάφυλλου αλλά υπάρχει κι ένα ακόμα κολπάκι...
Καταψύξτε το υγρό για 24 ώρες.Το λάδι παγώνει, το οινόπνευμα όχι. Βγάλτε λοιπόν προσεκτικά το έλαιο και φυλάξτε το σε ένα κουτάκι που να κλείνει ερμητικά. Κρατήστε το οινοπνευμα(χικ!***)για επόμενη χρήση. Δεν είναι φυσικά η ευκολότερη μέθοδος, αλλά δίνει ένα σχεδόν παρθένο αιθέριο έλαιο.
Καλλιέργεια
Το φυτό δεν καλλιεργείται συχνά. Λίγες ποικιλίες έχουν δημιουργηθεί, μία από τις οποίες δε φέρει αγκάθια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρίζα πάνω στην οποία εμβολιάζονται καλλιεργημένες ποικιλίες. Γενικά καλλιεργείται όπως μια τριανταφυλλιά, αλλά υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές. Το κλάδεμα θα πρέπει να γίνεται μόνο στους άρρωστους, τραυματισμένους, κατεστραμμένους ή σ’αυτούς που ξεφεύγουν πολύ απ’το σχήμα βλαστούς. Αυτό γιατί οι αγριοτριανταφυλλιές όπως και πολλές παλιές καλλιεργημένες ποικιλίες, ανθίζουν μόνο σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς και η μερική αφαίρεσή τους θα επηρεάσει αρνητικά την ανθοφορία. Επίσης, το φυτό ανθίζει μόνο μια φορά το χρόνο, έτσι τα μαραμένα άνθη δε θα πρέπει ν’αφαιρεθούν, ώστε να ωριμάσουν σε καρπούς. Το φυτό χρειάζεται στήριξη  σε πέργκολα, δέντρα κλπ. Σε σχέση με πολλές καλλιεργημένες ποικιλίες, η αγριοτριανταφυλλιά είναι ανθεκτικότερη σε ασθένειες και προσβολές από έντομα. Ο πολλαπλασιασμός από σπόρο δεν προτιμάται, επειδή οι σπόροι αργούν πολύ να βλαστήσουν (έως και δύο χρόνια). Περισσότερη επιτυχία έχουν τα μοσχεύματα, τα οποία μπορούν να παρθούν είτε ως μοσχεύματα ημιώριμου ξύλου με ένα μικρό κομμάτι ξύλου και φλοιού από το γονικό βλαστό το καλοκαίρι, είτε ως ώριμο ξύλο μήκους 20-25 εκατοστών το φθινόπωρο. Τα μοσχεύματα θα πρέπει να φυτευθούν σ’ένα προστατευμένο μέρος μέχρι ν’αρχίσει η  ανάπτυξή τους. Τον πρώτο χρόνο τα φυτά μπορεί να μην αναπτυχθούν πολύ. Επίσης πολλαπλασιάζεται με διαίρεση των παραφυάδων το χειμώνα και φύτευση στην οριστική θέση ή καταβολάδες που παίρνουν 1 χρόνο ώσπου να ριζώσουν. Από το 2004 καλλιεργούνται κάποια στρέμματα  μς ρόδα στους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών και υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις και νέα μέλη στο συνεταιρισμό.
Στη βάση δεδομένων filotis για να δούμε αν σαν φυτό κινδυνεύει.
Αγριοτριανταφυλλιά η κυνοροδή
Τάση- Σταθερότητα
Απειλές -Μη απειλούμενο
Κατάσταση Διατήρησης Ελλάδα
*Η αγριοτριανταφυλλιά καταπολεμά την οστεοαρθρίτιδα.
Σε σχετικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας - το 2008- μαθαίνουμε μέσα από την ιστορία ενός αγρότη από τη Δανία που υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα πως έγινε καλά δοκιμάζοντας μια μαρμελάδα από καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς, η οποία φύτρωνε στην περιοχή του. Η φήμη της «σκόνης» του εξαπλώθηκε  και παράλληλα ο γυιός του  κατόρθωσε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων  οδηγώντας στην απομόνωση της ουσίας gopo που έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την κυκλοφορία του σκευάσματος  και στη χώρα μας. Παρασκευάζεται στην Δανία  από τη σκόνη  των καρπών  της αγριοτριανταφυλλιάς Rosa Canina L. Όπως ανέφεραν οι ομιλητές είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην οστεοαρθρίτιδα, καθώς:
-Ελαττώνει τον πόνο στις αρθρώσεις έπειτα από 3 εβδομάδες χρήσης.
-Μειώνει σημαντικά τη δυσκαμψία των αρθρώσεων.
-Βελτιώνει την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως π.χ. το περπάτημα και είσοδο - έξοδο από αυτοκίνητο έπειτα από 3 μήνες θεραπεία.
-Μειώνει πολύ την κατανάλωση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων.
-Είναι ασφαλές στη μακροχρόνια θεραπεία χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
 enet.gr
Η Ιστορία των Ρόδων
Ενώ κάθε λουλούδι έχει να πει μια ιστορία, το τριαντάφυλλο έχει τόσες πολλές, που όποιος επιχειρεί  να τις αναζητήσει  βρίσκεται να κάνει ένα  ταξίδι στο χρόνο.
Από αρχεία φωτογραφία χαρακτικού των Σουμερίων, που αναπαριστά τον Αχούρα Μάζντα θεό του καλού, να φέρει  το ρόδινο σταυρό στο στήθος.
Οι τριανταφυλλιές καλλιεργούνται στην Κίνα και την Περσία εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια και στην Ελλάδα από την εποχή του Χαλκού.
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, περιγράφει 20 είδη ρόδων και αποδίδει σε καθένα το όνομα του τόπου της προέλευσής του.
Το Γαλατικό Ρόδο (Rosa gallica) είναι τότε η πηγή του ροδέλαιου που χρησιμοποιούν οι Ρωμαίοι σε μεγάλες ποσότητες όπως και τα ροδοπέταλα. Φτιάχνουν στεφάνια και γιρλάντες από ροδοπέταλα, γεμίζουν τα μαξιλάρια τους, τα απλώνουν στο έδαφος για να δημιουργηθούν έτσι δρόμοι στρωμένοι με ροδοπέταλα. Τα χρησιμοποιούν σε τόσο μεγάλες ποσότητες που είναι αναγκασμένοι να εισάγουν ρόδα από την Αίγυπτο, από την Καρθαγένη και από τη Κυρηναϊκή. Έτσι από τον 6ο προ Χριστού αιώνα μέχρι και τον 2ο αιώνα μετά Χριστόν, σε όλη δηλαδή την Ελληνορωμαϊκή εποχή τα ρόδα κυκλοφορούν από την Περσία στην Αγγλία και από την Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο.
