Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Μη μαδάς τις Μαργαρίτες ...τρώγονται!

Μαργαρίτα- Chrysanthemum coronarium
Ήταν Μεγάλη εβδομάδα του 84, όταν πρωτοάκουσα πως οι μαργαρίτες "τρώγονται όταν πεινάς" . Μια  εμπειρία καθοριστική για τις μετέπειτα επιλογές μου. Μια δύσκολη στιγμή από εκείνες που νιώθεις "μικρός" ανεξαρτήτου ηλικίας, κι εγώ ήμουν μικρή.
Η συζήτηση που είχαν οι δυο άγνωστοι ηλικιωμένοι άντρες ενόσω έπιναν τον καφέ τους σε διπλανό τραπέζι στην καφετέρια, κατέληξε σε μια αναδρομή στο παρελθόν και στην αναγκαστική τους "σίτιση με μαργαρίτες"στα χρόνια της πείνας με αναφορές πολύ απαξιωτικές  για το φυτό.
Με αφορμή το πασχαλινό τραπέζι  και τα κιλά του οβελία που ο κάθε ένας θα ψώνιζε, η κουβέντα τους ξεκίνησε με  ψευτο-ανταγωνισμούς για  το τι είναι καλύτερο και τις ποσότητες- και ξέφυγε σε αλληλοκαρφώματα, και σε δάκρυα σχετικά με την αντοχή τους στην πείνα και τις αντιστάσεις τους στις δυνάμεις κατοχής.
Ναι η κουβέντα  τους γύρισε πίσω στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, κι αυτός που στο τέλος  φώναζε κλαίγοντας στον άλλο "δεν άντεχα άλλο να τρώω μαργαρίτες, παιδί ήμουν, πεινούσα και υπέφερα γιατί δεν μπορείς να το ξεχάσεις κι ακόμη με κατηγορείς; " ήταν ο μικρότερος που κάποτε "τσάκισε" και έδωσε πληροφορίες  στους κατακτητές για λίγο ψωμί και λίγο λάδι κατά τα λεγόμενά του.
Άγνοια 
Αλλά τις ιστορίες με την "πείνα" της κατοχής εμείς που δεν τις είχαμε  ζήσει τις ακούγαμε τότε και τα επόμενα χρόνια σαν παραμύθια. Τις καταχωρούσαμε  στα γεγονότα που συνέβαιναν μόνο σε άλλες χώρες στη δική μας κάποτε "πολύ παλιά" και που εμείς δεν θα  ζούσαμε για κανέναν λόγο, τι να λέμε τώρα ..
Η Ευρώπη ήταν πλέον ένας πολιτισμός ...με ελάχιστες πιθανότητες  να ξαναπεράσει τα ίδια, είχε πάρει τα μέτρα της, το σύνθημα "ανήκωμεν εις την Δύσην"  βόλευε πια δεξιούς και αριστερούς κλπ,κλπ,κλπ,

Το μοντέρνο οικοδόμημα 
Την καρδιά  κάθε πολιτισμού την αποτελούν οι τρόποι που οι άνθρωποι σχετίζονται με τη γη και ικανοποιούν τις βασικές τους ανάγκες  τη στέγη το  νερό την  τροφή και την θέρμανση. Όμως  οι  περισσότεροι στις "αναπτυγμένες" χώρες εκπαιδευόμαστε από μικροί να αποφεύγουμε  τις στενές επαφές  με τους παλιούς τρόπους -όπως και την λιτότητα  του βίου-με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε  πως  να  καλύψουμε  τις βασικές μας ανάγκες από το τοπικό περιβάλλον.

