Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Αιθιοπία: Η κλεμμένη γη


Της Agnès Stienne*

Μετάφραση Βασιλοπούλου Κορίνα


Αιθιοπία, μια χώρα πλούσια σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις που υποφέρει από πείνα…
Ένα επίκαιρο κείμενο για τα αίτια της ανθρωπιστικής κρίσης σε ένα από τα πολλά κράτη της Αφρικής.
 H διατροφική κρίση του 2008, η οποία εκδηλώθηκε με βίαιες εξεγέρσεις λόγω πείνας στις αναπτυσσόμενες χώρες, εξαπέλυσε ένα κίνημα εκμίσθωσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων: μεγάλες δυνάμεις της οικονομίας ή της "agrobusiness" έχουν υφαρπάξει περίπου 60 με 80 εκατομμύρια εκτάρια της πιο εύφορης γης από τους μικροκαλλιεργητές. Για παράδειγμα, στην Αιθιοπία.
Στη συνέχεια  ένα κίνημα εκμίσθωσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σάρωσε πολλές από τις δεινοπαθούσες χώρες από τα μεγάλα τραστ της οικονομίας .

Γεωγραφία

Εδώ, οι αγροτικές εκτάσεις – οι οποίες χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια ή για βοσκή – αποτελούν το 35% του εδάφους .
Από αυτές τις εκτάσεις, το 40% είναι αφιερωμένο στις καλλιέργειες.
Από τα 90 εκατομμύρια των κατοίκων, το 83% κατοικεί σε αγροτικές περιοχές και ζει κατά κύριο λόγο από την οικογενειακή γεωργία.

Χθες

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, η αγροτική μεταρρύθμιση μετατρέπει το σύνολο των αγροτικών εκτάσεων σε « κοινά αγαθά » : γίνονται, όντως, ιδιοκτησία του κράτους.
 Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί παραχωρούν στις οικογένειες που το επιθυμούν μερικά στρέμματα για να καλλιεργήσουν, καθώς και το δικαίωμα  της επικαρπίας σε χωράφια που δεν ξεπερνούν τα 10 εκτάρια (οι βοσκοί,κυρίως  κτηνοτρόφοι βοοειδών που αποτελούν το 12% του πληθυσμού, αποκλείονται από αυτή τη διάταξη).

Εξάλλου, υπάρχει και το παραδοσιακό δικαίωμα πρόσβασης στους κοινόχρηστους χώρους για τη βοσκή, το κυνήγι, το ψάρεμα και τη συλλογή θεραπευτικών βοτάνων) [1].
To Σύνταγμα του 1995 επικυρώνει το καθεστώς της γης ως « κοινό κτήμα του έθνους και του αιθιοπικού λαού », η οποία με αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί ούτε να πουληθεί ούτε να γίνει αντικείμενο ανταλλαγής. Κατοχυρώνεται η δωρεάν πρόσβαση στη γη για καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, καθώς
και η προστασία από εκκένωση. Την επόμενη χρονιά ωστόσο, μια διάταξη την οποία υιοθετούν τέσσερεις περιοχές - Γκαμπέλα, Αφάρ, Σομάλι και Μπενιγκανγκούλ-Γκουμούζ –
δίνει την άδεια για εκμίσθωση (leasing) [2].

Κατακερματισμός

Οι αγρότες δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν τα δέκα εκτάρια στα οποία θεωρητικά έχουν δικαίωμα. « Το 2000, το 87,4% των οικογενειών στις αγροτικές περιοχές είχε στη διάθεσή του λιγότερα από δύο εκτάρια », σχολιάζει ο Σαμουέλ Γκεμπρεσελασιέ από την οργάνωση Future Agricultures Consortium. [ Το 64,5% ανάμεσά τους εκμεταλλεύεται λιγότερο από ένα εκτάριο γης και το 40,6% μισό εκτάριο ή και ακόμα λιγότερο. Αγροκτήματα τόσο μικρά συνήθως τεμαχίζονται σε δύο ή τρία χωράφια. Ένα αγρόκτημα μεσαίου μεγέθους μπορεί να προσφέρει μόνο το 50% του ελάχιστου εισοδήματος που χρειάζεται μια οικογένεια για να ζήσει κάτω από το όριο της φτώχειας ]. 
Δηλαδή, για να μπορέσει να τραφεί επαρκώς μια οικογένεια στην Αιθιοπία με τέσσερα παιδιά, χρειάζεται το λιγότερο δύο εκτάρια. Για να μπορέσει να πουλήσει το πλεόνασμα της παραγωγής της στην αγορά, χρειάζεται περισσότερα [3].

Κατάληψη

Το Παράρτημα του ΟΗΕ για την Τροφή και τη Γεωργία (FAO) και η Παγκόσμια Τράπεζα ορίζουν ως « κατάληψη γαιών [4] » την παραχώρηση εδαφών που η επιφάνειά τους ξεπερνά τα χίλια εκτάρια, δηλαδή τα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα οποία και εξασφαλίζουν τη διατροφική επάρκεια για 500 οικογένειες.