Το τριαντάφυλλο είναι ένα από τα κρατικά και εθνικά σύμβολα της Βουλγαρίας, λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας και των εσόδων που αποφέρει.
Στο «Άσμα των Ασμάτων», το Ρόδο συμβολίζει το Ισραήλ.
Στο βιβλίο των Φαρσί της θρησκείας του Ζωροάστρη, το ρόδο ζούσε χωρίς τα αγκάθια και τα απέκτησε όταν εμφανίστηκε το πνεύμα του κακού.
Για την Ελληνική μυθολογία το ρόδο ήταν το λουλούδι της Αφροδίτης
και στα όνειρα, αν βλέπουμε ότι κάποιος μας δίνει ένα μπουκέτο από ρόδα είναι προμήνυμα ότι θα βρούμε έναν πιστό  σύντροφο, και αν είναι άγρια, τότε να περιμένουμε γάμο.
 Στην Ρωμαϊκή μυθολογία, το λευκό ρόδο κοκκίνισε όταν ο γιος της Venus έχυσε το κρασί του πάνω στο λουλούδι.
Η πρώτη νύχτα της Κλεοπάτρας με τον Μάρκο Αντώνιο κύλησε σε ένα κρεβάτι με ροδοπέταλα πάχους σαράντα εκατοστών.
Το 400 περίπου χρόνια μετά τον Χριστό, το λευκό ρόδο (Rosa alba), έγινε το σύμβολο της αγνότητας.
Το 1187, όταν ο Σαλαντίν ανακατέλαβε την Ιερουσαλήμ από τους σταυροφόρους εξάγνισε το μουσουλμανικό τέμενος με ροδόνερο το οποίο μετέφερε καραβάνι με 500 καμήλες.
 Το 1453 ο «Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής  εξάγνισε με ροδόνερο την Αγιά Σοφιά πριν τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τζαμί.
Το Ρόδο με τη γροθιά είναι το έμβλημα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Το «Λευκό Ρόδο» (Die Weie Rose), ήταν κίνημα αντίστασης στον Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Οι ιδρυτές του θανατώθηκαν το 1943.
Το «Κόκκινο Τριαντάφυλλο» συνδέθηκε από τον Francois Mitterrand με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το ίδιο σύμβολο υιοθετήθηκε και από το «Labour Party», το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας και από το Partido Socialista Obrero Espanol -PSOE- το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας.
Τον Δεκέμβριο του 2003 το Ρόδο ήταν το σύμβολο του κινήματος μη βίας της «Επανάστασης των Ρόδων» στη Γεωργία.
Σε κάποιες ειδωλολατρικές μυθολογίες, τα ζόμπι ή τα φαντάσματα  (ιδιαίτερα τα βαμπίρ ) δεν μπορούν να διασχίσουν το δρόμο που φυτρώνει μια άγρια τριανταφυλλιά.
Το άγριο ρόδο είναι σύμβολο της αγνότητας, της καλοσύνης, αλλά και της σιωπής και χρησιμοποιήθηκε σαν έμβλημα μαζί με το Σταυρό από τη ροδοσταυρική αδελφότητα τροφοδοτώντας μέχρι τις μέρες μας ένα πανάρχαιο μυστικιστικό ρεύμα.
Στη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία σχετικά με νεώτερες χρήσεις του συμβόλου γράφει:
Οι Γκάνζ εν Ρόουζιζ ή Guns 'n Roses ή Όπλα και Ρόδα(τα τριαντάφυλλα όχι ο τροχός) ειναι μια αμερικάνικη ποζεράδικη μπάντα αριστερά στα FM, πιονέροι του κινήματος του Φλωρόκ. Οι Guns 'n Roses είναι απίστευτα δημοφιλείς στους πόζερς ανα την υφήλιο και ειδικότερα τις Κουκουβάουνες, στη μαθητιώσα νεολαία και στα κοριτσόπουλα.
Πηγές:
*Τη συνταγή για το ροδέλαιο μου την έστειλαν, και η πηγή μου είναι άγνωστη.
www.dolo.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=94&Itemid=51
http://en.wikipedia.org/wiki/Rose_(symbolism)
www.holistic-online.com/herbal-med/_Herbs/h110.htm
http://filotis.itia.ntua.gr/species/d/19/
Εικόνα του Αχούρα Μάζντα από:
http://www.amra.gr/forum/index.php?topic=907.0
Ροδέλαιο και ροδόνερο εξασφαλίζουν υψηλό εισόδημα για τους παραγωγούς.
Που να απευθυνθώ: Πρόεδρος Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης. Ξανθόπουλος Νίκος 6936873377info@kozaniroses.gr
http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23353&subid=2&pubid=63233260
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας  ή άλλου ειδικού της υγείας.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Δομές και διευθύνσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με αφορμή τα κείμενα  περί λιποθυμίας μικρών μαθητών από ασιτία σε σχολεία της πρωτεύουσας που δημοσιεύτηκαν στον τύπο πριν ένα μήνα,  και πήγαν και ήρθαν, διαψεύστηκαν και  διευκρινίστηκαν, κάνουμε αυτή την ανάρτηση σήμερα. Το κείμενο  συντάχθηκε εκείνες τις ημέρες αλλά η φόρτιση που μας προκάλεσε ο τρόπος ανάδειξης του θέματος ήταν μεγάλη, και  αποφασίστηκε να αφήσουμε λίγο το χρόνο να περάσει, ώστε να εκφραστούμε πιο ήρεμα.
Γράφει η Ελπίδα: Με ενοχλεί που όλα αυτά τα χρόνια και ενώ υπήρχαν ακριβώς τα ίδια προβλήματα δεν θα πω ότι δεν καταλάβατε τίποτα, αλλά ότι επί της ουσίας δεν κάνατε και πολλά πράγματα. Και δεν το λέω για τον καθένα προσωπικά, αλλά περισσότερο για τους συνδικαλιστικούς σας φορείς. Φυσικά  δεν έχουμε απορίες για το τι αντιπροσωπεύουν οι κορυφαίες συνδικαλιστικές σας οργανώσεις, αφού γνωρίζουμε τι υπηρετούν οι ηγεσίες τους. Για την πνευματική κατάντια δεκαετιών τώρα, δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς, ούτε έγινε κάποια σοβαρή προσπάθεια υποστήριξης προς τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, και όποιος δεν παίρνει θέση πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και του κόσμου, απλά συμβάλλει στην παρακμή του. Απεναντίας γιατροί, φαρμακοποιοί και άλλοι πολίτες κινητοποιήθηκαν, πήραν πρωτοβουλίες  και έστησαν  δίκτυα αλληλοβοήθειας.
