Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ευρωληστές και Αριστερά

Κάθε βράδυ στις 8 χρεοκοπούμε;

Η εικόνα προέρχεται από ένα blog που σχολιάζει την οικονομία
Μπαίνοντας στο ιστολόγιο σήμερα  παρατήρησα πως στη στήλη με τα πιο διαβασμένα έχει ανέβει ένα κείμενο του 2013, το "Κουρσάροι Φράγκοι" γραμμένο λίγες ώρες πριν την Πρωτομαγιά.
 Χωρίς να γνωρίζω  ακριβώς τι το έκανε επίκαιρο, αυτό που  ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει  διαβάζοντάς το, είναι πως σαν χώρα βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια τρομο -υστερία, προκειμένου να καμφθούν και οι τελευταίες αντιστάσεις της κυβέρνησης. 
Τα χρόνια  πέρασαν, και  οι ίδιες καταστάσεις , οι ίδιες λέξεις , επαναλαμβάνονται και οι ηγέτες της Ευρωζώνης  το μόνο που προσπαθούν, είναι  να αρνηθούν την πραγματικότητα, επινοώντας συνεχώς  προσωρινά μέτρα το ένα μετά το άλλο σε μια προσπάθεια να κρύψουν τα προβλήματα  της Ευρώπης κάτω από το χαλί.
Και αν τότε αναρωτιόμαστε αν υπήρχε χρόνος και αν  η αριστερά ήταν  σε θέση να λειτουργήσει, το  μόνο σίγουρο σήμερα είναι, πως τις μέρες που ακολουθούν, αυτό "το πανηγύρι" θα τελειώσει, και θα τελειώσει σύντομα. 
Οι μάσκες έπεσαν, κι αυτό που μένει, είναι να μάθουμε ποιο  είναι το "μεγάλο"αφεντικό.
Γιατί για τον περιπλανώμενο  Ευρωθίασο εν τω μεταξύ έγραψαν πολλοί
α)https://wikileaks.org/syria-files/docs/2021465_-99-.html
β) http://www.analyst.gr/author/vasilis-viliardos/page/34/


Εκβιασμός; πόκερ; ή πολιτική αυτοκτονία;

"Σαν να μην πέρασε μια μέρα, διαπιστώνουμε την τερατώδη συντονισμένη προσπάθεια των εταίρων αλλά και των εγχώριων συμμάχων τους, προκειμένου να υπάρξει πλήρης πολιτική αναδίπλωση και άτακτη υποχώρηση της νέας κυβέρνησης στα μνημονιακά αδιέξοδα".

Τις διαπιστώσεις κάνει   ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης  μιλώντας στον σταθμό Κρήτη 101.5 FM.
Η Ελλάδα πιέζεται να δεχθεί μείωση των συντάξεων, ανέφερε χαρακτηριστικά .. 
Ας τον ακούσουμε: Ηχητικό

https://www.youtube.com/watch?t=11&v=9q6_kDAmu6g


Και για μια ακόμη φορά  θυμάμαι το σχόλιο του Σπύρου, που είπε... 
Ποια είναι αυτή η "Δύση" που χρησιμοποιείται ως υποκείμενο; Ποια η "υποχρέωσή" της να νοηματοδοτήσει την ζωή του οποιουδήποτε, και ποιο το μέτρο της "αποτυχίας" της; 
Ποιον να στείλουμε στα ριζοχώραφα; 
(Το σχόλιο έγινε για το κείμενο του Elias με τίτλο: "Μικροαστοί, θα σας φάνε τα παιδιά σας". )

Καλό είναι να διαβάσουμε το άρθρο του Γ.Δελαστίκ  εκείνων των ημερών-απ'όπου και ο τίτλος του σημερινού κειμένου- πριν αναζητήσουμε τις απορίες που έχουν γεννηθεί στην αριστερά που κυβερνά.