Από τις αρχές του 2000, ο πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι ανέθεσε στο Agricultural Investment Support Directorate (AISD), υπηρεσία του υπουργείου γεωργίας, την αποστολή να προτείνει σε ξένους επενδυτές την ενοικίαση μεγάλων εκτάσεων. 
Σύμφωνα με λεπτομερή έρευνα του The Oakland Institute το 2011, τουλάχιστον 3,6 εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν ήδη μεταβιβαστεί σε επενδυτές.
 Αριθμός που επιβεβαιώνεται και από το Human Rights Watch (HRW/ Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), το οποίο προσθέτει ότι άλλα 2,1 εκατομμύρια εκτάρια διατίθενται μέσω του AISD με άκρως δελεαστικούς όρους : γελοίες τιμές ενοικίασης και άφθονοι υδάτινοι πόροι. 
Πίσω από τα ψηλά φράγματα που περικλείουν αυτές τις αχανείς εκτάσεις, παραδομένες  στην υπερεκμετάλλευση, το βαρύ πυροβολικό της « agrobusiness », ενίοτε υπό το βλέμμα της τοπικής αστυνομίας, αναδιαμορφώνει το τοπίο : ορδές από μπουλντόζες, τούνελ πλαστικού μέχρι εκεί που χάνεται το μάτι, εκμηχάνιση, πετροχημικές εισροές, κλπ.

Πληθυσμός

Η δυναμική της « κατάληψης » συνοδεύεται από σημαντικά προγράμματα μετεγκατάστασης των αυτοχθόνων : αυτό αφορά 1,5 εκατομμύριο άτομα, εκ των οποίων οι 500.000 ζουν στην περιοχή του Άφαρ, άλλες 500.000 στο Σομάλι, 225.000 στο Μπενισανγκούλ-Γκουμούζ και 225.000 στη Γκαμπέλα [5].
Σε αυτή την τελευταία περιοχή όπου το 42% των εκτάσεων έχει απαλλοτριωθεί, ζητούν από τους κατοίκους να πάνε να βοσκήσουν αλλού τα κοπάδια τους. Ένα πρώτο κύμα « μεταστέγασης σε χωριά » με τριετή ορίζοντα ξεκίνησε το 2010 και αφορούσε 45.000 οικογένειες των φυλών Ανουάκ και Νούερ. 
Σκοπός ήταν να εγκαταστήσουν τις κοινότητες σε πιο σύγχρονα χωριά εξοπλισμένα με καλύτερες υποδομές (σχολεία, κέντρα υγείας, δρόμους, αγορές) και να παραχωρήσουν επιτέλους τρία ή τέσσερα εκτάρια καλλιεργήσιμης γης σε κάθε οικογένεια.

Αυτό που φαινόταν ελκυστικό στα χαρτιά αποδείχθηκε καταστροφή στην πράξη. Το σχέδιο δεν ελάμβανε υπόψη τις απολύτως βασικές ανάγκες των κοπαδιών : το νερό για παράδειγμα. Εν συνεχεία, οι αρχές δεν έλαβαν καμία μέριμνα για να καλύψουν το διάστημα που μεσολαβούσε ανάμεσα στη στιγμή όπου τα παλιά χωράφια θα εγκαταλείπονταν μαζί με τη σοδειά τους και τη στιγμή όπου τα νέα χωράφια, μετά το ξεχέρσωμα, τη σπορά, το πότισμα και την καλλιέργεια, θα έδιναν τους καρπούς τους. 
Το Human Rights Watch, το οποίο βρέθηκε επί τόπου το 2011, ανέφερε ότι αφού οι κάτοικοι απέρριψαν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που τους είχε προτείνει η τοπική κυβέρνηση, εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, κυνηγημένοι από την αστυνομία και τον στρατό. Η καταστολή αυτή άφησε πίσω της γύρω στους 300 νεκρούς. Πολλοί χωρικοί φυλακίστηκαν αυθαίρετα, ενώ πολλές γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού.

Οργή

Η συνέχεια είναι γνωστή : ελάχιστοι μύλοι, καθόλου πόσιμο νερό, κλπ. Τα σχολεία βρίσκονται πάλι χωρίς δασκάλους και τα κέντρα υγείας χωρίς προσωπικό, αφού όλοι υποχρεώθηκαν να δουλέψουν στο εργοτάξιο της μετεγκατάστασης για να τους επιτραπεί να συνεχίσουν… Ακόμα και οι έφηβοι έπρεπε να συμμετέχουν στις εργασίες αν ήθελαν να πάρουν την άδεια για να περάσουν τις εξετάσεις τους. Για αμοιβή, η κάθε οικογένεια έλαβε από ένα χωράφι μεγέθους από 0,25 ως 0,50 εκτάρια, σε γενικές γραμμές όχι ιδιαίτερα γόνιμο και το οποίο έπρεπε να ξεχερσώσει χωρίς εργαλεία…

