Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Στρατηγικές επιβίωσης σε περίοδο κρίσης



Άστεγοι, και όχι κατασκηνωτές
Πριν λίγες ημέρες είχα μια απρόσμενη συνάντηση μέσα στο λεωφορείο,που με έβαλε σε στενόχωρες σκέψεις. Ένας μεσήλικας Ασιάτης  με το καρότσι του και ένα κοριτσάκι 5-6 χρόνων, μια συνηθισμένη εικόνα χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο, αν δεν πρόσεχε κανείς τα πράγματα που είχε φορτωμένα στο καρότσι . Ένα ολόκληρο νοικοκυριό!
Στρωσίδια,κατσαρόλες και τάπερ, ρούχα και παπούτσια με τάξη σφηνωμένα στον λιγοστό χώρο, δεν άφηναν αμφιβολία πως το καρότσι ήταν το κινητό τους σπίτι.
Το λεωφορείο ήταν άδειο σχεδόν, και το καρότσι της λαϊκής στο οπτικό μου πεδίο,οπότε με ευκολία  διέκρινα το περιεχόμενό του.
Η δεύτερη επιβεβαίωση πως πιθανόν να ήταν άστεγοι, ήρθε από το σημείο που κατέβηκαν, ανάμεσα στα εργοστάσια, σε μια περιοχή που δεν κατοικείται. Αργότερα πιο ψύχραιμα σκέφτηκα πως ίσως  να ήταν νυχτοφύλακας και μη έχοντας να αφήσει κάπου το κοριτσάκι, το έπαιρνε μαζί του, μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό!
Το κοριτσάκι όπως και ο πατέρας του ήταν φροντισμένο, καλοχτενισμένο και καθαρό. Και ίσως τελικά να μην ήταν άστεγοι, και να το έπαιρνε μαζί του στη δουλειά.
Αυτό φυσικά δεν τροποποιεί την νέα σκληρή πραγματικότητα για πολλούς άλλους Έλληνες και ξένους που βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο, ακόμη και γιατί χρωστούν μικροποσά στο νερό,ή στο ρεύμα.

Δυστυχώς φαίνεται ότι βαδίζουμε ολοταχώς σε μία κοινωνία με εκατομμύρια άνεργους, νεόπτωχους και νεοάστεγους όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας. Το φαινόμενο εξαπλώνεται από κράτος σε κράτος σε όλο τον κόσμο,απλά για εμάς τους Έλληνες είναι σοκαριστικό.
Λύσεις που μόνο πρόχειρα ανακουφίζουν 
Τη δική του αναφορά στο επείγον αυτό πρόβλημα κάνει και το ιστολόγιο http://astoiko.eu,στο κείμενο που ακολουθεί. Αλλά δεν μένει εκεί.
Έχει και προτάσεις. Ας δούμε τι έχει να πει.
Και περιμένουμε και τις δικές σας σκέψεις.

Πριν από λίγες μέρες πέρασε από το κοινοβούλιο (sic) της Ουγγαρίας νόμος που βάζει πρόστιμο 450 Ευρώ στους άστεγους, ή τους στέλνει φυλακή.

Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή 20.000 άνθρωποι κοιμούνται κάθε μέρα έξω στους δρόμους ή σε άθλια εγκαταλειμμένα κτίρια με συνθήκες υγιεινής του Μεσαίωνα.

Ταυτόχρονα υπάρχουν 300.000 καινούργια διαμερίσματα και ποιος ξέρει πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη παλιότερα, μη κατοικημένα και χιλιάδες βιομηχανικοί χώροι και χιλιάδες
στρέμματα γης ακαλλιέργητα.

Στις ΗΠΑ, περίπου 700.000 άνθρωποι είναι άστεγοι.
Ο δυτικός, πρώην με κοινωνικό πρόσωπο, καπιταλισμός, κινεζοποιείται με ταχείς ρυθμούς.

Τι κάνουμε;

-Οικιστικούς συνεταιρισμούς, κοινότητες στην Επαρχία ή στις Πόλεις.

-Συγκατοικούμε και έχουμε κοινούς χώρους εστίασης κ.λ.π.
Π.χ., στο παράδειγμα των 25 νοικοκυριών που δίνω στη σελίδα "Τι Να Κάνουμε", αρκετός κόσμος, που δεν έχει σπίτι δικό του ή απλά θέλει να μείνει με παρέα, θα μπορούσε να μένει στο κεντρικό κτίριο αλλά και σε περιαστικό αγρόκτημα, ή σε κοντινά σπίτια με συγκάτοικο/ους, με κοινούς χώρους εστίασης, συνάθροισης κ.λ.π.

ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ!

Αλλά, δεν αρκεί η στέγη για τον άνθρωπο. Δημιουργούμε συνεταιρισμούς και ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ είδη πρώτης ανάγκης, δηλαδή Τροφή και Ενέργεια και, ανάλογα με τις δεξιότητες των μελών,
συνεργατικά σχήματα για οτιδήποτε άλλο μπορούμε να προσφέρουμε, προϊόντα ή υπηρεσίες.
Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση εδώ:
http://astoiko.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=141
Και εδώ:
ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ!
http://astoiko.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=107
Σχετικά κείμενα.
Οι κολεκτίβες της θλίψης
Και,"Προδιαγραφές Κοινωνικών Δομών Άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας"
http://amazonsday.blogspot.gr/2013/02/blog-post_11.html
Κοινωνική Αλληλεγγύη κατά το κυβερνητικό δοκούν..
http://amazonsday.blogspot.gr/2013/02/blog-post_4.html
Η «αλληλεγγύη» που φυλάει τα πρόβατα:
http://laikisineleusipetralona.espivblogs.net/2013/02/08/%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%C
E%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1/

Ενημέρωση 11/10/2013.
Για το επείγον ζήτημα της στέγασης
Δημοσίευση : 8 Oκτωβρίου 2013
Μία πολυκατοικία για αστέγους στη Μπουμπουλίνας
Θα φιλοξενηθούν περίπου 70 άτομα, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι οικογένειες με παιδιά.
Ναι, μια ΜΚΟ, έπεισε το Δήμο Αθηναίων να κάνει την παραχώρηση, και να πληρώνει και τα πάγια!!
Διαβάστε το άρθρο.Πηγή: AMΠE
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/10/2013_522046
Και δεύτερο κείμενο διαμαρτυρίας.
Τι λένε; Τα αυτονόητα.Όμως με την επανάληψη εμπεδώνονται τα δύσκολα, γι'αυτό ας τα ξαναδιαβάσουμε.
Εθνικό σχέδιο δράσης για τους αστέγους ζητούν οργανώσεις
Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα χωρίς καταγραφή των άστεγων πολιτών και χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.Παγκόσμια Ημέρα για το Δικαίωμα στην Κατοικία σήμερα και
η Ελλάδα παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα χωρίς καταγραφή των άστεγων πολιτών και χωρίς συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης του όλο και διογκούμενου κοινωνικού προβλήματος. Αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μελών του Ελληνικού Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία.
Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι, επεσήμανε πως «χτυπάμε καμπάνες, γιατί μέσα στην ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, το κράτος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και ήδη έχουμε ένα νεκρό στα Χανιά. Πόσους θανάτους αστέγων
χρειάζεται η πολιτεία για να κινητοποιηθεί;»
Το καλοκαίρι του 2012 δίκτυα και οργανώσεις είχαν συνεργαστεί με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τότε στο υπουργείο Υγείας, σήμερα στο Εργασίας, και το υπουργείο είχε ολοκληρώσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ανέφερε ο Σπύρος Ψύχας, πρόεδρος του Δικτύου.
 «Ενώ όλοι περιμέναμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί και την τελική έγκριση, ακόμα βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας» εξήγησε ο κ. Ψύχας. Το συγκεκριμένο
σχέδιο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, αλλά έχει μείνει στάσιμο και τα χρήματα θα χαθούν, πρόσθεσε και αναρωτήθηκε:«Πώς μπορεί κανείς να αδιαφορεί για ανθρώπινες ζωές, ιδιαίτερα όταν δε θα του στοιχίσει τίποτα;»

Τον Μάιο του 2013 διατέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες. Αυτά τα χρήματα αν δεν απορροφηθούν, θα επιστραφούν.

Ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής πολιτείας συνεχίζει να είναι «με πυροτεχνήματα», σχολίασε η Μαργαρίτα Πετρόγγονα από την Πράξη. «Όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου, ανοίγουν στάδια και ξενώνες, πρωτοβουλιακά, από όποιο δήμο θέλει. Πέρυσι ελάχιστοι χώροι εκτός της Αθήνας και του Πειραιά φιλοξένησαν κόσμο που είχε ανάγκη.
Και πάλι, αυτά τα μέρη δεν έχουν υποδομές, γιατί κάθε άστεγος έχει ιδιαίτερες ανάγκες» τόνισε. Φέτος, ακόμα δεν έχει γίνει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς και μετράμε ήδη ένα θάνατο, ανησυχούμε για τι μέλλει γενέσθαι, πρόσθεσε η κ. Πετρόγγονα. Ο νόμος 4052/2012 αναγνωρίζει  τους αστέγους ως ευπαθή κοινωνική ομάδα στην οποία πρέπει να παρέχεται κοινωνική προστασία, όμως παραμένει ελλιπής, διαπίστωσε ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Πράξις και υπογράμμισε πως σύμφωνα με την ευρωπαϊκή τυπολογία, που όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν ενσωματώσει, άστεγος ορίζεται όχι μόνο αυτός που μένει στο δρόμο, αλλά και όσοι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες (χωρίς νερό, θέρμανση, ρεύμα) υπό την απειλή βίας, όσοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, όσοι ζουν σε ξενώνες και κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών, σε ανεπαρκή ή ακατάλληλα κτήρια. Στον ελληνικό ορισμό δεν περιλαμβάνονται οι «μη νόμιμα διαμένοντες στη χώρα», όπως και οι τσιγγάνοι, διευκρινίζει ο κ. Ψύχας.

Υπάρχουν κτίρια από κληροδοτήματα στο Δημόσιο που έχουν παραχωρηθεί για κοινωνικούς σκοπούς και μένουν αναξιοποίητα, ενώ με ελάχιστο κόστος μπορούν να αποκατασταθούν, σημείωσε ο κ. ο κ. Αντύπας αναφέροντας επίσης ότι χιλιάδες σπίτια παραμένουν άδεια και καταρρέουν, αντί με μια στεγαστική πολιτική να δοθούν σε αστέγους, για να αποσυμφορηθούν και οι ξενώνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 31% των Ελλήνων βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πρώτη και τελευταία καταγραφή αστέγων στην Ελλάδα είχε γίνει το 2009 από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και μιλούσε για 21.000 ανθρώπους. Αποτελεί μια ενδεικτική εικόνα, καθότι η έρευνα ήταν έμμεση και διεξήχθη τηλεφωνικά σε ξενώνες και σε δήμους.

Κάθε χρόνο οι άστεγοι αυξάνονται, όπως και οι κακοποιημένοι άνθρωποι που έρχονται για βοήθεια, επεσήμανε η κ. Πετρόγγονα λέγοντας ότι ο κράτος δεν έχει εικόνα, γιατί δεν προχωράει σε καταγραφή, αγνοεί την ανθρωπογεωγραφία των αστέγων. Όμως εμείς που δουλεύουμε κάθε μέρα με ανθρώπους, το διαπιστώνουμε, προσθέτει και αναρωτιέται: «Πώς θα κάνεις πολιτική αν δεν έχεις εικόνα του προβλήματος;
Μήπως δε θέλουν, τελικά;»
«Χρόνο με το χρόνο η παλιά φτώχεια βαθαίνει και δημιουργείται επιπλέον νέα, με εξώσεις, κατασχέσεις, απολύσεις. Απαιτούμε να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική κατοικία»
ζητάει ο κ. Ψύχας. «Όχι άλλες άστεγες πολιτικές από ακατοίκητα μυαλά» συμπληρώνει ο κ. Βαλλιανάτος. Διαβάστε τη συνέχεια: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/10/2013_522561
Πηγή: AMΠE

Σχόλιο.
Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει.Όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολα τα παλαιότερα χρόνια κάποιοι Έλληνες(όχι όλοι)έφτιαξαν οικοδομικούς συνεταιρισμούς και καταπάτησαν βουνά και δασικές εκτάσεις με σκοπό να έχουν και ένα "εξοχικό", που δικαστήριο στο δικαστήριο,και πρόστιμο στο πρόστιμο, στο τέλος νομιμοποίησαν. Τώρα,υπάρχει σοβαρή ανάγκη να ενεργοποιηθούν όσοι είναι σε θέση να το κάνουν, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγης και επιβίωσης.Οι προτάσεις που καταθέτει το  http://astoiko.eu, μπορούν με νόμιμο τόπο να υλοποιηθούν. Αρκεί κάποιοι να εργαστούν γι'αυτό.Περιμένουμε  τις δικές σας προτάσεις, τις πρωτοβουλίες, τη συμμετοχή,ή τις αντιρρήσεις σας.
Γράψτε ένα σχόλιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.