Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Τα πιο αληθινά Χριστούγεννα

 μόλις πέρασαν, και ούτε τις ευχές μας δεν δώσαμε. Καλές γιορτές σε όλους λοιπόν,με αγάπη υγεία και  ΕΙΡΗΝΗ .
Είναι κι αυτές οι φάτνες, τόσο αληθινές  φέτος, 
Οn the north of the Greek island of Lesvos.(Photo by Alessandro Penso)(2)
Pics and testimonies from Samos Island.
και τόσες πολλές οι φροντίδες που χρειάζονται,που κάπως ξεχαστήκαμε.
Αφήστε δε, που δεν υπάρχει  χώρος να σταθούν!
Sweden to refugees: Find a bed or go back to Germany…
 but don’t look for them at IKEA
Ο υπουργός μετανάστευσης της Σουηδίας προειδοποίησε τους πρόσφυγες ότι αν δεν βρουν το δικό τους κατάλυμα, θα πρέπει να απελαθούν πίσω στη Γερμανία ή τη Δανία
https://www.rt.com/news/321132-sweden-refugees-deport-ikea/
3ο καταφύγιο προσφύγων έκαψαν στη Σουηδία σε 6 ημέρες (VIDEO)
εδώ:https://www.rt.com/news/318996-sweden-refugee-center-fire/
# Η Δανία θέλει να απογυμνώσει # πρόσφυγες από κοσμήματα και άλλα τιμαλφή για να καλύψει μέρος των εξόδων τους http: // www channel4.com/news/yes-denma 
dromografos @dromografos  23 Δεκ
ΕΛΑΣ: Αποφάσεις απέλασης μόνο για τους οικονομικούς μετανάστες 
http://www.ert.gr/elas-apofasis-apelasis-mono-gia-tous-ikonomikous-metanastes-pou-anikoun-stin-katigoria-ton-apelasimon/ …
Heartbreaking messages on migrant life vests(3). 
Εάν αυτές οι εικόνες δεν μας ξυπνήσουν είναι σίγουρο ότι οι επόμενες θα είναι ακόμη πιο τρομακτικές. 
Διαβάστε αυτό το άρθρο:για τη σκοτεινή πλευρά της Γαλλίας

Και να προσέχετε τα παιδιά γιατί οι καιροί είναι πονηροί..
#syriza_art, Νικηφόρος Λύτρας- Μικροί φοροφυγάδες!(1)
Πηγή(1) https://twitter.com/linitsa
(2) http://qz.com/580085/the-true-meaning-of-christmas-in-photos/
(3) https://twitter.com/kristajodoin. Περισσότερα εδώ:http://ow.ly/ScjX7 
(4) http://www.alalam.ir/news/1770724
(5)https://media.msf.org/

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Που βρίσκεται ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα σήμερα;


Ο Γκέρχαρντ Μπρόυλινγκ*(σύμβουλος Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας) με αφορμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο με θέμα «Οι κοινωνικές επιχειρήσεις ως εργαλείο ανάπτυξης», συνομίλησε με την «Εποχή» κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση του που βρίσκεται ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα σήμερα, αλλά και των προοπτικών που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Ας τον ακούσουμε.
Τη συνέντευξη πήρε η Τζέλα Αλιπραντή στις 07 Δεκεμβρίου 2015 

 Τζέλα Αλιπραντή :Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και η χρησιμότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις ιδιωτικές εταιρείες και την εταιρική κοινωνική ευθύνη;
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί για το κέρδος των ιδιοκτητών και των επενδυτών τους. Ένα τέτοιο σύστημα τείνει να αυξάνει την ανισότητα στην κοινωνία. Επιπλέον, η επίτευξη κέρδους ως προτεραιότητα εμπεριέχει τον κίνδυνο της παράβλεψης των κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. 
Αντίθετα, οι κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν συσταθεί με σκοπό να ωφελήσουν την κοινωνία και βασίζονται στην πεποίθηση της υπεροχής των ανθρώπων απέναντι στο κεφάλαιο, στις αξίες της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης στους πιο αδύναμους, της συνεργασίας και της βιωσιμότητας, της διαφάνειας και της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων. 
Ως αποτέλεσμα, οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, οι τοπικές κοινότητες, οι πολίτες και οι μελλοντικές γενιές επωφελούνται από το έργο τους.
 Η οικονομική κρίση και οι κοινωνικές της συνέπειες έχουν καταβαραθρώσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τα επίπεδα αξιοπιστίας των ιδιωτικών εταιρειών. Ως εκ τούτου, ορισμένες προνοητικές, μεγαλύτερες επιχειρήσεις (χωρίς σαφή κοινωνική αποστολή) δεσμεύτηκαν οικειοθελώς να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές πάνω σε μια σειρά ηθικών προτύπων, όπως το όφελος για τους καταναλωτές, τις αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, το σεβασμό της νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, την αειφόρο παραγωγή. 
Αυτό ονομάζεται εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ). 
Ωστόσο, ενώ η ΕΚΕ δεν αλλάζει τον πρωταρχικό στόχο, που είναι το κέρδος, αποτελεί ένα βήμα για την αποτροπή ή τον περιορισμό πιθανών δυσμενών κοινωνικών ή περιβαλλοντικών συνεπειών, που σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν από τις κυβερνήσεις και να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες.

