Σάββατο 31 Μαΐου 2014

2η Οικογιορτή "Στους δρόμους της Ελιάς και της Πορτοκαλιάς"


Το Σάββατο, 31 Μαΐου 2014, (από τις 18.00 έως τις 22.00) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Κομποτίου, και την Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, (από τις 11.30 έως το σούρουπο), στο παραποτάμιο πάρκο Κομποτίου «Σωκήπια» οργανώνεται από Συλλόγους, Σχολεία, Φορείς, Εθελοντές Δήμου Ν. Σκουφά & Εθελοντές ΤΕΙ Ηπείρου (Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας), η 2η Οικογιορτή «Στους δρόμους της Ελιάς και της Πορτοκαλιάς».
Η 2η Οικογιορτή «Στους δρόμους της Ελιάς και της Πορτοκαλιάς» περιλαμβάνει Εισηγήσεις, Συζητήσεις, Τραπέζια συζητήσεων, Εκθέματα Ιδιωτών-Φορέων & Συλλόγων, Τραπέζια Εργαστηρίων, Μουσικά σχήματα, Επιτραπέζιες Δραστηριότητες παιδιών, Γευσιγνωσίες, Παραμύθια, Έκθεση τοπικών παραγωγών,κ.ά.
Το Σάββατο, 31/5/2014, από τις 18.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Κομποτίου θα γίνουν εισηγήσεις για «Τοπικά παραδοσιακά ‘αγαθά’. Η Οδύσσειά τους προς την σύγχρονη Ιθάκη» από τον κ. Αλ. Γουσιάρη, «Οι προσδοκίες των ‘βαρβάρων’ σε σχέση με τα μικρής παραγωγής ποιοτικά αγροτρόφιμα» από τον κ Κων. Ελέζη, «Προβολή και διάθεση αγροτικών προϊόντων μέσω ‘πλατφόρμας’» από την κα Νατ. Μπαλάφα, «Πώς κάναμε το χωριό μας (Κεφαλάς)… μια βιολογική επιχείρηση» από τον κ. Αλ Παναγιώτη, «Στοιχεία Πολυλειτουργικότητας και πολυκαλλιέργειας Γεωργικών Συστημάτων» από τον κ. Χαρ. Χουλιάρα, «Τοπική Κοινωνία & Ανάπτυξη» από τον κ. Δημ. Μιχαηλίδη και «Προοπτική ανάπτυξης της ελαιοκομίας της Ηπείρου στο πλαίσιο της ανοικτής αγοράς της Ελλάδας και του κόσμου» από τον κ. Βασ. Ζαμπούνη.

Η ‘ζωηρή’ διαδραστική 2η Οικογιορτή «Στους δρόμους της Ελιάς και της Πορτοκαλιάς» θα αναπτυχθεί με όλες τις δραστηριότητες όλη την Κυριακή, 1/6/2014, από τις 11.30 μέχρι το σούρουπο στο παραποτάμιο πάρκο Κομποτίου «Σωκήπια», όπου ανάμεσα σε παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες, παραμύθια και εκθέσεις τοπικών προϊόντων, ευκαιρίες για άσκηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων, οργανώνονται πολλά τραπέζια συζητήσεων για θέματα τοπικής ανάπτυξης, για θέματα κοινοτικής δράσης και κοινωνικής οικονομίας.

Οι «Δρόμοι» φέρνουν επισκέπτες από άλλες περιοχές, οι «Δρόμοι» βγάζουν τους κατοίκους από την απομόνωση, οι «Δρόμοι» βοηθούν τα τοπικά προϊόντα να ταξιδέψουν σε άλλους τόπους, οι «Δρόμοι» ενισχύουν την επικοινωνία, τις ανταλλαγές και τις συναλλαγές, οι «Δρόμοι» δημιουργούν φιλίες και συνεργασίες, οι «Δρόμοι» δίνουν ευκαιρίες να επιδειχθούν και να τιμηθούν οι θησαυροί του τόπου, οι «Δρόμοι» φέρνουν πιο κοντά παραγωγούς με τους δυνητικούς καταναλωτές, οι «Δρόμοι» δίνουν ευκαιρίες για παρουσίαση δραστηριοτήτων συλλογικοτήτων και γνωριμία με αυτές, οι «Δρόμοι» δίνουν την ευκαιρία για άσκηση των ικανοτήτων μας και των δεξιοτήτων καθενός, οι «Δρόμοι» … 
«Ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία ο καθένας και περνώντας μέσα από τους ελαιώνες και τους πορτοκαλεώνες της Άρτας, αισθανόμενοι την ανάγκη να επικοινωνήσουμε και να μοιραστούμε σκέψεις και εμπειρίες, την κοινή αγάπη μας για τον τόπο μας», δίνουμε ραντεβού το ΣαββατοΚύριακο, 31 Μαΐου - 1 Ιουνίου στο Κομπότι Άρτας στην 2η Οικογιορτή «Στους δρόμους της Ελιάς και της Πορτοκαλιάς». Πληρ. Ε. Σκουλίδα (6942625449). 
Αναδημοσίευση από http://npgls.blogspot.gr

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Τριήμερο Αλληλεγγύης, Δημιουργίας & Βιωσιμότητας






Δημιουργούμε Τώρα Την Κοινωνία Που Θέλουμε!


Το Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας σας καλεί στο πρώτο Τριήμερο Αλληλεγγύης, Δημιουργίας και Βιωσιμότητας που θα πραγματοποιηθεί στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κάμπινγκ Βούλας από 30 Μαϊου έως 1 Ιουνίου 2014.
Θεωρούμε ότι η επονομαζόμενη “κρίση” είναι κυρίως κρίση συνείδησης και αντιπροτείνουμε Έναν Άλλο Κόσμο που εδω και τώρα μπορούμε να δημιουργήσουμε. Ένα κόσμο που μας επιτρέπει να γνωριστούμε καλύτερα και να αναπτύξουμε σκέψεις και πρακτικές μετάβασης προς μια κοινωνία βασισμένη στη συμμετοχή, την αυτοδιαχείριση, την αλληλεγγύη και το σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο. Ένα κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς και δυναμικά προς τη δημιουργία ενός νέου συστήματος αξιών πέρα και έξω από τις υφιστάμενες αντιλήψεις του αυτάρεσκου ατομικισμού, του υπέρμετρου  καταναλωτισμού και της θυσίας των πάντων στο βωμό του κέρδους. Δε θέλουμε πια αυτό τον κόσμο και δημιουργούμε σήμερα τους όρους για την υπέρβασή του. Στα πλαίσια αυτής της νέας παγκόσμιας συλλογιστικής εντάσσεται και το τριήμερο αυτό, κατα τη διάρκεια του οποίου επιβεβαιώνουμε, με πρακτικά εργαστήρια, ότι μπορούμε σήμερα να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε τους όρους του “Νέου” και να ξεπεράσουμε το “Παλιό”.

Η επιλογή του Αυτοδιαχειριζόμενου Κάμπινγκ Βούλας ως χώρου φιλοξενίας του τριημέρου αυτού, αντανακλά την πεποίθησή μας πως τόσο η διαχείριση, η φροντίδα και η λήψη αποφάσεων για το παρόν και το μέλλον των δημόσιων χώρων, όσο και η ίδια η χρήση τους, αποτελούν καθαρά πολιτικές πράξεις που αφορούν τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες κοινωνίες και όχι κάποιους που αποφασίζουν για τους πολίτες χωρίς τους πολίτες. Στηρίζουμε και ενισχύουμε τη συνεχή και πολύτιμη προσπάθεια των εθελοντών του Αυτοδιαχειριζόμενου Κάμπινγκ Βούλας ενάντια σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης της παραλίας, ώστε ο χώρος αυτός να παραμείνει ελεύθερος, λειτουργικός, προσβάσιμος σε όλους, καθαρός, ασφαλής, κέντρο δράσης, δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης.

Θα συναντηθούμε λοιπόν λίγα χιλιόμετρα έξω από τη μεγαλούπολη, για να συμμετάσχουμε σε εργαστήρια και σεμινάρια Αυτοδιαχείρισης & Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Οργάνωσης, Αυτοβελτίωσης: εργαστήρια αυτοδιαχείρισης της τροφής, της υγείας, της ενέργειας, της έκφρασης και του σώματος, καλλιτεχνικά βιωματικά εργαστήρια, πρακτικές φυσικής δόμησης και οικοτεχνίας, σεμινάρια μη-βίαιης επικοινωνίας και συμμετοχικής λήψης αποφάσεων θα πραγματοποιηθούν από φίλους και συνδιοργανωτές του Εναλλακτικού Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας, σε ένα χαλαρό περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα, που θα συνδυάζει γνώση και ψυχαγωγία. Παιδιά κάθε ηλικίας μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτοσχέδια δημιουργικά παιχνίδια και εργαστήρια.

Το τριήμερο θα απολαύσουμε νοστιμιές από τη Νομαδική Κουζίνα και από διάφορες ομάδες εθελοντών, δηλαδή από όλους εμάς. Προκειμένου να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα φέρνουμε τα δικά μας πιάτα και ποτήρια. Οποιος έχει μουσικά όργανα, μπορεί να τα φέρει μαζί του για να αυτοσχεδιάσουμε μουσικά!

Ελάτε να αντισταθούμε δημιουργικά!
Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Υπαρκτός
Ενώ γύρω μας γκρεμίζονται τα θεμέλια του παρελθόντος, εμείς ποτίζουμε τα λουλούδια που φυτρώνουν στα συντρίμμια.

