Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Συναυλίες ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων

Καλησπέρα σε όλους και υπομονή με τη ζέστη πριν πούμε περισσότερα. Σήμερα εν μέσω καύσωνα και διακοπών ρεύματος δοκιμάζουμε την καινούργια  εικόνα  του ιστολογίου μας που ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθεί.
Με  συναυλίες  και κινητοποιήσεις αποφάσισαν να αντιδράσουν οι  γιατροί και οι εργαζόμενοι στα Δημόσια νοσοκομεία  ενάντια στις αλλαγές της λειτουργίας των ιδρυμάτων που επιχειρεί η κυβέρνηση  με τις νέες μεταρρυθμίσεις.
Στη συναυλία τους μας καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων του Νοσοκομείου  Λοιμωδών (Αγία Βαρβάρα) που θα γίνει την Τετάρτη 31 Ιουλίου ώρα 7:00 στην πύλη του Νοσοκομείου.
Σε συγκέντρωση  διαμαρτυρίας καλούν τους εργαζόμενους και  τους κατοίκους της περιοχής  την Τετάρτη 31/7/2013, στις 18:30, οι  γιατροί και οι εργαζόμενοι του Γ.Ν.Α. «Πατησίων».
Επίσης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και συναυλία  την Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013, ώρα 7.30 το απόγευμα, στα Προπύλαια ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων.
Γιατροί και εργαζόμενοι ζητούν την υποστήριξη όλων μας.
Η συνεισφορά του Λοιμωδών στην παροχή φροντίδας υγείας για τις περιοχές της Δ. Αθήνας και των όμορων δήμων του Πειραιά είναι μεγάλη.
Αξίζει να σημειώσουμε: στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου εξετάζονται 100.000 ασθενείς τον χρόνο - η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι μία από τις μεγαλύτερες της Αθήνας- διαθέτει ειδικό  τμήμα για ηπατίτιδα Δ' ενώ μέχρι πρότινος τα δείγματα πήγαιναν στην Τουρκία -και το  Μικροβιολογικό του έχει εξειδικευμένο τμήμα μοριακής διάγνωσης.
Το νοσοκομείο διαθέτει  δύο Παθολογικές κλινικές, Καρδιολογική, Χειρουργική, Ουρολογική, ΩΡΛ και Οφθαλμολογική, καθώς και  τμήματα Γαστρεντερολογικό, Δερματολογικό, Οδοντιατρικό και Ψυχιατρικό.
 Η επιχειρούμενη μετατροπή του σε κέντρο υγείας αστικού τύπου αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την σταδιακή του υποβάθμιση που  πιθανόν θα οδηγήσει  και στο οριστικό του  κλείσιμο, αλλά και στην γενικότερη υποβάθμιση  της παροχής υπηρεσιών υγείας  για τους κατοίκους της περιοχής με δεδομένη την  επιβάρυνση του Αττικού και του Νοσοκομείου της Νίκαιας, την υποβάθμιση των μονάδων ΕΟΠΠΥ της Δυτικής Αθήνας, του Α' Βοηθειών Αιγάλεω και της υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας Περιστερίου.
Πως θα πάτε στο Λοιμωδών
Με λεωφορεία,από την Ομόνοια
ΟΜΟΝΟΙΑ - ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-Α17  στάση  Λοιμωδών
836 ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ - ΠΑΛΑΣΚΑ
837 ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ - ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΑΙΓΑΛΕΩ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
865 ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ - ΜΑΝΔΡΑστάση Μπαρουτάδικο
866 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ - ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΑΙΓΑΛΕΩ (ΚΥΚΛΙΚΗ)στάση Μπαρουτάδικο
Α16 ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ - ΕΛΕΥΣΙΝΑ (Μέσω ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ)στάση Μπαρουτάδικο
801 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΠΑΛΑΣΚΑ
 Είτε με το μετρό μέχρι το σταθμό του Αιγάλεω,κι από εκεί με λεωφορείο ή και τα πόδια(είναι κοντά)
Για όσους ανταποκριθούν
Ξεκινήστε νωρίτερα. Από το πλάι του νοσοκομείου, αυτό που είναι αντίθετα από την πύλη, αρχίζει ένα μονοπάτι από σκαλάκια εύκολο να το ανέβει κανείς, που καταλήγει σε μια από τις κορφές του βουνού Αιγάλεω. Μια εύκολη διαδρομή 20 περίπου λεπτών- που βγαίνει με ένα μπουκάλι νερό- ανάμεσα σε πεύκα και τζιτζίκια  που θα σας αποζημιώσει με τη θέα που προσφέρει.
Δείτε περισσότερα εδώ:http://www.attiko-prasino.gr/Default.aspx?tabid=460&language=el-GR
Εικόνες και πηγές:
http://www.avgi.gr/article/675584/protoboulia-gia-tin-uperaspisi-kai-anabathmisi-tou-loimodon-ag-barbar-1
http://www.poli-politiki.gr/kinitopoiiseis-synaylia-kata-kleisimatos-nosokomeiwn-a-60589.html
http://gnda.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Σπορά και καλλιέργεια σιταριού


Στην κατάταξη των αγροτικών μηνών ο Ιούλιος είναι ο Αλωνάρης, μήνας πλούσιος σε παραδόσεις που θα δούμε σε ένα επόμενο κείμενο. Σήμερα  θα ολοκληρώσουμε τα κείμενα για   την καλλιέργεια του σιταριού με οδηγίες που δίνονται από τους επίσημους Γεωργικούς Οργανισμούς.
Στο τέλος του κειμένου θα  βρείτε επιπλέον διευθύνσεις με σχετικά θέματα.
Ενδεικτικά κάποιες παροιμίες για τη σπορά 
Οκτώβρης και δεν έσπειρες, σιτάρι λίγο θα 'χεις.
 Βαθιά τ' αυλάκια να φουντώσουνε τα στάχυα.
Δεύτερο αλέτρι, δεύτερο δεμάτι.
Όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη έχει οχτώ σειρές στ' αλώνι.
Αν κάνει ο Μάρτης τρία νερά κι ο Απρίλης άλλα δύο,να δεις του Μάρτη τα κουκιά, τ' Απρίλη τα σιταράκια, να δεις το γέρο- Κρίθαρο πως τρέφει τη μουστάκα.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Έρωτας Ήχος και Χρόνος

ΑΥΤΗ Η ΝΥΧΤΑ ΜΕΝΕΙ- ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ

http://www.youtube.com/watch?v=zeokeu9Ub8E
Άλλα θέματα είχαν προτεραιότητα σήμερα, αλλά οι συζητήσεις  στις παρέες μας για  τους "έρωτες" και τα πάθη  πλήθυναν τόσο τις τελευταίες ημέρες που μας υποχρεώνουν να δώσουμε λίγο χώρο σ'αυτή την ανθρώπινη ευπάθεια.
Οι φίλοι μας πονούν και θέλουμε να τους αποσπάσουμε την προσοχή.
Η επιλογή του τραγουδιού δεν είναι τυχαία. Μια ωδή στους  μαγεμένους  έρωτες που γράφει - στίχους και μουσική-ένας άντρας.
Παλιότερα οι άνθρωποι τραγουδούσαν συχνότερα τους πόνους του έρωτα.
Όπως όμως ξέρουμε, οι αξίες  κάθε  οργανωμένου συνόλου επηρεάζουν τη συμπεριφορά  των ατόμων στις διάφορες εκφάνσεις  της ιδιωτικής  και της επαγγελματικής  τους ζωής ,και στη σύγχρονη κοινωνία όλο αυτό το δυναμικό φορτίο μπορεί να εκφραστεί μόνο εντός ορίων ανεξάρτητα από τις δυσλειτουργίες που μπορεί να προκαλέσει  η αποσιώπησή του.
Παρά τη φαινομενική  εξέλιξη της ανθρωπότητας οι έρωτες συνεχίζουν να εμφανίζονται απροσδόκητα και να δημιουργούν τρικυμίες στην ψυχή.
Με μεταφορές ζούμε ..
Τι γίνονται τα συναισθήματα που καταπνίγουμε; Που πηγαίνουν οι καταπιεσμένες ανάγκες  και επιθυμίες; Τι συμβαίνει όταν δεν εκφράζουμε ότι μας συγκινεί περισσότερο;
Η απάντηση είναι στους περισσότερους  γνωστή. Ότι δεν εκφράζεται βυθίζεται στα βάθη του  ψυχισμού "απωθείται" για να πάψει να  ενοχλεί και να πονά,  μεταμορφώνεται σε "σκιές"  που οι πιο ώριμοι μπορούν με ευκολία να διαβάσουν στα μάτια του ερωτευμένου.
Και όσο  ο χρόνος περνά  χωρίς να εκτονώνεται η εσωτερική πίεση που ασκεί αυτό το δυναμικό, πυροδοτεί διαταραχές  που παίρνουν τη θέση όσων η ψυχή χρειαζόταν να ζήσει και ματαιώθηκαν.
Κι όμως.
"Κάθε άνθρωπος σκοτώνει ό,τι αγαπά κι ας το ξέρει ο καθείς: άλλος μ' ερωτικά γλυκόλογα, ο δειλός με φιλί κι ο αντρείος με σπαθί.
 Ένας σκοτώνει την αγάπη του νέος, άλλοι όταν γερνάν, ένας τη πνίγει με τα χέρια του πόθου, άλλος με τα χέρια του πλούτου.
Οι πιο συμπονετικοί τη μαχαιρώνουνε γιατί έτσι ο νεκρός παγώνει γρηγορότερα.
Άλλοι αγαπούνε λίγο, άλλοι πιότερο, άλλοι πουλάνε τον έρωτα, άλλοι τον αγοράζουν, άλλοι σκοτώνουν με δάκρυα κι άλλοι βουβά χωρίς στεναγμό, γιατί καθένας σκοτώνει ό,τι αγαπά.
 Κι όμως. Δεν πληρώνουν όλοι τόσο ακριβά..."
Γράφει  ο Όσκαρ Ουάιλντ, μέσα από τη φυλακή πληρώνοντας ακριβά  έναν έρωτα.
Υπάρχουν απίστευτα πολλά σημεία για να συζητήσουμε σχετικά με τους έρωτες  ανεκλπήρωτους ή όχι, με τα μηνύματα που φέρουν και την ικανότητά μας να τα αντιλαμβανόμαστε, μα το σπουδαιότερο είναι πως τίποτα απ'.όσα συγκίνησαν την ψυχή δεν χάνεται, μόνο μετουσιώνεται.
 Και, 
το τραγούδι και ο λόγος  είναι εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να εκτονώσει ότι τον πονά, εμβαθύνοντας στη σημασία του, τιμώντας την παρουσία  του, και  ζητώντας λίγη ακόμη άφεση ...χρόνου για μελλοντική επίλυση.
 Είναι αλήθεια ...μην ψιθυρίζεις, φώναξε...αν θέλεις κάτι να αλλάξει.
Πες το σ'ένα φίλο, τραγούδα και χόρεψε συχνά γι'αυτό, κι αν δεν υπάρχει φιλικό αυτί να το ακούσει μίλα σε ένα μεγάλο δέντρο, και σ' ένα ζώο ακόμη, μόνο να ακούγεσαι....
 Αν εσύ ο ίδιος δεν ακούς την προσευχή σου, θέλεις να την ακούσει ο Θεός; γράφει σχετικά με τις παρακλήσεις στο www.pentapostagma.gr....
Και ο Αριστοτέλης στο "Περί Ψυχής" στο δεύτερο βιβλίο, περί ακοής και  ήχου, γράφει για τη λειτουργικότητα του ήχου:
" Ηχητικόν λοιπόν είναι το σώμα, το οποίον δύναται να παράγη μίαν συνεχή κίνησιν αέρος μέχρι της ακοής". Η συνέχεια εδώ http://www.mikrosapoplous.gr/aristotle/psyxhs/2_08.html
Καλή εκτόνωση λοιπόν,και αν η επιλογή μας δεν σας καλύπτει,δώστε τη δική σας παραγγελιά..

