Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Μεταποίηση εσπεριδοειδών


Όπως γράφαμε σε προηγούμενο κείμενο εδώ με αφορμή την αναζήτηση ζαχαρωμένων φρούτων (εσπεριδοειδών συγκεκριμένα)στα κοντινά μας καταστήματα,συνειδητοποιήσαμε πως πολύ λίγοι είναι οι Έλληνες που ασχολούνται με αυτό τον τομέα. Αν υπάρχουν κάποιοι, η προβολή τους δεν βρίσκεται σε καλό επίπεδο.
Γλυκά του κουταλιού, ηδύποτα και μαρμελάδες, παράγονται από πολλές μικρές βιομηχανίες και από  Συνεταιρισμούς, αλλά τίποτα άλλο.
Ζαχαρωμένα φρούτα, αιθέρια έλαια, εκχυλίσματα, φρούτα σε σκόνη και  άλλα προϊόντα με εμπορικό ενδιαφέρον (όπως π.χ η εσπεριδίνη που έχει φαρμακευτικές εφαρμογές) είναι εισαγόμενα.
Τη στιγμή που η εσπεριδίνη είναι λέξη σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους, όποιος αναζητήσει πληροφορίες για το Acai Berry, θα βρει κείμενα και αφιερώματα παντού, και θα σχηματίσει την εικόνα πως πρόκειται για το απόλυτο προϊόν. Μια πανάκεια για την υγεία.
 Η καλλιέργεια αρωματικών  και άλλες νεόφερτες και πολλά υποσχόμενες ποικιλίες φυτών τραβούν το ενδιαφέρον των ανθρώπων που είτε έχουν κουραστεί να καλλιεργούν χωρίς να εισπράττουν το αντίστοιχο  του κόπου τους αντίκρυσμα, είτε μπαίνουν τώρα για πρώτη φορά στην παραγωγή και θέλουν να ξεκινήσουν με ότι μοιάζει να είναι "γνωστό" και αναφέρεται συχνά από  τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο τρόπος παραγωγής και διάθεσης των  αγαθών αποτελεί τον βασικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ζωή μιας κοινωνίας, ενώ  παράλληλα φανερώνει τη σχέση της  με το φυσικό περιβάλλον.
Πορτοκάλια
Αν ανατρέξει κανείς πίσω στο χρόνο, θα διαπιστώσει ότι παρά την τραγικότητα  της κατάστασης στα μετά ΔΝΤ χρόνια, πολύ λίγες αλλαγές έχουν γίνει σε αυτούς τους τομείς.
Οι δράσεις και τα χρήματα εξαντλούνται σε ημερίδες για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, ή σε  συναντήσεις και επιμόρφωση, αλλά αν χρειαστούμε ένα άρωμα ζαχαροπλαστικής θα πρέπει να το αγοράσουμε από την Κίνα  ή την Αμερική.
Είμαστε στον τέταρτο χρόνο της κρίσης και ακόμη το συζητάμε, και εισάγουμε τρόφιμα και αντικείμενα που θα μπορούσαμε να παράγουμε οι ίδιοι.
Που είναι οι καινοτομίες; Όταν μιλάμε για αειφόρο ανάπτυξη, τι ακριβώς εννοούμε;
Ακόμη και τώρα που οι νέοι μας αναγκάζονται να ξενιτευτούν δεν ταράζεται κανείς ;
Οι περισσότερες κρατικές και συνδικαλιστικές δομές υπόσχονται πληροφόρηση και καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Ταυτόχρονα έχουν χρηματοδοτηθεί με υπέρογκα ποσά γι'αυτό.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ για παράδειγμα στην ιστοσελίδα της, λέει πως παρέχει πληροφόρηση σε πλήθος θεμάτων, και πως ενημερώνει  καθημερινά για τις τρέχουσες εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. http://www.paseges.gr Το ίδιο και το ΕΘΙΑΓΕ, που έχει παραρτήματα σε όλη τη χώρα.
Πόσοι συμμετέχουν;

Εικόνα:www.americanspice.com
Αδυνατώντας να πιστέψω πως δεν έχουμε ελληνικές εταιρείες  που παράγουν σχετικά προϊόντα, αποφασίζω να επιμείνω, και ξεκινώ το ψάξιμο.
Φράση αναζήτησης
Ζαχαρωτά από πορτοκάλι
Βρίσκω
Στον ιστότοπο της All.biz
Χώρες-επιχειρήσεις
Αίγυπτος (39) Ουκρανία (9) Τουρκία (7) Ρωσία (7) Κίνα (6) Ινδία
Αλλάζω τη φράση αναζήτησης
Ζαχαρωμένα φρούτα
Βρίσκω
τις προηγούμενες χώρες, συν κάποιες ακόμη από την Μεσόγειο και την Αμερική.
Π.χ, Ζαχαρωμένα κίτρα  (240 γρ) Τιμή:$ 9,32
http://www.americanspice.com/paradise-candied-citron-bulk-8-oz/
Προσέξτε την τιμή!!!!
Αλλάζω τη φράση αναζήτησης
Εκχυλίσματα φρούτων
Βρίσκω τα ίδια αποτελέσματα.