Μάιος 1986: Στα χωράφια της ζώνης αποκλεισμού των 30 χιλιομέτρων γύρω από τον αντιδραστήρα, οι “εκκαθαριστές” μετρούν τα επίπεδα ακτινοβολίας. Φορούν στολές ΡΒΧΠ (Ραδιοβιοχημικού Πολέμου) που δεν προσφέρουν ιδιαίτερη προστασία από τη ραδιενέργεια και απλές αντιασφυξιογόνες μάσκες. Τα νεαρά φυτά θα μεταφερθούν στα εργαστήρια προκειμένου να καταμετρηθούν οι γενετικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας πάνω τους.Εικόνα(3)


Δυο χρόνια μετά από αυτό το γεγονός συνέβη η καταστροφή του Τσέρνομπιλ* που με βρήκε με παρέα στις εξοχές της Πελοποννήσου -χωρίς τηλεόραση και ραδιόφωνο, να απολαμβάνω το ψιλόβροχο που έπεφτε- και να φορώ το ίδιο προφανώς ραδιενεργό  μπουφάν,  μαζεύοντας ανέμελα χόρτα που θα εμπλούτιζαν την κουζίνα μου όταν επέστρεφα στην Αθήνα.
Οι μεγαλύτεροι θα θυμάστε  ότι ήταν μεγάλη βδομάδα.
Το χωριό που  μας φιλοξενούσε  ήταν μακριά από την πόλη, και είχαμε φροντίσει να πάρουμε μαζί όλα όσα θα χρειαζόμασταν για τις ημέρες των διακοπών.
Όταν  τελικά βγήκαμε να αναζητήσουμε τσιγάρα και εφημερίδες, η καταστροφή μετρούσε ήδη πέντε ημέρες, και όλοι μας είχαμε εκτεθεί στο ραδιενεργό νέφος χωρίς να  το γνωρίζουμε.
Αναστατωμένοι αλλά και  ριψοκίνδυνοι σαν νέοι- άτρωτοι νιώθαμε, όσο αναλογούσε φυσιολογικά στην ηλικία μας- οι κουβέντες μας επικεντρώθηκαν   περισσότερο στην κακή διαχείριση του συμβάντος παρά στα θέματα υγείας που πιθανόν θα χρειαζόταν σε λίγο καιρό να αντιμετωπίσουμε.
Το σοκ και τις συνέπειες του ατυχήματος τα ζήσαμε "μεταχρονολογημένα "αφού προλάβαμε πρώτα να γελάσουμε με τις σκηνές που εξελίσσονταν στα σούπερ μάρκετ και βλέπαμε από την  τηλεόραση. Ναι, γελούσαμε με τις συμπεριφορές και τον αγωνία όσων είχαν παιδιά και στήνονταν σε ουρές για να διασφαλίσουν καθαρές παρτίδες τροφίμων οι αναιδέστατοι νέοι !!!
Πέρασαν σχεδόν δυο μήνες ώσπου να πάρουμε στα σοβαρά τα όσα είχαν συμβεί και να αρχίσουμε να παίρνουμε μέτρα για την υγεία μας.
Η διαχείριση της μόλυνσης ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι.
Το πως θα καθαρίζαμε τους χώρους και τα σπίτια μας, το τι θα  κάναμε τα μολυσμένα  ρούχα μας και που θα  παραδίδαμε τα τοξικά υλικά, μας έβαλε σε "επιστημονικές"αναζητήσεις και περιπέτειες. Που κατέληξαν; στη συνειδητοποίηση πως οι κυβερνώντες δεν ξέρουν τι να κάνουν με τέτοιας έκτασης ατυχήματα  και απλά συγκαλύπτουν τις συνέπειες ώστε να μην πανικοβληθούν οι πληθυσμοί.
Επανερχόμαστε στο ζήτημα  των απαραίτητων για τη ζωή  πόρων  και της τροφής ειδικά, θεωρώντας πως ένας άσχημος κύκλος ιστορίας είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επαναληφθεί.
Φυσικά  και θα μπορούσαμε να τον αποφύγουμε, όμως όλα  δείχνουν πως σαν κοινωνίες δεν μάθαμε όσα έπρεπε και η επανάληψη μας περιμένει στο τέλος του δρόμου που επιλέξαμε να πάρουμε.
Χωρίς  σπόρους καύσιμα και μηχανήματα, οι περισσότεροι άνθρωποι των πόλεων είμαστε καταδικασμένοι να πεινάσουμε αφού δεν γνωρίζουμε πως να παράγουμε το απαιτούμενο φαγητό ή τι απ'όσα φυτρώνουν γύρω μας είναι βρώσιμο.
Τα γεγονότα  έχουν προγραμματιστεί
Σαν πολίτες μπορεί να πιστεύουμε σε ό,τι θέλουμε, όμως είναι πια φανερό πως οι κατέχοντες την εξουσία  έχουν πάρει τις αποφάσεις τους υποβιβάζοντας  τις ζωές μας  σε επίπεδο χαμηλότερο και από αυτό των εμπορευμάτων!!!
Οι "έχοντες και κατέχοντες" προστατευμένοι στα ασφαλή "καταφύγιά τους" παίρνουν αποφάσεις που αφορούν όχι ζωές, μόνο νούμερα.

