Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Δέντρα σύμμαχοι. Μιμόζα


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα δέντρο που δεν βρίσκεται στα δάση μας,αλλά στις πόλεις μας.Το έχουν φέρει στις ζωές μας οι Δήμαρχοι για λόγους που μόνο αυτοί γνωρίζουν.Εμείς (οι περισσότεροι)απλά το έχουμε κατατάξει στα διακοσμητικά.
Τη Μιμόζα, ή "Μη μου άπτου"  ένα τροπικό φυτό με "κινητικές ικανότητες". Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε  από το περίεργο φύλλωμά του, που μόλις κάποιος το αγγίξει κλείνει και  γέρνει, και συνήθως ανοίγει πάλι  μέσα σε λίγα λεπτά. Το γενικό όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη - Μίμος-αναφέρουν πολλές βοτανικές πηγές. Η περιέργειά μου για το δέντρο ξεκίνησε μέσα από μια κουβέντα με φίλους για την Ασιατική κουζίνα, τις γλυκόξινες γεύσεις και από πια υλικά προκύπτουν. Η κουβέντα κύλησε με ότι γνώριζε ο καθένας, και ένα από τα μπαχαρικά που αναφέρθηκαν ήταν ο Ταμάρινθος, που ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει. Είπα να το ψάξω λίγο, και βρέθηκα να κοιτώ το δέντρο  Ταμάρινθο, ή Tamarindus (indica) ή οξυφοίνικα , που γνώριζα ως  Μιμόζα. Φυσικά στην ίδια οικογένεια υπάρχουν πολλά είδη που με την πρώτη ματιά μπορεί να μοιάζουν πολύ. Έτσι βάλθηκα να το ψάξω περισσότερο. Ο όρος οξυφοίνικας  δεν χρησιμοποιείται πια, όπως και  η ονομασία Tamarindus, παρά σαν τοπικό συνώνυμο της Ακακίας. Περιδιαβαίνοντας στις πολλές σελίδες  του διαδικτύου, στη βάση δεδομένων http://www.issg.org/ λύθηκε το μυστήριο της ταξινόμησης του φυτού. Σχετική παράγραφο θα βρείτε στο τέλος. Τώρα πάμε να γνωρίσουμε τις ενδιαφέρουσες ιδιότητες του δέντρου. Συνοπτικά, γιατί μπορεί κάποιος να γράψει βιβλίο με τις χρήσεις του και μόνο.


Longifolia Acacia -Απεικόνιση (Andrews.) Willd.
Οικογένεια: Fabaceae
Υποοικογένεια: Mimosoideae
Φυλή: Mimoseae
Γένος: Mimosa
Περίπου 400 είδη.
Η Μιμόζα  είναι ένα είδος από τα 400 περίπου της υποοικογένειας Mimosoideae των ψυχανθών της οικογένειας Fabaceae. Έχει όμορφα  μικρά φύλλα, και αφράτα σε σχήμα μπάλας ροζ λουλούδια. Επειδή το δέντρο κρατά τα περισσότερα από τα φύλλα του όλο το χρόνο, είναι μία σημαντική πηγή σκιάς για τα ζώα και τα φυτά.
Υπάρχουν δύο είδη  που είναι σημαντικά .Το  ένα είναι η Mimosa pudica  που διπλώνει τα φύλλα της όταν την αγγίζουν  ή  εκτεθεί σε θερμότητα. Είναι αυτοφυής στην Κεντρική Αφρική και τη Νότια Αμερική, αλλά και καλλιεργείται σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου στις εύκρατες περιοχές για αισθητικούς λόγους. Η εύκολη εξάπλωσή της  οδήγησε σε κίνδυνο την τοπική χλωρίδα  σε ορισμένες περιοχές του Ειρηνικού όπως π.χ στη Χαβάη .
 Το άλλο  είδος είναι η Mimosa tenuiflora, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τη χρήση της στις σαμανικές τελετές ayahuasca .Η χρήση της στα παρασκευάσματα γίνεται  λόγω της περιεκτικότητάς της σε ψυχεδελικές ουσίες όπως  DMT που βρίσκονται  στο φλοιό της ρίζας του δέντρου.
Acacia dealbata σπόροι.
Οι σπόροι αυτής της ακακίας( Acacia dealbata )χρησιμοποιούνται συχνά για φαγητό και  σε μια ποικιλία άλλων προϊόντων. Στο Μεξικό οι  σπόροι που έχουν περίπου το μέγεθος  μικρού φασολιού τρώγονται ωμοί, μερικές φορές μαγειρεύονται,ή γίνονται σάλτσες. Αποξηραμένοι ψημένοι και αλατισμένοι τρώγονται ως σνακ. Πολλά συστατικά αυτής της ακακίας  περιλαμβάνονται σε φρέσκους χυμούς μαζί με εσπεριδοειδή ή σε αναψυκτικά,  μπύρες,ενεργειακά ποτά, καθώς και σε παστίλιες, καραμέλες, και τσίχλες.
Στη Burma (Βιρμανία), το Λάος και την Ταϊλάνδη, οι βλαστοί της Acacia pennata  χρησιμοποιούνται σε σούπες, ομελέτες, και σαν χορταρικό.
Acacia concinna
Οι ακακίες αποδίδουν ρητίνες διαφορετικής ποιότητας και χρησιμότητας.
Μία απ'αυτές είναι το αραβικό κόμμι. Προϊόν που εξάγεται από την Aκακία της Σενεγάλης,που βρίσκεται  στα ξηρά τροπικά  δάση της Δυτικής Αφρικής από τη Σενεγάλη  μέχρι τη Βόρεια Νιγηρία .
Οι περισσότερες από τις άλλες ποικιλίες παράγουν κόμμι  κατώτερης ποιότητας. Ένα ακόμη οξύ εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες και προσδίδει εμπορική αξία στο δέντρο,το κιτρικό οξύ.
Χρήσεις στη λαϊκή ιατρική
Όλα τα είδη της ακακίας έχουν  χρησιμοποιηθεί  με πολλούς τρόπους στη λαϊκή ιατρική. Στην ιατρική της Ayurvedic,η  Acacia nilotica αποτελεί μια  θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτωσης .
 Ένα Αιθιοπικό ιατρικό κείμενο του 19ου αιώνα περιγράφει ένα φίλτρο- θεραπεία για τη λύσσα, που γίνεται  από ένα είδος ακακίας ( γνωστή ως grar ) και την προσθήκη άλλων ριζών(τοπ.Τάχα).
Στη Σενεγάλη, τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τις οσφυαλγίες και τη νεφρίτιδα.
Όλα τα μέρη του φυτού  χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των όγκων .
Το τσάι από τα φύλλα και τα κλωνάρια  χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πονόδοντου. 
Για τις κρίσεις  βήχα και  βρογχίτιδας, ένα  αφέψημα  της Mimosa tenuiflora δίνεται μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.
Στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική, η  μιμόζα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του άγχους ,του  στρες και της κατάθλιψης .
Μιμόζα ή Acacia dealbata
Οι ιδιότητές τους είναι :Μαλακτικές -Αντιφλεγμονώδης-Αντιδιαρροϊκές-Αντιδιαβητικές-Αναπλαστικές-Στυπτικές.
Οφέλη για την υγεία
- στη φλεγμονή  των βλεννογόνων.
- σε φλεγμονώδη προβλήματα του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος
- σε διάρροια λόγω πανούκλας ή χολέρας (και το μέλι της ακακίας )
- στο διαβήτη.
- σε γονόρροια, λευκόρροια
-Τα φρούτα όπως και τα φύλλα εφαρμόζονται εξωτερικά σε κοψίματα, πληγές  και έλκη.
Οι σπόροι είναι καταπραϋντικοί και λαμβάνονται(μερικές φορές με γάλα)για να σταματήσουν την ναυτία και  τους εμετούς, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το πικρό και στυφό αφέψημα από τον φλοιό χρησιμοποιείται  για να σταματήσει η διάρροια και η δυσεντερία, για την ανακούφιση της ουλίτιδας, και σαν πάστα εφαρμόζεται επάνω στις πληγές.
Η ρίζα είναι καθαρτική. Το αφέψημα της ρίζας δίνεται ως αντιπυρετικό, είναι εμμηναγωγό, και η σκόνη της ρίζας εφαρμόζεται στις πληγές για να αποτρέψει τις μολύνσεις.
 Το έγχυμα των λουλουδιών χρησιμεύει για  πλύσεις των οφθαλμών.
Αντενδείξεις:
Οι ισχυρές δόσεις του φλοιού ή ρίζας μπορεί να είναι τοξικές.
Ακακία  nilotica
 Χρησιμοποιείται επίσης  για ιατρικούς σκοπούς,  για μια σειρά σοβαρών παθήσεων όπως η γονόρροια , λευκόρροια , διάρροια ,η δυσεντερία και ο διαβήτης. Στην παραδοσιακή ιατρική πολλών φυλών  της Ασίας και της Αφρικής , η ρητίνη χρησιμοποιείται για την αναζωογόνηση του σπέρματος.
Σαν στυπτικός ο φλοιός δίνεται για τη θεραπεία της διάρροιας , της δυσεντερίας, και  της λέπρας. Στα περισσότερα μέρη της ινδικής υποηπείρου, τα λεπτά  κλαδιά  χρησιμοποιούνται ως μια οδοντόβουρτσα.(με μάσημα).
Στη Δυτική Αφρική, ο φλοιός ή  η ρητίνη χρησιμοποιείται ως μαλακτικό για τη θεραπεία σκληρύνσεων  του ήπατος και του σπλήνα, σε κονδυλώματα, και υπερπλασίες. Το ξύλο χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ευλογιάς. Ο φλοιός, τα φύλλα, και οι φρέσκοι  λοβοί στην Σενεγάλη, δίνονται σαν αντισκορβουτικό.