Η οργή του κόσμου δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τους στρατηγικούς σχεδιασμούς που αποφασίζονται στους διαδρόμους των υπουργείων. Ανάμεσα στα ονόματα των επενδυτών φιγουράρουν η σαουδαραβική Saudi Star και η ινδική εταιρεία Karuturi. Η πρώτη επιτρέπει στη Σαουδική Αραβία να διατηρήσει τους φυσικούς της πόρους, ανάμεσά τους το νερό. Η δεύτερη κάνει μπίζνες. Παρόντες είναι επίσης η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ και μάλιστα με έντονη δραστηριότητα, ιδίως στην παραγωγή βιοκαυσίμων.
Φυτείες σόργου
« Γενικό συμφέρον »
Για να δικαιολογήσει την παράνομη απαλλοτρίωση γης από τους πιο ευπαθείς και παραγκωνισμένους πληθυσμούς – η οποία απαγορεύεται εκτός αν πρόκειται για δημόσιους σκοπούς « γενικού συμφέροντος » -, η κυβέρνηση δηλώνει ανερυθρίαστα ότι οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν έμεναν ανεκμετάλλευτες. 
Ο στόχος στην πραγματικότητα είναι να μπει τέρμα στις πολιτισμικές πρακτικές αυτών των αγροτικών κοινοτήτων, στις οποίες η παραδοσιακή γεωργία συναντάται με την αγροτική κτηνοτροφία του παρελθόντος.

Αυτές οι τεχνικές χρειάζονται οπωσδήποτε εκσυγχρονισμό προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση και να διευκολυνθεί η δουλειά. Αλλά, η γεωργία παραμένει ο φτωχός συγγενής της αιθιοπικής πολιτικής. Η έλλειψη κατάρτισης των χωρικών μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε μια γεωργία μικρής κλίμακας που σέβεται το περιβάλλον και σε μια άλλη που να είναι σε θέση να θρέψει τον πληθυσμό. Ωστόσο, αν οι οικογένειες είχαν στη διάθεσή τους τέσσερα με πέντε στρέμματα ποιοτικής καλλιεργήσιμης γης που να ποτίζεται επαρκώς, η χώρα θα μπορούσε να επιτύχει τη διατροφική επάρκεια.

Αλλά, οι κυβερνώντες και οι οικονομικές δυνάμεις αποφάσισαν διαφορετικά : από το 2006, οι εισαγωγές αγροτικών ειδών πρώτης ανάγκης (σιτάρι, σόργο και φοινικέλαιο) έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Το 2010, η Αιθιοπία εισήγαγε από τις ΗΠΑ το 95% του σόργου [6] που καταναλώνει !
Η κυβέρνηση δικαιολογεί την κρατική λεηλασία με την ανάγκη για ξένο συνάλλαγμα, ούτως ώστε να κατασκευαστούν οι υποδομές που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της χώρας. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, πως εξηγείται το γεγονός ότι εκτάσεις ανάλογης ποιότητας που στη Μαλαισία νοικιάζονται 300 ευρώ το χρόνο ανά εκτάριο εδώ νοικιάζονται μόλις 1,5 ευρώ ;

Notes
[1] Johan Helland, « Regime foncier pastoral en Ethiopie », VertigO, hors-serie n° 4, Νοέμβρης 2007.

[2] Tomaso Ferrando, « L’accaparement des terres ou comment la loi expulse les gens de leurs terres », Pambazuka, n° 247, 4 Ιουλίου 2012.

[3] « Issues pour l’agriculture ethiopienne : options et scenarios », Point Info 002, Future Agricultures Consortium, Ιανουάριος 2006.

[4] Διαβάστε Benoit Lallau, « Quand la Banque mondiale encourage la razzia sur les terres agricoles », Le Monde diplomatique, Σεπτέμβριος 2011. 
Δείτε επίσης στην ιστοσελίδα :http://www.monde-diplomatique.fr/carnet/2011-12-16-terres-agricoles
το διαδικτυακό ντοκιμαντέρ του Philippe Revelli « Ruee sur les terres agricoles au Mali », Δεκέμβριος 2011.

[5] « Ethiopie : les deplacements forces provoquent la faim et ladetresse », Human Rights Watch, 18 Ιανουαρίου 2012.

[6] ΣτΜ : είδος δημητριακού, εξαιρετικά ανθεκτικού, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί με ελάχιστο νερό.

* Η Agnès Stienne είναι δημοσιογράφος και γραφίστρια.

Πηγή κειμένου :http://www.monde-diplomatique.gr/spip.php?art
www.monde-diplomatique.fr 


Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Βοηθήστε να μαθευτεί #FreeNimr

Σεπτέμβριος 21, 2015


Ο χρήστης Αννέτα έκανε retweet
 Gavin Newlands MP ‏@GavinNewlandsMP  
S. Arabia will crucify & behead protestor Ali Mohammed al-Nimr. UK Gov prioritise trade above human rights
#FreeNimr 


NowThis@nowthisnews  
Saudi Arabia is about to execute a young political protester whom was tortured into signing a confession #FreeNimr 

Η  χώρα που είναι  επικεφαλής του Συμβουλίου της Επιτροπής για την υπεράσπιση των Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων  του ΟΗΕ! είναι έτοιμη να εκτελέσει έναν πολιτικό ακτιβιστή.

