Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

P.P.P*


Κυριακή, 1 Απριλίου 2012






*ΠαΝΑΓία μου ΠράκτοΡες ΠαΝτού
Ο δαιμονόπληκτος Βαξεβάνης «ξανακτυπά» μα τόοοσο τυφλός είναι, που δεν καταλαβαίνει;
Ο "Εγκριτος" δημοσιογράφος θα αποκαλύψει, λέει, δοσοληψίες, λογαριασμούς κ.τ.λ.
Το κακό ξεκίνησε με τον....
Εφραίμ διά πάσαν νόσον...
Την ώρα που η Ελλάδα καταρρέει, που ο Παπαδήμος θα μας φέρει την καταδικαστική για τον λαό και την πατρίδα απόφαση, ποιός και γιατί νοιάζεται για τον Εφραίμ -που στο κάτω-κάτω είναι φυλακή άρα είμαστε "ασφαλείς"; γράφει ο trelogiannis.(η παρούσα ανάρτηση ετοιμάστηκε την πρωταπριλιά,και σήμερα συμπληρώθηκε)
Και γιατί κάθε φορά που χάνουμε κάτι ή βγαίνει στον αέρα κάποια κουτσουκέλα του συστήματος, κάποια προδοσία, κάποιο επιπλέον βήμα προς τον γκρεμό, προκύπτει ο καλόγηρος;
Μαλλιά κουβάρια;
Αν είναι ηλίθιοι και τους ξεγέλασε ο καλόγηρος, τότε γιατί δεν κάνουμε πρωθυπουργό τον Εφραίμ να πιάσει κορόιδα και τους πιστωτές μας, όπως τους πολιτικούς μας;
Όπως και να χει, κάθε που ξαναθυμούνται τον Εφραίμ, περιμένετε τα χειρότερα για την πατρίδα.
Τούτη τη φορά ο ηγούμενος -άθελά του- θα σκεπάσει με τα ράσα του τον Παπαδήμο και τους συνεταίρους του, τα ευρωπαϊκά μαντάτα και το λιγόστεμα της εθνικής και ατομικής μας αξιοπρέπειας. Τέλος, επειδή έχω ιδιαίτερα πονηρό μυαλό, αναρωτιέμαι πώς ο εν λόγω δημοσιογράφος κατόρθωσε να παραμείνει στο κρατικό κανάλι, παρά το γεγονός ότι διαπληκτίστηκε -δημόσια- με κορυφαίο υπουργό και την άλλη μέρα μάθαμε ότι είναι υπό διωγμό;
Ώρα είναι τώρα να μου πείτε πως εννοώ ότι το αντάλλαξε με "αποκαλύψεις" περί άλλων ....
Διαβάστε το υπόλοιπο «ρεπορτάζ» από τον Τρελο-Γιάννη: 
Το κείμενο του  trelogianni , ακολουθούσε ένα άλλο στο resaltomag.gr σχετικό με τη δημοσιοποίηση και την προώθηση κάποιων θεμάτων, με τίτλο : Τα «βαποράκια» των «νταβάδων» και των μυστικών υπηρεσιών
Δικό μου σχόλιο
Η τρελή πραγματικότητα που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια,σηκώνει πολλές αναγνώσεις. Δεν είναι περίεργο να αποδίδονται πονηρά κίνητρα στον καθένα. Το πρώτο πράγμα  που σκοτώνει η προδοσία, είναι την εμπιστοσύνη.
Παλιοηθική!
Ποινική δίωξη για κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για την δημοσιοποίηση στο περιοδικό που εκδίδει το HOT DOC, ονομάτων που φέρονται να αποτελούν τη «λίστα Λαγκάρντ».
Δευτέρα 29/102012
Ο κ. Βαξεβάνης συνελήφθη εχθές σε σπίτι  στη Δροσιά, μετά από σχετική εντολή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών. Του  ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων που, σύμφωνα με την κατηγορία, συνίσταται στην επεξεργασία και προβολή προσωπικών δεδομένων πολιτών και παραπέμφθηκε σε δίκη αύριο, ενώπιον του Αυτοφώρου
Εξερχόμενος, ο δημοσιογράφος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αύριο μεθαύριο θα ψηφίσουν μέτρα για να πάρουν 100 ευρώ από τη σύνταξη της τελευταίας γριούλας στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας και την ίδια ώρα κρύβουν μια λίστα με πιθανούς φοροφυγάδες. Εμείς δεν λέμε ότι είναι όλοι ένοχοι, αλλά έπρεπε να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία όπου πέφτουν ονόματα στον ανεμιστήρα και ο καθένας λέει οτιδήποτε για μια λίστα που υπάρχει ή δεν υπάρχει. Να θυμίσω ότι πριν 15-20 μέρες η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ελλάδας δημοσιοποίησε ονόματα καλλιτεχνών με τις φορολογικές τους δηλώσεις δίπλα, καμιά αυτεπάγγελτη δίωξη δεν έγινε εναντίον τους.
Σχόλιο αναγνώστη:δεν θυμάται που ακούμπησε το CD με τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Παπακωνσταντίνου. Δυστυχώς δεν έγινε το ίδιο με το Μνημόνιο, με το οποίο πάντα ήταν εις θέση να μας δίνει ένα αντίγραφο.
*
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασε ανησυχίες για τη σύλληψη του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, επειδή δημοσίευσε τη λεγόμενη ..λίστα.Από Real.gr
Το θέμα της σύλληψης του Κ.Βαξεβάνη έχει κάνει το γύρω του κόσμου.
Χωρίς λόγια
Αλλά ας αφήσουμε τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο,και να δούμε τι έγραψαν οι "έγκριτες" εφημερίδες σχετικά με κάποια θεματάκια.
Πανάκριβη μηχανοργάνωση χωρίς κανένα αντίκρισμα
Επτά δισ. βορά στη διαφθορά
Βορά στην κακοδιαχείριση, τη σπατάλη και τη διαφθορά έγιναν 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία εξασφάλισε από το 1996 και εντεύθεν η Ελλάδα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για τηλεπικοινωνίες και έργα πληροφορικής.
Παρά τον πακτωλό των κοινοτικών πόρων, το ελληνικό Δημόσιο κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τη μηχανοργάνωση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Μία από τις αιτίες που η Ελλάδα κατέληξε στη χρεοκοπία είναι και η μη αξιοποίηση της τεχνολογίας της πληροφορικής,
 ενώ η απουσία ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών πληροφοριακών συστημάτων καθιστά ακόμη δυσκολότερη την έξοδο από την κρίση.(τι ωραία που αναδιπλώνεται το κείμενο!!! δεν υπάρχει λύση λοιπόν)
Η οικονομική πραγματικότητα θα ήταν εντελώς διαφορετική εάν είχαν εγκαίρως αναπτυχθεί συστήματα ελέγχου της φοροδιαφυγής, πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων, ελέγχου των δαπανών υγείας, περιουσιολόγιο και άλλα πολλά που χρηματοδοτήθηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από κοινοτικά προγράμματα, αλλά έμειναν «στα χαρτιά».
«Δεν υπήρξε ποτέ συνέχεια στρατηγικής σε θέματα νέας τεχνολογίας, όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών κυβερνήσεων, αλλά και εντός της ίδιας κυβέρνησης», είπε χθες ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παντελής Τζωρτζάκης.
Είναι ενδεικτικό ότι η ενιαία αρχή πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων πρωτοσχεδιάστηκε το 1994 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δεκαοκτώ χρόνια μετά, ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των αμοιβών σε όλο το Δημόσιο εξακολουθεί να μην υπάρχει.Πηγή:Καθημερινή.
Η Μηχανογράφηση των νοσοκομείων.
Δεν έχει ολοκληρωθεί είκοσι χρόνια μετά
Η μηχανογράφηση των νοσοκομείων είναι ίσως η σημαντικότερη εκροή πόρων που έγινε διαχρονικά με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Η υπόθεση του εκσυγχρονισμού του τομέα υγείας χρονολογείται ακόμη από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) Πληροφορικής, που στόχο είχαν να δημιουργήσουν ένα αυτοματοποιημένο περιβάλλον λειτουργίας των νοσοκομείων της χώρας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ξεκίνησε η μηχανογράφηση 15 νοσοκομείων με στόχο να επεκταθεί στα περίπου 100 νοσοκομεία της χώρας.
Έκτοτε η μηχανογράφησή τους συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αφού 7 από τα 17 πρώην Περιφερειακά Συστήματα Υγείας Πληροφορικής (ΠΕΣΥΠ) δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τη μηχανογράφηση των διοικητικών υπηρεσιών τους. Αναφερόμαστε βεβαίως στα ΠΕΣΥ και όχι σε ΔΥΠΕ, καθώς αυτή ήταν η διοικητική οργάνωση του τομέα Υγείας όταν ξεκίνησε ο τελευταίος διαγωνισμός για τη μηχανογράφηση των νοσοκομείων της χώρας και η οποία τηρείται ακόμη στην υλοποίηση των σχετικών έργων. Αυτή η τελευταία προσπάθεια που ξεκίνησε την περίοδο 2005-07 κόστισε περίπου 50 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Πηγή:Καθημερινή.
Διαδικτυακές «πύλες»

