Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ένα ολοήμερο γλέντι με τον ΕΦΕΠΑΕ*


Η ανακοίνωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που θα δώσει λύσεις στην ανεργία και θα τονώσει την επιχειρηματικότητα καλοί μας αναγνώστες έγινε τον Φεβρουάριο, και σπεύσαμε αμέσως να την δημοσιεύσουμε.
 Όπως έχουμε ξαναπεί, η ηττοπάθεια δεν μας ταιριάζει παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση που ζούμε(3 στις 5 χωρίς δουλειά και η μια  που εργάζεται  πληρώνεται  με ότι έναντι υπάρχει).
Έχουμε ιδέες, πείρα από επιχειρήσεις και πόστα, εκπαίδευση σε διάφορους τομείς, αλλά δεν έχουμε χρήματα να ξεκινήσουμε. Από πέρυσι περιμένουμε εκείνο το ταμείο χρηματοδότησης της Κοινωνικής Οικονομίας που επίσημα έχει εξαγγελθεί από το 2010, για να ξεκινήσουμε έναν συνεταιρισμό, το οποίο ακόμη "γίνεται"(το ταμείο).
Αυτή η κακή συγκυρία μας υποχρεώνει εκτός των άλλων να πρέπει  να συζητούμε την προσμονή μας για χρηματοδότηση με άτομα που η μόνη τους εργασιακή εμπειρία  είναι το Δημόσιο, αλλά και να προσπαθούμε να κάνουμε τις ιδέες μας θελκτικές.
 Είπαμε λοιπόν να κάνουμε μια προσπάθεια και με τα ΕΣΠΑ, εμπειρία που θέλουμε να σας μεταφέρουμε.

Παράλληλα, κάνουμε συλλογή  κειμένων που δημοσιεύουν οι εφημερίδες με βαρβάτους τίτλους όπως:"Άτοκα δάνεια σε τουριστικές επιχειρήσεις στα μικρά νησιά "8/3/13
"Γενναίες ενισχύσεις σε επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων" 1/3/13
«Πριμ» σε άνεργες γυναίκες για εργαστήρια ραπτικής" 1/3/13
"Φλέβα χρυσού» τα χειροποίητα κοσμήματα" 22/2/13
"Επιδοτήσεις 100% για νέες γυναικείες επιχειρήσεις"
«Ζεστό χρήμα» σε ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία,κ.τ.λ,κ.τ.λ.

Τους διαβάζεις, και μια ανάταση την παθαίνεις. Ωραία λοιπόν, πάμε να μάθουμε λεπτομέρειες.