Η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη και ο  ΟΗΕ δέχεται "κύματα"κριτικής  γι'αυτή την επιλογή.
Αντιγράφω από το Πρώτο θέμα:
Ο 20χρονος πλέον Άλι, συνελήφθη το 2012 με την κατηγορία της συμμετοχής σε διαδηλώσεις κατά των αρχών και καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό.
Ο Νιμρ είναι μεταξύ των προσώπων που πρωτοστάτησαν στο κίνημα αμφισβήτησης που είχε συνταράξει το 2010 την επαρχία της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες. 
Ο πατέρας του Άλι  έχει παραδεχθεί ότι ο γιος του είχε συμμετάσχει πριν από τέσσερα χρόνια, την εποχή που ήταν μαθητής, στις διαδηλώσεις των σιιτών στην περιοχή του. Επιβεβαιώνει, ωστόσο, ότι είναι αθώος για τις περισσότερες από τις κατηγορίες για τις οποίες έχει καταδικαστεί, όπως εκείνη της ληστείας, της επίθεσης εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και της ρίψης μολότοφ.
Η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να μην προχωρήσει στην εκτέλεση του νεαρού σιίτη, με το επιχείρημα ότι όταν συνελήφθη ήταν ανήλικος. 
«Η Γαλλία εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση του Άλι αλ Νιμρ, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο παρά το γεγονός ότι ήταν ανήλικος την περίοδο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ, ο οποίος συμπλήρωσε «καθώς είμαστε αντίθετοι στην επιβολή της θανατικής ποινής σε οποιαδήποτε περίσταση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ζητάμε την ακύρωση της εκτέλεσης».
http://www.protothema.gr/world/article/511918/saoudiki-aravia-pateras-zita-apo-ton-vasilia-na-harisei-ti-zoi-ston-gio-tou

Πολλές από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ο Άλι υπέγραψε ομολογία μετά από βασανιστήρια, και καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επέμβει για να σωθεί η ζωή του.

Anonymous ‏@Anonycast  
US State Department “Welcomes” News That Saudi Arabia Will Head U.N. Human Rights Panel http://interc.pt/1NTvVNe  by @ggreenwald #FreeNimr

Κείμενα για τις εξελίξεις στον ΟΗΕ 
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=408734&catID=4
 http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2015/09/o-ohe.html
http://www.voicenews.gr/index.php/diethni/39439-2015-09-22-16-05-34.html
Για την Σαουδική Αραβία:
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=731843
Αφίσες  συμπαράστασης στους δρόμους της Νέας Ζηλανδίας καταδικάζουν το καθεστώς της τυραννίας.
Η διεύθυνση URL του Tweet για τον  Ali Mohammed al-Nimr είναι:https://twitter.com/GavinNewlandsMP/status/646612410380500993

Διαδώστε την είδηση πριν να είναι αργά

Περισσότερα εδώ:https://twitter.com/hashtag/FreeNimr?src=hash




Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Grant visas to refugees before they take the death route


Ζητάμε από τις δυτικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν νόμιμες οδούς για τους πρόσφυγες όπου θα παραχωρούνται βίζες για ανθρωπιστικούς λόγους και θα βοηθούν στην επανένωση οικογενειών και τη μετεγκατάστασή τους πριν εκείνοι να αναγκάζονται να παίρνουν τον «δρόμο του θανάτου» για την Ευρώπη.

Ζητάμε οι Ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς να μεριμνήσουν ώστε να δημιουργηθούν νόμιμοι μηχανισμοί μέσω των οποίων οι Σύροι που έχουν εγκλωβιστεί στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία να μπορούν να αιτηθούν, και να λαμβάνουν βίζες και ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα επιλογής τους.

Υπογράψετε  την αναφορά (εδώ)

Συρία: Οι τζιχαντιστές ισοπέδωσαν μοναστήρι 1.500 ετών
22/8/15
Πρόκειται για ένα αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι, ηλικίας 1.583 ετών,έναν από τους σημαντικότερους θησαυρούς της χώρας στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας. 
Από τις αρχές του 2015 το Ισλαμικό Κράτος έχει  λεηλατήσει και καταστρέψει πολλούς ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς στη Συρία, μεταξύ των οποίων και την αρχαία πόλη της Παλμύρας. Οι τζιχαντιστές εξολοθρεύουν όποιον τους αντιστέκεται και παράλληλα φροντίζουν να καταστρέψουν  την ιστορία και τον πολιτισμό των λαών που καταλαμβάνουν.
Μα δεν είναι μόνο αυτά που έχουμε μάθει ότι συμβαίνουν.Αυτός ο πόλεμος έχει κάτι πολύ διαφορετικό.

"Το Ισλαμικό Κράτος περιμένει τον στρατό της "Ρώμης", της οποίας η ήττα στο Dabiq της Συρίας, θα ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για την Αποκάλυψη!