Ωραία ημέρα

«Στα χαρτιά», το ηλεκτρονικό ΚΕΠ
Μια από τις μεγαλύτερες «τρύπες» του Γ΄ ΚΠΣ ήταν τα έργα ανάπτυξης «πυλών (portals)» Διαδικτύου. Συνολικά από τα 2,8 δισ. ευρώ που δόθηκαν την περίοδο του 2000-2007 στην υλοποίηση έργων ΤΠΕ, περίπου 200 εκατ. ευρώ ξοδεύτηκαν στη δημιουργία portals τα οποία τελικά κατέληξαν να αποτελούν διαδικτυακές σελίδες (sites), οι οποίες μάλιστα ήταν στατικές στο περιεχόμενό τους. 
Πρόκειται για παρεμβάσεις αξίας ίσως μερικών εκατοντάδων ευρώ που έγιναν με δαπάνες ύψους 100.000 ευρώ και άνω.
«Κάθε δήμος, κάθε κοινότητα, την περίοδο εκείνη έρχονταν με ένα αίτημα για τη δημιουργία (μηχανογραφημένου) πρωτοκόλλου και ενός site», παραδέχεται σήμερα σύμβουλος πρώην υπουργού. 
Ο ίδιος αναφέρει ως τραγικό λάθος την απουσία μιας κεντρικής διαχείρισης αυτών των αιτημάτων και την ανάθεσή τους μετά από διαγωνισμό, σε έναν ή περισσότερους αναδόχους.
Περίοπτη όμως θέση σε όλα τα «portals» που αναπτύχθηκαν το Γ΄ ΚΠΣ είχε η εθνική διαδικτυακή πύλη γνωστή ως «Ερμής». Η πύλη αυτή θα αποτελούσε το σημείο επαφής της δημόσιας διοίκησης με τους πολίτες. Μάλιστα κατά τον τότε υπουργός ΕΣΔΔΑ κ. Π. Παυλόπουλο, η πύλη «Ερμής» αποτελούσε τον βασικότερο πυλώνα του προγράμματος «Πολιτεία», βάσει του οποίου θα επανιδρύονταν το κράτος. Η πύλη «Ερμής», με κόστος περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, τελικά ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2009 με ιδιαίτερα αμφίβολα αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και σήμερα, οι πολίτες προστρέχουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Συναλλαγών (ΚΕΠ) αντί να υποβάλουν τα αιτήματά τους από τον υπολογιστή στο σπίτι τους.Πηγή:Καθημερινή.

Ηλεκτρονικές δημόσιες προμήθειες-Αδιαφάνεια και καθυστερήσεις
Οι σκέψεις για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Προμηθειών (ΕΣΔΗΠ) χρονολογούνται από το 1999. 
Η έλευση του γιγαντιαίου σε μέγεθος για δράσεις ΤΠΕ Γ΄ ΚΠΣ δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου συστήματος που θα ήλεγχε ηλεκτρονικά τις δημόσιες προμήθειες, αρχής γενομένης από το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών του υπ. Εμπορίου. 
Μάλιστα στο σύστημα, θα επέφερε ένα είδος τάξης και διαφάνειας στις δημόσιες προμήθειες ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ ετησίως. Έτσι το 2002 προκηρύχθηκαν πιλοτικά έργα ηλεκτρονικών δημοσίων προμηθειών που θα προετοίμαζαν το έδαφος για το νέο σύστημα.
Παρά την καινοτόμο αρχική ιδέα, το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ ΚΠΣ μόλις τις παραμονές των εκλογών του 2004.
 Το αποτέλεσμα ήταν η έλευση της Ν.Δ. στη διακυβέρνηση της χώρας να ακυρώσει τη σχετική προετοιμασία, και να προκηρύξει ένα νέο διαγωνισμό το 2006. 
Ο διαγωνισμός όντως πραγματοποιήθηκε εκείνο το καλοκαίρι, αλλά ο ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε μόλις το καλοκαίρι του 2009.
 Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε τον Οκτώβριο 2009, επί σχεδόν δύο χρόνια αρνούνταν να επικυρώσει το αποτέλεσμα κάτι που συνέβη μόλις το περασμένο καλοκαίρι, κάτω από την «ασφυκτική» πίεση της τρόικας.
Η νέα σύμβαση υπεγράφη λίγο πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα, και πλέον η λειτουργία του ΕΣΔΗΠ αναμένεται την 1η Ιανουαρίου 2013. 
Σημειώνεται ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού αν και αρχικά προέβλεπε 18μηνο περίοδο υλοποίησης του ΕΣΔΗΠ, τελικά η ανάδοχος εταιρεία συμφώνησε σε 12μηνη περίοδο υλοποίησης.
Προσθήκη λεζάντας
Εντελώς έκπληκτο το Συγκρότημα
Χτες στο ΒΗΜΑ δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ σχετικά με τις συμβάσεις των νοσοκομείων για προμήθεια ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως αποκαλύπτεται από τις εκθέσεις των δημόσιων επιθεωρητών. (Να τους καταργήσουμε, τους χαραμοφάηδες, τους υψηλόμισθους, που ζουν σε βάρος του κοσμάκη, που μπορεί και να χρηματίζονται, και εν πάση περιπτώσει δουλειά δεν έχουν και πάνε και ανακαλύπτουν σκάνδαλα με το ζόρι: π.χ., το Κέντρο Υγείας Σητείας αγόρασε έναν αξονικό τομογράφο έναντι 240.000 ευρώ. 
Και το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, πάλι στην Κρήτη, ζήλεψε κι αγόρασε τον ίδιο ακριβώς τομογράφο. Πόσο; Μόνον 436.300 ευρώ. Δικαιολογημένη η μικροδιαφορά, διότι ξέρετε τι ταλαιπωρία είναι να πας τον τομογράφο στον 2ο όροφο του νοσοκομείου, και μάλιστα μέσα από τους κακοτράχαλους δρόμους του Αγ. Νικολάου; 
Ενώ στη Σητεία ήταν πανεύκολο, ένα τσακ έκαναν και τον απόθεσαν στο ισόγειο του κέντρου υγείας. Και πήγαν οι άχρηστοι οι επιθεωρητές και το έκαναν θέμα, εκ του μη όντος…)
Εν πάση περιπτώσει, το ενδιαφέρον στο ρεπορτάζ είναι ο τίτλος που έβαλε η Σύνταξη του Συγκροτήματος: «Τα νοσοκομεία αγόραζαν μόνο Siemens!». Έτσι ακριβώς, με θαυμαστικό. Εντελώς έκπληκτοι δηλαδή οι άνθρωποι, που τα πήρε όλα η Siemens κι έφυγε. Αν είναι δυνατόν! Συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Στην Ελλάδα; Να κάνει η Siemens ό,τι γουστάρει; Δεν είναι δυνατόν! Έπεσαν από τα σύννεφα οι άνθρωποι!
ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ, έχει ενδιαφέρον. Αν όμως δεν προλαβαίνετε, ιδού το ζουμί: «Παράλληλα προκύπτει ότι η γερμανική εταιρεία είχε κυριαρχήσει στον τομέα των προμηθειών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, “εκτοπίζοντας” τους ανταγωνιστές της. Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότερες συμβάσεις προμήθειας αντιδραστηρίων είχαν υπογραφεί με την εταιρεία Βayer Ηellas ΑΕ, η οποία όμως συγχωνεύθηκε το 2007 με τη Siemens Διαγνωστική ΑΕ, όπως και με τις εταιρείες Dade Βehring Ηellas ΑΒΕΕ και DΡC- Ν. Τσακίρης ΑΕ, που συγχωνεύθηκαν δύο χρόνια αργότερα με τη Siemens Διαγνωστική ΑΕ, ενώ από τη συγχώνευση αυτή προέκυψε η Siemens Διαγνωστική Υγείας ΑΒΕΕ.»
Αναρτήθηκε από ΘΑ ΤΟ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ
*
Ορισμένα στοιχεία που εμφανίζονται αθροιστικά στην ειδησεογραφία των ημερών είναι εντυπωσιακά όχι τόσο για τα οικονομικά στοιχεία που αποκαλύπτουν, όσο γιατί ακτινογραφούν ένα μηχανισμό στον οποίο διακρίνονται ελάχιστα απρόσβλητα όργανα.
Τα περιστατικά που τεκμηριώνουν τη δυσλειτουργία του δημόσιου τομέα τη διαφθορά και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, είναι καθημερινά.
Τι θα γίνει, όμως, όταν «καταναλωθεί» και αυτή η τραγανή ιστορία, αμέσως μετά τα λαχταριστά συμπεράσματα της απογραφής δικαιούχων προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων; Δεν έμεινε χείλι που να μη χαμογελάσει και ανέκδοτο που να μην ακουστεί για τυφλούς που ανένηψαν και παράλυτους που ξαναβρήκαν την υγειά τους. Πάνω από 36.000.
Και μετά;
Και για όποιον θέλει να ξέρει ειδικώς που πήγαν τα λεφτά
http://ermippos.blogspot.com/2010/05/2.html

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η μάχη στα Βόριζα






http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pTwt9 ZyquCE
Αυτά για σήμερα. Μια κουκκίδα μνήμης για το χρέος.
Τα κείμενα στο βίντεο είναι από το ανέκδοτο βιβλίο του Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης
Γεωργίου Αναγνωστάκη.


Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τζιτζιφιές και ποικιλίες

Ziziphus mauritiana 
 Το ενδιαφέρον που δείξατε για το δέντρο ήταν μεγάλο.Συνεχίζουμε με τρίτη ανάρτηση με λίγες εικόνες και  πολλούς συνδέσμους που μπορεί να φανούν χρήσιμοι τόσο για την καλλιέργεια, όσο και για τις ιδιότητες του δέντρου.
 Το πρώτο κείμενο για τις Τζιτζιφιές ξεκίνησε από  νοσταλγία  του δέντρου και της περιοχής στην Αττική που κάποτε βρισκόταν σε αφθονία. Στο δεύτερο κείμενο έγινε μια βιαστική καταγραφή κάποιων ιδιοτήτων του που οι Ασιατικοί λαοί εκτιμούν πολύ.
Εδώ, θα  σας ζητήσουμε "να γίνουμε" και "να γίνετε" σύμμαχοι με όποια φύση μας απέμεινε, και να προσπαθήσουμε να μην παραμελούμε τα δέντρα  που  δεν γνωρίζουμε  τι μπορούν να μας δώσουν,ή  δεν μας φαίνονται ελκυστικά.
Όπως θα διαπιστώσετε από τους συνδέσμους ειδικά με την ποικιλία Ζίζυφος Spina Christi(που είναι πολύ ανθεκτική στις  ακραίες καιρικές συνθήκες)αλλά και  άλλες, το Ισραήλ κατάφερε να πρασινίσει την έρημο.
 Οι σπόροι του κρατούν την ικανότητα βλάστησης ακόμη και μετά από 2,5 χρόνια. Οι ποικιλίες πολλές και μέχρι σήμερα  μόνο στην Κίνα έχουν καταμετρηθεί  πάνω από 800 .
Στην Ινδία, υπάρχουν  περισσότερες από  90 ποικιλίες  που διαφέρουν ως προς  το σχήμα των φύλλων, τη μορφή των  φρούτων, το χρώμα, τη γεύση, ακόμη και  την εποχή καρποφορίας. Ακολουθούν κάποιες εικόνες με τις διαφορές  στα φρούτα  και τα φύλλα. Πατήστε στο σύνδεσμο κάτω από την εικόνα για περισσότερες πληροφορίες.
 Zizyphus mauritiana
Ziziphus spina-christi - spine
Ziziphus spina-christi - albero adulto
Ziziphus jujuba Mill., nom.cons.Φωτογράφος di Gianni Orrù.
Η ίδια ποικιλία από κοντά. 
Ziziphus jujuba Mill., nom. cons.Foto di Vito Buono
Ziziphus jujuba Mill - jujuba
Τα τζίτζιφα όπως και οι σταφίδες και τα σύκα, έχουν χαρακτηριστεί  φρούτα  θρεπτικά  και μαλακτικά. Τρώγονται τόσο φρέσκα  όσο και αποξηραμένα.Είναι φτηνά και άφθονα, μπορούν να αποθηκευτούν,και έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
 Ziziphus ujuba
 Το σιρόπι και το αφέψημα από τα φρούτα ήταν στο παρελθόν διαδεδομένα, αλλά τώρα πολύ  λίγο χρησιμοποιούνται.  Η πάστα  από τα τζίτζιφα, γίνεται από αραβικό κόμμι, φρούτα και ζάχαρη. Μπορεί να διαλυθεί και να χρησιμοποιηθεί σαν χυμός  και σαν αφέψημα,και συχνά  αναμιγνύεται με άλλα υλικά.
Στη Βιρμανία, την Κένυα. και αλλού, ο φλοιός χρησιμοποιείται για τη βαφή μεταξιού και άλλων υφασμάτων. Παράγει  ένα χρώμα  σχεδόν σαν της κανέλας. 

Τα φρούτα ζαχαρωμένα,όπως  τα συνηθίζουμε και εμείς,και τα βρίσκουμε στα ζαχαροπλαστεία.
giuggiolo frutti Τα φρούτα ώριμα.


Αποξηραμένα 
elaeagnus-angustifolia-
Ziziphus-Jujuba india
Προέλευση: Ιράν, Κεντρική Ασία, Θιβέτ, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία. Μεγάλος θάμνος η δενδρύλλιο,είναι φυτό της οικογενείας των ραμνοειδών, 50 είδη της οποίας ευδοκιμούν στις θερμές και εύκρατες χώρες. Πηγή:http://www.botanical-park.com
image025 
Elaeagnus x ebbingei Coastal Gold 
Αειθαλής θάμνος με μικρά λευκά εύοσμα άνθη το φθινόπωρο και κόκκινους εδώδιμους καρπούς το χειμώνα. Έχει δίχρωμα κίτρινα φύλλα με πράσινο περίγραμμα. Το γένος περιλαμβάνει 50 περίπου είδη αειθαλών και φυλλοβόλων δένδρων και θάμνων που καλλιεργούνται άλλες φορές για το διακοσμητικό φύλλωμά τους και άλλες φορές για τα αρωματικά άνθη που ακολουθούνται από εδώδιμους καρπούς.
Ziziphus lotus
Φημολογείται ότι ήταν ο λωτός των αρχαίων.
Ziziphus spina-christi
Ziziphus oenoplia

Jujube Tree 'Li'
Jujube Tree 'Li'
Στη χώρα μας το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. δημιούργησε συλλογές  επιλεγμένων εγχώριων γενοτύπων, κρανιάς, τζιτζιφιάς και κουμαριάς. Στις συλλογές αυτές συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες ξένες ποικιλίες τζιτζιφιάς, που δίνουν καρπούς πολύ μεγάλου μεγέθους και παρουσιάζουν ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον.
Εικόνες και πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jujube
http://www.bayflora.com/jujubetrees.html
http://www.actaplantarum.org/acta/galleria1.php?id=970
Φυτώριο:www.delta-trees.blogspot.com
http://herbs.ygoy.com/2009/09
http://tani.gr/gr/plant.aspx?plant_id=1185
http://users.sch.gr/kassetas/zzzzTREES9.htm
http://www.sagebud.com/indian-jujube-ziziphus-mauritiana/
http://www.desertoverde.ch/album/ziziphus-spina-christi/ziziphus-spina-christi-spine-jpg/
Φυτώριο: http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=2920
http://www.flowersinisrael.com/Ziziphusspina-christi_page.htm
http://www.botanical-park.com/pages.aspx?id=178&lang=en
http://www.seasonalchef.com/jujubes.htm
ivbaofood.alibaba.com