Αποφασίζω να κοιτάξω στις  σελίδες της EUROPAGES
Η τοποθεσία  είναι μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα επικοινωνίας, που  σήμερα περιλαμβάνει περισσότερες από 2.000.000 επιχειρήσεις, με κατασκευαστές, παρόχους υπηρεσιών, χονδρεμπόρους ή διανομείς.
 Η προβολή  του περιεχομένου γίνεται σε 26 γλώσσες.
Η  www.europages.com δέχεται σε μηνιαία βάση περισσότερους από 4 εκατομμύρια  επισκέπτες που εξερευνούν τα δεδομένα που υπάρχουν. Η προβολή είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Οι επιχειρήσεις που εμφανίζονται στις σελίδες συνδυάζονται  με  λέξεις κλειδιά.Χρησιμοποιώ τις λέξεις: Γλασσαρισμένα φρούτα, Εκχυλίσματα φρούτων, Ζαχαρωτά
Βρίσκω σε
 -Γαλλία
- Ιταλία
- Λετονία
-Ισπανία
-Πορτογαλία
Πολλούς προμηθευτές και  παραγωγούς ζαχαρωδών, παγωτών, καραμελών, κ.τ.λ
-Ελλάδα;
Βρίσκω.
Την κουφετοποιία Χατζηγιαννάκη στον κλάδο των κουφέτων  αλλά χωρίς ζαχαρώδη  προϊόντα .
Γράφει: Προμηθευτής: σε κουφέτα | σοκολατοειδή | ασημένια κουφέτα -σοκολατάκια | λευκή γάλακτος | κουφέτα σοκολάτας .. http://www.hatziyiannakis.g
Την  BINGO ΑΕΒΕ.
Παράγει: Μη σοκολατούχα ζαχαρωτά | γκοφρέτες σοκολάτας | κρουασάν σοκολάτας | τσιπς πατάτας | πατατάκια - γαριδάκια |  γκοφρέτες Βιέννης, http://www.bingo.g
http://www.europages.gr/katalogos-epikheiriseis/did-02/hc-02680/apotelesmata.html
Αυτό που ψάχνω δεν υπάρχει. 
Η χώρα με τα καλύτερα φυσικά αρώματα  εισάγει όσα χρειάζεται  να καταναλώνει.
Και αυτό μπορεί να φαίνεται φυσικό πια, όταν εδώ και χρόνια οι χυμοί  που βρίσκονται στα ψυγεία των περισσοτέρων προέρχονται από φρούτα Βραζιλίας, Κίνας, μέχρι και της Αφρικής.
Ναι, μα οι καιροί άλλαξαν.
Οι εκτεταμένες μονοκαλλιέργειες εσπεριδοειδών  οδήγησαν σε σοβαρές ασθένειες που ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί στις χώρες που μέχρι χθες ήταν  προμηθευτές φτηνής πρώτης ύλης.
Και θα πει κανείς πως μια εγκατάσταση  μεταποίησης αγροτικών προϊόντων δεν είναι απλή επένδυση έχει υψηλό κόστος και απαιτεί πολλά άτομα.Σύμφωνοι.
 Όμως αυτό το διάστημα  από το Υπουργείο  Ανάπτυξης αναμένεται πρόγραμμα χρηματοδότησης για άτομα έως 29 χρόνων. Και όπως έχουν υποσχεθεί θα περιλαμβάνονται και οι συνεταιρισμοί. Ίσως να είναι  μια ευκαιρία να παραμείνουν και να εργαστούν εδώ οι νέοι μας παρά τα προβλήματα.
Τα εσπεριδοειδή στην πραγματικότητα είναι φρούτα θησαυρός.
Όπως μπορεί να δει κανείς στις ιστοσελίδες που αναφέρονται πιο κάτω και κάναμε την αναζήτηση, έλαια, αιθέρια έλαια, αρώματα, ξηρή σκόνη, φαρμακευτικά εκχυλίσματα και πολλά άλλα μπορούν να δώσουν αυτά τα δέντρα που στη χώρα μας ευδοκιμούν.
Είναι επίσης ενεργό το πρόγραμμα της Μεταποίησης (όχι για όλες τις περιφέρειες)
Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 25.02.2013 μέχρι τις 25.04.2013 στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr, www.ependyseis.gr/mis).
Το  ενημερωτικό υλικό του προγράμματος έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑΕ http://www.antagonistikotita.gr, του ΕΣΠΑ www.espa.gr, του ΕΦΕΠΑΕ www.efepae.gr και της ΕΛΑΝΕΤ www.elanet.gr.
Σχετικά κείμενα
Εμβολιασμός δέντρων
http://amazonsday.blogspot.gr/2013/03/blog-post_27.html
Τα δέντρα του δρόμου.
http://amazonsday.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9711.html
Οι ιστοσελίδες της αναζήτησης για τα ζαχαρώδη.
http://www.americanspice.com/paradise-candied-citron-bulk-8-oz/
http://goldenmile.all.biz/izyum-svetlyj-indiya-izyum-iran-izyum-uzbekistan-g1803545
http://76537.ua.all.biz/el/aromatiks-oyses-ghia-trfima-g2220732
http://84734.ua.all.biz/el/sko-g918897
http://161653.ua.all.biz/el/
Εικόνες
http://www.damncoolpictures.com/2010/03/pears-in-bottle.html
Οι πληροφορίες που παρέχονται  είναι μόνο για ενημερωτικούς λόγους 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.