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Οι διακοπές είναι ένα σοσιαλιστικό μέτρο........

στην εποχή της ανάπτυξης απλά μας δουλεύουμε.......
Όχι δεν ήρθαν  τα Χριστούγεννα. Η κατάσταση είναι σοβαρή και "καυτή" και μόνο με λίγο κουράγιο από τον Αρκά παλεύεται(η εικόνα μεγαλώνει).
 Της Δημόσιας Διοίκησης είναι σήμερα καλοί μας συμπατριώτες. Ή "της ομάδας ρύθμισης ζωής", κρατείστε ότι θέλετε. Και κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στους είλωτες λογιστές και τελικά σε όλους εμάς που ζούμε όμηροι της εξυπνάδας των μαυρογιαλούρων. Πάμε να δούμε κάποια από τα σχόλια που συνάντησα σήμερα στις ιστοσελίδες του taxheaven. Μπήκα για να δω αν δόθηκε παράταση στις δηλώσεις, κι εκεί που πίστευα πως μόνο εμείς οι κοινοί θνητοί έχουμε να λύσουμε γρίφους, ησύχασα.
Έχει κληρώσει για όλους. 
Σας θυμίζω πως φέτος και οι άνεργοι πληρώνουν εφορία έχουν δεν έχουν δικά τους σπίτια-χωράφια-αυτοκίνητα, με μόνο τεκμήριο το έξοδο του ενοικίου. Επίσης και οι φοιτητές χωρίς εισόδημα...
Αν σε δανείζουν δηλαδή για να περάσεις μέχρι να βρεις μια απασχόληση, φέτος πρέπει να σου δώσουν και το πρόστιμο γιατί μένεις σε σπίτι, και όχι στο δρόμο.....
Κάποια άλλη στιγμή θα αναφερθούμε σε σχετικά παραδείγματα. Σήμερα ας μείνουμε στα  προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι λογιστές με το σύστημα, και  σε κάποιες απ' τις αντιδράσεις τους. Όσα ακολουθούν δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα των όσων γράφουν.
Στο τέλος του κειμένου οι σύνδεσμοι οδηγούν στις σελίδες με όλα τα σχόλια.(για τους επίμονους)
Οι εικόνες επίσης είναι δική μας επιλογή.
Θυμώστε όσο μπορείτε, αλλά και γελάστε, γιατί δεν αξίζει να στεναχωριέται κανείς για τόσο τιποτένιες καταστάσεις...
*
ΕΛΕΝΗ | Ιουνίου 27, 2013 10:13 π.μ.
ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΙΟΥΝΙΟ (4 ΜΗΝΕΣ  ΜΕΤΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΩ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΛΗΓΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.. ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ
ΜΗΝΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ??? ΟΤΑΝ 4 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΑΞΙΩΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ??
 Ε ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ
*
Game over..... | Ιουνίου 27, 2013 12:33 π.μ.
....Ρατσισμό βλέπω με τους ΑΦΜ....... α ρε Χροισεί Αβγοί.......
 Ο κ. Θεοχάρης εγραφε στο Twitter για την επιτυχία της ληξης ολων των ΑΦΜ την ιδια ημερομηνία. Τι να πω.... μαλλον ειχαν πιεί λιγο παραπανω οταν τα ..
*
man | Ιουνίου 27, 2013 10:00 π.μ
ΒΑΡΕΘΗΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ
Ο κόσμος αυτοκτονεί, χρωστάει, τους στέλνετε ραβασάκια Ιούλιο και τους βάζετε να κάνουν δήλωση τον Αύγουστο αφού πρώτα στείλατε όλοι την τρίτη ηλικία να θαυμάσει την ανικανότητά σας.
ΌΧΙ δηλώσεις τον Αύγουστο ρε, δώστε μια ανάσα στον κόσμο, θα ψοφήσουν όλοι ρε κηφήνες καρεκλάτοι, μόνο εσείς θα μείνετε να διαβάζετε τις αηδίες και μετά απο πού θα πληρωθείτε ρε
δημόσιοι, απο τους πεθαμένους ή θα βάλετε στην ΔΕΗ κανένα τέλος υπερ ΓΓΠΣ
ΑΛΗΤΕΣ
Κορυφαίο σχόλιο
mantoman | Ιουνίου 27, 2013 11:10 π.μ.
οι διακοπές είναι σοσιαλιστικό μέτρο. στην εποχή της ανάπτυξης απλά δουλεύουμε.
*
 GIAN3 | Ιουνίου 27, 2013 11:25 π.μ.
ΒΡΕ ΓΕΛΙΟΙ ...... ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ , ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ  ΜΑΡΑΝΑΝΕ ....... ΑΣΧΕΤΟΙ . ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ  ΒΡΩ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΗΣ ΠΟΦΕΕ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ
ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑΕΙ & ΤΑ ΛΕΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ. ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΡΩ , ΔΕΝ ΜΕ ΞΕΡΕΙ & ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ & ΤΑ ΕΙΠΑΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ. ΠΟΙΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛ/ΡΙΟ; ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ , ΠΟΙΩΝ , ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ;
*
image description πτηνο | Ιουνίου 27, 2013 11:00 π.μ.
ΤΙΤΙΒΙΣΤΕ ΣΤΟ ΠΟΥΛΙ.ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ  ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΝΥΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ  ΣΑΣ...ΤΣΙΟΥ ΤΣΙΟΥΟΙΥΟΙΥΟΙΥ
(για τον αρμόδιο υπουργό το λέει)
*
TasosX | Ιουνίου 27, 2013 1:15 π.μ.
Μη ξεχασουμε μετα τους αριθμους παροχης της ΔΕΗ των ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΩΝ και των IBAN να μαζεψουμε απο τωρα και την ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ, των φορολογουμενωννα εχουν αρχειο με το τι θα πιουν... μετα τον Αυγουστο
Δεν υπαρχει πιο ασφαλης τροπος να κανεις κρατικα αρχεια , απο τη συμπαθη ταξη των λογιστων....