Στην Ελλάδα της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης όπου έχουν εκμηδενιστεί οι κοινωνικές δομές και απειλούνται τα συλλογικά αγαθά, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν την πραγματικότητα για πολλούς από εμάς. Οι βασικοί υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα και η σάπια υπόσχεση της μαγικής ανάπτυξης κρατάει καλά ακόμα. Δεν προτιμούμε όμως όλοι να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιοριζόμαστε στους αφορισμούς. Αντίθετα ολοένα και περισσότεροι συμμετέχουμε ενεργά σε ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας, ανταλλακτικής ή συνεργατικής οικονομίας, δίνοντας πνοή σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον αυτοσκοπό της συσσώρευσης χρήματος.

Τα εγχειρήματα αυτά, που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα, αποτελούν όχι μόνο μια δυνατή βοήθεια για την καθημερινή διαβίωση μας αλλά και το όχημα για τη μετάβαση σε μια κοινωνία που έχει απορρίψει το καπιταλιστικό αξιακό σύστημα.

 Οι ομάδες που συνδιοργανώνουμε και συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας δεν περιμένουμε να εξαργυρώσουμε με ψήφους, μελλοντικές απολαβές ή κοινωνική αναγνώριση τη δράση μας, όπως διάφορες φιλανθρωπικές ή μισάνθρωπες οργανώσεις που διατυμπανίζουν τη δήθεν κοινωνική δράση τους. Βαθιά επιδίωξη μας είναι η δημιουργία κοινωνικών, και άρα και οικονομικών, δομών με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Όχι μόνο δεν προσδοκούμε την προ-μνημονίου εποχή αλλά αντίθετα έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της αυτοοργάνωσης, της αυτάρκειας και της πραγματικής ευημερίας ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των οικονομικών δεικτών.

Το πρώτο και το δεύτερο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας που πραγματοποιήθηκε με ευρεία συμμετοχή, μας άφησε χαμόγελα, πολλή τροφή για σκέψη και όρεξη για περισσότερη δράση. Σήμερα ετοιμαζόμαστε για τη συνέχεια της προσπάθειας αυτής με στόχο τη δικτύωση και την ανταλλαγή εμπειριών και προβληματισμών μεταξύ των ομάδων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών για έναν κόσμο διαφορετικό, για έναν κόσμο, που δεν είναι απλά εφικτός και αναγκαίος, αλλά και υπαρκτός.

http://www.festival4sce.org/
Περισσότερα για το πρόγραμμα  από αύριο.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η "κρίση του ελληνικού χρέους" - Συλλογή δημοσιευμάτων

Ισπανία 25η Μαρτίου 2014

Πως φθάσαμε ως εδώ;


ΣΥΡΙΖΑ προς Σόιμπλε: Πες όνομα
Ένα πέπλο μυστηρίου απλώνεται γύρω από τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, των οποίων το περιεχόμενο άλλαξε πολλές φορές τις τελευταίες ώρες προφανώς για να εξυπηρετηθούν οι προεκλογικές ανάγκες της κυβερνητικής προπαγάνδας.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
Το πρώτο που οφείλει ο Γερμανός υπουργός είναι να ξεκαθαρίσει χωρίς υπεκφυγές "αν και ποιος Έλληνας πολιτικός του εισηγήθηκε σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη" . Διευκρινίζουμε πως μια τέτοια πρόταση δεν αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Το πιο σοβαρό όμως που προκύπτει από τις δηλώσεις Σόιμπλε είναι η απροκάλυπτη παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας δυο ημέρες προ των εκλογών . Είναι ακριβώς το ίδιο πνεύμα και η λογική των Καννών που αντιμετωπίζει τη χώρα μας ως προτεκτοράτο, ως χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας όπου μπορούν να ανεβοκατεβάζουν τους πρωθυπουργούς ως μαριονέτες .
Διαβάστε περισσότερα »http://www.thetoc.gr/politiki/article/prwti-antidrasi-suriza-gia-tis-dilwseis-soimple

Τσίπρα τραμπούκε που μίλησες απότομα στο κύριο Γιούνκερ δες εδώ πώς διαπραγματεύονται οι σωστοί άνθρωποι. pic.twitter.com/KAJzJFGYAO
Διαβάστε ακόμη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Παιχνίδια Mega με δηλώσεις Σόιμπλε παραμονές εκλογών
Πολλά είναι τα γκρίζα σημεία από τη δημοσιογραφική κάλυψη και ακόμα περισσότερα τα ερωτήματα που γεννιούνται από τις επεισοδιακές δηλώσεις Σόιμπλε.

Αποκαλύψεις Guardian «για το δείπνο των Καννών» με συνέντευξη Βενιζέλου


Με τον τίτλο «Πώς η Ελλάδα τραβήχτηκε, λίγο πριν βυθίσει την Ευρώπη στο χάος», το δημοσίευμα ξεκινάει περιγράφοντας με δραματικό ύφος τις κρίσιμες εκείνες ώρες, λέγοντας πως «ήταν ένα δείπνο στο οποίο μιλούσαν μόνον τέσσερις από τους 14 συμμετέχοντες και κανείς δεν έτρωγε. Καθισμένοι μπροστά σε κρυστάλλινα ποτήρια και εξαιρετικές πορσελάνες, η Άγγελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί κοιτούσαν τους δύο άνδρες στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως το δείπνο στις Κάννες ήταν ουσιαστικά η αντίδραση των άλλων ηγετών στην ανακοίνωση «βόμβα» του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να πάει σε δημοψήφισμα.
Αξιοσημείωτη είναι και η επισήμανση που γίνεται για τον χρόνο των αποκαλύψεων: «Ενώ τα κράτη της ΕΕ πλησιάζουν προς τις εκλογές, μέσω ανησυχιών πως μια πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να ξανανοίξει το κεφάλαιο της κρίσης στην ευρωζώνη, έχουν ξεκινήσει οι αποκαλύψεις για το πόσο κοντά βρέθηκε η Ελλάδα να εκδιωχθεί από το ευρώ».
Συνέχεια  του κειμένου (εδώ)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η "κρίση του ελληνικού χρέους" - Συλλογή δημοσιευμάτων

To Ελληνικό Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, 1970 - 2010
Η «διαρθρωτική κατάρρευση» της ελληνικής οικονομίας:   Δημήτρης Α. Ιωάννου
Το προγραμματισμένο ναυάγιο - Του Δημοσθένη Κούρτοβικ
Η κρίση είχε τη δική της ιστορία - του Γιάννη Βούλγαρη
Πού πήγαν τα λεφτά; Μια ανάλυση των Προϋπολογισμών 1960-2011 - του Γιάννη Σιάτρα


Δεν είναι μυστήριο αλλά θέμα απλής αριθμητικής και λογικής - cornelsen
Εδώ ένα μικρό απόσπασμα:
Είναι απλό να εξηγήσει κανείς (αν έχει τα μάτια του ανοιχτά και δεν ψάχνει να βρει «Εβραίους») γιατί η κρίση τού ευρώ εκδηλώθηκε στην Ελλάδα με την μορφή κρίσης δημόσιου χρέους:
Το κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο) παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι τής «πίτας» αλλά πληρώνει τούς λιγότερους φόρους και εισφορές. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να έχει
α) χαμηλότατα δημόσια έσοδα
β) χαμηλές κοινωνικές δαπάνες (και γι’ αυτό άθλιες κοινωνικές υπηρεσίες) αλλά
γ) από τις υψηλότερες δαπάνες στις χώρες τής ΕΕ για εξοπλισμούς, κρατική καταστολή και τοκοχρεολύσια –σε αυτά είμαστε… ανοιχτοχέρηδες.
Ενδεικτικά βλέπουμε τούς μέσους όρους σε Δαπάνες και Έσοδα (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) για το χρονικό διάστημα 1988-2009 σε Ελλάδα, Ευρωζώνη,
Γερμανία, Δανία, ΗΠΑ, Τσεχία, Ιρλανδία.



Η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται και στο μισθολογικό κόστος των Δημοσίων Υπαλλήλων. 


Στην Ελλάδα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, το μισθολογικό κόστος τού βαθέως κράτους ήταν 3,5% τού ΑΕΠ (2% ο μ.ο. στην ΕΕ) ενώ όλων των υπόλοιπων ΔΥ (διοικητικοί, εκπαιδευτικοί, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κλπ) ήταν 7,3% (8,8% ο μ.ο. στην ΕΕ).
Έχει αξία να δούμε χωριστά τις βασικές κατηγορίες κοινωνικών δαπανών (Παιδεία, Υγεία, κοινωνική Ασφάλιση και Προστασία). Η εικόνα μπανανίας ολοκληρώνεται.
 Ενώ το κράτος μας ήταν απλόχερο α) για την ισχυροποίηση τού στρατού και τής αστυνομίας του και β) για την εξασφάλιση εύκολου κέρδους στον κάθε είδους δανειστή-ραντιέρη, λεφτά ΔΕΝ υπήρχαν για τις ανάγκες τής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα είναι τελευταία σε δημόσιες δαπάνες παιδείας και από τις τελευταίες στις δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  


Δείτε ολόκληρη την πολύ καλή μελέτη
http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=40894&blid=95

 Οι αναφορές περί πλεονάσματος τα νέα “greek statistics” 
ΠΙΝΑΚΕΣ.WSJ.
«H Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει στάση πληρωμών για το εξωτ.χρέος και να συνεχίσει την καταβολή συντάξεων-μισθών από τους φόρους»
Σύμφωνα με άρθρο αναλυτών της Wall Street Journal, που αναπαράχθηκε την ίδια ημέρα από την ηλεκτρονική της σελίδα, MoneyBeat και το blog της Wall Street Journal στις Βρυξέλλες με την ονομασία Real Time Brussels, η ολη διαδικασία του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι άλλη μια υπόθεση μαγειρέματος των στατιστικών στοιχείων.
Κάνοντας λόγο για «μαστορέματα», η WSJ παρακολουθεί τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να αναλύει ουσιαστικά τα βήματα που έγιναν για να μετατραπεί το έλλειμα του προϋπολογισμού, σε πλεόνασμα.
Επίσης μαθαίνουμε ότι, δεν συνυπολόγισαν την κρατική βοήθεια στις τράπεζες, που έφτασε στο 10,8% του ΑΕΠ…
Ακόμη σε ερώτηση που υποβλήθηκε στην Κομισιόν αν αυτή είναι η στάνταρ διαδικασία υπολογισμού, αυτή απάντησε ότι δεν είναι αλλά κάθε χώρα έχει την διαδικασία της!
Συνέχεια (εδώ)
 Δείτε Ακόμη
REUTERS. Η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα με την βοήθεια κονδυλίων της ΕΕ!
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/08/reuters_12.html

Το θέμα δεν είναι μόνο να βρεθεί ποιος φταίει, αλλά  και ποιος θα πληρώσει. 
Και ο μόνος που δε πρέπει να πληρώσει  για τηνκακοδιαχείριση των τραπεζών είναι ο πολίτης.
Αν τους αφήσουμε να  συνεχίσουν  θα φορτωθούμε και τα υπόλοιπα  λάθη τους που επιμελώς  προσπαθούν να μετακυλήσουν.
Αλλά  έστω και αργά, έστω και από άλλα κράτη, η δικαιοσύνη κινείται.

