Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Αντίστροφες αφηγήσεις:Ο Μπρεχτ και ο Δεκέμβρης του 1944

 Πέρασε και ο τέταρτος  δύσκολος Δεκέμβρης
2012 Αθήνα
Οι Έλληνες  τα τελευταία χρόνια ζούμε τη μια συγκινητική ιστορία πίσω από την άλλη, αδιάλειπτα χειμώνες και καλοκαίρια. 
Τα χρόνια της "ξένοιαστης  ανάπτυξης" μας τελείωσαν, και η φράση που ταιριάζει στα όσα ζούμε χωρίς ίχνος υπερβολής  είναι " κάθε πέρσι και καλύτερα" φράση* που συνήθιζαν παλιότερα όσοι δυσαρεστημένοι με την πολιτική δεν ήθελαν να μπουν σε λεπτομέρειες.
Τώρα, ακούγεται πολύ φυσική μιας και εκτός από την κρίση και τις αναδουλειές έχει αρχίσει να ξηλώνεται και το πουλόβερ της διαπλοκής, χαρίζοντάς μας καθημερινά όλο και περισσότερες συγκινήσεις..
Προσθήκη λεζάντας
Όλα τα είχαμε η Προεδρία μας έλειπε, και την δεχτήκαμε παρά το κόστος...
Από τις αρχές του μήνα, η χώρα μας έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, για το 1ο εξάμηνο του 2014 
Πως σχολιάστηκε αυτό;
 Ως μια μοναδική ευκαιρία εξιλέωσης(!) και αισθητής επαναφοράς της στα ευρωπαϊκά δρώμενα, βλέπουν την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα κυβερνητικά στελέχη. Με την ελληνική προεδρία, η Αθήνα επιθυμεί να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις ευρωπαϊκές προκλήσεις, και ότι η Ελλάδα είναι πλέον "μέρος της λύσης" και όχι "του προβλήματος". 
Αξίζει να σημειωθεί πως στην τελετή δεν παρέστη κανείς από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης,δηλαδή απουσίασαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος,ο Δημήτρης Κουτσούμπας, και  ο Φώτης Κουβέλης που όμως  αντικατέστησε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης!
«Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη στάση τους είπε:ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του επέλεξαν να μην έλθουν στην σημερινή τελετή. Αυτές οι ιδέες είναι αντιευρωπαικές, αντιδυτικές και κατά του ΝΑΤΟ!!!
Ο Σύριζα δεν παρέστη στην τελετή γιατί ήταν απ'έξω και διαδήλωνε!!
Για το ΚΚΕ δεν βρήκα κάποιο σχόλιο του πρωθυπουργού, γι'αυτό θα χρησιμοποιήσω τις παλιές δηλώσεις της Αλέκα Παπαρήγα από τις  7/11/2012 στο Έθνος.
Η γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε τον λαό «να προχωρήσει σε συστηματική και καλά οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή όχι μόνο στις αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά γενικότερα στο σύστημα, βάζοντας στην πρώτη γραμμή της ατζέντας την απεμπλοκή από τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα,«οποιαδήποτε άλλη λύση που προτείνεται είναι εντός των τειχών». 
Και (εδώ) οι τωρινές θέσεις του κόμματος
Την ημέρα που ο Αντώνης Σαμαράς έδινε την ευρωφιέστα του, την ίδια εκείνη ημέρα, σύμφωνα με όσα ήταν προγραμματισμένα, θα έπρεπε να πατά το πόδι της στην Αθήνα η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξαγάγει έρευνα για το πώς οι ευρωπαϊκές χώρες εισήλθαν στα Μνημόνια και ποιες είναι..γράφει η Αυγή

Ευτυχώς για όλους, η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στους δήθεν συμμάχους μας παρά τις διαφορές τους είναι μέχρι στιγμής πιο ξεκάθαρη εκείνην που κράτησαν σε παρόμοιες περιστάσεις 70 χρόνια πριν..

2012 Αθήνα:Παράξενη δύναμη που έχει η βροχή... 
Ας θυμηθούμε τι έγινε τότε.
Τον Οκτώβριο του 1944 οι Ναζί φεύγουν από την Αθήνα, ενώ τα βρετανικά συμμαχικά στρατεύματα σε λίγες μόνο εβδομάδες ολοκληρώνουν αναίμακτα* την κατάληψη της Ελλάδας. Η ηγεσία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, υποδέχονται τους Βρετανούς ως απελευθερωτές. 
Δεκεμβριανά 1944
Ο όρος Δεκεμβριανά αναφέρεται σε μία σειρά ένοπλων συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 1944 - Ιανουάριο 1945, ανάμεσα στις δυνάμεις αριστερών οργανώσεων (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ) και τις Βρετανικές και Κυβερνητικές δυνάμεις που ανήκαν στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, από την σοσιαλδημοκρατία (όπως ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ηγέτης του «Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος») έως τα
τάγματα ασφαλείας. 