Προσπαθούμε να βρούμε απαντήσεις σχετικά με την μοριοδότηση των φακέλλων, τους τρόπους πληρωμής και ότι άλλο θα ήθελε να γνωρίζει ένας γνωστικός Έλληνας στις μέρες μας, για να μην καταλήξει με  χρέη από άστοχες ενέργειες. Όλοι ξέρουμε πως η αγορά έχει πάθει ολική καθίζηση,και  τίποτα δεν κινείται πόσο μάλλον να πωλείται. Μα θα αναρωτιέστε και τότε τι θέλετε και τρώγεστε με επιχειρήσεις; Να σας πω. Να σας απαντήσω όσο καλύτερα μπορώ.
Δεν μας πολυφτιάχνει η ιδέα Ατομική επιχείρηση, ΟΕ, ΕΠΕ, κ.τ.λ., αλλά όταν δεν υπάρχει χωριό  να σε περιμένει, άντρας με σταθερό μισθό, και έχεις παιδιά, ενοίκιο, και τα συμπαραμαρτούντα που πιθανόν οι περισσότεροι γνωρίζετε, όσο και να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο που δεν μπήκες  στο δημόσιο τότε που σε παρακαλούσαν, δεν  έχεις καμιά άλλη ευκαιρία σήμερα πέρα από την αυτοαπασχόληση.
Εκτός και αν πιστεύετε πως είναι ευκαιρία απασχόλησης αυτές οι βάρδιες στις καταραμένες εταιρείες που σας παίρνουν τηλέφωνο και σας τρομοκρατούν για τα χρέη σας στις τράπεζες ή τον ΟΤΕ.
Γιατί είναι οι μόνες που έχουν κενές θέσεις πάντα, εδώ και χρόνια.
Αλλά πληρώνουν με "το αποτέλεσμα" αν με καταλαβαίνετε.
Α, εντάξει υπάρχει κι άλλη λύση και θα μιλήσω γι'αυτήν πιο κάτω.
Αυτοαπασχόληση και πάλι.........
Το μόνο επίτευγμα των τελευταίων χρόνων ανάπτυξης,.......
.........όπως κατέληξα να  λέω στην κυρία του ΕΦΕΠΑΕ στην άλλη άκρη του τηλεφώνου.
Στο θέμα μας πάλι.
Όλα τα ΜΜΕ μιλούν για τα νέα προγράμματα που θα μας  βγάλουν από το αδιέξοδο.
Π.χ,  Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013
Πρόγραμμα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα
Από 1η έως 29η Μαρτίου οι αιτήσεις, έως 20.000 ευρώ το ποσό της ενίσχυσης για τις δικαιούχους.
Περισσότερες πληροφορίες στα www.antagonistiko-tita.gr, www.espa.gr, www.elanet.gr
NewsBomb-7 Φεβ 2013
Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας  ...επιδοτήσεις 100% για νέες γυναικείες επιχειρήσεις
 21/01/2013
Νέο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης επιδοτεί επενδύσεις έως και 32.000 ευρώ. Τυχερές είναι οι… άνεργες που άνοιξαν επιχειρήσεις από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα, κλπ.κλπ,κλπ.
 Επιλέξιμες είναι όλες οι μορφές επιχειρήσεων (εκτός Ανώνυμης Εταιρείας) για όλους σχεδόν τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.κλπ.κλπ,κλπ εδώ:  keh.gr.
Το επενδυτικό κέντρο παρέχει δωρεάν ενημέρωση στα τηλέφωνα 2810823002 και 2811754652 από τις 10.00 έως τις 14.00 καθημερινά,έως τις 30 Μαρτίου εδώ, http://keh.gr./news/3/214
Εντάξει δεν χρεώνουν την πληροφόρηση...είναι ένα βήμα κι αυτό.
