Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Κάλεσμα Αλληλεγγύης για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας

- Εκδήλωση - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών [Πέμπτη, 13 Μαρτίου, στις 8 μ.μ.]




Οι «Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού» οργανώνουν εκδήλωση Αλληλεγγύης στους Έλληνες της Ουκρανίας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πέμπτη, 13 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, Πατησίων 76, στάση ΟΤΕ, σταθμός πλ. Βικτωρίας. Είσοδος ελεύθερη. 

Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας και της Κριμαίας, από την πολύχρονη έρευνα και καταγραφή του Στέλιου Ελληνιάδη.

Συμμετέχει ο χορευτικός όμιλος από το «Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών».

Ομιλητές:
Νάντια Τσαπνή, πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Μαριούπολης
Ναταλία Μπάσενκο, υποδιευθύντρια έδρας Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μαριούπολης (τ.) και
Στέλιος Ελληνιάδης, δημοσιογράφος-ερευνητής

Καλούμε πολίτες και φορείς, συνδικάτα, δημοτικές κινήσεις, αυτοδιαχειριζόμενες συλλογικότητες, ομάδες πολιτισμού και αλληλεγγύης να υποστηρίξουν τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας.
Όχι με λόγια, με έργα να στηρίξουμε τον Ελληνισμό στην Ουκρανία!
Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδυνάμωσαν τον Ελληνισμό της Ουκρανίας και όλης της παρευξείνιας ζώνης.
 Ενδεικτικά:
1. Έκοψαν τους λίγους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα που εργάζονταν με απόσπαση στις έδρες ελληνικών σπουδών της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη έδρα ελληνικών σπουδών στον κόσμο, με περισσότερους από 400 φοιτητές και 40 διδάσκοντες, κόπηκαν οι τρεις αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.
2. Έκοψαν την πενιχρή ετήσια οικονομική ενίσχυση που έδιναν στην Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, στην οποία υπάγονται 105 ελληνικές κοινότητες απ’ όλη τη χώρα.
3. Έκοψαν τα προγράμματα φιλοξενίας που σκοπό είχαν να γνωρίσουν τα παιδιά των ελληνικών οικογενειών την ιστορική τους πατρίδα.
4. Δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τα προγράμματα έκδοσης κατάλληλων εγχειριδίων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
5. Ταλαιπώρησαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους Έλληνες της Ουκρανίας με απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την έκδοση βίζας και την παροχή Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς.
6. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, διορίζουν διπλωμάτες εντελώς ακατάλληλους και συχνά εχθρικούς προς το ελληνικό στοιχείο.
7. Απαξίωσαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που σκοπός του ήταν να συντονίζει τους απανταχού Έλληνες.
8. Ενοποίησαν με το ΕΚΕΒΙ το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και βάζουν στο ψυγείο το παράρτημά του στην Οδησσό, που διαχειρίζεται το Μουσείο της Φιλικής Εταιρίας και έχει αναπτύξει πολλαπλές δραστηριότητες στην ιστορική πόλη του Ελληνισμού.
9. Αφαίρεσαν με πρόσφατο νόμο το δικαίωμα συμμετοχής των ομογενών από τη Μαύρη Θάλασσα στις δημοτικές εκλογές.
10. Υποβάθμισαν και αχρήστευσαν τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.
Όταν αυτά τα κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, τι να πούμε για τους ξένους;


Φωνές αλληλεγγύης >Υπογράψτε!

Εμείς, οι Έλληνες πολίτες, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα και όλους τους φορείς που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των πολιτών να στηρίξουν, χωρίς καμία καθυστέρηση, τον Ελληνισμό της Ουκρανίας με συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα, όχι με λόγια και υποσχέσεις.
Τώρα!
Απαιτούμε την ενίσχυση με κάθε τρόπο της διδασκαλίας και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού στην παρευξείνια ζώνη.
Την οικονομική ενίσχυση των φορέων του Ελληνισμού. Την αποκατάσταση των
προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών και νέων στην Ελλάδα.
Την απρόσκοπτη διευκόλυνση των Ελλήνων να αποκτήσουν το Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή την ελληνική υπηκοότητα εφαρμόζοντας χωρίς διακρίσεις τον ισχύοντα νόμο.
Την αποφασιστική στήριξη του Ελληνισμού σε επίπεδο ουκρανικών αρχών, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Κάθε βλάβη του Ελληνισμού βαρύνει πρώτα και κύρια τους Έλληνες πολιτικούς.

Εάν θέλετε να συνυπογράψετε τις παραπάνω θέσεις, στείλτε ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο, με την ένδειξη «για τον Ελληνισμό», στο e-mail:dromoi.filias@gmail.com
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://dromoifilias.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.