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Σαμπούκος ο άγνωστος

Σαμπούκος σε αυλή(1)
Αφορμή για την  ενασχόληση με την ιστορία αυτού του δέντρου είναι μια γέννηση και μια επίσκεψη σε κεντρικό μεγάλο Μαιευτήριο της Αθήνας, που το διατηρεί- τη θαμνώδη του ποικιλία-στον περίβολό του.
Μετά την εθιμοτυπική επίσκεψη και γνωρίζοντας πως θα κρατήσω τη νυχτερινή βάρδια, άφησα τον όροφο και κατέβηκα στον κήπο για καφέ και τσιγάρο. Ήταν βράδυ και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η ευωδία που ανέδυε ο κήπος  σε αντίθεση με την αντισηπτική ατμόσφαιρα των ορόφων της κλινικής. Το πρωί  φεύγοντας, η απορία μου λύθηκε. Ο κήπος ήταν φυτεμένος με Σαμπούκους, με τα φρούτα  ατρύγητα να αναδύουν το μεθυστικό τους άρωμα. Όπως και με πολλά άλλα είδη,περνάμε βιαστικοί από μπροστά τους, τα προσπερνάμε αγνοώντας τα οφέλη τους, και επισκεπτόμαστε τα φαρμακεία για ασπιρίνες και βιταμίνες.
Ο Ζαμπούκος είναι φυλλοβόλος θάμνος  ή μικρό δέντρο(ανάλογα με το είδος) με όμορφα μικρά λευκά άνθη, που η λαϊκή  παράδοση σε όλο τον κόσμο χαρακτήρισε σαν δέντρο-φαρμακείο λόγω των αναρίθμητων θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Τον βρίσκουμε και στη χώρα μας  συχνότερα στα ορεινά δάση και σε σημεία υγρά, αλλά τα τελευταία χρόνια και σαν διακοσμητικό μέσα στις πόλεις.
 Οι Άγγλοι  αποκαλούν  το δέντρο "elder" και τον καρπό του "elderbery". Κάποια  άλλα από τα πολλά του ονόματα είναι:  Elderberry, Sambucus nigra, Ellanwood, Holunder, Πρεσβύτερος, Κουφοξυλιά, Αφροξυλιά,  Ζαμπούκος , αλλά συχνότερα καλείται Γέροντας.
Ανήκει στην οικογένεια Caprifoliaceae.
Ο Γέροντας ( Sambruca nigra ) είναι κοινό δέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, και έχει πολιτογραφηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου.
 Σαν Σαμπούκος εμφανίζεται στα γραπτά του Πλίνιου, και πιθανόν να είναι μια  προσαρμογή από την Ελληνική λέξη "Σαμβύκη", ένα αρχαίο μουσικό όργανο που γινόταν από το ξύλο του δέντρου.
Τα λουλούδια του βγαίνουν σε ταξιανθίες όπως και οι καρποί, είναι  ερμαφρόδιτα και  έχουν ευχάριστη μυρουδιά που οφείλεται στο πλούσιο αιθέριο έλαιο που περιέχουν.
Τα  μικρά του φρούτα  είναι  σκούρα, σχεδόν μαύρα όταν είναι ώριμα και έχουν χρησιμοποιηθεί στην  λαϊκή ιατρική για αιώνες.
Ο Γέροντας είναι ένα φυτό που κατευνάζει τις πυρκαγιές του σώματος και το βοηθά να αποκαταστήσει την  ισορροπία του, ανοίγοντας τα φραγμένα  κανάλια της κυκλοφορίας Έτσι  η θερμότητα και τα υγρά  μπορούν να κινηθούν προς τα έξω.
Χρησιμοποιείται όπου υπάρχει  συμφόρηση: των πνευμόνων, των νεφρών, στα βρέφη με κακή κυκλοφορία (μπλε βρέφη)σε οιδήματα και  τραυματισμούς, σε πόνους στα μάτια, τα αυτιά, και πολλά άλλα.
Τα άνθη
Όλα τα μέρη  του φυτού  ο φλοιός, τα άνθη, οι καρποί και τα φύλλα, έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες  και από τα προϊστορικά  ακόμη χρόνια χρησιμοποιήθηκαν σαν τροφή και σαν φάρμακο.
Σήμερα τα λουλούδια  και τα φρούτα  και λιγότερο τα φύλλα, είναι τα μέρη του δέντρου που  χρησιμοποιούνται  στη φυτοθεραπεία.
Όλα τα άλλα μέρη του δέντρου  (συμπεριλαμβανομένων και των μούρων) περιέχουν τοξικά αλκαλοειδή. (κυανογόνους  γλυκοζίτες (Sambunigrin), ( Sambucine) Vedel -Lange 1960.
Οι σκούρες ρώγες του φυτού μπορούν να καταναλωθούν νωπές σε μικρή ποσότητα  όταν είναι πλήρως ώριμες, γιατί είναι  δηλητηριώδεις όσο είναι άγουρες. 
 Οι καρποί είναι ασφαλείς -αφού μαγειρευτούν- και μπορούν να γίνουν μαρμελάδα, ζελέ, ή σιρόπι. Δένουν πολύ καλά καλά με τα βατόμουρα τα μήλα και άλλα φρούτα στις γλυκές πίτες, και γίνονται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.
Οι καρποί περιέχουν:αμινοξέα-βιοφλαβονοειδή-φλαβονοειδή-καροτενοειδή-ζάχαρη-τανίνες,
βιταμίνες Α- Β- C ( βιταμίνη C σε μεγάλη ποσότητα) .
Οι καρποί-μούρα
Οφέλη για την υγεία.
Το δέντρο έχει πολλές ιδιότητες κυρίως όμως διουρητικές, καθαρτικές, αντιικές, αντιρευματικές, και μαλακτικές.

Τα άνθη από κοντά
Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται : 