Τι θέλει πραγματικά  το ISIS;
Από πού προέρχονται, και ποιες είναι οι προθέσεις τους; 
Το Ισλαμικό Κράτος (που αναφέρεται και ως ISIS)δεν είναι απλώς μια συλλογή  ψυχοπαθών. Πρόκειται για μια θρησκευτική ομάδα με προσεκτικά επιλεγμένες ιδέες μεταξύ των οποίων, και ότι αποτελούν βασικό παράγοντα της επερχόμενης Αποκάλυψης. 
Η άγνοια  σχετικά με τα ιδεώδη της ομάδας  έχει συμβάλει σε σημαντικά στρατηγικά λάθη.
Δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί μουσουλμάνοι πιστεύεται ότι έχουν μεταναστεύσει στο Ισλαμικό Κράτος. Οι νεοσύλλεκτοι κατάγονται από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, την Ινδονησία, τις Ηνωμένες 
Πολιτείες, και πολλά άλλα μέρη. 
Πολλοί έχουν έρθει να πολεμήσουν και πολλοί προτίθενται να πεθάνουν.
 Η δημιουργία του χαλιφάτου ξύπνησε μεγάλα τμήματα του νόμου του Κορανίου που παρέμεναν στην αδράνεια, και απαιτείται πλέον να αναγνωρίζεται σαν τέτοιο από όλους τους μουσουλμάνους και όσους μεταναστεύσουν. 
(Associated Press)
Το τελευταία χαλιφάτο ήταν η Οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά τον 16ο αιώνα και στη συνέχεια γνώρισε μια μακρά παρακμή, 
μέχρι την κατάργησή της από τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1924. 
" Η αποτυχία μας να εκτιμήσουμε τις ουσιώδεις διαφορές μεταξύ της ISIS και της Αλ-Κάιντα έχει οδηγήσει σε επικίνδυνες αποφάσεις"
λέει ο Will McCants του Brookings Institution, που γράφει ένα βιβλίο για  την αποκαλυπτική σκέψη του Ισλαμικού κράτους στον  Graeme Wood σε ένα μεγάλο αλλά επεξηγηματικό άρθρο που αξίζει να του δώσουμε προσοχή.
Η απλότητα  των παραπάνω ερωτημάτων μπορεί να απατούν, αλλά λίγοι ηγέτες της Δύσης φαίνεται να γνωρίζουν τις απαντήσεις. 

Εδώ  η συνέχεια αυτής της ξενάγησης :
http://www.theatlantic.com/features/archive/2015/02/what-isis-really-wants/384980/


Ο χάρτης  δείχνει τα εδάφη που βρίσκονται  υπό τον έλεγχο του χαλιφάτου, στις 15 Ιανουαρίου αυτής της χρονιάς. 
Και εδώ μια σειρά άρθρων σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
http://www.brookings.edu/blogs/markaz/posts/2015/09/14-america-to-blame-for-baghdadi
Ο ιστότοπος του Graeme Wood εδώ:http://gcaw.net/



Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

#OXIteam




 Jo Di Graphics ?@jodigraphics15  9 Σεπ
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα: http://bit.ly/oxiteam 


Jo Di Graphics ?@jodigraphics15  13 Σεπ
Ποιές είναι οι προσδοκίες σας από τη δημιουργία αυτής της ομάδας;
Κάποιες από τις δικές σας απαντήσεις [μέρος Α'] 


https://www.youtube.com/watch?v=HNakoxH09rs

Jo Di Graphics @jodigraphics15  28 Σεπ
Η 1η φάση προσκλήσεων γ όσους βρέθηκαν σ κάποια απ'τις συναντήσεις ολοκληρώθηκε. Όποιος δεν πήρε e-mail ας στείλει στο oxi2015team@gmail.com

Δείτε κι αυτό

Jo Di Graphics ?@jodigraphics
#stis20septembri ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ - #ekloges2015_round2 

Η ψήφος σου έχει δύναμη! Αξιοποίησέ την



Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Γιορτές Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας


5η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης 10 με 13 Σεπτεμβρίου 2015, πάρκο Ν. Ελβετίας Θεσσαλονίκη
Ο θεσμός των πανελλαδικών γιορτών Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη πριν από 22 χρόνια και ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της χώρας. Με τις ρίζες της σε αυτό τον θεσμό, ξεκίνησε από το 2011 στη Θεσσαλονίκη, η τοπική γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας. Έχουν διοργανωθεί ως τώρα 4 Οικογιορτές στο πάρκο της Νέας Ελβετίας κάθε Σεπτέμβριο. Για φέτος στο ίδιο πάρκο θα πραγματοποιηθεί η 5η Οικογιορτή από 10 ως και 13 Σεπτεμβρίου 2015. 
Παραγωγοί, μεταποιητές και χειροτέχνες κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, συναντιόνται, ανταλλάσσουν απόψεις και εκθέτουν καθαρά προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι και οικολογική συνείδηση.


H  22η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας  θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των  Τρικάλων  από την Παρασκευή 25 ως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015.


Διακήρυξη Οικογιορτής

Προεικόνιση της κοινωνίας που θέλουμε

    Ως απάντηση στην κοινωνική, οικολογική, οικονομική κρίση που βιώνουμε προτείνουμε έναν αλλο τρόπο ζωής και παραγωγής, ενάντια στη λεηλασία της Γης, στην καταστροφή τoυ περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών και δημιουργούμε τον κόσμο που θέλουμε μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε.
·         Αναδεικνύουμε τα κεντρικά προτάγματα κάθε οικογιορτής που είναι: η άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, η υποστήριξη των μικρών παραγωγών, το μοίρασμα των γνώσεων και των εμπειριών και η προώθηση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας.
 ·       Η Οικογιορτή διοργανώνεται απ' τους ίδιους τους παραγωγούς και προτάσσει την αυτο-οργάνωση και την άμεση δημοκρατία, την προώθηση της μικρής παραγωγής, την οικοτεχνία και την μεταποίηση με παραδοσιακές μεθόδους, τις παραδοσιακές χρήσεις των βοτάνων με θεραπευτική και καλλυντική δράση.
 ·        
          Προτάσσουμε τα συνεργατικά αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα ως απάντηση στην ανεργία και την εργασιακή εκμετάλλευση.

