Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ο εμπαιγμός των ανέργων και οι βολεμένοι...

Νέα από το μέτωπο  των ανέργων

Για τα ΜΜΕ πρώτα.
Καθώς  περνάμε στον τέταρτο χρόνο μετά ΔΝΤ, βλέπουμε πολλές ανακρίβειες και άλλες τόσες υπερβολές  να διακινούνται  τόσο στο διαδίκτυο όσο και από τα έντυπα μέσα ενημέρωσης - και από την τηλεόραση φαντάζομαι -για  τις θέσεις εργασίας, τις  επιδοτήσεις, και τις ευκαιρίες επιμόρφωσης.
Συμβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια είτε σκόπιμα, είτε  για να εμπλουτίσουν το περιεχόμενό τους-  αναπαράγοντας κείμενα όπως τα βρήκαν- ή απλά για να κερδίσουν ακροαματικότητα.
Οι συνθήκες όμως τώρα είναι διαφορετικές. Η ζωή σήμερα δεν χαρίζεται σε κανέναν, παρά μόνον στους βολεμένους.
Όσοι έχουν ακόμα αντοχή ή κάποια ελπίδα να εργαστούν(ο νέος σαν επισφαλής εργάτης, και ο μεσήλικας  αν είναι διατεθειμένος  να κάνει οτιδήποτε) αντί να βρίσκουν υποστήριξη και κάποια  ίσως αλληλεγγύη, έχουν να αντιμετωπίσουν το "ράδιο αρβύλα" όσων έχουν ακόμη "αυτό-πεποίθηση"και χρήμα να κινούνται.
Δεν μας έφτανε το ανύπαρκτο κράτος ή το κράτος "εχθρός" (κρατήστε ότι σας ταιριάζει)μας προέκυψαν και οι αβανταδόροι κάθε είδους που διακινούν ψευδείς ειδήσεις  σχετικά με την ανεργία, αρκεί να κερδίσουν ένα κλικ.
Τι να πω; Δεν υπάρχουν λόγια.
Γκουγκλίστε "Επιδοτήσεις από 10.000 μέχρι 20.000 ευρώ σε άνεργες γυναίκες "και θα δείτε πόσοι αναπαράγουν την είδηση, και από πότε. Κανείς δεν νιώθει υπεύθυνος για το τι αναδημοσιεύει;
Οι  προκηρύξεις  με την απλή εξαγγελία είναι το ίδιο πράγμα;
Τι σημαίνουν οι λέξεις σήμερα;
Μόνο η express.gr  έγραφε"  Έρχεται πρόγραμμα του ΟΑΕΔ "
*Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για  γυναίκες άνω των 29 που ζουν στην Αθήνα  και όχι στην επαρχία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.
Πολύ ευγενικά ζητάμε απ'όσους ασχολούνται με τέτοια θέματα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί.
Του ΟΑΕΔ
Κάθομαι με τις ώρες  και ψάχνω τι διαφορετικό έχει προγραμματίσει να προσφέρει στους ανέργους ο ΟΑΕΔ και τα υπόλοιπα σχετικά υπουργεία, με αφορμή την κρίση και την ανεργία στο 28% του πληθυσμού, και ότι υπάρχει είναι πανομοιότυπο με προγράμματα του 2000,2001,2004,κ.λ.π. Τα ίδια.copy paste  προγράμματα σαν να μην άλλαξε τίποτα.
Δείτε τα Κείμενα 1  2 και 3 που ακολουθούν.
Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε  κάποιο σταυροδρόμι που ο καθένας  επιλέγει την πορεία του όπως του  ορίζει η αντίληψή του ή σε στιγμές αλλαγών που αφήνουν περιθώρια  για να ελπίζει κανείς.
Ζούμε τα δικά μας "πέτρινα χρόνια" .