Το ρόφημα από τα άνθη  είναι εφιδρωτικό, αντικαταρροϊκό και σπασμολυτικό, δυνατό διουρητικό, αντιφλεγμονώδες και αποχρεμπτικό.Είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία κρυολογημάτων, γρίπης, πονόλαιμου, ξερόβηχα, αμυγδαλών και φαρυγγίτιδας. Τα λουλούδια του Σαμπούκου πωλούνται στα Ουκρανικά και τα Ρώσικα φαρμακεία για τα προβλήματα του κυκλοφορικού, σαν αποχρεμπτικά, και για την ανακούφιση του βήχα. Η εφιδρωτική τους δράση συμβάλλει στη μείωση του πυρετού και έχουν αποδειχθεί χρήσιμα σε περιπτώσεις ιλαράς, οστρακιάς και άλλων λοιμώξεων.
Θεωρούνται κατάλληλα για κάθε  φλεγμονή του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος, για την ιγμορίτιδα,τη  ρινική καταρροή,τη βρογχίτιδα,κ.λ.π.
Ακόμη, στις παθήσεις του αίματος-εμπλουτίζουν το αίμα, ενισχύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, και επιδιορθώνουν τις βλάβες
Ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες  και το νευρικό σύστημα.
Είναι τονωτικά στις γαστρεντερικές παθήσεις.
Περιέχουν αιθέρια έλαια, τανίνες, πηκτίνες και οργανικά οξέα.
 Εξωτερικά τα άνθη μπορούν να χρησιμοποιηθούν  όπως και το χαμομήλι.
Αποξηραμένα έχουν μαλακτικές ιδιότητες για το δέρμα, ενώ τα φρέσκα αποφεύγονται γιατί  είναι ερεθιστικά.Είναι κατάλληλα για την επιπεφυκίτιδα, για δερματικές παθήσεις, για το ξηρό δέρμα και
 τα εγκαύματα από τον ήλιο. Το εκχύλισμα των ανθέων ( Aqua Sambuci )είναι μαλακτικό, λευκαντικό και αναπλαστικό για το δέρμα, κατάλληλο τόσο για τις πανάδες, όσο και για  τα τραύματα και τις ουλές. Μπορεί να προστεθεί στο νερό του λουτρού για ένα αναζωογονητικό μπάνιο που  θα καταπραΰνει τα ευερέθιστα νεύρα και θα ανακουφίσει από τη φαγούρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των ματιών, σε πληγές ή φλεγμονές, όπως και το χαμομήλι.
Καλλυντικά:
Από τη βικτοριανή εποχή το απεσταγμένο νερό των λουλουδιών του Γέροντα χρησιμοποιήθηκε σαν μαλακτική και καθαριστική λοσιόν για το δέρμα. Η λοσιόν  βοηθά το δέρμα να μείνει λευκό και να διατηρεί την ελαστικότητά του, αφαιρεί τις φακίδες και τις κηλίδες. Αν και είχε εκπέσει η χρήση τους  για σειρά ετών,  πρόσφατα ανέκτησαν πάλι τη δημοτικότητά τους και γίνεται εμπορική προώθηση των σκευασμάτων που τα περιέχουν.
Πολλά καλλυντικά προϊόντα κυκλοφορούν πλέον με τον Ζαμπούκο σαν βασικό τους συστατικό:σαπούνια, κηραλοιφή, κρέμες σώματος, λευκαντικές κρέμες προσώπου, χεριών,κ.τ.λ.
Η συλλογή.
Η περίοδος  άνθησης διαρκεί  περίπου για τρεις εβδομάδες, και γίνεται στις πρώτες ζέστες του καλοκαιριού(ανθίζει στο τέλος της άνοιξης) αλλά η διατήρηση των λουλουδιών  απαιτεί μεγάλη εμπειρία.
Συλλέγονται σε συγκεκριμένο στάδιο ωρίμανσης (που οι γεωργοί εμπειρικά γνωρίζουν)και χρειάζεται μεγάλη επιδεξιότητα για να αποξηρανθούν σωστά.
Στην Ευρώπη π.χ, αλατίζουν  τα άνθη πριν από κάθε άλλη επεξεργασία έτσι ώστε να τα διατηρήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.(η σωστή αποξήρανση των λουλουδιών θέλει  ειδικούς χειρισμούς και δεν ενδείκνυται για τους ερασιτέχνες)
Τα φύλλα
Τα φύλλα δρουν εξωτερικά  σαν μαλακτικά, αντιφλεγμονώδη και επουλωτικά, και εσωτερικά σαν καθαρτικά, αποχρεμπτικά, και εφιδρωτικά. Εσωτερικά το τσάι των φύλλων χρησιμοποιήθηκε από την λαϊκή παράδοση για τη θεραπεία της υδρωπικίας πιθανόν λόγω της διουρητικής δράσης τους, σε όλα τα προβλήματα του ουροποιητικού, και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.
 Τα φύλλα έχουν  έντονη καθαρτική δράση αλλά η γεύση τους δεν είναι ευχάριστη.
Μια ζεστή κομπρέσα από φύλλα  Σαμπούκου ανακουφίζει τους μώλωπες και τα διαστρέμματα, τις ψύξεις και τις χιονίστρες. Χρησιμοποιούνται από τους βοτανολόγους για την παρασκευή αλοιφών για την θεραπεία πληγών, οιδημάτων και χτυπημάτων, και κάποιες από  αυτές  διακινούνται  και στα φαρμακεία.
Τα φύλλα περιέχουν αλκαλοειδή(sambunigrin)-φλαβονοειδή(ρουτίνη, κουερσετίνη)και  βιταμίνη C .
Τα φύλλα αφού πολτοποιηθούν και αραιωθούν με νερό  διώχνουν  μακριά τις μύγες, σκοτώνουν τις αφίδες, και άλλα έντομα. Συλλέγονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, μόνο με αίθριο καιρό και αφού ο ήλιος έχει διώξει την πρωινή δροσιά, και αποξηραίνονται.
Χρησιμοποιούνται  τόσο φρέσκα, όσο και αποξηραμένα.
*Η  χρήση των φύλλων του σαν ρόφημα δεν  είναι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη χώρα μας, με εξαίρεση τη Θεσσαλία,και εκεί γίνεται σε συνδυασμό με άλλα βότανα.
Αναψυκτικό από τα άνθη. Εικόνα:thriftyliving.net
 Οι καρποί 
Οι καρποί του Σαμπούκου έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τα άνθη αλλά επιπλέον είναι χρήσιμοι και στους ρευματισμούς, τις νευραλγίες, και τις ορμονικές διαταραχές.
Έχουν δράση  διουρητική, καθαρτική  και υπακτική.
Προάγουν την εφίδρωση,  καταπολεμούν τη  δυσκοιλιότητα,και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Από τη λαϊκή παράδοση  έχουν χρησιμοποιηθεί :
-Για να ανακουφίσουν τις κρίσεις  άσθματος, τον πονόλαιμο, την αμυγδαλίτιδα, και για να προλάβουν τα κρυολογήματα και τη γρίπη.
-Σαν  ήπιο καθαρτικό για μικρά παιδιά, στους ερεθισμούς και τη φλεγμονή των εντέρων.
-Στην αντιμετώπιση  αρθριτικών και   ρευματικών παθήσεων.
-Στις  επώδυνες φλεγμονές για  την ανακούφιση των συμπτωμάτων, και  για τη βελτίωση της κατάστασης σε περιπτώσεις  κακής κυκλοφορίας του αίματος.
-Στην  πρόκληση εφίδρωσης,και για να αναστρέψουν  τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας.
Μαγειρικές χρήσεις
Οι καρποί της κουφοξυλιάς  είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα, και  χρησιμοποιούνται σαν τονωτικό σιρόπι για να προλάβουν τις ασθένειες του χειμώνα. Περιέχουν ευεργετικά φλαβονοειδή, και έχουν  δυνατή αντιοξειδωτική δράση. Συλλέγονται  από τα τέλη του καλοκαιριού, έως τις αρχές του φθινοπώρου.Τρώγονται ψημένοι, και μ'αυτούς  παρασκευάζουν γλυκά, και  ποτά.
Η χρήση των λουλουδιών και των μούρων  του Γέροντα  από τους ανθρώπους στην αγγλική ύπαιθρο, είναι μέρος της παράδοσης.
Συνταγές εδώ και εδώ.  και www.h2g2.com
Τα πράσινα, άγουρα μούρα είναι δηλητηριώδη και πρέπει να αποφεύγονται. Ακόμη και τα ώριμα διατηρούν σε μικρότερο βαθμό την τοξικότητά τους και είναι ο λόγος που στις περισσότερες συνταγές  συστήνεται το ψήσιμο τους στους 100 ° C.
 Στην Ευρώπη, και άλλες Βόρειες χώρες οι συνταγές με τον Γέροντα είναι πάρα πολλές.
Η πιο διαδεδομένη χρήση του είναι στην ποτοποιία. Πολλά ιδιαίτερα ποτά  μπορούν να γίνουν με πρώτη ύλη  αυτούς τους καρπούς που δεν είναι απλά γευστικά, αλλά και θεραπευτικά.
Λιγότερο γνωστό είναι ότι οι νεαροί  βλαστοί του δέντρου μπορούν να μαγειρευτούν όπως τα σπαράγγια, ή να προστεθούν στις σούπες σαν λαχανικό την άνοιξη.
Τα λουλούδια μπορούν να  βουτηχτούν σε χυλό, και στη συνέχεια  να γίνουν τηγανίτες.
Οι ταξιανθίες των φρέσκων λουλουδιών  βουτηγμένες  σε κουρκούτι και  σερβιρισμένες με σιρόπι σφενδάμου και χυμό λεμονιού, είναι ένα νόστιμο σνακ, αλλά και παραδοσιακό γλυκό όπως οι δικοί μας λουκουμάδες σε κάποιες περιοχές. Τα άνθη χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή  λικέρ, και τον αρωματισμό άλλων αλκοολούχων ποτών. Οι συνταγές για σιρόπια, κρασιά και λικέρ δεν έχασαν ποτέ τη δημοτικότητά τους και  η χρήση τους συνεχίζεται  μέχρι σήμερα. Στο Βέλγιο, ένα είδος μπύρας  γίνεται από τα μούρα του γέροντα. Οι Βρετανοί συνήθιζαν το σπιτικό κρασί και λικέρ από Σαμπούκο γιατί πίστευαν ότι παρατείνει τη ζωή και  για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Οι καρποί  χρησιμοποιούνται στην παρασκευή γλυκισμάτων, στον αρωματισμό κέικ, μπισκότων, χυμών και φρούτων. Οι Καυκάσιοι οινοποιούν τον μούστο τους με  άνθη Σαμπούκου και αρωματίζουν κάποιες κρέμες, οι Βούλγαροι φτιάχνουν ξύδι Σαμπούκου, και οι Σέρβοι μαρμελάδες. Εδώ σ'εμάς απ'όσο ξέρω, η  Σαμπούκα  των Ιταλών μας έγινε γνωστή σαν κέρασμα στα ποτάδικα και τα μεζεδοπωλεία τη δεκαετία του 90.
*
 Τα μικρά μαύρα μούρα του Σαμπούκου ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου με Σεπτέμβρη,και είναι  πλούσια σε βιταμίνες.  Όταν είναι ωμά  έχουν στυφή γεύση, αλλά αν μαγειρευτούν σαν μαρμελάδα  ή  με  την προσθήκη άλλων φρούτων, γίνονται πολύ γευστικά.
 *
Πληροφορίες για τις ποικιλίες του  Σαμπούκου..
Δυναμικό Δίκτυο Πληροφοριών Γενετικού υλικού(GRIN )
http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/splist.pl?10679
Λαογραφία
Ο Γέροντας έχει μια ισχυρή παρουσία στις λαϊκές παραδόσεις της Ευρώπης, σε θρύλους , τραγούδια και παραμύθια.
Τα άνθη
 Στις Βόρειες χώρες, οι άνθρωποι συνήθιζαν να κρεμάνε κλαδιά Ζαμπούκου στα παράθυρα και τις πόρτες για να κρατούν μακρυά τα κακά πνεύματα. Ακόμη θεωρούσαν καλό για την  τύχη να έχουν έναν Γέροντα κοντά στον κήπο τους, γιατί  θα  τους προσέφερε  προστασία. Άλλοι, πίστευαν το αντίθετο, πως η παρουσία του Γέροντα  θα προσέλκυε  τα πονηρά πνεύματα.
Στις τελετές Wicca  χρησιμοποιούνται κλαδιά Γέροντα για να φτιάξουν τα μαγικά τους ραβδιά, και το μοίρασμα των  φύλλων  του δέντρου  στους τέσσερις ανέμους γίνεται για να φέρει  προστασία και σύνδεση με τα πνεύματα.
Τα φλάουτα που γίνονται από τα κλαδιά του δέντρου  χρησιμοποιούνται για να φέρουν στο προσκήνιο τα πνεύματα. Κατά τον Μεσαίωνα πίστευαν ότι το δέντρο Γέροντας ήταν το σπίτι των μαγισσών
(στη Δανία των νυμφών  των δασών) και ότι η κοπή του δέντρου θα έφερνε την οργή των κατοίκων-πνευμάτων  του δέντρου στο δράστη.
Οι Σικελοί  διατηρούσαν την πίστη ότι με τα μπαστούνια του ξύλου Γέροντα μπορούν να σκοτώσουν φίδια και να διώξουν τους κλέφτες. Τον χρησιμοποιούσαν στο στολισμό των  γάμων για να φέρει καλή τύχη στους νεόνυμφους.
Σε πιο πρόσφατη αναφορά , έχουμε το ισχυρό ραβδί  του Χάρι Πότερ να έχει γίνει από Γέροντα.
Όπως διαπιστώνουμε στη ζαχαροπλαστική, στην οινοποιία, στη φαρμακευτική, αλλά και στη λαογραφία, ο Σαμπούκος έχει το δικό του χώρο, που δεν γίνεται να καλύψουμε με μια μια βιαστική αναφορά. Γι'αυτό, θα έχουμε και δεύτερη ανάρτηση. Συνεχίζεται λοιπόν.