Υποτελείς σε μια ευρωζώνη-αυτοκρατορία   

Γράφει ο Τάσος Τσακίρογλου στο efsyn.gr  σήμερα, 26, 4,2015
«Η Ανγκελα Μέρκελ έλεγε πως εάν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη. Σήμερα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. 
Αν αποτύχει το ευρώ, ίσως τελικά να μην αποτύχει η Ευρώπη». Μ’ αυτόν τον αφορισμό ξεκινά το άρθρο του στη γαλλική «Monde» ο σπουδαίος Γερμανός κοινωνιολόγος Βόλφγκανγκ Στρεκ, τονίζοντας ότι «πρέπει να εξολοθρεύσουμε αυτό το τέρας που λέγεται νομισματική ένωση», προκειμένου να σωθεί η Ευρώπη. 
Σε αντίθεση με μια κυρίαρχη αντίληψη που αντιμετωπίζει το κοινό νόμισμα σαν φετίχ, σήμερα όλο και περισσότερες φωνές παίρνουν αποστάσεις απ’ αυτό, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες ευθύνες του για τη θεαματική αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.
 Ενα χρόνο πριν, ο Στρεκ, στη συνέντευξη που του πήρα για την «Εφ.Συν.», υπογράμμιζε ότι «η νομισματική ένωση κρατών με πολύ διαφορετικές οικονομικές δομές και δημοσιονομικές παραδόσεις θα καταλήξει σε αυξανόμενες περιφερειακές ανισότητες στην ευρωζώνη», με σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στον Νότο. 
Το όραμα μιας πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, η οποία υπό την ηγεμονία του χρηματοπιστωτικού τομέα περιορίστηκε στη νομισματική ένωση, οδήγησε μόνο σε συγκρούσεις, ανταγωνισμό και αβυσσαλέες ανισότητες. Και, φυσικά, στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ισχυρών, η οποία οφείλεται στο λεγόμενο «κατασκευαστικό λάθος του ευρώ». 
Το αποτέλεσμα ήταν η συστηματική μεταφορά πόρων προς τον Βορρά και η υπερχρέωση-εκπτώχευση του Νότου. «Η ίδια η ευρωζώνη έχει μετατραπεί, στην πραγματικότητα, σε μια αυτοκρατορία στην οποία οι κυρίαρχες χώρες και οι κυρίαρχες τάξεις σ’ αυτές τις χώρες έχουν αναλάβει μια αποικιακή λειτουργία» έλεγε στην «Εφ.Συν.» ο Τζέιμς Πέτρας τον Απρίλιο του 2013.
 Εθετε μάλιστα το δίλημμα ως εξής: «Ποιο είναι το μέλλον της ευρωζώνης, των κρατών και των τάξεων που βρίσκονται σ’ αυτήν; Θα μείνουν στην αυτοκρατορία και θα προσπαθήσουν να αλλάξουν τις συνθήκες της συμμετοχής τους σ’ αυτήν; Θα αμφισβητήσουν τον συσχετισμό δυνάμεων στην αυτοκρατορία, αλλάζοντας έτσι τις πολιτικές της;». Η πρόσφατη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ξαναφέρνει αυτό το δίλημμα στην επικαιρότητα.
Η συνέχεια (εδώ)

Ανακοίνωση του Κόκκινου Δικτύου (ΣΥΡΙΖΑ) για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Όπου καταλήγει:
Η μόνη απάντηση είναι η παύση πληρωμών στα τοκοχρεολύσια και η διαγραφή του χρέους
Αναδημοσίευση από :http://kerasiakrinoi.blogspot.gr/2015/04/blog-post_26.html

 Ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξη του σήμερα στην Αυγή της Κυριακής, 26, 4, 2015 
“Αν επιμείνουν στον στραγγαλισμό, προηγούνται οι ανάγκες του λαού” Το πρόβλημα ρευστότητας «είναι αποτέλεσμα διευθετήσεων του παρελθόντος» εκτιμά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και προσθέτει πως το ταμειακό αδιέξοδο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποιήση των εσόδων και τη μετάθεση πληρωμών, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης. «Αν αυτό συμβεί» συμπληρώνει «μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που ως τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιοι. Γι’ αυτό χρειάζεται να γίνει τμήμα της διαπραγμάτευσης.

26,Απριλίου, 2015 
Αναληθείς χαρακτηρίζει τις αναφορές περί δείπνου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Τζορτζ Σόρος, στο Βερολίνο, τη Μεγάλη Παρασκευή, το υπουργείο.






