Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα


Εικόνα : http://promitheas.iacm.forth.g
 Η γεωργία,τα τρόφιμα γενικά, και το μέλλον τους, βρίσκονται πάλι στο προσκήνιο. Το ερώτημα του τι τρώμε και τι ταΐζουμε τα παιδιά μας γίνεται για μια ακόμη φορά επίκαιρο. Έχουμε κουραστεί να ακούμε τα ίδια και τα ίδια.
Μετά τις τρελές αγελάδες, τις διοξίνες και τα διάφορα  διατροφικά σκάνδαλα που ξεσπούν το ένα μετά το άλλο τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, έφτασε η στιγμή όπου η ΕΕ, δείχνει καθαρά τις επιδιώξεις της.
Τα αρμόδια όργανα και οι  κυβερνήσεις, όταν δεν είναι ικανές να χαράξουν βιώσιμες  πολιτικές ή να κάνουν σωστούς ελέγχους στα τρόφιμα, ενώ οι τιμές των βασικών προϊόντων διαμορφώνονται έξω από κάθε λογική σε διεθνή χρηματιστήρια, την ίδια στιγμή μπορούν να προσφέρουν νέες ευκαιρίες  στις πολυεθνικές που παράγουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
 Με τον έλεγχο του «γενετικού υλικού» και του βασικού όγκου παραγωγής και εμπορίας ειδών διατροφής, μια χούφτα εταιρείες  κρατούν σε ομηρία  παραγωγούς και καταναλωτές και τελικά ολόκληρες χώρες.
Τα τρόφιμα και το περιβάλλον 
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν με την απελευθέρωση  µεταλλαγµένων οργανισμών στη φύση, γεννούν ερωτήματα που οι εταιρείες που τους παράγουν δεν μπαίνουν καν στον κόπο να απαντήσουν. Τι  συμβαίνει τότε; Τι είδη  προκύπτουν; Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να περάσει για να δούμε αυτές τις αλλαγές; 

Ναι» στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών λέει η Ευρώπη
Στο νέο πλαίσιο, επιτρέπεται σε κάθε χώρα να απαγορεύσει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σε όλη την επικράτεια της ή σε κάποια περιοχή για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης. 
Παράλληλα, οι χώρες δεν θα μπορούν να απαγορεύουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. 
Με τη συμφωνία αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο πίεζαν οι εταιρείες παραγωγής σπόρων εδώ και μια δεκαπενταετία.
Μολονότι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφραζαν αρχικά αντιρρήσεις, θεωρώντας ότι το νομικό πλαίσιο θα γινόταν πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας, τελικά πείστηκαν και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης, με το Βέλγιο να διατηρεί την αρχική του στάση, απέχοντας από την ψηφοφορία.
Μέχρι σήμερα, οι διαφωνίες των χωρών για τις καλλιέργειες αυτές καθιστούσαν τις διαδικασίες έγκρισης πολύ δύσκολες και μακροχρόνιες.
Τα τελευταία χρόνια τέσσερα γενετικά τροποποιημένα είδη έλαβαν άδεια καλλιέργειας στην Ευρώπη, ωστόσο μόνο ένα από αυτά εξακολουθεί να καλλιεργείται και σήμερα, το καλαμπόκι MON810 της αμερικανικής εταιρείας Monsanto. Η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, εγκαταλείφθηκε.

Όπως προβλέπει η οδηγία του 2001, η Ευρώπη μπορεί να απαγορεύσει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών μόνο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος ή δημόσιας υγείας. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν, έως και σήμερα, αποτελεί κοινό μυστικό ότι έχουν δοθεί άδειες για την καλλιέργεια πολλών μεταλλαγμένων προϊόντων.
(1)http://www.imerisia.gr