Είτε αποδεχόμαστε αυτή την εξέλιξη είτε όχι, η αλήθεια είναι πως ζούμε αυτό το χειρότερο σενάριο, που σαν καρκίνος  απολαμβάνει την επέκτασή του χωρίς να έχει την ανάγκη συναίνεσης.

Η κρίση σκόπιμα  διατηρείται σε όλο τον πλανήτη παρά τις προσπάθειες συγκάλυψης των επιπτώσεών της. Το ψελλίζουν όλοι.
Και πολλοί ακόμη αντιδρούν σθεναρά, αλλά οι πιθανότητες  οι δράσεις  τους να έχουν θετικό αποτέλεσμα είναι πια λιγοστές εφ'όσον οι  μηχανισμοί φρόντισαν από πριν οι συνθήκες που υπάρχουν να τις ακυρώνουν.

Οι γενεές σε πόλεμο επικράτησης

Η σκοτεινή αυτή αλήθεια, δύσκολο να την αποδεχτεί το λογικό του ανθρώπου,  αναμοχλεύει τα πιο δυσλειτουργικά  συναισθήματα απορυθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ευάλωτη κοινωνική συνοχή. 
Επιτρέπει  να εκφράζονται με σκληρότητα όσα περίτεχνα κατεύναζε η "ευμάρεια", δοκιμάζοντας τις σχέσεις μεταξύ των νέων, των γονιών και των παππούδων τους. Αυτός ο συγκαλυμμένος πόλεμος για  επικράτηση μετρά περισσότερο από τρεις δεκαετίες ζωής. Ήταν το "προοίμιο" της οικονομικής κρίσης, που  λίγοι αντιλαμβάνονταν που θα κατέληγε.
Ετσι λοιπόν,εδώ που φτάσαμε, να παλεύουμε για τα αυτονόητα,  ίσως είναι χρήσιμο ή και απαραίτητο να γνωρίσουμε ό,τι βοήθησε τους προηγούμενους να επιβιώσουν, και ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της παράδοσης είναι η χρήση των φυτών όπως και η τέχνη της οικοδόμησης, της ύφανσης, της μουσικής, κ.λ.

Μη μαδάς τις Μαργαρίτες

Τις τελευταίες δεκαετίες  στη χώρα μας, οι μαργαρίτες δεν καταναλώνονται και δεν αναφέρονται ανάμεσα στα βρώσιμα χόρτα. Στα μεταπολεμικά χρόνια η χρήση τους εγκαταλείφθηκε και πλέον λίγοι γνωρίζουν ότι τρώγονται,  κι αυτό  μόνο σε τοπικό επίπεδο. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι.
 Όταν τα τρόφιμα ήταν λιγοστά συλλέγονταν οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα- πριν βγουν τα άνθη- και γίνονταν βραστά ή τσιγαριστά για να συμπληρώσουν το καθημερινό πιάτο.

