Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Αρώνια καλλιέργεια και προοπτικές.

Τρίτος χρόνος κρίσης και η εγχώρια αγορά γνωρίζει την απόλυτη καθίζηση. Τα προβλήματα των αγροτών μεγάλα και όπως όλοι γνωρίζουμε τα τρακτέρ είναι και πάλι στους δρόμους.
Οι αγορές της Ευρώπης, σήμερα θα έπρεπε να μοσχοβολούν ελληνικές δάφνες, δενδρολίβανα, ρίγανη και άλλα, ο ανταγωνισμός όμως είναι μεγάλος, με τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες να έρχονται πρώτες και καλύτερα προετοιμασμένες.
*
Η αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των επίσημα διακινούμενων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, εκτιμάται σε 1,1 δις. δολάρια, ενώ οι συνολικές πωλήσεις των προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και των διαιτητικών συμπληρωμάτων ξεπερνούν τα 7,5 δισ. δολάρια.
Χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, κατέχουν το 70% περίπου της συνολικής παραγωγής και ακολουθούν η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία. Επίσης  η Τουρκία, η Αίγυπτος , το Ισραήλ και η Κύπρος παράγουν και εκμεταλλεύονται σε σημαντικό βαθμό τα αρωματικά φυτά με καθετοποιημένες μονάδες όπου η μικρότερη είναι της τάξης των 70 – 100 στρεμμάτων. (Πολυσίου 2000)(1)
*
Θυμίζουμε πως επισήμως, το Υπουργείο Γεωργίας  τον Ιούνιο του 2007 αποφάσισε την μεταρρύθμιση του τομέα των οπωροκηπευτικών με έναρξη ισχύος από 1/1/2008.
Στον κατάλογο των προϊόντων που κάλυπτε η νέα ΚΟΑ εκτός των οπωροκηπευτικών συμπεριλαμβάνονταν και ο κρόκος  και τα αρωματικά φυτά που προορίζονται για μαγειρική χρήση όπως το θυμάρι, βασιλικός, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, και ρίγανη.
Ο κλάδος των αρωματικών φυτών εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ
Ωστόσο παρά την ορθή ομολογουμένως χάραξη στρατηγικής ανάπτυξης του κλάδου, η παραγωγική διαδικασία δεν ενισχύθηκε διότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ακόμη η κατάλληλη διάρθρωση
κινήτρων όπως:
-Ο εφοδιασμός των ενδιαφερομένων με πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ώστε να επιτευχθεί αύξηση της απόδοσης και βελτίωσης της ποιότητας.
-Δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης και επεξεργασίας των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής για το σκοπό της επίτευξης προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Τα κέντρα αυτά μπορούν να δημιουργηθούν από Ομάδες παραγωγών ή Συνεταιριστικές Οργανώσεις.
-Αγορά ξηραντηρίων για την καλύτερη και ταχύτερη ξήρανση των συλλεγόμενων δρογών
-Στενή συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ στον τομέα της Έρευνας.
-Ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών ή των Συνεταιριστικών Οργανώσεων για την αντιμετώπιση δαπανών εμπορίας αλλά και ενίσχυση των φορέων εξαγωγέων προκειμένου να μειωθεί το κόστος του εξαγόμενου προϊόντος.
-Έκδοση προδιαγραφών ή εναρμόνιση με τις ήδη υπάρχουσες κανονιστικές προδιαγραφές για κάθε εξαγόμενο προϊόν με σκοπό την επίτευξη της προσφοράς δρογών στην επιθυμητή ποιότητας και στο επιθυμητό είδος συσκευασίας κ.λ.π.
-Ενδελεχής έλεγχος για κάθε εξαγόμενο προϊόν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την εξασφάλιση της ποιότητας και την αποφυγή νοθείας. Στην Ε.Ε. των 27 εκτιμάται ότι καλλιεργούνται συνολικά 800.000 περίπου στρέμματα αρωματικών φυτών, όταν στην Ελλάδα που όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελεί την ιδανικότερη χώρα για την καλλιέργεια τους, η καλλιεργούμενη έκταση αγγίζει τα 20.000 περίπου στρέμματα. Δηλ. άλλες χώρες που υπολείπονται σε εδαφοκλιματικά στοιχεία καλλιεργούν παράγουν χιλιάδες τόνους εξασφαλίζοντας έτσι για τις οικονομίες τους σημαντικά έσοδα.(Κατσιώτης 2007)
Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση σήμανε και το τέλος της επιδοτούμενης Γεωργίας στην Ελλάδα. Γενικά μιλώντας για την ελληνική γεωργία θεωρούμε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον
ρόλο της σε σχέση με την ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλά και με την παγκόσμια οικονομία καθώς η «μεσογειακή διατροφή» και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στις
πολιτικές υγείας αλλά και στις προτιμήσεις των καταναλωτών.(1)
*
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά των αρωματικών όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά παγκοσμίως είναι τεράστια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η καλλιέργεια, παραγωγή, και διάθεση των αρωματικών φυτών και των αιθέριων ελαίων τους μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για τον αγρότη την περίοδο αυτή αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις.
«Οι εξαγωγές είναι μονόδρομος για εμάς σήμερα» όπως συμπεραίνουν πολλοί αγρότες.
Σήμερα, προωθείται η εκπαίδευση νέων αγροτών στην καλλιέργεια  ντόπιων και ξένων αρωματικών φυτών, από διάφορους κρατικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς(ΠΑΣΕΓΕΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ,κ.ά.).
Παρ'όλα αυτά, σας συνιστούμε να επεξεργάζεστε  με προσοχή  τις πληροφορίες.
Στη θέση της αρώνιας που έρχεται από Βόρειες και ψυχρές  περιοχές,θα μπορούσε να βρίσκεται η κρανιά, η τσαπουρνιά, ο Σαμπούκος ,που τα μούρα του έχουν παρόμοιες ιδιότητες όπως γνωρίζουμε από την παράδοση και από νεώτερες μελέτες,ή κάποιο άλλο αυτόχθονο φυτό.
 Η αρώνια ήταν μέρος της βασικής διατροφής των ιθαγενών της Αμερικής εδώ και εκατοντάδες χρόνια, και χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία στα κρυολογήματα, τον πυρετό και τους πόνους στο στομάχι. Τα τελευταία χρόνια, με τα νέα ευρήματα που φέρνει στο φως η επιστημονική έρευνα, υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για τους καρπούς της.
 Ο φυσικός χυμός της  έχει έντονο σκούρο χρώμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ανθοκυανίνες και η γεύση του φρέσκου φρούτου είναι στυφή λόγω της περιεκτικότητά του σε τανίνες.
Η Αρώνια η μελανόκαρπη κατάγεται από τη Βορειοανατολική Αμερική και η καλλιέργεια της στην Ευρώπη ξεκίνησε μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σήμερα γίνονται προσπάθειες καλλιέργειας και στα δικά μας  χώματα, με την στενή εποπτεία των επίσημων φορέων.
*
Διαβάστε:«Η καλλιέργεια της αρώνιας: Ένα φυτό µε χίλιες ...χρήσεις»
Οι πληροφορίες  προέρχονται από την Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας και το  Ινστιτούτο ∆ασικών  Ερευνών τον Μάρτιο του 2012(2)
Γενικά για το φυτό
 Aronia melanocarpa(Αρώνια η µελανόκαρπη)
(Photinia melanocarpa) (Black chokeberry)
Η αρώνια η µελανόκαρπη   ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών(Rosaceae) και είναι ένα πολύτιµο
φαρµακευτικό είδος. Η αρώνια στην διεθνή κλίµακα των φαρµακευτικών φυτών (1-5) κατέχει τις πρώτες θέσεις.(κλίµακα 1) .Το φυτό υπάρχει σε  τρία είδη, από τα οποία η µελανόκαρπη θεωρείται φαρµακευτικό, ενώ η ροδόχρους και η κόκκινη είναι καλλωπιστικά. Aronia prunifolia (Purple chokeberry-Αρώνια η ροδόχρους)Aronia arbutifolia(Red chokeberry-Αρώνια η κόκκινη).
Μορφολογία-Οικολογία
 Είναι φυλλοβόλος µακρόβιος θάµνος  (ζει έως 100 έτη), ύψους 1-3 µέτρων.
Η  συστηµατική καλλιέργεια στην Ευρώπη και Ρωσία, άρχισε µετά τον Δεύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο, αφού προηγουµένως αναγνωρίστηκε η πολύτιµη φαρµακευτική και υγιεινή αξία των καρπών της.
Το φυτό ανθίζει τον Ιούλιο ή Αύγουστο, τα άνθη είναι άσπρα και φύονται σε µικρές ταξιανθίες.
Ο καρπός είναι µικρός (7-10 χιλιοστά),  στρογγυλός, απαλός µαύρος στην αρχή και µαύρος, όταν ωριµάζει. Η παραγωγή καρπών αρχίζει από το τρίτο έτος και σταδιακά αυξάνεται. Στην Ελλάδα ωριµάζει τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεµβρίου (ανάλογα µε το κλίµα).
Εξάπλωση
Στην Ευρώπη, η αρώνια καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό αρχικά σε διάφορες χώρες (Ρωσία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Δηµοκρατία της Τσεχίας). Όµως, µετά τον πόλεµο,χρησιµοποιήθηκε σαν φαρµακευτικό φυτό από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Το 1974, 54.000 στρέµµατα φυτεύτηκαν στην Ανατολική Ευρώπη,  από τα οποία τα 40.000 στρέµµατα σε περιοχές µε ψυχρό κλίµα (Σιβηρία).
Απαιτήσεις σε κλίµα-έδαφος
 Είναι είδος λιτοδίαιτο, και µπορεί να καλλιεργηθεί ευρύτατα σε διαφορετικά κλίµατα (ξηρά ή υγρά)
και εδάφη (αµµώδη έως πηλώδη, όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά). Ευδοκιµεί και αναπτύσσεται ταχύτερα
σε υγρά, ελαφρά και τυρφώδη εδάφη.
Απαιτεί ηλιοφάνεια, αλλά δύναται να ευδοκιµήσει και σε ηµίσκια
 Η αρώνια αντέχει σε παγετούς (-35οC), όµως επηρεάζεται από υψηλές θερµοκρασίες (καύσωνες (+42o C).  Πρέπει να ποτίζεται το καλοκαίρι, ιδιαίτερα στα πρώτα τρία έτη µετα την φύτευση (κατά προτίµηση µε στάγδην άρδευση).

