Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία


Το 1ο ευρωπαϊκό φόρουμ κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 28 Ιανουαρίου 2016, ξεκίνησε ως μια στρατηγική πρωτοβουλία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (στην διοργάνωση συμμετείχαν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου).Το φόρουμ σαν στόχο είχε να στηρίξει την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑΟ) ως νέα μορφή υγιούς επιχειρηματικής οικονομικής δραστηριότητας ,και ως η μοναδική ορατή διέξοδος αντιμετώπισης της οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης!

Στην απογευματινή συνεδρία, ο αντικαταστάτης της Υφυπουργού Εργασίας κ.Ιωάννης Μπάρκας,ανέπτυξε* τις θέσεις της κυβέρνησης .
Μπορείτε να  δείτε  την ομιλία του εδώ, στα πρώτα λεπτά.

Εδώ το πρόγραμμα  και ο πλήρης κατάλογος  των συμμετεχόντων σε μορφή pdf.
http://efsse.org/wp-content/uploads/2016/01/Programme_EFSSE16.pdf

Εδώ οι οργανισμοί που συμμετείχαν στο EFSSE 2016
http://efsse.org/participants/organisations/

Σημαντική εκπροσώπηση στο συνέδριο είχε και η Ελλάδα.Ανάμεσά τους και ένα μέλος από την ομάδα μας. 
Δεκάδες ήταν οι πρωτοβουλίες  που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ :

Ο Γκόραν Γέρας αφηγήθηκε πώς φορείς της κοινωνίας των πολιτών ένωσαν δυνάμεις και δημιούργησαν την Ebanka, την πρώτη «ηθική τράπεζα» για στήριξη των αποκλεισμένων στην Κροατία.
Ο Χαβιέρ Γκουέμες εξήγησε πώς κοινωνικές επιχειρήσεις όπως η Ilunion κατάφεραν να συμπράξουν για να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόσβασης σε άτομα με αναπηρίες.
Ο Φραντσέσκο Πιόβιτσι εξιστόρησε πώς οι πολίτες απάντησαν στην κρατική αδιαφορία για την προσφυγική κρίση ιδρύοντας την οργάνωση «Μεσογειακή Ελπίδα» στη Λαμπεντούζα για να συνδράμουν στην κάλυψη των αναγκών των εγκλωβισμένων προσφύγων.
Η Παλόμα Αρόγιο της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Συνεργατικών Επιχειρήσεων έδειξε πώς οι πολίτες στις γειτονιές αυτοοργανώθηκαν για να λύσουν το πρόβλημα της στέγης, αποκαθιστώντας εγκαταλειμμένα ή ακατάλληλα κτίρια τα οποία μετέτρεψαν σε κοινωνική κατοικία για τους πιο ευάλωτους πολίτες.
Η Βελγίδα Βαλεντίν Καϊμί παρουσίασε την κινητοποίηση εκατοντάδων πολιτών που έφτιαξαν την Κοινωνική Πλατφόρμα για μια Οδηγία Δημοσίων Αναθέσεων και Προμηθειών για να περιληφθούν οι κοινωνικές και αλληλέγγυες επιχειρήσεις στους δημόσιους διαγωνισμούς.
Δείτε μερικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση:
1st European Forum on Social and Solidarity Economy
https://www.youtube.com/watch?v=9dubjVfPx5c

Σε μια εποχή λιτότητας και ανεργίας, όπου μόλις το 1% του πληθυσμού ελέγχει πάνω από το 50% του παγκόσμιου πλούτου,επισήμαναν οι διοργανωτές, η συνεργατική, συνεταιριστική και αλληλέγγυα οικονομία φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος 
αντιμετώπισης της οικονομικής και πολιτιστικής κρίσης.

Από πλευράς Κομισιόν, ο επικεφαλής της Γενικής διεύθυνσης για την εσωτερική αγορά, Μισέλ Κατινά, τόνισε ότι η κοινωνική οικονομία αποτελεί προτεραιότητα. Είναι εξάλλου ένα σημαντικό και αυξανόμενο μέρος της οικονομίας με έναν στους τέσσερις επιχειρηματίες στην Ευρώπη να δρα σε αυτόν τον τομέα.
Η Επιτροπή έχει κάνει, σύμφωνα με τον Κατινά, πιο ορατές τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας βελτιώνοντας το νομικό περιβάλλον. Επιπλέον έχει συστήσει ομάδα 70 εμπειρογνωμόνων, από τους οποίους έχει ζητηθεί να συστήσουν δράσεις στην επιτροπή και τα κράτη μέλη. 
Η σχετική έκθεση θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο του 2016 και θα παρουσιαστεί τον Δεκεμβρίου του 2016. 
Παράλληλα 4 Γενικές διευθύνσεις εργάζονται με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Η εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης για την Απασχόληση, Ανν Μπράντς, μίλησε για 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την κοινωνική οικονομία σε μια επταετία. Επιπλέον, ανακοίνωσε τη σύσταση ενός δικτύου για την προώθηση ευφυών μορφών επενδύσεων, ώστε τα κράτη μέλη να κινητοποιηθούν με στόχο να προωθήσουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική καινοτομία στα εθνικά τους προγράμματα.
Σταγόνα στον ωκεανό καθώς αντιστοιχούν 171 εκατ. ευρώ τον χρόνο για 28 κράτη-μέλη.
Αυτές οι τοποθετήσεις δεν έμειναν αναπάντητες, καθώς σε αυτό το φόρουμ καταδείχθηκαν οι διαφορές αντίληψης που υπάρχουν ανάμεσα στους θεσμούς και τους φορείς της Κ.ΑΛ.Ο για το τι είναι εν τέλει κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ποιος είναι ο ρόλος της.

«Να σταματήσει η Κομισιόν να συγχέει τα πράγματα: άλλο Κ.ΑΛ.Ο κι άλλο “κοινωνική επιχειρηματικότητα”», ήταν η απάντηση της αντιπροέδρου της GUE/ NGL Μαρί Κριστίν Βερζιά, ενώ ο Ιβόν Πουαριέ του καναδικού δικτύου REDEC εξήγησε πως στον αντίποδα της πολυδιαφημισμένης «εταιρικής ευθύνης» και της κερδοσκοπικής επιχειρηματικότητας που μασκαρεύεται ως κοινωνική, «η Κ.ΑΛ.Ο δεν είναι μια άλλη μορφή επιχειρηματικότητας, αλλά ένα εναλλακτικό πλήρες οικοσύστημα οργάνωσης, παραγωγής, δικτύωσης, χρηματοδότησης που εστιάζει στην αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα».
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.efsyn.gr/arthro/kalo-na-legetai-0
Περισσότερα για τους εισηγητές εδώ:
*Η ανάρτηση έγινε κυρίως για να μοιραστούμε μαζί σας τα όσα ειπώθηκαν ως επίσημες θέσεις της κυβέρνησης.
Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.