Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Fonio-ένα παραμελημένο δημητριακό

crabgrass
Το γκαζόν δεν τρώγεται, απ'όσο ξέρουμε  οι περισσότεροι...ή μήπως όχι, και το λέμε έτσι  από συνήθεια αφήνοντάς  το  να πάει χαμένο...;
Κορυφαίο ερώτημα που άρχισε να με απασχολεί όταν διάβασα  τα παρακάτω σχόλια στο Πρώτο θέμα.(δείτε όλα τα σχόλια)
τσυριζαραίος12/04/2013
και σεις γκαζόν θα τρώτε ελληναράδες μου με τις τσιπροδραχμές.
Απάντηση zen12/04/2013
 To γκαζόν που φυτρωνει στις κομμουνιστικες χωρες τρώγεται βρε άσχετοι
Αριστερούλης 12/04/2013
 Οι Ελληνες κουμμουνιστές ζουν σε Ψυχικό κι Εκάλη δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Το γκαζόν του κήπου τους, το καπνίζουν δεν το τρώνε.

Μετά απ'αυτό άρχισα να ψάχνω ποιο φυτό λένε γκαζόν σε αυτή τη χώρα(αυτό γιατί έχω μια απέχθεια για τους άχρηστους χλοοτάπητες,και δεν έχω δώσει σημασία στο είδος τους),και να παρατηρώ προσεκτικά ποια ζιζάνια το απειλούν.

Πολλοί  θα συμφωνήσετε με την διαπίστωση πως απ'όταν οι αγρότες έγιναν αστοί και μετακόμισαν  στις πόλεις, περικύκλωσαν τα σπίτια τους με καλλωπιστικά φυτά και παράλληλα άρχισαν να επιτίθενται στα βρώσιμα σαν να είναι απειλητικά για τη ζωή!!
Το φυτό της πρώτης φωτογραφίας που συχνά αποκαλείται καβουράκι,(crabgrass) είναι ένας εισβολέας για το κανονικό γκαζόν και  το καταπολεμούν με κάθε τρόπο.
Αμέτρητες ώρες δουλειάς και τόνοι βλαβερών  χημικών για ανθρώπους και ζώα για να το εξολοθρεύσουν. Μήπως είναι η ώρα να  ξανασκεφτούμε αν είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε γι'αυτό;
Θα κάνουμε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε την ιστορία και την χρησιμότητά του.
Πάμε μια βόλτα έξω.
Βρίσκεται σε κάθε πλατεία και δημόσιο χώρο αλλά πραγματικά κανείς πλέον στην Ευρώπη δεν το λογαριάζει για φαγώσιμο. Αντίθετα στην Αφρική είναι ένα φυτό κειμήλιο, από τα σιτηρά που έθρεψαν κόσμο και ζώα αμέτρητους αιώνες. Κι εκεί φυσικά  σήμερα τείνει να ξεχαστεί, γιατί είναι κουραστική η επεξεργασία του.Τώρα τον Αύγουστο, στη χώρα μας ετοιμάζει τους καρπούς του.
Αυτή είναι εικόνα  του φυτού που τράβηξα σ'ένα κεντρικό δρόμο, στις αρχές Ιουλίου.
Η κιτρινωπή κορυφή  του είναι ο ώριμος σπόρος
Περιγραφή
Το  fonio- Digitaria exilis- (ή και Digitaria sanguinalis) είναι ένα ετήσιο χαμηλό χόρτο που φτάνει μέχρι  τα 80 εκατοστά, από την οικογένεια Poaceae με  λεπτά σπαθοειδή και  εναλλακτικά  απλά φύλλα.

Digitaria exilis (Kippist) Stapf
Παραδοσιακά ονομάζεται  άσπρο fonio-και από τους Ευρωπαίους "το ρύζι των πεινασμένων".
 Υπάρχει και άλλη μια σκούρα ποικιλία η Digitaria longiflora (Retz.) Pers που θεωρείται κατώτερης ποιότητας. Η επόμενη εικόνα είναι από ένα πολύ συνηθισμένο ζιζάνιο στη χώρα μας που σε κάποια μέρη το λένε αιματόχορτο, από την ίδια οικογένεια.
digitaria-sanguinalis(Αιματόχορτο)
Γεωγραφική κατανομή:
Το fonio είναι  αρχαία καλλιέργεια και η ακριβής του  προέλευση  άγνωστη, αλλά πιθανολογείται  ότι προέρχεται από τη Δυτική Αφρική. Ιστορικά, τα  αρχεία  χρήσης  του ξεκινούν από τον 14ο  αιώνα.

Σήμερα  καλλιεργείται διάσπαρτα από το Πράσινο Ακρωτήριο έως  και τη Σενεγάλη.
 Σύμφωνα με τις στατιστικές του FAO*, η μέση παγκόσμια παραγωγή λευκού και μαύρου fonio από το 1999 - 2003 ανήλθε σε 257.000 τόνους ετησίως από 360.000 εκτάρια, όλα στη Δυτική Αφρική.
 Οι κυριότερες χώρες παραγωγής είναι :
 η Γουινέα (128.000 τόνους ετησίως την περίοδο 1999-2003, από 137.000 εκτάρια),
 Νιγηρία (78.000 τόνους από 142.000 εκτάρια),
Μάλι (21.000 τόνους από 33.000 εκτάρια),
Μπουρκίνα Φάσο (13.000 τόνους από 16.000 εκτάρια) και
Ακτή Ελεφαντοστού (11.000 τόνους από 22.000 εκτάρια).
 Η  παραγωγή του σε άλλα κράτη δεν είναι γνωστή, όμως υπάρχει.
Το  fonio σπάνια αποτελεί αντικείμενο εμπορίου έξω από τη Δυτική Αφρική, εκτός από μικρές ποσότητες  που πωλούνται ως προϊόν πολυτελείας στην Ευρώπη!!

Χρήσεις 
Το fonio, βασική τροφή σε διάφορες περιόδους και χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπου είναι επίσης γνωστό ως «acha» ή «Fundi», παρά την υποβάθμιση  που έχει υποστεί από άλλα δημητριακά, θεωρείται  ένα τρόφιμο κύρους (ανάμεσα στα τρόφιμα πολυτελείας) ένα τρόφιμο γκουρμέ όπως θα λέγαμε εμείς οι Δυτικοί.
Σε περιοχές της Νιγηρίας, του Μπενίν, του Τόγκο και της Γκάνα, ειδικά  το κουσκούς τύπου «Wusu-Wusu» παρασκευάζεται με fonio. Και κάποιες φυλές φτιάχνουν ποτά τύπου μπύρας (tchapalo) από το δημητριακό. Το αλεύρι ψιλοαλεσμένο μπορεί να αναμιχθεί με άλλα άλευρα για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων και χυλού. Εκτός από τα καθημερινά γεύματα, το fonio συνδέεται επίσης με διάφορες θρησκευτικές τελετές όπου αποδίδονται τιμές στους προγόνους.
 Είναι επίσης μια πολύτιμη, εύπεπτη τροφή για τα  ζώα  του αγροκτήματος, και ειδικά  για τα πουλιά!!
Πιθανόν οι μόνοι που θα το γνωρίζουν στη χώρα μας να είναι όσοι εμπορεύονται ή διατηρούν ωδικά και άλλα πτηνά.


Ιδιότητες και συστατικά
Ο σπόρος ολικής άλεσης  ανά 100 g  περιέχει:
Ενέργεια 1390 kJ (332 kcal), πρωτεΐνες 7,1 g, λίπος 3,0 g, υδατάνθρακες 74,4 g, φυτικές ίνες 7,4 g,
41 mg Ca,  P 191 mg,  8,5 mg Fe, 0,24 mg θειαμίνη, ριβοφλαβίνη 0,10 mg και 1,9 mg , νιασίνη (Leung, Busson και Jardin, 1968).
Τα αμινοξέα που περιέχουν τα 100 γρ σπόρων είναι
 Τρυπτοφάνη 111 mg,- λυσίνη, 205 mg -μεθειονίνη 441 mg,
φαινυλαλανίνη 402 mg -θρεονίνη 315 mg,
βαλίνη 457 mg - λευκίνη 772 mg και 315 mg ισολευκίνη
(FAO, 1970).
Η σύνθεση αμινοξέων του fonio είναι συγκρίσιμη με εκείνη των άλλων σιτηρών, αλλά έχει μια σχετικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε μεθειονίνη. Και η γεύση του  θεωρείται καλή.

Βιοχημική σύνθεση

Η σύνθεση του αποφλοιωμένου fonio είναι πολύ όμοια με εκείνη των άλλων δημητριακών.

Fonio σύνθεση σε σχέση με άλλα σιτηρά


Συστατικά Καθαρισμένο fonio Καστανό ρύζι Σόργο Κεχρί Αραβόσιτος Σιτάρι
Σάκχαρα
85%
86%
84%
83%
83%
82%
Πρωτεΐνες
10%
10%
11%
12%
11%
14%
Λίπος
3,5%
2,5%
3,5%
4%
4,5%
2%
Ash(τέφρα)
1%
1,4%
1,2%
1,2%
1,3%
2%

Μετά την λεύκανση, η σύνθεσή του είναι  παρόμοια με εκείνη του λευκού ρυζιού, αλλά είναι πλουσιότερο σε θείο και αμινοξέα από άλλα σιτηρά.
Οφέλη για την υγεία:
Το fonio  θεωρείται πως έχει  τονωτικές  ιδιότητες. Συνιστάται για τις  μητέρες που θηλάζουν,  τα διαβητικά άτομα  και τους εξασθενημένους οργανισμούς  ειδικά  από δυσεντερία (όπως και το ρύζι).
Πριν από πολλά χρόνια  επίσης, ανακαλύφθηκε ότι ωφελεί  τα πουλιά που ασθενούν με κοκκιδίαση,και με κατανάλωση των σπόρων γίνονται  πολύ γρήγορα καλά.

