Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

kerasma Prunus cerasus


Βύσσινο-Prunus cerasus
Δένδρο καρποφόρο και  φυλλοβόλο, της οικογένειας Rosaceae με καταγωγή την περιοχή της Κασπίας. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά και  βαθυπράσινα, και  είναι από τα πιο όμορφα δέντρα όταν ανθοφορεί την Άνοιξη. Σαν δέντρο αντέχει στο ψύχος και την ζέστη περισσότερο από την συγγενική του κερασιά. Και των δύο τα φρούτα είναι ευαίσθητα και δεν συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. To είδος αυτό, κατάφερε να γλιτώσει από τις "βελτιωτικές προσεγγίσεις" και παρέμεινε  να ωριμάζει στον φυσικό του κύκλο, επιτρέποντάς μας να το γευόμαστε μόνο μερικές εβδομάδες το χρόνο. Γι'αυτό τα  βρίσκουμε  κονσερβοποιημένα, τουρσί, αποξηραμένα και ζαχαρωμένα, να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γλυκισμάτων και σιροπιών.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες βυσσινιάς που δίνουν φρούτα με διαφορετικό άρωμα και γλυκύτητα .
Στην Ελλάδα, γλυκά του κουταλιού γίνονται τόσο από τις γλυκές όσο και από τις υπόξινες ποικιλίες.
Μετά από  ζύμωση, από τα κεράσια και τα βύσσινα παρασκευάζονται πολλά  γνωστά λικέρ όπως το Kirch, το Cherry brandy και  άλλα ποτά.
'Να μη μας λείψει λοιπόν το βύσσινο' και, συνταγή για λικέρ από το firiki
Διαφορετική συνταγή για ποτό (λικέρ)βύσσινο
Υλικά:
1 κιλό βύσσινο
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό κονιάκ
5-6 γαρύφαλλα
2-3 ξυλάκια κανέλας
Εκτέλεση
Παίρνουμε ώριμα και γερά βύσσινα.
Τα πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια τα φύλλα και τα κουκούτσια τους(προαιρετικά) και τα βάζουμε σε μεγάλο γυάλινο βάζο με πλατύ στόμιο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά, και κουνάμε το βάζο για να κατέβει η ζάχαρη όσο γίνεται. Η ζάχαρη πρέπει να σκεπάζει τα φρούτα.
Κλείνουμε το στόμιο με τούλι ή τουλουπάνι και σπάγκο,και το τοποθετούμε σε προσήλιο μέρος για 30 ημέρες. Κάθε λίγες ημέρες  θυμόμαστε να  κουνάμε το βάζο.
Το αποσύρουμε από τον ήλιο και προσθέτουμε  το κονιάκ, αφήνοντας το βάζο με όλα τα υλικά για άλλες 15 ημέρες μέσα στο σπίτι. Σουρώνουμε,και το λικέρ είναι έτοιμο.
Η δεύτερη μέθοδος  είναι ταχύτερη. Απλά προσθέτουμε από την αρχή 2 ποτήρια βότκα για να επιταχυνθεί η διαδικασία, και κλείνουμε το βάζο με το καπάκι του.Για να μην "σφυρίζει" από τη ζύμωση, ανοίγουμε το καπάκι πότε-πότε.
Σημειώσεις.Το βάζο θα  πρέπει να είναι διάφανο,και πολύ καλά πλυμένο.
Αν θελήσετε να αφαιρέσετε τα κουκούτσια θα χρειαστείτε το ειδικό εργαλείο που θα  βρείτε σχετικά εύκολα στα καταστήματα με οικιακά σκεύη.
Τα κοτσάνια του βύσσινου δεν τα πετάμε.Τα πλένουμε, τα αποξηραίνουμε, και τα χρησιμοποιούμε σαν τσάι.
Για το γλυκό.
Θα χρειαστεί το ειδικό εργαλείο για την αφαίρεση των κουκουτσιών.
Στη συνέχεια, πλένουμε καλά τα φρούτα και αφαιρούμε τα κουκούτσια (κουράγιο).
Όταν τελειώσουμε, τα ζυγίζουμε, και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με όση  ζάχαρη είναι το βάρος τους και λίγο νερό.(στο 1 κιλό φρούτων,1 κούπα )
Επειδή το βύσσινο "φουσκώνει" όταν ξεκινά να βράζει,  χρησιμοποιούμε μεγάλη κατσαρόλα.
Βράζουμε  το γλυκό έχοντας  δυνατή τη φωτιά στην αρχή  μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει,οπότε αποσύρουμε γρήγορα την κατσαρόλα σε διπλανό μάτι για να πέσει  λίγο η θερμοκρασία, πριν την ξαναβάλουμε στον βρασμό. Όταν αρχίσει να φουσκώνει και κάνει τον χαρακτηριστικό αφρό, χαμηλώνουμε  τη φωτιά, έτσι ώστε να προλαβαίνουμε να τον ξαφρίζουμε,και ανακατεύουμε με  κουτάλα. Το δέσιμο στα γλυκά γίνεται  ευκολότερο όταν χρησιμοποιούμε ξύλινη  κουτάλα.