Ταμάρινθος
Tαμάρινθος είναι η σκόνη που παράγεται από τους σπόρους του ομώνυμου δέντρου.Οι σπόροι είναι  καφέ φασόλια που συλλέγονται σε διαφορετικά στάδια ωριμότητας, ανάλογα με τον προορισμό τους.  Χρησιμοποιείται πολύ σαν μπαχαρικό και φάρμακο στις περισσότερες περιοχές της Ασίας. Δίνουν μ’αυτό μια γλυκόξινη γεύση στο κρέας, κάνουν πικάντικα τα πιάτα λαχανικών και παρασκευάζουν ποτά. Σαν μπαχαρικό, συχνά αναμιγνύεται με άλλα καρυκεύματα,και  αρωματίζει χυμούς φρούτων,το γάλα, και τα γλυκά. Κάποια συστατικά του δέντρου χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ως σταθεροποιητικός παράγοντας στα γλυκά και  τα παγωτά. Η Ινδία είναι σήμερα η κορυφαία παραγωγός του προϊόντος με αυξανόμενες φυτείες για οικιακή χρήση και εξαγωγή.
Παραδοσιακές χρήσεις. Τα φρούτα και τα φύλλα έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ στην παραδοσιακή ιατρική της Νότιας Ασίας. Λαμβάνονται εσωτερικά ή  εξωτερικά, για μια σειρά από αδιαθεσίες  όπως τον πονόλαιμο,στον πυρετό, την ηλίαση και τις στομαχικές διαταραχές. Οι σπόροι  χρησιμοποιούνται  για τη θεραπεία του διαβήτη, και των εντερικών  λοιμώξεων( για τη θεραπεία της διάρροιας και ως καθαρτικό).Ο πολτός( πούλπα) των φρέσκων λοβών  εφαρμόζεται εξωτερικά στις επώδυνες αρθρώσεις. Το ίδιο και τα φύλλα του δέντρου όπου  βρασμένα εφαρμόζονται σε πρησμένες αρθρώσεις και διαστρέμματα, και  χρησιμοποιούνται σε γαργάρες για τη θεραπεία του πονόλαιμου. Χορηγούνται ακόμη σε άτομα που  έχουν πιει πολύ αλκοόλ για να συνέλθουν.
Οι λοβοί του ταμάρινθου  περιέχουν συστατικά τα οποία  σε πρόσφατες μελέτες βρέθηκε ότι βοηθούν την αντίσταση του ανοσοποιητικού  στις λοιμώξεις.
Το φυτό  χρησιμοποιείται  στην παραδοσιακή ιατρική  της Ινδίας σε ορμονικά και γυναικολογικά προβλήματα , σαν ήπιο διουρητικό και  για την ενίσχυση και  την αναγέννηση των νεύρων. Ακόμη χρησιμοποιείται  στις  διαταραχές της περιόδου (υπερβολική απώλεια αίματος και σε σοβαρές δυσεντερίες με αίμα και βλέννα). Χρησιμοποιείται σαν ήπιο ηρεμιστικό για την καταπολέμηση του άγχους και της νευρικότητας. Θεωρείται  ότι δρα αποτελεσματικά και ανακουφίζει  τα συμπτώματα της  ρευματοειδούς αρθρίτιδας, τους μυϊκούς πόνους, και κατευνάζει τις συσπάσεις.


 Acacia aneura
Συμβολισμός και τελετουργία.
Υπάρχουν πολλές δημοφιλείς ιστορίες που σχετίζονται με το δέντρο. Αυτές έρχονται από το μακρινό παρελθόν και αποδίδουν τη μορφολογία του(τα κομμένα σε πολλά τμήματα φύλλα του)στα βέλη που σκότωσαν τον Lakshmana, ήρωα του ινδουιστικού έπους Ραμαγιάνα (4ο π.Χ.)  Διαδεδομένη είναι η πίστη  ότι το δέντρο είναι το στέκι φαντασμάτων τη νύχτα, και ο ύπνος κάτω από αυτό θεωρείται τρέλα. Στη νότια Ινδία, το δέντρο καλλιεργείται στους περιβόλους των ναών για να μάχεται τα κακά πνεύματα το βράδυ, και θεωρείται ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν το περπάτημα ανάμεσα στα δέντρα όταν πέφτει το σκοτάδι. Επιπλέον, ορισμένα τμήματα (κυρίως ο φλοιός, η ρίζα και η ρητίνη) της Ακακίας χρησιμοποιούνται σαν θυμίαμα στις θρησκευτικές τελετουργίες,κυρίως στην Ινδία, το Νεπάλ, την Κίνα και στο Θιβέτ. Οι ρίζες και η ρητίνη  συνδυάζονται μαζί με άλλα φυτά στην παρασκευή του θυμιάματος, όπως τον άκορο, το φασκόμηλο,κ.ά. Ο καπνός από τον φλοιό  θεωρείται  αποτρεπτικός  για δαίμονες και φαντάσματα, και έλκει την καλή διάθεση των θεών. Η Αιγυπτιακή μυθολογία έχει συνδέσει την Ακακία με τα χαρακτηριστικά του δένδρου της ζωής (στους μύθους του Όσιρι και της Ίσιδας ).Στη Ρωσία, την  Ιταλία και άλλες χώρες, συνηθίζεται να χαρίζονται κλαδιά Mιμόζας  την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, κυρίως της  Acacia dealbata .
Acacia lolgifolia
Οι Μάγια και αργότερα οι φυλές του Μεξικού έχουν χρησιμοποιήσει το φλοιό της Mimosa tenuiflora "tepezcohuite"  στη θεραπεία πολλών προβλημάτων του δέρματος, σε τραυματικές κακώσεις και εξελκώσεις φλεβών, για πάνω από χίλια χρόνια.  Η σκόνη του φλοιού  περιέχει μεγάλες ποσότητες (16%) σε τανίνες , οι οποίες ενεργούν  στυπτικά και  αιμοστατικά, μειώνοντας την  διαπερατότητα του δέρματος. Προστατεύει από μολύνσεις, ενώ το δέρμα δημιουργεί νέο προστατευτικό ιστό. Εκτεταμένη έρευνα  διεξάγεται στις μέρες μας  σε εργαστήρια στο Μεξικό, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις ιδιότητες της ακακίας. 
Acacia concinna 
Η Acacia concinna  είναι ένα από τα Ayurvedic φαρμακευτικά φυτά. Ο καρπός της είναι γνωστός στην Ινδία ως Shikakai. Ο φλοιός όπως διαπιστώθηκε μετά από μελέτες έχει ισχυρή  βακτηριοκτόνο δράση, και χρησιμοποιείται  σε τραυματικές κακώσεις, όπου θεωρείται  πως προστατεύει  τα εκτεθειμένα οστά και  βοηθά στην αναγέννηση του μαλακού ιστού. Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη της φλεγμονής. Όπως αναφέρθηκε πριν, είναι ένα αντισηπτικό. Πολύ συχνά πλέον βρίσκεται σε εμπορικά προϊόντα για τα μαλλιά και το δέρμα που ισχυρίζονται ότι αναδομούν το δέρμα. 
Shikakai τα φρούτα για τα μαλλιά.
Τα εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται σε υγρά ή σκόνες στα σαμπουάν μαλλιών έχουν πυροδοτήσει  την καλλιέργεια  των δέντρων για εμπορικούς σκοπούς στην Ινδία και την  Ασία γενικότερα. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται  είναι ο φλοιός, τα φύλλα ή οι λοβοί. Ο φλοιός περιέχει μεγάλες ποσότητες  σε σαπωνίνες, οι οποίες είναι  αφρίζουσες ουσίες, που βρίσκονται και σε πολλά άλλα είδη φυτών που χρησιμοποιούνται σε  σαμπουάν ή σαπούνια. Οι σαπωνίνες από τους λοβούς  της Μιμόζας  concinna έχουν μια μακριά ιστορία .Έχουν χρησιμοποιηθεί σαν απορρυπαντικό,στο ψάρεμα (είναι τοξικές για τα ψάρια)και σαν αντισυλληπτικό!!
Οι σαπωνίνες του φλοιού έχουν ισχυρές σπερματοκτόνες ιδιότητες(για τους ανθρώπους)γεγονός που οδήγησε στην παραδοσιακή  χρήση τους σαν αντισυλληπτικών .
Acacia farnesiana
Η Acacia farnesiana χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των  αρωμάτων. Οι Mιμόζες όταν ανθίζουν εκπέμπουν  ένα από τα πιο λεπτά αρώματα που είναι δύσκολο να περιγραφεί. Έχουν μια ελαφρά μεθυστική μυρωδιά που εισπνέεται με ευχαρίστηση  ειδικά όπου υπάρχουν πολλά δέντρα. Η βιομηχανία των αρωμάτων τα έχει σε μεγάλη εκτίμηση.


