Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Οι περιπέτειες της Κοινωνικής Οικονομίας




Γενέθλια σήμερα (τρίτος χρόνος στο ίντερνετ) και ευκαιρία να θυμηθούμε τον πρωταρχικό σκοπό αυτού του ιστολογίου, μέσα από ένα σχόλιο από τα πολλά που δημοσιεύαμε το πρώτο διάστημα, σχετικά με την αναγκαιότητα ίδρυσης Δικτύων σε επίπεδο γειτονιάς.
Ακολουθεί ένα κείμενο διαμαρτυρίας για τον ρόλο των κομμάτων και των δυσκολιών που προκαλούν στη σύσταση και λειτουργία των Συνεταιριστικών επιχειρήσεων από τον Πρόεδρο μιας απ'αυτών της "SYMPRAXIS".
Εμείς: 20/05/2010
Αυτές τις ημέρες άρχισε να λειτουργεί το e-bloko.gr. Είναι το πρώτο Δίκτυο στη χώρα μας που δίνει τη δυνατότητα απ'ευθείας πώλησης προϊόντων από τον παραγωγό γεωργό στον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες. Παράλληλα υπάρχουν κι άλλες κινήσεις που δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ή ανταπόκριση, όπως η Τράπεζα δωρεάν χρόνου, η Ηθική τράπεζα, κ.ά.
 Οι δράσεις που υπάρχουν δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των αναγκών που έχουν προκύψει από την άναρχη ανάπτυξη. Στη χώρα μας είχαμε τη μικρότερη κινητοποίηση και συμμετοχή σε αυτές τις προσπάθειες. Κατά την άποψή μας μεγάλη ευθύνη φέρουν και τα κόμματα που αδιαφόρησαν για την ανάπτυξη παρόμοιων δικτύων που στην Ευρώπη ανθούν χρόνια τώρα, και η Ε.Ε.επιχορηγεί τη λειτουργία τους. Υπήρξε και η ένσταση- κυρίως από τα αριστερά κόμματα -ότι με αυτές τις δράσεις το κράτος προσπαθεί να αντικαταστήσει την Κοινωνική Πρόνοια. (1)
 Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το Ταμείο κατά της Φτώχειας, που στην χώρα μας έμεινε μόνο στα χαρτιά. Ποιος πίεσε για τη λειτουργία του? είναι τραγικό το θέαμα των αστέγων στην Αθήνα, και το μεγαλύτερο κομμάτι των ακτιβιστών να ασχολείται με το ζωικό βασίλειο. Στο ιστολόγιο που πολύ πρόσφατα φτιάξαμε θα αναρτούμε ότι πέφτει στην αντίληψή μας σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα και τα κινήματα πολιτών. Η δική μας άποψη είναι ότι μπορούν να οργανωθούν μικρά δίκτυα σε επίπεδο γειτονιάς, ότι μπορεί να υπάρξει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό ανταλλακτικό εμπόριο χωρίς χρήματα, και καλύτερη αξιοποίηση σε υλικά που ανακυκλώνονται.
Χρειάζεται πίστη και συμμετοχή. Αυτό που κυρίως μας έλειψε τα τελευταία χρόνια.
Τι από όλα αυτά έχει γίνει μέχρι τώρα?
Πολλές προσπάθειες έχουν ξεκινήσει, και θα μιλήσουμε γι'αυτές και στο μέλλον (διατηρούμε και δυο σελίδες με τις σχετικές δράσεις) αλλά συνολικά, θα λέγαμε πως ακόμη σήμερα δεν υπάρχει συντονισμός, και το κίνημα δεν έχει βρει ακόμη ένα σταθερό βηματισμό.
Τι φταίει?
 Όπως ο καθένας που εμπλέκεται διαπιστώνει, το πολιτικό καπέλωμα (από θεσμικούς και εξωθεσμικούς χώρους) προηγείται της κοινωνικής αλληλεγγύης με αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος που έρχεται αναγνωριστικά σε αυτές τις διοργανώσεις, να αρκείται στο να κάνει κάποια "ψώνια" και να μην συμμετέχει σε άλλες δράσεις . Σχετικές διαπιστώσεις υπάρχουν και στο κείμενο που ακολουθεί. Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Banksy
Δημόσια δήλωση του Προέδρου της «SYMPRAXIS ΚΟΙΝΣΕΠ"
Πολιτικά συμφέροντα προσπαθούν να ελέγξουν τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τις δράσεις «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» !!
Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013
Πολιτικά συμφέροντα βάζουν την σφραγίδα τους και «καπελώνουν» δράσεις «χωρίς μεσάζοντες». Αργά ή γρήγορα η πολιτική σκοπιμότητα σε ενέργειες «ενεργών πολιτών» ΕΡΧΕΤΑΙ  ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΕ Δηλώσεις ΔΙΑ ΤΟΥ Τύπου ΟΤΙ το η ΔΡΑΣΗ «ανήκει στο τάδε Κόμμα».