Μαργαρίτες στα παρτέρια του Πειραιά
Αυτό το αυτοφυές φυτό με τα δίχρωμα άνθη λευκά και κίτρινα, που οι περισσότεροι  γνωρίζουμε γενικά σαν μαργαρίτα, πλημμυρίζει τους αγρούς  αλλά και τις πόλεις από νωρίς την άνοιξη. 
Είναι ένα ετήσιο και ανθεκτικό φυτό από την οικογένεια Asteraceae, πολύ κοινό σε όλη την Ελλάδα.
Συνώνυμα:Glebionis coronaria (Linnaeus) Leucanthemum coronarium-C. coronarium  var. bicolor -Chrysanthemum Garland Raw-shungiku,κ.ά.
Βρώσιμα μέρη: τα λουλούδια και οι νεαροί βλαστοί με τα φύλλα, ωμά ή μαγειρεμένα.
Η χρήση της μαργαρίτας στην κουζίνα είναι από μόνη της μια  γευστική εμπειρία! 
Τα  αρωματικά πέταλα από τα λουλούδια καθαρισμένα  προστίθενται  σε σαλάτες(το κέντρο του λουλουδιού είναι πικρό, έτσι  μόνο τα πέταλα χρησιμοποιούνται συνήθως).
 Τα χόρτα έχουν γεύση έντονη, ελαφρώς πιπεράτη και βαλσαμική με πλούσιο άρωμα. Τρώγονται καλύτερα µόνα τους, δεν συνδυάζονται  καλά µε άλλα χόρτα  και η ιδιότροπη γεύση τους  δεν είναι αποδεκτή από πολλούς. 
 Αν μπορεί να την περιγράψει κανείς, η γεύση του φυτού έχει την ένταση του σέλινου και καταλήγει στο άρωμα του κέδρου!
Στην Ανατολική  Κρήτη όπως και στις Κυκλάδες που την ξέρουν σαν μαντηλίδα ή μαντελίδα, στη νηστεία του Πάσχα συλλέγονταν οι βλαστοί, βράζονταν και σερβίρονταν με λαδόξιδο και σκόρδο, συνοδεύοντας  πιάτα με σαλιγκάρια.
Στη Νότια Πελοπόννησο  με τα πέταλα έφτιαχναν σκορδαλιά!και τα χόρτα τα έτρωγαν σαν σαλάτα τους δύσκολους καιρούς.
Περνώντας τα χρόνια ακόμη και οι ηλικιωμένοι τις  λησμόνησαν, όμως τις μαργαρίτες - όπως και τα περισσότερα χρυσάνθεμα- τις αγαπούν και τις μαγειρεύουν πολύ συχνά στις ασιατικές κουζίνες. Η κατανάλωσή τους είναι εντατική, και τα φυτά καλλιεργούνται σαν λαχανικό!
Βραστά, μαγειρευτά ή σε ομελέτες, τα τρυφερά φύλλα και οι βλαστοί χρησιμοποιούνται για να δώσουν γεύση και χρώμα σε πολλά πιάτα.
Τα φύλλα αφού σοταριστούν ελαφρά δίνουν ένα διακριτικό άρωμα όταν προστεθούν σε σούπες, φαγητά κατσαρόλας ή σε βραστές πατάτες στο τέλος του μαγειρέματος. 
Τα νεαρά φύλλα έχουν καλύτερη γεύση από τα μεγαλύτερα που όσο μένουν πικρίζουν. 
Τα φρέσκα φύλλα όπως και τα άνθη μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε μικρές ποσότητες μαζί με άλλα πράσινα λαχανικά σε σαλάτες. Τα πέταλα των λουλουδιών είναι επίσης βρώσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα -με μέτρο- σε σαλάτες, ή αποξηραμένα σαν  τσάι. 