Κτηνοτροφία: Σε πολλά μέρη της Ινδίας και της βόρειας Αφρικής, τα φύλλα της ακακίας  χρησιμοποιούνται ως  ζωοτροφές.  Τα φύλλα τρώγονται εύκολα από καμήλες κατσίκες και  βοοειδή και θεωρούνται θρεπτικά. Θεωρείται καλύτερη ως  ξηρά τροφή και συμπλήρωμα παρά  ως χλωρή νομή. Η πούλπα  των λοβών χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στο σιτηρέσιο των πουλερικών στην Ινδία. Οι  αποξηραμένοι λοβοί αποτελούν τροφή για πολλά άγρια και ήμερα  ζώα .Αναφέρεται όμως πως η διατροφή με μέρη της  Mimosa tenuiflora προκάλεσε αρκετές  τερατογονίες σε  μηρυκαστικά στη Βραζιλία. Το δέντρο είναι μια σημαντική πηγή της τροφής για τις μέλισσες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου. Οι  ουσίες του δέντρου είναι χρήσιμες στην υγιεινή και τη θεραπεία των κατοικίδιων ζώων. Το τσάι των φύλλων ή του φλοιού μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των ζώων και την πρόληψη των παρασίτων.
Acacia nilotica
Η Dichrostachys cinerea , που ανήκει στην οικογένεια  mimosaceae χρησιμοποιείται ευρέως στη λαϊκή ιατρική  σε ολόκληρη την Αφρική, και κυρίως  για τη θεραπεία του άσθματος στην Ακτή του Ελεφαντοστού και την Γκαμπόν. Χρησιμοποιείται επίσης στη θεραπεία πληγών, των ρευματισμών, σε  προβλήματα  των νεφρών και άλλες σοβαρές καταστάσεις. Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν την αντιβακτηριακή και αντιική δράση  της αλλά και την παρουσία  δραστικών συστατικών, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Στις μελέτες βρέθηκε  πλήθος ωφέλιμων ουσιών,όπως στερόλες, τανίνες, τριτερπένια, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, και καρδιοτονωτικές ετεροσίδες.
Δείτε όλη την έκθεση .(12 ).
Περισσότερα για τις φαρμακευτικές χρήσεις εδώ. Και εδώ
Η Ακακία ανήκει στα ενθεογενή φυτά. Στο Μεξικό και αλλού χρησιμοποιούν την Mimosa tenuiflora σε ποτά  γνωστά ως Jurema, Jurema Preta,και vinho de Jurema .Ο φλοιός είναι το μέρος του δέντρου που χρησιμοποιούν σαν  ψυχοτρόπο αφέψημα. Οι παραδοσιακές φυλές του Δυτικού Αμαζονίου  περιλαμβάνουν το φλοιό της ρίζας στην παρασκευή του Ayahuasca. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχαν  ανιχνευθεί σχετικά αλκαλοειδή που να εξηγούν τη χρήση  του. Η απομόνωση μιας νέας κατηγορίας  φυτο-ινδόλης,  όπως αναφέρθηκε το 2005  ίσως μπορεί να εξηγήσει την από του στόματος δραστηριότητα του DMT. Ο αποξηραμένος φλοιός της ρίζας της  Mimosa tenuiflora  βρέθηκε ότι περιέχει DMT (Dimethyltryptamine) της τάξης του 1%,και ο φλοιός  περίπου 0,03% .Διαβάστε λεπτομέρειες.
Καλλωπιστικές χρήσεις
Μερικά είδη  καλλιεργούνται συχνότερα ως καλλωπιστικά φυτά σε κήπους  και η πιο δημοφιλής είναι ίσως η Acacia dealbata ή Ασημένια Μιμόζα, με τα δίχρωμα φύλλα και τα κίτρινα λουλούδια.
Τα διακοσμητικά είδη ακακίας, χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες σπιτιών και τους αρχιτέκτονες τοπίου κυρίως για  ασφάλεια. Τα αιχμηρά τους αγκάθια  αποτρέπουν τους παρείσακτους από την είσοδό τους στις  ιδιωτικές περιουσίες όταν φυτεύονται κοντά σε παράθυρα και υδρορροές. Τα αισθητικά χαρακτηριστικά της ακακίας, σε συνδυασμό με την ασφάλεια που παρέχει την έχουν κάνει δημοφιλές  δέντρο για τεχνητούς φράχτες .Είναι επίσης χρήσιμα δέντρα για την καταπολέμηση της διάβρωσης του εδάφους και τις αναδασώσεις. Το ξύλο τους έχει μεγάλη πυκνότητα και σκληρότητα. και είναι πολύ ανθεκτικό στο νερό. Ωριμασμένο  χρησιμεύει τόσο για μικρά αντικείμενα όσο και σαν ξυλεία για σκάφη (πιθανόν λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε τανίνες  να προστατεύονται από τη σήψη).Για τον ίδιο λόγο( περιεκτικότητα σε  τανίνες) ο φλοιός του χρησιμοποιείται ως  χρωστική ουσία και στην επεξεργασία δερμάτινων ειδών.
Όλα τα είδη ακακίας είναι μια πολύ καλή πηγή  καυσόξυλων και καλή ξυλεία για κάθε είδους κατασκευές. Η  ξυλεία  της  είναι ανθεκτική και χρησιμοποιείται σε γέφυρες, κτίρια, φράχτες, έπιπλα και τροχούς. 
Αναπαραγωγή:Αυτογονιμοποιούνται ή γονιμοποιούνται από ένα ευρύ φάσμα εντόμων, συμπεριλαμβανομένων και των μελισσών. Με σπόρους, με μοσχεύματα ριζών, ή απομάκρυνση παραφυάδων από τη ρίζα. Οι σπόροι συγκρατούν τη βλαστική τους ικανότητα ακόμη και 50 χρόνια μετά!!
Γενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Το είδος Leucaena leucocephala  έχει ταξινομηθεί  μεταξύ των 100  "χειρότερων εισβολέων στον κόσμο". Πυκνές συστάδες,έχουν κάνει  εκτεταμένες περιοχές του εδάφους απρόσιτες.Το κόψιμο και κάψιμο των φυτών δεν είναι  πολύ αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου, δεδομένου ότι οι σπόροι επιβιώνουν στο έδαφος, και η ανάπτυξή τους είναι πολύ γρήγορη. Φυτρώνουν σε συστάδες σχηματίζοντας αδιαπέραστα άλση που εμποδίζουν την πρόσβαση και την διαχείριση των ζώων μειώνοντας παράλληλα την έκταση των βοσκοτόπων. Είναι επίσης πιθανόν να προκαλούν σημαντικές περιβαλλοντικές αλλαγές στα τροπικά και υποτροπικά δάση και τις σαβάνες.(Grice, pers.comm. 2002)Ένα δεύτερο επιθετικό είδος είναι η Ακακία mearnsii (δένδρο, ή θάμνος) που φύεται στην Αυστραλία, αν και χρησιμοποιείται συχνά ως πηγή  τανίνης και καυσόξυλων από τις τοπικές κοινότητες. Κοινά ονόματα: Australische akazie, μαύρη μιμόζα, swartwattel, uwatela
Συνώνυμα: Α. decurrens var. mollis, Acacia mollissima.
Από: Δρ Colin Hughes, Τμήμα Φυτικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Πηγή.http://www.issg.org/database
Ταξινόμηση
Το φυτό της Μιμόζα έχει μια βασανιστική ιστορία.Στο πέρασμα των χρόνων έχει τελικά συσσωρεύσει πάνω από 3.000 ονόματα, πολλά από τα οποία είτε είναι συνωνυμίες με άλλα είδη ή λανθασμένη μεταφορά σε άλλα γένη. Το όνομα "Μιμόζα" έχει εφαρμοστεί σε πολλά  συναφή είδη με παρόμοια  πτεροειδή φύλλα, που τώρα έχουν ταξινομηθεί  αλλού.
 Το γένος Acacia προηγουμένως περιείχε περίπου 1300 είδη, που  περίπου 960 από αυτά κατάγονται από την Αυστραλία, με τα υπόλοιπα να βρίσκονται γύρω από τις τροπικές και εύκρατες περιοχές και των δύο ημισφαιρίων, συμπεριλαμβανομένων της  Ευρώπης, της Αφρικής, και  της νότιας Ασίας.
 Ωστόσο, το 2005, το γένος χωρίστηκε σε πέντε διαφορετικά γένη. Το όνομα Acacia επελέγη για την πλειονότητα των ειδών της Αυστραλίας και μερικά της τροπικής Ασίας, της Μαδαγασκάρης και των Νησιών του Ειρηνικού. Το είδος που εμείς γνωρίζουμε σαν ακακία, ή Πασχαλιά,θεωρείται πλέον ψευτοακακία.
Robinia Pseudoacacia -Ψευδοακακία
Τα δέντρα της Mimosa λέγεται πως ήρθαν για πρώτη φορά στην Αυστραλία από τις τροπικές περιοχές της Αμερικής στα τέλη του 1800 από περιέργεια. Οι άνθρωποι  γοητευμένοι από το γεγονός ότι  τα φύλλα των δέντρων αντιδρούσαν, άρχισαν να τις φυτεύουν επίμονα, και γρήγορα έγιναν μόδα. Έγινε φυτό επιλογής για τα μέλη της βρετανικής και της ρωσικής αριστοκρατίας στη διακόσμηση των κήπων και των δεύτερων κατοικιών τους.
Που να αγοράσετε ταμάρινθο;
Στο Internet από την Amazon π.χ.
 Εικόνες και πηγές: 
http://www.zimbabweflora.co.zw/speciesdata/image-display.php?species_id=126320&image_id=1
http://en.wikipedia.org/wiki/Mimosa_tenuiflora
http://www.erowid.org/plants/mimosa/mimosa.shtml
Σημείωση:Τα κείμενα, οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται έχουν ως μοναδικό στόχο  να δημιουργήσουν το ερέθισμα στον αναγνώστη  να γνωρίσει τις χρήσιμες ιδιότητες κάποιων φυτών, που μπορεί να χρησιμοποιήσει στην μαγειρική. Η αναφορά στις φαρμακευτικές τους ιδιότητες είναι μόνο ενδεικτική και δεν αποτελεί  συμβουλή. Έχετε υπόψη σας ότι η  σωστή ταυτοποίηση ενός φυτού απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία, και η ταξινόμησή του απαιτεί σύγκριση με καλά τεκμηριωμένο υλικό. Δεν είναι ασφαλές να συλλέγουμε καρπούς που  μοιάζουν με ότι είδαμε σε φωτογραφίες.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Αναζητώντας ομοιότητες



Λ. Παπαδήμος : Οι αξίες και τα ιδανικά των ηρώων του 1821 δείχνουν το δρόμο.
Πρόσθεσε ότι «για να πετύχουμε χρειάζεται ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη.
Ήταν μια θαυμάσια, εντυπωσιακή παρέλαση με την οποία τιμήσαμε τους ήρωες του 1821, οι οποίοι με γενναιότητα, αυτοθυσία και πίστη μας έδωσαν την ελευθερία μας »είπε μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου".
*
Και θεωρητικά πάντα, αν υποθέσουμε πως συμφωνούμε με τα παραπάνω, (τα ιδανικά και τις αξίες) πάμε να θυμηθούμε τις σχετικές ιστορίες όσο πιο σύντομα γίνεται.
Του λαβωμένου Κλέφτη
Και πάρτε το μαχαίρι μου τασημοχάντσερό μου
Και φκιάστε μου το μνήμα μου και φκιάστε το κιβούρι
Νάναι πλατύ, νάναι μακρύ, να πέρνη δυό νομάτους
Να στέκορτός να πολεμώ, να πέφτω, να γιωμίζω.
Και στη δεξιά μου την μεριά αφήστε παραθύρι,
Να μπαινοβγαίνουν τα πουλιά, της άνοιξης ταηδόνια.
Ο θάνατος του Κλέφτη
Σωσμένο από τον Γκαίτε
Και φέρτε ΜΟU και ταμπουρί πικρά να το βαρέσω
Να πω τραγούδια θλιβερά, τραγούδια μοιρολόγια
Πικρό πούναι το βάρημα, φαρμακερό το βόλι. 
Μην πείτε πως απέθανα μήτε πως μεσκοτώσαν
Μόνε πως επαντρεύθηκα πολύ μακρυά στα ξένα.
Η αφήγηση ωραίων, θαυμαστών και ηρωικών πράξεων του παρελθόντος ήταν πάντα και για όλους τους λαούς το νήμα που οδηγούσε και ύφαινε το μέλλον. Αυστηρά και δωρικά, σοβαρά σαν τους ήρωες που περιγράφουν, τα τραγούδια που λέμε Ιστορικά λειτουργούσαν άλλοτε σαν χρονικά, άλλοτε σαν μουσικοί μύθοι και συχνά χρησίμευαν σαν μάθημα ιστορίας. 
«Κάθε κορφή και φλάμπουρο κάθε κλαδί και κλέφτης. Κι όταν το παίρν 'η άνοιξη κι ανοίγουν τα κλαδάκια, γεμίζουν τα βουνά κλεφτιά και τα λαγκάδια σκλάβους ».
Του Μπουκουβάλα
Τι νά ναι ο αχός που γίνεται κ 'η ταραχή η μεγάλη,
'Σ τη μέση' ς το Κεράσοβο και 'ς τη μεγάλη χώρα?
Ο Μπουκουβάλας πολεμάει με τους Μουσουχουσαίους.
Πέφτουν τα βόλια σα βροχή, και τα βουνά βογγάνε.
Κ 'ένα πουλάκι φώναξε ναπό ψηλό κλαράκι.
«Πάψε, Γιάννη μ ', τον πόλεμο, πάψε και το τουφέκι,
να κατακάτση ο κουρνιαχτός, να σηκωθή η αντάρα,
να μετρηθή κ 'η κλεφτουριά, να μετρηθή τασκέρι. "
Μετριούνται οι Τούρκοι τρεις φοραίς και λείπουν πεντακόσιοι,
μετριούνται τα κλεφτόπουλα και λείπουν τρεις λεβένταις.
Ο Γιάννης Μπουκουβάλας, ο γενάρχης της ακαρνανικής οικογενείας των Μπουκουβαλαίων, ανεδείχθη περί τα μέσα του ΙΗ 'αιώνος ως επιτυχώς αντιταχθείς και προστατεύσας ελληνικάς κοινότητας της Ακαρνανίας και των Αγράφων κατά των ληστρικών επιδρομών της αλβανικής φάρας των Μετσιοχουσάτων (η Μουσουχουσαίων).
Η φάρα αύτη, εις ην ανήκε και ο διαβόητος Αλή πασάς, λαβούσα το όνομα από του προπάππου τούτου Μουσταφά ή Μέτσιο Χούσο (υιού του Χούσο), ζήσαντος περί τα τέλη του ΙΖ 'και τας αρχάς του ΙΗ' αιώνος, ισχυράς ληστρικάς συμμορίας καταρτίζουσα, δεν περιωρίζετο εις την λήστευσιν και καταδυνάστευσιν των πλησίον του Τεπελενίου χωρίων, αλλ 'επεξέτεινε τας επιδρομάς αυτής και πέραν των ηπειρωτικών συνόρων.
Ουχί δ 'άπαξ συνεκρούσθη προς την αρματωλικήν οικογένειαν των Μπουκουβαλαίων, ως συνάγεται εκ διαφόρων δημοτικών ασμάτων τούτου δ' ένεκα και ο Αλή πασάς έτρεφε μίσος κατά πάντων των μελών της οικογενείας ταύτης. Περιφανεστέρα πασών των συγκρούσεων τούτων φαίνεται ότι εθεωρείτο η παρά το Κεράσοβον (άγνωστον αν το Κεράσοβον του Μεσολογγίου ή το των Αγράφων), την οποίαν εξυμνεί το άσμα. -
Ο Γιάννης Μπουκουβάλας μετέσχε και της επαναστάσεως του 1769, καταφυγών μετά την καταστολήν ταύτης εις Ρωσίαν.
Του Λιβίνη
(1685)
Τρία μεγάλα σύγνεφα 'ς το Καρπενίσι πάνε,
τό να φέρνει αστραπόβροντα, τάλλο χαλαζοβρόχια,
το τρίτο το μαυρύτερο μαντάτα του Λιβίνη.
«Σε σένα, Μήτρο μου γαμπρέ, Σταθούλα ψυχογιέ μου,
αφήνω τη γυναίκα μου, το δόλιο μου το Γιώργη,
που ναι μικρός για φαμελιά κι 'άπ' άρματα δεν ξέρει.
Και σα διαβή τα δεκαννιά και γίνη παλληκάρι,
ελάτε να ξεθάψετε τα δόλια τάρματά μου,
που τά χωσα 'ς την εκκλησιά, μέσα' ς το άγιο βήμα,
να μη τα πάρουν τα σκυλιά κι 'ο Τουρκοκωσταντάκης. "
Κατά το δεύτερον έτος του ενετοτουρκικού πολέμου (1685) επαναστατήσαντες ηνώθησαν μετά των Ενετών αρματωλοί τινες της Στερεάς Ελλάδος, εν οις και ο εκ Καρπενισίου Λίβινης. Ούτος κατενίκησε μεν τους Τούρκους, συγκροτήσας μάχην εν τω άνωθεν του χωρίου Γόλιανης του δήμου Καρπενισίων λόφω, όστις έκτοτε ονομάζεται του Λίβινη, αλλά μικρώ ύστερον καταδιωκόμενος υπό των Τούρκων της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδος έπεσεν εν Αραχώβη του δήμου Παρακαμπυλίων της Ευρυτανίας. Το προκείμενον άσμα αναφέρει τας τελευταίας θελήσεις αυτού, διατάσσοντος να παραδοθούν τα όπλα του εις τον ανήλικον υιόν του, ότε ηβήσας θα δύναται να φέρη και να τίμηση αυτά.
Καθώς το τραγούδι μοιράζεται, μεταβάλλεται σε συνθετικό έργο ολόκληρων γενεών. Από τόπο σε τόπο αναπλάθεται είτε γιατί δεν το θυμούνται, είτε γιατί χρειάζεται να το προσαρμόσουν σε νεώτερα γεγονότα γι'αυτό και οι διάφορες παραλλαγές.