Ένταλμα σύλληψης Βγενόπουλου-Μπουλούτα για τις φούσκες στην Κύπρο

Ένταλμα σύλληψης εναντίον του τέως εκτελεστικού διευθυντή της Μαρφίν- Λαϊκή Τράπεζα Ανδρέα Βγενόπουλου, καθώς και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Ευθύμιου Μπουλούτα, εξέδωσε σήμερα το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου, επειδή δεν παρουσιάστηκαν ενώπιόν του.

Το δικαστήριο, που εκδικάζει ιδιωτική ποινική αγωγή κατά των δύο για απάτη με τη μετατροπή καταθέσεων σε αξιόγραφα και μετοχές της τράπεζας, αποφάσισε ότι οι επιδόσεις των κατηγορητηρίων εναντίον των κκ Βγενόπουλου και Μπουλούτα έγιναν κανονικά και νομότυπα.

Κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων καταθέτη -ένας από χιλιάδες καταθέτες των οποίων τα χρήματα μετατράπηκαν σε αξιόγραφα με αποτέλεσμα να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους- το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον των δύο πρώην στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας, το οποίο αποφασίστηκε να παραμείνει ανεκτέλεστο μέχρι τις 30 Μαΐου, οπότε η υπόθεση θα επανέλθει για ακρόαση εναντίον των δύο και άλλων κατηγορουμένων στην ίδια υπόθεση. Σε περίπτωση κατά την οποία οι κατηγορούμενοι δεν παρουσιαστούν, το ένταλμα θα ενεργοποιηθεί αμέσως.
Συνέχεια εδώ:http://www.enet.gr/?i=news-room.el.home&id=431965


Τις αλήθειες μας τις παρουσιάζουν λίγο λίγο, γιατί αν βλέπαμε πιο είναι το πρόβλημα εξαρχής θα  αφήναμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν...
Συνεχίζεται


Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

H Eλλάδα σε μια (Z)αριά


Είναι αργά, και το ενδιαφέρον όλων προφανώς είναι στραμμένο στα αποτελέσματα των εκλογών. Μα κι εγώ όλο το απόγευμα μάζευα ενδιαφέροντα σχόλια από το Tweet. Κουρασμένη από την φορτωμένη ημέρα δεν θάθελα να αδικήσω τα όσα σημαντικά ειπώθηκαν μετά το πέρας της ψηφοφορίας  αναρτώντας τα βιαστικά. 
Γι'αυτό ας μείνουμε στα "μαντάτα" που μας  ήρθαν από την "πολιτισμένη"Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, και τις αντιδράσεις που ξεσήκωσαν στα ΜΜΕ και αλλού. Έτσι κι αλλιώς ήταν προγραμματισμένο να αναρτηθούν. Ξεκινάμε με ένα κείμενο πολύ ωραία δοσμένο. Το δικό μας σχόλιο στο τέλος .

Ο τίτλος της σημερινής ανάρτησης  είναι και ο τίτλος του άρθρου του Αντώνη  Δαλίπη για τη στήλη του στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 16/5/2014 .
Όσοι ακόμη επιμένουν να πειραματίζονται και βιάζονται να δουν σκηνές από το μέλλον, δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν τις αποκαλύψεις για τον «παρ' ολίγον θάνατο» της Eλλάδας.
Στους περισσότερους Eλληνες τα γεγονότα, που είχαν φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού πριν από δύο και τρία χρόνια, είναι περίπου γνωστά.
Όμως, οι λεπτομέρειες για τα τραγικά γεγονότα και το θρίλερ, που παίχθηκε σε σκοτεινές αίθουσες, έρχονται τώρα  στο φως από πολλές πηγές ταυτόχρονα και είναι συγκλονιστικές.
Tο... φεστιβάλ με το ντοκιμαντέρ «H Eλλάς πειραματόζωο» οργανώθηκε παντού.
Tο δράμα παίχτηκε στις Kάννες με παρόντες όλους τους ισχυρούς του κόσμου, κατά μόνας στο υπόγειο ξενοδοχείου του Bρόκλαβ της Πολωνίας και σε θέρετρο της Bόρειας Θάλασσας.
O ίδιος ο πανίσχυρος τότε υπουργός Oικονομικών των HΠA, Tίμοθι Γκάιτνερ, αποκαλύπτει τώρα ότι ανήσυχος για τις προθέσεις των Eυρωπαίων έναντι της Eλλάδας σπεύδει στο θέρετρο Sylt για να πείσει τον B. Σόιμπλε.
Φεύγει κατατρομοκρατημένος, καθώς ο Σόιμπλε χωρίς μισόλογα εκφράζει ανοιχτά την επιθυμία να «κλοτσήσει» την Eλλάδα, τονίζοντας πως «η ελληνική έξοδος από την Eυρωζώνη θα ήταν τόσο τραυματική που θα βοηθούσε να τρομοκρατηθεί η υπόλοιπη Eυρώπη».
Σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, στις Kάννες, οι μάρτυρες για το παρ' ολίγον Grexit ήταν αρκετοί, ενώ στο υπόγειο του ξενοδοχείου στην Πολωνία ο τότε Eλληνας υπουργός Eυάγγ. Bενιζέλος άκουγε τον Σόιμπλε κυνικά να του αναπτύσσει το σχέδιο για έξοδο της χώρας από το ευρώ.
«Θα μπορούν, είπε, οι Eλληνες να κάνουν αναλήψεις από τα ATM από 50 - 100 ευρώ την εβδομάδα»!
Tο παράδοξο είναι ότι με τόσες μαρτυρίες, γραπτές και προφορικές, έχοντας μάλιστα νωπές τις εικόνες από τις ουρές καταθετών στις τράπεζες και τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τις «αερογέφυρες» που είχαν στηθεί για να τροφοδοτούνται οι τράπεζες με ευρώ και να αποφευχθεί ο πανικός, υπάρχουν ακόμη πολλοί που συνεχίζουν να διακινούν το παραμύθι της «μπλόφας».
Συνωμοσιολόγοι ως συνήθως και μυθοπλάστες αποφαίνονται με σιγουριά ότι όλα αυτά ήταν απλώς εκβιασμοί.
H λογική τους απλή έως απλοϊκή είναι ότι οι Eυρωπαίοι καλλιέργησαν ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, μπλόφαραν, όπως πολλοί συνηθίζουν να κάνουν παίζοντας χαρτιά στα ελληνικά καφενεία, και οι αφελείς ή και οι «προδότες» Eλληνες πολιτικοί έπεσαν στην παγίδα.
Γι' αυτό και ορισμένοι ακόμη και τώρα επισήμως από τα προεκλογικά μπαλκόνια επιδίδονται σε παλικαρισμούς και σε λεβέντικες κορόνες.
Iσως γιατί μπερδεύουν το ηρωικό «Z» του K. Γαβρά με το μυστικό «Σχέδιο Z» που είχαν ετοιμάσει οι τεχνοκράτες σε Bρυξέλλες και Φραγκφούρτη για την έξοδο της Eλλάδας από το ευρώ. Kαι προφανώς θέλουν να ξαναπαιχτεί το θρίλερ...