Τηλεφωνώ στον  φορέα, το σηκώνει μια κυρία, και  έρχεται η πρώτη ψυχρολουσία.
Ο Νομός Αττικής δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα.
Και γιατί την ερωτώ;δεν γνωρίζει  να απαντήσει.
Πηγαίνω στο επόμενο πρόγραμμα που εν τω μεταξύ έχει δημοσιευθεί,και είναι;
Για τη «Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων» (Μέτρο 312).
Και ενδεικτικά, οι επενδυτικές δαπάνες αφορούν σε:
•             ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση σε επιλεγμένους κλάδους και υποκλάδους,
•             βελτίωση υποδομής επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους,
•             δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας.
.Στην  προκήρυξη  το ποσοστό ενίσχυσης  για την Περιφέρεια Αττικής είναι 40%
Διαβάζω με προσοχή το ΦΕΚ,και καταλαβαίνω πως στην πράξη σημαίνει :
Βάλε 100 ευρώ τώρα, να πάρεις 40 σε τρία χρόνια.
Το συζητώ με φίλους λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνονται αυτά, τώρα είμαστε στο 2013, και ακούω διάφορα γνωστά (βάζουν επίτηδες εμπόδια,τα προγράμματα εκπονούνται για τους έχοντες, κ.ά.)
Δεν πτοούμαι και αποφασίζω να διευκρινίσω τις λεπτομέρειες και να τους τις μεταφέρω.
Διαβάζω με προσοχή το ΦΕΚ, σημειώνω τις ερωτήσεις που θέλω να κάνω,και παίρνω τηλέφωνο για να μάθω τις λεπτομέρειες.
Ερώτηση  που κάνω στην άλλη άκρη του τηλεφώνου.
"Πότε δίνεται η πρώτη δόση από τα χρήματα;"
Απάντηση:Ξεκινάτε την επιχείρησηΟ ενδιάμεσος φορέας θα έρθει τρεις φορές για έλεγχο. Του παραδίδεται τα παραστατικά των εξόδων σας, και πληρώνεστε στο αντίστοιχο 50% των χρημάτων που μέχρι εκείνη την στιγμή έχετε ξοδέψει, μετά από την έγκριση του ποσού.
(Υπόψιν, πως κανείς δεν πουλά πια με πίστωση, και τα τιμολόγια που καταθέτει κάποιος για να πληρωθεί πρέπει να έχουν και υπογραφή πως είναι εξοφλημένα)
Κοντοστέκομαι, και  ξαναρωτώ.
" Δηλαδή κυρία αν εγώ έχω ζητήσει 30.000 χιλ,στην αίτησή μου, πόσα ακριβώς χρήματα θα πάρω στον πρώτο σας έλεγχο;"
Μου απαντά."Σας είπα το 50% του 1/3ου του  ποσού των 30.000".
Και τα υπόλοιπα πως και πότε θα εκταμιευθούν;
"Στην δεύτερη αίτηση ελέγχου το επόμενο 50% του 2ου τρίτου των εξόδων σας,και με το πέρας της επένδυσης(στο τέλος της υποχρέωσης) όλο το υπόλοιπο ποσό".
Προέγκριση υπάρχει; όχι δεν υπάρχει.
Εσωτερικές σκέψεις:(Δηλαδή Κράτος, θέλεις ο άνεργος, να βρει  τα 10, ή  20 χιλιάρικα, και να ανοιχτεί στις τρικυμίες της σημερινής αγοράς που δεν  δίνεται τίποτα με πίστωση, και εσύ να καμαρώνεις πως τον επιδότησες , πληρώνοντάς τον μετά από τρία χρόνια και αυτό χωρίς καμιά εγγύηση; γιατί; για να μην  βρίσκεται πια στις λίστες ανεργίας;).