Του   Κατσαντώνη
Α '
Αυτού που πας μαύρο πουλί, μαύρο μου χελιδόνι,
να χαιρετάς την κλεφτουριά κι 'αυτόν τον Κατσαντώνη.
Πε του να κάνη φρόνιμα κι 'όλο ταπεινωμένα,
δεν ειν 'ο περσινός καιρός να κανη όπως θέλει,
φέτος το πήρε γκέντσιαγας, το πήρε ο Βέλη Γκέκας,
ζητάει κεφάλια κλέφτικα, κεφάλια ξακουσμένα.
Κι 'ο Κατσαντώνης τό μαθε, και το σπαθί του ζώνει,
και παίρνει δίπλα τα βουνά, δίπλα τα κορφοβούνια,
χαμπέρι στέλνει 'ς την Τουρκιά,' ς αυτόν το Βέλη Γκέκα.
«Όπου θα τά βρη τα παιδιά, ας τά βρη κι 'ας τα πάρη!»
*
Κι 'ο Βέλη Γκέκας έτρωγε' ς ενού παπά το σπίτι.
Τρία κοράσια τον κερνούν κ 'οι τρεις ξανθομαλλούσαις,
η μια κερνάει με το γυαλί, η άλλη με το κρουστάλλι,
η τρίτη νη καλύτερη με τασημένιο τάσι.
Κ 'εκεί που τρώγαν κ' έπιναν κ 'εκεί που λακριντίζαν,
μαύρα μαντάτα τού ρθανε από τον Κατσαντώνη.
"Να βγης, Βέλη μου, 'ς τ' Άγραφα, να βγης ν 'ανταμωθούμε.»
Κι 'ο Βελή Γκέκας τ' άκουσε πολύ του κακοφάνη,
'Σ τα γόνατα σηκώθηκε και το σπαθί του ζώνει.
"Που είσαι, τσαούση ογλήγορε, μάσε τα παλληκάρια,
να πάμε να βαρέσουμε το σκύλο Κατσαντώνη. "
*
Κι 'ο Κατσαντώνης πρόφτασε, κακό καρτέρι του είχε.
Κι 'ο Βελή Γκέκας πάει μπροστά με εξ εφτά νομάτους.
«Πού πας, Βέλη ντερβέναγα, ριτσάλη του βεζίρη?
-'Σ Εσέν «Αντώνη κερατά,« ς εσένα παλιοκλέφτη.
-Δεν Είν 'εδώ τα Γιάννινα, δεν ειν' εδώ ραγιάδες,
για ναν τους ψένης σαν τραγιά, σαν τα παχιά κριάρια,
εδώ ναι λόγκοι και βουνά και κλέφτικα τουφέκια,
βαριά βροντούν, πικρά βαρούν, φαρμακερά πληγώνουν. "
*
Τρεις μπαταριαίς του ρήξανε, τη μια μεριά «ς την άλλη
η μια τον πήρε ξώδερμα, η άλλη 'ς το κεφάλι,
κ 'η τρίτη η φαρμακερή τον πήρε' ς την καρδιά του.
Το στόμα του αίμα γέμισε, ταχείλι του φαρμάκι,
κ 'η γλώσσα τ' αηδονολαλεί, τα παλληκάρια κράζει.
"Που είσαι, τσαούση ογλήγορε, έλα παρ 'τ' άρματά μου,
να μην τα πάρη η κλεφτουριά κι 'ο σκύλος Κατσαντώνης. "
Β '
Έχετε γεια, ψηλά βουνά και δροσεραίς βρυσούλαις,
και σεις Τσουμέρκα κι 'Άγραφα, παλληκαριών λημέρια.
Αν δήτε τη γυναίκα μου, αν δήτε και το γιο μου,
ειπέτε τους πως μ 'έπιασαν με προδοσιά κι' απάτη.
«Ηύρανε, ξαρμάτωτο« Αρρωστημένο μ ς το στρώμα,
ωσάν μωρό 'ς την κούνια του,' ς τα σπάργανα δεμένο.
*
Παίρνουν ν 'ανθίσουν τα κλαριά κ' η πάχνη δεν τ 'αφήνει,
θέλω κ 'εγώ να σ' αρνηθώ και δε μ 'αφήνει ο πόνος.
Σύρε να ειπής της μάννας σου, να μη σε καταρειέται,
τι θα την κάμω πεθερά, τι θα την κάμω μάννα.
*
Άιντε και βάνε τάρματα, κ 'έλα' ς την Κρύα Βρύση,
να περπατάμε 'ς τα βουνά,' ς της Λιάκουρας τα χιόνια,
να σαι τς αυγούλας η δροσιά και του Μαγιού η πάχνη,
και μέσα 'ς το λημέρι μου να λάμπης σαν την Πούλια.
Ο Κατσαντώνης, διάσημος κλέφτης της Αιτωλίας, Ακαρνανίας και των Αγράφων, συνήψε πολλάς μάχας προς δερβεναγάδες του Αλή πασά, κατά τα πρώτα έτη του παρελθόντος αιώνος. Πρωτοπαλλήκαρον ων του Δίπλα, ανεγνωρίσθη κατά το 1800 ως καπετάνιος υπό τούτου, ταχθέντος υπ 'αυτόν. Η περιφανεστέρα ανδραγαθία του ήτο ο φόνος του προσφιλούς εις τον Αλήν Αλβανού Βελή Γκέκα, ο οποίος δι 'ισχυράς δυνάμεως Αλβανών κατεδίωκεν αυτόν εις τα Άγραφα (1806). Το επόμενον έτος 1807 πάσχων εξ ευλογίας και νοσηλευόμενος εις την θέσιν Μοναστηράκι της Ευρυτανίας, οπού ευρίσκοντο και πέντε μόνον εκ πάντων των συντρόφων του, καταδοθέντος του κρησφυγέτου του, συνελήφθη αιχμάλωτος υπό του Γιουσούφ Αράπη, φονευθέντων μετά πείσμονα άμυναν των συντρόφων του και τραυματισθέντος του αδελφού του Γεώργη, του επονομαζομένου Χασιώτη. Απαχθείς δε είς Ιωάννινα κατεδικάσθη υπό του Αλή πασά εις σκληρόν θάνατον, δια σφύρας θλασθέντων των οστών αυτού.