Οφέλη για την υγεία.
Στην Κίνα, οι  άνθρωποι κατανάλωναν τις μαργαρίτες όπως και τα χρυσάνθεμα για διάφορους θεραπευτικούς σκοπούς και συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν συχνά στα γεύματα  τους πιστεύοντας πως προωθούν την μακροζωία. Η διατροφική ανάλυση της μαργαρίτας  δείχνει ότι αυτό δεν είναι λάθος, το φυτό είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
Περιέχουν αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, C, Β, (Β1(θειαμίνη),Β2(ριβοφλαβίνη), και Β3( νιασίνη)κ.ά. 
Κάλιο(610 mg/100 g) καροτένιο( 3,4 g/100 g) Βιταμίνες Κ 350μg (438% της ημερήσιας δόσης) βιταμίνη Α(51%Η.Δ),και βιταμίνη C(40% Η.Δ)ασβέστιο,σίδηρο,(21%) και φυλλικό οξύ (Β9-50μg) Παραπ.(1)
Τα φύλλα έχουν ιδιότητες  αποχρεμπτικές, καθαρτικές, διουρητικές και  τονώνουν το πεπτικό σύστημα.

Προφυλάξεις: μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Επίσης, εκτός από τα ωφέλιμα αντιοξειδωτικά, οι μαργαρίτες περιέχουν και κάποιες ενώσεις που θεωρούνται τοξικές. (Έρευνες με τμήματα της Ο. coronarium var. spatiosum  έδειξαν πως αναστέλλουν την ανάπτυξη του Lactobacillus casei, ένα ωφέλιμο εντερικό βακτηρίδιο). Η υπέρμετρη χρήση μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις, όπως συμβαίνει και με άλλα άγρια χόρτα (ορισμένα είδη  σιναπιού,κάππαρη,κ.ά).Παραπομπή(2)

Μέρη που χρησιμοποιούνται: Ολόκληρο το φυτό, τα λουλούδια, και η ρίζα.
Για φαρμακευτική χρήση το φυτό συλλέγεται  από τον Μάιο έως και τον Ιούνιο, και αποξηραίνεται.Η γεύση του αποξηραμένου βοτάνου είναι πικρή βαλσαμική και έντονη.
Παράδοση
Οι αρχαίοι Έλληνες ιατροί την χρησιμοποιούσαν εξωτερικά στη θεραπεία ελκών και όγκων, στα αφροδίσια νοσήματα, αλλά και τον ίκτερο.
Τα άνθη έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανακούφιση του χρόνιου βήχα και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού, και σαν υποκατάστατο για το χαμομήλι (Chamaemelum nobile).
 Με τα φύλλα και τα κοτσάνια που έβραζαν με  μέλι, έκαναν ένα ποτό για τον ίδιο σκοπό.
 Στην Κινέζικη παράδοση, τμήματα του φυτού  χρησίμευαν στη θεραπεία της γονόρροιας και της σύφιλης.
Άλλες χρήσεις
Με τις μαργαρίτες  έβαφαν παλιότερα  βαμβακερά λινά και μάλλινα υφάσματα.
Σαν εντομοαπωθητικό. Είναι ένας καλός σύντροφος για τα άλλα φυτά διότι τα προστατεύει από τις  κάμπιες και κάποια βλαβερά έντομα.
Με στεφάνια από μαργαρίτες στόλιζαν τα αγάλματα των θεών στη Μεσόγειο, και ακόμη και σήμερα  τα μαγιάτικα στεφάνια φτιάχνονται κυρίως με μαργαρίτες.