Ιστορικό της αρώνιας στην Ελλάδα
 1986
Η αρώνια εισήχθη από την Βουλγαρία πειραµατικά στον Ταξιάρχη-Χαλκιδικής (συνεργασία Ινστιτούτου Δασικών  Ερευνών Σόφιας  Δασαρχείο Ταξιάρχη, Πανεπιστηµιακό Δάσος
και Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης)
2000-2011:
Τα πειράµατα συνεχίζονται στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης
Βαλκανική/Βουλγάρικη προέλευση (από σπόρους) Μεσευρωπαϊκή/πολωνέζικη προέλευση(από µοσχεύµατα)
2007
Πρώτη πιλοτική καλλιέργεια στις Σέρρες
 Παραγωγή (2011, ηλικίας έξι έτη): 13 κιλά/δενδρύλλιο.Δύο (2) τόνους, στο στρέµµα:
2011:
Εγγραφή της αρώνιας στον κατάλογο του ΥΠ.Α.Α.Τ.(σαν φαρµακευτικό φυτό / καινοτόµος καλλιέργεια) ύστερα από συνεργασία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών/ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) www.minagric.gr/greek/data/aronia.pdf
Εγκατάσταση της  πρώτη εκτατικής καλλιέργειας αρώνιας από οµάδες παραγωγών  Πιερίας
(www.aroniapieria.gr)
 Ο κύριος σκοπός των  φυτειών αρώνιας είναι  η παραγωγή προϊόντων εδώδιµης και φαρµακευτικής χρήσης,  διότι οι καρποί και τα φύλλα  της αρώνιας   είναι πλούσιοι σε  θεραπευτικές ουσίες (ανθοκυανίνες, φαινόλες, καταχίνες, φλαβονόλες, κ.α.).
Άνθη αρώνιας
Χρήσεις των καρπών (φαρµακευτικές/αναζωογονικές)
O καρπός περιέχει  βιταµίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραµµάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταµίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P).
-Η κατανάλωση των καρπών ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, υπερνικά  την κόπωση, διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, τον σχηματισμό του αίματος και τον μεταβολισμό.
-Είναι επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές. Η υψηλή περιεκτικότητα  ιωδίου ωφελεί την ανάπτυξη στα παιδιά.
- Έχει αντιφλεγµονώδεις ιδιότητες και ανακουφίζει τις κρίσεις βρογχίτιδας και σε αλλεργικές κρίσεις.
-Χρησιμοποιείται σε  νευρολογικές διαταραχές, γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς.
-Αντιμετωπίζει και προλαμβάνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
-Βοηθά στην καταπολέμηση του ιού της γρίπης,και είναι επωφελής στη θεραπεία του καρκίνου.
-Συμβάλλει στην πρόληψη και την θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων.Το υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο των μούρων, μειώνει τους κινδύνους από θρομβώσεις.
-Αναζωογονεί τα κύτταρα(ενισχύει τη µνήµη),συμβάλλει στη μείωση του στρες ,της υπέρτασης και της  χοληστερίνης.
-Ο χυμός  είναι ένα πολύτιμο συμπλήρωμα ή δευτερεύουσα θεραπεία για άτομα με καρδιακή νόσο, υπέρταση, διαβήτη, και άλλες ασθένειες.
-Είναι το μοναδικό φρούτο του δάσους που έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό.
-Παρέχει προστασία από τη ραδιενέργεια!!
Φαρµακευτικές  χρήσεις των προϊόντων 
Στα φαρµακεία του εξωτερικού  διατίθενται σκευάσµατα της αρώνιας, σε κάψουλες, σταγόνες, κ.ά.
Χρήσεις των καρπών (εδώδιµες και µεταποιηµένες)
Το κυριότερο προϊόν της αρώνιας για πώληση είναι οι καρποί.
Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιµος, εύγευστος(ιδιαίτερα µετά από επεξεργασία) και δύναται να
χρησιµοποιηθεί από την Βιομηχανία τροφίμων. Με την προσθήκη ζάχαρης παράγονται γλυκά του κουταλιού, σταφίδα,σιρόπι, ζελέ και μαρμελάδες. Ακόμα από την αρώνια παρασκευάζονται κρασί, λικέρ και χυμός. Το κρασί της αρώνιας (από καρπούς αρώνιας αποκλειστικά ή σε συνδυασµό αρώνια και ποικιλίες αµπέλου/µαύρος καρπός), είναι το καλύτερο φάρµακο για αναζωογόνηση και πρόληψη πολλών ασθενειών.

Οικονοµική σηµασία
Η οικονοµική σηµασία της καλλιέργειας της αρώνιας είναι τεράστια, διότι:  το κόστος καλλιέργειας είναι χαµηλό (τιµές γυµνόριζων  φυταρίων 2-4 ευρώ,  ανάλογα µε την ηλικία)
Αποδίδει εισόδηµα σε µικρό διάστηµα (δύο έως τρία έτη µετά την φύτευση)
Η φυτεία διαρκεί µεγάλο διάστηµα (έως 100 έτη)
Η καλλιέργεια θεωρείται βιολογική (δεν χρειάζονται λιπάνσεις, ραντίσµατα, διότι δεν έχουν αναφερθεί µέχρι σήµερα ασθένειες).
Οικονοµικές ωφέλειες(2)
 Παραγωγή καρπών ανά στρέµµα (ηλικίας 6-10 ετών) 150 φυτά/στρέµµα
Χ 10 κιλά/φυτό Χ 5 ευρώ το κιλό = 7.500  Ευρώ.
Διεθνείς τιµές(2)
Σταφίδα : 20 ευρώ / κιλό
Χυµός: 10 ευρώ/λίτρο
Νωποί καρποί:  6-8 ευρώ/κιλό
Κατεψυγµένοι καρποί: 4-5  ευρώ/κιλό
Κρασί 50-100 ευρώ/λίτρο
Σημαντικές πληροφορίες για την καλλιέργειά της, την φροντίδα καθώς και τους κινδύνους ασθενειών και καταπολέμισης θα βρείτε... http://www.minagric.gr/greek/data/aromatika_fyta/aronia.pdf.
Συμπεράσματα -προοπτικές 
• Η αρώνια είναι ένα καινοτόµο εδώδιµο και φαρµακευτικό είδος
• Η αρώνια πρόσφατα (Νοέµβριος 2011) εγγράφηκε στον Εθνικό Κατάλογο του ΥΠΑΑΤ σαν φαρµακευτικό φυτό/καινοτόµος καλλιέργεια.www.minagric.gr/greek/data/aronia.pdf
Η καλλιέργεια της αρώνιας ενδείκνυται  για πολλές περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η αρώνια θα αυξήσει το εισόδηµα των καλλιεργητών, ιδιαίτερα σήµερα που η χώρα µας µαστίζεται από την Διεθνή και Ευρωπαϊκή κρίση, και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σταδιακά
ελαττώνονται.(3)
Σχετικές διευθύνσεις διακίνησης.
Κατάλογος επιχειρήσεων
http://www.europages.gr/katalogos-epikheiriseis/did-Alim02/hc-02666
http://geovolosnea.blogspot.gr/2011/09/aronia-melanocarpa.html
 www.greekberries.gr 
http://www.alibaba.com/product-gs/711351426/Hot_sale_supply_Chokeberry_Extract_Aronia.html
Σερβία και Μαυροβούνιο
http://www.tradekey.com/products/aronia.html
Σημειώσεις.
Στην  περιγραφή του φυτού αναφέρεται, πως ο καρπός είναι πλούσιος σε πηκτίνη και μπορεί να προστεθεί σε χυμούς και άλλα παρασκευάσματα από φρούτα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτήν την ουσία. Επίσης πως μπορεί να προστατεύσει το σώμα από την ακτινοβολία!!.
Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο τα αποτελέσματα των ερευνών για την χρήση της αρώνιας (για την υπογλυκαιμική της δράση) σε ασθενείς με διαβήτη .http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12580526?dopt=Abstract
Να ζητάτε πάντα τις συμβουλές και την έγκριση του γιατρού σας πριν από τη χρήση.
Εικόνες και πηγές
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
http://www.minagric.gr/greek/data/aromatika_fyta/aronia.pdf
http://www.ellinikabaharika.gr/
(1)Σταθακόπουλος Ιωάννης 
Γεωπόνος Α.Π.Θ. M.sc. Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης
(3)http://www.paseges.gr/el/news/H-arwnia-katakta-toys-Ellhnes-agrotes.
(2)http://portal.stereahellas.gr/media/files/nees_kalliergeiesimerida.pdf
http://www.naevias.gr/files8/%CE%91%CE%A1%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%91.%CE%95%CE%9D%CE%91%20%CE%A6%CE%A5%CE%A4%CE%9F%20%CE%9C%CE%95%20%CE%A7%CE%99%CE%9B%CE%99%CE%95%CE%A3%20%CE%A7%CE%A1%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%20(%CE%A3%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%9F%CE%A3).pdf
http://112648.ua.all.biz/el/goods_aronaaronia-melanocarpa_1106487
http://portal.stereahellas.gr/media/files/nees_kalliergeiesimerida.pdf


Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

"Η εκτροφή σαλιγκαριών" Προκλήσεις και χρήσιμες διευθύνσεις


Εκτροφή σαλιγκαριών: Τι να προσέξουν οι επίδοξοι επιχειρηματίες
Γεια σας!!!
Μπορεί η εκτροφή σαλιγκαριών να αποτελέσει μια κερδοφόρο επιχειρηματική δραστηριότητα;
Μεγάλο το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια,και πολλές οι ερωτήσεις για το τι σημαίνει μια τέτοια επένδυση. Σας παρουσιάζουμε κάποιες επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με το θέμα,διευθύνσεις,και απόψεις αγροτών.
Όπως υπογραμμίζει  η Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πρόσφατη μελέτη της με θέμα «Η εκτροφή σαλιγκαριών στην Ελλάδα»,
για να έχει το εγχείρημα σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να πληρούνται δυο βασικές προϋποθέσεις: να έχει προηγηθεί εμπεριστατωμένη έρευνα, τόσο για τα θέματα εκτροφής και καταλληλότητας της περιοχής εγκατάστασης, όσο και για τη διασφάλιση της πώλησης του παραγόμενου προϊόντος στην εγχώρια και διεθνή αγορά.Δείτε το pdf στο τέλος της παραγράφου.
«Αρχικά μια τέτοια επένδυση θα ήταν σκόπιμο να αντιμετωπιστεί από τον ενδιαφερόμενο, ως επένδυση που θα του αποφέρει συμπληρωματικό εισόδημα. 
Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα της εκτροφής είναι τα αναμενόμενα, η δραστηριότητα θα μπορούσε να επεκταθεί και να αποτελέσει κύρια δραστηριότητα».

Συνταγή για χοχλιούς μπουρμπουριστούς(κλικ)
Το ζωηρό ενδιαφέρον για την εκτροφή σαλιγκαριών δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων χρόνων. Αντίστοιχη «έκρηξη» ενδιαφέροντος είχε καταγραφεί τόσο στη δεκαετία του ΄70 όσο και στη δεκαετία του '80, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ο βασικός λόγος στον οποίο αποδόθηκε η τότε αποτυχία, ήταν το ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν ενδείκνυται για την εκτροφή αυτή. Ένας άλλος παράγοντας ήταν η ελλιπής γνώση των υποψηφίων παραγωγών ως προς τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού αυτού τόσο ως προς τη συμπεριφορά όσο και ως προς την παραγωγική διαδικασία (αδηφαγία, πλήθος εχθρών, ειδικές συνθήκες εκτροφής κ.α.).

Μελέτη κι έρευνα
«Πριν, λοιπόν, λάβει κάποιος την απόφαση να ασχοληθεί ερασιτεχνικά ή ακόμη και επαγγελματικά με την εκτροφή σαλιγκαριών» επισημαίνει η μελέτη, «θα πρέπει να διαβάσει αρκετά και να ενημερωθεί για τη βιολογία των σαλιγκαριών και τις απαιτήσεις τους σε θέματα διατροφής, περιβαλλοντικών συνθηκών, διαβίωση κ.α. Επίσης, καλό θα ήταν να επισκεφθεί υπάρχουσες μονάδες ώστε να δει την παραγωγική διαδικασία και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει στην πράξη. Στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογήσει την καταλληλότητα του κλίματος της περιοχής που σκοπεύει να εγκαταστήσει το εκτροφείο του και να επιλέξει το κατάλληλο είδος σαλιγκαριού».
Πριν όμως προχωρήσει κάποιος σε οποιαδήποτε σημαντική δαπάνη για την εγκατάσταση εκτροφείου σαλιγκαριών, θα πρέπει, όσο αυτό είναι δυνατό, να κάνει έρευνα αγοράς σχετικά με το πού θα μπορούσε να διαθέσει την παραγωγή του. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσε να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα για την επιλογή του είδους, τη μέθοδο εκτροφής, τα απαιτούμενα από την αγορά πιστοποιητικά (ISO, HACCP), το βέλτιστο βάρος εμπορίας κ.α.