 Τ.Α :Μπορείτε να περιγράψετε μερικά επιτυχημένα παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη;
Σε πολλές χώρες βλέπουμε μοντέλα κοινωνικών επιχειρήσεων που ξεκίνησαν συγκρατημένα αλλά αναπτύχθηκαν με τον καιρό, γιατί άλλαξαν τους κανόνες της κοινοτικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ένταξης, της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και βρήκαν νέους τρόπους για την ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων. 
Τα παραδείγματα καλύπτουν όλους τους τομείς της οικονομίας. 
Τα CAP Markets, είναι μεσαίου μεγέθους συνοικιακά σουπερμάρκετ στη Γερμανία και απασχολούν άτομα με αναπηρίες. Τη λειτουργία του κάθε καταστήματος αναλαμβάνει μια ανεξάρτητη τοπική οργάνωση ατόμων με αναπηρία, αλλά η επωνυμία ανήκει σε έναν συνεταιρισμό προστατευμένων παραγωγικών εργαστηρίων. 
Η αλυσίδα των CAP Markets αναπτύσσεται σταθερά από το 1998 και τώρα έχει ξεπεράσει τα 100 μαγαζιά, δίνοντας αξιοπρεπή δουλειά σε πάνω από 1300 άτομα, εκ των οποίων το 60% είναι με αναπηρία. 
Άλλο παράδειγμα είναι το γκρουπ SOS στη Γαλλία που καταπιάνεται με κάθε μορφή κοινωνικής φτώχειας, παράγοντας αγαθά και υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, των δικαιωμάτων των παιδιών, της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης, της στέγασης εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα, της αειφόρου ανάπτυξης και του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου.
 Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Γάλλοι πολίτες επωφελούνται από τις υπηρεσίες του. 
Το γκρουπ SOS έχει 10.000 υπαλλήλους που εργάζονται σε 44 κοινωνικές επιχειρήσεις και 300 άλλες οργανώσεις στη Γαλλία και στο εξωτερικό.
 Επίσης, η EcoPower είναι ένας βελγικός συνεταιρισμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πάνω από 50.000 μέλη, που παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, εξυπηρετώντας περισσότερα από 40.000 νοικοκυριά της Φλάνδρας. Κάθε χρόνο επενδύει περισσότερα από 5.000.000 ευρώ σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, παροτρύνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν ενέργεια με ορθολογικό τρόπο και τους ενθαρρύνει να ακολουθήσουν το συνεταιριστικό μοντέλο ως μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Η κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