Νοθεύσεις και  υποκατάστατα 
Το μαύρο fonio και ένα είδος κεχριού  της Γουινέας ( Brachiaria deflexa (Schumach.) Robyns) χρησιμοποιούνται συχνότερα ως υποκατάστατα.
Άλλες χρήσεις
Το άχυρο είναι εξαιρετικό σαν ζωοτροφή και συχνά πωλείται στις αγορές για το σκοπό αυτό.
Ξερό και ψιλοκομμένο αναμιγνύεται με πηλό για να γίνουν οι  τοίχοι των σπιτιών.
Χρησιμοποιείται επίσης σαν καύσιμο για το μαγείρεμα, και από την τέφρα του παράγεται
ποτάσα.
Ναι είναι πολύ μικροί οι σπόροι!
Προοπτικές
Το fonio εσφαλμένα ονομάζεται « το ρύζι των πεινασμένων», επειδή δεν καλλιεργείται για να ανακουφίσει την πείνα, αλλά λόγω της καλής θρεπτικής αξίας του και της συμβολής του στη διατροφή όταν δεν βρίσκεται κάτι πιο εύκολο.
Εκτιμάται επίσης και για τη γεύση του- που είναι εξαιρετική-από πολλούς λαούς  της Αφρικής, και παλιότερα και της Β.Ευρώπης!!
 Πρόκειται για καλλιέργεια με σύντομο κύκλο, που παράγεται σε πολύ φτωχά εδάφη. Το  fonio συνήθως σπέρνεται με το ξεκίνημα της εποχής των βροχών. Η προετοιμασία του εδάφους  που χρειάζεται είναι ελάχιστη. Η βλάστηση  της προηγούμενης χρονιάς καίγεται και οι στάχτες σκορπίζονται στο έδαφος πριν γίνει η νέα καλλιέργεια. Ο  σπόρος  αναμιγνύεται με ίση ποσότητα άμμου ή στάχτης, σκορπίζεται  και καλύπτεται  ελαφρά με χώμα, είτε με "βούρτσισμα" με κλαδιά δέντρων, είτε με τσάπα.
Fonio, fonio blanc, petit εκ. (Fr).
 Το ποσό σπόρων  που χρειάζεται για τη σπορά είναι 10-30 κιλά ανά εκτάριο. Μερικές φορές  η σπορά γίνεται σε φυτώριο και τα φυτά μεταφυτεύονται στο χωράφι μετά τη βλάστηση.
Το fonio συνήθως καλλιεργείται ως μονο- καλλιέργεια, αλλά και κάποιες φορές εμβόλιμα με σόργο ή κεχρί. Στη Γουινέα  οι αγρότες σπέρνουν συνήθως διάφορα είδη fonio μαζί και στη συνέχεια  συμπληρώνουν τα κενά με κεχρί. Στην αμειψισπορά το  fonio συχνά ακολουθεί το ρύζι σαν σύντομη καλλιέργεια  πριν από κάποια άλλη την ίδια εποχή.
 Αν και συχνά αναφέρεται  ότι το φυτό δεν χρειάζεται  βοτάνισμα, άλλες πηγές ισχυρίζονται ότι ένα βοτάνισμα  4 -5 εβδομάδες μετά τη σπορά είναι αναγκαία για καλύτερες αποδόσεις.
Η απόδοση  της καλλιέργειας είναι συνήθως 600-900 kg / ha, αλλά υπάρχουν και μεγαλύτερες  πάνω από 1000 kg / ha/εκτάριο, αλλά και χαμηλές ,όπως 150-200 kg / ha.
 Ασθένειες και παράσιτα 
Τα φυτά είναι ευαίσθητα στην σκουριά (Puccinia oahuensis )ενώ  έχουν αντοχή στους νηματώδεις  (Meloidogyne incognita και Meloidogyne javanica).
Βλαβερά παρασιτικά φυτά  είναι αυτά του γένους Striga .Τα πουλιά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες, έτσι  οι συσκευές που τα τρομάζουν  είναι συνήθως απαραίτητες.
Οι σπόροι  δεν  βλάπτονται από παράσιτα  κατά την αποθήκευση εάν γίνεται σωστά.
Συγκομιδή 
 Η συγκομιδή γίνεται  με μαχαίρι ή δρεπάνι σε δεμάτια, που στεγνώνουν και αποθηκεύονται σε στεγασμένους χώρους. Η χρήση μηχανών είναι δύσκολη λόγω της ιδιομορφίας των φυτών.
 Αν τα φυτά στεγνώσουν, το σιτάρι σπάει εύκολα και  είναι προτιμότερο ο θερισμός να γίνεται πριν από την εποχή της ξηρασίας (γεγονός που έχει επαληθευτεί  εμπειρικά)και πριν η  υγρασία του αέρα  μειωθεί σημαντικά.
Η συγκομιδή  συχνά γίνεται κλιμακωτά ώστε να ανταποκρίνεται στις άμεσες ανάγκες του αγρότη.
Αλώνισμα fonio στην Μπουρκίνα Φάσο
Χειρισμός μετά τη συγκομιδή 
Ο κύκλος επεξεργασίας  μετά τη συγκομιδή είναι δύσκολος και χρονοβόρος, και γίνονται προσπάθειες να αναπτυχθούν μέθοδοι  που θα συντομεύσουν τη διαδικασία.
Κανονικά  οι σπόροι λιχνίζονται  περίπου 8 ημέρες μετά τη συγκομιδή, παραδοσιακά με πίεση και κοπάνισμα. Οι φλοιοί παραμένουν επί των κόκκων, οι οποία διατηρούν  ακόμη  ένα ποσοστό  υγρασίας και  πρέπει να  αποξηρανθούν περισσότερο.
Οι σπόροι θεωρούνται αρκετά στεγνοί όταν τρέχουν εύκολα μέσα από τα δάχτυλα. Το προϊόν μετά την  πρώτη  αποφλοίωση χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία σε 2 στάδια: αφαίρεση του φλοιού από τους κόκκους, και λεύκανση.
Και τα δυο αυτά  γίνονται με το χέρι και απαιτούν 4-5 ξυλοδαρμούς με γουδί και γουδοχέρι, που εναλλάσσονται  με λίχνισμα. Για να παραχθεί ένα προϊόν καλής ποιότητας, όλο το χώμα και η άμμος θα πρέπει να απομακρύνονται  κατά διαστήματα με πλύσεις.
 Μικρής κλίμακας επιχειρήσεις  μηχανικής επεξεργασίας  του σιτηρού βρίσκονται σε κάποιες πόλεις,  στο Μαλί και τη Μπουρκίνα Φάσο, με στόχο την εμπορική διακίνηση και τις εξαγωγές.
Αποθήκες σιτηρών
Η βελτίωση του γενετικού υλικού του  fonio δεν είχε κινήσει  μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον των ερευνητών λόγω της ανεπαρκούς γνώσης  της βιολογίας του και του εξαιρετικά μικρού μεγέθους του. Οι περισσότερες συλλογές γενετικού υλικού που έγιναν  πριν από το 1990  έχουν χαθεί, αλλά περίπου 400 αντίγραφα  ειδών υπάρχουν στο Institut de Recherche pour le Developpement στη Γαλλία. Έχουν καταμετρηθεί περίπου 300 είδη του φυτού σε όλο τον κόσμο.
Πρόσφατα,  ξεκίνησαν προσπάθειες   βελτιώσεων στην απόδοση και την επεξεργασία.
fonio 
Η εικόνα είναι από το Ιλινόις, και μοιάζει πολύ με τα είδη που ευδοκιμούν στη χώρα μας.
Αν κάποια στιγμή τα συναντήσετε, θυμηθείτε πως είναι τροφή και όχι σκουπίδια ή ζιζάνια...
Επαναπροσδιορισμό στις αξίες μας απαιτούν οι καιροί, τώρα που το μοντέλο παραγωγής-οικονομίας που γνωρίζαμε καταρρέει.....
Σημαντικές αναφορές
http://database.prota.org/PROTAhtml/Digitaria%20exilis_En.htm
Εδώ και συνταγές!!
http://www.fonio-bio.com
Εικόνες και πηγές
Digitaria exilis 02 Pleis
Digitaria exilis 01 Ecoport S. Salebo
http://database.prota.org/PROTAhtml/Digitaria%20exilis_En.htm
http://ec.europa.eu/research/headlines/news/article_06_09_22_en.html
http://richessemali.blogspot.gr/2011/11/la-republique-de-mali.html
http://fonio.cirad.fr/en/the_grain/biochemical_composition
http://fr.wikipedia.org/wiki/Digitaria
http://fr.wikipedia.org/wiki/Gazon
http://www.protothema.gr/ajax.aspx?m=Atcom.Sites.ProtoThema.Modules.ArticleComments&la=1&acpn=2&aid=271135&template=ArticleComments

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Κάλεσμα σε

Πρόσθετα μέτρα
Συνέλευση για τη δολοφονία του Θανάση Καρναούτη
- Επειδή η δολοφονία του Θανάση Καναούτη θα εξαφανιστεί από την δημοσιότητα όταν υπεραναλυθεί ο προσωπικός παράγοντας του "ατυχήματος" κατά τον συνηθισμένο τρόπο μεταφοράς των ευθυνών του κράτους στα όργανα του
- Επειδή ακόμα δε ξέρουμε πόσα θύματα υπήρξαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας και πόσοι κρατούμενοι τιμωρούνται παραδειγματικά
- Επειδή πολλοί περιμένουν κάποια/ες συλλογικότητες να πάρουν πρωτοβουλία και οι μέρες περνούν, το θέμα ξεχνιέται, και η κοινωνία αποδέχεται ολοένα και περισσότερο την συστηματική κρατική δολοφονία σαν μέσο υποταγής​​ των από τα κάτω​​
​​- Επειδή τελευταία το αίμα κυλάει ολοένα και περισσότερο στο βωμό διάσωσης του Ευρώ και του τραπεζικού συστήματος και δεν είναι ούτε σταγόνα από αυτό των αφεντικών (αυτοκτονίες,
σφαγμένοι μετανάστες, απελπισμένοι νέοι, κουρασμένοι γέροι, νεκροί στη δουλειά)​​
​​- Επειδή το θέμα δεν μπορεί να έχει τοπικό χαρακτήρα αλλά γενικότερο του κλίματος που έχει καλλιεργήσει η διοίκηση των ΜΜΜ εδώ και 2-3 χρόνια, το κράτος, και τα αφεντικά, ενάντια
στα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας​​
​​Συνέλευση ενάντια στις δολοφονίες κράτους και αφεντικών - Αττικής ​​