Κόστος και απόδοση
Εφόσον αποφασιστεί η συνέχιση της επένδυσης, αυτή θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και κατά προτίμηση σε μικρή κλίμακα, έτσι ώστε σε περίπτωση αποτυχίας να είναι περιορισμένη η οικονομική ζημιά. Το σύνηθες είναι η εκτροφή να αρχίσει να αποδίδει οικονομικά, μετά τον 3ο χρόνο από την εγκατάσταση και βαθμιαία με την απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Γενικής Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής, το μέσο κόστος εγκατάστασης ενός εκτροφείου κλειστού τύπου κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30.000 ευρώ ανά στρέμμα και ενός εκτροφείου ανοιχτού τύπου στις 5- 6.000 ευρώ.
Τιμές όμως που μεταβάλλονται ανάλογα με την προσωπική εργασία του ενδιαφερομένου, τις συμφωνίες με τους προμηθευτές των υλικών κατασκευής ή την ανάθεση της κατασκευής σε τρίτους. Στις εν λόγω τιμές δεν συμπεριλαμβάνονται η δαπάνη γεωτρήσεων και ηλεκτροδότησης.
Η απόδοση της εκτροφής εφόσον δεν παρουσιαστούν προβλήματα με εχθρούς, ασθένειες ή ακραίες καιρικές συνθήκες, μπορεί να κυμανθεί από 700 έως 5.000 κιλά το στρέμμα, ανάλογα με το είδος, την ένταση της εκτροφής, την εμπειρία του εκτροφέα κ.α

"Η εκτροφή σαλιγκαριών στην Ελλάδα", μια έκθεση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αθήνα  Μάρτιος του 2012    
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε αυτό το ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την εκτροφή των σαλιγκαριών στην Ελλάδα όπου συνοψίζει με σαφή τρόπο όσα πρέπει να ξέρει όποιος ενδιαφέρεται για αυτήν την εκτροφή.  Στην μελέτη αναφέρονται στοιχεία για την βιολογία, την φυσιολογία και τους εχθρούς του είδους. Ακόμη υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για τα συστήματα εκτροφής, το κόστος εγκατάστασης, τις πιθανές αποδόσεις και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας εγκατάστασης. Καλό είναι να το διαβάσετε προτού πάρετε την όποια απόφαση.


Οικογένεια σε συνδιάσκεψη;
Να σημειωθεί ότι η ίδρυση μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών είχε ενταχθεί ως επιλέξιμη δραστηριότητα στα προγράμματα Μέτρο 112 «Νέοι Αγρότες» και Μέτρο 121 «Σχέδια Βελτίωσης» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον Επενδυτικό Νόμο 3908/2011.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για ερωτήσεις με την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Ανταγωνιστικότητας, στο τηλέφωνο 210-5275271, και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr 
*
Κρητική κουζίνα: Χοχλιοί Μπουμπουριστοί
http://www.youtube.com/watch?v=wYPBs89id0w
*
Αναδημοσιεύουμε από το agrocapital.gr την ομιλία από σχετική με τις μονάδες εκτροφής ημερίδα*.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ
Ο βιολόγος, καθηγητής Οικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Μωυσής Μυλωνάς, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τεχνογνωσίας και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σχετικά με την εκτροφή σαλιγκαριών στην Κρήτη και άλλες μεσογειακές χώρες. «Θα πρέπει να χωρίσουμε τη χώρα μας σε δύο περιοχές. Η μία περιοχή είναι από την κεντρική Ελλάδα και πάνω, όπου το κλίμα προσομοιάζει περισσότερο με της κεντρικής Ευρώπης και από την κεντρική Ελλάδα και νότια, όπου υπάρχει περισσότερο θερμό και ξηρό καλοκαίρι για μεγαλύτερη περίοδο, με συνέπεια να είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες. Η τεχνογνωσία, λοιπόν, που έχουμε ταιριάζει με ό,τι γίνεται στη βόρεια Ελλάδα. Δυστυχώς, δεν έχουμε τεχνογνωσία για το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αποδώσει ένα σαλιγκαροτροφείο στον νότο. Ούτε στο Ισραήλ έχουν κάνει ούτε σε άλλες μεσογειακές χώρες. Όπου έχουν γίνει εκτροφές είναι σε κλίματα βορειότερα». Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι στον τομέα αυτόν εντοπίζονται τα μεγάλα προβλήματα καθώς «πάμε και εφαρμόζουμε μεθόδους και πρακτικές του βορρά στον νότο», με συνέπεια τα αποτελέσματα να μην είναι τα επιθυμητά.
«Χρειάζεται σίγουρα μια πιλοτική δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Μυλωνάς και συνέστησε στους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν τα λάθη, που είχαν γίνει το 1982, όταν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για την εκτροφή σαλιγκαριών. «Δυστυχώς τότε χάθηκαν πάρα πολλές περιουσίες με διάφορους τυχάρπαστους που εμφανίστηκαν και πήραν πολλά λεφτά από τον κόσμο. Τους έδιναν υποσχέσεις, 'μάνες' που δεν ήταν συμβατές με το δικό μας κλίμα κ.ά. Κι εδώ είναι η πολύ μεγάλη απάτη. Όταν έρχεσαι και λες ότι σου πουλάω 'μάνες' από την κεντρική Ιταλία που είναι προσαρμοσμένες σε άλλο κλίμα με 20 - 25 ευρώ το κιλό, ενώ μπορείς να πάρεις σαλιγκάρια από έξω που είναι καλύτερα προσαρμοσμένα με 2 - 3 ευρώ, τότε αυτό είναι απάτη».
Ειδικότερα ο κ. Μυλωνάς επεσήμανε ότι όποιος ενδιαφέρεται να στήσει ένα εκτροφείο θα πρέπει να ξεκινήσει με 1 στρέμμα και έπειτα να προχωρήσει σε μεγαλύτερη επένδυση. «Το σαλιγκάρι θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αποδώσει.
Αλλιώς θα πάρουν μισό τόνο(δείτε τιμές πιο κάτω) το στρέμμα που δεν είναι κερδοφόρο. Πρέπει να πάρουν πάνω από 1,5 - 2 τόνους το στρέμμα για να πουν ότι θα τους αφήσει κάποια χρήματα και θα αποσβέσει το κεφάλαιό τους», διευκρίνισε ο κ. Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το κόστος για ένα εκτροφείο κλειστού τύπου ανέρχεται σε 8 με 9 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα!
Μάλιστα σε ό,τι αφορά την Κρήτη ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πάνω από 28 προσπάθειες εκτροφής και όλες -όπως είπε- έχουν προβλήματα.
Το υψηλό κόστος εκτροφής των σαλιγκαριών επιβεβαίωσε ο γεωπόνος του ΕΛΓΑ και πρώην σαλιγκαροτρόφος κ. Γιάννης Βλαχάκης.
«Εφόσον κατέχεις τη γη, η οποία θα πρέπει να είναι αρδεύσιμη και να μπορείς να παράγεις ψυχανθή, το κόστος ανά στρέμμα είναι της τάξεως των 7 με 10 χιλιάδων ευρώ», σημείωσε ο κ. Βλαχάκης και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί να έχει προοπτική υπό προϋποθέσεις: «Ή θα χρειαστεί μια πολύ μεγάλη επιχείρηση για να εκμεταλλευτείς τις οικονομίες κλίμακας, δηλαδή μια καλά εξοπλισμένη επιχείρηση των 100 στρ. ή θα πρέπει να γίνεται από έναν μικρό παραγωγό που θα το κάνει ως συμπλήρωμα», ανέφερε σχετικά.
Σε ό,τι αφορά δε τις αγορές σαλιγκαριών ο κ. Βλαχάκης έκανε αναφορά στα Χανιά και την Ιεράπετρα, ενώ για το εξωτερικό σημείωσε: «Στο εξωτερικό υπάρχουν αγορές και γίνονται εξαγωγές, όπως κάνουν ορισμένοι Ηρακλειώτες παλιοί έμποροι από την Επισκοπή Ηρακλείου. Αλλά οι εξαγωγές τους έχουν μειωθεί από ό,τι μου λένε στο 1/4».
Απαιτούνται διασφαλίσεις 
Τη δική του εμπειρία ως γεωπόνος - σαλιγκαροτρόφος μετέφερε και ο κ. Βασίλης Ναβροζίδης, υπογραμμίζοντας με τη σειρά του ότι αυτό που κάνει την επένδυση απαγορευτική είναι η έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης. «Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα με την ήδη υπάρχουσα γνώση δεν μπορεί κανένας να αξιολογήσει την επένδυση ως αποδοτική ή ως συμφέρουσα. Δεν υπάρχει τεχνογνωσία εκτροφής .
* Τα παραπάνω αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εκτροφή σαλιγκαριών: Έχει μέλλον στην Κρήτη;», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο 'Δήμητρα' (ΚΕΓΕ) Χανίων και διοργάνωσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων με τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
www.haniotika-nea.gr

Σχόλια των αναγνωστών κάτω από το κείμενο
Λέγομαι Πάνος και είμαι από το Ηράκλειο και είμαι γεωπόνος. Ας μας πει ο κύριος Μυλωνάς ο οποίος παρουσιάζεται ως ειδικός, τι εργασίες έχει κάνει πάνω στο σαλιγκάρι και που βασίζεται όταν αναφέρεται ότι το Helix aspersa (κρητικός χοχλιός) δεν ευδοκιμεί στην Κρήτη. Γιατί μάλλον έχει μπερδευτεί και ο ίδιος και δεν ξέρει τι να πρωτοδικαιολογήσει. Η εργασία που υπάρχει στο διαδίκτυο για την ανατομία του σαλιγκαριού δεν δικαιολογεί τίποτε από όσα ισχυρίζεται. Κύριοι του ΕΛΓΑ αποφασίσατε να εκφέρετε και γνώμη για την σαλιγκαροτροφία χωρίς τεχνογνωσία και χωρίς να έχετε ιδέα και προφανός αποτύχατε...λογικό αφήσατε τις αποζημιώσεις και τις καρέκλες στα 60 και γίνατε ειδικοί στο να παραπλανείτε τον κόσμο. Γνωρίζω προσωπικά τέσσερα μικρά και μεγάλα εκτροφεία ανοιχτού τύπου και 1-2 ημίκλειστα στην Κρήτη που πάνε πολύ καλά. Τι έχετε να πείτε στον κόσμο που σας ακούει?
ΜΥΚΩΝΙΑΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ |
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΣΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΚΡΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ . ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ
Οι προβλέψεις είναι καλές, όταν επιβεβαιώνονται