Η ζωή δεν είναι εμπόρευμα. Είναι χαρά, είναι δημιουργία, είναι συνεργασία, είναι γιορτή.

 Περισσότερες πληροφορίες:
http://oikogiorti.gr/panelladiki-oikogiorti/50-22-25-27-2015.html
Το πρόγραμμα της Οικογιορτής
http://oikogiorti.gr/panelladiki-oikogiorti/50-panelladiki-oikogiorti-2015.html

5η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας
Χαλκίδα, 18-19-20 Σεπτεμβρίου 2015
Χρωστάμε ένα μέλλον βιώσιμο… προχωράμε μαζί!
Να ΄μαστε πάλι εδώ! Επιμένοντας στην παρουσίαση και ανάδειξη διαφορετικών από τη κυρίαρχη τάση και λογική, προσπαθειών που συντελούνται από πληθώρα οικοπαραγωγών και χειροτεχνών. Και εάν αυτή η διαφορετικότητα πριν από μερικά χρόνια, φάνταζε για ορισμένους, απλά μια ακόμη κατάθεση εναλλακτικής πρότασης, σήμερα όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της ύπαρξης και ανάπτυξης μιας διαφορετικής συνθήκης ζωής. Το ζοφερό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να αποδομεί και να συνθλίβει, ανθρώπους και περιβάλλον. 

Η έντονη και συνεχιζόμενη φτωχοποίηση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με άλλες εν εξελίξει διεργασίες, εντείνουν από τη μια χαρακτηριστικά απογοήτευσης, παραίτησης και αδρανοποίησης. Αλλά από την άλλη, κινητοποιούν για πολλούς τις συλλογικές προσπάθειες, τις ανταλλαγές, την αλληλεγγύη και απόπειρες εφαρμογής άλλων τρόπων και μέσων επιβίωσης.

Στις πρώτες τοπικές πανευβοϊκές οικογιορτές, θέλαμε να στιγματίσουμε και να «σαμποτάρουμε τη κατανάλωση», όπως αυτή διαμορφωνόταν ως πρότυπο και μοντέλο από το κυρίαρχο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο.
 Σήμερα, στη παρατεταμένη περίοδο «κρίσης», που το καταναλωτικό μοντέλο καταρρέει, προβάλλουν με μεγαλύτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα προσπάθειες που είναι απαραίτητες για την κοινωνία και τον αξιοπρεπή βιοπορισμό των ανθρώπων. 
Η αλληλέγγυα οικονομία μεταξύ παραγωγών-χειροτεχνών και της υπόλοιπης κοινωνίας, μπορεί να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες ώστε η δημιουργία μικρών μονάδων, με έμφαση στη τοπικότητα και στη συμμετοχική λειτουργία, να δώσει λύσεις αλλά και εκείνα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που αποτελούν αναγκαία συνθήκη για τον άνθρωπο, όπως η ισότητα και η ελευθερία.

Η 5η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, υποστηρίζει τις παραγωγικές δραστηριότητες και τη συνεργασία των παραγωγών μεταξύ τους, στηρίζει την άμεση προσωπική σχέση παραγωγού-καταναλωτή και την τοπικότητα των προϊόντων. Επιπλέον, προβάλλει και προωθεί το πρόταγμα για δίκαιη και καθαρή τροφή για όλους, αποσυνδεόμενη από την έντονη εμπορευματοποίηση.

Όπως σημειώναμε και στην 20η Πανελλαδική γιορτή Οικολογικής Γεωργίας, στη Χαλκίδα το 2013: «Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε σημαντικά προβλήματα της γεωργίας, του περιβάλλοντος και του ανθρώπου γενικότερα, προτείνοντας νέους δρόμους, φέρνοντας σε άμεση επαφή και ζύμωση παραγωγούς, χειροτέχνες, συλλογικότητες και γενικότερα ανθρώπους με κοινό όραμα για ένα καλύτερο κόσμο. 
Διαλέξαμε ένα τρόπο ζωής κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον, κοντά στις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις, μέσα στον κόσμο, δίχως να βάζουμε ταμπέλες. Γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι η ζωή δεν μπορεί να χειραγωγηθεί, ότι η ελευθερία δεν μπορεί να σκλαβωθεί. Πιστεύουμε στην ελευθερία, στην ειρηνική στάση ζωής, στην αλληλεγγύη, στην ήπια χρήση και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, σε ένα καλύτερο κόσμο για όλους». Το χρωστάμε σε εμάς και στις επόμενες γενιές, για ένα κόσμο πραγματικά βιώσιμο…προχωράμε μαζί!!!


