Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σεμινάρια για επίδοξους αγρότες και άλλα καλά νέα.



Goji berry

Στη Θεσ/νίκη-1 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο  με θέμα :
Η καλλιέργεια του Goji berry
Ομιλητές :Δαουτόπουλος Γιώργος, τ. Καθ. Γεωπονίας στο Α.Π.Θ
Δημ. Χαραντώνης, Γεωπόνος. Kόστος: 120 € (συμπεριλαμβάνει γεύμα και βιβλίο)
συμμετοχή : daoutop@otenet.gr

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια από τον Οργανισμό ΔΗΩ


 «Ίδρυση Αγροτικής Επιχείρισης Πρωτογενούς Τοµέα & Μεταποίησης»,
Ο πρώτος κύκλος εκπαιδευτικών σεµιναρίων µε θέµα :
« Ίδρυση Αγροτικής Επιχείρησης Πρωτογενούς Τοµέα & Μεταποίησης»
(κωδ. Σεµιναρίου: 051*) πραγµατοποιήθηκε ήδη µε επιτυχία στην Αθήνα και προγραµµατίζεται και για τη Θεσσαλονίκη στις 5 Ιουλίου 2012, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσµάτων (ΚΕ.Ε.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.
Ερωτήµατα όπως: πως θα γίνω αγρότης, πως θα ξεκινήσω µονάδα µεταποίησης αγροτικών προϊόντων καθώς και πώς θα ξεκινήσω µία αγροτική εκµετάλευση θα απαντηθούν και θα αναλυθούν κατά 
τη διάρκεια του σεµιναρίου. 
2) Ο Βιολογικός Οίνος προ των πυλών της αγοράς
Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2012
Ηράκλειο Κρήτης, 11 Ιουλίου 2012
Αθήνα, 12 Ιουλίου 2012
«Παραγωγή Βιολογικού Οίνου & Πρακτικές εφαρμογές των απαιτήσεων του Καν. ΕΕ 203/2012» λόγω της δυνατότητας που δίνεται πλέον για την πιστοποίηση και διακίνηση «Βιολογικού Οίνου» ή και των προϊόντων με βάση τον οίνο (πχ ξύδι κλπ) με αναφορά στην επισήμανση ως προς τον βιολογικό τρόπο παρασκευής τους.
Μέχρι σήμερα, ο οίνος και τα προϊόντα οίνου μπορούσαν να πιστοποιηθούν και διακινηθούν μόνο με το χαρακτηρισμό" προϊόντα προερχόμενα -από σταφύλι βιολογικής γεωργίας, με 
αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να προσδοθεί στα προϊόντα αυτά η ανάλογη ποιοτική και εμπορική αξία που τα χαρακτηρίζει.
Στο σεμινάριο θα καλυφθούν θεματικά:
- οι νέες προοπτικές της αγοράς, καθώς και
- οι νέες ‘ειδικές’ απαιτήσεις και προδιαγραφές για την παραγωγή του που καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών οινοποίησης για την παραγωγή ενός ποιοτικού και εμπορικά ανταγωνιστικού προϊόντος με τρόπο πρακτικό και εύκολα υλοποιήσιμο.
- Παράλληλα θα καθοριστούν οι νέες απαιτήσεις επισήμανσης καθώς και οι προϋποθέσεις για τη διάθεση οίνων παλαιοτέρων ετών.
Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες οινοποιούς ή εν δυνάμει οινοποιούς που θέλουν να προβούν στην ίδρυση ή επέκταση δραστηριότητας παραγωγής βιολογικού οίνου.
Αιτήσεις Συμμετοχής και Αναλυτικό Πρόγραμμα  θα βρείτε στο site του Οργανισμού ΔΗΩ.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Οργανισμό στα  210 82 24 384(Αθήνα),  2310 523236 (Θεσ/νίκη) &  2810 361116 (Ηράκλειο).
Ημερίδα Μελισσοκομίας
Καλαμάτα-7 Ιουλίου
Ωρες : 10.00 – 19.15
Διοργανωτές: Στάση Ζωής .e-mail: efizissi@stasi-zois.gr.
Κόστος συμμετοχής : 90 € Τηλέφωνο : 210-9889877
Και,καλά νέα για όσους ενδιαφέρονται  για εμπόριο ή διακίνηση αγροτικών προϊόντων 
Για το 2013 οδεύει η λειτουργία του Μητρώου Εμπόρων αγροτικών προϊόντων. Δύο ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, με απόφαση που υπέγραψε ο υπηρεσιακός υπουργός 
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναπολέων Μαραβέγιας, μετατέθηκε για τις 31.12.2012 η υποχρέωση των εμπόρων και διακινητών αγροτικών προϊόντων, γεωργικών εφοδίων και  εξοπλισμού εγγραφής τους στο Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων, το οποίο θεσμοθετήθηκε μεν με το νόμο 3955 τον Απρίλιο του 2011, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ανενεργό.
Η προηγούμενη καταληκτική προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο – με την παράταση που είχε δοθεί – έληγε στις 30 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, εφόσον κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο προβεί στην έναρξη άσκησης επαγγέλματος του εμπόρου αγροτικών προϊόντων μετά τις 30.11.2012, τότε υποχρεούται να υποβάλει αίτηση, μετά των απαιτούμενων δικαιολογητικών, άμεσα και σε καμία περίπτωση πέραν του ενός μηνός από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματός του ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΥΑΑ&Τ.