 Περνώντας την πάνω από τα βύσσινα μαζεύουμε, λίγο-λίγο κάθε φορά, τον αφρό που δημιουργείται.
Όταν  δεν βγαίνει άλλος αφρός τότε ανακατεύουμε το γλυκό  αραιά και που, μέχρι να δέσει.Για πόση ώρα; Εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι, αλλά και η επιτυχία του γλυκού.
Θα πρέπει να προσέξετε να μην το παραβράσετε  γιατί θα  βγει σκούρο το σιρόπι και θα αλλοιωθεί και το άρωμά του.Πόσο χρόνο θα το βράσετε δεν μπορώ να σας πω ακριβώς, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά  υπολογίστε ότι από την ώρα που θα αρχίσει να φουσκώνει, μισή ώρα περίπου βρασμού είναι αρκετή για 2 κιλά φρούτα.
Το γλυκό όταν κρυώσει είναι πιο πηκτό  απ’ ότι δείχνει όταν είναι ζεστό.
Δοκιμάζουμε το σιρόπι ρίχνοντας σταγόνες επάνω σε κρύο πιάτο για να δούμε αν "στέκεται" .Αφήνουμε το γλυκό στην κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει,και αυτό σημαίνει πολλές ώρες.Αν μας φαίνεται ότι δεν έδεσε, το ξαναβράζουμε για λίγο την επόμενη ημέρα, και το αφήνουμε να κρυώσει. Πολλοί το αρωματίζουν με χυμό λεμονιού,άλλοι με βανίλια ή κανέλα. Η βυσσινάδα είναι πιο απλή,δεν χρειάζεται να βγάλουμε τα κουκούτσια,αφαιρούμε τους καρπούς αφού έχουν βράσει και τους κρατάμε στο ψυγείο για να γαρνίρουμε το γιαούρτι ή κάποιο παγωτό.Η αναλογία είναι πάντα 1 κιλό φρούτο-1 ζάχαρη

Βύσσινα και κεράσια
 Όσοι αντέχουν την ξινή αλλά αρωματική γεύση του, απολαμβάνουν το φρούτο στη φυσική του κατάσταση που είναι εξαιρετικό για δίαιτα και αποτοξίνωση.
Ανώτερες ιδιότητες
 Σε αντίθεση με τα γλυκά κεράσια που είναι καλύτερο να  τρώγονται φρέσκα, τα βύσσινα διατηρούν το έντονο χρώμα και τη γεύση τους και μετά από επεξεργασία.Αυτό τα  κάνει πιο κατάλληλα για μαρμελάδες, σιρόπια  και άλλα μεταποιημένα προϊόντα.
- Θεωρείται δυναμωτικός καρπός, ωφέλιμος για την αναιμία, το άσθμα, τις νόσους των νεφρών και του ήπατος, καθώς και για τις αρθρίτιδες αφού μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
-Ακόμη ωφελούν -σαν κομπόστες ή βυσσινάδες- όσους έχουν πεπτικές ευαισθησίες.
-Περιέχουν  μεγάλες ποσότητες  βιταμινών Α και C (τα ωμά)ιχνοστοιχείων  και αντιοξειδωτικών όπως ανθοκυανίνες (περισσότερες από τα κεράσια), που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τα βλαβερά επακόλουθά τους,όπως  την ανάπτυξη όγκων, τις φλεγμονές και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.
- Έχουν  αντιγηραντικές  και αναζωογονητικές ιδιότητες, και δύο από τα συστατικά τους (καμπφερόλη, κουερσετίνη) βελτιώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την όραση.
-Οι φαρμακευτικές χρήσεις του βύσσινου περιλαμβάνουν την ανακούφιση από μυϊκούς πόνους,τους  πόνους της πλάτης και των αρθρώσεων.
-Πίνοντας  χυμό, τρώγοντας φρέσκα ή ξερά  κεράσια και βύσσινα αποφεύγει κανείς τα  συμπληρώματα για την μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας  και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
-  Τα σάκχαρα που περιέχουν, και ο σίδηρος, ικανοποιούν την όρεξη για  γλυκό, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες.και τα κάνουν πολύτιμα  στις ολιγοθερμιδικές δίαιτες και την αναιμία.
-Τα κεράσια και τα βύσσινα είναι διουρητικά και χωνευτικά,και διαθέτουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.
-.Με τις φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν( μηλικό, κιτρικό,κ.ά) λειτουργούν  σαν υπακτικά, και η καθαρτική τους δράση είναι ισχυρή(γι'αυτό δεν είναι σωστό να τα καταναλώνουμε  σε μεγάλη ποσότητα). Η οξύτητά των φρούτων  που οφείλεται στα οργανικά οξέα που περιέχουν, διατηρείται και στα αποξηραμένα.
-Τα φρούτα είναι πλούσια σε δεψικούς παράγοντες οξέα, δεξτρόζη, σακχαρόζη, κουμαρίνες και άλλες ενώσεις. 
 Είναι υγιεινή  τροφή, αλλά οι ουσίες  που εξάγονται για  ιατρική χρήση βρίσκονται συνήθως στα τμήματα που πετάμε.

