Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Χρήσιμες διευθύνσεις διακίνησης αρωματικών φυτών και αγροτικών εμπορευμάτων

 Μετά  τα απανωτά σοκ πότε της τρόικας και πότε της κυβέρνησης που βρήκαν  τους περισσότερους μουδιασμένους, οι  Έλληνες άρχισαν να αντιδρούν και να απαντούν στα νέα δεδομένα με διάφορους τρόπους, πολιτικούς ή άλλους. Πολύς κόσμος άρχισε να συσπειρώνεται και ένα πρώτο βήμα ήταν η δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης  και εναλλακτικής οικονομίας σε όλη την Ελλάδα, όπως το κίνημα χωρίς μεσάζοντες που συνεχίζει να έχει μεγάλη απήχηση, το κίνημα αντίσταση στις γειτονιές και άλλα. Πολλές είναι σήμερα οι κινήσεις που αναπτύσσονται σε κάθε  πόλη, οι οποίες διευκολύνονται από το ίντερνετ αλλά και τις κοντινές αποστάσεις.
 Όμως, ένας τομέας με μεγάλες ελλείψεις ακόμη και σήμερα που ο κόσμος αναζητά σαφήνεια και απαντήσεις, είναι ο αγροτικός. Πολύ συχνές οι σχετικές συζητήσεις σε όποιο κάλεσμα κι αν παραβρεθούμε, αλλά και  οι ερωτήσεις που προσελκύουν αναγνώστες σε αυτό το ιστολόγιο.
 Στα αγροτικά θέματα, όπως τα αρωματικά φυτά και τις εναλλακτικές καλλιέργειες υπάρχουν ακόμη μεγάλες ασάφειες, και αντικειμενικές δυσκολίες για όποιον αποφασίζει να ασχοληθεί σοβαρά.
Σε κάθε  μας επαφή,  διαπιστώνουμε την μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει για τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί ο ενδιαφερόμενος, και τα διάφορα προγράμματα που μπορεί να συμμετάσχει και να επωφεληθεί.
Οι συχνότερες ερωτήσεις είναι συνήθως δύο.
Που θα πουλήσω;
Πως θα ξεκινήσω;
Δυστυχώς συνοπτικές απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα,κι αυτό διότι οι περισσότεροι δεν έχουμε πια καμιά ουσιαστική επαφή με την γη, λησμονήσαμε τις απαιτούμενες γνώσεις και επιδεξιότητες. Ακόμη, τα  χρόνια της εντατικής γεωργίας  χάθηκε πλήθος ζωικών και φυτικών ειδών, με αποτέλεσμα σήμερα οι άνθρωποι που θέλουν να ξεκινήσουν την παραγωγή κάποιου είδους, να δυσκολεύονται να προμηθευτούν το απαιτούμενο πολλαπλασιαστικό  πρώτο υλικό.
Για να υπάρξουν  σωστές απαντήσεις, είναι επίσης απαραίτητος ένας διαχωρισμός, όπως:
Αυτός που ρωτάει είναι αποκλειστικά αγρότης;
Είναι άνθρωπος της πόλης που θέλει να αξιοποιήσει κάποια κτήματα που έχει,
 ή είναι άνθρωπος της πόλης  που θέλει να κάνει μια μικρή καλλιέργεια στον κήπο του ή την ταράτσα του; Σε κάθε περίπτωση οι απαντήσεις είναι διαφορετικές.
Το σημερινό κείμενο απευθύνεται στους αγρότες.
Προμηθευτές, και σχετικές διευθύνσεις διακίνησης.
Κατάλογος  ενεργών επιχειρήσεων στις ιστοσελίδες της Ε.Ε.
Εδώ, θα βρείτε   λίστα  προμηθευτών, παραγωγών και διανομέων που αντιστοιχούν στην αναζήτηση  «  Αρωματικά φυτά »  και  « Μεταποίηση τροφίμων ».Σήμερα υπάρχουν διευθύνσεις από  41 επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές  διακινούν  αγροτικά προϊόντα και συσχετίζονται  με  λέξεις κλειδιά: Μπαχαρικά, ιατρικά και αρωματικά φυτά, αποξηραμένα φυτά, μείγματα για τη βιομηχανία του κρέατος, εκχυλίσματα, αρώματα, και άλλα. Όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια θα πρέπει να έχουν κάνει πρώτα σχετική έρευνα ώστε να διαπιστώσουν  το πιθανό ενδιαφέρον των διακινητών, την τιμή πώλησης αυτού που θέλουν να παράγουν, την  χαμηλότερη και υψηλότερη σε όγκο παραγγελία, τις ζητούμενες  ποικιλίες,  πιστοποιήσεις ,κ.ά., ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων που θα διαθέσουν την παραγωγή τους.