Δικό μας σχόλιο:πολύ σωστές οι επισημάνσεις του κ. Δαλίπη, όπως και άλλων δημοσιογράφων που έγραψαν σχετικά με τις αποκαλύψεις από τις  Ευρώπες(γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για κοινές αποφάσεις).
Μια απορία όμως μου την δημιουργούν τα όσα  διαβάζω.
Το κείμενο ξεκινά με τα αυταπόδεικτα και που καταλήγει;
Από που πηγάζει ο  χαρακτηρισμός  "μυθοπλάστες" για όσους μιλούσαν για μπλόφα των Ευρωπαίων; 
Δηλαδή οι Eυρωπαίοι δεν καλλιέργησαν "κλίμα" φόβου και τρομοκρατίας;
Δεν μας υποτίμησαν συνολικά σαν λαό με διάφορα δημοσιεύματα, ή δεν μας απείλησαν;
Δεν είχαν καμιά ευθύνη τα κεντρικά ευρωπαϊκά όργανα για τους αριθμούς που ξώκειλαν στην Ελλάδα -και όχι μόνο όπως έγινε φανερό λίγο μετά;
Οι ακριβοπληρωμένοι από εμάς μηχανισμοί ελέγχου  ήταν και είναι διακοσμητικοί;
Όταν παιζόταν το δράμα στις Kάννες τι ακριβώς έγραφαν οι εφημερίδες σας και τα υπόλοιπα ΜΜΕ; θυμάστε;
Και ποιοι ακριβώς δημοσιογράφοι μιλούσαν τότε με "επιβεβαιωμένες πληροφορίες" ότι μεταφέρονταν νύχτα χρήματα, εκτός από τους συνωμοσιολόγους;
Επίσης  τι μας λέτε τελικά πως  δημοκρατία στην Ευρώπη είναι ότι αποφασίζει ο Σόιμπλε, και ο κάθε Σόιμπλε κι αυτό δεν είναι μπλόφα ...έτσι;
Και ότι το τρομακτικό  αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ευρωζώνη και η ίδια η ΕΕ και επιβεβαιώνεται κάθε μέρα, σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων ή συμφερόντων;
Η  ανικανότητά τους  δε να δώσουν έστω και ελάχιστα  πιο ανθρώπινες λύσεις στα ομολογουμένως δύσκολα προβλήματα που έχουν προκύψει, δεν κοστίζει καθημερινά σε ζωές;
Ε,και μετά από όλες αυτές  τις μαζεμένες ερωτήσεις, μου έρχεται άλλη μια.
Πολύ καλή η προσπάθεια χειραγώγησης κ. Δαλίπη. Που την σπουδάσατε;
Και ζητώ συγγνώμη αν σας αδικώ, αλλά πραγματικά η πρώτη ανάγνωση του κειμένου σας μου άφησε μια "καλή εντύπωση". Η δεύτερη όμως...
Αλλά ας μείνουμε σε αυτά για σήμερα γιατί η κούραση με ξεπερνά. 
Σχετικά με τις τελευταίες αποκαλύψεις θα συνεχίσουμε με άλλα κείμενα στο μέλλον.
Όπως είπαμε τις προάλλες, δεν θα πάμε "γενικά"για ψάρεμα, θα πάμε στις Κάννες!!

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Eurodebate

Μετά τις  αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών  ο λόγος του Α.Τσίπρα  απέκτησε αναμφίβολα άλλες διαστάσεις. 
Από το Κουτί της Πανδώρας *
Οι Έλληνες, μετά από μία τετραετία συνεχόμενης υποτίμησης και εξευτελισμού, είχαν την ευκαιρία να ακουστούν με έναν άλλο τρόπο στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εντυπώσεις όταν απευθύνθηκε στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας εξηγήσεις για το τι συνέβη στις Κάννες, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Financial Times, με τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να τηρεί σιγήν ιχθύος.
Για το αν θα τα καταφέρει να υποστηρίξει  και στο μέλλον αποτελεσματικά τη χώρα στην Ευρώπη  μπορούμε να έχουμε όσες  επιφυλάξεις θέλουμε, αλλά αυτή η παρουσία του ήταν εξαιρετική.

Πριν ακόμη κοπάσει ο θόρυβος από τα δημοσιεύματα των Financial Times(τα οποία έχουν συνέχεια) ήρθε  η δημόσια ομολογία του Ντομινίκ Στρος Καν, ότι ο ΓΑΠ του ζήτησε  την βοήθεια του ΔΝΤ τον Ιούνιο του 2009( πριν δηλαδή γίνουν εκλογές και τις κερδίσει με το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν" παραμυθιάζοντας τον κόσμο).
Ο Στρος Καν στέλνει τον Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο! γράφει το olympia

Δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε, αλλά η δημόσια παραδοχή έχει άλλο βάρος . Το θέμα  της διαφθοράς στην Ευρώπη το είχε αναδείξει και ο Λ.Λαζόπουλος στην εκπομπή του
(το βίντεο εδώ:http://www.youtube.com/watch?v=-Ia0FPdyMB4 ) και πολλά ιστολόγια ανάμεσά τους και το δικό μας με πλήθος κειμένων.
Αλλά .. τότε οι καιροί ήταν άλλοι και δεν βόλευαν  τέτοια ακούσματα.
Η ομολογία έγινε σε εκπομπή  που μετέδωσε προχθές το βράδυ η γαλλική δημόσια τηλεόραση, ενόψει των ευρωεκλογών. 
Το «Μυθιστόρημα της Κρίσης»  ήταν το θέμα της εκπομπής που φιλοξένησε τον  Στρος Καν, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε  για την Ευρώπη, πως επιτάχυνε την κρίση και είχε ως συνέπεια «την επιβολή μιας ανυπόφορης» πολιτικής στην Ελλάδα».

Χαρά και απογοήτευση μαζί με αυτά που ακούμε.
Γιατί καμία παρέμβαση δεν είναι τυχαία. Όπως και τα  δημοσιεύματα των FT για το ευρώ. Περίεργη δεν είναι η συγκυρία ;

Αλλά ας δώσουμε μια ευκαιρία στη χαρά πριν μας παρασύρει πάλι η κατήφεια.
Την επιτυχημένη εμφάνιση του Τσίπρα την αναπαράγουν όλα τα μέσα. Δεν γίνεται εμείς να μείνουμε αμέτοχοι.

Υποκλίνεται στον Τσίπρα ακόμα και ο Τράγκας
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014
Ακόμα και ο Γιώργος Τράγκας που από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε κεφάλι στις δημοσκοπήσεις δεν σταμάτησε να τον συκοφαντεί, σήμερα το πρωί αναγκάστηκε να υποκλιθεί στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε και για την επιλογή να μιλήσει Ελληνικά εχτές το βράδυ στο debate για την  Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Είναι σημαντική αυτή η τοποθέτηση, 48 μόλις ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, μιας και πρόκειται για την εκπομπή με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα, που απευθύνεται σε ένα ευρύ ακροατήριο. Την ίδια ώρα προειδοποιεί οτι το σύστημα επιδιώκει να πολυδιασπάσει την ψήφο του ελληνικού λαού σε σχήματα και δημάρχους φιλοκυβερνητικούς στην ουσία, ώστε να ερμηνεύσει εκ των υστέρων το αποτέλεσμα ως ψήφο στην σταθερότητα, δηλαδή στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Σε αυτή την 
κατηγορία εντάσσει ο Τράγκας την υποψηφιότητα Σγουρού, τον Καμίνη, το Ποτάμι, την Ελιά και τα άλλα αντίστοιχα μορφώματα.
Συνέχεια εδώ:http://kerasiakrinoi.blogspot.gr/2014/05/blog-post_16.html

«Η Ελλάδα κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας στο ευρωντιμπέιτ»
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/680414/provadisma-suriza-me-5-monades-se-nea-dimoskopisi/

Όπως είναι φυσικό,πολλοί εκνευρίστηκαν με τις τελευταίες εξελίξεις.Πάμε να δούμε αντιδράσεις.
twitter

Evangelos Antonaros
‏@EvangAntonaros
Μού είπαν μόλις τα ευρήματα μιας νέας δημοσκόπησης που αρνούμαι να πιστέψω κ γι αυτό δεν τα δημοσιοποιώ.Θα περιμένω μέχρι τ βραδυ της 25/5.αρρησία ‏@Parrisia  15 Μαΐ


Βαγγέλη... σαν τα μικρά παιδιά κάνειςVangelis ‏@vagtsal  24 ώρες
Η ΝΔ τρίτο κόμμα? @EvangAntonaros @katerinavas1entimos 


‏@polivlakas  24 ώρες
Συριζα 25-27% και ΝΔ 19-21% @EvangAntonaros: Μού είπαν ευρήματα μιας νέας δημοσκόπησης που αρνούμαι να πιστέψω,περιμένω τ βραδυ της 25/5.Δραχμαντινετζάντ 


@EvangAntonaros εγώ τα ξέρω, ο αρχηγός μας, ο Κώστας, είναι ο καταλληλότερος με 80%!! Αλλά η ΝΔ δε φτάνει ούτε το 12%.


Δραχμαντινετζάντ ‏@giopso  9 ώρες
"@JunckerEU : Επικίνδυνος γ την Ελλάδα ο @atsipras" Άλλες 200.000 ψήφους για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι για τον Τσίπρα δουλεύουν.

Περισσότερα
Α. Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πολιτική αστάθεια 
16/5/2014-17:15
Το διακύβευμα των εκλογών θέτει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος, αν γίνουν λάθη, η χώρα να επιστρέψει στο παρελθόν. Ο πρωθυπουργός εκφράζει την εκτίμηση πως ο λαός δεν πρόκειται να ψηφίσει ποτέ να γυρίσει η 
Ελλάδα πίσω στην κρίση και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον «κόμμα της κρίσης».
Συνέχεια εδώ:http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4374225
Και δυο τρία σχόλια κάτω από το άρθρο
occupy 
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της κρίσης, τότε η ΝΔ είναι κόμμα της χρεοκοπίας.

Occam 
Η πολιτική ευστάθεια μας έσκισε τους φόρους, ανεργία ... κλπ μην τα ξαναγράφω
 Αλειτρούητος (⌘+☆) @soiramk  ·  9 ώρες
#TellEurope RT @GranaziOrg: ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ 
– ΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΗ
http://granazi.org/enoikiazontai_ergates_dekti_kai_dokimi/ … 

opsis 
εχασε την ψυχραιμια του ο σαμαρας,μαλλον βλεπει οτι ουτε δευτερος δεν θαναι.α...το καπιταλ δεν εχει κανενα σχολιο για το χτεσινο ντιμπειτ?εμεις παντως νιωσαμε οτι καποιος ειπε αυτα που εμας με καθε τροπο μας απαγορευουν να πουμε,φιμωνοντας μας με πρετεντερηδες,κωνστες και καπιταλ

urijios 
Πολιτικη ασταθεια ειναι να θελεις να ανατραψεις μια κυβερνηση ξενοδουλων, ανικανων, οσφυοκαμπτων, λακεδων που ο καθε Μπαροζο μπορει να διαταζη τι θα κανης, ο καθε Σοιμπλε να ειναι γκαουλαιτερ της χωρας σου και ενας απιθανος Δανος να ειναι υπατος αρμοστης που θα σου υπαγορευει ποσους φορους θα βαλης, πως θα ξεπουλησεις ολα τα περουσιακα στοιχεια της χωρας κοψοχρονια σε διαφορα λαμογια,ποιος θα ειναι ο μισθος που θα παιρνεις, ποσες ωρες θα δουλευεις, αν πρεπει να παιρνεις συνταξη κ.λ.π.
Ε, λοιπον αυτην την κυβερνηση οφειλει ο Τσιπρας να την ανατρεψη και αυτους που πουλησαν την χωρα, ειτε οπως ειπε ο Παναγουλης να τους περαση απο ειδικο δικαστηριο, ειτε οπως ειχε πει ο Καρατζαφερης να στηση νεο Γουδη.