Κλέφτικα: Γέννημα των χρόνων της τουρκοκρατίας, αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και θέματα, εγκωμιάζουν τα κατορθώματα των κλεφτών και αναφέρονται στη σκληρή ζωή τους. Κοιτίδα τους είναι κυρίως η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος. 
Γράφοντας για το κλέφτικο, ο Κλωντ Φωριέλ, που πρώτος δημοσίευσε συλλογή ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, το 1824, στο Παρίσι, σχολιάζει: «Ο, τι περισσότερο ξεχωρίζει αυτά τα βουνίσια τραγούδια από τα υπόλοιπα είναι ένα μοναδικά ρωμαλέο ύφος · είναι μια, πώς να το πω, άγρια ​​τόλμη στη σύλληψη, στη σύνθεση και στις σκέψεις, που η απλότητα και το καθημερινό ύφος της έκφρασης τις κάνει να ξεπετάγονται πιο ζωντανές απ 'ό, τι θα πετύχαινε μια γλώσσα εμφατική και πιο στολισμένη.
Υπάρχει κάποια αναλογία, κάποια αρμονία ανάμεσα στην ιδιοφυΐα των κλεφτών και σ 'εκείνη των ποιητών, που θα μας έκανε να νομίζουμε πως οι τελευταίοι θα μπορούσαν να μάχονται σαν τους πρώτους, κι αυτοί πάλι να τραγουδούν σαν τους άλλους · Αισθάνεται κανείς σ' όλες αυτές τις συνθέσεις την επίδραση των τόπων που τις ενέπνευσαν · αισθάνεται πως πρωτοβγήκαν στα βουνά. (Βλ. Το βιβλίο του Φωριέλ «Ελληνικά δημοτικά τραγούδια», εκδ επιμέλεια. Αλέξης Πολίτης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1999, τόμ. Α).
Μετά την απελευθέρωση ως συνέχειά τους θεωρούνται τα ληστρικά (δεν συμπεριελήφθησαν στην εκλογή Πολίτη) λόγω της γενικότερης κοινωνικής και ιστορικής ρευστότητας, αλλά και της σύγχυσης που επικράτησε. Συνέχεια εδώ 
Αλλά " η τιμητική " εξελίχθηκε κάπως έτσι .....
με "ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες"
 Έβαλαν ΤΗΝ Αστυνομία ΝΑ διαφυλάξει ΤΗΝ παρέλαση Των Στρατιωτικών !!! 
Γελάει ο πλανήτης! Σε διεθνές ρεζιλίκι εξελίσσεται η υπόθεση των μέτρων προστασίας που πάρθηκαν με αφορμή τις σημερινές παρελάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του «Business Week» ...
Οι Αρχές της χώρας, λέει το αμερικανικό Business Week, «έχουν εφαρμόσει μαζικά μέτρα Διάμετρος: Ασφαλείας ΜΕ ΤΗΝ Χρήση ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ελευθέρων σκοπευτών Της αστυνομίας Από ΤΟΝ φόβο διαδηλώσεων εναντίον Των μέτρων λιτότητας που ΘΑ μπορούσαν ΝΑ διαταράξουν τις εθνικές παρελάσεις Συνέχεια Εδω:
Και όπως ορθά επεσήμανε ο Σίλας, " έβαλαν την Αστυνομία να διαφυλάξει την παρέλαση των Στρατιωτικών ".... Διεθνής πρωτοτυπία !!
Εικόνες
http://evivakhe.blogspot.com/
Κείμενα
http://www.myriobiblos.gr/afieromata/dimotiko/txt_kleftika.html
http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.albums&id=28

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Πάνω από όλα η πατρίδα.


Έλεγξε ο ίδιος τις δύο βίλες του και βγήκε «πεντακαθαρίδης» 
Αίσθηση προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της προηγούμενης Κυριακής για τον διευθυντή Πολεοδομίας Μυκόνου, ο οποίος έλεγξε τον εαυτό του, έπειτα από καταγγελίες και έρευνα της Αστυνομίας για πολεοδομικές παραβάσεις που εντοπίστηκαν στη βίλα του και τον βρήκε …καθαρό!
Το επίμαχο ρεπορτάζ  σχολιάστηκε από τους Ράδιο Αρβύλα στην εκπομπή της Τρίτης. 19/03/2012.
Πρώτο Θέμα
Στην… Μπανανία που λέγεται Ελλάδα, ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Μυκόνου, με μισθό 1.500 ευρώ, χτίζει βίλες σε ένα από τα καλύτερα σημεία του νησιού και όταν τον καταγγέλλουν για πολεοδομικές παραβάσεις, ελέγχει ο ίδιος τον εαυτό του και υπογράφει από πάνω ως αναπληρωτής προϊστάμενος και την έκθεση που τον βρίσκει αθώο και καθαρό!
Θα μπορούσε να είναι σενάριο κωμωδίας του Χόλιγουντ, ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα της διαφθοράς, της διαλυμένης Δημόσιας Διοίκησης και της παρανομίας: ένας δημόσιος υπάλληλος όχι μόνο έχει την οικονομική δυνατότητα να χτίζει βίλες σε ένα από τα κοσμικότερα νησιά της χώρας, αλλά και την τυπική εξουσία να ελέγχει ο ίδιος τον εαυτό του. Η υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ» είναι μία από αυτές που κάνουν τα στελέχη της τρόικας να τραβούν τα μαλλιά τους και να μιλούν, δικαίως, για ένα κράτος διαλυμένο και βουτηγμένο στη διαφθορά. Στη Μύκονο, όπου τους τελευταίους μήνες παρατηρείται, παρά την οικονομική κρίση, όργιο οικοδομικής δραστηριότητας, κυρίως από επιτήδειους που σπεύδουν να χτίσουν αυθαίρετες κατοικίες και στη συνέχεια να τις νομιμοποιήσουν με τον νόμο Παπακωνσταντίνου περί αυθαιρέτων, δεν έχει συλληφθεί μέχρι σήμερα ούτε ένας στα δεκάδες γιαπιά που σηκώνονται μέρα μεσημέρι ή ακόμα και νύχτα.
 Η Αστυνομία εντοπίζει αυθαιρεσίες 
16/12/2011. Άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου λαμβάνουν εντολή από τον διοικητή τους να ερευνήσουν καταγγελία για οικοδομικές αυθαιρεσίες στην υπό ανέγερση  οικοδομή του προϊσταμένου της Πολεοδομίας Μυκόνου.Πράλληλα ζητά τη συνδρομή του Δήμου Μυκόνου και των αρμόδιων υπηρεσιών του για τη διενέργεια αυτοψίας στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία,ενώ ζητά να της κοινοποιηθούν εγγράφως τα αποτελέσματα της διενεργηθείσας αυτοψίας, και ενημερώνει ταυτόχρονα με σήμα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σύρου.
Έκανε έλεγχο στον εαυτό του!
Αν και το αίτημα του Α.Τ. Μυκόνου για τη διενέργεια αυτοψίας  κατατέθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου 2011, με τη σημείωση να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, η Πολεδομία Μυκόνου, που διευθύνει ο ίδιος ο κ. Μαντζιβής, αποδεικνύεται ιδιαίτερα πολυάσχολη. Οι υφιστάμενοι του πολεοδόμου θα πραγματοποιήσουν την αυτοψία… τρεις μήνες (!) μετά, στις 5 Μαρτίου 2011.
Την έκθεση αυτοψίας διενεργούν οι δύο υπάλληλοι  και κοινοποιείται στον Δήμο Μυκόνου με θέμα «Διενέργεια αυτοψίας στον Αγιο Πατάπιο Ν. Μυκόνου σε ιδιοκτησία Σταύρου Μαντζιβή», αναφέρεται ότι οι εργασίες μέχρι σήμερα γίνονται βάσει των εγκεκριμένων σχεδίων της Πολεοδομίας Σύρου, δηλαδή ότι δεν εντόπισαν καμία αυθαιρεσία τρεις μήνες μετά την έφοδο της Αστυνομίας στο υπό ανέγερση οίκημα του προϊσταμένου της Πολεοδομίας. Το έγγραφο για τον έλεγχο στο σπίτι του κ. Μαντζιβή υπογράφει ο… ίδιος ο κ. Μαντζιβής ως προϊστάμενος της Πολεοδομίας. Συμβαίνει δηλαδή το εκπληκτικό, ελεγχόμενος και ελεγκτής να είναι το ίδιο πρόσωπο!
Μέσα από τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο Νησί των Ανέμων, οι ντόπιοι κάνουν λόγο και για έναν άγνωστο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Μύκονο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων που ασχολούνται με την οικοδομή. Απίστευτες καταγγελίες λαμβάνουν χώρα, ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, τα πάντα είναι ελεγχόμενα από τα μεγαλοσυμφέροντα . "Όλοι ξέρουν στη Μύκονο πως αν θέλουν να χτίσουν αυθαίρετο πρέπει να περάσουν πρώτα από δύο πρόσωπα που καταπιάνονται με τις οικοδομές και αυτό είναι το κοινό μυστικό του νησιού», δηλώνει  κάτοικος του νησιού".
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=184024
Δεν ξέρεις τί να κάνεις, να γελάσεις ή να ξεράσεις;
Οι «Ράδιο Αρβύλα» για τον πολεοδόμο της Μυκόνου  
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Σχόλιο κάτω από το άρθρο.
Ειναι ανωφελο να δημοσιευονται τετοια αρθρα διοτι δεν ιδρωνει κανενος το ρουθουνι και δεν τιμωρειται κανεις μα κανεις διοτι η διαπλοκη φτανει μεχρι το ρετιρε και καπου εκει τελειωνουν ολα!!!"
Είναι άραγε υπερβολικά παραιτημένος ο άνθρωπος που κάνει το σχόλιο;
Δεύτερο κρούσμα τις ίδιες μέρες.
Εκτεταμένη διαφθορά διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο
Πλήθος παρανομιών σε προμήθειες, έργα και μισθούς Δημοσίου.
Στενός δημόσιος τομέας και Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, μοίραζαν αφειδώς εκατομμύρια ευρώ για παράτυπες και παράνομες δαπάνες, σε απευθείας αναθέσεις έργων, προσλήψεις, μισθούς, επιδοτήσεις.
Οι μη νόμιμες δαπάνες εξαπλασιάστηκαν το 2009 συγκριτικά με το 2008, φθάνοντας από τα 106,4 εκατ. ευρώ στα 657,7 εκατ. ευρώ.Από αυτά, τα 505,5 εκατ. ευρώ είναι μη νόμιμες δαπάνες του κεντρικού κράτους, τα 113 εκατ. ευρώ των ΝΠΔΔ -σχεδόν διπλάσια από το 2008- και τα 38 εκατ. ευρώ των ΟΤΑ. Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος» υπάρχουν αποσπάσματα που θυμίζουν τις εκθέσεις της τρόικας και της Task Force.
Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει ότι το 2009 ήταν εκλογική χρονιά, με αποτέλεσμα -ως είθισται- να αυξηθούν σημαντικά οι κρατικές δαπάνες στο σύνολό τους, συμπαρασύροντας και τις μη νόμιμες δαπάνες.http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4704933
Και τρίτο.
Δημοσίευση: 22.03.2012
Δεν έχω ιδιαίτερη γνώση για το έλλειμμα του 2009, είπε ο Γ.Αλογοσκούφης σε υπόμνημα στην Εξεταστική.
Στο υπόμνημά του ο κ.Αλογοσκούφης, δηλώνει αναρμόδιος να τοποθετηθεί επί της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2009, καθώς ο ίδιος απομακρύνθηκε από το υπουργείο στις 7 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι στην έκθεση των 800 και πλέον σελίδων τα περισσότερα εντάλματα επιδοτήσεων που ακυρώθηκαν αφορούν δήμους της χώρας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_22/03/2012_476601
Κατά το άρθρο 98 του Συντάγματος στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανήκουν κυρίως ο έλεγχος των δαπανών του Κράτους, καθώς και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων, που υπάγονται με ειδική διάταξη νόμου στο καθεστώς αυτό, ο έλεγχος συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας στις οποίες αντισυμβαλλόμενος είναι το Δημόσιο ή πρόσωπο που εξομοιώνεται με αυτό, ο έλεγχος των λογαριασμών των δημόσιων υπολόγων και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, η γνωμοδότηση για τα νομοσχέδια που αφορούν συντάξεις, η σύνταξη και η υποβολή έκθεσης προς τη Βουλή για τον απολογισμό και ισολογισμό του Κράτους, η εκδίκαση διαφορών σχετικά με την απονομή συντάξεων και τον έλεγχο των λογαριασμών και τέλος η εκδίκαση υποθέσεων που αναφέρονται στην ευθύνη των πολιτικών ή στρατιωτικών δημόσιων υπαλλήλων.
Και όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα τώρα καταθέτουν τις εκθέσεις για το 2009.
Μη βιάζεστε μωρέ,έχουμε χρόνο.
Γράψτε ένα σχόλιο.




Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Όχι στις φτηνές πατάτες!Πατάτες μόνο Louis Vuitton!

Ένας από τους παράγοντες που σχεδόν κατέστρεψε τον αγροτικό τομέα της χώρας μας είναι η έλλειψη συνεργασίας, συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύτηκαν Έλληνες και ξένοι έμποροι και με τα χρόνια φτάσαμε στο σημείο να αγοράζουμε πανάκριβα ένα προϊόν το οποίο αγοράστηκε από τον παραγωγό σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή....γράφουν από το ΣΠΑΜΕ.
Αναφορά σε αυτή και άλλες ομάδες και προσπάθειες περιαστικών καλλιεργειών δείτε εδώ:
Αχλάδια από δω.. δίπλα....την Αργεντινή!!!!
Ο Καρλ Σμιτ και η Χάνα Άρεντ γράφουν:
Η ολοκληρωτική καταστροφή του αδύναμου κράτους πρόνοιας, το μαζικό φτηνό ξεπούλημα δημοσίων πόρων σε ιδιωτικά χέρια, η μεγαλύτερη εσωτερική υποτίμηση από τη δεκαετία του '30 και η απώλεια της εθνικής αυτονομίας αποτελούν μέρος της απαραίτητης αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού για μία περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και λαϊκής κινητοποίησης. Η υποτιθέμενη "διάσωση" είναι δοκιμαστική για έναν νέο τύπο ληστρικού καπιταλισμού μετά την αποτυχία να επιτευχθεί ανάπτυξη μέσω της χρηματοπιστωτικής φούσκας. Η αλαζονεία των Ελλήνων πολιτικών τούς κατέστησε ανίκανους, ίσως, να κατανοήσουν πως λειτουργώντας ως μεσάζοντες των Ευρωπαίων εταίρων για τον πλειστηριασμό της χώρας θα επιτάχυναν τον δικό τους πολιτικό θάνατο. ... Πολλά μέλη της κυβέρνησης φτάνουν το σημείο εκείνο που σε μία ώριμη δημοκρατία θα θεωρείτο σημείο πολιτικής συνταξιοδότησης. Τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν τα δύο κόμματα για να αποστασιοποιηθούν από τα αντιλαϊκά μέτρα ενώ τα υπερψήφιζαν συνιστούν εγχειρίδιο συστημικού και κυνικού πανικού....
Τhe Guardian: Τι έπεται για την Ελλάδα - κατάρρευση ή ανάσταση;12 Μαρ 2012
Μετάφραση: Aναστασία Γιάμαλη
Το αστείο της ημέρας.
‘’Θα φτιάξουμε σύγχρονες Αγορές’’
Νωρίς το θυμήθηκες υπουργέ μου!!!
Στο 52% φθάνει η απορροφητικότητα του αναπτυξιακού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός  μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα FM, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει το «κίνημα της πατάτας», το χαρακτήρισε μεν, ως θετική κίνηση, πλην όμως όχι μόνιμου χαρακτήρα.
 «Θα φτιάξουμε σύγχρονες αγορές, όπως είναι τα σύγχρονα δημοπρατήρια στην Ευρώπη όπου θα πηγαίνουν οι παραγωγοί απευθείας και θα ελέγχουν την διαδικασία με θεσμικό τρόπο», σημείωσε.
Το βρήκαμε στο kalliergo.gr
Και το κατάλληλο άσμα.
'Μάνα που ζω '_Βαγγέλης Κορακάκης



http://www.youtube.com/watch?v=JIJ5SA1RAXQ&feature=related
Το παιγνίδι τους στημένο
για τα γούστα τους φτιαγμένο...
Αφιέρωμα του «Der Spiegel» στους Έλληνες «Ευρηματικούς αγρότες»
12 Μαρ 2012
Στο κίνημα της πατάτας και γενικότερα των αγροτών που αποφάσισαν να πωλούν τα προϊόντα τους, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, αναφέρεται ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel, με τίτλο «Ευρηματικοί αγρότες».Στην ιστοσελίδα otoposmou.gr οι καταναλωτές μπορούν να παραγγείλουν απευθείας στους παραγωγούς, οι οποίοι επίσης ωφελούνται, επειδή εκλείπει η μείωση των τιμών από τους χονδρέμπορους κι έτσι οι αγρότες πετυχαίνουν καλύτερη τιμή για τα προϊόντα τους.Για τους Έλληνες, καταλήγει το Der Spiegel, των οποίων οι μισθοί συνεχίζουν να περικόπτονται, πολλά τρόφιμα είναι πλέον απρόσιτα λόγω κόστους. Και σημειωτέον, το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα είναι μέχρι και 30% μεγαλύτερο σε σχέση με τη Γερμανία.
Είδατε;όλοι το ξέρουν και εμείς κρυφό καμάρι.
Και δεύτερο κατάλληλο άσμα.
Οι μαυραγορίτες - Γενίτσαρης

http://www.youtube.com/watch?v=f2xfO2-14JU
Μήλα από την Ιταλία!το δικό μας Πήλιο αποφασίστηκε ότι κάνει μόνο για τουρισμό.
Μετά την πατάτα Νευροκοπίου, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ανακοίνωσε την έναρξη νέας μαζικής παραγγελίας 50 τόνων μέσω διαδικτύου για ένα νέο βασικό προϊόν διατροφής, το αλεύρι.
Ο ομάδα αναζήτησε ελληνικούς κυλινδρόμυλους οι οποίοι λειτουργούν σε συνεταιριστική βάση. Στη χώρα μας λειτουργούν δύο τέτοιοι μύλοι. Οι αλευρόμυλοι Δομοκού και Κιλκίς.
Γλυκοπατάτες Ολλανδίας,φτηνότατες!!!της Θράκης τις εξαφάνισαν τη δεκαετία του 80
Οι προσφορές και των δύο συνεταιρισμών, όπως λένε οι εθελοντές, ήταν ελκυστικές και η ποιότητα των προϊόντων τους άριστη. Η ομάδα αποφάσισε να δεχτεί την προσφορά της Αλευροβιομηχανίας Ε.Α.Σ. Κιλκίς (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) για αλεύρι όλων των χρήσεων στην τιμή των 0,50 € ανά κιλό, σε συσκευασίες των 5 κιλών,και λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις  λόγω των εορτών του Πάσχα (χρήση στα τσουρέκια).
Και αχλάδια Ισπανίας επίσης πολύ φτηνά,και ώριμα!!!!
Οι παραγγελίες γίνονται δεκτές μόνο μέσω διαδικτύου.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον! Να σταθεί και να βοηθήσει όποιος μπορεί τον αδύνατο. Στην Ελλάδα αυτό το αίσθημα «ξύπνησε» τα τελευταία χρόνια. Στο νομό μας, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας  με την ιστοσελίδα ‘’www.otoposmou.gr’’ σας οδηγεί σ’ ένα κόσμο όπου ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Πέντε χρόνια ζωής με πολλές δράσεις που έπρεπε να δημιουργηθεί η τελευταία αυτή η δράση «2,5 ευρώ το δεκάκιλο» με τις πατάτες για να γίνει γνωστή η ομάδα στο πανελλήνιο και να περάσει τα σύνορα της χώρας. Δράσεις και αντιδράσεις για το καλό του κοινωνικού συνόλου. «Μια μέρα για το δάσος, ποδηλατώ, κοινωνικό παντοπωλείο, Κόντρα στο ρεύμα, το τηγανέλαιο», είναι λίγες από αυτές.
Ποιοι είναι.
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, είναι μια ανοιχτή κίνηση πολιτών, δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό φορέα και αποτελεί σημείο επαφής υπεύθυνων ανθρώπων, οι οποίοι μέσω της εθελοντικής προσφοράς επιδιώκουν:
την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών σε θέματα
προστασίας του περιβάλλοντος
την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση.
Μέσα από επιλεγμένες δράσεις, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, την ποιότητα του βιοτικού μας επιπέδου, την ποιότητα των υπηρεσιών που μας παρέχονται από το κράτος ή οποιοδήποτε άλλο φορέα, επηρεάζουν όμως την ποιότητα της ζωής μας και την αξιοπρέπειά μας.
Επίσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προσπαθούμε, με κάθε πρόσφορο μέσο, να πληροφορήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε τους πολίτες απέναντι σε φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.
Η ΕΟΔνΠ αρνείται να οργανωθεί στη βάση ενός κλασσικού συλλόγου, σωματείου ή ΜΚΟ και δεν διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο και γραφεία.  Τα μέλη της είναι ισότιμα, δεν υπάρχουν οργανωτικά επίπεδα και μόνιμος διαχωρισμός καθηκόντων. Η ομάδα είναι ανοιχτή σε κάθε ευαισθητοποιημένο συμπολίτη που θα ήθελε να πάρει μέρος στις πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις της. Μέλος της Ομάδας θεωρείται ο/η πολίτης που συμφωνεί με τις γενικές αρχές της και ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ στη λήψη και στην εκτέλεση των αποφάσεων. Ολιγομελείς επιτροπές που εναλλάσσονται, συντονίζουν τις δραστηριότητες της ομάδας.
Η ΕΟΔνΠ έχει μηδενικό budget,  αρνείται να διαχειριστεί χρήματα ή να δεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. Οι υλικές ανάγκες των δράσεών της καλύπτονται ή από τα ίδια της τα μέλη ή από τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων από τρίτους. Όλες οι δράσεις της «στεγάζονται» στον ιστότοπο
Πάγια αρχή της ΕΟΔνΠ είναι η πολιτική της ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Για την Ομάδα
Η.Τσολακίδης, Κ. Τζομίδης
www.otoposmou.gr
Εθελοντισμός