Και όσο και να μην είστε εσείς υπεύθυνοι για τον εκφυλισμό της ελληνικής κοινωνίας, (που άρχισε ίσως και νωρίτερα από την εποχή που γεννηθήκατε)είστε αυτοί που μπορείτε να μεταδώσετε τις αξίες και το όραμα,να κρατήσετε ζωντανή την ελπίδα, αδιαστρέβλωτη την παράδοση και την εθνική συνοχή.
Η ιστορία, η φιλοσοφική σκέψη, η γλώσσα και οι τέχνες, αλλά και η οικολογία, η οικονομία και η πολιτική, είναι τα πεδία που τα παιδιά μας θα προσεγγίσουν για πρώτη φορά μαζί σας, και θα κατανοήσουν σε βάθος ή όχι, μόνο αν θελήσετε να τα βοηθήσετε σ’αυτό. Γι’αυτό και το επάγγελμά σας θεωρείται λειτούργημα, αν και δε σώζει ζωές. Μετά την ανάδειξη του θέματος με τους ίδιους περίπου  αναξιοπρεπείς τίτλους-Λιποθυμούν από την πείνα-και-Η πείνα σήμερα-και κ.λ, από όλες σχεδόν τις εφημερίδες αλλά και από δεκάδες μπλογκ,
και αυτό ακόμη μπορεί να ειπωθεί με ευκολία:
Η Ελληνική κοινωνία κλονισμένη προσπαθεί να καλύψει τις πληγές της επιλέγοντας τη σιωπή, και εσείς δεν στείλατε μια κόλλα χαρτί
Στον Πρόεδρο της "Δημοκρατίας"
Στον Πρόεδρο της "Βουλής"
Στις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Στους αρμόδιους της δικαιοσύνης.
Στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης
Στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος
Στις ηγεσίες των επιστημονικών συλλόγων της χώρας και τα επιμελητήρια,
….και σε λοιπούς αρμόδιους της εξουσίας, μόνο βγήκατε στα κανάλια.
Και τι είναι αυτό που μας είπατε;
"Οι πολιτικοί ηγέτες μας δεν είχαν ιδέα"
"Η ΓΣΕΕ μας δεν είχε ιδέα"
"Η ΑΔΕΔΥ μας δεν είχε ιδέα"
"Η Νομαρχία μας δεν είχε ιδέα"
"Οι γείτονές τους δεν είχαν ιδέα"
"Οι συγγενείς τους δεν είχαν ιδέα"
"Εμείς οι δάσκαλοί τους δεν είχαμε ιδέα"
και, περιμένετε θα το δούμε στο μέλλον.
Δώσατε το δικαίωμα με τους χειρισμούς σας στο υπ. Παιδείας να πει ότι αυτά λέχθηκαν γιατί κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας, και όλα ήταν μια λαϊκίστικη προπαγάνδα. Όμως το πρόβλημα των υποσιτισμένων παιδιών και των οικογενειών που έχουν άμεση ανάγκη υπάρχει. Πάντα υπήρχε. Και στην παιδεία τα προβλήματα πληθαίνουν.
Όμως, εγκλωβισμένοι καθώς είμαστε, χωρίς πολλές φορές να το αντιλαμβανόμαστε σε νοοτροπίες και ιδέες ξενόφερτες, ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε.
Έτσι λύνονται τα προβλήματα;
Ποιανών προγόνων παιδιά γίναμε μωρέ; Ποιοί μπόρεσαν και το κατάφεραν; Μπόρεσαν; Τα κατάφεραν;
Και αν όχι, ας ξεκινήσουμε τώρα. Ας γνωριστούμε κατ’ αρχήν. Ποιοί είμαστε; Πόσοι;
Τα κείμενα στις αφίσες δεν είναι φετινά.
Η συλλογική επαγρύπνηση και η αλληλεγγύη είναι ίσως η μόνη  άμυνα για εμάς τους  πολίτες απέναντι στις σκληρές πολιτικές .
Αρκεί  αυτή να μην εξαντλείται  σε υποκειμενικά συμφέροντα και αποσπασματικές δράσεις.
Έχουμε πόλεμο, πως θα ζητήσουμε  από τους νέους  μας να μην απορρίπτουν μηδενιστικά το παρόν αλλά και να μην αποδέχονται  παθητικά τις αδικίες του συστήματος;διαβάστε τι λένε.

 Θα συνεργαστείτε  για να το επιτύχουμε;
Επειδή δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι  πρέπει να ευχαριστήσουμε  τους αφανείς δασκάλους που δεν παρασύρονται από τα μέσα μαζικής παραπλάνησης, βρίσκουν άλλους τρόπους να εκφράσουν τις απαιτήσεις τους και φροντίζουν για την μόρφωση των παιδιών μας.
Αν λοιπόν γίνεστε μάρτυρες σκληρών καταστάσεων σας παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή πρώτα με τις αρμόδιες υπηρεσίες κυβερνητικές και μη, πριν βγείτε στα τηλεπαράθυρα.
Ακολουθούν  κάποιες διευθύνσεις και χρήσιμα τηλέφωνα.
Ξεκινάμε από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ  λέει...
Θα θέλαμε να γνωρίζετε πως μπορείτε να μας μιλάτε και μέσω του blog για όσα σας απασχολεί, χωρίς εμείς να δημοσιεύουμε όσα μας λέτε. Επίσης η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί και τη Γραμμή παρέμβασης για ανθώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να διαχειριστούν θέματα που τους απασχολούν. Η Γραμμή λειτουργεί σε 24/ωρη βάση, με αστική χρέωση και είναι το 1018. Λένε:Είμαστε στη διάθεσή σας όποτε μας χρειαστείτε. Στο blog μπορείτε να ρωτάτε για επιδόματα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται σε κάθε περίπτωση.
Όσο πιο συγκεκριμένη είναι η ερώτηση που υποβάλλετε  τόσο πιο ξεκάθαρη απάντηση θα παίρνετε για το δικό σας θέμα. Διαβάστε περισσότερα για τα διαθέσιμα  επιδόματα:
http://klimaka-socialservice.blogspot.com/2010/07/blog-post_27.html
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΚΛΙΜΑΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
H Κεντρική Κοινωνική Υπηρεσία της ΚΛΙΜΑΚΑ, δέχεται τηλεφωνήματα πολιτών ή φορέων οι οποίοι άλλοτε ζητούν πληροφορίες και άλλοτε βοήθεια σε θέματα που τους απασχολούν και δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν λύση ή απάντηση.
Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Στο πλαίσιο διαφόρων κοινωνικοοικονομικών παροχών για την προστασία των εργαζομένων στη χώρα μας, έχουν θεσπιστεί από την πολιτεία μέτρα που στοχεύουν στη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των οικογενειών με δυσκολίες και περιλαμβάνουν:
Μηνιαία οικονομική ενίσχυση προβλέπετε για όσους είναι ανίκανοι για εργασία και οικονομικά αδύνατοι, ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες, και όσους είναι προσωρινά ανάπηροι. Επίδομα δίνεται ακόμη σε απροστάτευτα παιδιά και σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής αδυναμίας.
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, προκειμένου να πάρει κάποιος επίδομα κοινωνικής προστασίας, αυτή τη χρονιά αλλάζουν. Γενικά όπως ίσχυε μέχρι τώρα, τα επιδόματα της Πρόνοιας απευθύνονται σε όσους δεν είναι πουθενά ασφαλισμένοι, τα εισοδήματά τους είναι πολύ χαμηλά, και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Για αυτές τις  διευκολύνσεις απαντήσεις δίνουν τα κατα τόπους γραφεία της  Πρόνοιας, στα γραφεία των Κοινωνικών Λειτουργών. Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών
Τηλ.: 210-3368124
Οργανισμός Εργατικής Εστίας
Αγησιλάου 10, Αθήνα
Βρεφονηπιακοί σταθμοί Τηλ.: 210-5286535
Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ,εποδότηση ενοικίου)
Πατησίων και Σολωμού 60 104 32 Αθήνα
Τηλ.: 210-5281100 / 5281600
ΟΓΑ
Κλάδος Οικογενειακών Επιδομάτων
Αβέρωφ 7, Αθήνα
Τηλ.: 210-5212503
ΟΑΕΔ
Διοίκηση Τηλ.: 210-9989183
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας
Αριστοτέλους 17, 10187 Αθήνα
Τηλ.: 210-5223619
Νομαρχία Πειραιά
Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ηρώων Πολυτεχνείου 19, 18532 Πειραιάς
(επίδομα απροστάτευτου τέκνου)
Τηλ.: 210-4119994
(επίδομα μητρότητας ανασφαλίστων)
Τηλ.: 210-4116196
Νομαρχία Αθηνών
Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 196
Τηλ.: 210-6452145
Νομαρχία Δυτικής Αττικής
Μαρμαρά 26 Αιγάλεω
Τηλ.: 210-5319056
Νομαρχία Ανατολικής Αττικής
Μεσογείων 448 Αγία Παρασκευή
Τηλ.: 210-6087057
Γενική Γραμματεία Ισότητας: Δραγατσανίου 8, 105 59 Αθήνα, Τηλ.: 210 33 15 291-5, φαξ: 210 33 15 276
e-mail: info.isotita@isotita.gr, http://www.isotita.gr/
Στην ιστοσελίδα anthropos.gr  υπάρχει λίστα όλων των Συλλόγων, Σωματείων και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Αν ακόμη επιθυμείτε κάποια χορηγία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Φόρμα ζήτησης χορηγιών.
Το Πανελλήνιο φιλανθρωπικό σωματείο ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ.
Είναι μια μη κερδοσκοπική Εθελοντική Οργάνωση με 33 τακτικά μέλη και περίπου 350 Εθελοντές κατά τη στιγμή που γράφεται το παρόν.
Ο "ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ" έχει θέσει ως στόχους του αφενός μεν τη σίτιση των ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αφετέρου δε την ανθρώπινη υποστήριξη με τρόπο ενεργό.
Η οργάνωση διαθέτει παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, Ιπποκράτους 28, 55134 Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 0310 435655, e-mail: dsavvi@tee.gr.
Το παράρτημα Ηλιούπολης άρχισε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2009 και σήμερα (2/5/2011) εξυπηρετεί 230 άτομα (76 οικογένειες) από τους Δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Δάφνης, Γλυφάδας, και Βούλας.
Τηλ. 210 881 0822 Κος Παπαγεωρίου.
Φυλής 68, ΤΚ 104 34 Αθήνα, Τηλ: 210 8810822 , Fax: 210 8810721
 Email: mincheme@otenet.gr  Φαξ 210 8810721 -http://artosdrasi.rei.gr/
Ίδρυμα Πρόνοιας Παιδιού
Θουκυδίδου 82, Καλαμάκι
Τηλ.: 210-9811067
ΑΡΩΓΗ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΗΒΗΣ 3, 14578 ΚΗΦΙΣΙΑ, Τηλ: 210-8131487 , Fax: 210-6229334 , Email: arogi@arogi.org.gr
ΔΡΑΣ.Ε. (ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ)
ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ 125, 153 43 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τηλ: 2294063642-6977221972 , Fax: 210 6016062 , Email: actvd@yahoo.gr
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 135 & ΖΑΧΑΡΩΦ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 26 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 210 6497710 , Fax: 210 6497745 , Email:
ΚΕΝΤΡΟΝ ΜΕΡΙΜΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΣΚΟΥΦΑ 75, 10680 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 210-3637547, 3641581 , Fax: 210-3639758 , Email: kmop@teledomenet.gr
Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας
Αρίστωνος 6-8, Κολωνός, 10441 Αθήνα, Τηλ: 0105239402 , Fax: 0105228957 , Email: socedact@otenet.gr
 Περισσότερα: Το Κέντρο Οικογένειας (η Kοινωνική Yπηρεσία) είναι ένα κέντρο επίλυσης προβλημάτων, κοινωνικών, νομικών, υγείας, εκπαίδευσης και όχι μόνο. Απευθύνεται στα ενήλικα μέλη των οικογενειών, κυρίως στις μητέρες, προσφέροντας συμβουλευτική, παραπομπές κ.ά.
ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ακαδημίας 95, 10677 Αθήνα, Τηλ: 210 3811274 , Fax: 210 3811959 , Email: keso@otenet.gr
ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 14, 15127 ΜΕΛΙΣΣΙΑ, Τηλ: 210-8032722 , Fax: 210-8032722 , Email: keka@keka.gr
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΑΡΙΒΑΛΔΗ 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Τηλ: 6975-841616, 2310-629153  Email: monogoneikes1@yahoo.gr
ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΠΟΡΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΓΑΜΒΕΤΤΑ 36 (ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ), 54641 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Τηλ: 2310-823460
'Οναρ και φίλοι του 'Οναρ
Μέσω της τέχνης για το άρρωστο παιδί
Αιγίου 13, 11527, Γουδή, Aθήνα
Τηλ: 210 77 50 653 , Fax: 210 - 7750653 , Email: info@onar-paidi.gr
 Οργανισμός Πρόνοιας και Πολιτικής Προστασίας Αμαρουσίου
Πεντέλης 51, ΤΚ 151 26, Μαρούσι, Τηλ: 010 8025618 , Fax: 010 8025618 ,
Email: pronia@maroussi2004.gr
Ο Οργανισμός Πρόνοιας και Πολιτικής Προστασίας Αμαρουσίου είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Οι στόχοι του Οργανισμού αφορούν στη δραστήρια  υποστήριξη των απόρων πολιτών του Δήμου Αμαρουσίου καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε εκπαίδευση, νομική υποστήριξη, σίτιση, ένδυση, ψυχαγωγία. Ίσως σας ενδιέφερε:
Να βοηθήσετε με μαθήματα σε παιδιά του Δημοτικού
Να συνδράμετε άπορες οικογένειες
Να βοηθήσετε στην εξεύρεση και οργάνωση υλικών αγαθών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για οικογένειες
Να κρατήσετε συντροφιά σε μοναχικά άτομα.
Οι δραστηριότητες της ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ  περιλαμβάνουν: Κοινωνική υπηρεσία, τομέα εκπαίδευσης και σίτισης (εστιατόριο), διανομή τροφίμων και ρουχισμού, αιμοδοσία,  τομέα αναδόχων παιδιών τρίτου κόσμου, τομέα εκτάκτων αναγκών, τομέα ερευνών και  εμψύχωσης.
Διεύθυνση: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 52, ΤΚ 104 32, ΑΘΗΝΑ
 Email: caritashellas@caritas.gr 
Τηλέφωνο: 210 5247879
FAX: 210 5247990
 Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός με κύριο σκοπό τη συνεχή στήριξη και ενίσχυση των πολυτέκνων οικογενειών που κατοικούν στις παραμεθόρειες ορεινές και νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας. Διεύθυνση: Πέτρου Γιαλούρου 9, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 8819397 FAX: 2108828501.Email: theophil@theophilos.gr
Url: http://www.theophilos.gr/
ΣΤΕΓΗ ΑΓΑΠΗΣ - ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ (ΠΕΙΡΑΙΑΣ)
ΤΣΑΜΑΔΟΥ 46 (3ος ΟΡΟΦΟΣ), 18532 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, Τηλ: 210-4176896 , ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ
ΒΟΛΟΣ, Τηλ: 24210-25409 , Fax: , Email:
ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΣΤΕΓΩΝ, Ι.Μ. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
35100 ΛΑΜΙΑ, Τηλ: 22310-50552 (3) ,
ΠΡΥΤΑΝΕΙΟΝ Ίδρυμα Αγάπης
Καποδιστρίου 115, 18345 Μοσχάτο
 Τηλ: 2109421201 , Fax: 2109421201, Email: prytaneion@hotmail.com
HUMANA People to People - Greece
Θέση Ποταμιά, 19300 Ασπρόπυργος Αττικής
 Τηλ: 210-5576837, 6948 - 837499 , Fax: 2102833858 , Email: humanag@mbn.gr
Περισσότερα: Ο βασικός σκοπός της Εταιρείας είναι η ενίσχυση του πολυμερούς ανθρωπιστικού και αναπτυξιακού έργου του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσω της αναλήψεως δράσεων τόσο επείγουσας ανθρωπιστικής όσο και αναπτυξιακής ή και οικονομικής βοήθειας προς τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών προκειμένου να συντελέσουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αυτών και στη μείωση της φτώχειας, καθώς και προς άλλες περιοχές του πλανήτη, όπου υπάρχει ανάγκη αναλήψεως αναλόγων δράσεων. Για την Οργάνωση δείτε επίσης το http://www.ec-patr.org/ 
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
Επτανήσου 48 - τ.κ. 11361, Τηλ: 2108847035 - 6979806480 , Fax: 210 8847035 , Email: ewb@ewb.gr
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - WORLD PHARMACISTS
Υψηλάντου 41, ΤΚ 166 75, ΓΛΥΦΑΔΑ, Τηλ: 210-9623845, 210-8835411, 210-3816720, 6945434005, 6937440959 , Fax: 210-9652386 , Email:
worldpharmacists@yahoo.com / serio@hol.gr
Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών Ελσίνκι - Greek Helsinki Monitor
ΤΘ 60820, ΤΚ. 15304, Γλυκά Νερά , Τηλ: 210 3472259 , Fax: 210 6018760 , Email: office@greekhelsinki.gr
Και φυσικά υπάρχει πλήθος άλλων οργανώσεων νέων και παλαιών.
Δείτε στη σελίδα μας: Κρατικές Κοινωνικές Παρεμβάσεις. 
Εναλλακτική και Αλληλέγγυα Οικονομία
Και  δυο λόγια για κάποιες νέες προσπάθειες και προτάσεις.
Διαβάστε την αξιόλογη  πρόταση του oysia.blogspot για:
ΣΠΙΤΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
Ελάτε σε επαφή με  μια καινούργια προσπάθεια που κάνουν οργανισμοί και  συλλογικότητες:
Πρόταση οργάνωσης ζωής και επιβίωσης με βάση την παραγωγή την ανταλλαγή και την προσφορά. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δημήτρη Καραμήτσα, τηλ. 2103831708, 6936000836 ή απευθείας με τον ιστότοπο. 
Ποιοι είναι οι  «νεόπτωχοι»;
Εικόνες
http://news247.gr/

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Στην καρδιά του σκότους

Ελλάδα, Ευρώπη, αδιέξοδα στην πολιτική, πτώχευση, δολιότητα, φαρσοκωμωδία, αλαζονεία, αναλγησία, προδοσία,τετελεσμένα, υπαγορεύσεις, δυναστεία, αλητεία, λέξεις βαριές που ακούγονται και γράφονται ολοένα και συχνότερα με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας.
Δυστυχισμένη διάνοια! αναζητάς μια καλή θεωρία για να ερμηνεύσεις την πραγματικότητα. Και η απάντηση σου έρχεται από τον Χέγκελ."Το πνεύμα δεν μπορεί να χάνει τον καιρό του με τα βάσανα των ατόμων, οι ατομικοί σκοποί χάνονται μπροστά στον συλλογικό".
Τότε που βαδίζουμε;
Παραπαίουμε, κοιτάζοντας  καχύποπτα ο ένας τον άλλο, και το παιχνίδι εξελίσσεται αλλού. Έχουμε εκχωρήσει τα δικαιώματά μας χρόνια πριν, αλλά μας αποκοίμιζε η προσωπική μας καλοπέραση, ή η ασφάλεια, ή ότι άλλο.
Όχι πια. Τώρα ειπώθηκαν όλα. Ο χρόνος τελείωσε.