Ε,ναι καλά τα είπε αν κρίνουμε από το ξεκίνημα του λόγου του. 
Ο Αλ. Τσίπρας στο debate των 5 υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν. «Ονομάζομαι Αλέξης Τσίπρας και προέρχομαι από μια χώρα που έγινε πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας».

Είμαι ο Αλέξης Τσίπρας και είμαι από τη χώρα πειραματόζωο


Ο Αλ. Τσίπρας στο debate για την προεδρία της Κομισιόν (β'μέρος)
Ο Αλ. Τσίπρας στο debate για την προεδρία της Κομισιόν (γ'μέρος)

Περισσότερα

Φανερά εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια προχθεσινής τηλεπώλησης βιβλίων - όσο σχήμα οξύμωρο και αν ακούγεται το "υπουργός Υγείας" μαζί με το "τηλεπώληση βιβλίων" στην ίδια πρόταση, στην Ελλάδα του Σαμαρά όλα γίνονται...
Όπως σχολιάζει το Jungle Report: "Ο Μπουμπούκος είναι η απόδειξη της αποτυχίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας του οποίου προΐσταται (όταν δεν παραληρεί στις τηλεοράσεις και στα τουίτερ)". Αλήθεια δείτε το βίντεο.
http://www.youtube.com/watch?v=kvHa1nvQmr0

Περισσότερα
Αντιγράφω αποσπάσματα  από την ανάλυση του zaphod
Eurodebate: Κριτική απόδοσης - τουιτεριές

Λογικό ήταν μιας και ο άνθρωπος δεν έχει ζήσει έξω, όσο καλά αγγλικά και να ήξερε (λέμε τώρα) να ήταν ένα κλικ πίσω. Από την άλλη σε σοβαρούς ανθρώπους μετράει το τί λες και όχι η γλώσσα που το λες, οπότε οκ. Απο την παράλλη όποιος θέλει καλά αγγλικά να πα να ψηφίσει ΓΑΠ διοτι αν νομίζετε πως ο πιτσαρία-που-έσκισε νογάει απο τούτα τόσο καλά πια επιτρέψτε μου να επιψυλάσσομαι.Tελος πάντων γελάσαμε και με τον Μουρούτη και με τις γνώμες του:
George Mouroutis @gmourout
Ο κ. Τσίπρας θα δέχεται ερωτήσεις στα Αγγλικά και θα απαντάει στα Ελληνικά
9:31 PM - 15 May 2014

Αλλά δεν ξέρετε το γέλιο που έριξα όταν ανακάλυψα πως ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δηλαδής, δεν μίλαγε στα αγγλικά αλλά στα γαλλικά!! Προσπάθησα, όπως και άλλοι, να το επικοινωνήσω με τον προϊστάμενο της μουρουτιέρας, αλλά δεν ....

zaphod b @aeisixtir
Follow
Ασχετο, αλλα ρε @gmourout εκεινος ο βλάχος ο Γιουνκερ που απαντούσε στα γαλλικά τίνος κόμματος είναι;
1:42 AM - 16 May 2014
κλείνει η παρένθεση ->)

Τελος ειχαμε το debate, είχαμε και τον Μουρούτη live να πετάει συνεχόμενες κοτσάνες, καλά περάσαμε. Σαν ελληνικό twitter δηλαδής. Πέρα απο αυτά όμως τι γνώμη σχημάτισα εγώ;

Σειρά σχεδόν τυχαία, κυρίως όπως ανακαλώ τον εαυτό μου να το σκέφτεται:
Μάρτιν Σουλτς: Το Ευρωπαϊκό ΠΑΣΟΚ. Χάλια μαύρα. 
Γνωρίζει πως περί κρίσεως έχει πολιτικό (σαν κόμμα αλλά και προσωπικά) μερίδιο ευθύνης. Γενικολογίες, τράπεζες, γενικολογίες, οχι στον Πούτιν, γενικολογίες, τράπεζες. Του την είπε ο Φερχόφσταντ στα μούτρα και δικαίως. Θυμάμαι χτες να τον βλέπω να του ρίχνονται απο αριστερά και δεξιά και να κάνει πως δεν τρέχει κάστανο και δεν ήξερα πως να το χαρακτηρίσω. 
Μέχρι που βρήκα αυτό:
xasodikis @xasodikis
Follow
Εξαιρετικός ο Μάρτιν Σουλτς στο ρόλο της κρεμάστρας.
12:09 AM - 16 May 2014
Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: Για λύπηση. Χειρότερα και από τον Μάρτιν. Αν εισαι τόσο παλιός στο κουρμπέτι και οι απαντήσεις σου είναι τόσο γενικόλογες, η φάτσα σου τόσο κάθιδρη και οι τράπεζες η κυριότερη σου έννοια, ε δεν πας πουθενά. Όταν δε είπε πως "Θα πρέπει να σεβόμαστε τα  εθνικά συντάγματα" εδώ γέλαγαν και οι πέτρες (εννοώντας προφανως πως θα τα σεβόμαστε αν λένε ό,τι θέλουμε). 
Εκεί γύμνωσε το λαιμό του, ο Αλέξης το πήρε πρέφα γρήγορα και άρχισε να τον κοπανάει σαν χταπόδι με το κοινό να τον χειροκροτάει.

adiasistos @adiasistos
Follow
Ποιοι χειροκρότησαν το κομμούνι ρε; Γέμισε συριζαίους και η Ευρώπη; Τι κάνει η interpol; #TellEurope
10:08 PM - 15 May 2014

Η γενικότερη εντύπωση που έδωσε ο Ζαν Κλωντ λοιπόν ήταν περίπου αυτή: 
αδικειμενικος ® @iamcramped
Follow
ο γιουνκερ ετσι οπως τον ειδα ταβανι εχει τη θεση σταθμαρχη στο λιανοκλαδι βραδινη βαρδια να μην εχει πολυ κινηση ο σταθμος
11:33 PM - 15 May 2014

choricos @choricos
Follow
Η Πράσινη κ ο φιλελεύθερος κατάγγειλαν διαφθορά κ ότι η Κομισιόν παίρνει οδηγίες από Βερολίνο και ο Γιούνκερ έκανε το παγόνι.Φωλιά λερωμένη.
11:17 PM - 15 May 2014
Αν τώρα η μουρουτιέρα ενθουσιάστηκε, ε τι να πω...
George Mouroutis @gmourout
Follow
Ο Γιουνκερ, για τον μέσο Ευρωπαίο ψηφοφόρο εξέπεμψε  σταθερότητα ! Ο κ. Τσιπρας απευθύνθηκε αποκλειστικά στο Ελληνικο αριστερό κοινό του
1:19 AM - 16 May 2014
Γκυ Φερχόφσταντ: Πολύ καλός. Ο άνθρωπος ειναι της πιάτσας, έχει ασκήσει πραγματική διοίκηση και εχει και πνεύμα. Ειδικά εκεί που είπε στα μούτρα του Σουλτς πως δεν είναι και τόσο έξυπνος γέλαγαν και τα σκαμπώ. Μειονέκτημα του, το διαρκές μειονέκτημα των φιλελευθερων. Οπως θα το έλεγε και ο Τζιμακος: "ΟΚ, but what about the human being?". 

Ειδικά προς το τέλος, στα πιο τζιζ θέματα, έκανε αβαβα, μην μας πάθουν και τίποτα τα λόμπι και  οι τράπεζες.
Συνολικά εξέπεμψε καλή εικόνα, σοβαρός, μετρημένος, με όραμα για την ευρώπη (βασικά με αναζήτηση οράματος) αλλά και με το γνωστό μειονέκτημα. Δεν παρέλειψε να μπει προσωπικά στους συνομιλητές του όποτε έβλεπε πως τον έπαιρνε, ήταν γενικά απο τα συν του διαλόγου
Τελικό Συμπέρασμα για τα "δικά μας": Ο Αλέξης τα πήγε περίφημα, καταφερε πρώτα απ΄όλα να κλείσει στόματα για διαφορες κατηγορίες όπως
* Διγλωσσία. Είπε έξω ακριβως αυτα που λέει μέσα - και καλύτερα
* Ευρωφοβία, ευρωσκεπτικισμο, ευρωαποφυγη πως το λένε. Αντιθέτως ήταν πιο ευρωπαίος απο τους υπόλοιποι
* Τζάμπα μαγκιές. Αντιθέτως. Στον Γιουνκερ έτσι θα μίλαγε ποτέ ο Βενιζέλος; Ο Σαμαράς; Ο Στουρνάρας;
* Αγνοια περί τα ευρωπαϊκα. Αντιθέτως τα πήγε ΟΚ. Δεν ήταν και Γκυ, αλλά τα πήγε ΟΚ. Έτσι και αλλιως σχολές Δημάρχων, επιτρόπων, προέδρων επιτροπών κτλ δεν υπάρχουν.
Πρωτα απ΄όλα (και πιο αντικειμενικά) ασχολήθηκε πολύς κόσμος μαζί του, δεύτερον είπε πράγματα που εκφράζουν (με αυτή τη σειρά) την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον Ευρωπαϊκό νότο και την Αριστερά που δεν θα έλεγε κανένας, τρίτον έδειξε πως μπορεί να σταθεί παραέξω, τέταρτον έδειξε πως δεν είναι Γκρίλλο, κάτι το οποίο οι ευρωπαίοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.
Συνέχεια εδώ:http://aeisixtir.blogspot.com/2014/05/eurodebate.html

