Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Τα κοιτάσματα και η ελευθερία


Είναι Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011, και κάνουμε μια αναφορά στα όσα είπε ο βουλευτής Έκτορας Νασιώκας στην ομιλία παραίτησής του, σε ένα κείμενο με τίτλο
Eδω εισάγουμε μαϊντανό στο ζεόλιθο θα κολλήσουμε; (κάντε κλικ)
Ένα μήνα νωρίτερα κάναμε μια βόλτα σε ένα ορυχείο αλλά και στις απαρχές της ελευθερίας του Ελληνικού κράτους που κυρίως εξαγοράζεται με κοιτάσματα,και στην Εύβοια συγκεκριμένα, με κοιτάσματα δολομίτη.
Ο τίτλος ήταν: Στο κοίτασμα δολομίτη, στο Γερόρεμμα
Προκόπι (Αχμέτ Αγά) (1830-1922)και θα το βρείτε εδώ
Στο κείμενο για τον δολομίτη  πήγαμε μια βόλτα στο παρελθόν. Σε στιγμές που η χώρα μας είχε βρεθεί σε μεγάλη ανάγκη. Γράφαμε:" Ήταν 1830 και ο Καποδίστριας είχε να αντιμετωπίσει προβλήματα που λογικά σήμερα  αν δεν έχουν λυθεί, δεν θα έπρεπε να είναι τα ίδια. Συνηθίζουμε να λέμε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν πηγαίνει μακριά. Όμως τα ψέματα στη δική μας ιστορία, έκλεισαν αιώνα και συνεχίζουν. Ας υποκλιθούμε στις διοικητικές ικανότητες των ανθρώπων που μας κυβερνούν, και ας σιγήσουμε. Μετά να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, για να διαπιστώσουμε την αδιαφορία μας, και που μας έβγαλε. Αντί να πουλάμε πουλιόμαστε".
Τι άλλαξε από τότε;
Τώρα στο προσκήνιο είναι άλλο κοίτασμα ο χρυσός (και η μόλυνση που ξεκίνησε να είναι μετρήσιμη). Και υπάρχει μια σημαντική διαφορά που επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις του βουλευτή που παραιτήθηκε,και τις δικές μας.
Αντί να πουλάμε πουλιόμαστε.
Και τώρα δεν υπάρχει ούτε αντάλλαγμα.
Στο Εικόνες ενός πολιτισμένου τέλους, είχαμε ένα απόσπασμα από άρθρο του Μπάμπη Μπιλίνη, που καυτηρίαζε τις διαδικασίες που ακολουθούνται  στην έγκριση  μεγάλων επενδύσεων (και συγκεκριμένα για το νομοσχέδιο με τις διαδικασίες εξπρές) και καταστρέφουν  τελικά το περιβάλλον.
Το άρθρο δεν βρέθηκε στην εφημερίδα που δημοσιεύθηκε, και τμήμα του θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης με τίτλο:Που τον πας τον ποταμό; 
Πάμε στο ζεόλιθο πάλι. Να δούμε κάπως καλύτερα τι είναι, που χρησιμεύει, που βρίσκεται,και αν κάποιοι μπορούν να επιτύχουν την αξιοποίησή του.
Ο ζεόλιθος, είναι ένα πολύτιμο ορυκτό, με πολλές και διάφορες χρήσεις, που «κοιμάται» εδώ και χρόνια στο έδαφος του Έβρου,και αλλού. Η χώρα μας  εδώ και πολλά χρόνια εισάγει τις ποσότητες που χρειάζεται κυρίως από την Τουρκία, αν και διαθέτει άριστης ποιότητας κοιτάσματα.
Διαβάστε περισσότερα για τη χρήση του στο επόμενο κείμενο.
Παράλληλα να θυμηθούμε πως στις περισσότερες περιοχές, το νερό που πίνουμε είναι ακατάλληλο. Ένα κοκτέιλ βαρέων μετάλλων, με νικέλιο, εξασθενές χρώμιο, μόλυβδο και αμίαντο αλλά και νιτρικά,εντομοκτόνα και  παθογόνους μικροοργανισμούς,ακόμη και αρσενικό.
Τι μας λείπει για να καθαρίσουμε;
ΕΣΠΑ έχουμε.
Νομικά πλαίσια για συνεταιρισμούς έχουμε.
Λείπει η συνεννόηση;
Σχετικά κείμενα
Στο κοίτασμα δολομίτη,στο Γερόρεμμα
http://amazonsday.blogspot.gr/2011/06/blog-post_12.html
Eδω εισάγουμε πια μαϊντανό και άνηθο! στο ζεόλιθο θα κολλήσουμε;
Πώς θάφτηκε επένδυση 45 εκατ. ευρώ στον Έβρο
Τρόπος χρήσης
http://www.bathoskipos.gr/health-trade-%CE%B6%CE%B5%CE%B
F%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE
%BF%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B1-200-%CE%B3%CF%81
Εικόνες
http://www.tanea.gr/opinions/blogs/article/5009237/ta-koyrelia-diaskedazoyn-akoma-a-la-mode-grecque/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.