 Τζέλα Αλιπραντή: Πώς εξελίσσεται ο τομέας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;
Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα είναι, ακόμα, αδύναμη. 
-Οι κοινωνικές επιχειρήσεις δεν έχουν φωνή και ταυτότητα που να βασίζονται σε κοινές αξίες. 
-Δεν επηρεάζουν τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας για μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές και για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ούτε έχουν αντιπροσώπευση στους φορείς που διαχειρίζονται την απορρόφηση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Επενδύσεων. 
-Οι κοινωνικές επιχειρήσεις δεν έχουν καμία απήχηση. Είναι ελάχιστα αποδεκτές ως μοντέλα επιχειρηματικότητας και δεν αναγνωρίζεται ευρέως η δυνατότητά τους να αναδιαμορφώσουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία. 
-Πολλές κοινωνικές επιχειρήσεις δεν έχουν βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, επαρκείς πόρους και ικανότητες για να αναπτύξουν και να ιεραρχήσουν τις δραστηριότητές τους. Υπάρχει, ωστόσο, μια σειρά κοινωνικών επιχειρήσεων που έχουν συσταθεί υπό διάφορες νομικές μορφές και θα μπορούσαν να θεωρηθούν φάροι της αναδυόμενης κοινωνικής επιχειρηματικής κοινότητας. 
Αυτό οφείλεται στο ότι κατάφεραν να έχουν μια σχετικά βιώσιμη χρηματοδότηση, προέρχονται από πρωτοβουλίες πολιτών ή υπεύθυνες ΜΚΟ και έχουν έναν αξιόλογο κοινωνικό αντίκτυπο. Επιπλέον, φορείς υποστήριξης κοινωνικών επιχειρήσεων και οργανώσεις κοινωνικής χρηματοδότησης άρχισαν να συνεργάζονται και δημιούργησαν ένα φόρουμ για την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών μεταξύ τους: το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.
Θα πρέπει να βοηθηθεί η μεταβίβαση των επιχειρήσεων που χρεοκοπούν σε συνεταιρισμούς εργαζομένων. Αυτό πρωταρχικά απαιτεί την τροποποίηση του νομικού πλαισίου σχετικά με την πτώχευση, ώστε να αποφευχθεί πάνω απ' όλα η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους πρώην εργαζόμενους, αλλά και η απώλεια θέσεων εργασίας και ο κίνδυνος της μακροχρόνιας ανεργίας.

 Τζέλα Αλιπραντή:Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η κοινωνική επιχειρηματικότητα στη μείωση της ανεργίας και τη ανοικοδόμηση της οικονομίας στην Ελλάδα;
Μέχρι τώρα, το εύρος και η εμβέλεια των δραστηριοτήτων της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι μάλλον περιορισμένα και ως εκ τούτου δεν έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν, βραχυπρόθεσμα, στην απασχόληση με καίριο τρόπο.
 Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να αναπτυχθούν νέα μονοπάτια για τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. 
Συγκεκριμένα, πρέπει να ενισχυθούν οι υφιστάμενοι παραδοσιακοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί για τη δημιουργία εισοδήματος από την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με την κοινωνική τους αποστολή. Δηλαδή, να μετατραπούν οι πρωτοβουλίες και οργανώσεις του μη κερδοσκοπικού τομέα εξ ολοκλήρου σε κοινωνικές επιχειρήσεις ή να δημιουργηθεί μια εταιρεία τεχνοβλαστός (spin-off)*, που θα επανεπενδύει μέρος των κερδών στη μητρική της οργάνωση. 
Επίσης, θα πρέπει να βοηθηθεί η μεταβίβαση των επιχειρήσεων που χρεοκοπούν σε συνεταιρισμούς εργαζομένων.
 Αυτό απαιτεί την τροποποίηση του νομικού πλαισίου σχετικά με την πτώχευση, ώστε να αποφευχθεί πρώτιστα η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους πρώην εργαζόμενους, αλλά και η απώλεια θέσεων εργασίας και ο κίνδυνος της μακροχρόνιας ανεργίας. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει μια πλουραλιστική οικονομία, στην οποία διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα, όπως η αυτοαπασχόληση, η μικρο-επιχειρηματικότητα, οι οικογενειακές επιχειρήσεις, οι παραδοσιακοί συνεταιρισμοί και οι κοινωνικές επιχειρήσεις, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές εταιρίες έχουν τη θέση τους και αναπτύσσουν επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ τους. Αυτό, προς το παρόν, δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Ωστόσο, όταν θα έχει δημιουργηθεί ένας σημαντικός αριθμός οικονομικά ενεργών και βιώσιμων συνεταιρισμών και κοινωνικών επιχειρήσεων, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για ένα νέο τύπο υπεύθυνης ελληνικής επιχείρησης, που θα ανοίξει το δρόμο για μια πιο πλουραλιστική οικονομία στην Ελλάδα και θα διαδώσει τις αξίες και τις αρχές που χαρακτηρίζουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Ενίσχυση εν μέσω λιτότητας