Σημείωση: Έχετε υπόψη σας ότι η  σωστή ταυτοποίηση ενός φυτού απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία, και η ταξινόμησή του απαιτεί σύγκριση με καλά τεκμηριωμένο υλικό. Δεν είναι ασφαλές να συλλέγουμε καρπούς που  μοιάζουν με ότι είδαμε σε φωτογραφίες.
Οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται  εδώ έχουν ως μοναδικό στόχο  να δημιουργήσουν το ερέθισμα στον αναγνώστη  να γνωρίσει τις χρήσιμες ιδιότητες κάποιων φυτών, που μπορεί να χρησιμοποιήσει  στην κουζίνα του.Έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και  δεν μπορούν να αντικαταστήσουν  την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας.
Εικόνες και πηγές
http://www.arletis.com
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hyphodontia_sambuci_Eglinton.JPG
http://www.dolo.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=180&Itemid=72
(1)http://utopianphoto.blogspot.com/
Γράψτε ένα σχόλιο

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ο ηλίανθος ο κονδυλόριζος Helianthus tuberosus


 Φυτά για το μέλλον      
Ο ηλίανθος ο κονδυλόριζος είναι το λουλούδι του Οκτωβρίου. Όταν ο Ηλίανθος τελειώνει τον κύκλο του, ο κοντινός συγγενής του ο μικρότερος ηλίανθος βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, και ομορφαίνει τον τόπο με τα λουλούδια του. Είναι ένα  ανθεκτικό φυτό που κοσμούσε πολλές αυλές παλιότερα, χωρίς οι περισσότεροι να φανταζόμαστε τα οφέλη του. Έπεσα επάνω του αναζητώντας εικόνες για τον Ηλίανθο,και συνειδητοποίησα πως είναι από τα λουλούδια που χάθηκαν από την γειτονιά μας. Αλλά φαίνεται λογικό, αφού χρειάζεται ήλιο για να αναπτυχθεί κανονικά,και έχουμε πια γεμίσει πολυκατοικίες. Σαν λουλούδι, για πολλά χρόνια  κοσμούσε την είσοδο του πατρικού μου σπιτιού-στον μπροστινό μας κήπο. Σήμερα εκεί, δεν ευδοκιμούν ούτε τα ανθεκτικά γεράνια, πόσο μάλλον οι ήλιοι. Αλλά δεν είχε συζητηθεί ποτέ πως μπορεί και να τρώγεται. Περίεργο, γιατί η γιαγιά μας ήξερε πολλά για τα φυτά. Μετά την αναφορά στους τόσο χρήσιμους Ηλίανθους, θεώρησα καλό να αφιερώσω λίγο χρόνο και γι'αυτό, στα πλαίσια της καταγραφής γνωστών και άγνωστων φυτών, που αν χρειαστεί μπορούμε να καταναλώσουμε.
Φυτά για το μέλλον
Με σημείο αναφοράς όμως  την Αθήνα, μια αμηχανία την αισθάνομαι . Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη μου προσπάθεια να καταγράψω τα βρώσιμα είδη  που μπορεί να συναντήσει κάποιος στη φύση και λόγω της έλλειψης πληροφόρησης τα προσπερνά, δεν ασπάζομαι εύκολα νέες συνήθειες στη διατροφή,και είμαι επιφυλακτική με προϊόντα που δεν έχω δοκιμάσει. Αλλά όπως θα διαπιστώσετε και πιο κάτω, μπορεί να είναι χρήσιμο φυτό για την παρασκευή αλκοόλ,ή  για  ζωοτροφή. Ας του δώσουμε λοιπόν λίγο  χώρο.
Καλλιέργεια και χρήσεις
 Σαν γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί εποχιακά για το καλοκαίρι,και πριν τα φυτά φτάσουν σε μεγάλο ύψος  να κοπούν. Τον Οκτώβριο μετά τη ανθοφορία του τα πράσινα μέρη του φυτού  ξεραίνονται, αλλά οι κόνδυλοι που βρίσκονται στις ρίζες, συνεχίζουν να ζουν μέχρι την άνοιξη που είναι και η εποχή της φύτευσής τους. Είναι φυτό πολυετές, της οικογένειας Asteraceae ή Compositae, με άνθη  ερμαφρόδιτα  που γονιμοποιούνται από μέλισσες και άλλα έντομα.

