Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Σαπούνια μπουγάδες και εκδρομές



Sapindus saponaria fruits
Σήμερα θα μιλήσουμε για σαπούνια  και μπουγάδες. Το να μάθουμε να φτιάχνουμε σαπούνι μπορεί αρχικά να φαίνεται δύσκολο και ίσως να είναι. Έχει μυστικά, και θέλει χώρο.Θέλει κάποιο χρόνο και απαιτεί προσπάθεια. Είναι χόμπι, και μπορεί να γίνει  επάγγελμα.
Τα έξυπνα παιδιά του λυκείου Λεωνιδίου, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους της Χημείας και της Οικονομίας, παρασκεύασαν αγνά σαπούνια ελαιολάδου, κρεμοσάπουνα και σαμπουάν, με όμορφα χρώματα και αρώματα.
Τα σαπούνια αυτά, ελπίζουν να τους ενισχύσουν οικονομικά, ώστε να συγκεντρώσουν
τα χρήματα που θα χρειαστούν για την εκδρομή που ετοιμάζουν στον Βόλο.

Δείτε περισσότερα εδώ,και βοηθήστε αν σας είναι εύκολο:
http://poulithragr.blogspot.gr/2013/02/blog-post_3.html
Εδώ και πολλές δεκαετίες η οικιακή καθαριότητα είναι υπόθεση της χημικής βιομηχανίας. Οι λίγες πολυεθνικές εταιρείες που διακινούν την πλειονότητα  των απορρυπαντικών στην αγορά, υπόσχονται συνεχώς χαμηλές τιμές και «καθαριότητα που αστράφτει».
Το τίμημα είναι μεγάλο και όχι μόνο οικονομικό.
Ποιο είναι το όριο ανοχής  μας στις ουσίες αυτές; πόση μόλυνση προκαλούν; Απόλυτες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Οι περισσότεροι δεν έρχονται αντιμέτωποι με τόσο ανησυχητικά συμπτώματα ώστε να θορυβηθούν.
Οι έρευνες όμως δείχνουν ότι οι πολλές χημικές ουσίες που κυριαρχούν πια στη ζωή μας έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα συστήματα του οργανισμού μας.

Και συχνά ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας είναι το δέρμα!!!

Το ευχάριστο είναι πως σήμερα πολλοί άνθρωποι  άρχισαν να αλλάζουν  συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους αν και αυτό δεν έγινε μέσω της ένταξης  τους σε γνωστά "οικολογικά κινήματα".
Οι γυναίκες ειδικά που φτιάχνουν καλλυντικά σώματος και προσώπου και καθαριστικά, αυξάνονται και πληθύνονται. Ένας οργασμός δημιουργικότητας και ανταλλαγής συνταγών συμβαίνει στο ίντερνετ και αλλού. Ευτυχώς δεν χάθηκαν όλα όσα η παράδοση μας κληρονόμησε, και πια μπορούμε να μιλάμε χωρίς να ντρεπόμαστε για τις φυσικές μάσκες προσώπου από τις συνταγές της γιαγιάς,  για τις  θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και για τα καθαριστικά μας από σόδα, βόρακα ή ξύδι.
Άλλοι μπορεί να υποθέτουν πως είναι η νέα "τάση"και θα σβήσει κι αυτή με το πέρασμα του χρόνου όπως και τόσες άλλες. Εγώ προβλέπω πως το κίνημα "φτιάχνω μόνος μου" ήρθε και θα μείνει.
Όποιος  έχει δοκιμάσει μια δυο φορές ένα φυσικό (και  οικονομικό) προϊόν είτε μάσκα προσώπου είτε  λοσιόν ή σαπούνι,δύσκολα θα πειστεί να ξαναγυρίσει στη χημεία.
 Στο ξεκίνημα αυτής της τάσης την δεκαετία του 80, υπήρχαν κάποια θέματα που σήμερα λύθηκαν προς όφελος των καταναλωτών. Ένα από αυτά, ήταν  η έλλειψη καλής μυρωδιάς των χειροποίητων προϊόντων (σαπουνιών σαμπουάν και άλλων). Σήμερα με την διάδοση των αιθέριων ελαίων και την εύκολη προμήθειά τους, αυτό το σημείο ξεπεράστηκε, και τα προϊόντα εμπλουτίζονται και με τις ιδιότητες  των ελαίων.
Μάθετε να κάνετε μόνοι σας  καθαριστικά και σαπούνια είτε για δική σας χρήση είτε για να διαθέσετε εμπορικά.
Πως φτιάχνουμε το δικό μας σαπούνι;
Οι πιο δημοφιλείς τρόποι παρασκευής χειροποίητου σαπουνιού είναι η κρύα μέθοδος και η ζεστή.
Και οι δύο μέθοδοι είναι εξ'ίσου καλές και δίνουν άριστα αποτελέσματα.
Ας δούμε τι χρειαζόμαστε.
Στο "Χειροποίημα" θα βρείτε πλήρη οδηγό για τη παρασκευή σπιτικού σαπουνιού με τη μέθοδο της ψυχρής σαπωνοποίησης, τα απαραίτητα εργαλεία  και λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας.
http://xeiropoihma.blogspot.com/2011/11/blog-post_3032.html
Το ίδιο και εδώ:
http://koutali.gr/el/soap/82-soap-making
Ένα από τα πολλά βίντεο που υπάρχουν στο youtube(το επέλεξα,όπως και το επόμενο)
Σπιτικό σαπούνι  με την  ψυχρή μέθοδο

http://www.youtube.com/watch?v=S0jYs6colrY&feature=related
Το παραδοσιακό σαπούνι γίνεται  από  λάδι  ελιάς και ποτάσα.
Το επόμενο βίντεο προέρχεται από  μια δράση του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά.
 Η κυρία Ελπίδα και η κυρία Γεωργία παρασκευάζουν αγνό σαπούνι και τα παιδιά παρακολουθούν τη διαδικασία.Και μην ξεχάσουμε,ένα μεγάλο μπράβο στον δάσκαλο.Δείτε το.

σαπούνι.mov
http://www.youtube.com/watch?v=wbBHKA8pwIM

Εδώ, φυσικό σαπούνι σε μεγάλες ποσότητες .
http://www.youtube.com/watch?v=L0R_r3ZhmuI&feature=related
Για όσους δεν θέλουν να εμπλακούν σε τέτοια χημικά "εγχειρήματα" υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι.
Καρποί με φυσικές σαπωνίνες,
και ρίζες που μπορούν να αντικαταστήσουν την ποτάσα.
Σαπωνάρια
Περισσότερα για τις σαπωνίνες και τις πολλές χρήσεις  της Σαπωνάρια σε επόμενο κείμενο.
Εικόνες και πηγές
http://www.omenzym.com/noci.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.