Υποβολή δηλώσεων με το Α.Φ.Μ. του υπόχρεου ή της συζύγου(19.07.2013)
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον πρόεδρο της Ε.Φ.Ε.Ε.Α., κ. Δημήτριο Τσαμόπουλο, μετά την χθεσινή επίσκεψη του προεδρείου της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. στον Γενικό Γραμματέα Κο Χάρη
Θεοχάρη, το Υπ.Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει την δυνατότητα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μεταξύ συζύγων, να γίνεται με οποιοδήποτε από τα δύο Α.Φ.Μ.
(υπόχρεου ή συζύγου).
Συνεπώς, η προθεσμία μέχρι την οποία μπορεί να υποβληθεί η κοινή δήλωση των συζύγων καθορίζεται είτε με το Α.Φ.Μ. του υπόχρεου είτε με το Α.Φ.Μ. της συζύγου.
Παράδειγμα: Εάν το Α.Φ.Μ. του υπόχρεου λήγει σε 1 και της συζύγου σε 3, η δήλωση μπορεί να υποβληθεί έως την 29η Ιουλίου ημερομηνία η οποία είναι η καταληκτική ημερομηνία
υποβολής του Α.Φ.Μ. που λήγει σε 3.
Την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων εσόδων Κος Χάρης Θεοχάρης σε σχετική ανάρτησή του.
Πάντως, επειδή από τις υφιστάμενες διατάξεις (άρθρο 61 παρ.2 , άρθρο 62 παρ 1 του Κ.Φ.Ε., ΠΟΛ.1154/26.6.2013) δεν προκύπτει ξεκάθαρα η ανωτέρω εξέλιξη, θα αναμένουμε τις επίσημες
ανακοινώσεις από το ΥΠ. ΟΙΚ.
*
Jordan | Ιουνίου 27, 2013 12:31 μ.μ.
ΠΑΛΕΥΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ Ε3  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΜΗΝΥΜΑ "Προσωρινή απώλεια σύνδεσης. Προσπαθείστε πάλι
αφού κλείσετε όλα τα παράθυρα του φυλλομετρητή (Browser) !!!"
ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΑΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΩ....ΕΛΕΟΣ!!!ΑΣΧΕΤΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΛΑΤΕ ΛΙΓΟ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΕΣΤΩ ΜΙΑ
ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ...ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ?ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ?
*
ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ | Ιουνίου 27, 2013 12:31 μ.μ.
Στην "αποικια χρεους" περιμενετε ματαια απο μανδαρινους-υπηρετες του αδιστακτου καπιταλισμου να σκεφτονται για τον απλο πολιτη και επαγγελματιες .
Το μονο που σκεφτονται ειναι το πως θα μπορεσουν να κανουν ρεμουλα - μιζα - διορισμο στην
νεα ΕΡΤ και προμηθειες - μεσητειες για να καλυψουν το χαμενο εισοδημα.
Ο Στουρναρς φροντισε παντως για το ομολογο του να το εισπραξει στο 100/100.
Εσεις μισθωτοι - επαγγελματιες περιμενετε μια νεα μειωση στο εισοδημα σας στα πλαισια
του εκσυγχρονισμου...... και των μεταρρυθμισεων.....
*
 Markos | Ιουνίου 27, 2013 4:59 μ.μ.
Όταν η σύζυγος είναι ελ. επαγγελματίας και ο σύζυγος άνεργος, ποια προθεσμία ισχύει;
*
 astrapogianos | Ιουνίου 27, 2013 8:48 π.μ
Α ρε Μανουσος που σας χρειαζεται!αν δεν συνηπογραψουμε ολοι μαζι μια μηνυση αν δεν κλεισουμε μαζικα τα γραφεια μας αν δεν κατεβασουμε τα χερια απο τα πληκτρολογια δουλεια δεν γινεται
οι ανθρωποι ειναι καμμενοι!!!!!οπως ελεγε και ο μαυρογιαλουρος
θα σας εξαφανισωμεν!!!!!!!!καλη δυναμη σε ολους μας.....
*
GOT | Ιουνίου 27, 2013 10:12 π.μ.
Μόλις γύρισα από ραντεβού με νευρολόγο (εγώ ήμουν ο πελάτης... 28 χρονών άνθρωπος) και η τελευταία του κουβέντα ήταν: "δεν θα πεθάνεις εσύ για τις δηλώσεις των άλλων... να πάνε
να γ***θούν"... και θα συμφωνήσω με τον γιατρό... Αύγουστο τα κλείνω όλα... Γραφεία, τηλέφωνα, υπολογιστές.
*
Λογιστές-φοροτεχνικοί σε απόγνωση! Η αγανάκτηση ξεχειλίζει
(09.07.2013)
Η έλλειψη προσωπικού χρόνου εξαιτίας του πολυποίκιλου αντικειμένου σε συνδυασμό με το ασαφές και γεμάτο εκπλήξεις νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις φορολογούμενων και πολιτείας, κατατάσσουν το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού σε ένα από τα δυσκολότερα του επαγγελματικού στίβου.Τους προβληματισμούς μας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί φέτος στο χώρο μας, την έχουμε περιγράψει σε δύο άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:
α) «Τις πταίει» για την κατάσταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων;
-Τα αρνητικά «ρεκόρ» του Υπουργείου Οικονομικών
(έχει ενδιαφέρον να δούμε πως "διαβάζει" αυτή την πραγματικότητα η Επιστημονική ομάδα του TaxHeaven, κι εδώ δεν τους χαρίζεται)
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/14221
β) Σύντομο χρονογράφημα για τη ζωή των λογιστών-φοροτεχνικών το έτος 2013.
Λογιστές-φοροτεχνικοί σε απόγνωση! Η αγανάκτηση ξεχειλίζει
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/14347
Τα σημερινά σχόλια
 DANTE | Ιουλίου 19, 2013 6:47 π.μ.
συγνώμη ρε παιδιά τώρα περιμένετε να του πούμε και μπράβο για τα εννοούμενα? μια ζωή θα περιμένουμε πάντα ανακοινώσεις, διευκρινήσεις και θα παρακαλάμε για μια σωστή κατανομή των
υπερβολικών υποχρεώσεων που μας έχουν φορτωθεί. Έχω πραγματικά κουραστεί με όλα αυτά.
*
image description ΓΙΑΝΝΗΣ | Ιουλίου 19, 2013 7:28 π.μ.
ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ;;;;
*
image description AlanTrap | Ιουλίου 19, 2013 7:58 π.μ.
Μήπως παίζει και το ΑΦΜ των παιδιών ΄; ή το ΑΜΚΑ ή ο Αρ Ταυτότητας ;
Τι καραγκιοζιλίκια είναι αυτά ;
Και μετά περιμένουμε να μας πάρουν και στα σοβαρά
*
yp1974 | Ιουλίου 19, 2013 8:07 π.μ.
Κοροιδευόμαστε μεταξύ μας?. Το εξώδικο που έφτιαξαν τα Χανιά το υπέγραψε κανένας σύλλογος για να σταλεί? Αλλιώς να το υπογράψουμε ατομικά. Πόσο ακόμα θα μας ξεφτιλίζουν?
*
image description σακισ | Ιουλίου 19, 2013 8:41 π.μ.
Καλα μα ειναι τοσο μαλακες !!!! Ειναι απιστευτοι !!!! Αει σιχτιρ πρωι-πρωι μετα απο ξενυχτι ( οχι το μοναδικο ) να διαβαζω αυτες τις αηδιες. Και εμεις οι μ........ να τις ανεχομαστε κ να τους
ανεχομαστε!!!!
*
ΑΚΗΣ | Ιουλίου 19, 2013 8:31 π.μ.
ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ .ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΔΕΝ ΠΑΕΙ
ΑΛΛΟ.Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ.ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΞΕΣΗΚΟΜΟΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ.
*
Κορυφαίο σχόλιο
ΣΑΚΗΣ | Ιουλίου 19, 2013 9:27 π.μ. |
ΙΔΕΑ! Να αθροιζουμε τα 2 ΑΦΜ (ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ κ ΤΗΣ  ΣΥΖΥΓΟΥ) Κ ΜΕ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΝΑ ΛΗΓΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΡΝΑΝ ΤΟ 10 Η ΔΗΛΩΣΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ
ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΜΕΧΡΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ.
*
image description ΘΑΝΑΣΗΣ | Ιουλίου 19, 2013 11:31 π.μ.
Επίσης, μετά από κλήρωση, όποιων ο αριθμός διεύθυνσης κατοικίας είναι μονός, να παίρνουν 5 μέρες παράταση. Για τους πολύ τυχερούς: Αν και ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ και ο ΑΔΤ είναι >5
κερδίζουν την μεγάλη προσφορά παράτασης έως 31 Οκτωβρίου.
Το πεδίο είναι ανεξάντλητο, δεχόμαστε προσφορές, σε λίγο καιρό αν δεν πληρώσεις δεν θα παίρνεις παράταση: ιδιωτικοποίηση των προθεσμιών εδώ και τώρα...
*
GIANNIS | Ιουλίου 19, 2013 9:34 π.μ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΤΡΕΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ. ΠΟΙΟΣ ΝΟΣΗΡΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ? ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ
ΤΕΛΙΚΑ? ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΩΝ ΧΡΕΩΣΤΙΚΩΝ ΦΠΑ ΝΑ ΛΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ? ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΛΥΣΗ ΝΑ
ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟ ΑΦΜ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΕΙΝΑΙ  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ 1-2; ΠΟΣΟ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ
ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ?
ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ. Φ Τ Α Ν Ε Ι !!
*
Κορυφαίο σχόλιο
image description Your Name | Ιουλίου 19, 2013 9:49 π.μ.
ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΣΕΙ? ΜΑΛΛΟΝ
ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΠΟΤΕ.
*
Κορυφαίο σχόλιο
image description ΣΥΛΒΙΑ | Ιουλίου 19, 2013 9:38 π.μ.
ΝΑ ΞΕΡΩ ΝΑ ΨΑΧΝΩ ΑΝΤΡΑ ΜΕ ΑΦΜ ΠΟΥ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ
ΣΕ 0 ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΟΦΕΛΟΣ....(ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ
ΜΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΕ 1)...avaho | Ιουλίου 19, 2013 9:48 π.μ. |
*
Κορυφαίο σχόλιο
ΑΑΑΒΑΔΙΣΤΑ , Λογιστής ΑΓΑΜΟΣ με ΑΦΜ σε 0 δίνεται αντιπαροχή, δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις
*
 palios | Ιουλίου 19, 2013 10:06 π.μ.
ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΠΗΓΕ ΠΡΟΧΘΕΣ Η  ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΝ Δ.Ο.Υ ΓΛΥΦΑΔΑΣ (ΟΛΛΑΝΔΟΙ)ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΟΡΟ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΔΕΙΑ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΓΙΑ
ΚΑΤΣΑΧΕΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ !!!!
ΚΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ !!!!!!
*
zaxos | Ιουλίου 19, 2013 11:08 π.μ.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ "ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ" ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟΧΗΣ ΥΠΟΒΛΉΘΗΚΑΝ ΔΕΥΤΕΡΑ (ΟΧΙ ΑΠΟΧΗ)74.000 ΤΡΙΤΗ (ΑΠΟΧΗ) 76.000 ΤΕΤΑΡΤΗ 69.000 ΠΕΜΠΤΗ ΕΩΣ 13:00 62.000
ΕΎΓΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΘΕΟΧΑΡΗ
ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ,ΜΑΣ
*.
wings | Ιουλίου 19, 2013 11:39 π.μ.
Δεν δουλεύει τίποτα λέμε.........
Ούτε φπα, ούτε Ε7..........
*
Κορυφαίο σχόλιο
ANNA9889 | Ιουλίου 19, 2013 2:27 μ.μ.
Συμφωνώ απόλυτα... Επίσης δεν έπρεπε ΚΑΝ να ανακοινώσουν την 1η γελοία παράταση με τα ΑΦΜ (22 Ιουλίου και πέρα) και η ΠΟΦΕΕ να κινηθεί δικαστικά και να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ την εφαρμογή
του νόμου δηλ. το πεντάμηνο μετά που άνοιξε το ΤAXISNET. Το ζητιάνεμα παράτασης ήταν το μεγαλύτερο λάθος από την αρχή....
ΔΕΝ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, τόσο απλά.....