 Prunus cerasus
Σύμφωνα με έρευνες του University of Texas Health Science Center και άλλων, τα κεράσια και τα βύσσινα περιέχουν  μελατονίνη σε ποσότητα αρκετή ώστε να ωφελήσουν θετικά τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, 1 γραμμάριο φρούτου περιέχει 13,5 ng (νανογραμμάρια) μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι ισχυρή ουσία (ορμόνη) που μπορεί και αποκαθιστά τον ύπνο και την ηρεμία. Αποκαλείται η "ορμόνη του ύπνου"  ή "ορμόνη του σκότους." και οι γιατροί την συνταγογραφούν για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα με τον ύπνο,και είναι αυτοί που συνήθως  εργάζονται σε κυκλικές βάρδιες. Δυστυχώς όμως,όπως και με άλλα συνθετικά  υπάρχουν παρενέργειες, όπως εφιάλτες, σύγχυση, μεταβολές στην πίεση του αίματος, πονοκέφαλοι κ.ά.. Για άλλη μια φορά  η φύση φαίνεται να προνόησε με κάτι  πιο φυσικό για τη θεραπεία  μας.
Αποτελέσματα της έρευνας εδώ:www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1082898/
 Prunus Mahaleb.
Ο φλοιός του δέντρου έχει ιδιότητες στυπτικές, κατευναστικές, μαλακτικές και αντιπυρετικές.
Το έγχυμα του φλοιού έχει  χρησιμοποιηθεί  από τη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία του βήχα, του  πυρετού, και του κρυολογήματος.
Ο φλοιός της ρίζας έχει χρησιμοποιηθεί σαν αντισηπτικό  για  παλιές πληγές και έλκη.
Ο σπόρος έχει ιδιότητες κατευναστικές.
Τα έλαια  των σπόρων  χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά .
Μια πράσινη χρωστική ουσία μπορεί να εξαχθεί από τα φύλλα, και μια  σκούρα γκρι- πράσινη απόχρωση από τον καρπό. Τα δέντρα μπορούν να καλλιεργηθούν σε αρκετά εκτεθειμένες θέσεις .
 Prunus Mahaleb.
 Είναι ένα είδος αγριοκερασιάς που τη συναντάμε  στη Β.Ελλάδα κυρίως, σαν Πετροκερασιά ή Μαχλεποκερασιά. Ευδοκιμεί σε πολλές  περιοχές της Μεσογείου, μέχρι την  Κεντροδυτική Ασία. Από τα κουκούτσια των καρπών της που είναι μικρότεροι από τα  ήμερα βύσσινα, εξάγεται το γνωστό μπαχαρικό,το μαχλέπι. Η γεύση του θυμίζει πικραμύγδαλο και κεράσι μαζί. Αρωματίζει τα τσουρέκια, τη βασιλόπιτα, και άλλα γλυκά αρτοσκευάσματα. Χρησιμοποιείται είτε αλεσμένο είτε ολόκληρο, και τονίζει την γλυκιά γεύση των παραδοσιακών γλυκισμάτων.
Έχει κι αυτό  ηρεμιστική, αντιφλεγμονώδη και αγγειοδιασταλτική δράση λόγω της κουμαρίνης που περιέχει. Στις κουζίνες της Ανατολής εκτιμάται πολύ και συνηθίζεται και στη μαγειρική και στα ροφήματα.  Η βιταμίνη Β17 είναι μία ουσία που βρίσκεται στα κουκούτσια πολλών φρούτων. Τέτοια είναι τα βερίκοκα, τα μήλα, τα κεράσια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα αμύγδαλα,κ.ά. Η συγκέντρωση της βιταμίνης Β17 στους πυρήνες αυτών των φρούτων κυμαίνεται από 2-3%. (Εικάζεται ότι η αμυγδαλίνη ή βιταμίνη Β17 έχει ισχυρή προφυλακτική αντικαρκινική δράση,και βοηθά στην αντίσταση του οργανισμού).  Το είδος αυτής της  κερασιάς ευδοκιμεί και στην Ελλάδα παρόλο που δεν καλλιεργείται εντατικά, και το μαχλέπι το εισάγουμε, συνήθως από την διπλανή Τουρκία.
 Άλλες χρήσεις: Χρησιμοποιείται σαν υποκείμενο κερασιάς και παράγει σταθερά, με ισχυρό ριζικό σύστημα, δένδρα. Είναι συμβατό με τις ποικιλίες γλυκιάς και ξινής κερασιάς.
 Εικόνες και πηγές
http://sophy.u-3mrs.fr/photohtm/SI4842.HTM
sophy.u-3mrs.fr
Τώρα τα κεράσια έρχονται και σε απευθείας παραγγελία.
Σύνδεση εδώ. ΑΡΔΑΣ -γλυκά κεράσια
http://ardasvegetables.blogspot.gr/p/famous.html
www.wisegeek.com/what-is-a-sour-cherry.htm
http://www.mikropoli.com/mikropoli1/menikio/xlorida_menoikiou3.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.