Στην κεντρική ιστοσελίδα ,υπάρχει κατάλογος Προμηθευτών ανά χώρα. Παράδειγμα:
Κατάλογος επιχειρήσεων μεταποίησης τροφίμων Αίγυπτος :
Κατάλογος επιχειρήσεων αρωματικών φυτών και μεταποίησης τροφίμων Ελλάδα 
http://www.europages.gr/katalogos-epikheiriseis/did-Alim02/hc-02666N/cc-GRC/apotelesmata.html
Από εκεί μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει την έρευνά του,  ώστε να  δει που θα διαθέσει την παραγωγή του, αλλά και σε πια τιμή πωλούν  τα αντίστοιχα προϊόντα οι παραγωγοί άλλων χωρών. Η έρευνα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο, για να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση.
Απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει, και αν κάποιος καταλήξει σε προσυμφωνημένο παραγωγικό συμβόλαιο, συνήθως πουλά χωρίς μεγάλο κέρδος, εξασφαλίζει όμως  τα έξοδά του και την απορρόφηση της παραγωγής του.Ακόμη δείτε εδώ:
Χρήσιμες ιστοσελίδες Πληροφόρησης για Επιχειρήσεις και Αγρότες.(κάντε κλικ)
Και τις Αγροτικές Διευθύνσεις  εδώ:
Χρήσιμες Διευθύνσεις Αγροτικής Έρευνας πρώην ΕΘΙΑΓΕ.(κάντε κλικ)
Το EUFIC
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC) παρέχει πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα τροφίμων, την υγεία και  τη διατροφή, προς στους επαγγελματίες υγείας και διατροφής, στα μέσα ενημέρωσης, τους εκπαιδευτικούς και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούν να τις καταλάβουν οι καταναλωτές.
Εκεί θα βρούμε πολλές πληροφορίες για τις ετικέτες, τη νομοθεσία και άλλα.
http://www.euficorg. (μόνιμο σύνδεσμο προς αυτόν τον ιστότοπο θα βρείτε κάτω από τις ετικέτες του blog)

Οι σελίδες της Ε.Ε δεν είναι οι μόνες πηγές πληροφόρησης.

Υπάρχουν Διεθνείς οίκοι που διακινούν μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων,και επιβάλλονται μέσω των τιμών και των πιστοποιήσεών τους. Έχουμε αναφερθεί σ' αυτές σε παλιότερα κείμενα,όπως π.χ,για τη Στέβια (κάντε κλικ)
Εκεί λοιπόν γράφαμε,πως:
Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να παράγετε ένα προϊόν με μικρότερο κόστος από τον Ινδό, τον Γκανέζο, τον Κινέζο και τον Παραγουανέζο αγρότη, με τις ευχές μας ξεκινήστε από αύριο....
Και δεν είναι υπερβολή αν πρόκειται για κάποιο συμβατικά παραγόμενο προιόν, αλλά η πικρή αλήθεια της  Παγκοσμιοποίησης.
Έχετε υπόψιν αυτές τις διευθύνσεις:
Συναλλαγές με σιτηρά, ελαιούχους  σπόρους,και ζωοτροφές.
http://www.cargill.com/worldwide/greece/index.jsp
http://www.purecircle.com/about-stevia.
Εδώ, μπορείτε να δείτε πόσο πωλούνται στη λιανική τα μπαχαρικά,και τα αρωματικά φυτά: www.alibaba.com
Αν αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο η τοπική αγορά,τότε πολλές από τις  ερωτήσεις σας θα πρέπει να απαντηθούν από τις κατά τόπους Νομαρχίες και τα Επιμελητήρια όσον αφορά την διακίνηση και τα σημεία πώλησης, και τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής.
Ακόμη: Δωρεάν οικονομικές, νομικές και καλλιεργητικές συμβουλές προς τους αγρότες είχε υποσχεθεί πως θα παρέχει (κάντε κλικ) η ΓΕΣΑΣΕ  http://www.gesase.gr
Δείτε διευθύνσεις από παλιότερες αναρτήσεις  εδώ:
Χρηματοδοτήσεις για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
Αυτή τη στιγμή ενεργά προγράμματα υπάρχουν κυρίως για την μεταποίηση.
Πληροφορίες εδώ:http://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=466
Περισσότερα εδώ: http://www.antagonistikotita.gr/greek και, www.efepae.gr,και,
 www.ependyseis.gr.
ΠΑΣΕΓΕΣ
Λειτουργεί πλέον στο διαδίκτυο η ειδησεογραφική πύλη της ΠΑΣΕΓΕΣ  στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.paseges.gr, όπου, αποτυπώνονται καθημερινά οι τρέχουσες εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,και παρέχεται  έγκυρη  πληροφόρηση σε πλήθος θεμάτων.