Μαντηλίδα κίτρινη 
Μαντηλίδα κίτρινη Chrysanthemum segetum
Διωνυμικό όνομα:Glebionis segetum ( L. ) Fourr.
Κοινά ονόματα: Τσουτσουμίδα (Κέρκυρα) κουκουβαγιά(Λακωνία) νερομαντηλίδα (Κρήτη)κίτρινη μαντηλίδα αλλού. Είναι φυτό µονοετές, με βλαστό όρθιο που φτάνει περίπου τα 70 εκ, ένα είδος με καταγωγή την Ανατολική Μεσόγειο.
Τα άνθη έχουν χρώµα χρυσοκίτρινο και εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο
Και από αυτό το είδος μαργαρίτας καταναλώνονταν κάποτε οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα ωµά ή τσιγαριστά,  βραστά σαν σαλάτα µε ξύδι, και τα πέταλα ωµά σε διάφορα παρασκευάσματα. Η ρίζα και τα φύλλα του φυτού χρησίμευαν σαν επουλωτικά για τις πληγές. Παραπ (2)
Άλλες χρήσεις:βαφή νημάτων
Πειραιάς στα παρτέρια του Δήμου
Μπέλλα η ετήσια. Bellis perennis L.
Η ετήσια μαργαρίτα είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό είδος από  την οικογένεια Asteraceae.
Αν και κάπως αψιά στη γεύση, τα φύλλα είναι εδώδιμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βότανο, να μαγειρευτούν  ή να προστεθούν σε σαλάτες.
Οι αντισηπτικές και επουλωτικές της ιδιότητες (μόνο για εξωτερική χρήση)είναι γνωστές  από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι στρατιώτες με  επιθέματα από τα φύλλα του φυτού σταματούσαν την αιμορραγία των τραυμάτων, συνήθεια που υιοθέτησαν αργότερα και  οι Ρωμαίοι.
Με ένα  ήπιο αφέψημα από τα άνθη, παλιότερα στην Ευρώπη  αντικαθιστούσαν άλλα βότανα για τα προβλήματα του αναπνευστικού και για το βήχα.Τα άνθη και τα φύλλα  χρησιμοποιούνται φρέσκα σε αλοιφές λοσιόν και καταπλάσματα για τη θεραπεία πληγών.
Στα νεώτερα χρόνια, οι φαρμακευτικές ιδιότητες της μαργαρίτας  έχουν καταγραφεί από τον John Gerard  τον 16ο αιώνα.Παραπ(4) 
Chrysanthemum leucanthemum 


Chrysanthemum leucanthemum (LINN.)
 Συνώνυμα : Marguerite- Moon Daisy-Leucanthemum vulgare,κ.ά
Χρήση:Ολόκληρο το φυτό, τα λουλούδια και η ρίζα.
Οι αρχαίοι είχαν αφιερώσει αυτή την μαργαρίτα στη θεά των γυναικών την Άρτεμη, και πίστευαν πως  είναι χρήσιμη στα γυναικολογικά προβλήματα. 
Και αυτό το είδος σε ποτά και αλοιφές έχει χρησιμεύσει τους αιώνες που πέρασαν στη θεραπεία εσωτερικών και εξωτερικών  πληγών.
Περισσότερα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες εδώ:http://botanical.com/botanical/mgmh/d/daisyo04.html
Chrysanthemum coronarium-Βρώσιμα Χρυσάνθεμα
Όλα σχεδόν τα  άνθη χρυσάνθεμων  είναι βρώσιμα και συχνά πωλούνται σαν τσάι στην Κίνα  την Ιαπωνία κι αλλού, ωστόσο  μόνο το είδος Chrysanthemum coronarium καλλιεργείται για τους βλαστούς του σαν λαχανικό!

Καλλιέργεια
Τα βρώσιμα Χρυσάνθεμα είναι ετήσια φυλλώδη λαχανικά που χρησιμοποιούνται όσο είναι 
 νέα και μαλακά. Η καλλιέργειά τους διαρκεί από 5 έως 6 εβδομάδες μετά τη σπορά ώσπου τα φύλλα να μπορούν να συγκομιστούν. Τα φυτά αναπτύσσονται γρήγορα  στις εύκρατες περιοχές. Προτιμούν τα  ηλιόλουστα μέρη αλλά μεγαλώνουν καλά και στη μερική σκιά, ειδικά στα θερμά κλίματα.Τα φυτά αποδίδουν καλύτερα αν φυτευτούν νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο σε μια ηλιόλουστη θέση.Έχουν μέτρια ανοχή στον παγετό.
Περισσότερα για σπόρους και καλλιέργεια εδώ:
http://www.territorialseed.com/product/1009/european_greens