 Τζέλα Αλιπραντή:Είναι δυνατή η ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας;
Το παράδειγμα της Αργεντινής δείχνει ότι η δημοσιονομική και οικονομική κρίση προκάλεσαν κρίση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό οφείλεται στις πολιτικές λιτότητας, που περιλαμβάνουν τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από τις δημόσιες υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις. Προωθήθηκε, όμως, η δημιουργία οργανισμών που βασίζονται στην αμοιβαία βοήθεια και τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την κοινοτική συνεργασία και την αυτοδιαχείριση, που ασχολούνται με την παροχή βοήθειας για πρόσβαση σε στέγη, πίστωση, ασφάλιση, τρόφιμα, περίθαλψη και κοινωνικές υπηρεσίες. 
Παρόμοιες πρωτοβουλίες παρατηρούνται και στην Ελλάδα. Αυτό που λείπει είναι η επαγγελματική συμβουλευτική υποστήριξη και μια πλατφόρμα για αμοιβαία μάθηση, ώστε να μην ακολουθούνται, τυφλά, μονοπάτια και προσεγγίσεις που δεν λειτουργούν καλά.
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις και οι φορείς υποστήριξής τους θα πρέπει να ξεκινήσουν μια διαδικασία δημιουργίας κοινής ταυτότητας, που θα βασίζεται σε κοινές αξίες και αρχές, πρακτικές, συμπεριφορά, οράματα και ανησυχίες. Θα πρέπει να υπάρξει μια ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ τους, όπως και με αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, σχετικά με τις καθημερινές πρακτικές.

Τζέλα Αλιπραντή :Τι πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;
Καταρχάς, οι κοινωνικές επιχειρήσεις και οι φορείς υποστήριξής τους θα πρέπει να αποκτήσουν μια κοινή ταυτότητα, που θα βασίζεται σε κοινές αξίες, αρχές, πρακτικές, συμπεριφορά, οράματα και ανησυχίες. 
Θα πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ τους και με αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. 
Σε συνεργασία με την κοινωνική επιχειρηματική κοινότητα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός διάφανου και βιώσιμου συστήματος παροχής συμβουλευτικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στις κοινωνικές επιχειρήσεις.

 Τζέλα Αλιπραντή :Η οικονομία, εν γένει, διαμορφώνει τις κοινωνικές σχέσεις. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα τι είδους σχέσεις διαμορφώνει μέσα στην κοινωνία;
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα βάζει το «εμείς» πάνω από το «εγώ», την ανιδιοτέλεια πάνω από τον εγωισμό, όπως διατυπώθηκε από τον ιδρυτή της Grameen Bank και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Muhammad Yunus. Η συμμετοχή στις κοινωνικές επιχειρήσεις δημιουργεί και ενισχύει το κοινωνικό κεφάλαιο με τη μορφή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της διαφάνειας, της αλληλεγγύης και της ευθύνης για τα πιο αδύναμα στρώματα, της βιωσιμότητας και της διατήρησης σπάνιων φυσικών πόρων για την επόμενη γενιά και της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων,με σκοπό η οικονομική ανάπτυξη να περιέλθει στον έλεγχο των εργαζομένων.

Μετάφραση: Ματίνα Καραγιαννίδου – Σταμπουλή
*Ο Gerhard Bräunling ήταν συντονιστής στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 
που έγινε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο,στις 9-10 Νοεμβρίου 2015,στη συζήτηση με θέμα:
Xρηματο-οικονομικά εργαλεία για την ενίσχυση των Επιχειρήσεων της Κοινωνικής Οικονομίας.


Τα σχόλια για τα όσα αναφέρει,στο επόμενο.
Συνεχίζεται

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η *από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
Ράνια Αντωνοπούλου,
σας προσκαλεί στην ημερίδα ενημέρωσης και διαβούλευσης, με θέμα
ΘΕΣΜΙΚΈΣ ΠΑΡΕΜΒΆΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΊΑ ΣΤΉΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑΣ
στην οποία θα παρουσιαστούν οι προτάσεις αναφορικά με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο
και τη δημιουργία εργαλείων στήριξης για την ενίσχυση του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015
στο Cine Κεραμεικός (Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος 13), Αθήνα

Ώρα προσέλευσης: 09:30 - 10:00 π.μ.
Διοργάνωση: Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία Ώρα προσέλευσης: 09:30 - 10:00 π.μ.
Πληροφορίες: τηλ. 210-5271300, 210-5271350 • e-mail: keko@mou.gr

Επείγουσα έκκληση για εθελοντές απόψε και αύριο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Όπως ίσως γνωρίζετε το Τάε Κβον Ντο κλείνει για τους πρόσφυγες/μετανάστες και τα εφόδιά του φορτώνονται για το Ελληνικό.Αν μπορείτε, πηγαίνετε απόψε στο Τάε Κβον Ντο, πίσω από το εμπορικό κέντρο Village στο Παλιό Φάληρο να βοηθήσετε.