Στο debate συμμετείχαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρτιν Σούλτζ υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Γκάι Φερχόφσταντ απο τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, η Σκά Κέλλερ απο τους Οικολόγους και ο Αλέξης Τσίπρας υποψήφιος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.  Συντόνισε η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μόνικα Ματζόνι παρουσιάστρια  και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού  RAI News24. 
 See more at: http://stokokkino.gr/article/8348/Al-Tsipras-Kaloume-tous-polites-tis-EE-na-psifisoun-aristera-gia-tin-dimokratia-kai-tin-allileggui#sthash.TpK19rg2.dpuf


*Πρωτιά για Τσίπρα, μακράν χειρότερος ο Γιούνκερ, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους
Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό debate για την προεδρία της Κομισιόν ήταν ένα θέαμα στο οποίο μάλλον οι Ευρωπαίοι δεν είχαν συνηθίσει, καθώς οι «μαγκωμένοι» Γιούνκερ και Σουλτς είναι πιο κοντά στο στερεότυπο του Ευρωπαίου ηγέτη. Κατά γενική ομολογία, ο υποψήφιος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς «έκλεψε την παράσταση», όπως άλλωστε μαρτυρά και το γεγονός ότι από τους πέντε συμμετέχοντες ήταν αυτός που στο Twitter είχε τις περισσότερες αναφορές (17.763 έναντι 16.160 του Μάρτιν Σουλτς, 13.693 του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, 13.603 του Γκι Φερχόφσταντ και 10.136 της Σκα Κέλερ).
http://www.koutipandoras.gr/article/113845/twitter-psifise-tsipra-sto-debate-gia-tin-proedria-tis-komision


Η ζωή χωρίς την τρόικα, το διακύβευμα των ευρωεκλογών


τόνισε από το Δουβλίνο ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρηση της 25ης Μαΐου κρίσιμο για το μέλλον των χωρών όπου εφαρμόζονται τα μνημόνια.
Βίντεο με την ομιλία  του (εδω)

Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ
Την Ελλάδα, ως το επίκεντρο και το πεδίο μιας κρίσιμης αναμέτρησης για ολόκληρη την Ευρώπη, ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν πολιτικοί φορείς που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του για την Κομισιόν.
ΤΟ ΔΙΑΚΎΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩ ΕΚΛΟΓΩΝ
"Οι λαοί της Ευρώπης γνωρίζουν πως ΑΝ στη πατρίδα μας, στην Ελλάδα, επιβραβευθεί το πείραμα της ακραίας λιτότητας και δεν ηττηθούν οι μνημονιακές δυνάμεις,
ΤΟΤΕ το πείραμα θα επαναληφθεί και θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
Γι'αυτό και εκατομμύρια μάτια στην Ευρώπη, το βράδυ της 25ης Μάιου θα κοιτούν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα.
ΓΙΑΤΙ το πραγματικό ερώτημα των εκλογών στην Ελλάδα είναι εάν οι επιλογές της κ. Μέρκελ και των ελληνικών κυβερνήσεων ωφέλησαν τον ελληνικό λαό".
Εάν στην Ελλάδα είχαμε τελικά success story ή μια ανθρωπιστική τραγωδία» πρόσθεσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη μετατροπή της Ευρώπης σε κλειστή κοινωνία για λίγους εις βάρος των πολλών σημειώνοντας ότι το δόγμα «επ' ωφελεία των λαών» έχει αντικατασταθεί με το «επ' ωφελεία των αγορών». «Το κέντρο λήψης των αποφάσεων έφυγε από τους πολίτες και τις κυβερνήσεις και μεταφέρθηκε σε τεχνοκράτες, κλειστά συμβούλια και στην κεντρική τράπεζα. Δεν αμφιβάλλει κανείς και καμιά ποιος είναι σήμερα ο ισχυρός παράγοντας. Το Ευρωκοινοβούλιο έρχεται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, μπροστά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επίσης για  τις προτεραιότητες που θα προωθούσε στην  περίπτωση που θα βρισκόταν στη θέση του προέδρου της Κομισιόν.
Συνέχεια εδώ:http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=429677


Γράφει σχετικά ο πιτσιρίκος 
ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού
Παρασυρμένοι από την εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ, δεν έχουμε αντιληφθεί πως σε δυο εβδομάδες διεξάγονται εκλογές και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και μάλλον είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ευρωσκεπτικισμός φουντώνει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μεγάλο μέρος των πολιτών –απογοητευμένο από την ανεργία και από τα παραδοσιακά κόμματα που δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων- στρέφεται σε ακροδεξιά κόμματα.

Αν και πρόκειται για ευρωεκλογές, τα αντιευρωπαϊκά κόμματα είναι σε διαρκή άνοδο.
Τις ευθύνες θα πρέπει να τις αναζητήσουμε –κυρίως- στα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που μετατράπηκαν σε νεοφιλελεύθερα και απογοήτευσαν τους ψηφοφόρους τους.

Από το κάδρο δεν θα μπορούσε να λείπει και η κινδυνολογία...

Τη σοβαρότητα των εκλογών επισημαίνει στο κύριο άρθρο της και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Κάπως γενικά  βεβαίως, αλλά μας χτυπά εκεί που πονάμε :στην οικονομία.
Τομέας αγαπημένος του ιστολογίου μας δεν μπορούμε παρά να φιλοξενήσουμε τις απόψεις που ξεδιπλώνει.
Τίτλος:Ο κίνδυνος ατυχήματος
Οι ενδείξεις πληθαίνουν πως φτάνουμε στο τέλος της μακράς και πολύ επώδυνης ύφεσης.
Τόσο οι αριθμοί όσο και τα σημάδια από την πραγματική αγορά δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο χαμηλότερο σημείο που μπορεί να βρεθεί η οικονομία.
Την ίδια στιγμή, όμως, ξαναμπαίνουν στην εικόνα της Ελλάδος το στοιχείο του πολιτικού ρίσκου και ο κίνδυνος ατυχήματος, προκαλώντας ανησυχία σε όσους έχουν επενδύσει στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί ένα χαοτικό αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει στην ακυβερνησία και στην απώλεια ενδιαφέροντος για την Ελλάδα από εκείνους που πίστεψαν στο σενάριο της ανάκαμψής της.

Αλλά παρά τα όσα γράφει η εφημερίδα ο καιρός περνάει-είμαστε στον 4ο χρόνο μ.ΔΝΤ- καμία Άνοιξη δεν ήρθε  και οι αποκαλύψεις που έρχονται από τας Ευρώπας καίνε και τα τελευταία επιχειρήματα των υποτιθέμενων σωτήρων μας.
Όπως επισημαίνει ο mike εδώ

Τα ψέματα τελείωσαν. Ο καθένας την ψήφο του και την ατομική του ευθύνη. Δικαιολογίες πλέον για εξαπατημένο λαό και λοιπά φαιδρά δεν υπάρχουν.


Η εκλογολογία συνεχίζεται.Δεν θα πάμε για ψάρεμα...θα πάμε στις Κάννες


Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Ας θυμηθούμε τον Αλμπέρ Καμύ

H Πανούκλα, το δεύτερο μετά τον Ξένο μεγάλο μυθιστόρημα του Kαμύ, καταγράφει τη συμπεριφορά των ανθρώπων σ’ έναν κόσμο που μοιάζει χωρίς σκοπό και μέλλον, σ’ έναν κόσμο πνιγηρής επανάληψης και μονοτονίας.
Albert Camus 

 Η Πανούκλα (αποσπάσματα)
Όταν ξεσπάει ένας πόλεμος οι άνθρωποι λένε: "Δεν θα κρατήσει πολύ, είναι ανοησία". Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας πόλεμος είναι ασφαλώς μεγάλη ανοησία, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να κρατήσει πολύ.  Η ανοησία είναι πάντα ανθεκτική, [...] (σελ. 48).

"[...] Οι δυστυχίες, στην πραγματικότητα, είναι μια κοινή υπόθεση, αλλά δύσκολα τις πιστεύει κανείς όταν του πέσουν στο κεφάλι. Υπήρξαν στον κόσμο τόσες πανούκλες όσοι και οι πόλεμοι. Και παρόλα αυτά οι πανούκλες και οι πόλεμοι πάντα βρίσκουν τους ανθρώπους το ίδιο απροετοίμαστους.

Kι αυτό που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους δεν είναι οι κινήσεις ή οι ομιλίες τους, δεν είναι η αυτοκρατορία της σάρκας τους, αλλά οι σιωπές, οι κρυφές πληγές τους, οι σκιές που ρίχνουν στις προκλήσεις της ζωής.