Και πιο συγκεκριμένα,τελείωσε από τη δεκαετία του 80, που μας μιλούσαν για την επερχόμενη "τρίτη βιομηχανική επανάσταση", το "τρίτο κύμα", κ.λ.π. 
Αλλά ποιός άκουγε;  
Χρεοκοπούν πρώτα οι συμπεριφορές και μετά οι κοινωνίες των ανθρώπων; ρωτά ο ποιητής*.
Τις τελευταίες ημέρες τα ακούσαμε όλα. Εκτός απ'αυτό.

 Υπάρχει Σύνταγμα ακόμα; Έχετε καταλάβει ότι παίζουμε με το Πολίτευμα έτσι; Διαβάστε τη συνέχεια στο:the300useless.blogspot
Ενημερωθείτε
Επικαιρότητα-Γερμανία: "δεν είναι βιώσιμη η λύση της 26ης Οκτωβρίου" !!!
9 Νοε 2011
Επικαιρότητα-"Τρελό" και "καταθλιπτικό" χαρακτήρισε ο Σαρκοζί τον Γ.Παπανδρέου !!!
9 Νοε 2011
Οικονομία-H "σωτηρία του Ευρώ" είναι λάθος στόχος
9 Νοε 2011
Οικονομία-Να βγει κανείς, ή να μη βγει (από το ευρώ);
9 Νοε 2011
Οικονομία-Ο Σόιμπλε είπε:  Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα .
7/11/2011
Οικονομία-Σόιμπλε: "Δεν συμφέρει η χρεοκοπία της Ελλάδας"
8 Νοε 2011
Οικονομία-Γιόσκα Φίσερ: «Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων».Τη δημιουργία μιας «πρωτοπορίας» των πλέον εξελιγμένων χωρών της ΕΕ ζητά ο γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit». 9 Νοε 2011
Επικαιρότητα-The Independent: Ωχ! Πάει το σχέδιο διάσωσης του ευρώ ...
2/11/2011
Επικαιρότητα-Οι αγορές πανηγυρίζουν για την πτώση Παπανδρέου
2/11/2011
Επικαιρότητα-Έκρηξη στο Χρηματιστήριο με κέρδη πάνω από 5% και τις τράπεζες πάνω από 20% ενώ το ευρώ ενισχύεται και πέφτει το πετρέλαιο, όσο πλησιάζει το τέλος του Γ. Παπανδρέου.
2/11/2011
Και συνοψίζοντας,
Οι κ.Μέρκελ και Σαρκοζί μας απείλησαν ότι θα μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη αν δεν αποφασίσουμε τι θέλουμε.
Ο κ. Γιούνκερ μας είπε ότι μόλις χάσαμε 8 δις ευρώ ενώ η κ.Λαγκάρντ είπε ότι δεν θα αποταμιευτεί η 6η δόση αν δε λήξει η υπόθεση του δημοψηφίσματος.
Τώρα πλέον ένα είναι το δίλημμα που βάζουν οι κυνικοί  Ευρωπαίοι: Θέλουμε να μας κόψουν όλα τα εισοδήματα ή να μας «κουρέψουν» τα πάντα και να μας απολύσουν στο πλαίσιο της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου; Διαβάστε τη συνέχεια και τα σχόλια στην ιστοσελίδα
 Κόσμος
Ποιός είναι αυτός ο περιπλανώμενος  Ευρωθίασος;
 Ερήμην έγινε η υπαγωγή της Ελλάδας στο «άρθρο 99» του διεθνούς πτωχευτικού κώδικα. Οι εχθροί του πλανήτη είναι οι πλεονασματικές οικονομίες – συγκεκριμένα εκείνες οι βιομηχανικές χώρες, οι οποίες στηρίζουν τα υπερβολικά πλεονάσματα τους αφενός μεν στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση καλύτερα των Πολιτών τους, αφετέρου στα τεχνητά υποτιμημένα νομίσματα τους. Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος στις 24 Ιουλίου 2011 στο sofokleous10.gr
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης ARD στις 27 Οκτωβρίου, αλλά και με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το οποίο δημοσιεύτηκε το πρωί της 4ης Νοεμβρίου, προκειμένου οι τράπεζες να αποδεχτούν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν κατά 50%, η Ελλάδα συμφώνησε στη μετατροπή του δικαίου που διέπει τα ομόλογα αυτά από το ελληνικό στο αγγλικό. Διαβάστε όλο το άρθρο.
Το Σύμπαν καταρρέει σιγά σιγά ή εμείς;
"...Η καθαρή και απλή διαβεβαίωση απαλλαγμένη απο κάθε συλλογισμό και κάθε απόδειξη, συνιστά ένα σίγουρο μέσο για να εισδύση μια ιδέα μέσα στο πνεύμα των μαζών... Ο Ναπολέων έλεγε ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία σοβαρή μορφή ρητορικής, η επανάληψη. Το πράγμα που διαβεβαιώνεται, φθάνει με την επανάληψη να εγκατασταθεί μέσα στα πνεύματα, σε σημείο που γίνεται αποδεκτό, ως μία αποδεδειγμένη ...αλήθεια..."
 "Η ψυχολογία του όχλου"  Gustave Le Bon (1841-1931)
  Και τότε μου έρχεται στο νου ένα  τσιτάτο που δεν θυμάμαι που το διάβασα τελευταία φορά, αλλά κυκλοφορεί χρόνια.
Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ είναι μια χάρτινη τίγρης.
Τελικά, κυκλοφορούμε με τη ναφθαλίνη στις τσέπες  για να μη βρομίσει το πτώμα μας;
Για να γίνουν αεικίνητες οι εμμονές μας;
Αυτό που πεθαίνει δεν πρέπει πρώτα να έχει ζήσει στην πραγματική πραγματικότητα;
 Ένα μωρό θηλάζει την πεθαμένη μητέρα του. Πιο πέρα, άταφοι άνθρωποι περιμένουν να ανοιχτούν ομαδικοί τάφοι και να αναπαυθούν.
 Ρουάντα το "πολιτισμένο" έτος 2009.
 Ζητώ συγγνώμη για τις σκληρές εικόνες. Όμως όταν χάνουμε το δρόμο μας κάτι χρειάζεται να μας σοκάρει για να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να αποδεχτούμε τις συνθήκες.
Najaf, Iraq, 31 March 2003
Αυτές οι εικόνες  δεν προκλήθηκαν από  κάποια φυσική καταστροφή. Είναι το αποτέλεσμα του αδηφάγου καπιταλιστικού συστήματος που κανένα "Ευρωπαϊκό" ή "πολιτισμένο"ή "ανεπτυγμένο" κράτος δεν θέλει να σταματήσει. Είναι τα "πελατάκια" τους.
Έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα τον τελευταίο μήνα.
 Ο "πολιτικός τους πολιτισμός" έχει φορέσει το χειρότερο ιμπεριαλιστικό και μιλιταριστικό προσωπείο. Μας έδειξαν με κυνικότητα πόσο μας λογαριάζουν για αναλώσιμα υποκείμενα. Αν δεν καταλαβαίνουμε  όλοι ότι μπορεί να βρεθούμε σ'αυτή τη θέση; αν οι ερμηνείες μας είναι σε λάθος δρόμο;τότε;
A veiled Afghan woman waits with her son, whose legs have been amputated, for alms on a street in Kabul, August 4, 2008. (Adnan Abidi/Reuters)
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη Δύση, το φάντασμα της τρομοκρατίας.
 Και μετά θυμάμαι το σχόλιο του Σπύρου, που είπε...
Ποια είναι αυτή η "Δύση" που χρησιμοποιείται ως υποκείμενο; Ποια η "υποχρέωσή" της να νοηματοδοτήσει την ζωή του οποιουδήποτε, και ποιο το μέτρο της "αποτυχίας" της; Ποιον να στείλουμε στα ριζοχώραφα;
Το σχόλιο έγινε για το κείμενο του Elias με τίτλο.
 "Μικροαστοί, θα σας φάνε τα παιδιά σας".
Υπάρχει ο κόσμος των δυνατών ιδεών
ή τον επικαλείται ο καθένας για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του; 
Μια  στρατιωτίνα  με το μωρό της στην πλάτη, στο Mushake στο ανατολικό Κονγκό, στις 26 Ιανουαρίου 2009

Για αθλιότητα και «συμμορίες» μίλησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης σε δήλωση που έκανε πριν από λίγο. «Στην κρισιμότερη στιγμή για την χώρα, από την μεταπολίτευση και μετά ο πολιτικός κόσμος αναμετριέται με την αθλιότητα. Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται ένας απίστευτος ανταγωνισμός για το ποιος θα αναδειχθεί πιο άθλιος απ’ τον άλλον. Κάτω από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις ο λαός πρέπει να ετοιμαστεί για τα χειρότερα που έρχονται όχι μόνο για τα οικονομικά της χώρας. Ωστόσο δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι πραγματικά συμβαίνει. Σύντομα κάποιοι θα καταλάβουν σε τίνος τον μύλο κουβαλούσαν νερό. Οι γνωστές «συμμορίες» είναι σε πλήρη διάταξη.»Στο koutipandoras.gr
Και,
-Αν η ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν κρατούσε 3 αλλά 500 χρόνια τι θα είχαμε απογίνει;
-Αν  ζούσαμε όχι σ` αυτόν τον ευρωπαϊκό βράχο, αλλά στην ΑΦΡΙΚΗ, δηλ. σε μια ήπειρο τόσο γόνιμη που αν φτύσεις κουκούτσι θα βγει ζούγκλα, με αστείρευτες πηγές πρώτων υλών (σιδηρομεταλλεύματα και πετρέλαιο) και δεκάδες ορυχεία χρυσού και διαμαντιών, θα μπορούσε κάποιος να μας πείσει γιατί θα πρέπει να πεθαίνουμε από πείνα και δίψα;
Τα ερωτήματα τα βάζει ο gatouleas, (που τυχαία πρωτοσυνάντησα σήμερα) μετά από ένα ταξίδι και γνωριμία  με τα προβλήματα της Αφρικής. Ο ανθρωπισμός των Δυτικών είναι συνταρακτικός για όποιον την επισκεφτεί με ανοιχτά τα μάτια.
Οι τίτλοι των εφημερίδων δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δραματικοί, γράφει ο  Ανδρέας Βέρ (με αφορμή την κρίση) στις 10 Φεβ. 2010.
 Τι αληθεύει από όλα αυτά; Περι τίνος πρόκειται; Είναι η Ελλάδα, ένα αποτυχημένο κράτος ("faile state");
Ποια είναι η Πολιτική Σκοπιμότητα; Ένα "μαγικό χέρι" οδήγησε τους πιστούς Δούλους των Αγορών (σ.σ.οι λεγόμενοι "Οίκοι Αξιολόγησης" ) στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να "εκπέσει" από την μέχρι τώρα καλή της πιστοληπτική αξιοπιστία. Συνεπώς γίνεται κατανοητό το γεγονός ότι οι Χρηματοπιστωτικές Αγορές συμβάλουν με τον τρόπο τους, γίνονται "αρωγός" στην προσπάθεια των Βρυξελλών να υποτάξει την Ελλάδα στον Ζυγό του λεγόμενου "Συμφώνου Σταθερότητας". Θα μπορούσε εύκολα να συντριβεί η Εξουσία των Χρηματοπιστωτικών Αγορών και να υποχωρήσουν οι λεγόμενοι "πρόσθετοι τόκοι κινδύνου" στο επίπεδο του Δανεισμού της Γερμανικής Ομοσπονδίας, εάν τα υπόλοιπα μέλη της Ευρώ-Ζώνης εξέφραζαν την επιθυμία για συμπαράσταση σε οποιοδήποτε μέλος τους βρεθεί προ δύσκολων οικονομικών συγκυριών. Θα αρκούσε γι΄αυτό μια ξεκάθαρη και απλή δήλωση τους "ότι σε περίπτωση κινδύνου αναλαμβάνουν την κάλυψη των χρεών ενός μέλους τους που θα συναντήσει δυσκολία αποπληρωμής". Η ενέργεια αυτή θα έπρεπε να είναι "αυτονόητη", από την στιγμή που οι χώρες- μέλη της Ε.Ε. προχώρησαν στην Νομισματική Ένωση, καθιέρωσαν ένα "κοινό νόμισμα" και έκτοτε υποτίθεται πως αποτελούν μια "Κοινότητα με Κοινή Μοίρα" (σχόλιο - σ.σ.μ.: Ο Νέο-Γερμανικός Ρομαντισμός περιγράφει αυτή την κατάσταση της "κοινής μοίρας" με τον "συγκλονιστικό" όρο "SCHIKSALS-GEMEINSCHAFT", δηλαδή με άλλα λόγια, ή " όλοι μαζί θα ζήσουμε " ‘ή "όλοι μαζί θα πεθάνουμε".Διαβάστε το όλο.http://www.andreas-wehr.eu./Ο Ανδρέας Βέρ  είναι συνεργάτης της "Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς" ( GUE/NGL ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τι Αλήθεια κι αυτή ε; και τότε, τι λένε στα υπόλοιπα κείμενα που προορίζονται για τους υπηκόους; λένε άλλα;
Μια παράσταση με τίτλο:
"Για την καλύτερη ελεγχόμενη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης".