Lupinus 

Ο φυτογενετικός πλούτος του Αιγαίου 
 Στις 6-7 Ιουλίου 2012, στον Πύργο Σαντορίνης, διοργανώνεται το Διεθνές Συνέδριο AGRIC 2012 με θέμα «Ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου», στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

 Το AGRIC 2012 έχει διεθνή χαρακτήρα, πραγματοποιείται σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, και θα συμμετέχουν σημαντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Για πρώτη χρονιά η θεματική του, δεν περιορίζεται στενά στις Κυκλάδες αλλά αφορά στο Φυτογενετικό πλούτο και την Αγροτική Παράδοση όλων των νησιών του Αιγαίου.
 Το βράδυ της 6ης Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ανοιχτή σ’ όλους, πανηγυρική εκδήλωση για 750 άτομα, η οποία θα περιλαμβάνει: -ομιλία γενικού ενδιαφέροντος σε θέμα διατροφής/υγείας/αγροτικής παραγωγής, -συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Γαστρονομία και Τουρισμός σε εποχή κρίσης»,
-θα γίνει τιμητική βράβευση,και -ο ετήσιος διαγωνισμός του καλύτερου τοματοκεφτέ από ντόπιες νοικοκυρές Θα υπάρχει προσφορά τοπικών εδεσμάτων και μουσική
 Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση προϊόντων των νησιών του Αιγαίου, με γευσιγνωσία προϊόντων και προσωπική γνωριμία με τους παραγωγούς τους.
 Αναλυτικά για το συνέδριο: http://agric2012.conferences.gr
Οι Θεματικές ενότητες του AGRIC 2012 είναι: Βιοποικιλότητα Χλωριδική Ποικιλότητα, Αγροβιοποικιλότητα (Τοπικές ποικιλίες, άγριοι συγγενείς),
Θεραπευτικές ιδιότητες φυτών, Αρχαιοβοτανική-Ιστορία, Λαογραφία-Παραδοσιακή ιατρική,
Αγροτικό τοπίο (αμπελώνες, ελαιώνες, κ.α.),
Επιχειρηματική διάσταση (Επιτυχή επιχειρηματικά σχέδια) και  Γαστρονομία-Τουρισμός.
Εικόνες και πηγές
http://basilakakis.gr/deltia-typou/
http://www.goji411.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.