 Περισσότερα για εμάς
Για τους πολλούς συμπολίτες μας που δεν γνωρίζουν γιατί δεν έχουν διαδίκτυο ή δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθούν με το θέμα γιατί η αφοσίωση στα θέματα του οίκου τους ήταν η μόνη τους προτεραιότητα, έχω το εξής ερώτημα που απευθύνεται στους γονείς και αφορά τη νέα γενιά που είναι το μέλλον αυτής της χώρας. Μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά ώστε να μάθει να λειτουργεί ομαδικά;Μπορούμε να οδηγήσουμε τη νέα γενιά σε ένα φωτεινό δρόμο γεμάτο ελπίδα και ανθρωπιά;
Μια γενιά που πατά στα δικά μας «φταίω», στους δικούς μας ωχαδερφισμούς, στη δική μας ευημερία και υπερκαταναλωτικά θέλω.  Ακόμη δεν είναι αργά, προλαβαίνουμε να σώσουμε το φιλότιμο και την ανθρωπιά που κρύβουμε βαθιά μέσα μας. Σήμερα , για μένα, το να είσαι Άνθρωπος είναι το μεγαλύτερο πτυχίο της ζωής και ο Έλληνας πιστεύω ότι το κρατά καλά αυτό το χαρτί.
Σε πολλές μικρές κοινωνίες ζει αυτή η προσφορά μα δεν γίνεται τόσο οργανωμένα ώστε να μυηθούν και οι υπόλοιποι συνάνθρωποι μας. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας εθελοντικής προσφοράς που με συγκίνησε πολύ ήταν στη Νέα Τραπεζούντα του νομού μας όπου κάηκε ολοσχερώς ένα σπίτι και ολόκληρο χωριό εθελοντικά το ξαναχτίζει από την αρχή και συμπαραστέκεται στην οικογένεια.
Οφείλω όμως να σας πω ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην Ευρώπη σε θέματα εθελοντισμού ώστε να βγάλετε από μέσα σας αυτό που λέμε ελληνικό φιλότιμο.
Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια εθελοντές, αν και τα ποσοστά διαφέρουν έντονα από χώρα σε χώρα, φθάνοντας μέχρι και το 40% στη Βρετανία ή την Ολλανδία ενώ δεν ξεπερνούν το 10% στην Ελλάδα ή την Ιταλία.
Το να προσφέρεις σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό ζήτημα παράδοσης και κουλτούρας. Ελευθερία επιλογής να ξεφεύγουμε από τα στενά όρια της δικής μας καθημερινότητας, επιστρέφοντας στο κοινωνικό σύνολο γενικά, ότι αυτό μας έχει προσφέρει όπως την κοινωνική μας θέση, εργασία, καταξίωση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα της Ελλάδας δεν είναι ούτε η κρίση, ούτε η έλλειψη ανάπτυξης και η φτώχεια, αλλά η μοναξιά. Κανένας εθελοντής δεν θα πει ότι νιώθει μοναξιά. Γιατί εκτός από όλα τα άλλα, ο εθελοντής ζει μια σπουδαία περιπέτεια που μέσα από την προσφορά δίνεται η δυνατότητα στον οποιοδήποτε να ζήσει καταστάσεις που στη δική του ζωή δεν θα ζούσε, υπερβαίνοντας έτσι τον εαυτό του.Βοηθούμε την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε. Οι οργανισμοί και τα διάφορα ιδρύματα που χρησιμοποιούν τη βοήθεια των εθελοντών παρέχουν υπηρεσίες χωρίς κόστος σε όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη. Όταν μια κοινωνία λειτουργεί καλά ως σύνολο, τότε και τα άτομα που την στελεχώνουν ζουν πολύ καλύτερα σε προσωπικό επίπεδο.Οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας που αποφεύγουν τον εθελοντισμό προβάλλουν σαν δικαιολογία την έλλειψη ελεύθερου χρόνου. «Ποιος έχει χρόνο για τέτοιες δραστηριότητες όταν πρέπει μετά τη δουλειά να φροντίσει την οικογένειά του;» είναι η δικαιολογία που ακούμε από τα περισσότερα στόματα. Και αντιλέγω: Αν αναθεωρήσουμε τον τρόπο που περνάμε το χρόνο μας μαζί με την οικογένεια τότε τα πράγματα αλλάζουν.
www.otoposmou.gr
Στη διαδικασία παράκαμψης των μεσαζόντων άρχισαν να δραστηριοποιούνται πολλοί Δήμοι της Αττικής, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας οι τοπικοί συνεταιρισμοί.ανέλαβαν  παρόμοιες πρωτοβουλίες. Σήμερα με τη χρήση του ίντερνετ  τα προβλήματα  των αποστάσεων και της συνεννόησης λύνονται εύκολα. Η ίδρυση εναλλακτικών δικτύων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών είναι εφικτή* αρκεί να αλλάξουμε νοοτροπία.Δεν είναι  κάτι πρωτότυπο, έτσι θα μπορούσαν εδώ και χρόνια να λειτουργούν όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αν δεν είχαν καπελωθεί από τα κόμματα.
"Ζούμε σε μια χώρα που το 40% των διατροφικών της αναγκών καλύπτεται από εισαγωγές, που ο αγροτικός παραγωγικός ιστός είναι, είτε διαλυμένος, είτε προσανατολισμένος στην εμπορευματική γεωργία και εξαρτημένος άμεσα από τις επιδοτήσεις της ΕΕ (δηλαδή των δανειστών του Ελληνικού Κράτους). Και αυτό σε μια περίοδο, που φαίνεται ήδη ότι σε πλανητικό επίπεδο η επόμενη κρίση θα είναι κρίση των τιμών των τροφίμων, λόγω των κλιματικών αλλαγών(π.χ. ο πρόσφατος καύσωνας της Ρωσίας και η ξηρασία στην Αργεντινή ανέβασε στα ύψη τις τιμές των δημητριακών)".
Οι προσπάθειες συνεχίζονται και πληθαίνουν. Επαναπροσδιορισμός λοιπόν!

Μένει, εμείς οι άνθρωποι των πόλεων να τις στηρίξουμε .
Και η Βέροια μπαίνει στη «μάχη» της φτηνής πατάτας, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες. Στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, γίνεται ένα ακόμη βήμα .Θα διατεθούν ντόπια  ακτινίδια, από τον τοπικό Συνεταιρισμό. Η πρωτοβουλία ανήκει στους «Πολίτες της Βέροιας» και στις αρχές Μαρτίου στο χώρο της λαϊκής αγοράς (παζάρι) της Βέροιας, στην περιοχή «Προμηθέας»έγινε η πρώτη διανομή.
Έχουμε και φτηνότερα Χιλής...
Περίπου 300 τόνοι ελαιόλαδου θα διατεθούν από τους παραγωγούς της Μεσσηνίας σε καταναλωτές των Ιωαννίνων Μετά τις πατάτες και λάδι από την Μεσσηνία κατευθείαν από τους παραγωγούς στους καταναλωτές των Ιωαννίνων.Διαβάστε περισσότερα 
Οι εικόνες των φρούτων είναι από ένα κείμενο αφιέρωμα στα εισαγόμενα με τίτλο
"Δυσνόητα μακροοικονομικά (προσοχή, μόνο για μυημένους)"
Από μια μόνον εφορία και από ένα μόνο μανάβικο της Θεσσαλονίκης. Του ermippos.
Δείτε το όλο.
Η εικόνα με τις πατάτες  Louis Vuitton! είναι από το http://atsarantos.blogspot.com/
*Δείτε τις δράσεις της Κοινοπραξίας Quarantina.Είναι στη λίστα των  ιστολογίων μας το τελευταίο.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Καλέσματα για την καλύτερη διαχείριση της καθημερινής ζωής.


Ελεύθερη είσοδος στην ομιλία
"Η πατρική οικογένεια στο γάμο.Σύμμαχοι,ή εχθροί";
Αυτή την Κυριακή 18/3/2012 στις 5 μ.μ στο ΙΑΣΘΑΙ
Θεραπευτικό Κέντρο Σωματικής και Ψυχικής υγείας
Συγγρού 1 και Αθ.Διάκου 20 (μετρό Ακρόπολης)Τηλ:210-9229660
Εισηγήτριες:  Ι. Μαρκίδου-Καλλιμάνη, Ε. Τράκα.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.iasthai.gr
Morgan Weistling
Ομιλίες – Συζητήσεις για τους γονείς:
Πρόκειται για μια σειρά 10 ομιλιών – συζητήσεων με γονείς για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας από 0 – 18 ετών. Οι συναντήσεις θα είναι δίωρες (12.00-14.00) και θα γίνονται κάθε δεύτερη εβδομάδα. Είναι ανοιχτές στο κοινό (δεν χρειάζεται να κλείσετε θέση) και απευθύνονται κυρίως σε γονείς. Για κάθε συνάντηση θα υπάρχει μία θεματική ενότητα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής: Συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, εκφοβισμός στο σχολείο – bullying, συνομήλικοι και παιχνίδι, εφηβεία και τύποι ανατροφής των παιδιών.
Την πρώτη ώρα θα γίνεται μία εισαγωγική ομιλία, η οποία θα ακολουθείται από συζήτηση και ερωτήσεις. Όσοι γονείς προσέλθετε.
Εύη Φιλιππίδη
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://moluvi.blogspot.com/p/blog-page_09.html
Στέκι αλληλεγγύης Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα: Τηλεφάνους 12 (κάθετη στη Λένορμαν)
Εικόνες:
Morgan Weistling
Από το http://habilisii-habilis.blogspot.com

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κουμαριά,και νέα από την Αγροτική Οικονομία



Κουμαριά (Arbutus unedo)
Αναδημοσίευση κειμένου από το  laspistasteria και τον ευχαριστούμε για την άδεια.
Άγρια φρούτα της ελληνικής χλωρίδας.
Οικογένεια: Ericaceae
Γένος: Arbutus
Είδος :Κουμαριά (Arbutus Unedo)
Η κουμαριά είναι ένα από τα ωραιότερα φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Είναι είδος  αρκετά διαδεδομένο σε όλες τις χώρες της μεσογείου.. Ακόμη υπάρχει στην Ιρλανδία ως ιθαγενές φυτό, (άλλα όχι στην Αγγλία).
Η κουμαριά αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα στην ζώνη των αείφυλλων – πλατύφυλλων, που εκτείνεται μέχρι 1.000 μ. υψόμετρο. Την συναντάμε σε θαμνώνες και δάση, σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές. Επειδή θεωρείται άριστο καλλωπιστικό φυτό έχει μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο. (Αμερική , Αυστραλία κ.λ.π.)
Είναι αειθαλές φυτό (δεν ρίχνει ποτέ τα φύλλα της) στην Ελλάδα είναι συνήθως θάμνος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα, αλλά στις άλλες χώρες γίνεται δέντρο-ειδικά αυτά που χρησιμοποιούν ως καλλωπιστικό φυτό- που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα ύψος.
Αρχαίο δέντρο Arbutus, (Arbutus menziesii)Καναδάς Φωτογραφία: Lotus Τζόνσον(1)
Όσοι είστε από μεγάλες πόλεις, αν νομίζετε ότι δεν έχετε δει ποτέ κουμαριά, κάνετε μεγάλο λάθος. Έχετε προσέξει κάποια κλαδιά που πωλούνται τα Χριστούγεννα με καρφωμένα στις άκρες των κλαδιών ένα βαμμένο με κόκκινη λαδομπογιά φιρίκι; Αυτά τα κλαριά είναι από κουμαριά.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που πέφτουν από τους καρπούς της στο έδαφος.
Γι αυτό θα παρατηρήσει κανείς ότι σε σημεία που είναι κουμαριές γύρω από το φυτό υπάρχουν πολλά μικρά φυτά. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται ήλιο.
Η κουμαριά (Arbutus unedo) έχει στην κομοστέγη της συγχρόνως άνθη, άγουρους και ώριμους καρπούς (σε πολύ λίγα φυτά ή δέντρα συμβαίνει αυτό). Ένα εσπεριδοειδές που το κάνει αυτό είναι η πορτοκαλιά, ποικιλία Valencia.
Άνθη κουμαριάς
Τα άνθη της είναι συνήθως λευκά και πιο σπάνια κόκκινα, τα οποία κρέμονται σε ταξιανθίες. Μοιάζουν με καμπανούλες, και ανθίζουν δύο φορές το χρόνο (Μάιο και Σεπτέμβριο). Γονιμοποιούνται από μέλισσες και το μέλι της κουμαριάς είναι συνήθως πικρό
Ο καρπός της είναι σαρκώδης ρόγα –δρυπη-, μεγέθους 1-2 εκατοστά , ο οποίος, πριν ωριμάσει είναι κίτρινος και σιγά σιγά με την ωρίμανση μετατρέπεται σε κατακόκκινο.