​Που : Αθήνα
Πολυτεχνείο
κτήριο Γκίνη
Πατησίων και Στουρνάρη

Είπαμε πρωτοβουλιακά να καλέσουμε μια συνέλευση, παράλληλα με των συντρόφων στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, κλπ (μπράβο τους) το Σάββατο 24/8 στις 6:30μμ (στα κεντρικά γραφεία της
αυτοοργάνωσης από τα κάτω - αίθουσα Γκίνη - ΕΜΠ) όπου να  έχει αρχίσει η συζήτηση μέχρι τις 7 το αργότερο (συνέπεια και αλληλοσεβασμός πάνω απ' όλα) και να φέρουμε ολοκληρωμένες
και ​συγκεκριμένες προτάσεις για κινήσεις, δράσεις, λόγο, κι ότι προκύψει.​​
Αναδημοσίευση από: http://www.kinimatorama.net/event/30848
Εικόνες
Αυγή 4/8/2013

Ο φόβος και η πείνα

Συνέχεια από εδώ:

Νίκος Καζαντζάκης

Να σκέπτεσαι με αποχρώσεις θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα κι από τις δυο παρατάξεις -δεξιά κι αριστερά- που αποτελούν τη συμπαγή, απλοϊκή και βελάζουσα μάζα του «σκεπτομένου όχλου». Το ναι ή το όχι είναι γι’ αυτούς οι δυο μονάχα επιτρεπόμενες απαντήσεις. Το άσπρο ή το μαύρο. Ανάμεσα στα δυο αυτά ακρότατα όρια, που οφείλουν να τα κατέχουν μονάχα οι μαχόμενοι άνθρωποι της ενέργειας, δεν επιτρέπουν καμιά απόχρωση, μήτε συνθετική προσπάθεια στον σκεπτόμενο ανεξάρτητον άνθρωπο. Να κοιτάζεις με αθόλωτο μάτι -αθόλωτο κι από το μίσος κι από την αγάπη- τη σημερινή ελληνική ή παγκόσμια πραγματικότητα, να ομολογείς την αρετή και συνάμα και την ατιμία, το φως και το σκοτάδι που αποτελούν εδώ στη γη το κάθε ζωντανό, είτε άνθρωπος είναι είτε ιδέα -να είσαι, με μια λέξη, ελεύθερος, γίνεται ολοένα και περισσότερο δύσκολο όχι μονάχα στον τόπο μας παρά και σε όλο τον κόσμο.

……………………………………….

Από τα μεγάλα Εθνη σήμερα η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ιταλία πνίγονται στα σύνορά τους, δεν έχουν πού ν’ απλωθούν, πεινούνε· η Γαλλία και η Αγγλία είναι παραχορτασμένες, μοιράστηκαν τον κόσμο και κοιτάζουν με φόβο τους ακτήμονες και πεινασμένους λαούς.

Πώς ένας αμερόληπτος νους, που δεν καταδέχεται να θολωθεί μήτε από αγάπη μήτε από μίσος μπορεί να αντικρίσει την ενέργεια των δύο τούτων ομάδων;

Πριν από λίγους μήνες οι «διανοούμενοί» μας περιέφεραν μιαν εξοργισμένη και ανώδυνη διαμαρτυρία εναντίον της Ιταλίας που χύθηκε να φάει την Αβησσυνία. Κάποιος με ρώτησε αν θα την υπέγραφα.

-Σίγουρα, του αποκρίθηκα, πονώ την Αβησσυνία που υπερασπίζεται την ελευθερία της, μα συνάμα αναγνωρίζω και το δικαίωμα που έχει η Ιταλία να ζήσει, να μην πνιγεί μέσα στα στενά σύνορα που δεν τη χωρούν. Ολοι οι λαοί που εδημιούργησαν τους μεγάλους πολιτισμούς, ακολούθησαν τα ίδια αδηφάγα, απάνθρωπα, σκοτεινά τους ένστικτα: στην πρώτη τους σωματική ανάπτυξη αδίκησαν, άρπαξαν, έφαγαν· κι άμα εστερέωσαν το σώμα τους κι έπαψε η πείνα, άρχισαν να δημιουργούν. Το ίδιο κάνει και σήμερα η Ιταλία, τους ίδιους ακολουθώντας απάνθρωπους νόμους. Το πνεύμα είναι το πιο σαρκοβόρο όρνεο.

……………………………………….

Εγώ χρόνια τώρα έχω συνδέσει τη μοίρα μου με την αριστερή παράταξη. Μα μάχομαι να τη διατηρήσω ακέραιη την κρίση μου και να κοιτάζω τους αντίπαλους με σεβασμό. Κι όχι μονάχα με σεβασμό· παρά και με μιαν παράνομην αλλόκοτην αγάπη. Στην αρχή δεν ένιωθα γιατί, τώρα νιώθω. Γιατί μαντεύω τώρα (κι ολοένα αυτό γίνεται πεποίθηση μέσα μου) πως είμαστε κρυφοί συνεργάτες και μαχόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Ποιο σκοπό;

Να κουνηθεί λίγο η ψυχή του ανθρώπου, να μένει όσο μπορεί πιο άγρυπνη, να τρέμει λίγο από τον φόβο ή να χυμάει, άπληστη, γύρα της, σπρωγμένη από την Πείνα.

Η Καθημερινή», 20/7/1936



Συνεχίζεται>Λήθη και συμφιλίωση

Αν η ψυχή σας "κουνήθηκε" κάπως, γράψτε ένα σχόλιο.

Σύμφωνα με τον τρίτο βαθμό της «μυήσεως»


Η Λερναία Ύδρα 

Είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι των γραμμάτων χρησιμοποιούν το δημόσιο λόγο και τη φήμη τους  για να καλύψουν με τη στάση τους την πολιτική ασυδοσία;
Στη χώρα μας όχι.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απάντηση  της Γαλάτειας Καζαντζάκη σε κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Καθημερινή» λίγες μέρες πριν( 20 Ιουλίου 1936).
Η αντιπαράθεση ήταν πολιτική και την είχε προκαλέσει το διευκρινιστικό άρθρο του Νίκου Καζαντζάκη για το «πιστεύω» του με τίτλο «Ο φόβος και πείνα».(Δείτε το κείμενο που ακολουθεί)
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο της   Σ.Κολοτούρου  το 2012 και το αναδημοσιεύουμε σε δύο μέρη. Ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο συγκεχυμένη, υπήρχαν αυταπάτες για τις επιδιώξεις του Χίτλερ και η στάση του Στάλιν φαινόταν επιφυλακτική. Οι σκέψεις του Καζαντζάκη μπορεί εκ των υστέρων να θεωρούνται κοντόφθαλμες, απωθητικές και αφελείς, αλλά τότε επιδέχονταν συζήτηση και έστω απόρριψη των βασικών τους σημείων. Το κείμενο όμως της Γ.Κ. ήταν μια ανοιχτή καταγγελία σε υψηλούς τόνους από την αρχή μέχρι το τέλος. Αποδοκιμάζονται οι θέσεις του «ερημίτη της Αίγινας»,
αλλά κατακρίνεται και η εγωκεντρική του προσωπικότητα με χαρακτηρισμούς που ξεπερνούν κάποτε τα όρια της ευπρέπειας. Η Γαλάτεια τότε, δέκα χρόνια από τον χωρισμό τους, ήταν ήδη παντρεμένη με τον άσπονδο φίλο του, Μάρκο Αυγέρη, ο οποίος αργότερα υποστήριξε ότι μπορεί να κρίνει κανείς την «Οδύσεια» των 33.333 στίχων «χωρίς καθόλου να την έχει διαβάσει». Η οργισμένη της απάντηση φιλοξενήθηκε στις σελίδες της βραχύβιας «Ελευθέρας Γνώμης» στις 26 Ιουλίου 1936. Ο λόγος που δεν είχε εντοπισθεί οφείλεται στη διακοπή της έκδοσης του αριστερού εντύπου από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση.

Πέρα από την ιστορική σημασία αυτού του ιστορικού «Κατηγορώ» κατά του Νίκου Καζαντζάκη, τα λόγια της μεγάλης Γαλάτειας για τον εγωκεντρισμό της ελληνικής διανόησης που μετατρέπει πολλούς σε λακέδες του κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρο…

26-7-36

Φίλε κ. Διευθυντά,

Η «Ελευθέρα Γνώμη» προ ημερών εκριτικάρισε και εκαυτηρίασε μερικά φαινόμενα του εγωκεντρισμού της ελληνικής διανοήσεως, που κάνουν συχνά μερικούς λογοτέχνες, λακέδες του κεφαλαίου και της «αρχούσης τάξεως».

Στην «Καθημερινή» της περασμένης Δευτέρας δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του Ν. Καζαντζάκη, που επιχειρεί να δικαιώσει κι εκείνος και να νομιμοποιήσει μ’ έναν τρόπο τον φασισμό. Νομίζω πως δεν πρέπει να περάσει και το φαινόμενο αυτό ασχολίαστο. Είναι μια άλλη μορφή εγωκεντρισμού, που οδηγεί όμως στα ίδια αποτελέσματα. Στην αντίδραση και στην εξυπηρέτηση των ισχυρών εις βάρος των συμφερόντων του Λαού.