Ζώντας μέσα σε  Διαφήμιση 
Την αντίληψη του κοινού στα θέματα της διατροφής διαμορφώνει εδώ και δεκαετίες κυρίως η τηλεόραση. Η  παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση του κόσμου μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και ο έλεγχος της αγοραστικής του δύναμης στέφεται συνήθως με επιτυχία.Το διαπιστώνει ο οποιοσδήποτε επισκεφθεί ένα μέτριο σε μέγεθος σούπερ μάρκετ.
Τα περισσότερα από τα  δημοφιλή τρόφιμα που βρίσκονται στα ράφια, παράγονται από εταιρείες που έχουν επίσης ένα τεράστιο εμπορικό μερίδιο στην τεχνολογία  των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών,των σπόρων και των φυτοφαρμάκων. 
Από τη στιγμή που τα τρόφιμα δεν  αναγράφουν κάτι ανησυχητικό στην ετικέτα, οι άνθρωποι συνεχίζουν να αγοράζουν τα προϊόντα τους αγνοώντας τους κινδύνους. 
 Ιδιαίτερα  τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν σόγια, καλαμπόκι, 
σακχαρόζη, κανόλα, έχουν σε κάποιο ποσοστό  ΓΤΟ . 
Το ίδιο και τα ζώα που εκτρέφονται συμβατικά και με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, το κρέας τους, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά,κ.λ.π. 
Στην Ελλάδα περισσότερο από το 60% των συσκευασμένων τροφίμων περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι.Οι περισσότερες λιχουδιές, και κυρίως τροφές που συνήθως καταναλώνουν τα μικρά παιδιά περιέχουν τροποποιημένες πρώτες ύλες!

Πώς μπορεί να ξέρει κάποιος ότι ένα προϊόν που αγοράζει, περιέχει στη σύστασή του ΓΤΤ;
Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη στις ετικέτες των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής, διευκρινίζεται αν είναι ελεύθερα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GM, GMO free  στα αγγλικά) αν το ποσοστό ΓΤΟ δεν είναι μεγαλύτερο του 0.9% στο σύνολο του προϊόντος. 
Αν είναι,τότε η εταιρία τροφίμων υποχρεούται να το αναφέρει στη συσκευασία του. 
Συγκεκριμένα, θα αναγράφεται “περιέχει ή προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς” ή “αυτό το προϊόν παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς”. 
Καμία ελληνική εταιρία, ωστόσο, δεν ανέφερε ότι χρησιμοποιεί γενετικώς τροποποιημένα συστατικά για την παραγωγή των προϊόντων της μέχρι πρόσφατα, που η χώρα μας ακολούθησε την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γενετικά Τροποποιημένος Οργανισμός .Ορισμός (ΓΤΟ)
• Ως Γενετικά Τροποποιημένος Οργανισμός θεωρείται 
ένας οργανισμός φυτικής, ζωικής ή μικροβιακής υπόστασης, του οποίου το γενετικό υλικό έχει τροποποιηθεί με την εισαγωγή σε αυτόν ξένων γονιδίων, προερχόμενων από άλλον ή άλλους οργανισμούς, διαφορετικής ποικιλίας ή και διαφορετικού είδους. 
Ο νέος οργανισμός παρουσιάζει ιδιότητες διαφορετικές του αρχικού που καθορίζονται από την έκφραση των εισαχθέντων γονιδίων. 
Ως Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα θεωρούνται τα τρόφιμα που περιέχουναποτελούνται ή παράγονται από ΓΤΟ
Π.χ. Μπισκότα με αραβοσιτέλαιο που παράγονται από γενετικώς τροποποιημένο αραβόσιτο. 
Εργαστήριο Ελέγχου Τροφίμων για την Ανίχνευση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών
 Είναι το Επίσημο Εργαστήριο Ελέγχου Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στα τρόφιμα, καθώς και το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς (NRL)για τους ΓΤΟ.
Το Εργαστήριο άρχισε τις εργασίες του τον Ιούλιο του 2003. 
Διαβάστε περισσότερα για το τι έχει βρεθεί στις έρευνες που έχουν γίνει:

http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environment.nsf/0/8636E5D1E7B05E68C225795A00244400/$file/7-Presentation_GMOs_Ximeio.pdf
Εδώ επίσης τις απόψεις του Χημείου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Ελληνική Προεδρία  όπως λέει το δημοσίευμα, δεν συμφωνεί και έχει καταθέσει πρόταση τροποποίησης της κοινοτικής Οδηγίας, στην οποία ζητά να δοθεί στα μέλη της Ε.Ε. η δυνατότητα να απαγορεύσουν για πρώτη φορά μονομερώς την καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Η πρόταση αυτή έχει υπερψηφιστεί από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και γίνονται προσπάθειες ώστε να γίνει αποδεκτή.
Το υπουργείο, δίνοντας διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η αδειοδότηση για την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), τονίζει ότι βάσει των κανονισμών που ισχύουν στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή η αρμοδιότητα είναι αποκλειστικά της Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η άποψη των κρατών – μελών.
Καταλήγοντας το ΥΠΕΚΑ τονίζει ότι «για μια ακόμη φορά  ξεκαθαρίζεται ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη και δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στο έδαφός της».
Περισσότερα εδώ:http://www.toxrima.gr/ipeka-i-ellada-den-tha-epitrepsi-tin-kalliergia-genetika-tropopiimenon-organismon/

Το πιο σοβαρό σε αυτή την ιστορία είναι, ότι πολλά από  τα φυσικά τρόφιμα  μπορεί σύντομα να ανήκουν στο παρελθόν αν δεν προσέξουμε. 
Με δεδομένο ότι τα θέματα αυτά σχετίζονται με την παγκοσμιοποίηση  και προϋποθέτουν  "πολιτική εμπλοκή", πολύς κόσμος τα ακούει και τα προσπερνά θεωρώντας πιθανόν πως η λύση θα έρθει από τον ουρανό.
Ένα πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι το ότι ακόμη δεν είναι πολύ αργά. 
Αυτά τα θέματα μπορεί να φαίνονται "συντριπτικά δύσκολα ", αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξουμε τα όσα προσπαθούν να επιβάλλουν.

Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση

Η  δυνατότητα καλλιέργειας του συνόλου ή μέρους των τροφίμων που χρειαζόμαστε θα ήταν μια ιδανική λύση όμως αυτή η προοπτική δεν είναι δυνατή για όλους.
Οι υπόλοιποι καταναλωτές  θα πρέπει να μπορούμε να αγοράζουμε "φυσιολογικά" και "ασφαλή" τρόφιμα. Και όσο τα πληρώνουμε έχουμε την ευκαιρία να επιδοκιμάσουμε ή να αποδοκιμάσουμε τα αμφίβολα προϊόντα.
Σήμερα έχουμε  τη δυνατότητα να πάμε στην πηγή και να γνωρίσουμε τους καλλιεργητές της τροφής μας. Τα ηλεκτρονικά παντοπωλεία, οι αγορές χωρίς μεσάζοντες,οι λαϊκές αγορές μας δίνουν την ευκαιρία της διαπροσωπικής επαφής. 
 Αγοράζοντας από αξιόπιστους παραγωγούς με σύμμαχο την κατάψυξη το καλοκαίρι και την κονσερβοποίηση το χειμώνα μπορούμε να κάνουμε  καλύτερες και πιο υγιεινές επιλογές αφήνοντας τα αμφίβολα ή  ΓΤΟ  τρόφιμα απούλητα. 
Ένα επίσης σημαντικό βήμα είναι η διαρκής ενημέρωση στα σχετικά θέματα.
Τι κάνουμε;
Γνωριζόμαστε με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες  με εμάς ανησυχίες, και  μπορούμε με διάφορους τρόπους να υποστηρίξουμε  τις ομάδες που αγωνίζονται ενεργά κατά των ΓΤΟ.
 Πολλά Ενδιαφέροντα κείμενα υπάρχουν στον ιστότοπο  της "Πανελλαδικής Κίνησης κατά των ΓΤΟ", και αλλού φυσικά.
Η "Πανελλαδική Κίνηση κατά των ΓΤΟ" 

Διαβάστε εδώ για τον αγώνα που έκαναν κατά των ΓΤΟ στην Καλιφόρνια το 2012
$46 Million Advertising Blitz Convinces Citizens to Vote “Against Own Interests”

Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με την παραπληροφόρηση του κόσμου. Συνεχίζεται  
Πηγές:
(1)http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=113282930



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.