Επίσης αύριο Πέμπτη 17/12/15 το μεσημέρι στις 12, χρειαζόμαστε βοήθεια στην αποθήκη του Γηπέδου Μπάσκετ στο Ελληνικό (είσοδος Ολυμπιακής Αεροπορίας από παραλιακή) για να ξεφορτώσουμε το πρώτο κοντέινερ με ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες από την ολλανδική ομάδα εθελοντών AID CARAVAN TO GREECE.Στάση τραμ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.Tηλ. για οδηγίες πρόσβασης 6906408586
τότε

Για ξαναβλέπουμε τις ίδιες εικόνες,πιθανόν κάτι δεν καταλάβαμε ή δεν κάναμε σωστά.

και τώρα

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Κόμμι γκουάρ - Το πρόσθετο με τις ευεργετικές ιδιότητες


E412: Κόμμι γκουάρ
E412: Κόμμι γκουάρ
Πρόσθετα, πυκνωτικά, γλυκαντικές ουσίες .
Τα περισσότερα από αυτά τα  άγνωστα υλικά  βρίσκονται εδώ και αρκετές δεκαετίες στα επεξεργασμένα τρόφιμα και λίγοι από εμάς μπορούν πλέον να αποφύγουν.
Παρά την διαδεδομένη αντίληψη πως όλα τα πρόσθετα  βλάπτουν, αυτό δεν είναι αλήθεια, και πολλά  απ'αυτά έχουν  ευεργετικές  για την υγεία ιδιότητες.
Το κόμμι γκουάρ είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης που εξάγεται από τους σπόρους του φυτού  Cyamopsis tetragonolobus μετά από κατάλληλη επεξεργασία,και αποτελείται κυρίως από γαλακτόζη και μανάννη.
Προέλευση 
Οι θάμνοι  γκουάρ ευδοκιμούν στην Ινδία, το  Πακιστάν, στη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Η προέλευση του φυτού είναι άγνωστη, δεδομένου ότι δεν έχει βρεθεί ποτέ σε άγρια ​​κατάσταση. Θεωρείται πως  προέρχεται  από άλλο αφρικανικό είδος το C. senegalesis . Στην Ινδία και το Πακιστάν καλλιεργείται  εδώ και πολλούς αιώνες και είναι πλέον εξημερωμένο.
 Κόμμι γκουάρ
 Χαρακτηριστικά: η σκόνη είναι άοσμη και χωρίς γεύση, και υδατοδιαλυτή σε ζεστό και κρύο νερό. Πρωτοεμφανίστηκε στη βιομηχανία τροφίμων τη δεκαετία του ’50 και κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης με την κωδική ονομασία E412.
Που χρησιμοποιείται;
 Ως πρόσθετο τροφίμων,χρησιμοποιείται κυρίως ως πυκνωτικό μέσο, και σαν ομογενοποιητής και σταθεροποιητής μιγμάτων σε γλυκά,παγωτά ζελεδάκια,κ.ά.
 Σε πολλά τρόφιμα και ποτά, το κόμμι γκουάρ χρησιμοποιείται προκειμένου να αλλάξει το ιξώδες(1)
Στα παγωτά ομογενοποιεί το μείγμα και  μειώνει τους κρυστάλλους πάγου.
Στα ψημένα αρτοσκευάσματα λειτουργεί  ως βελτιωτικό  της υφής της ζύμης.
Στα τυριά  χρησιμεύει για την βελτίωση της υφής τους.
Στα προτηγανησμένα τρόφιμα για τη μείωση της πρόσληψης λαδιού.
Η απαραίτητη ποσότητα γι'αυτό το σκοπό είναι μικρότερη του 1% του βάρους του τροφίμου. Λιγότερη συχνή είναι η χρήση του ως πηγή φυτικών ινών,και έχει ακόμη  πλήθος διαφορετικών εφαρμογών.
Ανώτατο όριο καθημερινής λήψης: δεν έχει καθοριστεί.
Παρενέργειες: δεν έχουν γίνει γνωστές στις συγκεντρώσεις που χρησιμοποιείται, όμως σε υψηλές συγκεντρώσεις ή έντονη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη λόγω της ζύμωσης  που προκαλεί στην χλωρίδα του εντέρου (όπως όλοι οι δύσπεπτοι πολυσακχαρίτες).
Διατροφικοί περιορισμοί: μπορεί να καταναλωθεί από όλες τις θρησκευτικές ομάδες και από τους χορτοφάγους.