Σε ύφος κηρύγματος και με αμίμητη αυταρέσκεια και κομπορρημοσύνη, αρχίζει πρώτα-πρώτα να βάζει σύνορα μεταξύ του εαυτού του και των πολλών. Ο «σκεπτόμενος όχλος», η «βελάζουσα αυτή μάζα», όπως την ονομάζει, σαν πρωτόγονη και βάρβαρη που είναι, σκέπτεται χονδροειδώς «μ’ ένα ναι ή μ’ ένα όχι» ενώ εκείνος σκέπτεται «συνθετικά» και «με αποχρώσεις», δηλαδή σαν υπερπολιτισμένος και ραφινάτος. Τώρα αν παρακάτω βρίσκει πως «πολύ δίκαια» αυτή η βελάζουσα μάζα σκέπτεται και ότι μάλιστα σκέπτεται «πολύ γόνιμα», δεν έχει σημασία. Οι αντιφάσεις είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της σκέψεως του κ. Καζαντζάκη.

Λέει, λοιπόν, πως αν ήταν «άνθρωπος της ενέργειας», θα ήταν με την αριστερή παράταξη, γιατί προς τα εκεί τον σπρώχνει η… ιδιοσυγκρασία του!

Η ίδια όμως ιδιοσυγκρασία του αναγνωρίζει πιο κάτω ότι ο φασισμός και ο χιτλερισμός πηγάζουν από «βαθιές ψυχικές και οικονομικές ανάγκες των λαών» και πως «είναι φαινόμενα άξια του πιο μεγάλου σεβασμού», ο δε Μουσολίνι και ο Χίτλερ μέσα στο δράμα της ζωής «είναι δυο μεγάλοι πρωταθλητές, όπως ο Λένιν ή ο… Γκάντι!».

Για να δικαιώσει τον φασισμό ο… από ιδιοσυγκρασίας αριστερός, επιστρατεύει την παλιά βολική εξήγηση της ιστορίας με την πείνα και τον φόβο.

Ονομάζει λοιπόν τα φασιστικά έθνη, έθνη πεινασμένα και «προλεταριακά» που θέλουν να χορτάσουν! Και ξεχνά πως από την αρπαγή, την κτηνώδη βία, την κυνική περιφρόνηση της διεθνούς ηθικής, που εξασκούν αυτά τα έθνη, και τις κατακτήσεις που επιδιώκουν, οι μόνοι που έχουν να ωφεληθούν είναι βέβαια πάλι οι χορτάτοι κεφαλαιοκράται των λαών αυτών. Ο λαός ο προλετάριος τι θα βάλει στην τσέπη του από τον μαζεμένο πλούτο; Οι αγρότες, οι εργάτες, η μάζα, τι έχει να κερδίσει από τις κατακτήσεις αυτές; Σε τι θ’ αλλάξει η τύχη τους;

Εν τω μεταξύ, αντί να αλλάξουν τύχη οι τάξεις αυτές, το εναντίον, υποδουλώθηκαν και εκμηδενίστηκαν τέλεια στο κεφάλαιο, στους πάντοτες χορτασμένους. Αλλά και σε τι άλλαξε η τύχη των προλεταρίων στα «χορτασμένα κράτη»; Κι εκεί αν είναι κάποιος χορτασμένος είναι πάλι το κεφάλαιο. Ετσι ο φασισμός και ο χιτλερισμός είναι μόνο υποδουλωτές των μαζών και μια εκδήλωση, όχι των πεινασμένων, αλλά των χορτάτων, του αφηνιασμένου κεφαλαίου.

Ο κ. Καζαντζάκης, καθώς βλέπετε, μπερδεύει και συσκοτίζει τα πάντα, γιατί δεν βρίσκεται «στον πρώτο βαθμό της μυήσεως», όπου το καλό και το κακό είναι αμείλικτοι εχθροί, αλλά στον δεύτερο, όπου «το κακό και το καλό συνεργάζονται», ή στον τρίτο βαθμό, όπου «το καλό και το κακό συνταυτίζονται», όπως λέει. Τι καλό, τι κακό; Το ίδιο κάνει. Επομένως, τι αριστερισμός, τι φασισμός. Κι αφού είναι το ίδιο, γιατί ο κ. Καζαντζάκης θέλει να ‘ναι με τους αριστερούς;

Μπορεί περίφημα να είναι με όλα τα κόμματα. Αλλη αντίφαση με τον εαυτό του! Χαίρε λοιπόν οπισθοδρομική διανόηση, που βουλιάζεις ολοένα στη σύγχυση και το μηδέν. Γιατί τι θα πει «το καλό και το κακό είναι ένα»; ‘Η ότι το καλό είναι κακό και το κακό καλό, πράγμα που είναι ολότελα παράλογο, ή ότι και τα δύο είναι μηδέν; Πάντα η βαθυστόχαστη αντιδραστική διανόηση για ν’ αποφύγει τα ενοχλητικά ναι και όχι κατασταλάζει στο χάος και στο μηδέν, όταν δεν οδηγεί στη βαρβαρότητα και στην κτηνωδία.

Ο κ. Καζαντζάκης στο βάθος του, χωρίς να το καταλαβαίνει, δεν πιστεύει σε τίποτα. Πιστεύει μόνο στον εαυτό του! Είναι το κέντρο του παντός. Ολη η τακτική του είναι εγωκεντρική. Μόνο στα ατομικά του συμφέρονται βρίσκει η ζωή του τη δικαίωσή της. Αυτό το αναφέρομε γιατί είναι γενικό φαινόμενο στους αντιδραστικούς διανοουμένους.

Στον «ερημίτη της Αίγινας» η κατάσταση αυτή του πνευματικού και ηθικού μηδενισμού, επειδή εκφράζεται με εξαιρετικό ναρκισσισμό και φιλαρέσκεια, εκδηλώνεται γι’ αυτό τον λόγο εναργέστερα. Ετσι, μέσα στην αυταρέσκειά του, βρίσκει πως η δράση για τα συμφέροντα της ανθρωπότητος π.χ. είναι πολύ βολική ασχολία και ένας εύκολος ηρωισμός. Μ’ άλλα λόγια, το να πεθαίνει κανείς στις φυλακές και στις εξορίες είναι πολύ βολικό και εύκολο πράμα, εν αντιθέσει με τη δική του ηράκλεια πάλη γύρω από το «εναγώνιο εάν», όπως λέει.

Είναι άθλος ακατόρθωτος πραγματικά να μιλάει κανείς με «αποχρώσεις». Αλλά αυτές τις αποχρώσεις, που τις θεωρεί το αποκορύφωμα της σκέψεως καθώς φαίνεται, ο λαός τις συνόψισε θαυμάσια στο ανέκδοτο του Τούρκου Καδή. Ετσι κι εκείνος, όπως κι ο κ. Καζαντζάκης, έβρισκε πως όλοι έχουν δίκιο. Κι ο φονιάς κι ο σκοτωμένος, κι ο ίδιος που δεν ήξερε τι ν’ αποφασίσει!

Η ληστρική επιχείρηση της Ιταλίας στην Αιθιοπία βρίσκει στη σκέψη του κ. Καζαντζάκη την καλύτερή της δικαίωση. Είναι, λέει, σύμφωνη με τα ανώτερα «συμφέροντα του πνεύματος»!! «Το πνεύμα είναι το πιο σαρκοβόρο όρνεο». «Ακολουθεί απάνθρωπους νόμους!»

Σύμφωνα μ’ αυτή τη λογική, ο ληστής που σκοτώνει και γδύνει τους διαβάτες εξυπηρετεί τα ανώτερα συμφέροντα του πνεύματος. Το καλό και το κακό συνταυτίζονται, και εδώ σύμφωνα με τον τρίτο βαθμό της «μυήσεως».

Ο κ. Καζαντζάκης καυχιέται πως και η δική του σκέψη είναι απάνθρωπη! Δηλαδή δεν είναι πια ανθρώπινη, σαν της Ρόζας Λούξεμπουργκ π.χ. που ήταν γεμάτη τρυφερότητα για τα πάντα. Αλλά είναι υπεράνθρωπη ή θεία, δηλαδή ανήκει στη χώρα των Χιμαιρών.

Ο καθένας βλέπει απ’ αυτά τι πελάγωμα παθαίνει ο διανοούμενος που ενδιαφέρεται προπαντός για την ησυχία του και το λογοτεχνικό του κηπάριο.

Εδιάλεξε το πιο δύσκολο κι αχάριστο έργο και «πληρώνει βαριά», όπως λέει, αυτή του την πνευματική διαύγεια, τη νηφαλιότητά του αυτή! Εν αντιθέσει με τους έξαλλους αριστερούς, που καλοπερνούνε στα μπουντρούμια και στα νησιά του θανάτου. Αυτός δεν ενδιαφέρεται για τη δράση, καθώς λέει. Και τι είναι τότε η «δημοσιολογημένη σκέψη» που με τόση καμποτινίστικη ικανότητα επιδεικνύει κάθε φορά που θα βρει ευκαιρία; Δεν είναι κι αυτή μια μορφή κοινωνικής δράσεως και μάλιστα όχι από τις κατώτερες;

Στη δράση αυτή ο κ. Καζαντζάκης προσφέρει μόνο τη σύγχυση και την αντίδραση, το κήρυγμα της αποχής και της αδιαφορίας για την πάλη του ανθρώπου ν’ αλλάξει η ζωή σύμφωνα με τους ευγενικούς πόθους της καρδιάς του. Εχει δίκιο. Αυτός είναι ο ρόλος των πεινασμένων, κι αυτός θέλει προπαντός να εξασφαλίσει αδιατάρακτο τον ευδαιμονικό του ησυχασμό. Είμαστε βέβαιοι πως ο χαρακτηρισμός του ως ερημίτη της Αίγινας, από τους απλοϊκούς και τους δημοσιογράφους που κυνηγούν τις εντυπώσεις, θα τον εκολάκευσε και θα τον ηυχαρίστησε εξαιρετικά.