ΥΠΟΙΚ: ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ Ή ΣΚΟΠΙΜΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ – ΣΟΡΟΣ;
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει:
«O κ. Βαρουφάκης την ημέρα εκείνη επέστρεψε από το Παρίσι απευθείας στην Αθήνα. Επιπλέον, με τον κ. Σόρος έχει μιλήσει δύο φορές στο ίδιο συνέδριο, το 2012, και από τότε δεν τον έχει δει ούτε του έχει μιλήσει ποτέ».
«Αν οι συντάκτες τους δεν έπεσαν θύματα παραπλάνησης από τις πηγές τους τότε πρόκειται για σκόπιμη παραπληροφόρηση».(δικό μας σχόλιο:είναι δυνατόν ακόμη να αναρωτιέστε;)
Η είδηση από εδώ:http://kartesios.com/?p=188169
Ακόμη, το υπουργείο διαπιστώνει πως οι πιο σκληρές αντιδράσεις έρχονται «από τις εγχώριες ελίτ, τα “κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας”»

Και όλοι γνωρίζουμε πως 

Ο RYaN σχολιάζοντας κάτω από το άρθρο επισημαίνει:
Τα κέρδη της χρονοτριβής μέσα στο υποτιμημένο πλέον ευρώ χάνονται από τον πόλεμο κλίματος αστάθειας. Πιστεύω ότι πρέπει να τους χαρίσουν το πλέον βραχυπρόθεσμα ανώδυνο, που δεν είναι άλλο από τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού έτσι κι αλλιώς θα τις (ξανα)κόψει κάπου στο μέλλον η DGCom ως μονοπωλιακές.


Ξεκινά το Brussels Group.
 Εντείνονται οι πολιτικές διεργασίες καθώς ο χρόνος εξαντλείται και τα περιθώρια ελιγμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχουν στενέψει επικίνδυνα. Πρωτοβουλία αναλαμβάνει από την Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενεργοποιείται σε όλα τα επίπεδα, με μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Παράλληλα σε πρώτο ρόλο επανέρχεται και ο επικεφαλής του ΣΟΕ αναλαμβάνοντας εκ νέου τα ηνία της διαπραγμάτευσης.
Διαβάστε περισσότερα:(εδώ)

26.04.2015
Για το ότι "ήρθε η ώρα της έντιμης ρήξης" γράφει  ο κ.Στάθης Κουβελάκης  
και τελειώνει  το κείμενό του επισημαίνοντας πως 
Είναι η ώρα της σκέψης αλλά και της απόφασης, 
η ώρα που αναμετριούνται η καταστροφή και η λύτρωση, 
η ώρα της μάχης.
Το κείμενο ακολουθούν  πολλά σχόλια που τα περισσότερα αποτυπώνουν την αμφιλεγόμενη κατάσταση που ζούμε γι'αυτό και μοιάζουν αντιφατικά.
Π.Χ, ο  John Tzaves  λέει,πως
Μερικές φορές ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός κι όχι αυτοί που εμείς φανταζόμαστε ότι βλέπουμε παντού γύρω μας
και ο 
Κωστας Κρανιδης 
Οποιος θελει να γυρισουμε στη δραχμη (για ενα αξιοπρεπη θάνατο) ειναι ή ανοητος ή απληροφορητος ή έχει δεσει τον γαίδαρο του και με τη δραχμη θα τον αλλαξει με άλογο ιπποδρόμου χωρίς να φτωχύνει καθόλου. Ο κυριος δεν μου φαίνεται τίποτε από τα δύο πρώτα. Ειναι καλός ρήτωρ. Τώρα μου ήλθε μια ερωτηση στο μυαλό που μοιαζει άσχετη. Αν οι 300 Σπαρτιάτες δεν είχαν όπλα καθόλου, τίποτε ουτε ασπιδες, Θα πηγαιναν να πεθάνουν αξιοπρεπως άοπλοι?

Η Marilou Gouna 
Βρίσκει εξαίρετο  το άρθρο,και σχολιάζει: 
Η κυβέρνηση επιμένει να συνεχίζει τη ρητορική της "ευρώπης των λαών" και δίνει την εντύπωση ότι παραμένει ρομαντικά στον κόσμο της, παρά τον ανηλεή πόλεμο που δέχεται στο παρασκήνιο.
Εύχομαι να διαβαστεί η προτροπή του αρθρογράφου και να μιλήσουν επιτέλους ανοιχτά για το τι συμβαίνει στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

 Και τώρα;
Ας μείνουμε σε αυτά σήμερα ελπίζοντας το τοπίο να ξεκαθαρίσει σύντομα .
Είναι η ώρα να δημοσιοποιηθούν στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη τα στοιχεία που αποδεικνύουν τον ανηλεή πόλεμο που δέχεται η χώρα γιατί αρνείται την υποταγή.
Γιατί ελάχιστα μας ενδιαφέρει με ποιόν έφαγε πριν δυο ημέρες ο Ά υπουργός των οικονομικών κ. Δραγασάκη...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.