Πολύ φιλανθρωπικό.Να το λανσάρουμε και στον υπόλοιπο κόσμο.

Παίρνω βαθιά αναπνοή για να μην δείξω την ταραχή μου, και ξαναρωτώ την κυρία στην γραμμή.

Ποιον ωφελεί το πρόγραμμα; που μπορεί να βρει κάποιος το αρχικό κεφάλαιο;και να το βρει, ποιος του διασφαλίζει ότι θα εγκριθεί η πρότασή του αφού καμιά εγγύηση δεν δίνεται πριν ξεκινήσει κάποιος;

Την απάντηση την γνωρίζετε.Ναι είναι το γνώριμο κλισέ.
"Έτσι είναι αυτά, το πρόγραμμα είναι του υπουργείου εμείς είμαστε υπάλληλοι,κ.τ.λ.",αλλά,
"επίσης μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στις τράπεζες και το ΕΤΕΑΝ,που θα εγγυηθεί γι'αυτόν με δάνειο".
Την ρωτώ. Έχουν εντολή οι τράπεζες να δίνουν δάνεια σε ανέργους; μου απαντά πως η ίδια δεν γνωρίζει,και να απευθυνθώ σχετικά.(το έκανα τις επόμενες ημέρες, απευθύνθηκα σε τρεις τράπεζες, και πήρα τις ίδιες ασαφείς απαντήσεις."Κάντε αίτηση και θα σας απαντήσουμε",τι είναι αυτό δεν ξέρουμε,δεν έχουμε καμιά εντολή,κ.τ.λ.)
Προφανώς η αλλαγή της διάθεσής μου έχει περάσει στο τηλεφωνικό σύρμα,και μου λέει ότι ήταν αρκετά όσα είπαμε,και πως δεν μπορεί να μιλά άλλο αόριστα.
Μου λέει κοφτά. "Τι ακριβώς έχετε στο νου σας; γιατί ότι είχα να σας πω σας το είπα.Με περιμένουν και άλλες κλήσεις".
Ένα λεπτό κυρία της λέω, έχω και πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις να σας κάνω, αυτές ήταν οι γενικές. Ποιες μορφές επιχειρήσεων μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα;
Μου απαντά ότι μπορούν να συμμετέχουν όσες  αναγράφονται -και εγώ έχω ήδη ήδη διαβάσει -στο ΦΕΚ.
Την ρωτώ: Οι  ΚΟΙΝΣΕΠ*  μπορούν να συμμετέχουν; Τώρα  κοντοστέκεται  αυτή, και με ρωτά τι εννοώ(πιθανόν  το ακούει  για πρώτη φορά). Της λέω,πως υποτίθεται ότι είναι νόμιμη μορφή επιχείρησης, από το 2010 και την ερωτώ για πιο λόγο δεν συμπεριλαμβάνεται  στην προκήρυξη;
Μου ζητά  να διακόψουμε για δυο λεπτά  για να ρωτήσει. Περιμένω.
Επιστρέφει,και η απάντηση είναι, πως στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται αυτή η μορφή επιχείρησης, μπορεί όμως κάποιος να πάρει μέρος σαν  ΙΚΕ.
 Την  ερωτώ για πιο  λόγο οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποκλείστηκαν, μου λέει πως δεν γνωρίζει, και με παραπέμπει να μιλήσω με άλλον υπεύθυνο την Δευτέρα(είναι Παρασκευή).Μάλιστα.
Και αφού πρώτη αυτή μου έχει μιλήσει για τις ΙΚΕ, την ρωτώ να μου πει τι σημαίνει στην πράξη ΙΚΕ, τι το διαφορετικό έχουν ή προσφέρουν  αυτές οι επιχειρήσεις, και εκεί μάλλον χάνει όλη της την υπομονή, και μου απαντά- με ύφος - πως πρέπει να ρωτήσω λογιστή και δεν είναι δική της δουλειά.
Να σας θυμίσω πως το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύθηκε στα τέλη του Οκτώβρη, και ακόμη οι περισσότεροι λογιστές δεν το γνωρίζουν .
Της λέω  πως έχω μιλήσει  σχετικά  ήδη σε δυο λογιστές, που μου έχουν υποσχεθεί πως θα διαβάσουν το σχετικό νομοσχέδιο (κι αυτό είναι  αλήθεια),αλλά ακόμη δεν μου έχουν απαντήσει, και ο καιρός περνάει, το πρόγραμμα λήγει,και πως αν δεν γνωρίζει η δική της υπηρεσία  να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση τότε τι συζητάμε;
Θυμωμένη πια μου λέει πως δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο στο νου μου(πιστεύει ότι ίσως κάνω πλάκα; ),και απορεί για όσα τη ρωτάω.
Τι λέτε κυρία της λέω;θέλω να μου πείτε με ποιον τρόπο  βαθμολογούνται οι προτάσεις, αν τα μόρια στους φακέλλους,σχετίζονται  με τις  σπουδές και την επαγγελματική εμπειρία κ.τ.λ.
Με ρωτά για ποιο  ακριβώς επάγγελμα ενδιαφέρομαι και της απαντώ πως δεν μπορώ να της κατονομάσω ένα μόνο επάγγελμα  εάν πρώτα δεν μου απαντήσει στην προηγούμενη ερώτηση, γιατί έχω πολλά  στο νου μου. Βραχυκυκλώνει.
Η κουβέντα δεν πηγαίνει καλά, αν ήμασταν δίπλα, πιθανόν θα είχαμε πιαστεί μαλλί με μαλλί που λέει ο λόγος, είναι φανερό.
Η δική μου ψυχολογία δε, έχει αρχίσει επίσης  να παραπαίει, και κυμαίνεται μεταξύ του: βάζω τα κλάματα ή  βάζω τις φωνές  για την ποιότητα της ενημέρωσης, αλλά συγκρατούμαι, και συνεχίζω την συνομιλία .
Κυρία  της λέω, έχω σημειώσει δυο ΚΑΔ* για να σας ρωτήσω πιο συγκεκριμένα, μα και όσα πριν σας ρώτησα είχαν να κάνουν ακριβώς με το θέμα. Δεν αλλάζει κάτι, αλλά αν σας βοηθά πείτε μου. Της λέω τον αριθμό των ΚΑΔ,  και η συνομιλία μας τελειώνει με το δικό της κλισέ. Σας ενημέρωσα.
Δεν έχει να μου πει τίποτα διαφορετικό.
Είναι φανερό.Τα προγράμματα έχουν εκπονηθεί για τους κατέχοντες όχι για τους ανέργους.
*Ο τίτλος αναφέρεται στην πραγματικότητα.Δεν είναι φανταστικός.Ασχολήθηκα δυο ημέρες με το διάβασμα των προγραμμάτων, μίλησα και ήμουν στην αναμονή για συνομιλία με την υπηρεσία στο σύνολο τρεις ώρες, και πέρασα το απόγευμα και όλο το βράδυ της ίδιας ημέρας σε κουβέντες με τους φίλους και τους γνωστούς για τις λεπτομέρειες που έμαθα.
*ΚΑΔ,Ονομασία κλάδου
*ΚΟΙΝΣΕΠ=Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Εικόνα:
http://depycreations.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.