Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Οι άστεγοι της διπλανής πόρτας

Προσθήκη λεζάντας
Σήμερα δεν θα  μιλήσουμε για τους πρόσφυγες, αλλά για την δική μας καταστροφή. 
Για την φτώχεια,τους άστεγους και την ανύπαρκτη Κοινωνική Πρόνοια για όσους την έχουν ανάγκη,για τις ΜΚΟ που λυμαίνονται εκτός από τα χρήματα του ΕΣΠΑ και τις εργασιακές θέσεις τις οποίες διαχειρίζονται με αδιαφανείς διαδικασίες. 
Αφορμή για το σημερινό θέμα, η αγανάκτηση ενός ανθρώπου που γνώρισα σαν εθελοντή.
Ήταν στα μέσα του προηγούμενου μήνα, τις ημέρες με τα μεγάλα κρύα όταν μαζεμένοι κάτω από ένα υπόστεγο περιμέναμε να ξεκινήσει η συνέλευση των εθελοντών υποδοχής για τους  πρόσφυγες. Ήταν αργά το απόγευμα,ο καιρός σκληρός και η ώρα στα  αυτοσχέδια πηγαδάκια  μεταξύ γνωστών και αγνώστων,περνούσε με κουβέντες και τσιγάρα. 
Μιλούσα στο τηλέφωνο όταν άκουσα ακριβώς δίπλα μου ένα άτομο να "γκρινιάζει"δυνατά σε κάποιον για τις παροχές προς τους πρόσφυγες. 
Όταν τελείωσα το τηλεφώνημα τον ρώτησα τι χρειαζόταν. Μου έδειξε το φθαρμένο παντελόνι του και τα ταλαιπωρημένα παπούτσια του. Μου είπε με χαμηλό τόνο πια ότι όλα τα καινούρια πράγματα πηγαίνουν στους πρόσφυγες και για "μας"μένουν τα χρησιμοποιημένα.
Τον είχα δει να κουβαλά και να τακτοποιεί τις κούτες με τον ρουχισμό στο κτίριο που γίνεται η συλλογή  και η διαλογή μήνες τώρα,και μου έκανε εντύπωση που δεν είχε το θάρρος να πάρει κάτι που θα του ταίριαζε και είχε ανάγκη. 
Αμέσως μετά σαν χείμαρρος μου εξομολογήθηκε ότι είναι τρία χρόνια στον δρόμο και το πόσο δύσκολα περνά. 
Ξαφνικά απομακρύνθηκε,και μια άγνωστή μου γυναίκα που όντας κοντά είχε ακούσει όλη τη κουβέντα, έρχεται και μου λέει πως δεν είναι ακριβώς έτσι,και εμμέσως να μην πολυδίνω σημασία. Χτυπά πάλι το τηλέφωνό μου. Μιλάω και αφήνω το θέμα εκεί. Μετά από λίγα λεπτά εμφανίστηκε πάλι.
Του ζήτησα να μου πει  τι νούμερα φοράει για  να κοιτάξω να του κρατήσω κάτι καινούργιο. 
Αμέσως μετά τον ρώτησα αν παίρνει κάποιο επίδομα, ή τουλάχιστον  αυτά που δίνονται στους αστέγους πριν τις γιορτές Με κοίταξε με γουρλωμένα μάτια και μου είπε πως δεν γνώριζε τίποτα σχετικά.
Η επόμενη ερώτησή μου ήταν γιατί δεν πηγαίνει στα υπνωτήρια ή τους ξενώνες που υπάρχουν. Η απάντησή του δεν με ξάφνιασε."Δεν ξέρεις πως είναι εκεί". 
Την κουβέντα για το έκτακτο επίδομα δεν την ανέφερα τυχαία. Έτυχε κοιτάζοντας  τα προγράμματα πέρυσι να πέσω  επάνω σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης όπου δινόταν ένα ποσό έως 11.000 ευρώ για κάθε περίπτωση!! 
Φυσικά με πολλές πολλές προϋποθέσεις. Και ο προϋπολογισμός αφορούσε μόνο 1200 άτομα, αν και αλλού το νούμερο μειωνόταν σε 800 αν θυμάμαι καλά.

Το τρομακτικό σε αυτές τις ιστορίες δεν είναι η ίδια η αστεγία,αλλά η έλλειψη ενημέρωσης όσων την έχουν απόλυτη ανάγκη την στιγμή μάλιστα που τρέχουν προγράμματα από το κράτος που θα μπορούσαν να τους ωφελήσουν.Και όχι μόνο.Εκατοντάδες αλληλέγγυες δομές διασκορπισμένες σε όλο το λεκανοπέδιο και σε άλλες μεγάλες πόλεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν έναν πρακτικό τρόπο εσωτερικής δικτύωσης ώστε να μπορέσει να ωφεληθεί κάθε πολίτης που έχει πρόβλημα.