Κατανόηση των συστατικών
Οι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν τι υπάρχει μέσα στα τρόφιμα που καταναλώνουν. Μπορεί να επιθυμούν να αποφύγουν ορισμένα συστατικά για ποικίλους λόγους. Στην Ευρώπη, σχεδόν όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να φέρουν ετικέτα σύμφωνα με νόμο της ΕΕ. Εντούτοις, η ορολογία αναγραφής συστατικών στις ετικέτες μπορεί να μην είναι πάντα σαφής στον καταναλωτή και για πολλούς η ερμηνεία των αναγραφόμενων συστατικών αποτελεί ένα πρόβλημα.
Χαρακτηρισμός των συστατικών βάσει νομοθεσίας της ΕΕ


Κόμμι γκουάρ και υγεία

Το κόμμι γκουάρ είναι ένας ουδέτερος πολυσακχαρίτης που  λειτουργεί ως διαλυτή διαιτητική ίνα και σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η κατανάλωσή του  φαίνεται να έχει  οφέλη για την υγεία. 
Αποτελεί καλή εναλλακτική πηγή φυτικών ινών για  τα άτομα που δεν μπορούν να προσλάβουν την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα μέσα από το διαιτολόγιό τους, ή για κάποιο λόγο τις έχουν αποκλείσει.
Εξομαλύνει τη λειτουργία του εντέρου. Έχει ευεργετική δράση σε περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου.Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σκόνη λειτουργεί σαν προβιοτικό  και λόγω της ιδιότητάς του να απορροφά τη σωστή ποσότητα υγρών, ελαττώνει τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας  διάρροιας και κοιλιακού πόνου. 
Η χρήση του αυξάνει το αίσθημα κορεσμού της πείνας, και συντελεί στη μείωση της κατανάλωσης τροφής  και στην απώλεια βάρους.
Ακόμη έχει βρεθεί ότι η συχνή κατανάλωση συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και στην ισορροπία των επιπέδων γλυκόζης.  
Περιέχει περίπου 75% φυτικές ίνες και έχει ελάχιστη επίδραση στη γεύση και την υφή των τροφίμων και ποτών που αναμειγνύεται. 

Ωστόσο η γέλη που σχηματίζει δύσκολα αναμιγνύεται με τα τρόφιμα κάνοντας δύσκολη την κατανάλωσή του. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων έχει συγκεντρώσει ένα παράγωγο του κόμμεος το μερικώς υδρολυμένο κόμμι γκουάρ (partially hydrolyzed guar gum – PHGG) 
Το PHGG δεν σχηματίζει γέλη, αναμιγνύεται εύκολα σε τρόφιμα και ροφήματα χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση και το άρωμά τους, και  γίνεται καλά ανεκτό από τον οργανισμό 
Όπως πωλείται στο εμπόριο είναι πλήρως διαλυτό, σε κρύο και ζεστό νερό,σταθερό στη  θερμότητα, ανεπηρέαστη από τα ιόντα, και δεν θα πηκτωματοποιείται σε υψηλές συγκεντρώσεις. 

εικόνα:wikipedia
Η χρήση του σαν λαχανικό 

 Τα φύλλα του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως το σπανάκι, και οι φρέσκοι λοβοί γίνονται σαλάτα ή μαγειρεύονται όπως άλλα λαχανικά [ 4 ] 
Τα αποξηραμένα  φασόλια  καταναλώνονται  ολόκληρα ή σε μορφή σκόνης.
Έχουν λίγες  θερμίδες(15 Kcal ανά 100 γραμμάρια)αλλά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και  φυτικές ίνες.
Τα φασόλια είναι πλούσια σε βιταμίνες C, Κ, Α, και φολικό οξύ, καθώς και σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο, από τα πλέον απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που έχουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία : κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το φυλλικό οξύ, το σίδηρο και το ασβέστιο είναι απαραίτητα για τα οστά, κ.ά . Ο συνδυασμός πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ελάχιστων θερμίδων βοηθά στην υγεία της καρδιάς. Περισσότερα (εδώ)