Οπωσδήποτε για μας που ανήκομε στη «βελάζουσα μάζα» δεν θα πάψει ποτέ να είναι ο κήρυκας παμπάλαιων αναμασημάτων, που τα χαρακτηρίζει ως σύνθεση πνευματική, ως ένα ανώτερο πνευματικό κοκτέιλ για τους «ραφινάτους και τους εστέτ». Για μας είναι πάντα ένα νεκροταφείο ιδεών. Για μας το πνεύμα του είναι γεμάτο από μούμιες κακά διατηρημένες.

Κάτω από τη μάσκα της δήθεν ανεξαρτησίας και ελευθερίας του κρύβει την πιο μεγάλη πνευματική στειρότητα, και μια τρομακτική ψυχική κενότητα. «Είναι ήσυχος, ασυνείδητος κι ευτυχής».

Η ζωή για τον κ. Καζαντζάκη είναι γεμάτη νεκρά και αφηρημένα σχήματα που καμιά πνοή αισθήματος δεν μπορεί να ζωντανέψει. Γι’ αυτό είναι πέραν της αγάπης και του μίσους, όπως καυχιέται. Είναι πέραν του φασισμού και του κομμουνισμού (είναι μετακομμουνιστής). Είναι πέρα από τα ανθρώπινα (είναι απάνθρωπος), είναι έξω τόπου και χρόνου. Ανήκει κοντολογίς στη χώρα των παραμυθιών και των κολοκυθοκορφάδων!

Φιλικότατα,

ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Πηγή:http://blog.sofiakolotourou.gr/archives/2339/comment-page-1#comment-13281
και
http://ilesxi.wordpress.com
Ακολουθεί το κείμενο του Ν. Καζαντζάκη.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Το πανηγύρι της μοχθηρίας και της αλήθειας



Μαρία Δημητριάδη- Κι ήθελε ακόμη


http://www.youtube.com/watch?v=9Kzzf2b6Ipw
Μιλάτε,δείχνετε πληγές αλλόφρονες στους δρόμους,
τον πανικό που στραγγαλίζει την καρδιά σας σαν σημαία
Καρφώσατε σ' εξώστες, με σπουδή φορτώσατε το εμπόρευμα
Η πρόγνωσή σας ασφαλής. Θα πέσει η πόλις
Μανώλης Αναγνωστάκης

Το τραγικό τέλος του 19χρονου νέου δεν ήταν το μόνο γεγονός που μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κόσμου στις εφημερίδες και το διαδίκτυο τις προηγούμενες ημέρες. Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις στα ανάρμοστα σχόλια που έγραψαν γνωστές ορντινάντσες αλλά και πολίτες εις βάρος του άτυχου νέου.
Πολλοί πρόθυμοι οι υπάλληλοι της κυρίαρχης τάξης και σαν έτοιμοι από καιρό, αμαύρωσαν την τιμή ενός άγνωστου σε αυτούς νεκρού.


Ας δούμε κάποια από τα μηνύματα.

Ω, βολεμένοι “μεταρρυθμιστές” διανοούμενοι μπορείτε να  σεβαστείτε το αδιανόητο του θανάτου ενός νέου και να σιωπήσετε; γράφει  ευγενικά σε σχόλιό του ο Spiral Architect.*

Κι όμως δεν σιωπούν, ούτε για ασήμαντα  για τη ζωή τους γεγονότα 

*ΑΝΩΝΥΜΟΣ είπε:15 Αυγούστου, 2013 στις 11:39
Μια τσογλανοπαρέα στην Ελλάδα της σήψης και της διαφθοράς
που συναγελάζεται καθημερινά στα καφενεία της δεξαμενής – ανταλλάσοντας δημόσια αξιώματα και θέσεις- με όλα τα πασοκόσκυλα, δημαρόσκυλα και εσχάτως και συριζόσκυλα, έχει και την απαίτηση να είναι και εκτός κριτικής. Διαπίστωσες “βίαια σχόλια” σε βάρος της συγγραφέως. Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη βία από τον θάνατο ενός παιδιού στην Αθήνα του 2013 για ένα εισιτήριο; το να ξέρεις πότε πρέπει να βγάλεις τον σκασμό είναι πολύ μεγαλύτερο προτέρημα από την συγγραφή 100 καλών βιβλίων νομίζω.

  Αλήθεια γιατί τους ενδιαφέρει η όλη ιστορία;

Γράφει ο Κ.Βαξεβάνης

Μετά την Μεταπολίτευση, η ελληνική διανόηση, καβάλα στο όχημα της αμφισβήτησης που αυτόματα οδηγούσε στην κοινωνική καταξίωση, άγγιξε όνειρα, οραματικές πολιτικές, αγωνίες.
Μετά τη δεκαετία του ’80 με μεγάλη ευκολία μετεπιβιβάστηκε σε BMW και τζιπ, τραγούδησε σε συναυλίες με μαύρο χρήμα, έγραψε κλεψίτυπα βιβλία, συνωμότησε στους διαδρόμους των Πανεπιστημίων για να εξασφαλίσει θέσεις καθηγητή που δεν άξιζε, προσκύνησε την ευνοιοκρατία, τον κομματικό καιροσκοπισμό, τους αγράμματους φαύλους που κυβερνούσαν.
 Περισσότερα εδώ

Σχόλιο στο πιο πάνω κείμενο που γράφει ο Γιάννης Καρράς

Ξεχνάει ο κ. Βαξεβάνης τα ευρωπαϊκά “κονδύλια” που μασαμπουκώνουν οι “καθηγητές” στα “πανεπιστήμιά” μας, δήθεν για “έρευνες” (επιπέδου νηπιαγωγείου).Γιατί τους μπουκώνουν οι Ευρωπαίοι; Τυχαία οι “πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι”, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι τόσο φανατικοί προπαγανδιστές της Ευρωπαϊκής Χούντας; (Ευρωπαϊκή Ένωση το καλλιτεχνικό της)ΔΕΝ ΤΟΥΣ “ΚΡΑΤΑΝΕ”, Κ. ΒΑΞΕΒΑΝΗ.ΤΟΥΣ ΜΠΟΥΚΩΝΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ “ΤΟΥΣ”!Οδηγώντας την στον Όλεθρο. (παραμένοντας… Ευρωπαίοι.). Κι αυτό ναι, δεν είναι ηθικό ή πολιτικό θέμα, ποινικό είναι. (θέμα πολιτισμού και καλλιέργειας …τι να περιμένεις από τέτοια υποκείμενα;)

Οι μαύρες σελίδες της νεώτερης ιστορίας επαναλαμβάνονται.

Παλιές παραδοχές ...

Η διαπλοκή είναι αλανιάρα, κοινώς ελευθερίων ηθών, που λέμε κι εμείς του κλασσικού.
Τουτέστιν δεν έχει μπέσα, ήθος, αναστολές.
Τα κάνει όλα και δεν σιχαίνεται. Με τρεις στόχους φυσικά: χρήμα, χρήμα, χρήμα.
Και για να το πούμε πιο σωστά, το δικό σου χρήμα Έλληνα μου, μνημονιακέ δανειολήπτη.
Αυτό που χρωστάς και θα πληρώνεις για την επόμενη τριακονταετία. Μονίμως δε βρίσκεται σε αναζήτηση ευκαιριακών πολιτικών συντρόφων. Διότι η διαπλοκή, αδέρφια, για να κάνει τις δουλειές της, θέλει και τις άκρες της.
Ως εξωθεσμική, χρειάζεται θεσμικούς νταραβεριτζήδες. Τους οποίους, φυσικά, τους αλλάζει σαν τα πουκάμισα.
Δείτε εδώ ποιος τα λέει αυτά: http://amazonsday.blogspot.gr/2012/01/blog-post_11.html

Μια χώρα που σκοτώνει τα παιδιά της για ένα εισιτήριο
 Γράφει ο Pitsirikos
Οι «πνευματικοί άνθρωποι» ασκούν έντονη κριτική στους πολίτες, στους συνδικαλιστές, στους δημοσίους υπαλλήλους, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στους διαδηλωτές, σε αυτούς που
δεν έχουν να πληρώσουν εισιτήριο στο Μετρό αλλά την Μαφία της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας,  προφανώς, την θεωρούν αθώα.
Αλήθεια, γιατί είναι τζαμπατζής ένας άνεργος που δεν έχει να πληρώσει εισιτήριο στο Μετρό και δεν είναι τζαμπατζής ο Λάτσης, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες πως το Mall είναι παράνομο;
Γιατί ο «πνευματικός άνθρωπος» νιώθει την ανάγκη να κατηγορήσει τον άνεργο και όχι τον Λάτση;
Διαβάσατε εσείς την δήλωση κάποιου «πνευματικού ανθρώπου» για το Mall; Όχι, δεν διαβάσατε.
Συνέχεια εδώ: Pitsirikos


Ποιος άνθρωπος δεν εξοργίζεται με τους συκοφάντες που δίνουν άλλοθι στους πολιτικά ένοχους και παράλληλα δηλητηριάζουν την τραυματισμένη κοινωνία μας;

Σχόλιο στο enikos.gr Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013, 12:23
Είναι άθλια, κυνική και κατάπτυστη η χρήση του όρου "τζαμπατζής" (αλήθεια γιατί δεν την αναφέρεις τη "λάθος λέξη" αρλεκίνε του ΣΥΡΙΖΑ), από την αποκτηνωμένη "συγγραφέα", για το νέο παιδί που έχασε τη ζωή του από τον τραμπουκισμό του άθλιου σώματος των δήθεν εθελοντών ελεγκτών. Τζαμπατζήδες είστε όλοι εσείς, οι ατάλαντοι "τίποτες" που κατσικωθήκατε κομματικω και τηλεοπτικω ελέω στην ανάπηρη πολιτιστική ζωή της χώρας. 
Η ενδο-αλληλεγγύη σας είναι φτηνή και ζέχνει. Ουστ !!