Και μετά από αυτή την εισαγωγή, λίγες πληροφορίες για την  αγορά της Αυστραλίας.
Το μέγεθος της αγοράς για τα εδώδιμα σαλιγκάρια στην Αυστραλία είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί. Μια παλιότερη έρευνα  υπολόγισε πως στις αρχές της δεκαετίας του '90  η αυστραλιανή αγορά κατανάλωνε  περίπου 12-15 τόνους, αλλά θα μπορούσε στην πραγματικότητα το ποσό να είναι το διπλάσιο.(Η αγορά στη Γαλλία υπολογίζεται σε 30.000-40.000 τόνους ετησίως.)
Η τρέχουσα εγχώρια παραγωγή στην Αυστραλία είναι λιγότερο από 1 τόνο έτσι η μεγαλύτερη ποσότητα σαλιγκαριών εισάγεται σε κονσερβοποιημένη μορφή.
Φαίνεται να υπάρχει μόνο μια χούφτα  ενεργών καλλιεργητών στην Αυστραλία, που όλοι δρουν ανεξάρτητα,και έτσι υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία διαθέσιμα για την εγχώρια παραγωγή.
 Ανεξάρτητα από την ποικιλία, το φρέσκο σαλιγκάρι  απορροφούν κυρίως τα επιλεγμένα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Αυτοί οι  καταναλωτές στην πλειοψηφία τους  δεν θέλουν  ακατέργαστο το προϊόν και έχουν μια ευδιάκριτη προτίμηση στα προμαγειρευμένα σαλιγκάρια .Διαδικασία που γίνεται  από τον ίδιο τον παραγωγό.
Άλλη βασική ποιοτική απαίτηση είναι το μέγεθος. Τα μικρά σαλιγκάρια (δηλ. αυτά με διάμετρο κοχυλιών λιγότερο από 29mm) δεν είναι επιθυμητά. Τα εστιατόρια θέλουν τα μεγαλύτερα σαλιγκάρια. Η  έρευνα έχει δείξει ότι η διάμετρος κοχυλιών σχετίζεται πολύ και με το βάρος της σάρκας.  Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε όλο τον κόσμο αλλά η η συνηθέστερα χρησιμοποιημένη  στην Αυστραλία είναι η aspersa helix που αναφέρεται μερικές φορές και ως  "small gris".Αυτό είναι  εισαχθέν είδος από τη Μεσόγειο.
Υπάρχουν κι άλλες ποικιλίες διαθέσιμες: το γαλλικό burgundy το οποίο είναι μια μεγαλύτερη ποικιλία και το γιγαντιαίο αφρικανικό σαλιγκάρι (fulica Achatina) που είναι πολύ δημοφιλές στις ασιατικές χώρες. Υπάρχουν μερικά εγγενή αυστραλιανά σαλιγκάρια και οι ερευνητές του Queensland  εξετάζουν τις δυνατότητες του σαλιγκαριού Xanthomelon.


Πόσο πωλούνται τελικά τα σαλιγκάρια;
Βρίσκουμε διάφορα νούμερα σχετικά με τις τιμές πώλησης και  την απόδοση:
Η απόδοση της εκτροφής εφόσον δεν παρουσιαστούν ειδικά προβλήματα με εχθρούς – ασθένειες ή ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να κυμανθεί από 700 έως και 5.000 κιλά ανά στρέμμα, ανάλογα με το είδος, την ένταση της εκτροφής, την εμπειρία του εκτροφέα, κ.α.http://www.snailfarmers.gr/forum/
*
Εταιρείες συμβάλλονται με παραγωγούς να αγοράζουν ακόμα και όλη την παραγωγή τους σε τιμές κοντά στα 3,80 ευρώ. Αν ο παραγωγός βρει αλλού καλύτερη τιμή, είναι ελεύθερος να τα πουλήσει.
Στο Διαδίκτυο αγοράζονται ακόμα και με 6 ευρώ το κιλό.
Από τα Ένθετα του ΕΘΝΟΥΣ
*
Στο εξωτερικό: οι περισσότεροι αυτή την στιγμή δυστυχώς αγοράζουν σαλιγκάρια ελευθέρας βοσκής ή από Βαλκανικές επιχειρήσεις με (1 € / kg )
*
Οι μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου (ανοιχτού τύπου) που έχουν ιδρυθεί από το 2007 μέχρι σήμερα είναι περίπου τις 127. Η γεωγραφική τους κατανομή καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Όπως καταλαβαίνετε,οι διευθύνσεις που ακολουθούν είναι ενδεικτικές. Στο  youtube αν θέλετε θα βρείτε πολλές ταινίες από τα εκτροφεία.
Εκτροφεία σαλιγκαριών 
 Εκτροφείο σαλιγκαριών - snailfarming.gr
http://www.youtube.com/watch?v=iUiCznKJArk
Εκτροφείο σαλιγκαριών Στενήμαχος Νάουσας 10-12-11.wmv
http://www.youtube.com/watch?v=qkL7F-Rgfug
Διεύθυνση ιστοσελίδας..http://sites.google.com/site/agrofarmahelix/
Συστήματα εκτροφής :cretatime.blogspot.com
 Μονάδα Εκτροφής Σαλιγκαριών Helix Aspersa (Muller)
http://saligkariamakryneias.blogspot.gr/p/blog-page_13.html
Fereikos-Helix: Tηλ. 27410 80165.
Έμποροι – Βιοτεχνίες  Συσκευασίας Σαλιγκαριών :
Σαλιγκαρ ΑΕ Κοτζαβασιλόγλου , Σκύδρα Πέλλας, τηλ. 2381082613-4
Πρισνάλης ΑΒΕΕ , Κρύα βρύση  Πέλλας , τηλ . 23820-61930, 23820-62720, 23820-61746
Χέλικομ. Έδεσσα , Ν.Πέλλας , τηλ.: 23810-21828
Olympex. Ν. Ιωνία Θεσσαλονίκης  τηλ. 2310781659, 2310780317
Creatan Snails, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ 6945984274
*
Από τις αγορές της Ευρώπης καθορίζονται τελικά οι τιμές πώλησης.
Διεθνής εμπορία και περισσότερες διευθύνσεις εδώ
http://www.europages.gr/katalogos-epikheiriseis/did-conserv02/hc-02710A/apotelesmata.html
*
Δωρεάν ενημέρωση για την εκτροφή του σαλιγκαριού.
Επισκεφτείτε το: http://www.escargot-greece.gr/ και για συμμετοχή στις συζητήσεις των εκτροφέων: http://www.snailfarmers.gr/forum
Καλή επιτυχία σε κάθε προσπάθεια.
Εικόνες
http://www.channel4.gr/channel4u/site/new/lifestyle/mageiriki
http://www.agrocapital.gr/Category/Products/Article/1118/Preview

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Φρούτα κειμήλια. Κυδώνια




Καλλιτέχνης Angelica Kauffman (1741-1807) "Eris" Μουσείο Τέχνης του Ponce Από:wiki
Σαν ξεχασμένο γράμμα, αυτό το φρούτο κειμήλιο εμφανίζεται με τα πρώτα κρύα, και με την μυρωδιά του και το χρώμα του, φωτίζει το μουντό χρώμα  των ημερών.
Τα κυδώνια είναι  από τα παλαιότερα φρούτα που ακολουθούνται από θρύλους και  μυστικές μεταφορές. Καθένας που θα θελήσει να ερευνήσει τις παραδόσεις που τα συνοδεύουν, θα ακούσει πως ίσως ήταν αυτά τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, ίσως  ήταν αυτός ο καρπός της γνώσης που αναφέρει  η  Παλαιά Διαθήκη, και  πως ήταν το φρούτο που έγινε η αιτία να ξεκινήσει ο Τρωικός πόλεμος.
 Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η θεά Έρις*  θυμωμένη που δεν την προσκάλεσαν στους γάμους του Πηλέα και της Θέτιδας πήγε μέχρι εκεί και πέταξε στη μέση της εκδήλωσης το Μήλο με την επιγραφή "στην Καλλίστη".
Έτσι προκάλεσε τη διχόνοια μεταξύ της Ήρας  της Αθηνάς και της Αφροδίτης, μια αντιζηλία  που τελικά οδήγησε στον Τρωικό πόλεμο.
Ο Δίας θέλοντας να δώσει λύση στην διαμάχη για το ποια αξίζει το μήλο, τις παρέπεμψε στον Τρώα  Πάρι, που τελικά επέλεξε την  Θεά Αφροδίτη. Ως ανταμοιβή για την κρίση του η Αφροδίτη  έκανε την ωραία Ελένη -την πιο όμορφη θνητή γυναίκα- να τον ερωτευθεί, και να τον ακολουθήσει στην Τροία. Όπως συμβαίνει με πολλές μυθολογικές ιστορίες, οι λεπτομέρειες ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή, ο πόλεμος όμως είναι  επιβεβαιωμένο γεγονός.
Το «μήλον της έριδος» μας στρέφει την προσοχή  στον  πυρήνα και τους αόρατους σπόρους, θυμίζοντάς μας πως  ένα μικρό θέμα  μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη και απρόβλεπτη αλλαγή.
Με τέτοια παράδοση, σήμερα  μπορούμε να πούμε πως ίσως απλά έχουμε ξεχάσει με τι έχουμε να κάνουμε.
Τα κυδώνια είναι πράγματι  αρχαία, και τα μυστικά τους ακόμη ανεξερεύνητα.(δείτε στο τέλος)
Το δέντρο  λέγεται πως κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου ή του Ιράν, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο πως συνοδεύει τους Έλληνες από την αρχαιότητα και είναι αφιερωμένο στην Αφροδίτη. Από εκεί και η ονομασία του κυδωνιού σαν «Μήλο της Αφροδίτης» και η φήμη του ως αφροδισιακό και φρούτο της γονιμότητας.
*Έρις σήμερα ονομάζεται ένας νάνος πλανήτης  του  Ηλιακού μας συστήματος εκτός από τη Θεά.
Cydonia oblonga
Παραμελημένο φρούτο από τους περισσότερους, το συναντάμε πλέον σπάνια στο πιάτο μας,και συχνότερα σαν γλυκό του κουταλιού.
Ίσως γι'αυτό να φταίει που δυσκολεύει τους  ανυπόμονους μάγειρες, και χρειάζεται αργό και σιγανό μαγείρεμα για να αποδώσει όλα του τα αρώματα και το θαυμάσιο ρουμπινί του χρώμα.
Είναι δέντρο οπωροφόρο, ξάδελφος της αχλαδιάς και της μηλιάς και βρίσκεται σε πολλές ποικιλίες  .
Οι καρποί του είναι κατάλληλοι τόσο για τη μαγειρική, όσο και τη ζαχαροπλαστική.
Παράλληλα, όμως δεν στερείται θεραπευτικών ιδιοτήτων.
Στην πύλη iator διαβάζουμε:
"Έχει στυπτικές ιδιότητες και όξινη δράση. Το αφέψημα από φέτες κυδωνιού είναι κατά της αιμόπτυσης κατά της διάρροιας και των χρόνιων εμετών.
Κρασί που παρασκευάζεται από κυδώνια, με γαργάρες, βοηθά στις φλογώσεις του λαιμού και στις πληγές των ούλων. Κρασί από κυδώνια θεραπεύει με κομπρέσες τα έλκη.
Το τσάι των λουλουδιών της κυδωνιάς είναι αντισπασμωδικό, και καταπραΰνει το βήχα.
Πηγή:www.iator.gr 
Ναι η φύση μαζί με τα πρώτα κρύα μας στέλνει και το φάρμακο για την αντιμετώπισή τους, και ένα εύγευστο φρούτο για  πρόληψη. Θεωρείται ευεργετικό για μια σειρά από διαταραχές και ασθένειες.
Το ζελέ η μαρμελάδα ή ο πολτός  κυδώνι καθώς και οι σπόροι, χρησιμοποιούνται για να καταπραΰνουν το βήχα και τα κρυολογήματα, και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Τα φρούτα είναι διουρητικά,στυπτικά, προωθούν την πέψη, ανακουφίζουν στις εντερικές διαταραχές, υποστηρίζουν τον οργανισμό στη γρίπη και τα κρυώματα,δρουν σαν αποχρεμπτικά, ωφελούν την αναπνοή και την καρδιά.
Ο καρπός έχει ισχυρές στυπτικές ιδιότητες και το σιρόπι που παρασκεύαζαν μ'αυτόν, για χρόνια ήταν μια  θεραπεία για τη διάρροια των παιδιών.
Διαλύεται μέσα σε νερό όπως και η βυσσινάδα,και είναι εύγευστο.
Τα φύλλα του δέντρου περιέχουν πηκτίνη και τανίνες, και σαν ρόφημα έχουν θετική επίδραση τόσο στο κυκλοφορικό σύστημα ,όσο και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης .
Οι  σπόροι αν εμφαπτιστούν μέσα σε νερό και μείνουν μέχρι να φουσκώσουν, παράγουν ένα  κολλώδες υγρό που έχει πολλές χρήσεις.
Προσοχή: Οι σπόροι δεν τρώγονται ωμοί, είναι τοξικοί σε μία  απροσδιόριστη  ποσότητα
Παράγουν HCN ( υδροκυάνιο),που είναι επικίνδυνο,(με το βρασμό εξουδετερώνεται) αν και οι απόψεις είναι αντικρουόμενες..
Είναι  πολύ αποτελεσματικοί -σε γαργάρες- σε κάθε πρόβλημα της στοματικής κοιλότητας.
Εξωτερικά εφαρμόζεται  τοπικά για να θεραπεύσει μικρά εγκαύματα και μώλωπες.
Είναι ένα φυσικό τζελ που μπορεί να δώσει σχήμα στα μαλλιά!
Είναι ένα φυσικό πηκτικό,που μπορεί να δέσει άλλα γλυκά,και σούπες.