Τα φασόλια γκουάρ ενώ είναι πολύ θρεπτικά, η πρωτεΐνη που περιέχουν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο εκτός εάν πρώτα ψηθούν,όπως συμβαίνει και με άλλα ψυχανθή. Είναι επίσης γνωστά ως Gavar, Guwar ή Guvar.
Εδώ μια συνταγή (γκουάρ φασόλια με πατάτες):http://www.indiankitchenfood.com/aloo-gawar-phali-recipe/
 Η  χρήση του σε σπιτικό παγωτό  και κρέμες  δίνει φανταστικά αποτελέσματα( χρησιμοποιήστε λίγο για κάθε δόση, όπως 1/8  κουταλάκι του γλυκού).
Ακόμη χρησιμεύει στην ομογενοποίηση σε πλήθος συνταγών που δεν περιέχουν γλουτένη.
Αν και δεν είμαι χορτοφάγος, ευχαρίστως θα αντικαθιστούσα τα ωμά αυγά με  γκουάρ,στις συνταγές που απαιτούνται(μαγιονέζα,αυγολέμονο,κ.ά). 
Το κόμμι γκουάρ είναι επίσης υποκατάστατο για το κόμμι χαρουπιών.

Δείτε εδώ  ένα βίντεο για το πως  πήζει η σκόνη.
http://youtu.be/p0dMSX22lvk
Που μπορούμε να το βρούμε
Διατίθεται με τη μορφή σκόνης στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και τα μπαχαράδικα.


Το φυτό στη Γεωργία

Ζωοτροφές : τα φασόλια γκουάρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή-και χρησιμοποιούνται ευρέως -στα βοοειδή, στα πουλερικά και στα ψάρια, αλλά μόνο τα  ώριμα(περιέχουν ίχνη υδροκυανίου πριν ωριμάσουν) .  
Πράσινη λίπανση : τα φυτά μπορούν να  αυξήσουν την απόδοση των επόμενων καλλιεργειών- όπως  γίνεται και με τα άλλα ψυχανθή- εμπλουτίζοντας με θρεπτικά συστατικά το έδαφος.
 Στις ημι-άνυδρες περιοχές του  Ρατζαστάν οι γεωπόνοι χρησιμοποιούν το  γκουάρ για την ανασύσταση του εδάφους σαν βασικό λίπασμα και για τη δέσμευση του αζώτου  πριν από την επόμενη σοδειά.

Cluster bean-guar-Cyamopsis  tetragonoloba
Το γκουάρ αναπτύσσεται καλά σε άγονες σε ημίξηρες περιοχές, αλλά χρειάζεται και συχνές βροχοπτώσεις. Περισσότερα για την καλλιέργεια εδώ:http://www.feedipedia.org/node/311


Λόγω της χρήσης του φυτού στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ζήτησή του έχει αυξηθεί πολύ.  Αυτό προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στη γεωργία και πολλοί καλλιεργητές βαμβακιού και σιτηρών  αντικατέστησαν τις φυτείες τους με θάμνους γκουάρ λόγω του ότι  το κόστος παραγωγής είναι επίσης χαμηλότερο. 

Στη βιομηχανία

Τα παράγωγα του κόμμεος γκουάρ  έχουν πολλές  βιομηχανικές εφαρμογές, όπως στη βιομηχανία χαρτιού και κλωστοϋφαντουργίας, στην επιμετάλλωση, την κατασκευή εκρηκτικών, και στην υδραυλική  ρωγμάτωση (fracking) των σχηματισμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.   
Για το φυτό έγραψαν πριν λίγα χρόνια στα  ΝΕΑ .Ένα κείμενο του Gardiner Harris από The New York Times.
Πεινασμένα, βρώμικα, ξυπόλητα και ιδρωμένα. Ετσι πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους τα παιδιά του Σοχάν Σινχ. Αγρότης σε μια έρημη γη, ο Σινχ
δεν μπορούσε να τους προσφέρει κάτι περισσότερο από μια καλύβα από λάσπη και φαγητό τόσο ώστε απλώς να επιβιώνουν. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν. Τα
πιάτα γέμισαν και στην καλύβα από λάσπη υπάρχουν τώρα κατσίκες. Ο Σινχ και τα παιδιά του μένουν πια σε ένα σπίτι από πέτρα. Διότι ο μικρός, σκληρός σπόρος που καλλιεργεί, ένας σπόρος που προοριζόταν άλλοτε κυρίως για τροφή γελαδιών, είναι σήμερα περιζήτητος σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλοτε πάμφτωχοι αγρότες, όπως ο Σινχ, έχουν μετατραπεί σε σημαντικό κρίκο της ενεργειακής παραγωγής στις ΗΠΑ - και όχι μόνο. Η εξήγηση ακούει στο όνομα «γκουάρ».