1.5 εκατομμύριο άνεργοι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα όσα είπε η φίλη σου.. Κοίταξε τους στα μάτια και πες το.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου  γράφει επίσης: Δεν έχει το σεβασμό μου κάποιος
ΜΟΝΟ γιατί είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, ή γιατί έγραψε μερικά ευπώλητα…..
Και δεν πρόκειται για λάθος λέξη….Πρόκειται για λάθος στάση…..Για λάθος πλευρά βρε αδερφέ….Για την ακρίβεια είναι απέναντί μου….
Και ναι εντάξει είμαι αριστερίστρια…Και λαϊκίζω επίσης….Βρε άντε από κει……»

*Exiledd έγραψε:
Eπικρατούν ολοένα και περισσότερο οι λογικές "Αν δεν έχεις,ψόφα", και όχι τζιμάνια μου δεν το χρησιμοποιώ ως πάτημα για να δικαιολογήσω τον κάθε έναν που μπορεί αλλά δε θέλει να
χτυπήσει ένα γαμοεισητήριο,και το χειρότερο είναι πως αυτές τις κραυγές τις βγάζει απλός κόσμος, πρώην και νυν μεσαία τάξη,κι όχι τίποτε φραγκάτοι με ακριβά κουστούμια και πούρα...
Πριν από έξι μήνες όπου πέθαναν από τις αναθυμιάσεις τα παιδιά στη Λάρισα, θυμάμαι απόψεις όπως "αφού δεν είχαν μία, τι ήθελαν να σπουδάσουν;" να κυριαρχούν εκείνες τις μέρες στο ελληνικό ίντερνετ. Κάνανε λες πλήρωναν αυτοί τα παιδιά που σπούδαζαν, λες και ο Νίκος με τον Σάββα τους είχαν κλέψει το αυτοσχέδιο μαγκάλι απ'τα σπίτια τους.

Αν η κριτική είναι ανθρωποφαγικό λιντσάρισμα η προσβολή νεκρού τι είναι;

Εγώ ξέρω φίλε exiledd, πως η γενιά που ήρθε στον κόσμο όταν ξεκινούσε η "χρυσή εποχή" και που ήταν ανήλικη, όταν ο ελ εκχυδαϊστηκε τελείως, πεθαίνει από αυτοσχέδια μαγκάλια, σκοτώνεται για ένα εισιτήριο των 1,20 ευρώ και την πυροβολεί στο κεφάλι ο ίδιος ο πατέρας της, ξεσπώντας την αποτυχία του πάνω της. Αυτό ξεπερνά κάθε ηθικολογία, είναι η χρεωκοπία της ελληνικής κοινωνίας με νεκρή σάρκα και οστά.

*Τα σχόλια με αστερίσκο είναι από το κείμενο: http://sarantakos.wordpress.com/2013/08/15/tzabatzi/#more-9469
Συνεχίζεται
Γράψτε ένα σχόλιο

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Η εκτροφή μεταξοσκώληκα σαν βοηθητικό εισόδημα


Η Ελλάδα υπήρξε μια χώρα με πλούσια σηροτροφική παράδοση  και στο παρελθόν το επάγγελμα γνώρισε μεγάλη ακμή. Ωστόσο, σήμερα η καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα χαρακτηρίζεται ερασιτεχνική,και  ο κλάδος βρίσκεται σε κρίση. Η συνολική παραγωγή  ανέρχεται σε 70 τόνους περίπου (στοιχεία 2005), έναντι των 30 τόνων/έτος τα προηγούµενα 15 χρόνια, 72 τόνους το 1983 και 500 τόνους περίπου το 1973. Οι περιοχές εκτροφής είναι οι Νοµοί Έβρου, Χανίων, Βοιωτίας, Σερρών και Λέσβου, µε κυριότερη περιοχή παραγωγής, όµως, τον Έβρο και ειδικότερα τους ∆ήµους Σουφλίου και Ορεστιάδας.
Θα μπορούσε η καλλιέργεια του μεταξιού.να  προσφέρει ένα καλό  ή συμπληρωματικό- εισόδημα στις παρούσες συνθήκες;
Ο κλάδος αυτός εμφανίζεται και πάλι ως μια υποσχόμενη και ανταγωνιστική δραστηριότητα, σημειώνει ο καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Πασχάλης Χαριζάνης, στο
«Εγχειρίδιο Σηροτροφίας- η εκτροφή μεταξοσκώληκα, η καλλιέργεια της μουριάς».
 Με τέσσερις μήνες δουλειάς τον χρόνο τα εισοδήματα ενός εκτροφέα μεταξοσκωλήκων κυμαίνονται από 8.000 έως 30.000 ευρώ, ανάλογα και με τα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα και τα κουτιά σπόρου που θα καλλιεργήσει.
Η επένδυση, σύμφωνα με το Εθνος, εφόσον ο ενδιαφερόμενος διαθέτει μια αποθήκη ή ένα χωράφι για να φυτέψει μουριές, δεν κοστίζει πολύ. Το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα κλιματολογικά ενδείκνυται για την εκτροφή μεταξοσκώληκα.
Η Κίνα -που ελέγχει το 98% της ευρωπαϊκής αγοράς- διαθέτει το κουκούλι προς 12 δολάρια το κιλό.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που ασχολούνται χρόνια με την παραγωγή μεταξιού, οι Ελληνες καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να διεισδύσουν στην αγορά με προϊόντα χαμηλότερου κόστους και να «κερδίσουν» σημαντικό μερίδιο στην αγορά της ΕΕ, πουλώντας σε πιο χαμηλές τιμές το
κουκούλι. Βασικές προϋποθέσεις εκτροφής μεταξοσκώληκα είναι να υπάρχουν ο κατάλληλος χώρος, η αναγκαία ποσότητα και η κατάλληλη ποιότητα μορεοφύλλων.
Μπορεί να γίνουν και 3 εκτροφές τον χρόνο (μία την άνοιξη, μία αρχές του θέρους και μία νωρίς το φθινόπωρο) ανάλογα με την περιοχή, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τον τρόπο
διαχείρισης του μορεώνα.
Η σηροτροφία σαν επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω των κλιματολογικών της απαιτήσεων, είναι κατάλληλη για τα νότια τμήματα των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και
από αυτή την άποψη η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις πιο κατάλληλες για τη δραστηριότητα αυτή ευρωπαϊκές περιοχές.
Συγκεκριμένα: Η σηροτροφία ως παραγωγικός τομέας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δώσει διέξοδο στον αγροτικό πληθυσμό για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος.
Αποτελεί γεωργική απασχόληση που δεν απαιτεί υψηλό κόστος εγκατάστασης, γιατί ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αξιοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες υποδομές (αποθήκες, στάβλους κ.ά.) ή μικρού κόστους ελαφρές κατασκευές τύπου τολ, καθώς και το εργατικό δυναμικό της αγροτικής οικογένειας. Ουσιαστικά, δηλαδή, μπορεί να αποτελέσει ενδιαφέρουσα και συγχρόνως ελπιδοφόρα εναλλακτική επαγγελματική διέξοδο.
Βασικές προϋποθέσεις για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων είναι να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για την εκτροφή, η αναγκαία  ποσότητα και κατάλληλη ποιότητα μορεόφυλλων και καλής ποιότητας και υψηλής αποδοτικότητας μεταξόσπορος.
Ο αγρότης επιχειρηματίας που θα αποφασίσει σηροτροφική δραστηριότητα θα πρέπει να εξασφαλίσει τους αναγκαίους χώρους εκτροφής των μεταξοσκώληκων, καθώς και δικιά του παραγωγή μορεόφυλλων, που αποτελούν την αποκλειστική τροφή των μεταξοσκώληκων, με την εγκατάσταση σύγχρονου μορεολίβαδου. Να σημειωθεί ότι ένα στρέμμα μορεολίβαδου παράγει περίπου 2 με 3 τόνους μορεόφυλλων.
Για κάθε «κουτί»εκτροφής απαιτούνται συνολικά περίπου 500 κιλά μορεόφυλλα.
Κάθε σφραγισμένο κουτί που παίρνει ο παραγωγός είναι βάρους 16 γραμμαρίων, από το οποίο θα εκκολαφθούν σχεδόν 20.000 ματαξοσκώληκες.
Στο κλάδωμα
Χρήσεις και προϊόντα
Πρώτη ύλη και στη βιομηχανία καλλυντικών
Το κουκούλι του μεταξοσκώληκα πλέον στη σημερινή εποχή δεν γίνεται μονάχα κλωστή, αλλά συμβάλλει και στην παραγωγή καλλυντικών. Στην αγορά υπάρχουν μάσκες ομορφιάς με
πρωτεΐνες μεταξιού, καθώς και ειδικά γάντια φτιαγμένα από κουκούλι, καθώς και ρούχα από κουκούλι. Οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως έχουν το μετάξι
ως το βασικότερο συστατικό για τα καλλυντικά τους. Διότι ο μεταξοσκώληκας εκκρίνει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται σερικίνη, η οποία ευθύνεται για την αναζωογόνηση και τη διατήρηση της νιότης στο ανθρώπινο δέρμα. Το συστατικό αυτό χρησιμοποιείται σε μερικά από τα πιο ακριβά καλλυντικά.
Μάλιστα η ευεργετική ιδιότητα της σερικίνης ανακαλύφθηκε κατά λάθος, διότι παρατηρήθηκε ότι οι εργάτριες που δούλευαν στα αναπηνιστήρια είχαν πολύ νεανικά πρόσωπα και αυτό οφειλόταν
στη σερικίνη, που περιεχόταν στον ατμό από το ζεστό νερό.
Οι ανάγκες του μεταξοσκώληκα σε μορεόφυλλα
Για την εκτροφή των μεταξοσκωλήκων ενός κουτιού των 20.000 αβγών πολυυβριδίων χρειάζονται 500 κιλά περίπου μορεόφυλλα.
Οι ανάγκες για κάθε ηλικία σε μορεόφυλλα κατανέμονται ως εξής:
1η ηλικία 2 kg
2η ηλικία 8 kg
3η ηλικία 20 kg
4η ηλικία 80 kg
5η ηλικία 390 kg
(σύνολο 500 kg)
Από τα πιο πάνω στοιχεία φαίνεται ότι οι ανάγκες των μεταξοσκωλήκων σε μορεόφυλλα αυξάνονται πολύ όσο οι μεταξοσκώληκες μεγαλώνουν. Ετσι, στην τελευταία ηλικία χορηγείται το 70% περίπου της συνολικής ποσότητας μορεοφύλλων που χρειάζεται για την εκτροφή τους.
Και εύλογα τις ημέρες εκείνες απαιτούνται και τα περισσότερα εργατικά χέρια (δηλαδή όλη η οικογένεια ασχολείται με το τάισμα του μεταξοσκώληκα).
Οι μεταξοσκώληκες διατρέφονται συνεχώς και μόνο στη διάρκεια του ύπνου δεν λαμβάνουν τροφή.
Γι' αυτό θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους συνέχεια φρέσκα φύλλα για να μη καθυστερήσει η ανάπτυξή τους.
Τα φύλλα στις πρώτες ηλικίες (μέχρι την 3η) χορηγούνται κομμένα σε μικρά κομμάτια, από 1 μέχρι 5 εκατοστά. Ο κύριος λόγος του τεμαχισμού των φύλλων είναι η διευκόλυνση διατροφής του μεταξοσκώληκα. Στην 4η ηλικία χορηγούνται ολόκληρα φύλλα και στην 5η ηλικία η τροφοδότηση μπορεί να γίνει και με ολόκληρους βλαστούς.
Τρία ταΐσματα την ημέρα είναι αρκετά, αν χορηγείται η σωστή ποσότητα μορεοφύλλων και αν στους χώρους που γίνονται οι εκτροφές υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
 Η κάλυψη των εκτροφών με φύλλα πλαστικού (πολυαιθυλενίου) βοηθά ώστε να μη στεγνώνουν γρήγορα τα φύλλα κυρίως στις πρώτες ηλικίες που χορηγούνται τεμαχισμένα.
Στην 4η και 5η ηλικία η κάλυψη με πλαστικό δεν είναι απαραίτητη γιατί τα μορεόφυλλα χορηγούνται ολόκληρα και δεν στεγνώνουν γρήγορα.
Οπως σημειώνει ο κ. Χαριζάνης στο Εγχειρίδιο Σηροτροφίας: Στη χώρα μας χρησιμοποιούνται για τις εκτροφές μεταξοσκώληκα αβγά λευκών υβριδίων κατάλληλων για εαρινή, θερινή και
φθινοπωρινή εκτροφή πρόσφατων και αποδοτικών διασταυρώσεων. Τα αβγά αυτά (μεταξόσποροι) είναι υψηλών αποδόσεων σε βάρος κουκουλιού και ιδιαίτερα σε μετάξι.
Κουκούλια