ermanicus | Ιουλίου 19, 2013 2:58 μ.μ.
Από συνέντευξη του Θεοχάρη σήμερα
"Επεσήμανε ακόμη ότι καλό θα ήταν «να μην τα αφήνουμε όλα τελευταία στιγμή και να λέμε μετά ότι το σύστημα δεν άντεξε»."
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/677300
μας δουλεύουν μέσα στη μούρη μας. Μέσα στη μούρη μας. Αυτοί καθυστερήσαν να βγάλουν τις βεβαιώσεις των συντάξεων, αυτοί καθυστερήσαν να βγάλουν τις σχετικές εγκυκλίους, αυτοί
καθυστερήσαν να ανοίξουν το σύστημα, αυτοί δεν ταχυδρόμησαν εγκαίρως τους κλειδάριθμους (που θυμίζω ότι ο νόμος λέει υποχρεωτικά μόνο για ορισμένους και η ΠΟΛ που κάνει
υποχρεωτικές τις ηλεκτρονικές δηλώσεις για όλους βγήκε τέλη Μάη), αλλά ΕΜΕΙΣ φταίμε.............
Που πάω για να συνυπογράψω τη μήνυση? Απλή η ερώτησή μου.
*
Παλιότερο σχόλιο
rmos | Ιουνίου 14, 2013 10:36 π.μ.
Πρεπει οι φωνές να πολλαπλασιαστούν. Πρεπει να τιμωρούνται οι αποτυχημένοι που διαχειρίζονται με ανικανότητα την φορολογία εν ονόματι των συμφερόντων του Ελληνικού λαού.
Συγχαρητηρια στην ομάδα του taxheaven. Συγχαρητήρια και στους συναδέλφους οικονομολόγους απο το ΣΟΛ Μαγνησίας για την δημοσίευση τους στο παρακάτω :
Σε νευρική κρίση οι λογιστές
http://www.taxydromos.gr/article.php?id=81341&cat=1#.UbhHJuepX
Παλιότερο σχόλιο
Your Name | Ιουνίου 14, 2013 9:38 π.μ.
Ερώτηση προς όλους. Θα μπορούσαμε να κινηθούμε νομικά εναντίων του Υ.Ο. για τη μη εφαρμογή των διατάξεων που προέβλεπαν ότι οι δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα υποβληθούν από 1/2 έως 30/6. Δεν θα ήταν ένα καλό ''ταρακούνημα'' προς την διοίκηση του Υπουργείου που θεωρεί
εδώ και χρόνια τους λογιστές-φοροτεχνικούς είλωτες του κράτους.
*
Και να κλείσουμε μ'αυτό
 shark | Ιουνίου 26, 2013 11:43 μ.μ.
ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΜΠΑΛΑ.ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΛΕΟΝ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΚΑΡΑΒΙ.... ΠΟΥ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ.ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΜΙΑ . ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ.ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.
Και να θυμηθούμε όσα είπαν από το ΔΝΤ  στην τελευταία τους επίσκεψη: "Είναι παράλογο
να πληρώνει κανείς φόρους στην Ελλάδα - Η κατάσταση είναι  εξωφρενική".
Αφού αγανάκτησαν κι αυτοί....
Εικόνες και πηγές
http://planiths-gh.pblogs.gr/tags/arkas-gr.html
27/6/13
Ανακοίνωση Υπ. Οικ. για παράταση δηλώσεων φυσικών προσώπων
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/14211
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/14054
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/14520

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Οδοιπορικό στον Ελαιώνα




Η περιοχή του Ελαιώνα.Αεροφωτογραφία 1984.
(οι εικόνες μεγαλώνουν)


Σημερινή κατάσταση

Γεωγραφική θέση -Χαρακτηριστικά-Ιστορική εξέλιξη της περιοχής
Δείτε από ψηλά που ζούμε. Το μόνο πράσινο σημείο τελικά είναι ο Εθνικός Κήπος;
H αφήγηση  είναι από επίσημη πηγή. Προέρχεται από το υπουργείο περιβάλλοντος.
Η περιοχή του Ελαιώνα (περίπου 9.000 στρ.) γνωστή από την αρχαιότητα με τα ίδιο τοπωνύμιο , εμπίπτει στα διοικητικά όρια των δήμων Αθηναίων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Ταύρου και Αγ. Ιωάννη Ρέντη, και καταλαμβάνει κεντρική περιοχή του οικιστικού ιστού της Πρωτεύουσας (απέχει 3 χλμ. από την Ομόνοια). Συνδέει τις αναβαθμισμένες ανατολικές με τις υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες της Αθήνας, επηρεάζει σημαντικά την οικονομική της ζωή και συγχρόνως διαθέτει ελεύθερη γη που θα μπορούσε με κατάλληλες ρυθμίσεις να ανακουφίσει την πνιγμένη με μπετόν νεφόπληκτη Αθήνα.

Αγίας Άννης και Ιερά Οδός. Στο βωβοχωριό. Επίσκεψη καλοκαίρι του 2012.
Η περιοχή τέμνεται από μεγάλους οδικούς άξονες με διαμπερή κυκλοφορία (Εθνική Οδός, Λ.Αθηνών, Ιερά Οδός, Πέτρου Ράλλη) και από τις γραμμές του ΟΣΕ , ενώ το τοπικό οδικό δίκτυο είναι ανεπαρκές έως ανύπαρκτο.
Συμπίπτει με τον Ιερό Ελαιώνα των αρχαίων Αθηναίων που ήταν επιπλέον περιοχή αναψυχής και εξοχικών περιπάτων.
Η σημερινή Ιερά οδός που τον διασχίζει από ανατολικά προς δυτικά ακολουθεί με ελάχιστες αποκλίσεις την πορεία της αρχαίας, εκατέρωθεν της οποίας υπήρχαν τα νεκροταφεία της πόλεως των Αθηνών. Η έκταση των ελαιόδενδρων στη θέση των ΤΕΙ Αιγάλεω, εκεί που διασταυρώνεται η Π. Ράλλη με την Θηβών αποτελεί το μοναδικό εναπομείναν δείγμα του κάποτε φυσικού "ελαιοτοπίου" που συνδέεται με την ιστορική ονομασία της περιοχής. Τα Βυζαντινά και Νεώτερα μνημεία, σχεδόν εξαφανισμένα και αυτά ανακαλύπτονται σποραδικά από τους μικρού μεγέθους ναούς, που βρίσκονται ως επί το πλείστον δυτικά του άξονα της Aγ. 'Αννης.
Ότι έμεινε από ελιές. Αγίας Άννης και Π.Ράλλη.2012
Πρόκειται για την περιοχή της Πρωτεύουσας με τη μακροβιότερη βιομηχανική ιστορία, από τα ελαιοτριβεία και τα κεραμοποιεία (κοντά στην Ιερά Οδό) του 18ου και 19ου αιώνα, τα προπολεμικά σαπωνοποιεία και χαρτοποιεία, μέχρι τις πιο πρόσφατες "πιάτσες" των βυρσοδεψείων κατά μήκος της οδού Ορφέως. των δεκαετιών του '50 και του '60 και έως τα σύγχρονα συγκροτήματα πολυεπιχειρήσεων των κλάδων τροφίμων χημικών προϊόντων ηλεκτρικών συσκευών και πλαστικών.
Στο μεσοπόλεμο, τμήματα της περιοχής προμήθευαν με κηπευτικά την πόλη της Αθήνας. Υπολείμματα των παραπάνω εκτάσεων μαζί με τις κατοικίες των γαιoκτημόνων σώζονται ακόμα.

Λαχανόκηποι-σκουπίδια και κυκλοφοριακό χάος στην οδό Ορφέως. Ποιοι νομίζετε πως τρέφονται μ' αυτά τα λαχανικά;
Ο Ελαιώνας σήμερα με τις 2.000 περίπου βιομηχανικές-βιοτεχνικές μονάδες και τους 40.000 απασχολούμενους στον δευτερογενή τομέα δεν κατέχει απλά σημαντικό μερίδιο του βιομηχανικού παραγωγικού δυναμικού της Πρωτεύουσας αλλά και ολόκληρης της Χώρας.

Οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν μεταξύ της βιομηχανικής δραστηριότητας και του χώρου του Ελαιώνα είχαν ως αφετηρία πλεονεκτήματα, που αφορούσαν την θέση του αφ' ενός και τις φυσικές του ιδιότητες αφ' ετέρου :
Περπατώ φωτογραφίζοντας  την άκρη του δρόμου.
α) Θέση κομβική και προνομιακή αφού συνδυάζει γειτνίαση με το πρώτο λιμάνι της Χώρας, την μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά και τις περιοχές κατοικίας με διαθέσιμο εργατικό δυναμικό. θέση επίσης κεντρική ως προς την πληθωρική οικοδομική δραστηριότητα στο Λεκανοπέδιο, κατά τις δεκαετίες του '60 και '70.
Είναι φανερό.Την πίσσα την έριξαν με κουβά!!
β) Φυσικές ιδιότητες ιδανικές για τους πρωτοεμφανιζόμενους βιομηχανικούς κλάδους (κεραμοποιεία, βυρσοδεψεία, σαπωνοποιεία κ.λ.π.) λόγω των άφθονων τότε υπογείων υδάτων, της καταλληλότητας του χώματος για αργιλοληψίες, του χαμηλού υψομέτρου και της ευνοϊκής τοπογραφίας (πεδινή θέση, ομαλό έδαφος) . Πρόσθετο πλεονέκτημα συνιστά και η διάθεση μεγάλων εκτάσεων με χαμηλές τιμές γης για την κάλυψη των αναγκών εκτατικής ανάπτυξης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Δρόμοι μεγαλείο τεχνικής...
Παρότι πολλά από τα παραπάνω πλεονεκτήματα περιορίσθηκαν ή και εξαντλήθηκαν με την πάροδο του χρόνου και την βιομηχανική εκμετάλλευση (υπόγεια νερά, καταλληλότητα χώματος για αργιλοληψίες κ.λ.π.), ο Ελαιώνας εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να διαθέτει χαρακτηριστικά που έλκουν την βιομηχανική δραστηριότητα όπως :
γειτνίαση με το μεγαλύτερο καταναλωτικό κέντρο της Χώρας και το λιμάνι του Πειραιά,
κυκλοφοριακή υποδομή στην περίμετρο του Ελαιώνα και κομβική κυκλοφοριακή θέση η οποία συνιστά και σήμερα σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής ιδιαίτερα για κλάδους με υψηλά μεταφορικά κόστη ,προσφερόμενες μεταφορικές υπηρεσίες,διάθεση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού,γειτνίαση με συνεργαζόμενες μονάδες κ.λ.π
Διακοσμητικά........
Και τελειώνοντας την πολύ κατατοπιστική επίσημη αφήγηση, δύο στιγμιότυπα  από την

πυρκαγιά  που ξέσπασε στον καταυλισμό των Ρομά.

 Αθήνα - 16/8/2012
Σχόλια στο κείμενο:
Στα πλεονεκτήματα της περιοχής ούτε καν αναφέρεται η ύπαρξη και η χρησιμότητα του ρέματος του Προφήτη Δανιήλ και του Κηφισού, που υπήρξαν οι απαραίτητοι αποχετευτικοί αγωγοί απομάκρυνσης των τοξικών λυμάτων  κάθε  βιομηχανίας και βιοτεχνίας που αναπτύχθηκε γύρω τους σε εποχές που δεν υπήρχε αποχετευτικό δίκτυο.

Ωραίες οι μισές αλήθειες αλλά δεν λειτουργούν για πάντα.....
Συνεχίζεται........
Εικόνες και πηγές
Η περιοχή του Ελαιώνα.Αεροφωτογραφία 1984.
http://www.minenv.gr/3/31/313/31304/00/l_3130409.jpg
Παλιά χαρτοβιομηχανία
http://www.minenv.gr/3/31/313/31304/g3130404.html
http://ethel-sinadelfos.blogspot.com
Κείμενα που συνδέονται
1.Κηφισός και Ιλισός -Οι Αττικοί "δράκοντες" του νερού
http://amazonsday.blogspot.gr/2013/07/blog-post_5.html
2.Ο Ασωπός της Αθήνας:το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ
http://amazonsday.blogspot.gr/2013/07/blog-post_399.html

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Ο Κηφισός σήμερα




Ο Κηφισός  ... δρόμος
Ο Κηφισός στις πηγές Φωτογραφία(1)
Όσο κι αν φαίνεται λογική  η χρήση του μεγαλύτερου ποταμού του λεκανοπεδίου σαν δρόμου για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση του κέντρου, άλλα τόσα προβλήματα δημιούργησε αυτή η επιλογή. Ανάμεσα στα σοβαρότερα η μόλυνση(παλιότερη αλλά ίδια με του Ασωπού) που συνεχίζεται αδιάλειπτα χρόνια τώρα, αλλά και οι κακοτεχνίες.
Πάμε να γνωρίσουμε αυτόν το ξεχασμένο Θεό μέσα από  λίγες ακόμη εικόνες ,και να δούμε πως περιγράφουν το πρόβλημα οι ειδικοί αλλά και οι δημοσιογράφοι.
Οχετός αποβλήτων έχει γίνει ο Κηφισός
γράφει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Σπύρος Κάραλης
Παρανομίες και αυθαιρεσίες συνεχίζουν να κακοποιούν τον ποταμό, ενώ ο αρμόδιος φορέας παραμένει επί τέσσερα χρόνια αδρανής.
Πέρασαν δώδεκα χρόνια από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Κηφισού, τέσσερα χρόνια από τη σύσταση του «Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης» και οκτώ
μήνες από την εκπνοή της τελευταίας παράτασης λειτουργίας που δόθηκε σε βιομηχανίες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες εκεί, αλλά ο ποταμός συνεχίζει να κακοποιείται βάναυσα και καθημερινά με
απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων και απορριμμάτων, καταπατήσεις και αυθαίρετες κατασκευές, προκαλώντας αισθήματα απόγνωσης και δυσφορίας στους χιλιάδες των Αθηναίων που κατοικούν πέριξ του. Η αφόρητη δυσοσμία πνίγει πλέον τους πάντες, από τη Μεταμόρφωση μέχρι τους παραλιακούς δήμους, οι διαμαρτυρίες κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων όμως, προσκρούουν στην αλληλομετάθεση ευθυνών και στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες.
Φωτογραφία(1)
 Ταυτόχρονα, ο «Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού», αρμόδιος για την
προστασία του ποταμού υπάρχει μόνον ως... «σφραγίδα», καθώς δεν στελεχώθηκε και δεν χρηματοδοτήθηκε ούτε με ένα ευρώ και κατά συνέπεια δεν λειτούργησε ποτέ.
Φωτογραφία(2)
Βιομηχανίες και βιοτεχνίες συνεχίζουν να λειτουργούν, τα δεκάδες αυθαίρετα παραμένουν, κι ο ποταμός εξακολουθεί να ρυπαίνεται», τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο γραμματέας του
«Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού» κ. Ντίνος Λάσκαρης και συνεχίζει.
Φωτογραφία(3)
Η δυσοσμία πνίγει τους κατοίκους
Και τα 12 χιλιόμετρα κατά μήκος του Κηφισού, που είναι ενταγμένα σε καθεστώς προστασίας, στα όρια των Δήμων Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Ν. Φιλαδέλφειας, σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν τον τόπο αναψυχής των εξαγγελιών.
Αντιθέτως, η ρύπανση είναι εμφανέστατη ακόμη και στην περιοχή της Μεταμόρφωσης όπου, θεωρητικά τουλάχιστον, λειτουργεί μονάδα βιολογικού καθαρισμού αποβλήτων της ΕΥΔΑΠ, τη
διαχείριση της οποίας έχει αναλάβει ιδιώτης.

Περίπου 200 μ. μετά τις δεξαμενές της, παρουσιάζεται ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης, ορατό διά γυμνού οφθαλμού, και εύλογα διερωτάται κανείς τι είδους βιολογικός
καθαρισμός πραγματοποιείται σε αυτή μονάδα;
Περιβαλλοντικοί σύλλογοι κάνουν ευθέως λόγο για απόρριψη μη επεξεργασμένων βιομηχανικών, αλλά και τοξικών αποβλήτων και έχουν προσφύγει στην Εισαγγελία Αθηνών η οποία διερευνά την υπόθεση. «Είναι βιομηχανικά απόβλητα που λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ψυττάλεια χύνονται από βυτιοφόρα στον αγωγό της Μεταμόρφωσης κι από εκεί στον Κηφισό.
Η όλη διαδικασία γίνεται εν κρυπτώ, καθώς ουδείς ελέγχει εάν τα απόβλητα είναι οικιακά ή τοξικά και το αποτέλεσμα το νιώθουν, και κυρίως τομυρίζουν, όλοι όσοι ζουν δίπλα στις όχθες του ποταμού», τονίζει ο κ. Γιάννης Μανίκας, υπάλληλος στην ΕΥΔΑΠ και μέλος της «Οικολογικής Εξόρμησης Κηφισού».
Νέα Φιλαδέλφεια Φωτογραφία(4)
Τα προβλήματα από τη δυσοσμία συνεχίζονται κατά μήκος του ποταμού, γίνονται όμως εντονότερα στο τμήμα από την οδό Πειραιώς έως την εκβολή του Κηφισού στο Νέο Φάληρο.
Πρόσφατα, η Νομαρχία Πειραιά, έπειτα από μια, πέραν του συνήθους, ρύπανση των υδάτων από μεγάλα τεμάχια γαλακτοποιημένων ελαιωδών αποβλήτων καθ’ όλο το πλάτος,
που συνοδευόταν από έντονη και δυσάρεστη ελαιώδη οσμή, συνέταξε ειδική αναφορά που περιελάμβανε την έκθεση αυτοψίας και φωτογραφικό υλικό προς τον αρμόδιο εισαγγελέα Πειραιά.
Στην έκθεση η Νομαρχία Πειραιά κατήγγειλε τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι «κωφεύουν συστηματικά στις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων που υποφέρουν από την πλημμελή
τήρηση των περιβαλλοντικών όρων».