Η απόλυτη αλληλεξάρτηση με το χειρότερο κομμάτι του νεοφιλελευθερισμού, ή του καπιταλισμού
(ή ότι άλλο θέλει να πιστεύει ο καθένας) που τόσο επιπόλαια επιλέχτηκε από τους διοικούντες τα προηγούμενα χρόνια έχει κόστος. Ανθρώπινο.
Όλοι συμμετείχαν σε αυτό που έγινε. Όλα  τα κόμματα  οι εφημερίδες και τα κανάλια . Με όσα έκαναν και όσα δεν έκαναν και σιώπησαν, με λίγες  μόνο εξαιρέσεις. Και ξέρουν πολύ καλά ότι για το σημερινό πρόβλημα  δεν έχουν να προτείνουν λύσεις. Γιατί βυθισμένοι στο μικρόκοσμό τους ούτε αναγνώριζαν  αυτό που ερχόταν. Τους πήρε δυο χρόνια για να καταλάβουν και να ανησυχήσουν.
 Όλοι αυτοί "οι ειδικοί" που δεν έχουν  σήμερα να καταθέσουν τίποτα  πρακτικό για να σταματήσει η  κατρακύλα, συνεχίζουν να δαχτυλοδείχνουν  κάποιον  "γενικά" σαν εχθρό. Τον καπιταλισμό, την αστική τάξη, ακόμη και τη γραφειοκρατία που οι ίδιοι συντηρούν χρόνια τώρα.
 Με επιχειρήματα  που αν κάποτε είχαν κάποια βάση, σήμερα ούτε περιγράφουν ούτε μπορούν να λύσουν  κάποιο πρόβλημα. Οι πλούσιοι και" τα αφεντικά" έχουν αλλάξει.
 Οι οικονομίες,  οι ανάγκες, οι ίδιοι άνθρωποι έχουν αλλάξει.
 Τα καλέσματα σε  απεργίες δίνουν και παίρνουν. "Να κλονίσουμε το αστικό  σύστημα" μας προτρέπουν οι θερμοκέφαλοι,αλλά συχνά και οι θεσμικοί αντιπρόσωποι της εργατικής τάξης.
 Ποια είναι σήμερα η αστική τάξη;
Για να μην κάνω την αφελή ερώτηση "Πότε ακριβώς είχαμε αστική τάξη;"
Η ιδεοληψία όταν χρονίζει γίνεται πάθος.
Προσγείωση
"Ξαφνικά ήρθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα που νόμιζε κανείς ότι είχαν εκλείψει αμετάκλητα".
Ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ-  μέχρι πρόσφατα  ήταν πρόεδρος του Eurogroup- που καταθέτει σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spigel. Αποσπάσματά της μεταφέρει ο Γιώργος Δελαστίκ σε άρθρο του στα Επίκαιρα.
 Αναφέρει μεταξύ άλλων: "Οι δαίμονες δεν έχουν εξαφανιστεί, βρίσκονται απλώς εν υπνώσει"  και συγκρίνει  τις σημερινές συνθήκες με εκείνες που επικρατούσαν στην Ευρώπη τις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου!
Αυτά λέγονται επισήμως
Και οι άλλοι,οι αφανείς βολεμένοι που για χρόνια νέμονται το κρατικό χρήμα τι κάνουν;
Α,αυτοί με τις ευλογίες της τριτοκομματικής κυβέρνησης εργάζονται πυρετωδώς!!!ανέλαβαν εργολαβικά να καταπολεμήσουν την ανεργία, εξασφαλίζοντας δίχρονα συμβόλαια απασχόλησης γι'αυτούς και τους γνωστούς τους, προσφέροντας στους ανέργους πεντάμηνες συμβάσεις κακοπληρωμένης εργασίας. Σε επόμενο κείμενο θα έχουμε λεπτομέρειες για την κατάσταση που επικρατεί με αυτά τα προγράμματα.