Πλεονεκτήματα
Με τα πολυυβρίδια εκτρέφονται μεταξοσκώληκες που εμφανίζουν αξιόλογα προσόντα, όπως:
α) μεγάλη παραγωγή σε χλωρά κουκούλια (άνω των 30 κιλών από ένα κουτί των 20.000 αβγών),
β) μεγάλη απόδοση σε μετάξι (από 5,5 - 6 κιλά χλωρά κουκούλια παίρνουμε ένα 1 κιλό μετάξι),
γ) οι κάμπιες τους εμφανίζουν μεγάλη αντοχή στις ασθένειες, η δε εκτροφή τελειώνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (26 - 30ημέρες), πράγμα που μειώνει σημαντικά το κόστος της παραγωγής.
Με την εκτροφή των μεταξοσκωλήκων, μέσα σε 30 περίπου ημέρες, εξασφαλίζεται ένα πολύ καλό εισόδημα για τον παραγωγό και μάλιστα σε μια εποχή που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν
υπάρχει άλλο εισόδημα από άλλα γεωργικά προϊόντα.
Οι ανάγκες σε επιφάνεια και όγκο για την εκτροφή των μεταξοσκωλήκων, για ένα κουτί των 20.000 αβγών κατανέμονται ανάλογα με την ηλικία των προνυμφών όπως φαίνονται.
Ο άνετος χώρος παραμονής και ανάπτυξης των μεταξοσκωλήκων, έχει μεγάλη σημασία για την ομαλή πορεία και απόδοση της εκτροφής. Είναι προφανές ότι στις μικρές ηλικίες μεταξοσκωλήκων, οι ανάγκες σε χώρο και όγκο είναι μικρές.
Μόνο για λίγες ημέρες χρειάζεται μεγάλη επιφάνεια και όγκο, όσο δηλαδή διαρκεί η 5η ηλικία της προνύμφης (8-10 μέρες).
Η διαδικασία εκτροφής
Ο μικρός μεταξοσκώληκας από την ώρα που θα εκκολαφθεί μέχρι τη στιγμή που θα πλέξει το κουκούλι (φούσκα) θα περάσει από 5 στάδια που αποκαλούνται ηλικίες και διαχωρίζονται μεταξύ τους από ένα ενδιάμεσο στάδιο που ονομάζεται ύπνος. Συνολικά, επομένως, ο μεταξοσκώληκας μέχρι να πλέξει το κουκούλι χρειάζεται να βιώσει 5 ηλικίες και 4 ύπνους. Ο μεταξοσκώληκας
χρειάζεται συνολικά περίπου 30 ημέρες για να τραφεί πλήρως.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ηλικίας, ο μεταξοσκώληκας είναι πολύ μικρός και μαύρος. Τρώει συνέχεια μονάχα λεπτοκομμένα μορεόφυλλα και κάθε μέρα αυξάνει σε μέγεθος αρκετά.
Το δέρμα του δεν αναπτύσσεται αναλογικά με το υπόλοιπο σώμα.
Ετσι, έπειτα από περίπου 4 με 5 ημέρες, το δέρμα του έχει αναπτυχθεί πλήρως, ενώ το σώμα του ακόμα μπορεί και αναπτύσσεται. Ως συνέπεια, σταματάει να τρώει, βγάζει μερικά
μεταξονήματα από το στόμα του με τα οποία στερεώνει τα πόδια του πάνω σε μερικά σταθερά σημεία και, αφού σηκώσει το κεφάλι προς τα πάνω, μένει στη θέση αυτή χωρίς να κουνηθεί για 1-2
μέρες περίπου. Το στάδιο αυτό ονομάζεται πρώτος ύπνος.
Μόλις τελειώσει αυτή η φάση, ο μεταξοσκώληκας πάει στο στάδιο της δεύτερης ηλικίας που κρατάει 4 μέρες και όπου το μόνο που συμβαίνει μέχρι να αρχίσει το στάδιο της τρίτης ηλικίας, που
διαρκεί 4 με 5 μέρες, είναι ο δεύτερος ύπνος. Με τον ίδιο τρόπο ολοκληρώνονται και οι πέντε ηλικίες, δηλαδή η φάση της εκτροφής, που διαρκεί μέχρι 30 μέρες.
ΚΟΥΚΟΥΛΙΑ-ΒΡΑΣΜΕΝΑ-«ΜΠΙΤΖΕΚΙΑ»
Στάδιο κλαδώματος
Μετά όμως από την εκτροφή αρχίζει το στάδιο του κλαδώματος. Οι μεταξοσκώληκες αναρριχώνται στα κλαδιά του πουρναριού που έχουν τοποθετηθεί πάνω στα κρεβάτια για να πλέξουν το
κουκούλι τους. Ο μεταξοσκώληκας εκκρίνει από τους δύο μεταξογόνους αδένες του το μετάξι και με κινήσεις ακριβείας του σώματός του πλέκει το κουκούλι. Το πλέξιμο γίνεται από έξω
προς τα μέσα, με συνέπεια ο μεταξοσκώληκας να παγιδεύεται μέσα στη φούσκα, ενώ προοδευτικά αλλάζει μορφή σε χρυσαλίδα.
Το πλέξιμο του κουκουλιού επιτυγχάνεται σε 12 μέρες στο απόλυτο σκοτάδι και χωρίς κανέναν εξωτερικό ερεθισμό. Την επόμενη μέρα μετά τις 12 μέρες ξεκινάει το μάζεμα των κουκουλιών από τα κλαδιά. Το ξεκλάδωμα κρατάει 2-3 μέρες περίπου. Τα κουκούλια ψήνονται σε ειδικό φούρνο για 2 ώρες στους 180 βαθμούς Κελσίου. Μετέπειτα πρέπει να αεριστούν για να στεγνώσουν και κατόπιν μεταφέρονται στο απινηστήριο, όπου θα βγει από το κουκούλι η κλωστή.
Που θα απευθυνθώ
Εργαστήριο Σηροτροφίας Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διευθυντής είναι ο καθηγητής κ.Πασχάλης Χαριζάνης. Τηλέφωνο: 210- 5294561 fax: 210- 3466692
e-mail: melissa@aua.gr Διεύθυνση: Ιερά Οδός 75, Τ.Κ. 11855, Αθήνα
Πηγή:ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Εικόνες
www.artofsilkmuseum.gr
Διαβάστε περισσότερα
Οδηγός σηροτροφίας και καλλιέργειας της μουριάς
ΠΑΣΧΑΛΗΣ Χ. ΧΑΡΙΖΑΝΗΣ
http://www.scribd.com
Σηροτροφία: Μουριά - Μεταξοσκώληκαs - Μετάξι 
http://www.kpe-kalamatas.gr/gr_pages/vivlia/Metaxi.pdf
Ο κ. Νίκος Μπουρουλίτης  που ασχολείται με την εκτροφή μεταξοσκώληκα από παιδί,μοιράζεται την εμπειρία του.
http://exipno.gr/index.php/odigos-epiviosis/epixeirimatikothta/25330-ektrofi-metaxoskolika
Προμήθεια κουτιών μεταξοσκώληκα-Επιδοτήσεις
http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/modernes-kalliergeies/arthro/77580/promitheia-koution-metaxoskolika-/

Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για να τύχουν της  ενίσχυσης από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 Σεπτεμβρίου.
Το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να διατεθεί στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, προκειμένου να προβούν στην αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρας περίφραξης.
Το πρόγραμμα αυτό αφορά μόνο τις περιοχές που αποτελούν οικότοπους της αρκούδας και στοχεύει στο να αποφευχθούν οι ζημιές που καταγράφονται από την «εισβολή» των αρκούδων σε χώρους μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων ή κτηνοτροφικής δραστηριότητας.
Πηγή:ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Αναμένεται
Πρόγραμμα 100 εκατ ευρώ για νέους αγρότες έχει προωθήσει στην ΕΕ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένει την έγκριση του, όπως δηλώνει στον "Τύπο της Κυριακής" ο αναπληρωτής υπουργός Μαξ. Χαρακόπουλος.
Τα κονδύλια θα προκύψουν από την αναθεώρηση του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" και αφορούν στην πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών.
"Το μέλλον της πρωτογενούς μας παραγωγής ταυτίζεται με το μέλλον των νέων ανθρώπων που στρέφονται σε αυτή", σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος.
Τονίζει πως είναι αδιανόητη η συνέχιση της χρηματοδότησης του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού με αφορμή προτάσεις για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ.
Σημειώνει με νόημα πως ελπίζει να μην κρύβονται πίσω από τις καθυστερήσεις για αλλαγή του νόμου Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς σκοπιμότητες όταν μάλιστα ο ίδιος ο κ Σαμαράς έχει δηλώσει ότι τα χρήματα θα δίνονται ως επίδομα οικογενειών πολυτέκνων αγροτών και κτηνοτρόφων
Πηγή:ΗΜΕΡΗΣΙΑ




Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη συσκότιση της αλήθειας στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Το  ιστολόγιο δοκιμάζει τη νέα του  εικόνα που ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθεί.
Αμφιλεγόμενο πρόσωπο ακόμη και  για κάποιους  συντρόφους της η *Ζωή Κωνσταντοπούλου, μα κι εμείς θα ήμασταν ανακόλουθοι  σε σχέση με το βασικό μας στόχο, αν δεν δίναμε σημασία στα "μεταλλαγμένα υποπροϊόντα" που μας κλέβουν καθημερινά τη ζωή!
Η ζωή των ανθρώπων  είναι πολύπλευρη  μα η βασική της παράμετρος είναι να υπάρχουν πόροι για τη συνέχισή της. Όσο λοιπόν αξίζει  να αναδεικνύουμε  κάθε κίνημα  που συνεισφέρει κατά  της  λεηλασίας της φύσης, το ίδιο αρμόζει να κάνουμε και για κάθε  άνθρωπο που εναντιώνεται στη λεηλασία της ζωής μας, όπως δυο κείμενα πριν είχαμε προαναγγείλει.
Αξίζει να ακούσουμε την ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την άσκηση διώξεων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Παρεμπόδιση της έρευνας ... συγκάλυψη ευθυνών και συσκότιση της αλήθειας στην υπόθεση της λίστας όπως η ίδια τα βίωσε. Ας την ακούσουμε.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΒΟΥΛΗ 15/07/2013 (part1)
http://www.youtube.com/watch?v=IWDD0Wiy_mU

Συνέχεια

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΒΟΥΛΗ 15/07/2013 (part2)
http://www.youtube.com/watch?v=raCTa4Z_ZeU
***
Επαγγελματική δραστηριότητα  της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Μερικές από τις υποθέσεις που έχει χειρισθεί και απασχόλησαν την κοινή γνώμη  παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της. http://www.zoikonstantopoulou.gr/epaggelmatiki-drastiriotita

*H βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να συμψηφίζεται
Δημοσιεύθηκε στις 24/03/2013
Γράφει η Σίσσυ Βωβού 
http://www.avgi.gr/article/184776/h-bia-kata-ton-gunaikon-den-mporei-na-sumpsifizetai
Σωστή η ένστασή της, αν όντως συμβαίνει αυτό.
Όμως αντίστοιχα σε άλλη "σκοτεινή" υπόθεση, με την εμπλοκή  Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης η ίδια δεν είπε τίποτα  ξεκάθαρο για το  χορηγό και δανειστή  φούρναρη, μόνο ότι όλα ήταν λάσπη!
Διαβάστε εδώ:http://pisoselides.blogspot.com/2008/12/trafficking.html 
και ειδικά τα σχόλια,
εδώ για τα γεγονότα,
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=1846835&tag=8777
και εδώ:
http://.zougla.gr/greece/article/kikloma-pornias-me-vitrina-mi-kivernitiki-organosi
και εδώ οι δηλώσεις της κ.Βωβού για τα συμβάντα.
http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-espresso
Αυτά για να είμαστε δίκαιοι...

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Παγίδα στο νόμο Κατσέλη



Γράφει ο Γιάννης Τζίφας*
Δημοσιεύθηκε στις 19/07/2013
Ο νέος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έρχεται να συμπληρώσει - τροποποιήσει τον περιβόητο νόμο Κατσέλη,
ενώ με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι θεσπίζεται μία ακόμη διαδικασία «πρόγραμμα διευκόλυνσης» υπέρ των δανειοληπτών για να "παγώσουν" τις δανειακές τους υποχρεώσεις για μέχρι και 48 μήνες στην ουσία περνάει διάταξη που αποτελεί θρυαλλίδα στα θεμέλια του ν. Κατσέλη.

Τα άρθρα του νέου νόμου ξεκινάνε με μία νέα διαδικασία υπαγωγής για τους δανειολήπτες όπου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (π.χ.: άνεργος, με ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000€, με μείωση στα εισοδήματα πάνω από 20% σε σχέση με το 2009 κ.α.) μπορεί να υπαχθεί κάποιος απολαμβάνοντας το ειδικό προνόμιο του παγώματος των δανειακών του υποχρεώσεων μέχρι και για 48 μήνες.

Με μία προσεκτικότερη ματιά στις προϋποθέσεις του νόμου όμως διαπιστώνει κανείς ότι είναι αδύνατο να υπαχθεί οποιοσδήποτε δανειολήπτης εκτός αν προέρχεται από τον... πλανήτη Άρη (που εσχάτως επιδιώκουμε ως είδος να κατακτήσουμε). Και αυτό κυρίως για έναν και μοναδικό λόγο: βασική προϋπόθεση υπαγωγής είναι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δηλαδή ο δανειολήπτης που επιδιώκει υπαγωγή θα πρέπει να μην χρωστάει ούτε μία δόση!!! Για ποιο λόγο άραγε θα ήθελε κάποιος να υπαχθεί σε ευνοϊκές ρυθμίσεις παγώματος των δανειακών του υποχρεώσεων ενώ δεν χρωστάει καμία δόση μόνο ο νομοθέτης γνωρίζει...

Άρα λοιπόν μιλάμε για ένα "κενό κέλυφος", μια ρύθμιση άνευ ουσίας που όμως κρύβει παγίδες. Γιατί ο Δούρειος αυτός Ίππος έχει στην κοιλιά του και διατάξεις που τροποποιούν το νόμο Κατσέλη. Αποφεύγοντας να σχολιάσω το σύνολο αυτών των τροποποιήσεων Θα σας μεταφέρω κατευθείαν στα τελευταία άρθρα του νόμου και συγκεκριμένα στο αρ. 19, το οποίο αφορά όσους ήδη έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο, και περιμένουν την εκδίκασή της. [Ας μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας εκτός από τα απαραίτητα για την οικονομική μας διαβίωση έχουμε θυσιάσει και βασικές - απαράβατες μέχρι χθες - αρχές Συνταγματικού δικαίου όπως η μη αναδρομικότητα επαχθέστερου νόμου].

Τι λέει λοιπόν αυτό το άρθρο 19; Όσοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο ν. Κατσέλη οφείλουν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους (σημειωτέον ότι το Ειρηνοδικείο της Αθήνας δίνει ημερομηνίες δικασίμου τουλάχιστον 2 έτη μετά!) να καταβάλλουν σε κάθε τράπεζα που χρωστούν ένα ποσό ανά μήνα όσο θέλουν (θεωρητικά και ένα ευρώ) γιατί διαφορετικά η αίτησή τους θα απορριφθεί...

Σταματάω εδώ...
Η εικόνα από τον prkls (κάντε κλικ)
Αναλογιστείτε εσείς πόσες εκκρεμείς αιτήσεις θα χαθούν με αυτό τον τρόπο από δανειολήπτες που αναμένουν εφησυχασμένοι την εκδίκαση της υπόθεσής τους...

Και φυσικά για προφανείς λόγους καμία Τράπεζα δεν πρόκειται να ενημερώσει έστω και έναν δανειολήπτη για την υποχρέωσή του αυτή.

* Δικηγόρος - συνιδρυτης της δικηγορικης εταιρείας TR law firm
Πηγή: http://www.skai.gr/news/opinions/article/238054/pagida-sto-nomo-katseli-/#ixzz2aplm5GYq
Οι εικόνες είναι δική μας επιλογή.
Από:http://enomenoiblogers.blogspot.com