3η τοπική γιορτή Κατερίνης, 17-20 Σεπτεμβρίου 2015
Για πληροφορίες:
6986163297 whats up
6972190976 wind
6972190976 wind

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Ταχίνι: Νεότερα δεδομένα για την προαγωγή της υγείας



Συγγραφέας Ιωάννης Χρύσου 


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν και να υιοθετήσουν υγιεινούς τρόπους διατροφής, επιλέγοντας πρωτογενή τρόφιμα που παράγονται με πολύ μικρή επεξεργασία και μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της θρεπτικής  αξίας του ημερήσιου διαιτολογίου. 


Βασικό αίτιο είναι η πληθώρα δημοσιευμάτων σχετικά με διατροφικά σκάνδαλα, που προκαλούν αβεβαιότητα στους καταναλωτές με αποτέλεσμα να νιώθουν αβοήθητοι στην κάλυψη μίας καθημερινής ανάγκης, όπως είναι η διατροφή.

Ένα τρόφιμο που συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό είναι το ταχίνι, το οποίο είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, διατηρώντας ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Με άλλα λόγια, είναι ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή μας.

Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να προσδιορίσει τα ακριβή συστατικά του σουσαμιού και κατ’ επέκταση του ταχινιού και να αξιολογήσει τις δράσεις του. Η έρευνα αυτή κατέληξε σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα. 


Αρχικά, πιστοποιήθηκε το γεγονός ότι το ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες λιγνάνων και φαινολικών ενώσεων με πολύ έντονη αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά αυτά συστατικά, εκτός από τα οφέλη που παρουσιάζουν για την υγεία του καταναλωτή, αποδείχθηκε ότι συμβάλλουν και στην προστασία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων του ταχινιού. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί το ταχίνι ως πηγή ω λιπαρών οξέων, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στο καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης αίματος.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά σε συνδυασμό με την περιεχόμενη πρωτεΐνη φάνηκε ότι έχουν αντιβακτηριακή δράση, προστατεύοντας τον καταναλωτή από την δράση παθογόνων μικροοργανισμών που οδηγούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις.

Τέλος, βρέθηκε ότι ορισμένα από τα συστατικά του σουσαμιού και κατ’ επέκταση του ταχινιού,  συμβάλλουν στην αναστολή της αιμοπεταλιακής συγκόλλησης, μίας κατάστασης που ευθύνεται για την δημιουργία θρομβώσεων. Με άλλα λόγια, η έρευνα έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση σουσαμιού και ταχινιού μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών γενικότερα.

Βάση, λοιπόν, αυτών των πρόσφατων ευρημάτων θα πρέπει να θεωρήσουμε το ταχίνι ως ένα σημαντικό τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, που πρέπει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινής διατροφής όλων, ως μέρος του πρωινού, των σνακς ή ακόμα και των κυρίως γευμάτων, στην προσπάθεια για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Πηγή:
http://www.iator.gr/2015/09/06/txaini-neotera-dedomena-gia-tin-proagogi-tis-ygeias/


 Γράφτηκε στις 06 Σεπτεμβρίου 2015.
 Συνεχίζεται

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Η ανθρωπιά ξεβράστηκε στην ακρογιαλιά

Τα χάλια των Βρυξελλών
Άνθρωποι ξεβράζονται στις ακτές,χρόνια τώρα, και αυτοί κοιτούν να σώσουν το ευρώ.
Ανάμεσα στις φρικτές ειδήσεις αυτής της εβδομάδας  άλλη μια έρχεται να μας θυμίσει τα οδυνηρά αποτελέσματα του πολέμου:
 AJ+ ‏@ajplus  
“No one puts their children in a boat unless the water is safer than the land.” #KiyiyaVuranInsanlik 

Κανείς δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι ασφαλέστερο από τη γη.
https://twitter.com/hashtag/KiyiyaVuranInsanlik?src=hash

 Deus ‏@giannis12a  
Μα γιατί φεύγουν από εκεί; 
Χολμς - Συρία




AJE News ‏@AJENews  2 Σεπ 
Bodies of drowned Syrian refugees found on Turkey beach 
http://aje.io/4rnk  

Αντί-Νοικοκύρης ® ‏@The_Broken_Loop  
Χειμώνας έρχεται. Θα γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα.


Και πως θα ήταν η κατάσταση  χωρίς τους εθελοντές ;
Ειδομένη, Ελλάδα 
Οι πρόσφυγες προσπαθούν να πιάσουν τα μπουκάλια νερού που εκτοξεύονται από τους εθελοντές  στα σύνορα της χώρας με την πΓΔΜ. 
Φωτογραφία: Σ.Mitrolidis / AFP / Getty Images
http://migrantography.tumblr.com/post/128335650245/troposphera-idomeni-greece-migrants-try-to

 Δραχμαντινετζάντ retweeted
 SonyAGhoul ‏@SonyAGhoul  3 Σεπ
H κατάσταση εδώ σε Σαμο/Αγαθονήσι είναι απελπιστική.
Όποιος μπορεί να βοηθήσει ας μου πει κ στέλνω ινμποξ.
Επείγουσα έκκληση για βοήθεια στους πρόσφυγες.Λεπτομέρειες κ στο λινκ.