Ένας βολικός τρόπος για να γνωρίσει κανείς μια πόλη, είναι να βρει πως δουλεύουν, πως ερωτεύονται και πως πεθαίνουν σ’ αυτήν. Στη μικρή μας πόλη, να ‘ναι τάχα η επίδραση του κλίματος, όλα αυτά γίνονται μαζί, με το ίδιο έξαλλο κι αφηρημένο ύφος. (σελ. 21-22)

Το Οράν, αντίθετα, είναι φαινομενικά μια πόλη ανυποψίαστη, μια πόλη, μ’ άλλα λόγια, απόλυτα σύγχρονη. Δεν είναι απαραίτητο, κατά συνέπεια, να ξεκαθαρίσουμε με ποιο τρόπο ερωτεύονται στον τόπο μας. Οι άντρες και οι γυναίκες ή αλληλοσπαράζονται γρήγορα γρήγορα μέσα σ’ αυτό που το λένε ερωτική πράξη ή πάλι βυθίζονται στη μακρόχρονη συνήθεια του αντρόγυνου. Ανάμεσα σ’ αυτά τα δυο άκρα, πολλές φορές, δεν υπάρχει μέση οδός. (σελ. 22-23)

Κάτω από ομαλές συνθήκες, γνωρίζουμε όλοι, συνειδητά ή όχι, ότι δεν υπάρχει έρωτας που να μην μπορεί να γίνει καλύτερος, κι ωστόσο καταλήγουμε να δεχτούμε, με λιγότερη ή περισσότερη ηρεμία πνεύματος, να παραμένει ο δικός μας έρωτας στο επίπεδο της μετριότητας. Η ανάμνηση όμως είναι πιο απαιτητική. (σελ. 89)

Ο γιατρός Ριέ ήταν απροετοίμαστος, όπως και οι συμπολίτες μας και έτσι πρέπει να καταλάβουμε τους δισταγμούς του. Και μ' αυτόν τον τρόπο επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι μοιράστηκε ανάμεσα στην ανησυχία και την εμπιστοσύνη.
-Είναι κουτό, γιατρέ, καταλαβαίνετε; Δεν ήρθα στον κόσμο για να κάνω ρεπορτάζ. Ίσως, όμως, ήρθα για να ζήσω με μια γυναίκα. Φυσικό δεν είναι; (σελ. 101).

-Όχι, είπε ο δημοσιογράφος με πίκρα, δεν μπορείτε να καταλάβετε. Μιλάτε τη γλώσσα της λογικής, χρησιμοποιείται αφηρημένες έννοιες.
Ο γιατρός ύψωσε το βλέμμα του προς το άγαλμα της Δημοκρατίας και είπε πως δεν ήξερε αν μιλούσε τη γλώσσα της λογικής, μιλούσε όμως τη γλώσσα της πραγματικότητας κι αυτό δεν ήταν αναγκαστικά το ίδιο. Ο δημοσιογράφος έφτιαξε τη γραβάτα του.(σελ. 103).

-Ελάτε τώρα, Ταρού, τι σας σπρώχνει ν' ασχοληθείτε με όλ' αυτά;
-Δεν ξέρω. Μάλλον η ηθική μου.
-Και ποια είναι αυτή;
-Η κατανόηση. (σελ. 151).

Το κακό που υπάρχει στον κόσμο οφείλεται σχεδόν πάντα στην άγνοια, κι η καλή θέληση μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες ζημιές με την κακία, αν δεν είναι συνετή. (σελ. 152).

Ναι, αν είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από παραδείγματα και πρότυπα που τα ονομάζουν ήρωες, κι αν πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένας τέτοιος ήρωας σε τούτη την ιστορία, ο αφηγητής προτείνει αυτόν ακριβώς τον ασήμαντο κι αφανή που είχε στο ενεργητικό του μόνο λίγη καλοσύνη κι ένα φαινομενικά γελοίο ιδανικό. Αυτό το παράδειγμα θα αποδώσει στην αλήθεια τα της αλήθειας, στην πρόσθεση ένα κι ένα το άθροισμα δύο και στον ηρωισμό τη δευτερεύουσα θέση που του πρέπει, ακριβώς μετά και ποτέ πριν από τη γενναιόδωρη απαίτηση για ευτυχία. (σελ. 159).

-Ξέρετε, γιατρέ, είπε, σκέφτηκα πολύ για την οργάνωσή σας. Αν δεν είμαι μαζί σας είναι γιατί έχω τους λόγους μου. Κατά τα άλλα, πιστεύω πως μπορώ ακόμα να υποστώ πολλά. Πολέμησα στην Ισπανία.
-Με ποιά παράταξη; ρώτησε ο Ταρού.
-Των ηττημένων. Από τότε όμως σκέφτηκα αρκετά.
-Σχετικά με τι; ρώτησε πάλι ο Ταρού.
-Σχετικά με το θάρρος. Τώρα ξέρω πως ο άνθρωπος είναι ικανός για μεγάλες πράξεις. Μα αν δεν είναι ικανός για ένα μεγάλο αίσθημα, τότε μου είναι αδιάφορος. (σελ. 185).

Όσο για μένα είχα αρχίσει να πνίγομαι. Ήμουν μαζί τους κι όμως ήμουν μόνος…
«Και τότε κατάλαβα πως ήμουν κι εγώ πανουκλιασμένος όλα αυτά τα χρόνια, κι ας πίστευα, μ’ όλη μου τη ψυχή, πως αγωνιζόμουν ενάντια στην πανούκλα. Συνειδητοποίησα πως, έμμεσα, είχα προσυπογράψει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων ή ακόμη πως είχα προκαλέσει αυτόν τον θάνατο, αφού επιδοκίμαζα τις πράξεις και τις αρχές που τον είχαν προκαλέσει. Οι άλλοι δεν έμοιαζαν να ενοχλούνται από το γεγονός, και πάντως ποτέ δεν το συζητούσαν εύκολα.

…. Και ξέρω καλά πως καθένας την κουβαλάει μέσα του την πανούκλα, γιατί κανείς δεν έχει ανοσία. […] Τα υπόλοιπα, η υγεία, η ακεραιότητα, η αγνότητα, αν θέλετε, είναι αποτέλεσμα της θέλησης, μιας θέλησης που δεν πρέπει ποτέ να λυγίσει. Ο τίμιος άνθρωπος, αυτός που δεν μολύνει κανέναν, είναι ο άνθρωπος που επαγρυπνά και δεν αφαιρείται … ο βάκιλλος της πανούκλας δεν πεθαίνει ούτε χάνεται ποτέ, πως μπορεί να μείνει δεκάδες χρόνια ναρκωμένος στα έπιπλα και στα ρούχα, περιμένοντας υπομονετικά μέσα στα δωμάτια, τα υπόγεια, τα σεντούκια, τα μαντίλια, τα χαρτιά και πως θα’ ρχόταν ίσως μια μέρα που η πανούκλα, για να βασανίσει ή για να διδάξει τους ανθρώπους, θα ξυπνούσε και πάλι τα ποντίκια της και θα τα’ στελνε να ψοφήσουν μέσα σε μια ευτυχισμένη πόλη”
Η αξία του ανθρώπου είναι να επιχειρεί κάτι ενάντια στο κακό ρισκάροντας και τις πιο οδυνηρές αποτυχίες κι όχι να προσπαθεί να το δικαιολογεί με δόγματα.
Μερικούς μήνες αργότερα θα βρεθεί ένας ορός, που θ’ αρχίσει να σώζει ζωές.
(από την εισαγωγή του Πωλ Γκαγιάρ)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
O Αλμπέρ Καμύ (1913-1960), γάλλος μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, και δοκιμιογράφος, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1957.
 Γεννήθηκε στο Μοντοβί της Αλγερίας από Γάλλους γονείς και πέθανε -σκοτώθηκε- στο Σανς της Γαλλίας, μαζί με τον εκδότη του Μισέλ Γκαλιμάρ, σε τροχαίο δυστύχημα. 
O Aλμπέρ Kαμύ  ζει τα παιδικά του χρόνια μέσα στην απόλυτη φτώχεια, με τον πατέρα του νεκρό στον πόλεμο και τη μητέρα του να ξενοδουλεύει.
 Τελειώνει το λύκειο με υποτροφία και συνεχίζει τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Αλγερίου. Το 1934 γίνεται μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος αλλά διαγράφεται ένα χρόνο μετά. Το 1937 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Η καλή και η ανάποδη". 
Το 1940 με τη δεύτερη γυναίκα του αποφασίζουν να ζήσουν στο Παρίσι. Δυο χρόνια αργότερα εκδίδεται "Ο ξένος". Μετά το τέλος του πολέμου αρχίζει να ταξιδεύει: ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ιταλία, Ελλάδα (1955). Δίνει μάχες για να τελειώσει ο πόλεμος της Αλγερίας, ενώ εκδίδονται το ένα μετά το άλλο τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά έργα που τον κάνουν διάσημο σε όλο τον κόσμο.
Ιδρυτής του Theatre du Travail (1935), για το οποίο δούλεψε ως σκηνοθέτης, διασκευαστής, ηθοποιός και θεωρητικός, χρωστά σχεδόν εξίσου τη φήμη του στα μυθιστορήματά του "Ο Ξένος" και "Η Πανούκλα", όσο και στα θεατρικά του έργα "Καλιγούλας", "Οι δίκαιοι" αλλά και στα φιλοσοφικά του δοκίμια "Ο μύθος του Σισσύφου", "Ο επαναστατημένος άνθρωπος". 
Αποσπάσματα από:
http://selideslogotexnias.blogspot.gr/2009/11/albert-camus.html
Γιάννης Αγγέλου, εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος.
http://pnevmantilogias.wordpress.com
Μετάφραση Νίκη Καρακίτσου-Ντουζέ, Μαρία Κασαμπαλόγλου-Ρομπλέν, εκδόσεις Καστανιώτη.
http://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-2738-0
http://www.camus-society.com


Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα

Τριάντα χρόνια πριν τη Γαλλική επανάσταση σ ένα χωριάτικο σπίτι γεννάνε ταυτόχρονα μια χωρική και μια ευγενής κορσικανή. 
Και κάνουνε και οι δυο δίδυμα. Αυτά μπερδεύονται και οι συνέπειες εμφανίζονται 30 χρόνια μετά, στη Γαλλική επανάσταση. 
Αλλά καλύτερα να δείτε τη συνέχεια στην ταινία.
Και αν οι χαρακτήρες σας θυμίζουν σημερινά πρόσωπα  και καταστάσεις 
ε..  αποφασίστε ..για το τι είναι καλύτερο να γίνει,
γιατί,  Η Ιστορία μας κοιτάζει....    

Αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα - 1970



http://www.youtube.com/watch?v=OUnQGmn5ceA
Είμαστε συνυπεύθυνοι  για τα γεγονότα που διαδραματίζονται  τώρα.
Και αν συμφωνείτε, βοηθήστε να μαθευτεί: 
Προς Κυβέρνηση Ελλάδος: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε οποιαδήποτε πολεμική κίνηση του ΝΑΤΟ.
 Δεν επιθυμούμε τη συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιαδήποτε πολεμική κίνηση στη διένεξη Ουκρανίας/ Ρωσίας.
http://www.avaaz.org/en/petition/Kyvernisi_Ellados_Greek_Government_I_Ellada_den_simmetehei_se_opoiadipote_polemiki_kinisi_toy_NATO/?copy






Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ιστορίες καθημερινής τρέλας


είναι ο δικός μας τίτλος

Του εισοδήματος το κάγκελο....
είναι ο τίτλος του κειμένου που αναδημοσιεύουμε από το ιστολόγιο http://tistrellis.pblogs.gr(εδώΌπου διαβάζουμε για  τις  περιπέτειες των ανέργων.
Οι οποίες μπορεί να μην είναι σε κάθε  περίπτωση  καθημερινές είναι πάντως για όλους  ετήσιες...
Γιατί καλό είναι να μη μιλάμε μόνο για τα δικές μας εμπειρίες, όταν τα ίδια ζουν κι άλλοι χιλιάδες Έλληνες.
Ας  διαβάσουμε λοιπόν τι γράφει, επισημαίνοντας πως το κείμενο δεν αφορά τα λεφτά που μοιράζει ο μπαρμπαΣαμαρας...αλλά λιγότερο εξεζητημένα ζητήματα.

**
Αυτο πάλι που υπολογίζουμε το εισόδημα των ανθρώπων βασει των εισοδημάτων που δήλωσαν στην εφορία την προηγούμενη χρονιά -και αφορούν το τι εισοδήματα είχαν την προ-προηγούμενη- εμένα παει να με τρελλάνει.
Διότι κύριε εγω είμαι άνεργη.  Εντελώς.
 Όλο το ρημάδι το 2013 άνεργη ήμουνα.  Κι αφου εξάντλησα το ιλλιγιώδες ποσο των 360 εβραίων το μήνα που μου δωσε ο ΟΑΕΔ για ενα χρονο -αναλογικά με τα 23 χρονια που πληρωνα ασφαλιση ανεργίας στον ΟΑΕΔ, παλι καλα να λεω- μου πε ο κυριούλης, ακου κοπελα μου, αφου εισαι σιτεμενη για την αγορα εργασιας, δικαιούσαι για ενα χρονο ακομα το ιλλιγγιωδες ποσο των 200 εβραίων.... αλλά βασει του εισοδήματος που δηλωσες το 2012.
 Ναι ρε θείο, αλλά εγω το 12 δουλευα.  Ακόμα χειρότερα, δουλευε κι ο αντρας μου (ας προσεχε κι αυτος).  Και φυσικα είχαμε ένα εισόδημα κάτι παραπάνω απο το να πεινάμε.  Κάνε τη δήλωση του 13 μου είπε τότε ο κυριούλης, κι έλα μετα να κάνεις την αίτηση....

Ετσι μου είπε ο κυριούλης, αλλα στο μεταξύ άλλαξε ο νόμος, και το τρελλό 200αρι το δικαιούνται πλέον όλοι κι όχι μόνο οι σιτεμένοι, και για να το πάρουνε πρέπει να το ζητήσουνε μέσα σε δυο μήνες απο τότε που σταμάτησαν να παίρνουν το τρελλό 360άρι... εμενα παλι η επιδοτηση έληξε το σεπτέμβρη, ο νομος αλλαξε το δεκέμβρη, κι αντι για το τρελλο 200άρι να μη σας πω τι πήρα....

Ηρθε και το σωτήριον έτος 2014, άνεργους μας βρήκε κι αυτό, κάναμε και τη φορολογική μας δήλωση να μας λυπηθεί ο Στουρνάρας, βρέθηκα και γω φοιτήτρια στο ανοιχτό πανεπιστήμιο (550 το μάθημα παρακαλώ, φιλική τιμή).  Και άντε, την πρώτη χρονιά είχαμε την αποζημίωση, τα πλήρωσα, και πολυ χαρήκαμε οικογενειακώς που θα πεθάνω με πτυχίο και δε θα πάω απτυχίωτη.

Αλλά η χρονιά τελειώνει, και μαζί με αυτή και τα λεφτά (τα έτοιμα).  Ολη τη χρονιά τεντώθηκα, σκίστηκα, άλλη τόση έγινα, εβαλα το μυαλό μου στο μπλέντερ και το κανα χυμο, για να βγάλω καλη βαθμολογία και να πάρω μια υποτροφία.  Μια έκπτωση ρε αδερφέ.  Ενα κόψε κάτι.  Αυτο.
Κι έρχεται η στιγμή να κάνω αίτηση για την υποτροφια.
Και κατεβάζω την αίτηση και βλέπω "εισοδηματα 2013- που αποκτήθηκαν απο 1/1/12-31/12/12" και παθαίνω ντουβρουτζά.  Μπα, την περσινη κατεβασες ηλιθια, αντε να κατεβάσεις τη σωστή.

 Ξανακατεβάζω.  Αίτηση υποτροφίας 2014-2015.  Ωραία.  Η σωστή είναι.  Την ανοίγω.  Εισοδήματα 2013.  Που αποκτήθηκαν το 12.  Που να φάτε σκατα.  Κοιτάω το ημερολογιο.  Απρίλης του 14 λεει.  Αλλά οχι κύριε.  Αφου πριν δυο χρόνια είχες εισοδήματα δε δικαιούσαι να σου κόψουμε κάτι. 
Απο του χρόνου αμα ζεις το συζητάμε.....
Για τα λεφτα που μοιράζει ο μπαρμπαΣαμαρας, τιποτα δε θα σας πω.  Γιατι μου κανε τα νευρα κρόσια το taxis, και τελικα την αίτηση την έκανε η κολλητη μου (διοτι δεν είμαστε τωρα να σπαμε οθονες κι υπολογιστες).  Και δεν ξέρω κι αμα θα παρουμε δεκάρα, παρολο που δεν φιλοξενουμαστε, κι ανεργοι είμαστε.  Αλλα το 12 δουλευαμε.  Κι αυτο μπορει τελικά να αποδειχθεί μεγα σφάλμα!
**
Και τελειώνοντας να πούμε πως ελπίζουμε αυτοί οι παρακολουθητές της ΕΕ να τα διαβάζουν αυτά που γίνονται στη χώρα μας και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του εξωτικού είδους των ανέργων.
Πρόστιμα,επιπλήξεις, ξέρουν αυτοί.....

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Κοινωνικοί και Εργατικοί αγώνες 1974-1980

ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ

Αναδημοσίευση από www.aformi.gr

 "Ο Αγώνας" είναι μια ταινία των Εξι: Θ.Μαραγκός, Δ. Γιαννικόπουλος, Ηλ. Ζαφειρόπουλος, Γ. Θανασούλας, Κ. Παπανικολάου και Φ. Οικονομίδης.
Ένα ντοκιμαντέρ θαμμένο για αρκετά χρόνια που  ξαναπροβλήθηκε με την άδεια των δημιουργών του το Μάιο του 2005 στο Εργατικό κέντρο Πειραιά, από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Εργαζόμενων με αφορμή την εκδήλωση "30 χρόνια από το ξέσπασμα των αυτόνομων εργατικών και κοινωνικών αγώνων".
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες λίγο μετά την πτώση της χούντας, και πιο ειδικά:
-Ναυπηγεία Ελευσίνος
-Νational Can Eλλάδος
- ΙΤΤ
- BΙΑΜΑΞ
-Εργατικά ατυχήματα
-Παράγκες Περάματος
- National Can "Έλληνες Πακιστανοί όλοι μαζί" (στο τέλος την πλήρωσαν κυρίως οι Πακιστανοί)
- Ντοματοπαραγωγοί Ηλείας (βουλευτής Κοντογιαννόπουλος)
- Σχολές Μαιών (Αλέκος Παναγούλης - νεοταξίτες χουντικοί της εποχής)
Η δικτατορία είχε απαγορεύσει όλες τις απεργίες και τις εργατικές κινητοποιήσεις, όπως φυσικά και την ύπαρξη κομμάτων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μετά την πτώση της να ξεσπάσουν αυθόρμητα αγώνες , που δεν ελέγχονταν από τα κομματικά επιτελεία.


Δείτε χρονολόγιο εδώ:


 Αυτοί οι αυθόρμητοι αγώνες που πολλές φορές έπαιρναν και τα χαρακτηριστικά άγριων απεργιών–καταλήψεων, έφτασαν λίγο πολύ να διεξάγονται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του΄70.
Από κει και πέρα άρχισε ο εναγκαλισμός των σωματείων από τα κόμματα με στόχο τη διαχείριση της εργατικής τάξης μέσα στα όρια του συστήματος. Στόχος που επετεύχθη
και τις συνέπειες  τις ζούμε μέχρι σήμερα.
Τα υπόλοιπα, δείτε τα στην ταινία! Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 85 λεπτά.



 Όποιος γνωρίζει περισσότερα για εκείνη την περίοδο καλό θα ήταν να τα γνωστοποιήσει.