Συνώνυμα:  αγκινάρα  ηλίανθος,  αγκινάρα  της Ιερουσαλήμ,στην Κύπρο το λένε κολοκασούδιν,και γλυκοκολόκασον.
Είναι ένα ανθεκτικό φυτό, κατάλληλο για πολλά εδάφη, αλλά προοδεύει καλύτερα και παράγει πολλούς κονδύλους σε φωτεινά, αμμώδη, ή αργιλώδη  εδάφη, καλά στραγγιζόμενα.
Μπορεί να αυξηθεί  και σε  πολύ φτωχά χώματα, αλλά όχι στη σκιά. Έχει βρεθεί και σε περιοχές όπως η Αλάσκα !!! αλλά τα φυτά  εκεί στα Βόρεια δεν κάνουν λουλούδια. Ανέχεται τους ισχυρούς ανέμους, τόσο τις καυτές όσο και τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά όχι την έκθεση στη  θάλασσα. Το φυτό είναι  κατάλληλο σε οποιοδήποτε έδαφος και κλίμα, και  ευδοκιμεί όπου και το καλαμπόκι (Zea mays). Ο πρώτος παγετός χαλάει τα κοτσάνια και τα φύλλα, αλλά οι κόνδυλοι μπορούν να αντέξουν στην ψύξη για μήνες. Φυτεύονται έξω στις μόνιμες θέσεις τους στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού όπως και οι πατάτες, σε βάθος 10 cm. και καλύπτονται με χώμα.  Η συγκομιδή των κονδύλων  γίνεται στο τέλος του φθινοπώρου ή το χειμώνα  Αν συγκομιστούν  νωρίς, θα πρέπει  να αποθηκευτούν  καλυμμένοι με άμμο ή χώμα, έτσι ώστε να αποκλειστούν από το φως και τον αέρα , διαφορετικά θα πάρουν ένα σκούρο χρώμα. Οι κόνδυλοι είναι αρκετά μεγάλοι, γίνονται μέχρι 10 εκατοστά  σε μήκος , αλλά τείνουν να μαυρίζουν και να χάνουν την υγρασία τους όταν μένουν εκτεθειμένοι, έτσι είναι καλύτερο να αφήνονται στο έδαφος και να συγκομίζονται όταν χρειάζονται Μπορούν να μείνουν στο έδαφος  έως  και 20 εβδομάδες.Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 1 - 2 kg ανά τετραγωνικό μέτρο.Στο τέλος του καλοκαιριού, κόβουμε  τα  μακριά κοτσάνια και όποια  λουλούδια έχουν μείνει. Τα φυτά κινδυνεύουν  κυρίως από τους γυμνοσάλιαγκες.
 Σε κάθε περίεργο κομμάτι  εδάφους,  που είναι ακατάλληλο για άλλα λαχανικά, ο  ηλίανθος ο κονδυλόριζος  θα δώσει πάντα μια καλή σοδειά.  Όταν τα φυτά φτάσουν περίπου το ένα μέτρο, χρειάζονται στήριξη ή κάποιο ανάχωμα γύρω από τη βάση  τους διαφορετικά γέρνουν και μπορεί να σπάσουν.
Σαν είδος μπορεί να δράσει σαν ζιζάνιο για άλλες καλλιέργειες αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, καθώς ακόμη και ένα μικρό κομμάτι της ρίζας θα εξαπλωθεί άναρχα αν αφεθεί στο έδαφος. Είναι επιθυμητό να αλλάζει το έδαφος που σπέρνονται οι κόνδυλοι κάθε τρία χρόνια, γιατί όταν παραμένουν στο ίδιο σημείο πολύ καιρό, χάνουν σε μέγεθος και ποιότητα.
Η ρίζα με κόνδυλο
Βρώσιμα μέρη: Οι  κόνδυλοι   τρώγονται ωμοί ή μαγειρεμένοι.Αναπτύσσουν μια ευχάριστη γλυκύτητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά αν συλλεχθούν μετά από  παγετούς. Διαφορετικά είναι καλύτεροι ψημένοι, και μπορούν να μαγειρευτούν  όπως και οι πατάτες. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατό τους. Έχουν παρόμοια  υφή, αλλά πιο γλυκιά γεύση. Κομμένοι -ωμοί-σε λεπτές φέτες, είναι κατάλληλοι  για  σαλάτες.Ψημένοι και αλεσμένοι, είναι ένα υποκατάστατο  του καφέ. Σαν πουρές  συνοδεύουν όμορφα  ψητά κρέατα.
Οι υδατάνθρακες που περιέχουν οι κόνδυλοι έχουν  την τάση να  μαλακώνουν πολύ όταν  βράζουν, και διατηρούν καλύτερα την υφή τους αν ψηθούν στον ατμό.
Μπαίνουν σαν γέμιση σε πίτες  αλμυρές ή γλυκές με φρούτα, τζίντζερ, σταφίδες, κ.ά.
Ηλίανθος ο κονδυλόριζος
Οι κόνδυλοι είναι πλούσιοι σε ινουλίνη, ένα άμυλο που το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει, έτσι παρέχουν κορεσμό χωρίς πολλές θερμίδες.Όμως  μπορεί να προκαλέσουν τυμπανισμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, γαστρικό άλγος. Μερικοί άνθρωποι δεν είναι καθόλου  ανεκτικοί  στην ινουλίνη, και θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την ποσότητα. Αντίθετα με τους περισσότερους κονδύλους, αλλά όπως και με άλλα φυτά της οικογένειας Asteraceae (συμπεριλαμβανομένης της αγκινάρας), οι κόνδυλοι του ηλίανθου αποθηκεύουν τους υδατάνθρακες σαν ινουλίνη (δεν πρέπει να συγχέεται με την ινσουλίνη), αντί  αμύλου.Γι'αυτό το λόγο χρησιμεύουν σε πολλά τρόφιμα σαν σημαντική πηγή διαιτητικών ινών,και ως υποκατάστατο ζάχαρης. Η καθαρή ινουλίνη έχει μια γλυκαντική ισχύ 30% αυτής της ζάχαρης και  «προφίλ γλυκύτητας» πολύ όμοιο με τη ζαχαρόζη.
Αναφέρεται  πως έχει χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικό, αφροδισιακό, χολαγωγό, διουρητικό, σπερματοπαραγωγό, τονωτικό, και ήταν μια λαϊκή θεραπεία για το διαβήτη και  τους ρευματισμούς, όπως και ο Ηλίανθος τα παλιότερα χρόνια.
Ο Ηλίανθος παρέχει 650 mg καλίου ανά 1 φλιτζάνι (150γρ) ή μερίδα. Έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, φυτικές ίνες(12%)  νιασίνη, θειαμίνη, φώσφορο και χαλκό.
Στη  Γερμανία, μεγάλες ποσότητες  της ρίζας   χρησιμοποιούνται για να παράγουν ένα είδος μπράντυ που ονομάζεται " Topinambur " ή " Rossler". με άρωμα  φρουτώδες και  ελαφρώς γλυκιά γεύση.
Rossler
Οι βολβοί πλένονται και ξηραίνονται σε φούρνο πριν από τη ζύμωση και την απόσταξη.
Άλλες χρήσεις
Οι κόνδυλοι  χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία για την παραγωγή αλκοόλ(λέγεται ότι είναι καλύτερης ποιότητας από των ζαχαρότευτλων)
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζωοτροφή, αλλά θα πρέπει  πρώτα να πλένονται πριν δοθούν  στα περισσότερα ζώα, εκτός από τους χοίρους που τους τρώνε απευθείας από το έδαφος.
Τα φυτά είναι μια καλή πηγή βιομάζας.
Εδώ μια άγρια ποικιλία.
Από τους Ινδιάνους  της Βόρειας Αμερικής  έχουν καλλιεργεί ως τρόφιμα από την αρχαιότητα , και συνεχίζουν έως σήμερα. Στην Ευρώπη τους γνωρίσαμε εδώ και 300 χρόνια ,κυρίως σαν φυτό κήπου και όχι σαν τροφή.
Στη δεκαετία του 1980 στις ΗΠΑ, έγινε μια προσπάθεια εκτεταμένης καλλιέργειας της αγκινάρας της Ιερουσαλήμ και  μεγάλες εκτάσεις φυτεύτηκαν από τους αγρότες στις μεσοδυτικές πολιτείες. Όμως το αγοραστικό κοινό δεν ανταποκρίθηκε  και η μικρή ανταπόκριση στην αγορά  των κονδύλων είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να χάσουν τις οικονομίες τους.
Το φυτό όπως είναι φυσικό απέκτησε μια "κάποια" κακή φήμη.
****
Η ινουλίνη είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης που παράγεται από πολλά είδη φυτών, κυρίως από ρίζες ή ριζώματα. Πρόκειται για ένα συστατικό με ήπια γλυκιά γεύση,που χρησιμοποιείται συχνά πλέον στα επεξεργασμένα τρόφιμα ως υποκατάστατο της ζάχαρης, και ως διαιτητικό συμπλήρωμα.
Τα οφέλη της  για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά, αφού συντελεί στην απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου, ενώ βοηθά και στην ανάπτυξη φυσικών βακτηρίων του εντέρου. Επιπλέον, η χρήση της  δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και θεωρείται κατάλληλη ουσία για τους διαβητικούς.  Άλλες μελέτες για τον μεταβολισμό των λιπιδίων έχουν επισημάνει μια αξιοσημείωτη μείωση των ολικών τριγλυκεριδίων και μια βελτίωση της σχέσης μεταξύ της χοληστερόλης HDL και χοληστερόλης LDL, όπου χορηγήθηκαν  ακόμη και σχετικά μικρές ποσότητες ινουλίνης.
Γνωστά φυτά με υψηλές συγκεντρώσεις ινουλίνης είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, η πικραλίδα, ο ηλίανθος και η κολλιτσίδα.Πηγή: http://www.medisense.gr/diet/inoylini.html
Σημειώσεις: Οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται  εδώ, έχουν ως μοναδικό στόχο  να δημιουργήσουν το ερέθισμα στον αναγνώστη  να γνωρίσει τις χρήσιμες ιδιότητες κάποιων φυτών. Η αναφορά στις φαρμακευτικές τους ιδιότητες είναι μόνο ενδεικτική και δεν αποτελεί  συμβουλή. Όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τα φυτά σαν βότανα, θα πρέπει να απευθύνεται  σε καλά εκπαιδευμένους ιατρούς.
Εικόνες και πηγές
http://en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_artichoke
http://estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/853/1/ptyx.f.b..pdf
http://www.avogel.gr/pflant-encyclopaedia/helianthus.php
Γράψτε ένα σχόλιο.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ανακύκλωση και βιοκαύσιμα.


Συνέχεια από εδώ : Το λουλούδι του ήλιου
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με ηλίανθο σχεδόν διπλασιάστηκαν την τελευταία διετία στη χώρα μας λόγω της μεγάλης ζήτησης  του προϊόντος. Οι τελευταίες εξελίξεις με τη διάδοση της συμβολαιακής καλλιέργειας του φυτού, μπορούν να εξασφαλίσουν στους αγρότες ένα  εισόδημα, και να συμβάλλουν στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Κι αυτό γιατί  το βιοντίζελ είναι μη τοξικό, δεν περιέχει αρωματικές ενώσεις, και οι εκπομπές του σε διάφορους  ρυπαντές(οξείδια του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, άκαυστοι υδρογονάνθρακες, αιθάλη), κατά την καύση του είναι πολύ χαμηλές.
Πλεονεκτήματα
Το Βιοντίζελ είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα οχήματα ή μηχανές που καταναλώνουν πετρέλαιο. Για την παραγωγή του, χρησιμοποιούνται κυρίως φυτά αγροτικής παραγωγής αλλά και ζωικά λίπη, παραπροϊόντα καλλιεργειών, ακόμα και τηγανισμένα λάδια.
Και τα καμένα λάδια είναι χρήσιμα!!
Η συλλογή και σωστή διαχείριση των καμένων τηγανόλαδων, έχει μεγάλη σημασία για την προστασία του περιβάλλοντος, και του υδροφόρου ορίζοντα. Η χρήση τους στην παραγωγή βιοντίζελ βοηθάει το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας, καθώς το βιοντίζελ το οποίο παράγεται μειώνει την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου κατά 88% σε σχέση με το συμβατικό ντίζελ, συμβάλει στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας μέσω της μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου, και στην αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τη συλλογή και  τη μετατροπή του. Ακόμη, το βιοντίζελ  εκτός του ότι εμφανίζει παρόμοιες φυσικοχημικές ιδιότητες με το συμβατικό ντίζελ, σε κάποια σημεία έχει  καλύτερα χαρακτηριστικά από αυτό, όπως μεγαλύτερο σημείο ανάφλεξης οπότε είναι ασφαλέστερο στη χρήση, μικρότερη ποσότητα θείου αλλά μεγαλύτερη λιπαντική ικανότητα λόγω του οξυγόνου που περιέχει και μεγαλύτερο αριθμό κετανίου.
 Όπως δείχνουν οι έρευνες, η καύση του βιοντίζελ δεν αυξάνει το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (το οποίο είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου)
ΕΛΠΕ
Σήμερα, κύριοι αγοραστές του βιοντίζελ  που παράγεται στη χώρα μας είναι  τα Ελληνικά Διυλιστήρια ΕΛΠΕ και η Motor Oil. Στα  διυλιστήρια γίνεται η ανάμειξη του βιοντίζελ με το συμβατικό ντίζελ.