Δεν ξεχνάμε ακόμη την νέα μορφή επιχείρησης,την  ΙΚΕ
Εδώ τα σχετικά αρχεία
1-http://www.dikaiologitika.gr/images/IKE.pdf
2-http://www.dikaiologitika.gr/images/IKE2.pdf

Για τους αγρότες, πρόσφατες εξελίξεις.
Ανακοίνωση. 
To Μελισσοκομικό Κέντρο ΠΑΣΕΓΕΣ-Αττικής, με σχετική του ανακοίνωση, ενημερώνει τους μελισσοκόμους της Περιφέρειας Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Αθηνών, Ανατολικής και Δυτικής
Αττικής) ότι συνεχίζονται οι δράσεις «Αντικατάσταση κυψελών» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» για το έτος 2013.
 «Παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις παραπάνω δράσεις να καταθέσουν τις αιτήσεις τους  στο Μελισσοκομικό Κέντρο ΠΑΣΕΓΕΣ- ΑΤΤΙΚΗΣ.
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 7717296».
Το Επιμελητήριο Κιλκίς καλεί σε ημερίδα με θέμα.
"Η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών"
 την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου. στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα «Β. Σεργιαννίδης» του Επιμελητηρίου. Πηγή:Agronews
Η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών 
Οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Οι επιδοτήσεις μετά το 2014».
Την Παρασκευή, 22 Φεβ 2013, στις 19.00, στον χώρο «Κεντρικόν» στο Πενθελινό του Δήμου Σερρών,με αφορμή την τελευταία πρόταση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου (Ιαν 2013).
Μεταφορά τεχνογνωσίας για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών
Ομάδα πρωτοβουλίας, αποτελούμενη από 17 άτομα, με προοπτική να πάρει τη μορφή κάποιας ένωσης, συνέστησαν οι παραγωγοί και μεταποιητές αρωματικών φαρμακευτικών φυτών 
της Ελλάδας, σε πρόσφατη συνάντησή τους στο πλαίσιο της έκθεσης Ζωοτέχνια και μετά από πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).
Διαπιστώσεις από την agrigate.gr
 Οι αγρότες δεν έχουν προσέγγιση στην αγροτική έρευνα και τις Γεωργικές Εφαρμογές, δεν έχουν αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση και δεν έχουν κάποια συγκροτημένη υποστήριξη, όπως προβλέπεται να κάνουν τα τοπικά Επιμελητήρια ή  κάνουν τα Αγροτικά Επιμελητήρια.
Στην σημερινή Ελλάδα δηλώνουν εισοδήματα από αγροτικές πηγές 1.200.000 Έλληνες, εισπράττουν επιδοτήσεις από την Κοινή Γεωργική Πολιτική 850.000 περίπου, το «Μητρώο Αγροτών»
περιλαμβάνει 510.000 «αγρότες», οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (άνω 51% από αγροτικά) υπολογίζονται σε 320.000, ενώ οι αποκλειστικά αγρότες είναι περίπου 180.000 αγρότες. Φαίνεται
ότι το μέλλον των αγροτών και των Νέων Αγροτών εξαρτάται από τους 530.000 ψηφοφόρους (850.000-320.000) που εισπράττουν ενισχύσεις-επιδοτήσεις από την ΚΓΠ, οι οποίοι αλλοιώνουν τις
προοπτικές των επαγγελματιών αγροτών και νέων αγροτών.
Οι εισροές για την ΚΓΠ στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα μειωθούν κατά 10% περίπου την περίοδο 2014-2020.Παρόλα αυτά το κυρίαρχο πρόβλημα της Ελληνικής Γεωργίας δεν είναι η χρηματοδότησή της ή το κόστος παραγωγής της, αλλά η κατανομή της διαθέσιμης χρηματοδότησης, η αναγνώριση του
ρόλου του αγροτικού τομέα και η απολαβή του αγρότη, ως ποσοστό της ίδιας σημερινής τελικής τιμής καταναλωτή.
Όλο το κείμενο εδώ:
Δεύτερες σκέψεις και συμπεράσματα.
Οι παλιότεροι και μεγάλης ηλικίας αγρότες δεν έχουν ίντερνετ,και τίποτα από τα παραπάνω  δεν μπορεί να τους φανεί χρήσιμο. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Μένει λοιπόν στους νεώτερους που κατέχουν ηλεκτρονικές επιδεξιότητες, να καλύψουν "ανάποδα" το χάσμα των γενεών.
Ακόμη και ένας σε κάθε μικρό χωριό, μπορεί να βοηθήσει τον τόπο του "να ανθίσει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.