Οι Άγγλοι στην Αθήνα 1944
Η έναρξή τους, στις 3 Δεκεμβρίου του 1944, σηματοδοτείται από τους πυροβολισμούς των Κυβερνητικών και Αγγλικών δυνάμεων μπροστά στο μνημείο 
του άγνωστου στρατιώτη ενάντια στη διαδήλωση του ΕΑΜ που είχε οργανωθεί ως απάντηση στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης εθνικής ενώσεως (1-12-1944) για τον αφοπλισμό όλων των αντάρτικων ομάδων.
 Η διαδήλωση, που είχε μεγάλη συμμετοχή, πνίγηκε στο αίμα όταν αστυνομικοί που βρίσκονταν ακροβολισμένοι στα γύρω  κτήρια άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως προς το πλήθος με αποτέλεσμα το θάνατο 28 διαδηλωτών και τον τραυματισμό άλλων 148. 
Τα τανκς στην Πλάκα!
Ο Μπρεχτ, από την άλλη άκρη της Γης, δεν έχει καμιά απολύτως αμφιβολία ότι οι Έλληνες μπαίνουν σε μια νέα Κατοχή,και ότι οι Βρετανοί αποικιοκράτες ετοιμάζονται με τη βοήθεια των ντόπιων υποτακτικών τους να αποκαταστήσουν την προπολεμική τάξη των πραγμάτων στην απελευθερωμένη χώρα και να παλιννοστήσουν έστω και ένοπλα τα προηγούμενα αντιδραστικά καθεστώτα. 


Ο Μπρεχτ δεν όφειλε να ξέρει την εξίσου αντιδραστική στάση που θα κρατήσει λίγους μήνες μετά και το εργατικό κόμμα της Βρετανίας στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε με το πολιτικό του αισθητήριο να προβεί σε μια πρώιμη καταγγελία της.

Στο  ποίημα «Ο Γέρος της Ντάουνινγκ Στριτ», χωρίς περιστροφές αναφέρεται στον Τσώρτσιλ.

«Σφίχτε τα πέτσινα ζωνάρια σας, της Φλάντρας εργάτες!
Ο Γέρος της Ντάουνινγκ Στριτ προγευματίζει σήμερα το πρωί
με τους 300 σας προδότες.
Κρατήστε τους γιους σας μέσα στο σπίτι, μανάδες της Αθήνας!
Ή ανάψτε γι' αυτούς ένα κερί: απόψε το βράδυ
Ο Γέρος της Ντάουνινγκ Στριτ σας φέρνει πίσω
το Βασιλιά σας
Μπρος, σηκωθείτε απ' τα κρεβάτια σας του Εργατικού Κόμματος λόρδοι!
Ελάτε να βουρτσίσετε του Γέρου της Ντάουνινγκ Στριτ
το αιματόβρεκτο σακάκι !».
Ουίνστον Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ και Στάλιν στην Διάσκεψη της Γιάλτας όπου συναποφασίστηκε η κατανομή των μεταπολεμικών «σφαιρών επιρροής» (Συμφωνία των ποσοστών), Φεβρουάριος 1945.
 Στις 18 Οκτώβρη, ο Μπρεχτ  βλέπει αυτό που κανένας από την ηγεσία του ΚΚΕ δεν μπόρεσε να δει (το είδαν οι αρχειομαρξιστές και οι τεταρτοδιεθνιστές κομμουνιστές πολύ πιο πριν βέβαια, αλλά αυτό είναι μια άλλη  ιστορία).
Συνέχεια εδώ: http://metwpoistorias.blogspot.gr/2011/02/1944.html
Kαι μετά, ήρθε η πιο πολυσυζητημένη και ακριβοπληρωμένη συμφωνία  της Βάρκιζας.
Αυτά, για να μη ξεχνάμε, ποιοι και πως έδρασαν τότε,όχι για να ανακυκλώσουμε μίση και πάθη, αλλά για να μην επαναληφθούν.
Συνεχίζεται
Εικόνες και πηγές
Πληροφορίες από :http://warsailors.com/forum/read.php?1,11075,11075
«Ή Ελλάδα περιμένει μένεα πνέουσα τον βασιλιά της».
Το ποίημα που ο Μπρεχτ αφιέρωσε στις ελληνοβρετανικές συγκρούσεις στην Αθήνα, πρέπει να γράφτηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1944 και να ολοκληρώθηκε το αργότερο στα τέλη του Γενάρη του 1945.
http://el.wikipedia.org
Κάθε πέρσι και καλύτερα
Aρχαία παροιμία: αεί τά πέρυσι βελτίω.
Παραδίδεται πως οι Αθηναίοι, στα χρόνια της Μακεδονικής κυριαρχίας, ταπεινωμένοι ως πολιτική κοινότητα έλεγαν φωναχτά την παροιμία αυτή, εκφράζοντας με πικρία τις προηγούμενες καλές μέρες που πέρασαν ανεπιστρεπτί.
http://edrana.blogspot.gr/2006/06/blog-post_13.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.