Τα φρούτα δεν καταναλώνονται συνήθως νωπά.Οι περισσότερες ποικιλίες παράγουν πολύ στυφά  φρούτα,αλλά όχι όλες,και  πιθανόν να φταίει και η εποχή της συγκομιδής.
Τα καλύτερα είναι αυτά που έχουν περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου μήλου,και έχουν κίτρινο χρώμα.Το πράσινο σημαίνει πως είναι ακόμη άγουρα.Τα κυδώνια είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο.
Εικόνα:illaboratoriodimmskg.blogspot.com
 Το πόσο διαδεδομένο ήταν κάποτε το κυδώνι φαίνεται και από το πόσο συχνά είχε χρησιμοποιηθεί  η λέξη σε πλήθος ονομάτων ανθρώπων και  περιοχών, όπως Κυδώνης, Κυδωνιάτης, Κυδωνίτσα , Κυδωνοχώρι κλπ. Σήμερα το δέντρο έχει πολύ λίγο εμπορικό ενδιαφέρον για τον Έλληνα καλλιεργητή. Στη χώρα µας παράγονται περίπου 10.000 τόνοι κυδώνια που δεν επαρκούν για την εσωτερική κατανάλωση, και μεγάλες ποσότητες εισάγονται κυρίως από την Τουρκία. Στην Τουρκία οι κυδωνιές βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς- αυξάνονται σαν τα ζιζάνια- και είναι φυσικό να βρίσκονται συχνότερα στην κουζίνα τους.Τα πλέκουν και τα κρεμούν για να διατηρηθούν μέχρι να τα χρησιμοποιήσουν.
Κυδώνι γίγας.
Σκληρό σαν βράχος, απαιτεί κάποια προσπάθεια από το μάγειρα, αλλά τα αποτελέσματα αξίζουν τον κόπο. Όταν το κυδώνι ψήνεται, αναδύεται  ένα υπέροχο άρωμα  ολάνθιστου κήπου,  πικάντικο και πλούσιο. Μαγειρεύεται   μόνο του ή μαζί με μήλα, σε γλυκά ή ακόμη σε αλμυρά πιάτα.
Το μυστικό του είναι το αργό ψήσιμο σε σιγανή φωτιά.
Η μεγαλύτερη  αρετή των κυδωνιών βρίσκεται στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε πηκτίνη. Γίνονται θαυμάσιο ζελέ, μαρμελάδες, ή κομπόστα,ταιριάζουν με το μέλι, τη ζάχαρη, την οξύτητα του λεμονιού, του κρασιού και του ξυδιού.
Πρόταση για  εναλλακτικά πιάτα.
Όσοι  έχετε βαρεθεί τις πατάτες με κρέας ή τις αποφεύγετε για λόγους υγείας (π.χ. οι διαβητικοί) ή λόγω δίαιτας,τολμήστε να τις  αντικαταστήσετε με κυδώνια.
 Το εξαιρετικό άρωμά τους αλλά και τα πολύτιμα συστατικά τους τα καθιστούν πολύ ανώτερα από τις πατάτες.
Στην Ελλάδα γνωρίζουμε περισσότερο το πιάτο με κυδώνια και  χοιρινό, αλλά είναι επίσης ωραία με αρνί,πάπιες και άλλα κυνήγια. Στο παρελθόν έχω κάνει ζελέ κυδώνι, γλυκό κυδώνι,και αρωματικό πελτέ  που χρησιμοποίησα σαν σάλτσα σε αγριογούρουνο ψημένο σε κόκκινο ξηρό κρασί.
Προσωπικά δεν αγαπώ τα γλυκόξινα φαγητά,και προτιμώ τα κυδώνια σαν αντικαταστάτες της πατάτας.Όσοι όμως δοκίμασαν έμειναν ευχαριστημένοι.
Ένας άλλος τρόπος που μπορεί να σερβιριστεί ο πελτές κυδωνιού,είναι με τηγανητά τυριά(σαγανάκια).Η αντίθεση ενθουσιάζει πολύ κόσμο.
Και το βασικότερο.Είναι ένα υγιεινό ρόφημα. Τον πελτέ τον κατανάλωσα σαν αναψυκτικό όταν μου τελείωσε η βυσσινάδα,και αν θα έφτιαχνα  πάλι, θα προτιμούσα αυτόν τον τρόπο για να διατηρήσω τα φρούτα.Μπορεί να γίνει ένα σωρό πράγματα,και αρωματίζεται με πολλά μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κανέλα,κάρδαμο,μπαχάρι,πιπέρια,και άλλα.
Κυδώνια ψητά με γλυκό κρασί και μπαχαρικά στην κατσαρόλα,είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να τα γευτούμε.
Εδώ συνταγές:
Τα Γλυκά
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού
Ελληνικό τσιζκέικ με κυδώνια από τις γλυκές αλχημείες του Παρλιάρου.
Kυδώνι πελτές από hungryforhungry.
Η σύγχρονη πόλη των Χανίων έχει ιδρυθεί στη θέση μιας σημαντικής αρχαίας κρητικής πόλης, της Κυδωνίας ή ku-do-ni-ja όπως αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής γραφής  Β΄.
 Η παράδοση αναφέρει ότι ήταν μία από τρεις πόλεις που ίδρυσε ο βασιλιάς Μίνως στην Κρήτη (Διόδωρος V, 78.2). Ο Όμηρος αναφέρει τους Κύδωνες  σαν μία από τις πέντε κρητικές φυλές (Οδύσσεια 3,292 και 19,176) και θεωρούνται προελληνικό φύλο. Πηγή:odysseus.culture.gr

Και μιας και τα Χανιά μπορεί να μην σας είναι άγνωστα,ή να μην σας προκαλούν το ενδιαφέρον,σας έχω κάτι καλύτερο. Μια βόλτα στην Κυδωνία του Άρη.Ναι!

Με το Google Earth, μπορείτε να δείτε τον Άρη!!
http://www.google.gr/intl/el/earth/explore/showcase/mars.html
-Προβάλετε εικόνες που λήφθηκαν από τη NASA μόλις πριν από μερικές ώρες.
-Πραγματοποιήστε  περιήγηση στον Άρη.
-Προβάλετε τρισδιάστατα περιστρεφόμενα μοντέλα και ακολουθήστε τα ίχνη τους για να δείτε πανοράματα υψηλής ανάλυσης 360 μοιρών.
Αναζητήστε διάσημα σημεία του Άρη, όπως το πρόσωπο στον Άρη ή το όρος Όλυμπος,
και στο επόμενο κείμενο θα συνεχίσουμε με την καλλιέργεια του δέντρου,και τα υπόλοιπα μυστήρια...
05/01/2012 
Συνεχίζεται




Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Νέες προκηρύξεις επιδοτήσεων από τα ΕΣΠΑ

Άνεργοι, απελπισμένοι, ή γενικώς συνέλληνες, την προσοχή σας.
Η προκήρυξη για τα νέα ΕΣΠΑ δημοσιεύθηκε, και όπως κατάλαβα η υποβολή των προτάσεων θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα δίμηνο. Ο χρόνος δεν είναι πολύς γι'αυτό κινητοποιηθείτε.
Σε αυτήν τη φάση εντάσσονται στα προγράμματα και οι νέου τύπου εταιρείες Ι.Κ.Ε,όπως θα διαβάσετε πιο κάτω, και σας παροτρύνω να δείτε στο τέλος του κειμένου τους συνδέσμους με τις σχετικές πληροφορίες γι'αυτό το είδος επιχείρησης. Μπείτε στον κόπο να δείτε πως τελικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτή η μορφή εταιρείας.
Αν δεν ενδιαφέρεστε προσωπικά, μιλήστε σχετικά σε κάθε άνεργο που γνωρίζετε.
Στα ΕΣΠΑ τώρα.Οι Ανοιχτές Προκηρύξεις αφορούν:
  • Την στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης 
  • Την ενίσχυση  των Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στους τοµεις Μεταποίησης, Τουρισµού, Εµπορίου - Υπηρεσιών
  • Τις υπό ίδρυση νέες εταιρείες,και άλλα.
Περισσότερα εδώ: http://www.antagonistikotita.gr/greek/
*
Στην Ημερησία διαβάζω:
Το πρόγραμμα προκηρύχθηκε και οι ημερομηνίες υποβολής προτάσεων είναι από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 25 Απριλίου του 2013(στις επίσημες σελίδες θα βρείτε άλλο χρόνο για κάθε πρόγραμμα)
Οι αιτήσεις θα αποστέλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr.
Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να καλύψουν την ιδία συμμετοχή είτε με δικούς τους πόρους, είτε με τραπεζικό δανεισμό. Ως προς το τελευταίο το υπουργείο Ανάπτυξης προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να κάνουν χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει το ΕΤΕΑΝ και είναι οι εγγυήσεις που πιθανόν χρειάζονται.Οι εταιρείες  θα πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: ατομική επιχείρηση, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε.
Η προκήρυξη της δράσης και ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr και www.efepae.gr
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν πληροφορίες στον ΕΦΕΠΑΕ στο τηλέφωνο 2106985210 και το γραφείο πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλέφωνο 8011136300.
Η Ημερησία επισυνάπτει και τους οδηγούς  του προγράμματος.
http://content-mcdn.imerisia.gr/pegasus/Multimedia/pdf/2_id3312863.pdf
Και  ανοίγω τον οδηγό με τα επαγγέλματα, και ένα γέλιο δεν μπόρεσα να το συγκρατήσω.
Και η κατασκευή αεροσκαφών και διαστημοπλοίων μέσα στα ΕΣΠΑ;;;ε
Μαλλί δεν μου έμεινε.
Αυτή είναι τελικά μοίρα.Ότι αν και γίνεται,κάποιοι πάντα προπορεύονται στην μοιρασιά.
********
Η δράση βρίσκεται αναρτημένη και στο σύνδεσμο http://www.espa.gr/el/Pages/ProclamationsFS.aspx?item=2329
Όλα τα ενεργά προγράμματα εδώ:http://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=466


Οι εκδηλώσεις για το Πρόγραμμα 2η Ευκαιρία - Συμβουλευτική και επανακατάρτιση για απολυμένους/ανέργους εδώ:http://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=477
Προσκλήσεις - Προκηρύξεις http://www.espa.gr/el/Pages/ProclamationsFS.aspx?item=2329


Άλλη μια υπενθύμιση που αφορά τις ευκαιρίες που δίνονται σε ανέργους μέσα από τις "Αναπτυξιακές Συμπράξεις".
Η ημερομηνία συμμετοχής έχει παραταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας έως τις 31/1/2013
Α.Σ - Δράση κατά  της φτώχειας- 2η Παράταση υποβολής αιτήσεων
Πληροφορίες εδώ.http://www.keko.gr/news.php?xid=5
Και εδώ: http://www.keko.gr/main.php?id=52
Περισσότερες πληροφορίες: στην Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία, τηλ. Γραμματεία: 210-5271300, 210-5271350 www.keko.gr.
Περισσότερα γι'αυτές θα πούμε σε επόμενο κείμενο,όπου θα δούμε και τι σημαίνει για τους πολιτευτές "Κοινωνική Οικονομία" σήμερα, και που πήγαν τα χρήματα των ανέργων.