Τα νερά μένουν στάσιμα
«Η δυσοσμία του Κηφισού οξύνεται στην κατάληξή του, κυρίως λόγω της στασιμότητας που παρουσιάζουν τα ύδατα λόγω των αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν με την κατασκευή της
υπερυψωμένης λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας. Τώρα πια τα ύδατα λιμνάζουν, καθώς ο πυθμένας του ποταμού βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας», εξηγεί ο κ. Δημήτρης
Κουτσογιάννης, καθηγητής τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στον Τομέα Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ. «Στα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου τμήματος θα πρέπει να προσθέσουμε και τη
δυσκολία επιτήρησης και απομάκρυνσης ξένων σωμάτων που τυχόν περνούν από την ανάντη ελεύθερη κοίτη, στην κατάντη σκεπασμένη κοίτη του ποταμού. Για να λυθεί το πρόβλημα θα
πρέπει ο Κηφισός να γίνει ξανά τρεχούμενο ποτάμι».
«Ορισμένες ημέρες η μυρωδιά που αναδύεται είναι τόσο έντονη ώστε δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Κλείνουμε πόρτες και παράθυρα και ανησυχούμε σοβαρά για τις επιπτώσεις στην υγεία
διότι εκτός από τις οσμές και τη μόλυνση αντιμετωπίζουμε και τεράστιο πρόβλημα με τα έντομα που ενδημούν πλέον στα στάσιμα νερά, ειδικά τις θερμές ημέρες και το καλοκαίρι. Ο Κηφισός στην περιοχή Μοσχάτου - Νέου Φαλήρου έχει στην πραγματικότητα μεταβληθεί σ’ έναν ανοικτό και ανήλιαγο οχετό τεραστίων διαστάσεων», υπογραμμίζει ο κ. Αποστόλος Αλωνιάτης, συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΚΗΦΙ-SOS».
500 αυθαιρεσίες
 Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχει πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις και έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα οι φάκελοι των περιπτώσεων για τις οποίες έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις. Ομως αυτά δεν αρκούν.
Οσο δεν προχωρούν τα έργα ανάπλασης, ο Κηφισός θα παραμένει ένας απέραντος σκουπιδότοπος.
Φωτογραφία(5) Τοπίο από το Κρυονέρι.
«Κι όμως ο ποταμός είναι ζωντανός...»
"Στο βόρειο τμήμα του, ο Κηφισός μοιάζει πραγματικά ατελείωτος. Στην οδό Μυρτιάς, στη Νέα Κηφισιά, περπατάμε σε μία από τις μικρές οάσεις παράπλευρα του ποταμού. Πρόκειται για ένα ξέφωτο όπου οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της περιοχής οργανώνουν συγκεντρώσεις, γιορτές, χορούς και γλέντια. Η διαδρομή είναι μοναδική.
Το τελευταίο ζωντανό κομμάτι του Κηφισού βρίσκεται στον Κόκκινο Μύλο. Εκεί οι περίοικοι θυμούνται με νοσταλγία τα παιδικά τους χρόνια, όταν και έκαναν βαρκάδα με τη σκάφη της γιαγιάς μέσα στο ποτάμι. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι απαγορεύουν στα παιδιά τους να έχουν οποιαδήποτε επαφή με το νερό.
Κάποια στιγμή καταστρέψαμε το φυσικό περιβάλλον της Αθήνας και ο τόπος δεν μας κρατάει. Ο Κηφισός άρχισε να υποβαθμίζεται μετά τη δεκαετία του 60, όταν άρχισαν οι βιομηχανίες να τον ρυπαίνουν» γράφει ο Στέλιος Αναστασιάδης. Συνέχεια εδώ:
Η μακρά, και καθ’ όλα άκαρπη προσπάθεια για την προστασία του ποταμού αρχίζει το 1994 με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος περί καθορισμού ζωνών προστασίας του Κηφισού
και των παραχειμάρρων του. Σύμφωνα με το Π.Δ. στην Α΄ Ζώνη συμπεριλήφθηκαν εκτάσεις που βρίσκονται σε απόσταση 50 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα της κοίτης του ποταμού και των
χειμάρρων του. Οι περιοχές αυτές καθορίστηκαν ως ζώνες απόλυτης προστασίας όπου επιτρεπόταν μόνον η γεωργική χρήση και απαγορευόταν αυστηρά η δόμηση. Στη Β΄ Ζώνη
καθορίστηκαν εκτάσεις γεωργικής χρήσης, κατοικίας, καθώς επίσης δραστηριοτήτων αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και κάμπινγκ με όρους και περιορισμούς στη δόμηση.
Οκτώ χρόνια αργότερα ιδρύεται και ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης με ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των οποίων και η παρακολούθηση της εφαρμογής του Π.Δ. για την προστασία από αυθαίρετες κατασκευές, μπαζώματα και από τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των βιοτεχνικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
Είναι εκπληκτικό, όμως, ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει παραμένει ένα ζωντανό ποτάμι.
Ναι έχει και ψάρια!!!(6)
Αρκεί να κάνει κανείς μια βόλτα στις πηγές του για να διαπιστώσει πόσο μοναδικό είναι το τοπίο εκεί. «Ο ποταμός συνεχίζει να διατηρεί και να αναγεννά τη χλωρίδα και την πανίδα του, τουλάχιστον στο τμήμα εκείνο όπου διατηρείται αλώβητη η φυσική του κοίτη και εξακολουθεί να τροφοδοτεί με οξυγόνο την πρωτεύουσα λέει ο κ. Ντίνος Λάσκαρης .Φανταστείτε τα οφέλη που θα προέκυπταν για την Αθήνα και τη δημόσια υγεία από την ανάπλασή του. Μιλάμε για μια τεράστια έκταση πρασίνου και αναψυχής, συνολικής έκτασης 12 χιλιάδων στρεμμάτων από τη Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πηγές του».

 Περιστέρι. Φωτογραφία:Αντώνης Νικολάκης 
Συνεχίζεται.
Εικόνες και πηγές:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_11/02/2007_215426
Ο Κηφισός στις πηγές : http://www.fdak.gr
Φωτογραφία(3) http://itia.ntua.gr/kephisos/
Φωτογραφία:kifisos(5)και (4)
http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=5383&LID=1
Φωτογραφία(6) http://oikoinfo.wordpress.com/
http://www.skai.gr/news/environment/article/45751/Οχετός-ο-Κηφισός/#ixzz2YaIppdns 
Διαβάστε περισσότερα:
Περιστέρι. Φωτογραφία:Αντώνης Νικολάκης:http://12tetragonika.gr/to-sinoro-tou-kifisou

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ο Ασωπός της Αθήνας:το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ

Παράλληλα με  τον αποχετευτικό αγωγό- κάποτε ποταμό- Κηφισό, υπάρχει  ένα ακόμη ρέμα που διατρέχει τον  Ελαιώνα. Αυτό που βλέπετε στην εικόνα, και ονομάζεται  το ρέμα του  Προφήτη Δανιήλ.
 Το ρέμα της ντροπής. Ο  Ασωπός  της Αθήνας -ένας παραπόταμος λυμάτων. Ότι προσπάθεια έγινε δεν απέδωσε(κάποια στιγμή είχε κινητοποιηθεί πολύς κόσμος).
Η  ίδια κατάσταση παραμένει μέχρι σήμερα, σαν να πρόκειται για ζήτημα άλλου κράτους.
 Οι υποψιασμένοι παλιότερα έλεγαν ότι όλ' αυτά γίνονται επίτηδες για να πουληθεί φτηνά η περιοχή.
Μετά μας προέκυψε η επιβεβαίωση, τα Mall, τα γήπεδα και οι αναπλάσεις, και οι αποκαλύψεις για το χορό που χόρευαν μαζί αριστεροί και δεξιοί, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής θέλουν την ανάπλαση για να ζήσουν καλύτερα.(στην περιοχή, οι γάτες βλέπουν τα ποντίκια και τρέμουν).
Η δική μας θέση είναι κατά της ανάπλασης και υπέρ της φυσικής αποκατάστασης του τοπίου.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια για τίποτα λιγότερο. Παλιότερα  που η Αθήνα ήταν αραιοκατοικημένη, σε κάποιους  ίσως φαινόταν λογικό αυτό το σημείο να λειτουργήσει σαν Βιομηχανικό πάρκο, κι ας ήταν τόσο κοντά στο κέντρο. Αυτό ήταν απαράδεκτο και για εκείνα τα χρόνια. Η περιοχή είναι γεμάτη αρχαία που φυσικά οι ειδικοί γνώριζαν, αλλά και πνεύμονας πρασίνου με δέντρα παλιά όσο και η πόλη. Αλλά ας  μείνουμε σήμερα σ'αυτά, κοιτώντας μόνο την υγειονομική επιβάρυνση.
Οι εικόνες είναι από διάφορα δημοσιεύματα και χρονιές,και αρκούν να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους για το τι συμβαίνει.

"Υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ" .
Σε  Ασωπό  της Αθήνας έχει μετατραπεί το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στον Ελαιώνα γράφει το άρθρο στα ΝΕΑ το 2007, όπου αναφέρονται και οι λόγοι που συμβαίνει αυτό.
" Ο παραπόταμος του Κηφισού αποτελεί πλέον έναν ανοιχτό βόθρο όπου καταλήγουν τα ακατέργαστα λύματα από τις περίπου 2.000 βιομηχανίες και βιοτεχνίες που είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή και οι οποίες θα έπρεπε- στη συντριπτική τους πλειονότητα- να είχαν ήδη μετεγκατασταθεί σε άλλες βιομηχανικές ζώνες. Σύμφωνα με πηγές της Νομαρχίας Αθηνών «οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες που έπρεπε να είχαν ήδη απομακρυνθεί από το 2006 - με νόμο του... 1994- καταφέρνουν και παίρνουν συνεχώς παράταση παραμονής από το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα όποια χρηματικά πρόστιμα επιβάλλονται, δεν φαίνεται να πτοούν κανέναν...".
*
" Ο υδροφόρος ορίζοντας του Ελαιώνα θεωρείται ιδιαίτερα ρυπασμένος και επιβαρημένος. Σε γεωτρήσεις και πηγάδια παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις σε θειικά, μαγνήσιο, νιτρικά ιόντα, ακόμη και σε νάτριο και χλώριο".
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Ευθύμη Λέκκα, «από έρευνα του Τμήματος σε γεωτρήσεις και πηγάδια του Ελαιώνα, κοντά στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, διαπιστώθηκαν σημαντικές υπερβάσεις: τα νερά του Ελαιώνα είναι κακής ποιότητας, ακατάλληλα όχι απλώς για ύδρευση, αλλά και για άρδευση».
Στον Ελαιώνα, ο οποίος εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 9.000 στρεμμάτων, ζουν και εργάζονται γύρω στους 40.000 ανθρώπους. Τα σπίτια παίρνουν νερό από την ΕΥΔΑΠ, ωστόσο, υπάρχουν πολλές γεωτρήσεις και πηγάδια που χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανική χρήση, αλλά και για πότισμα. «Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς καμία δραστηριότητα για να καθαρίσει το υπέδαφος από τα βαρέα μέταλλα και τις σύνθετες χημικές ενώσεις», σημειώνει.
*
 «Το μαγνήσιο, τα θειικά, αλλά και το χλώριο, όταν συναντώνται σε υψηλές συγκεντρώσεις αποτελούν ενδοκρινικούς διαταράκτες που ευθύνονται μεταξύ άλλων, για εμφάνιση καρκίνων και υπογονιμότητα», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πολυξένη Σταμάτη- Νικολοπούλου, που σπεύδει πάντως να συστήσει «ψυχραιμία» και «αποφυγή του πανικού», αφού «η εμφάνιση αυτών των προβλημάτων υγείας έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες».
Λαβύρινθος αγωγών 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους *Επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ, «δεν υπάρχει καμία χαρτογράφηση των επιχειρήσεων, με συνέπεια τώρα να μη μπορεί να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος και κανείς δεν ξέρει ποια βιομηχανία ρίχνει τι στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ». Όπως εξηγούν, «ο Ελαιώνας είναι μια περιοχή ξεχασμένη όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Άλλωστε, ο λαβύρινθος των αγωγών που καταλήγουν στο ρέμα δεν μπορεί να εντοπιστεί, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πλέον σκεπασμένο» Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ (http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071113)
Ερώτημα
Τι είδους χαρτογράφηση χρειάζονται οι κύριοι επιθεωρητές, πέρα από μια επίσκεψη στην αρμόδια εφορία;