Επίσης συνεδριάζουν
Σημαντική ευκαιρία ανάδειξης της επιχειρηματικότητας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο με θετικές επιδράσεις στην αλλαγή του κλίματος, τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό και την προσέλκυση επενδύσεων, αποτελεί η διοργάνωση στην χώρα μας εκδήλωσης της Endeavor- παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού με στόχο την στήριξη της επιχειρηματικότητας σε διεθνές και τοπικό επίπεδο.http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1
Οι βολεμένοι και τα αδιέξοδα της χώρας. (ένα προφητικό κείμενο)
Ο υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται ένα σοκ. Μπορεί να έχει δίκιο. Αλλά ποιος και τι θα προκαλέσει σοκ; Η... κυβέρνηση θα προκαλέσει το σοκ; Σοκ, και
όχι μόνο στα πανεπιστήμια, θα προκληθεί όταν επιτέλους ξυπνήσουν και αναλάβουν τις ευθύνες τους «οι βολεμένοι».
Οι Ρωμαίοι της παρακμής προτίμησαν να μην ξυπνήσουν και στο τέλος τους διέλυσαν οι Οστρογότθοι.
Γράφει  τον Μάιο του 2008 στην Καθημερινή  ο  Στέφανος Μάνος. Ναι σαν Κασσάνδρα........

Τα έλεγε και ο Άλβιν Τόφλερ, αλλά λίγοι τον πίστευαν.....
Κείμενο 1
Επιδότηση 24.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες
Ξεκινά μέσα στον επόμενο μήνα το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης 2.200 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 22 έως 64 ετών ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.
Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση ανέργων στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων κατανέμεται ως εξής:1.100 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22-32 ετών
1.100 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 33-64 ετών με προτεραιότητα στους επιδοτούμενους άνεργους και στα μέλη εταιρείας (Ο.Ε., Ε.Ε. για το ομόρρυθμο μέλος της ή Ε.Π.Ε.), που μετέχουν με ποσοστό από 51% έως 60% στο εταιρικό κεφάλαιο.
Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται οι έντεκα περιφέρειες της χώρας.
Πιο αναλυτικά: Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία στο τηλ. 210 9989000.www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11578
Κείμενο 2
Έρχεται πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 4.000 για γυναίκες έγραφε η express.gr στις 30-12-2012.
Θέμα η «Επιχορήγηση 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22-64 ετών με διακριτικό τίτλο "Επιχειρηματικότητα ανέργων γυναικών ηλικίας 22-64 ετών".
 Οι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να συγχρηματοδοτηθούν από το 'Αξονες Προτεραιότητας 7, 8, 9: «Ενδυνάμωση των πολιτικών ισότητας, σε όλο το εύρος της Δημόσιας Δράσης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013».
Κείμενο 3
Πανικός: Προσπαθούν τελευταία στιγμή να σώσουν το ΕΣΠΑ. Στις 18/12/2012
Τα τελευταία 24ωρα έχει σημάνει γενικός συναγερμός, προκειμένου να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εντολές πληρωμής
Προσπάθειες ώστε να σωθεί το στοίχημα του ΕΣΠΑ ακόμα και στο… παρά πέντε της χρονιάς που φεύγει κάνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα από το υπουργείο διαβεβαιώνεται ότι δίνεται ένας υπέρ πάντων αγώνας, προκειμένου να αλλάξουν τα κριτήρια χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για το 2013, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα κινδυνεύει με… καταστροφή.
Ο λόγος είναι απλός: εντός των επόμενων μηνών η Κομισιόν θα “κατεβάσει” κατά πολύ τα ποσά που θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας γιατί θα έχουν αλλάξει τα κριτήρια κατανομής.(κανένα κριτήριο δεν άλλαξε)
Αντιθέτως,κατατέθηκε πολυνομοσχέδιο,όπου:
Κείμενο 4 

Fast track επενδύσεις σε 45 μέρες
Σε 45 μέρες και με την έκδοση μίας «πολύ-άδειας» έναντι πολλών θα ανάβει το πράσινο φως για τις μεγάλες επενδύσεις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για «τη διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις».ο νομοσχέδιο των 153 σελίδων που κατατέθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη στη Βουλή απλοποιεί τις διαδικασίες για την έγκριση δημόσιων και ιδιωτικών στρατηγικών επενδύσεων φέρνοντας τις ακόλουθες σημαντικές αλλαγές:
Δημιουργείται υπηρεσία μίας στάσης για τις στρατηγικές επενδύσεις,(λείπει κείμενο)  Αν παρέλθουν 45 μέρες χωρίς την έκδοση αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες τότε η επένδυση αυτόματα αδειοδοτείται.