Η επιφάνεια του καρπού είναι άγρια-κοκκώδης θα έλεγα- και θα ωριμάσει (φθινόπωρο) στη στιγμή που αρχίζει η ανθοφορία για την επόμενη καρποφορία. Περιέχουν αρκετή ποσότητα σπόρων στο εσωτερικό τους.
Βασικό: Τρώγονται, αφού ωριμάσουν καλά. (έχει σημασία, θα το εξηγήσω παρακάτω).
Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο γευστικά φρούτα της φύσης. Αν και οι γνώμες διίστανται για την γεύση των κούμαρων, από αρχαιοτάτων χρόνων.
Άλλοι νομίζουν ότι δεν είναι καν φαγώσιμοι οι καρποί.
Οι αρχαίοι έλληνες δεν τα προτιμούσαν ιδιαίτερα. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο Ρωμαίος επιστήμονας (φυσικός φιλόσοφος) και ιστορικός, περίφημος κυρίως από το έργο του «Φυσική Ιστορία» (Naturalis Historia) , έδωσε το λατινικό όνομα της κουμαριάς. Το όνομα «unedo» προέρχεται από το λατινικό «unum edo» που σημαίνει «τρώω ένα, μόνο».
Εδώ να πω δυο λόγια για το πότε πρέπει να τρώγονται τα κούμαρα. Δεν πρέπει να καταναλώνονται όταν δεν έχουν ωριμάσει πλήρως. Δηλ. για να καταναλωθεί, θα πρέπει να είναι κατακόκκινος ο καρπός και πολύ μαλακός στην αφή. Ακόμη πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε υπερώριμους καρπούς.
Επειδή το κούμαρο ωπερωριμαζει πολύ γρήγορα, μπορεί να ξινίσει (να γίνει ζύμωση της σάρκας και να σχηματισθεί αλκοόλη) στο δέντρο, χωρίς εξωτερικά να δούμε κάτι ιδιαίτερο. Αν φάμε αρκετούς τέτοιους καρπούς, κινδυνεύουμε σοβαρά από δηλητηρίαση. Αν δεν έχει ωριμάσει πλήρως το κούμαρο, θα πρέπει να αποφεύγουμε να το τρώμε γιατί κατανάλωση αρκετών καρπών μπορεί να προκαλέσει τάση για εμετό και αναγούλα.
Το φυτό μας προειδοποιεί πλήρως για το πότε πρέπει να τρώμε ένα κούμαρο.
Αν δεν έχει ωριμάσει αρκετά είναι αρκετά στυφό και άγευστο, αν δε έχει ωριμάσει πάρα πολύ, έχει άσχημη γεύση.
Ώριμα και άγουρα φρούτα μαζί
Αλλά, στην πλήρη ωρίμανση του είναι ένας πολύ εύγεστος και εκλεκτός καρπός.
Και βέβαια , επειδή δεν αντέχει καθόλου μετά τη συγκομιδή , ο καλύτερος τρόπος να τα φάει κάποιος είναι κατευθείαν από το δέντρο.
Είναι η αγαπημένη τροφή των πουλιών, χαρακτηριστικά οι κότσυφες τρελαίνονται να τα τρώνε, (κουμαροφάγα τα αναφέρει ο Αριστοφάνης στους «Όρνιθες») αλλά και του αγριογούρουνου , των αρκούδων κ.α.
Παράλληλα από τα κούμαρα φτιάχνονται , εξαιρετικό τσίπουρο –σε πολλές περιοχές της Ελλάδας στα χρόνια του μεσοπολέμου και νωρίτερα έφτιαχναν και μάλιστα τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές αρχίζουν πάλι να το φτιάχνουν ), λικέρ, κονιάκ, (στην Πορτογαλία κάνουν ένα δυνατό κονιάκ με το όνομα medronho) καθώς και γλυκά του κουταλιού ή μαρμελάδα.
Ακόμη η κουμαριά είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, (σηπτικές και διουρητικές ).
Ο Iπποκράτης χρησιμοποιούσε τα κούμαρα για την αντιμετώπιση της θρομβοφλεβίτιδας.
Πριν από 60 χρόνια απομονώθηκαν από τα κούμαρα οι πρώτες κουμαρίνες, τα σημερινά αντιπηκτικά που δίνονται σε θρομβώσεις.
Τα φύλλα και ο τραχύς φλοιός της κουμαριάς χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στη φαρμακευτική και στη Βαφική.
Η κουμαριά είναι ανθεκτική στη φωτιά και αυτό της δίνει ένα πλεονέκτημα να χρησιμοποιηθεί σε αναπλάσεις εκτάσεων.
Μια αρκούδα και μια κουμαριά, ή καλύτερα ένα madrono (έτσι λένε την κουμαριά στην Ισπανία), είναι το σύμβολο της πόλης της Μαδρίτης.
Εδώ, σε ένα πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, λεπτομέρεια από «The Garden of Earthly Delights»
(Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων) , το μεσαίο τμήμα ενός τρίπτυχου απεικονίζει τη δημιουργία της γης και την αμαρτία. Δεσπόζουσα θέση στα φρούτα έχουν τα κούμαρα και γι’ αυτό ο πίνακας στην Ισπανία είναι γνωστός και ως ο πίνακας με τα κούμαρα. Εκτίθεται στο Museo del Prado στη Μαδρίτη.
Δεξιά απεικονίζεται η κόλαση και αριστερά ο παράδεισος (ο κήπος της Εδέμ) -δεν φαίνονται εδώ-.
Έξω, το δέντρο είναι γνωστό ως: Strawberry Tree .Στα βουνά της Αττικής έχει έντονη παρουσία.
 ***********
Οικονομία, Ευρώπη, Γεωργία, Αγροτική Οικονομία
30.12.2011
Jim Rogers: Εάν έβαζα τώρα κάπου λεφτά, θα ήταν στα αγροτικά προϊόντα
Οι αγορές παγκοσμίως ίσως να πλήττονται από αβεβαιότητα, αλλά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Jim Rogers αναμένει κέρδη τουλάχιστον για έναν κλάδο, στα επόμενα χρόνια.
Αυξημένη συγχρηματοδότηση της ΕΕ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
14.02.2012
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακολουθώντας τη σύσταση της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ, έχει υιοθετήσει την πρόταση περί αυξημένου ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ στο πλαίσιο των προγραμμάτων 'Αγροτικής Ανάπτυξης' ορισμένων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάς. Τα δικαιούχα κράτη μέλη, προκειμένου να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυξημένης ευρωπαϊκής/μειωμένης εθνικής χρηματοδότησης, οφείλουν να υποβάλουν αναθεωρημένο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, είχε επισημάνει σε ανακοίνωση τύπου, ήδη από την 13η Δεκεμβρίου 2011, ημέρα κατά την οποία είχε υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του ΕΚ η σχετική νομοθετική πράξη, την αναγκαιότητα "άμεσης εκπόνησης εκ μέρους των ελληνικών αρχών ενός στοχευμένου αναθεωρημένου προγράμματος, ώστε να διασφαλισθεί, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, η μέγιστη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων υπέρ της Ελλάδος της υπαίθρου με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ζητούμενη αναπτυξιακή δυναμική της χώρας". Ωστόσο, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησε εν συνεχεία ο κ. Παπαστάμκος ως προς τις λεπρομέρειες εφαρμογής του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου, η Κομισιόν ενημερώνει ότι δεν έχει ακόμη λάβει από τις ελληνικές αρχές επίσημο αίτημα να τροποποιήσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για την Ελλάδα.
Η Κομισιόν παρέθεσε στον Έλληνα Ευρωβουλευτή τα ακόλουθα στοιχεία ως προς το ποσοστό απορρόφησης πόρων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ): στην Ελλάδα έχει ήδη καταβληθεί (συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής) ποσό ύψους 1.684.228.042 ευρώ (43,11%) από τη συνολική συνεισφορά του ΕΓΤΑΑ (ύψους 3.906.228.424 ευρώ). Ως εκ τούτου, απομένει ακόμη να ζητηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 ποσό 2.222.000.382 ευρώ της συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ.
Στην περίπτωση της Ελλάδος, το μέσο ποσοστό συνεισφοράς για τα ποσά που απομένουν προς απορρόφηση στο πλαίσιο του προγράμματος θα μπορούσαν να διαμορφωθούν, από το τρέχον 74%, σε 95% στις περιφέρειες που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του στόχου σύγκλισης και έως 85% σε άλλες περιοχές. Στην ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, εάν θα έχει αναδρομική ισχύ η εφαρμογή του αυξημένου ποσοστού συνεισφοράς της ΕΕ, η Επιτροπή σημειώνει ότι, όπως ορίζεται στο κανονιστικό πλαίσιο, «η παρέκκλιση ισχύει από την έγκριση, εκ μέρους της Επιτροπής, της τροποποίησης του προγράμματος», όπερ σημαίνει ότι οι διατάξεις δεν εφαρμόζονται αναδρομικά. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη διάταξη του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ, η ευρωπαϊκή συνεισφορά για κράτος μέλος που εφαρμόζει τα υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης θα υπολογίζεται με βάση το χρηματοδοτικό σχέδιο που ισχύει την τελευταία ημέρα της περιόδου αναφοράς.
http://www.paseges.gr/el/news/Ayxhmenh-syghrhmatodothsh-ths-EE-sto-Programma-Agrotikhs-Anaptyxhs
Αλλαγές στον τρόπο επιδότησης των ΑΠΕ
Το νέο μνημόνιο φέρνει επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ
14.02.2012
Το νέο μνημόνιο δεν πλήττει μόνο εργαζόμενους, συνταξιούχους, αλλά και μια πλειάδα άλλων επαγγελματικών κατηγοριών, και τους αγρότες. Καθώς θα δουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ ν' αυξάνονται, έπειτα από το ΟΚ της βουλής στο Μνημόνιο 2. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο μνημόνιο, οι εισφορές που καταβάλλονται από τα μέλη του ΟΓΑ εξισώνονται, σταδιακά, με εκείνες των υπόλοιπων μελών του ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπεται στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική.
Η διαδικασία της εξίσωσης των εισφορών θα ολοκληρωθεί το 2013.
Εικόνες
http://laspistasteria.wordpress.com/2007/11/04/koumaro/
http://pelionsflora.wordpress.com/2009/12/20/41/
http://www.cathedralgrove.eu/text/09-Related-Stories-1.htm(1)
Οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ σαν στόχο έχουν να δημιουργήσουν το ερέθισμα στον αναγνώστη  να γνωρίσει τις χρήσιμες ιδιότητες κάποιων φυτών που μπορεί να χρησιμοποιήσει στη διατροφή του. Η αναφορά στις φαρμακευτικές τους ιδιότητες είναι μόνο ενδεικτική και δεν αποτελεί  συμβουλή.
Γράψτε ένα σχόλιο.