Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Έρωτας Ήχος και Χρόνος

ΑΥΤΗ Η ΝΥΧΤΑ ΜΕΝΕΙ- ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ

http://www.youtube.com/watch?v=zeokeu9Ub8E
Άλλα θέματα είχαν προτεραιότητα σήμερα, αλλά οι συζητήσεις  στις παρέες μας για  τους "έρωτες" και τα πάθη  πλήθυναν τόσο τις τελευταίες ημέρες που μας υποχρεώνουν να δώσουμε λίγο χώρο σ'αυτή την ανθρώπινη ευπάθεια.
Οι φίλοι μας πονούν και θέλουμε να τους αποσπάσουμε την προσοχή.
Η επιλογή του τραγουδιού δεν είναι τυχαία. Μια ωδή στους  μαγεμένους  έρωτες που γράφει - στίχους και μουσική-ένας άντρας.
Παλιότερα οι άνθρωποι τραγουδούσαν συχνότερα τους πόνους του έρωτα.
Όπως όμως ξέρουμε, οι αξίες  κάθε  οργανωμένου συνόλου επηρεάζουν τη συμπεριφορά  των ατόμων στις διάφορες εκφάνσεις  της ιδιωτικής  και της επαγγελματικής  τους ζωής ,και στη σύγχρονη κοινωνία όλο αυτό το δυναμικό φορτίο μπορεί να εκφραστεί μόνο εντός ορίων ανεξάρτητα από τις δυσλειτουργίες που μπορεί να προκαλέσει  η αποσιώπησή του.
Παρά τη φαινομενική  εξέλιξη της ανθρωπότητας οι έρωτες συνεχίζουν να εμφανίζονται απροσδόκητα και να δημιουργούν τρικυμίες στην ψυχή.
Με μεταφορές ζούμε ..
Τι γίνονται τα συναισθήματα που καταπνίγουμε; Που πηγαίνουν οι καταπιεσμένες ανάγκες  και επιθυμίες; Τι συμβαίνει όταν δεν εκφράζουμε ότι μας συγκινεί περισσότερο;
Η απάντηση είναι στους περισσότερους  γνωστή. Ότι δεν εκφράζεται βυθίζεται στα βάθη του  ψυχισμού "απωθείται" για να πάψει να  ενοχλεί και να πονά,  μεταμορφώνεται σε "σκιές"  που οι πιο ώριμοι μπορούν με ευκολία να διαβάσουν στα μάτια του ερωτευμένου.
Και όσο  ο χρόνος περνά  χωρίς να εκτονώνεται η εσωτερική πίεση που ασκεί αυτό το δυναμικό, πυροδοτεί διαταραχές  που παίρνουν τη θέση όσων η ψυχή χρειαζόταν να ζήσει και ματαιώθηκαν.
Κι όμως.
"Κάθε άνθρωπος σκοτώνει ό,τι αγαπά κι ας το ξέρει ο καθείς: άλλος μ' ερωτικά γλυκόλογα, ο δειλός με φιλί κι ο αντρείος με σπαθί.
 Ένας σκοτώνει την αγάπη του νέος, άλλοι όταν γερνάν, ένας τη πνίγει με τα χέρια του πόθου, άλλος με τα χέρια του πλούτου.
Οι πιο συμπονετικοί τη μαχαιρώνουνε γιατί έτσι ο νεκρός παγώνει γρηγορότερα.
Άλλοι αγαπούνε λίγο, άλλοι πιότερο, άλλοι πουλάνε τον έρωτα, άλλοι τον αγοράζουν, άλλοι σκοτώνουν με δάκρυα κι άλλοι βουβά χωρίς στεναγμό, γιατί καθένας σκοτώνει ό,τι αγαπά.
 Κι όμως. Δεν πληρώνουν όλοι τόσο ακριβά..."
Γράφει  ο Όσκαρ Ουάιλντ, μέσα από τη φυλακή πληρώνοντας ακριβά  έναν έρωτα.
Υπάρχουν απίστευτα πολλά σημεία για να συζητήσουμε σχετικά με τους έρωτες  ανεκλπήρωτους ή όχι, με τα μηνύματα που φέρουν και την ικανότητά μας να τα αντιλαμβανόμαστε, μα το σπουδαιότερο είναι πως τίποτα απ'.όσα συγκίνησαν την ψυχή δεν χάνεται, μόνο μετουσιώνεται.
 Και, 
το τραγούδι και ο λόγος  είναι εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να εκτονώσει ότι τον πονά, εμβαθύνοντας στη σημασία του, τιμώντας την παρουσία  του, και  ζητώντας λίγη ακόμη άφεση ...χρόνου για μελλοντική επίλυση.
 Είναι αλήθεια ...μην ψιθυρίζεις, φώναξε...αν θέλεις κάτι να αλλάξει.
Πες το σ'ένα φίλο, τραγούδα και χόρεψε συχνά γι'αυτό, κι αν δεν υπάρχει φιλικό αυτί να το ακούσει μίλα σε ένα μεγάλο δέντρο, και σ' ένα ζώο ακόμη, μόνο να ακούγεσαι....
 Αν εσύ ο ίδιος δεν ακούς την προσευχή σου, θέλεις να την ακούσει ο Θεός; γράφει σχετικά με τις παρακλήσεις στο www.pentapostagma.gr....
Και ο Αριστοτέλης στο "Περί Ψυχής" στο δεύτερο βιβλίο, περί ακοής και  ήχου, γράφει για τη λειτουργικότητα του ήχου:
" Ηχητικόν λοιπόν είναι το σώμα, το οποίον δύναται να παράγη μίαν συνεχή κίνησιν αέρος μέχρι της ακοής". Η συνέχεια εδώ http://www.mikrosapoplous.gr/aristotle/psyxhs/2_08.html
Καλή εκτόνωση λοιπόν,και αν η επιλογή μας δεν σας καλύπτει,δώστε τη δική σας παραγγελιά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.