******
IKE ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΥΡΩ
Η νέα εταιρική μορφή, η «Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» ΙΚΕ, που σχεδιάστηκε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου από ειδική επιστημονική επιτροπή και θεσμοθετήθηκε με το ν.4072/2012, μπορεί πλέον να ιδρυθεί.
Με τον ν. 4072/2012 (ΦΕΚ Α' 86) (Μέρος Δεύτερο - άρθρα 43-120) θεσπίστηκε η νέα εταιρική μορφή, η ΙΚΕ. Ακολουθούν κάποιες βασικές πληροφορίες για τον νέο αυτό εταιρικό τύπο, και πληροφορίες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη σύστασή της. Συνιστούμε να διαβάσετε τα σχετικά αρχεία στο τέλος της σελίδας  για τις ιδιαιτερότητές του.
Εδώ βλέπουμε τρία κεντρικά σημεία, και ακολουθούν ερωτήσεις που απαντώνται στο σχετικό κείμενο της startupgreece.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ;
Οι Υπηρεσίες ΓΕ.Μ.Η. που λειτουργούν στα Επιμελητήρια και τα Πιστοποιημένα ως Υπηρεσία Μίας Στάσης Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Σε ειδικές περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται το καταστατικό να συνταχθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο, τότε Υπηρεσία μιας Στάσης είναι ο πιστοποιημένος συμβολαιογράφος που θα συντάξει τη συμβολαιογραφική πράξη σύστασης.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ; ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ;
Στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται: Οι διαχειριστές της Ι.Κ.Ε. που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων,ή  και ο μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης Ι.Κ.Ε. Οι λοιποί εταίροι της Ι.Κ.Ε. υπάγονται ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.
Η Υπηρεσία Μίας Στάσης  αποστέλλει ανακοίνωση της σύστασης της Ι.Κ.Ε. προς τους αρμόδιους κατά περίπτωση ασφαλιστικούς φορείς καθώς και τα στοιχεία των εταίρων και του διαχειριστή/των. Κατόπιν τούτου, απευθύνεστε στον ΟΑΕΕ για τις περαιτέρω ενέργειες.
ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ;
(Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας)
Το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης Εταιρείας, που είναι 70 ευρώ και εφόσον οι ιδρυτές είναι πάνω από 3, το κόστος προσαυξάνεται με 5 ευρώ για κάθε επιπλέον ιδρυτή.
Άλλες ερωτήσεις
1. Πόσοι χρειάζεται να συμπράξουν για να ιδρυθεί μια Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία;
2. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της εταιρείας;
3. Τι είναι οι κεφαλαιακές εισφορές;
4. Τι είναι οι εξωκεφαλαιακές εισφορές;
5. Τι είναι οι εγγυητικές εισφορές;
6. Μπορεί το ίδιο πρόσωπο να συμμετέχει με διάφορα είδη εισφορών;
7. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό που χρειάζεται για να συσταθεί μια εταιρεία;
8. Ποια είναι η ευθύνη των εταίρων;
9. Πού απευθύνεστε για την σύσταση της εταιρείας;
10. Ποια είναι η Υπηρεσία Μιάς Στάσης;
11. Πού μπορώ να βρω την Υπηρεσία Μιάς Στάσης;
12. Τι θα χρειαστεί να πληρώσω για να συσταθεί η εταιρεία;
Οι απαντήσεις  εδώ:www.startupgreece.gov.gr
  Κεντρική Υπηρεσία  Γ.Ε.ΜΗ.
Με τον τρόπο αυτό, η ίδρυση, για παράδειγμα, μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, ΕΠΕ, γίνεται:
σε ένα μόνο σημείο αντί για οκτώ,
με μία και μοναδική διαδικασία αντί για 11,
σε μία μέρα αντί για 38
Μοναδική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι οι ιδρυτές της εταιρίας να μην έχουν εκκρεμότητες με το ελληνικό δημόσιο (π.χ. να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα).
http://gge.gov.gr/?page_id=553
-Ακόμη,απλοποιούνται οι σχέσεις των εταίρων και η λειτουργία της εταιρείας και
προσφέρεται ευελιξία στη δυνατότητα επιλογής και μεταβολής μεταξύ ενός ακραιφνώς κεφαλαιουχικού σχήματος και μίας έντονα προσωπικής εταιρείας.
*
-Με το άρθρο 120  διευκολύνεται η µετατροπή και υφιστάµενων εταιρειών περιορισµένης ευθύνης  σε ΙΚΕ
Εδώ τα σχετικά αρχεία
1-http://www.dikaiologitika.gr/images/IKE.pdf
2-http://www.dikaiologitika.gr/images/IKE2.pdf
ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr
Εικόνες
http://heliotypon.wordpress.com/

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Καινοτομίες." Η Υποθήκη" μιας χώρας

Arthur Rackham
Αλίκη
Στην πιο θλιβερή μέρα για τη χώρα, την παράδοσή της με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έχουν ξεκινήσει από το πρωί τα κανάλια να ασχολούνται με τις σφαίρες που πέσανε το πρωί, με τους προπηλακισμούς που έγιναν προχτές, με τη βία που ασκήθηκε από τους τάδε.Κοροϊδία μέσα στη μούρη μας. Τιποτένια ενημέρωση φτιαγμένη με φαστφουντάδικο τρόπο για πολίτες που τους θεωρούν υπολελειμμένους στο νου...
Basiliskos στο ΙΣΤΟΡΙΕΣ - ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ(1)

 Η άνοδος της ασημαντότητας
Καταλήψεις.* *Ανακαταλήψεις.* *Συλλήψεις.* *Γκαζάκια.* *Εμπρησμοί.* *Καλάσνικοφ.* *Πυροβολισμοί.* *Πολεμικά ανακοινωθέντα.* *Υπό δοκιμή εμφυλίου.* *Λεκτικές στρακαστρούκες.* * Για να φοβηθεί και ο καναπές.* *Του νοικοκύρη.* *Που κοιμάται.* * Πάνω στο καναπέ.* *Ζαλισμένος από τη τηλεόραση.* *Και την εικονικά γλυκιά θαλπωρή.*
ΠΑ. ΝΙΚΟΣ(2)

Η Υποθήκη  της  χώρας και του λαού της
Από τις 14 Γενάρη του 2013,  η Ελλάδα περνάει σε "διαχείριση".    
Το περιεχόμενο της Υποθήκης που κάτω από άλλες  συνθήκες θα μας αφορούσε, περιγράφει με κατανοητό τρόπο το μέλλον. «ούτε το δικαιούχο κράτος μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση τροποποίησης».

Πέρυσι λέγαμε...
Ο πολιτισμός που γνωρίσαμε είναι παρελθόν. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Το σύστημα καταρρέει στα επιμέρους, και ομολογείται από όλους. Λύσεις δεν υπάρχουν, μόνο κάποιες λίγες ευκαιρίες για  επανόρθωση έμειναν. Μετράμε μέρες. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι παγκόσμιας αλλαγής. Σε ένα σταυροδρόμι όπου θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις μετρώντας με ακρίβεια τις συνέπειες, ξεχνώντας εκείνα τα γνωστά μεσοβέζικα «όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση». Είναι η στιγμή που την "αντίδραση" θα χρειαστεί να προσέξουμε και όχι τα οφέλη. Ακροβατούμε στα όρια.Την Ιαπωνία την σάρωσε ένα τσουνάμι, και την Αμερική ένας τυφώνας, δείχνοντας ξεκάθαρα πόσο οι δομές μας δεν μπορούν να σταθούν στις περιστάσεις, όσο και αν επιθυμούμε το αντίθετο.
Μόνο αν έχουμε ανοιχτό μυαλό και ευλυγισία μπορεί να τα καταφέρουμε.
Ά, και η αποδοχή της σκληρής πραγματικότητας.


Να δούμε -ενδεικτικά-οι αρμόδιοι πως "διαβάζουν" τις δύσκολες ημέρες που περνάμε.

 16 Νοεμ. 2012
Η ελληνική οικονομία είναι ακόμη ζωντανή και ελπίζει -
Του Αντώνη Μπέζα ...  βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ,
www.capital.gr/news.asp?id=1667864

Και τι έλεγε λίγους μήνες πριν;

26 Μαρ. 2012
Ο Αντώνης Μπέζας στο «Ήπειρος ΤV1» ... «Η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ, δεν ήταν ούτε αναπόφευκτη, ούτε νομοτελειακή.http://892fm.blogspot.gr

Και που είμαστε τώρα;

Οι "χρυσοκάνθαροι" της ΕΡΤ στα χρόνια της φτώχειας
Το 1 εκατ. ευρώ πλησιάζει το κόστος για την ΕΡΤ μόλις 21 εργαζομένων "πολυτελείας", οι οποίοι προσελήφθησαν μέσα στους τελευταίους έξι μήνες της συγκυβέρνησης, όλοι από τον περασμένο Αύγουστο, είτε ως "Προσωπικό Ειδικών Θέσεων" είτε ως "Ειδικοί Σύμβουλοι".
Ποιοι είναι:http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=742839

Είπαμε.....
Τα λόγια είναι για το ποίμνιο και η νομή για τους ποιμένες!
http://yiannis63.wordpress.com/2012/07/17

15 Δεκεμβρίου 2012
Ο «λαϊκός αγώνας» απλά σκοντάφτει πάνω σε κεφάλια και σε γραβάτες. Όπως παλιότερα «ταραχοποιοί» σκόνταφταν πάνω σε ζαρτινιέρες. Συνέχεια εδώ http://ellinaki.blogspot.gr/2012/12/blog-post_4745.html


Δεν είναι όλα μαύρα,υπάρχει και μέρος του πληθυσμού που αγωνίζεται και κάνει τις σωστές κινήσεις.

