Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Εξερεύνηση σε φυσικές μεθόδους διαβίωσης


Γνωριμία με το ταντούρ

Ο όρος tandoor αναφέρεται σε μια ποικιλία  παραδοσιακών φούρνων, με το πιο γνωστό είδος να είναι ο  κυλινδρικός φτιαγμένος από πηλό ή και μέταλλο. 
 Είναι ένα παραδοσιακό μέσο για  ψήσιμο και μαγείρεμα στη Νότια Κεντρική και Δυτική Ασία  καθώς και στον Καύκασο και μοιάζει αρκετά στον γνωστό μας αυτοσχέδιο φούρνο από λάσπη ή πέτρα. Η διαφορά με το ταντούρ είναι πως μπορεί να κατασκευαστεί και σε μεταφερόμενη εκδοχή!
Η θερμότητα στο παραδοσιακό tandoor παράγεται από λίγα ξύλα ή κάρβουνα που καίγονται μέσα στον θάλαμο παράγοντας  θερμοκρασίες κοντά στους  480 °C,(900 ° F).
Η τροφή εδώ μαγειρεύεται με την ακτινοβολία της φωτιάς  και τη θερμότητα του ζεστού αέρα. 
Στο tandoor-μαγειρεύονται κάθε είδους φαγητά, ψωμιά,ζύμες γεμιστές, κρέατα και λαχανικά.Οι πατάτες και άλλα λαχανικά για να κολλήσουν στα τοιχώματα εμβαπτίζονται πρώτα σε αραιή ζύμη.
Κάθε χώρα διατηρεί τις δικές της συνταγές αλλά κάποια από τα πιο δημοφιλή πιάτα  είναι το Tandoori Roti, Tandoori Naan , Tandoori Laccha Paratha , Missi Roti, και Tandoori Kulcha,κ.ά. 
Τα σουβλάκια ή άλλα μεγάλα κομμάτια κρέατος κρέμονται σε σχάρες. Το ψητό κρέας έχει και τα αρώματα του καπνίσματος από το λίπος που στάζει επάνω στα κάρβουνα.Φαντάζομαι ότι το αποτέλεσμα θα μοιάζει με το "αντικριστό" που συνηθίζουν στην Κρήτη.
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε πως γίνεται το ψήσιμο με αυτό το μέσο αλλά και τη βιοτεχνία της οικογένειας που κατασκευάζει ένα είδος tandoor.
 (part-1)

https://www.youtube.com/watch?v=Oef-sPqux_U

Εδώ η εκδοχή ταντούρ της Καππαδοκίας 



Περισσότερα για τον τρόπο κατασκευής του εξιστορεί η κ.Οσία [εδώ]

Σε πολλά άλλα μέρη το tandoor κάθεται επάνω από το έδαφος και είναι βαριά κατασκευή συχνά και με τούβλα.
Εδώ μια επαγγελματική εκδοχή από το Kyrgyzstan

Οριζόντιο για επαγγελματική χρήση από το Αφγανιστάν

https://www.youtube.com/watch?v=mT1du6GGzxM
Στο επόμενο βίντεο βλέπουμε την κατασκευή μεταφερόμενου tandoor από έναν επιδέξιο ερασιτέχνη με κεραμικές γλάστρες!


Όπως βλέπετε δεν είναι δύσκολο και η σημερινή ανάρτηση γίνεται ελπίζοντας να δώσει έμπνευση στους τολμηρούς και τους μερακλήδες!

Πηγές
https://en.wikipedia.org/wiki/Tandoor


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.