Έτος 2007
Επιστολή  προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργο Σουφλιά Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης  και Αποκέντρωσης, κ. Προκόπη Παυλόπουλο με την περιγραφή της κατάστασης έστειλε ο Σύλλογος Κηφι-sos Περισσότερα  εδώ: http://khfi-sos.blogspot.gr/2007/12/blog-post_25.html

Παράλληλα, οι καμπάνες   για την έλλειψη προστασίας των υδάτων και των ποταμών πέφτουν η μια μετά μετά την άλλη από την Ευρώπη...
 Πρόσφατα έφτασε η καταδίκη  της χώρας μας  για τον Ασωπό.....
Για  την αξιοποίηση της περιοχής έχουν εκπονηθεί στα χρόνια που πέρασαν πολλές και καλοπληρωμένες μελέτες. Ακολουθεί μια απ'αυτές.
Τίτλος "Ήπιες αναπλάσεις στην περιοχή του προφήτη Δανιήλ"
Κατσιμπάρδη Ασημίνα, Γενετζάκη Βασιλική
Τοποθεσία: Η περιοχή του Προφήτη Δανιήλ βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, δυτικά του κέντρου της Αθήνας. Οριοθετείται από μεγάλους οδικούς άξονες όπως την Λεωφόρο Αθηνών από βορρά, την Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως στα ανατολικά και την Ιερά Οδό στα νότια, ενώ από την δυτική πλευρά, όριο αποτελεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Μια μεταβατική ζώνη ο Προφήτης Δανιήλ, βρίσκεται ανάμεσα σε περιοχές με διαφοροποιημένες διεκδικήσεις(αστική συνοικία στο Μεταξουργείο, χώροι διασκέδασης στο Γκάζι, πράσινο και εκπαίδευση σε Βοτανικό Κήπο και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αντίστοιχα) περιλαμβάνοντας στοιχεία από όλες, με αποτέλεσμα την δημιουργία αντιθετικών σχέσεων.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΔΑΝΙΗΛ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ.
Κυρίαρχη χρήση στην περιοχή είναι σήμερα η γενική κατοικία με μεγάλο αριθμό συνεργείων, μηχανουργείων και άλλων χρήσεων περί το αυτοκίνητο, να συγκεντρώνονται στο ισόγειο. Είναι μια πυκνοδομημένη συνοικία που τείνει να αποκτήσει όλο και περισσότερους χώρους με χρήσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας εις βάρος της κατοικίας ακολουθώντας τις τάσεις από τις γειτονικές περιοχές του Μεταξουργείου και του Γκαζοχωρίου. Οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται στα λίγα κενά οικόπεδα από τις απαλλοτριώσεις, ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομή υπηρεσιών και κοινόχρηστων λειτουργιών επιπέδου γειτονιάς. Στην περιοχή κατοικούν κυρίως παλιοί κάτοικοι μεγάλης ηλικίας, τσιγγάνοι και οικονομικοί μετανάστες.
Αρκετά από τα κτίσματα παρουσιάζουν μια εικόνα εγκατάλειψης. Τμήμα της συνοικίας του Προφήτη Δανιήλ, αποτελεί η ενότητα των μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων, ή αλλιώς η «ζώνη μετάβασης» μεταξύ της οδού Σπύρου Πάτση και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου την οποία και μελετάμε πιο διεξοδικά. Στην ζώνη αυτή, υπάρχουν σήμερα χρήσεις βιοτεχνίας και ελαφριάς βιομηχανίας μεταφορικών εταιριών, αποθηκών και συνεργείων σε πρόχειρες κατασκευές.


ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
· Διατήρηση και ενίσχυση της κατοικίας.
· Οικονομική ενδυνάμωση μέσα από την διατήρηση των βιώσιμων
Επιχειρήσεων που ήδη υπάρχουν και δημιουργίας κινήτρων για νέες επενδύσεις.
· Καθορισμός και ισοκατανομή των χρήσεων.
· Σύνδεση της γειτονιάς με την ζώνη των μεγάλων τετραγώνων δίπλα στο
Πανεπιστήμιο.
· Δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου.
· Ύπαρξη πόλων έλξης.
· Βελτίωση και προσαρμογή του οδικού δικτύου, σύνδεση με τα μέσα μαζικής
μεταφοράς.
· Εξασφάλιση ελεύθερης κίνησης πεζών.
· Στέγαση των φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
· Συσχετισμός του Προφήτη Δανιήλ τόσο με τις πλησιέστερες περιοχές όσο
και με την πόλη.
ΣΤΟΧΟΣ
Η πρότασή μας επιχειρεί να συνδέσει και να ενδυναμώσει τα κατακερματισμένα κύτταρα της αστικής περιοχής του Προφήτη Δανιήλ με σκοπό να μπορούν να συνδυαστούν, αποτελώντας μια ευρύτερη σύνθεση η οποία να γεφυρώνει τις αντικρουόμενες συνθήκες διαβίωσης αυτής της περιοχής και να συμβάλλει στην διατήρηση του χαρακτήρα της. Αντιμετωπίζουμε τον Προφήτη Δανιήλ ως ένα ενιαίο τμήμα του αστικού τοπίου, όπου μια σειρά από ιδιαιτερότητες αλλά και δυναμικές διαμορφώνουν μια μεταβατική πραγματικότητα.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ.
Στόχος μας είναι να αναζητηθεί ένα μοντέλο αστικής σύνθεσης για την μεταβατική ζώνη που θα συμφωνεί με τον χαρακτήρα και τις χρήσεις που έχουν επιλεγεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις γενικότερες ανάγκες του Προφήτη Δανιήλ. Έτσι προτείνουμε:
· Ενίσχυση της κατοικίας με νέες κατασκευές. Δημιουργία χώρων διαμονής
και υποστήριξης των φοιτητών καθώς και απαιτούμενοι χώροι
εξυπηρέτησης του συνόλου των εστιών όπως εστιατόριο, αίθουσα
πολλαπλών χρήσεων, καθιστικά κ.λπ.
· Σύνδεση της ζώνης με την γειτονιά και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μέσω
ανοιχτού υπαίθριου χώρου πλατείας και επανάχρηση κάποιων από τα
κτίσματα που ήδη υπάρχουν εκεί.
· Δημιουργία δικτύου δρόμων και αστικών τετραγώνων ανάλογης κλίμακας
με τη γειτονιά, με χρήσεις εμπορίου, υπηρεσιών στο ισόγειο, κατοικίας και
γραφείων στους ορόφους.
· Διάνοιξη της οδού Τζανή κατά μήκος του ανατολικού ορίου του
Πανεπιστημίου.
· Πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Σπύρου Πάτση, διατήρηση των χρήσεων
εμπορίου στα μέτωπα, διαμόρφωση και εμπλουτισμός του δρόμου με στοά
και συστοιχίες δένδρων.
· Απαλλοτρίωση κάποιων κτισμάτων και πρόχειρων κατασκευών στην
μεταβατική ζώνη, δίνοντας στους ιδιοκτήτες κίνητρα για εκμετάλλευση
των ιδιοκτησιών τους.
· Αξιοποίηση του υπάρχοντος πεζόδρομου της οδού Πέλλης, σύνδεση με την
οδό Κορυτσάς, που προτείνουμε να πεζοδρομηθεί, διαμορφώνοντας έτσι
μια ενιαία χωρική και λειτουργική πορεία τόσο από τις γύρω περιοχές όσο
μέσα στον Προφήτη Δανιήλ.
· Διαμόρφωση ανοιχτού χώρου μικρής πλατείας μέσα στην γειτονιά στην οδό
Ακρολαμίας και Κορυτσάς, με παιδική χαρά και φύτευση.
Συνεχίζεται
Σχετικά κείμενα
Ιστορικά στοιχεία
http://elaionas.files.wordpress.com/2009/02/tekmiriosi-geniki.pdf
Οδοιπορικό στον Ελαιώνα
Κηφισός και Ιλισός - Οι Αττικοί "δράκοντες" του νερού...
Εικόνες και πηγές
(1)http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23106&subid=2&pubid=47138959
(2)http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=220483&cid=4
(3)courses.arch.ntua.gr/112369.html‎
(4)http://khfi-sos.blogspot.gr/2007_12_23_archive.html