Καθιερώνεται η «πολυάδεια» αντί για την έκδοση πολλών αδειών για τις επενδύσεις.
Παρέχονται διευρυμένα χρονικά όρια παραμονής στους επενδυτές τρίτων χωρών και ιδιαίτερα σε όσους προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ.
Εισάγεται ο θεσμός των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων, αναφορικά με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για το χωροταξικό προορισμό, την επενδυτική ταυτότητα ακινήτων, τη χωροθέτηση και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, για τη διευκόλυνση των επενδυτών.
Δίνεται η δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδας να κάνει χρήση των διατάξεων για την αξιοποίηση της περιουσίας της.
Δημιουργείται η «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» στην οποία υπάγονται όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις από την περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο για την καλύτερη αξιοποίησή τους
Βελτιώνεται ο επενδυτικός νόμος και δίνεται η δυνατότητα της 100% προκαταβολής των επιδοτήσεων κατά την έναρξη της επένδυσης, ο χρόνος υποβολής αιτήσεων θα είναι ανοικτός, οι επενδυτές θα μπορούν να αναθέτουν τα σχέδια τους για έλεγχο σε πιστοποιημένους φορείς.
Πιο αναλυτικά:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112997478
=
Δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλη τους την έκταση…
Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να αρνείται να δώσει παράταση λίγων ημερών για τα τέλη κυκλοφορίας και να θέτει υπό διωγμό μισθωτούς, συνταξιούχους, πολύτεκνους, επαγγελματίες, μικρομεσαίους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενοχλεί τους εργολάβους της Διαπλοκής.
Συνεχίζει, πέρα από Μνημόνια και τρόικες, να εξυπηρετεί τους γνωστούς μεγαλοεργολάβους και μιντιάρχες, που είναι υπεύθυνοι στο μέγιστο βαθμό για την ελληνική χρεοκοπία.
Στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες η κυβέρνηση –παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο- επιβάλει την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ που ψηφίσθηκαν πρόσφατα και στις οποίες μεταξύ των άλλων προβλέπει δημεύσεις περιουσιών για όσους καθυστερούν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία, συμπεριλαμβάνεται και ένα μεγάλο ρουσφέτι στη διαπλοκή των εργολάβων. Κάτι σαν πρωτοχρονιάτικος μπουναμάς .Συγκεκριμένα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με ημερομηνία 18-12-2012, παραμονές Χριστουγέννων δηλαδή στην άρθρο 8 , προβλέπεται:«15. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 22 του ν. 2362/1995, μπλα μπλα,και  "Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 22 του ν".μπλα μπλα, το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών,αποφασίζει πως "οι εργολάβοι των «αυτοχρηματοδοτούμενων» έργων μπορούν να μην έχουν πληρώσει εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους και τα χρέη τους προς το Δημόσιο, αλλά μπορούν (κατά παρέκκλιση κάθε γενικού ή ειδικού νόμου) να εισπράξουν από το Δημόσιο.
Ας μην αγνοείται το γεγονός ότι η περίφημη πρώτη δόση των 52,4 δισ. ευρώ νέων δανείων έχει εκταμιευθεί και βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών.