Το ίδιο παρατηρείται με εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι ως ΔΟΥΡΕΙΟΙ ΙΠΠΟΙ προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις ΚΟΙΝΣΕΠ διαβλέποντας σε κομματικά και
πολιτικά οφέλη. Η ανικανότητα της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο, που στις μέρες μας δοκιμάζεται οικονομικά και θεσμικά, από κομματικούς γυμνοσάλιαγκες οι οποίοι την μόνη ικανότητα που διαθέτουν είναι να έρπουν και να υπερασπίζουν την καρέκλα τους, έχουν βάλλει στόχο τους κόπους και τις προσπάθειες των διοικητικών συμβουλίων των ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ως εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου της SYMPRAXIS ΚΟΙΝΣΕΠ δηλώνω ότι:
Κανένα πολιτικό Kόμμα, κανένας πολιτικάντης, κανένας γυμνοσάλιαγκας που θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό ινστρoύκτορα, δεν έχει θέση στην ΚΟΙΝΣΕΠ την οποία προΐσταμαι και δηλώνω κατηγορηματικά ότι θα πολεμήσω ώστε αυτό να περάσει και στις υπόλοιπες ΚΟΙΝΣΕΠ.
ΓΙΑ ΤΟΝ λόγο ΑΥΤΟ ΟΣΑ κομματόσκυλα οποιουδήποτε χρώματος το η πολιτικάντηδες Της κακιάς ώρας ορέγονται Πολιτικά οφέλη ΜΕΣΩ Των ΚΟΙΝΣΕΠ ΘΑ καταγγελθούν ΚΑΙ ΑΝΤΙ οφέλη ΘΑ ΕΧΟΥΝ  ΖΗΜΙΑ. 
Η Κοινωνία έχει αποστρέψει το πρόσωπό της από τους πολιτικούς και τα περιβάλλοντά τους. Πόσο μάλλον από τους σφουγγοκολάριους κάθε Κόμματος.
Η προσφορά όλων αυτών ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ και οι στόχοι τους επίσης.
Για τον λόγο αυτό η ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ απευθύνεται μόνο στα Αρμόδια Υπουργεία, προστρέχοντας σ 'αυτά για την επίλυση των θεσμικών προβλημάτων -εάν υπάρχουν -και ευελπιστεί χωρίς να έχει καμία ένδειξη περί του αντιθέτου ότι οι Κρατικοί
Λειτουργοί θα ενστερνιστούν την ξεκάθαρη θέση της ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλα τα επίπεδα. Το Καταστατικό μας, είναι γνώμονας και οδηγός μας και κάθε νέο μέλος το οποίο θέλει να συμμετέχει, απαραίτητη προϋπόθεση να απεκδύεται τον Κομματικό χιτώνα!
Ο άλλος στόχος μας και ο μεγαλύτερος, είναι να προσφέρουμε τα καλύτερα προϊόντα στο καταναλωτικό κοινό χωρίς να ζημιώνουμε στο ελάχιστο φοροδιαφεύγοντας, το Ελληνικό
Δημόσιο. Για το λόγο αυτό, δεν φεύγει κανένας (πελάτης) χωρίς ταμειακή απόδειξη για τα προϊόντα που αγόρασε. Καταθέτουμε το ΦΠΑ μας εμπρόθεσμα και το φόρο μας το ίδιο.
Λειτουργούμε ΑΜΜΙΣΘΙ και δεν προσβλέπουμε σε ψήφους, ούτε για την τοπική αυτοδιοίκηση πόσο μάλλον για τις βουλευτικές.
Αγαπούμε την πατρίδα μας και όσους την αγαπούν ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ «SYMPRAXIS KOINΣΕΠ»
ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ
Διατίθενται αρίστης ποιότητας τρόφιμα
ΤΗΛΕΦΩΝΑ 210.2449001 - 210.2440705 - 6976.896326
http://sympraxiskoinsep.blogspot.gr

(1) Αυτό σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνεται σήμερα, αλλά έγινε εφικτό με την απουσία ουσιαστικής αντίδρασης από τα ίδια τα κόμματα που το επικαλέστηκαν σαν επιχείρημα !!!!
Ε, ας μας πείσουν λοιπόν πως δεν ήταν απλά συνεννοημένοι .........

Τις Εικόνες τις επιλέξαμε εμείς και είναι από:
http://pestokaietsi.blogspot.gr/2011/03/banksy.html
Το ιστολόγιο δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άλλων δικτυακών τόπων.
Γράψτε ένα σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.