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Κηφισός και Ιλισός - Οι Αττικοί "δράκοντες" του νερού

Φωτογραφία του Κηφισού στο ύψος της Νέας Κηφισιάς
Γάργαρα κρυστάλλινα νερά, δροσερά πράσινα φυλλώματα, ένα κανονικό ποτάμι...
Δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά είναι ο Κηφισός στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς.
Ένας ποταμός ακόμη καθ' όλα ζωντανός. Λίγο πιο κάτω, η εικόνα ανατρέπεται πλήρως
και τη θέση της παίρνει ένας υπερμεγέθης οχετός, με βιομηχανικά λύματα, απορρίμματα, μπάζα, αυθαίρετα κτίσματα....Νόμοι υπάρχουν που προστατεύουν τη μοναδική αυτή όαση στην
καρδιά της τσιμεντούπολης (αλλά παραβιάζονται κατάφωρα), όπως και σχέδια στο συρτάρι για την ανάπλαση 12.000 παρόχθιων στρεμμάτων. Αν θέλουμε, μπορεί να σωθεί!
Η εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευσε  το 2007 την  ωραία φωτογραφία στην πρώτη της σελίδα, όπως και το προηγούμενο κείμενο  με τίτλο: «Ο Κηφισός ακόμα ανασαίνει. Θα τον σώσουμε;»
Το ερώτημα είναι σημαντικό έστω και αν  το κλείσιμο μεγάλου μέρους  του κυρίως ποταμού δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ο Κηφισός δεν είναι μόνος του, τροφοδοτείται από πολλά μικρότερα φυσικά ρέματα που σε επόμενα κείμενα  θα γνωρίσουμε καλύτερα.
 Η ανάγκη να  προστατευτούν και να αναβαθμιστούν όσα σημεία απέμειναν, θεωρείται σημαντικό ζήτημα για το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου, όχι μόνο από ευαίσθητους  πολίτες και περίοικους, αλλά και  από τους ειδικούς. Και είναι επίκαιρο για πολλούς λόγους όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει αν δώσει λίγο από το χρόνο του.

Ο λόγος σήμερα στον κ. Κ. Λάσκαρη, που γράφει:
Ρέει στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια. Το όνομά του έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη και την υδροδότηση της Αθήνας. Οι αρχαίοι Αθηναίοι αναγνώριζαν τη μεγάλη σημασία του για τη ζωή της πόλης και σέβονταν το πολύτιμο αγαθό που λέγεται νερό, είχαν μάλιστα θεοποιήσει τον Κηφισό και το άγαλμά του συμπεριλαμβανόταν στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα καθώς και σε άλλα ιερά.
Ο πολιτισμός εκείνος είχε βέβαια άλλες διαστάσεις. Παρά τη λαμπρότητα των τεχνικών έργων, η φιλοσοφία και η ηθική ισορροπούσαν σαν επιστήμες, τη μόρφωση και την αντίληψη των ανθρώπων. Έτσι ο Κηφισός και τα άλλα ποτάμια της Αττικής, όπως ο Ιλισσός, ο Κυκλοβόρος, ο Περισσός, ο Βουρλοπόταμος που σήμερα είναι κλεισμένα ή εξαφανισμένα, παρέμεναν σε φυσική μορφή δημιουργώντας εξαίσια τοπία που αποθανάτισαν ζωγράφοι και περιηγητές.
Ανάπτυξη .....
Η ανάπτυξη ήρθε μετά από πολλούς αιώνες και οι παλαιότεροι σημερινοί κάτοικοι της Αττικής μπορούν να θυμηθούν το ξεκίνημά της. Έκτακτες ανάγκες και κύματα αστυφιλίας οδήγησαν στην αύξηση του πληθυσμού της Αθήνας. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός ξεπεράστηκε από τα πράγματα και οι κανόνες της αγοράς και η αυθαίρετη δόμηση καθόρισαν την εξέλιξη. Η τύχη πολλών ποταμών και χειμάρρων της Αττικής ήταν η εξαφάνιση ή η μετατροπή τους σε κλειστούς αγωγούς. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ τα ανοιχτά ρέματα το 1945 ήταν 1.280 χλμ. ενώ σήμερα έχουν περιοριστεί σε 434 χλμ.
Ο Κηφισός δε μπορούσε να στερηθεί τη διέλευσή του προς τη θάλασσα, τη διεκδίκησε άλλωστε αρκετές φορές δημιουργώντας πλημμύρες, υπέστη όμως σειρά παρεμβάσεων και κακοποιήσεων, όπως μπαζώματα, αποψίλωση της βλάστησης και ρύπανση των νερών καθώς οι παρακηφίσιες περιοχές της Μεταμόρφωσης, των Αχαρνών, της Κηφισιάς και του Κρυονερίου προσέλκυσαν την ανάπτυξη βιομηχανιών και βιοτεχνιών που βρήκαν εύκολη και φθηνή λύση για να παροχετεύουν τα απόβλητά τους στον ποταμό.
Σημερινή εικόνα(2)
Οι κυριότερες οργανωμένες παρεμβάσεις από πλευράς Πολιτείας αφορούν τα έργα διευθέτησης από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι το Νέο Φάληρο (1940) και τα έργα κάλυψης του ποταμού προκειμένου να κατασκευαστεί η λεωφόρος Κηφισού (1996). Με τα έργα αυτά δόθηκαν μερικές λύσεις σε υδραυλικά και κυκλοφοριακά προβλήματα η περιβαλλοντική διάσταση όμως ξεχάστηκε. Η Αθήνα έχασε πλούσια μορφολογικά χαρακτηριστικά και την ευκαιρία να διατηρήσει μια λωρίδα με πράσινο και υγρό στοιχείο μέσα στον αστικό ιστό που απλώθηκε μονότονα και ασφυκτικά από την οροσειρά του Υμηττού μέχρι αυτή του Αιγάλεω.
Νέο Φάληρο κάποτε, η παραλία και  το Grand Hotel 
Σήμερα ο Κηφισός παρουσιάζει πολλές εικόνες. 
Ξεκινώντας από τις πηγές οι παραχείμαρροι διατηρούνται σε φυσική και πολύ όμορφη κατάσταση. Στο κεντρικό τμήμα του (νότια περιοχή της Κηφισιάς, Αχαρνές, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια) τα μπαζώματα, τα αυθαίρετα και η αλλοίωση του τοπίου είναι πιο συχνά φαινόμενα ωστόσο ο Κηφισός παραμένει σε φυσική μορφή με πλούσια παρόχθια βλάστηση. Η κοιλάδα του Κηφισού στην περιοχή αυτή έχει μεγάλο πλάτος και πολλές ελεύθερες εκτάσεις που επιτρέπουν το όραμα της δημιουργίας ενός μεγάλου κεντρικού πάρκου στις Ζώνες Προστασίας που δημιουργήθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα το 1994.

Στον κόκκινο κύκλο ο Ελαιώνας . Ο Κηφισός τον διασχίζει.
Από τη Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις τρεις Γέφυρες ο Κηφισός είναι διευθετημένος από το 1960 λόγω της κατασκευής της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας. Στην παρόχθια περιοχή υπάρχουν δυνατότητες ανάπλασης σε δυο επιμήκεις Ζώνες Πρασίνου. Το επόμενο τμήμα μέχρι το Νέο Φάληρο έχει καλυφθεί για να γίνει αυτοκινητόδρομος. Στο τμήμα αυτό μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στις γύρω περιοχές με στόχο την αντιστάθμιση της επιβάρυνσης των κατοίκων και την αναφορά στο περιβαλλοντικό στοιχείο του ποταμού.
Περισσότερα εδώ:http://www.ekfrasi.net/full_product.php?prod_id=44
Η εικόνα μεγαλώνει.
Την πόλη των Αθηνών  την διασχίζουν δύο ποταμοί (ή χείμαρροι για άλλους).Ο Ιλισός, (ή Ιλισσός ) στο ανατολικό της τμήμα, και ο Κηφισός(ή Κηφισσός)  στο δυτικό. Ο Ιλισός πηγάζει από τον Υμηττό, περνά μέσα από το δήμο Ζωγράφου και χύνεται στο Φαληρικό όρμο κοντά στις Τζιτζιφιές. Ο Ηριδανός είναι παραπόταμος του Ιλισού. Ο Κηφισός σχηματίζεται από ρυάκια της Πάρνηθας και της Πεντέλης, φτάνει στις Τρεις Γέφυρες, κι εκεί δέχεται  το χείμαρρο Ποδονίφτη( που έρχεται από την κατεύθυνση των Πατησίων) περνά ανάμεσα από τα Σεπόλια, την Κολοκυνθού, τον Ελαιώνα τον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, το Μοσχάτο και χύνεται κι αυτός στο Φαληρικό όρμο κοντά στα όρια των δήμων Μοσχάτου και Νέου Φαλήρου. Αυτά φυσικά πριν μπαζωθούν και  καλυφθούν με τσιμέντο.
Εικόνα: http://www.ekfrasi.net
Σε απάντηση  του ερωτήματος  που είχε διατυπώσει  και η Καθημερινή, πολλοί επιστήμονες, στελέχη της Διοίκησης από κάθε βαθμό, και πολίτες,  κινητοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (2007-8).
Στις συναντήσεις που έγιναν αναλύθηκαν πολλά  θέματα: ιστορικά, περιβαλλοντικά,  θεσμικά και τεχνικά,  με στόχο την ολοκληρωμένη προσέγγιση στα προβλήματα του Κηφισού.
Και ο αγώνας συνεχίζεται.
Εικόνες και πηγές:
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS
(2)http://khfi-sos.blogspot.com/2007/10/blog-post_8560.html
http://www.ekfrasi.net/full_product.php?prod_id=44
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_11/02/2007_215664