Είναι εμφανές από την συγκεκριμένη διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ότι οι εργολάβοι-μιντιάρχες έχουν πετύχει τον στόχο τους. Μάλιστα για να μην υπάρξουν γραφειοκρατικού τύπου κωλύματα και καθυστερήσεις, στην παράγραφο 15 προβλέπεται να υπάρξει παράκαμψη και του υπουργού Οικονομικών σχετικά.
Πηγή:  newsbomb.gr
Τα κόμματα
ΚΚΕ: Εμπαίζουν και προκαλούν τους ανέργους
«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης εμπαίζουν και προκαλούν τους ανέργους και ειδικά τους νέους. Αντί για μέτρα προστασίας τους η κυβέρνηση στέλνει σ' αυτούς χαράτσια και εξοντωτικούς φόρους και χρηματοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματίες. Αξιοποιεί την ανεργία για να τσακίσει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και να καταδικάσει τους νέους σε μισθούς πείνας και σε ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς» αναφέρεται σε ανακοίνωση του  το ΚΚΕ  μετά την συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων  για την ανεργία.
=
Παράλληλα,  ο κ.Ελ. Βενιζέλος  είπε πως συζητήθηκε η μεταφορά κοινοτικών πόρων από το EΣΠΑ για την ενίσχυση των ανέργων,και σημείωσε ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες.
=
Ο κ.Στρατούλης: Καλούμε τους ανέργους σε γενικό ξεσηκωμό.
Τα «βέλη» του εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνος του τομέα Εργασίας κ. Δημήτρης Στρατούλης για την ανεργία όπως αυτή καταγράφεται από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.
=
ΟΑΕΔ  και πάλι. Εισφορά αλληλεγγύης
14 Φεβρουαρίου 2013
Διαψεύδει ο διοικητής του ΟΑΕΔ  τα δημοσιεύματα (σχετικά με  την εισφορά αλληλεγγύης  και τις φήμες πως τα κεφάλαιά της δόθηκαν αλλού)που αναφέρουν ότι η διοίκηση του Οργανισμού απέστειλε οποτεδήποτε επίσημη επιστολή ή ανεπίσημο σημείωμα («non paper») στον πρωθυπουργό ή στους πολιτικούς αρχηγούς  ........
Ο κ. Κικίλιας εν συνεχεία σημειώνει ότι ο ΟΑΕΔ, «στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, διαμορφώνει – ως οφείλει- τις θέσεις του, τόσο για τις ομάδες – στόχους του πληθυσμού που πλήττονται με οξύτητα από την ανεργία και χρήζουν στήριξης, όσο και για τις δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. Ταυτοχρόνως, προτείνει τρόπους και ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών, μεταξύ των οποίων είναι η ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και τα έσοδα που προέρχονται από την “εισφορά αλληλεγγύης".
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013
Αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας οι επαγγελματίες που χρωστάνε
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, σε πρώτη φάση θα καλυφθούν 10.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ), ενώ τον Απρίλιο σειρά θα πάρουν οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) με νέα απόφαση.
Η χορήγηση επιδόματος ανεργίας, θα διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και θα κυμαίνεται από 3 έως 9 μήνες, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης.
http://www.attikipress.gr/43578/apoklei ... y-xrwstane
Γράφει ο ritzeri κάτω από το κείμενο.
Δηλαδή υπάρχει περίπτωση κάποιος να κλείσει την επιχείρησή του, χωρίς να χρωστάει;
Αυτή ήταν η δέσμευσή τους ότι θα θεσπίσουν και επίδομα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έμειναν άνεργοι.
Φοβερό αυτό το μέτρο.
Επόμενο βήμα να ανοίξουν θέσεις εργασίας μόνο για όσους δουλεύουν ήδη.
ΥΓ.Κάτι άλλαξε.Σήμερα ο διοικητής του ΟΑΕΔ πιθανόν παραιτήθηκε.
*Το κείμενο έχει συνταχθεί από τον Φεβρουάριο
Εικόνες
http://pestokaietsi.blogspot.gr/2011/03/banksy.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.