Τι συμβαίνει με τα τηγανόλαδα;

Όταν ένα λίτρο τηγανόλαδο μπει στο νερό, απλώνεται σε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού οπότε κάθε
οργανισμός που θα πιει από αυτό θα «εμπλουτίσει» με χρησιμοποιημένο λάδι την τροφή του. Έτσι τα «τρανς» λιπαρά εισβάλλουν στη διατροφική αλυσίδα προκαλώντας καρκινοπάθειες.
Το πρόβλημα ξεκινάει από την κουζίνα του σπιτιού ή του καταστήματος και τη συνήθεια να αδειάζουμε το τηγανισμένο λάδι στο νεροχύτη και από εκεί να οδηγείται είτε στη θάλασσα μολύνοντάς την, είτε στους βιολογικούς καθαρισμούς προκαλώντας προβλήματα. Διότι, αν δεν προηγείται λιποσυλλέκτης και το λάδι μπει κατ’ ευθείαν στον βιολογικό καθαρισμό, σκοτώνονται τα ένζυμα που καθαρίζουν το νερό και πολλαπλασιάζεται το κόστος λειτουργίας του συστήματος. Όμως, αυτή είναι μία μόνο πτυχή του προβλήματος της ανεξέλεγκτης διάθεσης του μαγειρικού λαδιού.Όταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές, βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές, ενώ
αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στα υπόγεια υδροφόρα συστήματα. 
Εκεί καταλήγει και από τις ταβέρνες, που φροντίζουν να το «ξεφορτωθούν» σ’ ένα λάκκο – η περιφέρεια υποφέρει από αυτή την πρακτική. 
Πριν όμως ρίξουμε την αποκλειστική ευθύνη στους πολίτες, ας θυμηθούμε ότι η Πολιτεία θέσπισε τον σχετικό νόμο στο τέλος του 2005, οπότε οι εταιρείες
που δραστηριοποιούνται στο χώρο ξεκίνησαν δειλά – δειλά το 2006.
 Μέχρι τότε η διάθεση στην πίσω αυλή και στη χωματερή ήταν… μονόδρομος.Πηγή 



Βιοκαύσιμα λοιπόν από τα καμένα λάδια
Τώρα, μας δίνεται η δυνατότητα ακόμη και να τα ανταλλάξουμε  με  βιοντίζελ.
Πολλές οι κινήσεις που υπάρχουν, και από ιδιώτες, και  από Δήμους.
Θα αναφέρουμε ενδεικτικά (1)κάποιες απ'αυτές.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το τμήμα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)  του  ΑΠΘ, και την Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να συλλέγουν και να μετατρέπουν σε  βιοκαύσιμα τα  λάδια των εστιατορίων  που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. Το βιοκαύσιμο που θα παραχθεί  θα κινήσει  αρχικά ένα όχημα του δήμου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη συλλογή του ανακυκλώσιμου λαδιού.



Με το μότο  «Ανακυκλώστε τα καμένα λίπη και σπορέλαια της κουζίνας σας, αντί να τα πετάτε στο νεροχύτη σας», ο κ.Αντώνης Χατζηανδρώνης, έκανε την οικολογική συνείδησή του επάγγελμα και πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ξεκίνησε μια επιχείρηση ανακύκλωσης καμένων λιπών – σπορέλαιων. Η  εταιρία συλλέγει τα δοχεία από τα εστιατόρια και αφήνει κάποια άδεια μέχρι την επόμενη παραλαβή τους, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος. «Πρόκειται για μια  απλή διαδικασία, που όμως χρειάζεται οργάνωση και σωστό συντονισμό, κυρίως για να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι ποσότητες από τα εστιατόρια και τους χώρους μαζικής εστίασης», αναφέρει ο κ. Χατζηανδρώνης.«Από την άλλη πρόκειται για μια πράξη αμιγώς οικολογική, καθώς είναι κρίμα να πετάμε στη φύση όλα αυτά τα λιπαρά κατάλοιπα, αφού μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε».Στις ευρωπαϊκές χώρες,  λειτουργούν δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν να συλλέξουν τα καμένα λίπη των χώρων μαζικής εστίασης. Το κράτος εκεί υποχρεώνει τους επαγγελματίες της μαζικής εστίασης να στέλνουν τα καμένα λίπη προς ανακύκλωση. Στην Ελλάδα λειτουργούν λίγες σε αριθμό επιχειρήσεις, εκ των οποίων μια είναι αυτή του κ. Χατζηανδρώνη 
Ο χώρος  της ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων είναι ακόμα μικρός αλλά αναπτυσσόμενος. Οι δυο πιο δραστήριες εταιρίες είναι η Revive και η Σέλας Ανακύκλωση.



Από τον Ιανουάριο του 2010 προωθούμε συστηματικά την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων λαδιών και επιβραβεύουμε για κάθε μπουκάλι χρησιμοποιημένου λαδιού με ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό. Καταφέραμε να συλλέξουμε 22.155 λίτρα, ενώ για το 2011 μέχρι και σήμερα έχουμε ήδη συλλέξει 19.533 λίτρα.
Για την επιβράβευση της ανακύκλωσης του λαδιού, έως σήμερα
έχουμε δώσει σε πελάτες μας 25.680 εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού 1,5 λίτρου λέει ο κ.Χαλκιαδάκης που ξεκίνησε το σύστημα ανακύκλωσης μαγειρικών λιπών το 2009 με πολύ μικρή ανταπόκριση στην αρχή. Η εταιρεία εδώ



Πριν από μία περίπου  τετραετία ο  δήμαρχος Μελιβοίας Αντώνης Γκουντάρας  αποφάσισε, σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης Revive, να δραστηριοποιηθεί στη συγκέντρωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και τη διάθεσή τους στην παραγωγή βιοκαυσίμων.
Όπως υπογραμμίζει ο Β. Γκουντάρας, «τα περισσότερα καμένα τηγανόλαδα κατέληγαν στις αποχετεύσεις ή στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα  στο περιβάλλον αλλά και στις αποχετεύσεις». Τι σημαίνει αυτό; Το λάδι έχει την ιδιότητα να απλώνεται σε ένα λεπτό στρώμα και να καλύπτει τεράστιες ποσότητες νερού. Το νερό κάτω από το λάδι σταματάει να οξυγονώνεται και έτσι οι αερόβιες διαδικασίες σταματούν. Αυτό έχει πολύ δυσμενή επίδραση στην καλή λειτουργία ενός βιολογικού καθαρισμού, ακόμα και σε έναν κοινό βόθρο.
Δίνεις 4 λίτρα καμένο λάδι παίρνεις 3,5 βιοντίζελ
Τα οφέλη; Μεγάλα και για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη: για παράδειγμα, κάποιος ιδιώτης θα μπορεί να πηγαίνει στο δήμο ένα μπουκάλι από καμένα μαγειρικά λάδια και λίπη, χωρητικότητας 4 λίτρων, και θα παίρνει -εν είδει ανταποδοτικού οφέλους- βιοντίζελ 3,5 λίτρων, δηλαδή περίπου το 85% του προϊόντος που ανακυκλώνει. Πρόσφατα ο δήμαρχος του Δήμου Αγιάς, προχώρησε στην  αγορά  ενός αυτόματου μηχανήματος (πιλοτική εφαρμογή), αξίας περίπου 6.000-7.000 ευρώ, για να μετατρέπει ο ίδιος ο δήμος  τα κορεσμένα λίπη σε βιοντίζελ. Σύμφωνα με το δήμαρχο, η ανακύκλωση λαδιού  που γινόταν μέχρι τώρα «αφορούσε τα υπολείμματα  κυρίως από τους χώρους εστίασης. Πλέον,  θα μπορεί να γίνεται και για τα οικιακά τηγανόλαδα και λίπη. Το βιοκαύσιμο  που θα παράγει ο δήμος ,θα χρησιμοποιείται  «είτε στα οχήματα του δήμου είτε θα μοιράζεται στους αγρότες ».Πηγή. 
Το παράδειγμα του Δήμου Αγιάς, ακολουθούν και  άλλοι όπως  ο Δήμος Θάσου (αλλά μόνο για ένα μικρό ποσοστό των καμένων λαδιών από τις επιχειρήσεις εστίασης ,που προς το παρόν  αντιστοιχεί περίπου στο 20% του συνολικά παραγόμενου στο νησί).
Ο Δήμος Μεσολογγίου, οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Κοζάνης και Βοΐου, έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το εργαστήριο Θερμικών Συστημάτων και Βιοκαυσίμων του τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ή με ιδιώτες .
Ενδιαφέρον για συνεργασία με το ΤΕΙ έχουν εκδηλώσει ακόμη οι δήμοι Μεταμόρφωσης και Εορδαίας.Το βιοντίζελ που παράγεται από το ανακυκλωμένο λάδι στο ΤΕΙ Κοζάνης «επιστρέφεται» στους δήμους  και χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σχολικών κτηρίων.
Με λίγο από το χρόνο  μας μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε στην ανακύκλωση  λαδιού(2).
Υπάρχουν εταιρείες  που τοποθετούν  δωρεάν κάδο συλλογής στις πολυκατοικίες για τα χρησιμοποιημένα λάδια των ενοίκων, και τον αδειάζουν με ένα απλό τηλεφώνημα.
Αν είστε διαχειριστής πολυκατοικίας επικοινωνήστε μαζί τους, και θα σας δώσουν την προσφορά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εταιρεία  pegasusrecycle.gr. ,η  οποία ανταλλάσσει τις ποσότητες λίπους και τηγανελαίου, με σπορέλαια. E-mail: office@pegasusrecycle.gr
(1)Δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
(2)Ακόμη,τα καμένα λάδια αξίζει να συλλέγονται για την παρασκευή σπιτικού σαπουνιού.Πολλές οι σχετικές δράσεις, αλλά και οι συνταγές στο ίντερνετ.
Συνεχίζεται.
Εικόνες