Μπέλλα η πολυετής ή 
Ασπρολούλουδο
Κοινό ευρωπαϊκό πολυετές φυτό, από τα λίγα που ανθίζουν νωρίς μέσα στο χειμώνα με διάρκεια στην άνθισή του. Μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε περιοχή, ιδίως σε  ξέφωτα και στις άκρες των μονοπατιών. Ανθίζει από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο. Έχει στυπτικές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική.
Cota tinctoria 
Cota tinctoria (golden marguerite, yellow chamomile, oxeye chamomile)
Συνώνυμα: Anthemis tinctoria. Δεν έχει μαγειρική ή εμπορική χρήση και μόνο περιορισμένες θεραπευτικές χρήσεις. Ωστόσο, παράγει εξαιρετικό κίτρινο χρυσό-πορτοκαλί χρώμα  βαφής για τα υφάσματα και είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις χρωστικές της ιδιότητες.

Σημειώσεις:Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι μόνο για ενημερωτικούς λόγους.  Έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι ασφαλές να συλλέγουμε από τη φύση φυτά που γνωρίζουμε μόνο από εικόνες. Η σωστή ταυτοποίηση ενός φυτού απαιτεί εμπειρία, και η ταξινόμησή του απαιτεί σύγκριση με καλά τεκμηριωμένο υλικό και εξειδικευμένες γνώσεις. 
Υπάρχει ήδη αρκετή σύγχυση στην ονοματολογία για τις μαργαρίτες και τις ανθέμιδες. 
Στην Ελλάδα συναντάμε συχνά  την  μεγάλη Κίτρινη Μαργαρίτα (Chrysanthemum coronarium  ή Glebionis coronarium και τη δίχρωμη ποικιλία C. coronarium  var. bicolor),  τη  Μαντιλίδα της Κρήτης (ή Chrysanthemum segetum), αλλά και την Άγρια Μαργαρίτα (Anthemis chia ) η οποία μοιάζει με το χαμομήλι (Marticaria chamomillla).Δείτε στις παραπομπές λεπτομέρειες.

Σχετικά κείμενα
Ποιοι τύποι χρυσάνθεμων είναι βρώσιμοι; 
http://www.ehow.com/info_8676239_types-chrysanthemums-edible.html#ixzz2q88css2i
 Εδώ αναφορά στα κυριότερα είδη

Εικόνες και πηγές
Παραπ(1) http://www.healthaliciousness.com/nutritionfacts/nutrition-comparison.php?o=11157&t=11158&h=11698&s=100&e=100&r=100
http://www.tititudorancea.com/z/nutrition_facts_chrysanthemum_coronarium_garland_raw.htm
Παραπ(2)http://www.west-crete.com/flowers/chrysanthemum_coronarium.htm
http://www.health24.com/Medical/Digestive-health/About-gastro/Liver-toxicity-20130312
Εικόνα(3)parallhlografos.wordpress.com
 Παραπομπή(4)http://en.wikipedia.org/wiki/John_Gerard
http://en.wikipedia.org/wiki/Glebionis_segetum
http://en.wikipedia.org/wiki/Chrysanthemum_coronarium
http://edis.ifas.ufl.edu/mv049
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031942200004611
http://en.wikipedia.org/wiki/Cota_tinctoria
Τσέρνομπιλ* η λέξη τονίζεται με διάφορους τρόπους κι εδώ διαλέγουμε αυτόν!

2 σχόλια:

  1. καλημέρα


    Καλή Ανάσταση

    σπουδαίο κείμενο

    ήσουν από τους νέους που δεν ακούγατε λοιπόν τους γέρους... Κρίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και τις ευχές ακρατ,τις χρειαζόμαστε.
    Από την αναστάτωση που βιώνουμε ανεβάσαμε το κείμενο και ξεχάσαμε να ευχηθούμε καλές γιορτές!!!
    Α, δεν έρχεται μόνο του το γήρας τελικά...έχει και παρέα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.