Η αύξηση της ζήτησης 
Εναν ολόκληρο κόσμο μακριά από την έρημο Ρατζαστάνι, τα κέρδη της Haliburton, αυτού του γίγαντα των πετρελαϊκών υπηρεσιών, μειώνονται διότι οι τιμές του γκουάρ, του σπόρου που καλλιεργεί ο Σινχ και οι υπόλοιποι αγρότες, αυξάνονται μια σπάνια νίκη για τους μικρότερους των μικρών «παικτών» του παγκόσμιου εμπορίου.
 Η άνθηση του fracking στις ΗΠΑ έχει επιφέρει απότομη εκτίναξη της παραγωγής φυσικού αερίου, μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και σταδιακή εγκατάλειψη των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Πρόκειται βέβαια για μια αμφιλεγόμενη τεχνική, η οποία μπορεί να έχει ήδη προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή σε περιοχές των ΗΠΑ, στο κρατίδιο του Ρατζαστάν όμως, στη Βορειοδυτική Ινδία, σε ένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου, δύσκολα βρίσκει κανείς κάποιον που να το θεωρεί κάτι άλλο πέρα από ευλογία. Τα τρακτέρ πωλούνται σαν… φρέσκα ψωμάκια, η αξία της γης ανεβαίνει και οι γάμοι έχουν αποκτήσει ακόμα πλουσιότερα χρώματα.
Συνέχεια εδώ: http://www.tanea.gr/news/world/article/4739881/?iid=2

(1)Ιξώδες: Είναι η ιδιότητα των ρευστών να αντιστέκονται στη ροή τους. Για παράδειγμα το μέλι έχει πολύ μεγαλύτερο ιξώδες από ότι το νερό. Όταν το ιξώδες γίνεται υπερβολικά μεγάλο, τότε το ρευστό τείνει να μη ρέει, άρα να μην αλλάζει σχήμα, δηλαδή τείνει να είναι στερεό.
Επιβολή όρων για το εισαγώμενο κόμμι-γκουάρ που κατάγεται ή αποστέλλεται από την Ινδία. Καν.258/2010
http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/eisagoges-ejogoges/poiotikoselenxos/431-kanee2582010.html

Εικόνες και πηγές
http://www.food-info.net/gr/e/e412.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Guar
www.healthpages.gr/portal/page/portal/1535/Fullstory?ArticleID=1179
http://www.inhyco.com 
http://vernon.tamu.edu/Agronomy/guar_production.html
http://www.iro.umontreal.ca/~felipe/IFT6010-Automne2009/Data/TP2/docs/english/g/Guar
http://www.nutrimed.gr/exelixeis__trofima/sumpliromata_diatrofis/sumpliromata_futikon_inon.html
(Κλινικές μελέτες :http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3361879)

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΑΛΕΞΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΟ MEGA;

Δείτε πώς το «Megaλο» κανάλι που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τον Τσίπρα και τον Καμμένο, κατάφερε να αποφύγει την υπαγωγή του θαλασσοδανείου των 98 εκατομμυρίων ευρώ στις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» την ώρα που τα ξένα funds ετοιμάζονται να αρπάξουν τα σπίτια των βιοπαλαιστών για ένα κομμάτι ψωμί. Κατά τα λοιπά, ο Τσίπρας και ο Καμμένος θα «τσακίσουν» στη νομιμότητα τους μεγαλοκαναλάρχες... Διαβάστε τη συνέχεια εδώ 
Αυτό για αρχή. Χρειάζεται τουλάχιστον ένα  αφιέρωμα για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μας σώσει...