13 Ιανουαρίου  2013
Μπαράζ αγωγών από δικαστές κατά του Mνημονίου...
Όλες οι δικαστικές Ενώσεις και 602 δικαστές από όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης προσέφυγαν στο ΣτΕ ενάντια Μνημόνιο 3.Οι δικαστές ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Μνημόνιο ΙΙΙ, κατά το... σκέλος που μειώνει αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 τις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και ρυθμίζει τμηματικά τον τρόπο επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών» στο Δημόσιο. Συνέχεια εδώ:http://denpaeiallo-xylok.blogspot.gr/2013/01/m.html#more

03/01/2013
Ξεπουλάνε
Εκτός Βουλής, με προεδρικά, μόνο, διατάγματα θα μπορούν από τούδε και στο εξής να δημιουργούνται εταιρείες ειδικού σκοπού για την «αξιοποίηση» ακινήτων του Δημοσίου στην ελληνική επικράτεια.http://www.efsyn.gr/?p=12305

"Θύματα Ειρήνης "
Ευτυχώς που δεν έχουμε πόλεμο, έτσι μας έμαθαν να λέμε. Αυτό που δε μας λένε όμως είναι ότι στις συνθήκες ειρήνης ο κατάλογος των θυμάτων και των καταστροφών ενός λαού είναι ανάλογες προς τις απώλειες με αυτές ενός πολέμου, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμία Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που να τα υπερασπιστεί. Επειδή είσαι σε καιρό ειρήνης δεν μπορείς να το σύρεις σε καμία δίκη για την καταπάτηση του Άρθρου 3 παρ. 2 των Συμβάσεων της Γενεύης, το οποίο ρητά υποχρεώνει την κατέχουσα Δύναμη όχι μόνο να συλλέγει αλλά και να περιθάλπει όλους τους ασθενείς άμαχους ή μάχιμους .Συνέχεια εδώ:http://simplemangreek.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html

05/12/2012
Το πλιάτσικο των “Δεκεμβριανών” γράφει ο factorx στο  antinews, ο ΣΥΡΙΖΑ το βλέπει
“εξέγερση”χωρίς να μας εξηγεί πουθενά (ρωτώ εγώ)το συλλογικό πλιάτσικο που ζούμε τα τελευταία χρόνια πως πρέπει να ονομάζεται, ποιους πρέπει να κυνηγήσουμε ως ενόχους,και αν τελικά αυτές οι δύο διαφορετικές ιστορικές στιγμές και  γεγονότα μοιάζουν,ή συμψηφίζονται Συνέχεια εδώ http://www.antinews.gr/2012/12/05/193707/

Διάσημες Ρήσεις
 Καταδικάζουμε τη βία απ΄όπου και αν προέρχεται.
 Συνέχεια εδώ http://aeisixtir.blogspot.com/2012/11/blog-post_3841.html

Και αφού έχουμε ομολογήσει και ακούσει τις αμαρτίες μας τι κάνουμε;
Απαξίωση σε όλα τα επίπεδα.Από τα πέρυσι πάλι.
Το πεπρωμένο μας σαν χώρα σκιαγραφείται μέρα με την ημέρα όλο και πιο καθαρά. Το δείχνουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μας, οι τίτλοι των θεμάτων που έχουν τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα σ’αυτές και στα ηλεκτρονικά μέσα, η αποδοχή και ο χρόνος ενασχόλησης με το φατσομπούκι και την τηλεόραση.Το δείχνουν τα ξενόφερτα reality shows όπου κάθε λογής άνθρωποι δεν τόχουν σε τίποτα να χάσουν την όποια ιδιωτικότητά τους για δέκα λεπτά προβολής.

ελεύθερος δικτυογράφος
Χρειάστηκαν τρία μνημόνια, τόνοι χημικών κι ανελέητη προπαγάνδα για να κυματίσουν δίπλα-δίπλα οι σημαίες του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίτευγμα. Με αυτό τον ρυθμό, μέχρι να ενωθεί και το μαυροκόκκινο μπλοκ μαζί τους θα είμαστε ήδη όλοι εξόριστοι σε ξερονήσια.
http://www.facebook.com/elikas.metanastis/posts/455454171167830

Το λέει και ο τοίχος.
Το δείχνουν οι κομμάτια και θρύψαλα δρόμοι μας, τα αμάζευτα σκουπίδια μας. Η ασχήμια των πόλεών μας. Και το ότι αφήνουμε να μας απασχολούν μόνο τα χωρίς αξία ζητήματα μπορεί να σημαίνει ότι η άρνηση είναι τόσο μεγάλη, επειδή οι προκλήσεις είναι τόσο πολύ αποθαρρυντικές .
Ή,  ακόμη και αν υπήρχε κάποια σκοπιμότητα στο να μας αποσπάσει την προσοχή μακριά από τους εαυτούς μας και τους πραγματικούς κινδύνους, τα έχει καταφέρει.
Και τώρα;
Αυτό τα ανάπηρο και αποπροσανατολισμένο όραμά μας ,αυτή η ψευτο αυτοπεποίθηση περιπλεγμένη με την άρνησή μας να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα  και τις ευθύνες μας, είναι φανερό που οδηγεί. Ή ακόμη δεν είναι;

Πηγές
(1)vasiliskos2.blogspot.com
(2)ΠΑ. ΝΙΚΟΣ npgls.blogspot.com
Ο πίνακας στην αρχή του κειμένου είναι του Arthur Rackham .1907
http://amazonsday.blogspot.gr/2011/04/ate-middleton.html

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Βρήκαν λίστες στις καταλήψεις;..


Ρίξε λάσπη!!!
Στο μεγάλο φαγοπότι που έχει στηθεί σε αυτήν τη χώρα οι σεφ είναι πολλοί. Και οι έχοντες συμφέροντα στενά συνδυασμένα  με τα δικά τους ακόμη περισσότεροι.Τις τελευταίες ημέρες  ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι πράσινος, άρα ο δικός τους μπλε  είναι αθώος. Ωραία βολική ηθική λύση.Και για όλα τα υπόλοιπα φταίει ο Σύριζα. Και αδειάζουμε  μια κατάληψη 22 χρόνων για να δείξουμε πως κάνουμε έργο.
Γράφει ο Στάθης, επισημαίνοντας τα βασικά.
Προσωπικώς δεν συμπαθώ τις καταλήψεις, δεν μου πάει ούτε η ιδεολογία τους ούτε η αισθητική τους.
Υπάρχουν όμως οι κατά καιρούς νέοι, της δεκαετίας του ’80, του ’90 και του 2000, που στις καταλήψεις βρίσκουν τρόπο έκφρασης κι ενίοτε ζωής.
Μικρό ποσοστό, αλλά υπαρκτό.
Σήμερα, στο πλαίσιο της ακροδεξιάς από καιρό ρητορικής αυτής της κυβέρνησης, οι καταληψίες δαιμονοποιούνται - αίφνης η βίλα Αμαλία αναδεικνύεται ως άντρο μπαχαλάκηδων, «σατανιστών» και γενικώς απόκοσμων όντων που τρώνε τις νύχτες το φαγητό απ’ τα ψυγεία μας και -άμα λάχει- κανένα άτακτο μωρό που ξαγρυπνάει για να κλέψει από τις σοκολάτες που του κρύβει η μαμά του...

Αίφνης η βίλα Αμαλία ανακηρύχθηκε σε υπ’ αριθμόν 1 εχθρό του έθνους, παρ’ ότι όλοι (οι ενδιαφερόμενοι) γνωρίζουν ότι τα τελευταία πολλά χρόνια εκεί μαζεύονται νέοι που κάνουν μουσικά γκρουπάκια και συναυλίες, χάπενινγκ κι εκθέσεις ζωγραφικής.

Προσωπικώς δεν γουστάρω αυτόν τον τρόπο παραγωγής πολιτισμού - όμως, τον γουστάρουν άλλοι και για ορισμένους είναι ο μοναδικός τρόπος να παραγάγουν πολιτισμό ή να απολαύσουν τον δικό τους πολιτισμό.

Πού βρίσκεται το μεμπτό; μήπως στις υποψίες, ακόμα και τις κατηγορίες εναντίον αυτών των νεαρών για τις «παρέες τους»; ή ακόμα και για παραβατική συμπεριφορά των ίδιων; Αλήθεια; ποιος από μας στα νιάτα του δεν ήταν τόσο παραβατικός, όσον άντεχαν τα κότσια του και τράβαγε η καρδιά του;

Αυτά τα παιδιά είναι ο μέγας εχθρός της κοινωνίας; οι πιτσιρικάδες αυτοί (πολλοί εκ των οποίων εμένα ειδικώς ευχαρίστως θα πλάκωναν στις φάπες) μας έκοψαν τους μισθούς; Η βίλα Αμαλία μας τρέλανε στους φόρους ή η βίλα Μαξίμου; Οι πιτσιρικάδες, ακόμα και οι πιο σκληροί κι ατίθασοι, είναι που οδήγησαν τα παιδάκια στην πείνα; τους γέροντες στο κρύο; και τους πιο χτυπημένους εξ ημών στις αυτοκτονίες;

Οχι βέβαια, αλλά η προπαγάνδα αυτό ακριβώς κάνει: γενικεύει! Ισοπεδώνει! Συκοφαντεί!

Εντέχνως συνδέει τους (ευάλωτους κοινωνικά ως) περιθωριακούς και τους κατ’ επιλογήν αναχωρητές με τους κουκουλοφόρους (χαφιέδες της Αστυνομίας ή όχι), με τους μπαχαλάκηδες και τα έκτροπα (εμπρησμούς, ακόμα και φόνους) που έχουν κατά καιρούς διαπράξει στην Αθήνα οι «γνωστοί άγνωστοι» ή άλλοι θεοί-τιμωροί-οπλοφόροι τύπου 17Ν και δεν συμμαζεύεται.

Η γενίκευση των συμψηφισμών, η υπαγωγή στον ίδιον παρονομαστή της διαμαρτυρίας ή της αντικομφορμιστικής συμπεριφοράς με τους βαλτούς, τους κουμπουροφόρους και τους ανεγκέφαλους
είναι μια ακόμα εκδοχή της θεωρίας των άκρων.

Η γραμμή Σαμαρά - Κεδίκογλου - Βενιζέλου - Mega που βρίζουν με τον πιο καθώς πρέπει τρόπο τη νοημοσύνη μας.
Υπάγει υπό καθεστώς Κατοχής τη χώρα ο Γιωργάκης και βγάζει σπυράκια με τη βίλα Αμαλία όλη η κουστωδία των προπαγανδιστών της ελεεινής μορφής.

Πρόκειται για κλασική (μονότονα επαναλαμβανόμενη και για αυτό αποτελεσματική) τακτική αντιπερισπασμού.
Αίφνης ο ΣΥΡΙΖΑ (και, όταν χρειασθεί, το ΚΚΕ) εκτός από τις χιονοπτώσεις, τον περονόσπορο και τον κοκίτη, φταίει και για το Μνημον... ουπς! τι είπε το στόμα μου; για το Μνημόνιο φταίει ο Γιωργάκης και ο Αντωνάκης. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που δεν τους... καταλαβαίνει..!
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που πάει «να αποσταθεροποιήσει τη δημοκρατία» με προτάσεις τύπου «βίλας Αμαλία», όπως τον κατηγόρησε ο κ. Βενιζέλος. Τόμπολα!

Είναι ούτω πως λοιπόν το καρκατσουλιό του ΣΥΡΙΖΑ σε ευθεία εξίσωση και σύνδεση με τους καταληψίες -  μπαχαλάκηδες καθώς ισχυρίζεται η ρητορική των σώγαμπρων της Ακροδεξιάς στη Δεξιά (Γεωργιάδης, Βορίδης), καθώς διακηρύσσει η προς ευήθεις δεξιά απεύθυνση (Κεδίκογλου), καθώς υιοθετεί και διαδίδει η καθεστωτική προπαγάνδα (Mega και λοιπά ΜΜΕ της Διαπλοκής) και καθώς σιγοντάρει το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Πάγκαλο να χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «εγκληματική συμμορία» και τον Βενιζέλο να του καταλογίζει «χυδαιότητα», «πολιτική αλητεία», «κατάπτυστα κείμενα» και άλλα καθωσπρεπικά παρόμοια.

Αν ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιούσε αυτές τις λέξεις, θα τον σιγόψηνε σε καμινέτο όλη η Ιερά Συμμαχία με βάρδιες, ώσπου να μαρτυρήσει.

Αν ο κ. Τσίπρας κράδαινε μαχαίρι (όπως ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας κρυάδες για τους πολιτικούς αντίπαλους), θα βούταγε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δένδιας αυθωρεί και παραχρήμα με την κατηγορία ότι είναι η μετεμψύχωση του Τζακ του Αντεροβγάλτη.

Σε αυτό το επίπεδο -φασιστικών φληναφημάτων χρυσαυγίτικου ήθους- έχει κατεβάσει τον πολιτικό διάλογο η τρόικα των Ανδρεικέλων.

Να ανησυχεί, για παράδειγμα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μήπως έχουμε νεκρούς από το κρύο και να καταγγέλλεται καπάκι από τον κ. Κεδίκογλου ότι «θέλει νεκρούς απ’ το κρύο»!!!