Τάσος Παπαδόπουλος ‏@DOC_PROVOCATEUR  3 Σεπ
#refugeesGr #Lesvos O Παπα-Στρατής ήταν εξαίρεση. Η επίσημη εκκλησία αν και έχει χώρους και χρήματα, παραμένει αμέτοχη 


 adiasistos ‏@adiasistos  3 Σεπ
Για τους κανονικούς ανθρώπους οι ζωές 3χρονων και 5χρονων είναι πάνω από οποιονδήποτε νόμο.
Δείτε εδώ: https://pbs.twimg.com/media/CN7fwS1WEAAUMog.jpg

Ο χρήστης News & Lulz  Retweet Andrea Anderson
Όλοι αυτοί είναι μεταφραστές, βοήθεια για την άφιξη των προσφύγων, Βιέννη. 


 News & Lulz retweeted
 New York Times World ‏@nytimesworld  2 Σεπ 
Budapest's train station has become a de facto refugee camp. 

New York Times World ‏@nytimesworld  
Πρόσφυγες ξεκίνησαν  προς τη Γερμανία με τα πόδια μετά την πανωλεθρία στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης http: // nyti.ms/1KvpjEb  


 83 ώρες δρόμο από τη Βουδαπέστη στην Αυστρία! 

 News & Lulz ‏@sav_gr  Πριν από 21 ώρες

Ο χρήστης News & Lulz έκανε Retweet Muschelschloss☕ 
Δραματικές σκηνές στο Bicske, Ουγγαρία.

"Καλύτερα να πεθάνω, παρά να πάω σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων" 
#KiyiyaVuranInsanlik

#Europe 
is a dream...



News & Lulz retweeted
 cstreib ‏@cstreib  
1am, #refugees been on train for 14h! No place to sleep, sporadic water + fruits, no help, no solution w/@arwaCNN 

News & Lulz ‏@sav_gr  Πριν από 7 ώρες
Ο χρήστης News & Lulz έκανε Retweet Sarah Serafini
Οι πρόσφυγες στην Ουγγαρία ξεκίνησαν ποδαράτο για Γερμανία 


Δραχμαντινετζάντ retweeted
 Aris Messinis ‏@ArisMessinis 
Syrian refugees and migrants on their way from Serbia to Hungary as they walk on a railway line. 

 mia farrow ‏@MiaFarrow  Πριν από 4 ώρες 
Τώρα: Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία φεύγουν με τα πόδια  από την 
Ουγγαρία προς τη Γερμανία. 

Ζέστη, μωρά και ανάπηροι στην προσπάθεια να ξεφύγουν τον άδικο εγκλεισμό
Ένα θλιβερό θέαμα.Ευρώπη 2015
Δραχμαντινετζάντ ‏@giopso retweeted
Στην Ουγγαρία έσκασε ένα πολύ μεγάλο αυγό....
 Savia Orphanidou ‏@SaviaOrphanidou  Πριν από 7 ώρες
Στην Ουγγαρία έκλεισαν του πρόσφυγες σε κελιά! Οργή! Απόγνωση! Αίσχος!
 #refugeecrisis #SyriaCrisis #Cyprus #europe 

 #Europe is a dream...



 Methexis ‏@Methexis66 
Στην Ουγγαρία έπρεπε ήδη να έχει επέμβει η διεθνής κοινότητα. Αλλά όλοι κατά βάθος ίδιοι είναι.

Νews & Lulz retweeted

 ✌☮#UpTheRebels☮✌ ‏@Chara_fc  2 Σεπ 
a refugee walks along railway track near #Horgos #Serbia,towards the border it shares with #Hungary,Sept.1 #refugees 


#Europe is a dream...



 Και του εν λόγω του φταίει η Ελλάδα:
Όρμπαν: Οι Ελληνες είναι υπεύθυνοι για τα δεινά με τους πρόσφυγες στα σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας
http://www.matrix24.gr/2015/09/ormpan-i-ellines-ine-ipefthini-gia-ta-dina-me-tous-prosfiges-sta-sinora-oungarias-servias/

Szabolcs Panyi ‏@panyiszabolcs  Πριν από 7 ώρες 
1,000 #migrants crossing Elizabeth bridge walking to #Austria. #refugees #hungary #budapest 
http://index.hu/belfold/2015/08/31/menekultek_bevandorlok_krizis_percrol_percre/ … 
Αστέρης Μασούρας正义 retweeted
 Arwa Damon ‏@arwaCNN  
Εθελοντές μοιράζουν νερό στους πρόσφυγες  που έρχονται από τη Βουδαπέστη

Δεν έχει τέλος η τραγωδία 


FRANCE 24 @FRANCE24
At least 30 migrants feared drowned off Libya: IOM http://f24.my/1i0KWQ

Χιλιάδες λέξεις  θα μπορούσαν ακόμη να γραφτούν και εικόνες να ανέβουν που να σοκάρουν για ένα πρόβλημα που μόλις ξεκίνησε,και η Ευρώπη αρνείται να αντιμετωπίσει.
Ας μείνουμε εδώ για σήμερα θυμίζοντας ότι ακόμη και ένα μπουκάλι νερό ή γάλα θα μπορούσαν να ανακουφίσουν έναν άνθρωπο.
Οι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη βοηθούν τους πρόσφυγες, καλύπτοντας τα κενά των πολιτικών που έχουν αποτύχει.