"Δήλωση για τον εορτασμό της 20ης επετείου από την υιοθέτηση του Κοινοτικού Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων"
Έτσι ώστε οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
Μαθαίνοντας από την τρέχουσα χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση.
Βρυξέλλες, 30 του Νοέμβρη 2009
Μπορείτε να διαβάστε το πλήρες κείμενο στη γλώσσα σας.
Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (EΤΠ)
Το ΕΤΠ διαθέτει έως και 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να βοηθά τους εργαζομένους να βρουν νέα απασχόληση και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, όταν χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας:
των αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο, π.χ. αν κλείσει μια μεγάλη επιχείρηση ή μεταφερθεί ένα εργοστάσιο σε χώρα εκτός ΕΕ, ή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης: η χρηματοδότηση που διατίθεται από το ΕΤΠ για τον σκοπό αυτό ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2009 και θα λήξει στις 30 Δεκεμβρίου 2011.
 Ωστόσο, η Επιτροπή έχει προτείνει να παραταθεί η χρηματοδότηση αυτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 (με την αναθεώρηση ολοκλήρου του κανονισμού ΕΤΠ).
Το ΕΤΠ δεν χρηματοδοτεί μέτρα κοινωνικής προστασίας, όπως συντάξεις ή επιδόματα ανεργίας που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ.Αντίθετα, το ΕΤΠ παρέχει εφάπαξ και περιορισμένη χρονικά στήριξη σε μεμονωμένες περιπτώσεις εργαζομένων που απολύθηκαν εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης ή της τρέχουσας κρίσης.
Πώς ακριβώς μπορεί να βοηθήσει το ΕΤΠ;
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;
Σε τι διαφέρει το ΕΤΠ από τα διαρθρωτικά ταμεία;Διαβάστε στο:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=326&langId=el
Σχετικοί σύνδεσμοι
Διορθωτικό στον κανονισμό (ΕΚ) 1927/2006, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΕ L 406 της 30.12.2006)
-Κανονισμος (ΕΚ) 546/2009 της 18ης Ιουνίου 2009 για την τροποποίηση -του κανονισμού (ΕΚ) 1927/2006 σχετικά με τη σύσταση του ευρωπαϊκού ταμείου προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση.
-Ενοποιημένο κείμενο του κανονισμού EΤΠ
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2006R1927:20090702:EL:PDF
 Δεν το έκρυβαν, αλλά ποιός προλαβαίνει να διαβάσει;
Ένας ορισμός για την παγκοσμιοποίηση
Η παγκοσμιοποίηση είναι η αυξανόμενη αλληλεξάρτηση, ενσωμάτωση και τριβή μεταξύ ανθρώπων και εταιρειών σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε ένα σύμπλεγμα σχέσεων στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, της κοινωνίας, της τεχνολογίας, της κουλτούρας και της πολιτικής. Ο όρος χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 1944, αλλά ο πρώτος που τον χρησιμοποίησε σε οικονομικό πλαίσιο ήταν ο Θήοντορ Λέβιτ[1]. Από τη Βικιπαίδεια.


Αθήνα κέντρο,στην Ομόνοια κάθε μέρα.
Ο μιλιταρισμός των καπιταλιστικών χωρών και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που διοργανώνουν και διεξάγουν σήμερα, είναι μια από τις σπουδαιότερες  μεθόδους εξασφάλισης υπερκερδών, και ταυτόχρονα προκαλούν ανελέητο αφανισμό πλήθους ανθρώπων, και τεράστιες υλικές απώλειες. Αποτελεί κεντρικό σημείο σε στρατηγικές ιμπεριαλισμού. Υπήρξε κύριο αίτιο του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παραδείγματα μιλιταριστικών κρατών μπορούν να ανιχνευτούν καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας ιστορίας, από την αρχαία ελληνική πόλη της Σπάρτης έως και το πολιτικό καθεστώς Ιταλίας και Γερμανίας επί Μουσολίνι και Χίτλερ αντίστοιχα.
 Διαβάστε και αυτό.
Όλες οι καινοτομίες της επιστήμης, όλες οι τέχνες, όλες οι θρησκείες (ως μορφές κοινωνικής οργάνωσης και μόνο), όλα τα πολιτικά συστήματα (σοσιαλισμός, φιλελευθερισμός κ.α.), σαν προϊόντα μιας μικρής καινοτόμου μειονότητας της ανθρωπότητας, απέτυχαν να φέρουν παγκόσμια κοινωνική και οικονομική ευημερία. 
Για την ακρίβεια, έδωσαν σε ανθρώπους άπληστους, κοινωνικά βλάκες και ψυχοπαθείς, ολοένα και αποτελεσματικότερα εργαλεία καταπίεσης, ελέγχου και δυστυχίας. 
Ποτέ μα ποτέ η ανθρωπότητα δεν υπήρξε ώριμη για να αφομοιώσει τις προόδους της επιστήμης και την τεχνολογική καινοτομία.(Μέχρι στιγμής τουλάχιστον).

 Το εμπόριο όπλων είναι ακόμη εκτός ελέγχου.
Σε ολόκληρο τον κόσμο τα όπλα υποδαυλίζουν συγκρούσεις, φέρνουν φτώχεια και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην τελευταία συνέλευση  των Ηνωμένων Εθνών, πριν δύο χρόνια με αφορμή την εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα», μόνο 153 χώρες ψήφισαν υπέρ του να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης μιας δεσμευτικής παγκόσμιας Συνθήκης για τον έλεγχο του Εμπορίου Όπλων. Μια μικρή ομάδα κρατών πάντα αντιτίθεται στους διεθνείς ελέγχους, εμποδίζοντας  τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. να μπλοκάρει ή και να θεσπίσει κάποιους ουσιώδεις κανόνες διακίνησης. 
Μεταξύ των χωρών που εμποδίζουν αυτή την διαδικασία,  οι ΗΠΑ και η Ζιμπάμπουε. Αλλά και αυτή η εκστρατεία δεν αφορά όλα τα όπλα, μόνο τα "ελαφρά".
Το ποίημα έχει τον τίτλο"Αντοχές", είναι του Σταύρου Σταυρόπουλου, και θα το βρείτε όλο εδώ:
  Εικόνες από:
http://agisgios.blogspot.com/
http://www.antinews.gr/
http://ermionh.blogspot.com/2011/10/blog-post_612.html
http://www.imerisia.gr/
http://www.boston.com/bigpicture/2011/07/worlds_most_dangerous_countrie.html