Ομως αυτή η προπαγάνδα δεν πιάνει πια, ο αντιπερισπασμός είναι ασθενής. Δεν «τσιμπάει» ο άνεργος με τη βίλα Αμαλία, ούτε ο κάθε δυσπραγών -  αλλού τα κακαρίσματα,

αλλού γεννούν οι κότες τα χρυσά αυγά για τη Μέρκελ, στου Μαξίμου, όχι στη βίλα Αμαλία.

Αλλού είναι οι βίλες των φοροφυγάδων, των αεριτζήδων, των γενίτσαρων και των διαπλεκόμενων, στη Μύκονο ή το Πόρτο Χέλι, όχι στα υποβαθμισμένα προάστια των Αθηνών, ούτε στο κατεστραμμένο κέντρο του άστεως.

Δεν έχουν βλάψει την Ελλάδα οι καταληψίες, παρά τα όσα ισχυρίζονται φασίζοντα κλισέ, συμψηφίζοντας παθολογίες, καλλιεργώντας αποπροσανατολισμούς και εστιάζοντας σε αντιπερισπασμούς.

Μπορεί αυτή η προπαγάνδα να ’ναι αποτελεσματική σε όσους ψάχνουν δικαιολογίες κι αποδιοπομπαίους τράγους εν σχέσει με τη δική τους παθητικότητα, όπως ακριβώς κάνουν

κι όσοι ενστερνίζονται την πολιτική του διαίρει και βασίλευε. Ομως, για παράδειγμα, για τα χάλια εκείνου που δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα δεν φταίει εκείνος που δουλεύει στον δημόσιο τομέα, αλλά εκείνος που ελέγχει τον δημόσιο τομέα για να δουλεύει χάριν του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού.

Δεν φταίει ο καταληψίας για τα χαράτσια, φταίνε οι υπηρέτες των Δυνατών και τα παπαγαλάκια τους.

Τόσον απλό! Το απλό όμως πρέπει να χάνεται μέσα στον θόρυβο της προπαγάνδας που μας ταιριάζει - για τον ρατσιστή φταίει ο Πακιστανός, για τον σεξιστή οι γυναίκες (πλην της μαμάς τους), για τους ευρωλιγούρηδες οι Ελληνες και πάει λέγοντας.

Μπορούμε να μείνουμε στα κελιά των κλισέ όσο θέλουμε, μπορεί να επαναλαμβάνουμε το ποίημα που μας μάθανε στον εαυτό μας όσο θέλουμε, αλλά αυτό δεν θα κάνει τη σκλαβιά μας πιο υποφερτή.

Θα μου πεις «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία», ε, ναι! θέλει.

Το ότι υπάρχουν ανεγκέφαλοι ανάμεσα στους καταληψίες που κάνουν μαλθακίες πιθανόν χειρότερες απ’ όσες κάνατε εσείς ως νέοι ή το ότι εγώ, ας πούμε, δεν γουστάρω τους τρόπους τους ή τις ιδέες τους, δεν σημαίνει ότι οι καταληψίες μου έβγαλαν το μάτι, ο κ. Σημίτης, ο κ. Παπαδήμος, ο Γιωργάκης, η Διαπλοκή, η ανομία και η προπαγάνδα (για να αναφερθώ μόνον σε λίγα) με πρόσφεραν, με προσφέρουν και θα με προσφέρουν λάφυρο και σφαχτάρι στου Χρήματος τον Ναό.

Και στο κάτω - κάτω, στο μέλλον (ίσως μάλιστα το εγγύς), σε μια κοινωνία κάργα δημοκρατική, σοσιαλιστική, τουλάχιστον έτσι όπως την εννοεί η πολυτέλεια του προσωπικού μου κομμουνισμού, οι καταλήψεις θα προσφέρονται δωρεάν και με το νόμο στους ανήσυχους που θα γουστάρουν τον δικό τους πολιτισμό, τρόπο, νόμο, έρωτα και θεό...email: stathis@enikos.gr. Στις10/01/2013
Κάτω τα χέρια από τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους !
(Δικό μου σχόλιο)Ήθελα να θυμώσω και δεν πρόλαβα, έβαλα τα γέλια .Βγήκε ανακοίνωση.Αυτή:
9/1/2013 - Καμίνης: Η βίλα Αμαλίας θα γίνει σχολείο.
Σχολείο ε;καταπληκτική ιδέα για την εγκαταλειμμένη γειτονιά. Είναι η δομή που έλειπε για να αναβαθμιστεί.
Κρίμα ..πίστευα πως θα ήταν πιο ενημερωμένος και δεν θα πρότεινε τέτοια ανάρμοστα πράγματα.
Μας δίνει το δικαίωμα να  τον ρωτήσουμε.
Τίνος παιδιά θα πηγαίνουν σχολείο σε αυτό το καλόφημο μέρος;
Πόσα χρόνια έχει να πατήσει με τα ποδαράκια του εκεί;όχι  περαστικός με το αυτοκίνητο.
συνθήματα στους τοίχους

Αλλά τι άλλο να γράψουν ή να πουν;όταν στο μεγάλο φαγοπότι που έχει στηθεί προσφέρουν κάλυψη στους ενόχους με των άλλων το σώμα και το αίμα;

Όταν το παιχνίδι παίζεται με σημαδεμένες τράπουλες.
Και πριν συνεχίσουμε δώστε λίγο προσοχή. Προσέξτε  πώς γίνονται οι σωστές, οι παστρικές οι δουλειές: Πως χαρίζονται φόροι στα φτωχά πλην τίμια ΜΜΕ.Η συνέχεια εδώ: στο χασοδίκη.
Και μετά  να συζητήσουμε για διαφάνεια και για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, και πως θα συζητήσουμε και θα βάλουμε όλοι πλάτη για να περάσει η χώρα τον κάβο.Έλα και μίλα
μου για ανάπτυξη, για νέο πολιτικό ήθος, για πολιτικούς με τεχνοκρατική αντίληψη ...λέει τελειώνοντας το κείμενο.
*
Κόμματα  κοινωνία και blogs να πάρουν θέση για τις καταλήψεις προέτρεπε σε  ανακοίνωσή του  ο υπουργός δημόσιας τάξης, αν και στις μέρες που ζούμε,δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν  είπε ακριβώς αυτό,και μάλιστα εκ των υστέρων.Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/221206/dendias-kommata-kai-koinonia-na-paroun-thesi-gia-tis-katalipseis-adidraseis-kommaton-/#ixzz2HUNIrEAU 
Βγήκε λοιπόν και η λεγόμενη δεξιά και έκανε ανακοίνωση, για «μηδενική ανοχή» ενάντια στην  «ανομία».Και την απάντηση που πρέπει να πάρει την δίνει με ένα σχόλιο κάτω από το κείμενο ένας Γιώργης.
Γιώργης
"η ΟΝΝΕΔ δεν δικαιούται να κάνει μάθημα για τη βία, ανήμερα της επετείου δολοφονίας του Τεμπονέρα από το ΟΝΝΕΔΙΤΗ Καλαμπόκα, σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Δεν είμαστε όλοι χωρίς μνήμη.
Και άμα θέλουν να μιλήσουν για ανομία και τέτοιες σαχλαμάρες, ας μας πούνε την ιστορία που κρύβανε Καλαμπόκα/Μαραγκό/Σπίνο επί μια βδομάδα, και ας μας πούνε με ποιές λοβιτούρες ο Καλαμπόκας, για να μην εκτεθεί, η οργάνωσε κατάφερε από κατάδικος με ισόβια να βρεθεί διευθυντής της εθνικής τράπεζας στο Βόλο.
Ίσα ρε φασίστες που θα κάνετε στους αναρχικούς μάθημα για πολιτισμό και βία..
Το κείμενο και τα άλλα σχόλια εδώ:
http://www.newsbomb.gr/politikh/story/268852/sto-stohastro-tis-onned-i-vila-amalias#ixzz2HVBsAmR1
Ανακοίνωση του  ΣΥΡΙΖΑ. 
«Πρόκειται για μια στρατηγική έντασης, καταστολής και αντιπερισπασμού που όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί νέα και την οποία η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μόνη της. Δεν θα αναδείξουμε σε μείζονα, ζητήματα ελάσσονος σημασίας τη στιγμή που η πλειοψηφία των νοικοκυριών κυριολεκτικά παγώνει επειδή δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα ή να αγοράσει πετρέλαιο, ή την ώρα που κλείνουν δεκάδες επιχειρήσεις και ενώ εκατομμύρια άνεργοι συνθλίβονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Η βίλα Αμαλία, που επί είκοσι δύο χρόνια δεν ενοχλούσε, τώρα αναδεικνύεται στο υπ’ αριθμό ένα ζήτημα, γελοία πράγματα» τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.
Ακόμη.
«Η προσπάθεια ανακατάληψης της Βίλας Αμαλία από ομάδα αντιεξουσιαστών αξιοποιείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ αλλά και της σκληρής εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής» απάντησε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντας κατηγορηματικά και «τη συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ».
 Η προσπάθεια να φορτώσουν τη δραστηριότητα στη βίλα Αμαλία στο ΣΥΡΙΖΑ είναι συκοφαντική αθλιότητα» είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο ραδιόφωνο του Alpha.
Ανακοίνωση του ΚΚΕ δεν βρήκα κοιτάζοντας τον Ριζοσπάστη,οπότε θα μείνουμε σε αυτή την παλιά αφίσα. Αν και πιο σωστό θα ήταν το πανό να γράφει help us..
*
Η Ανοιχτή Πόλη ανακοινώνει την αντίθεσή της στις αστυνομικές επεμβάσεις στη Βίλλα  Αμαλίας
http://www.left.gr/article.php?id=20242
*
Στην ανακοίνωσή του ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μας θυμίζει τι έγιναν οι άλλοι χώροι που άδειασαν από τους αναρχοάπλυτους(συγγνώμη για τη λέξη,αλλά αυτήν χρησιμοποιούν οι καθαροί νοικοκυραίοι).
Γράφουν:
Την ίδια στιγμή το θέμα αποτέλεσε τηλεοπτικό θέαμα στα  τηλεοπτικά πάνελς, όπου η «μηδενική ανοχή» ενάντια στην  «ανομία» από όπου κι αν προέρχεται έχει γίνει ο συρμός των ημερών. Προκειμένου να δικαιολογηθεί η «ανομία», εκτός από την ποινικοποίηση των σημαιών, των ανακοινώσεων και των άδειων μπουκαλιών, σήμερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρόσθεσαν
επίσης τα αδικήματα της «ανάρτησης πανό» και το υβρεολόγιο (από δημοσιογράφο σε ζωντανή σύνδεση) κατά των καταληψιών και όσων βρέθηκαν εκεί ως αλληλέγγυοι.
Ας μην μας λένε ότι δήθεν «νοιάστηκαν» για την «απελευθέρωση» των χώρων. Βλέπουμε την υποκρισία τους στην αγορά της Κυψέλης που ρημάζει από τότε που «απελευθερώθηκε» από τους Καμίνη-Σαμαρά-Δένδια. Οι κατειλημμένοι αυτοί χώροι, όπως και οι δεκάδες άλλοι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις είναι  και μπορούν ακόμα περισσότερο να γίνουν κέντρα πολιτισμού, αλληλεγγύης και δράσεων ενάντια τον κοινωνικό αποκλεισμό, το φασισμό και το ρατσιστικό δηλητήριο. Καταλήψεις ανοιχτές και χρήσιμες στην τοπική κοινωνία. Η συνέχεια εδώ
Εικόνες και πηγές.
Οι εικόνες στο κείμενο του Στάθη μπήκαν από εμάς.
http://www.enikos.gr/stathis/110965,Brhkan_listes_stis_katalhyeis;.html
http://tolimeri.blogspot.com