Ακολουθεί ένα βίντεο από τον Βόλο που περιγράφει με σαφήνεια την ασάφεια που κυριαρχεί στο τοπίο.



Προχθές ψάχνοντας για να συμπληρώσω αυτό το κείμενο με πηγές,πέτυχα λαχείο(αν ήμουν δικηγόρος,αλλά δεν είμαι). Έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο το "τεφτέρι" με τα ονόματα των απόρων με τα τηλέφωνά τους και τις δομές απ'όπου επιλέχτηκαν !
Θυμήθηκα τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι "ειδικοί" από τις κάθε λογής δομές.Κρατικές και μη.
Το πόσο εύστοχες είναι οι δράσεις των κυβερνητικών και μη κυβερνητικών -αλλά στην ουσία εντελώς κυβερνητικών -οργανώσεων για τις ομάδες του πληθυσμού στις οποίες απευθύνονται (οι ομάδες- στόχοι),μένει να μας το αποδείξουν όσοι έχουν επωμιστεί αυτή την ευθύνη,και βιοπορίζονται από αυτές.
Για μένα -και εσάς φαντάζομαι -το κριτήριο για το πόσο αποτελεσματικές είναι,είναι το ενδιαφέρον που θα δείξουν όταν θα  τους αναζητήσει ο πολίτης για να λυθεί ένα θέμα, ανεξάρτητα από το πόσα θα μπορέσουν να κάνουν  τελικά.
Σκιαγραφείται από τον τρόπο που κινούνται .
Τον χρόνο που χρειάζονται να δράσουν, τα αντανακλαστικά τους. Τα όσα θα μπορούσαν να έχουν κάνει και δεν κάνουν δικαιολογώντας τα συχνά με ανυπόστατες θεωρίες,ή και απαρχαιωμένα κλισέ(αν δεν θέλει να σωθεί,φταίει το αλκοόλ,και άλλα).
Κι αυτά τα ακούμε κυρίως στις μεγάλες πόλεις που τα προβλήματα μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί. Φανταστείτε τι συμβαίνει σε μικρότερους τόπους.
Τα λέω αυτά γιατί από προχθές προσπαθώ να μάθω πότε μπορεί κάποιος άστεγος να κάνει αίτηση. Βλέπετε βγήκε η υπουργός και είπε για παράταση του προγράμματος(δείτε πιο κάτω),έτσι γενικά.Το τι αφορά,αν πρόκειται για τους παλιούς ενταγμένους στο πρόγραμμα ή για νέους το άφησε αδιευκρίνιστο.
Το βίντεο με την Νατάσσα Μορφογιάννη ανέβηκε 22/11/2014,και οι αιτήσεις των Δήμων στο πρόγραμμα όπως φαίνεται στον κατάλογο που δόθηκε έχουν γίνει στις 13/10/2014 !
Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» για 1.200 αστέγους
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  15/09/2014 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=631635

 Το πρόγραμμα 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ»
(Στο πλαίσιο των Δράσεων Στέγασης, Σίτισης και Κοινωνικής Φροντίδας για τους Αστέγους, του άρθρου 29 του ν. 4052/12, όπως ισχύει) 
Α. ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 
Το Πρόγραμμα στοχεύει σε οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Βραχυχρόνιας Φιλοξενίας ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων ή έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (άρθρο 9 του Ν. 4109/2013, ΦΕΚ 16, τ.Α΄) ως άστεγοι και δύναται άμεσα να επανενταχθούν. Επιπλέον, στοχεύει στην επανένταξη γυναικών που φιλοξενούνται σε Ξενώνες για γυναίκες θύματα βίας και σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, εφόσον στερούνται τη δυνατότητα, ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή κατοικία. 
Ειδικοί Στόχοι του Προγράμματος: → Η άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας → Η επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής επανένταξης 
Από το Πρόγραμμα επιδιώκεται να ωφεληθούν 1200 άτομα για διάστημα έως και ενός έτους. Από το σύνολο των ατόμων, ποσοστό 40% ανά εγκεκριμένο σχέδιο τουλάχιστον, πρέπει να συμμετέχει και στους δύο πυλώνες ενεργειών, με κόστος που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ, ανά ωφελούμενο άτομο. Σε περίπτωση που ωφελούμενος συμμετέχει μόνο στον πυλώνα της στέγασης, το ανώτατο ποσό με το οποίο δύναται να επιχορηγηθεί είναι 5.500 ευρώ. 
 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ 
Μεμονωμένα άτομα - Δαπάνες στέγασης- Κάλυψη ενοικίου για διάστημα έως ενός έτους- Έως του ποσού των 180 ευρώ για ένα άτομο, έως 240 ευρώ για δύο ενήλικες μηνιαίως 
Έως του ποσού των 280 ευρώ για οικογένεια μηνιαίως .
Κάλυψη εξόδων επισκευής υφιστάμενης κατοικίας έως του ποσού των 3.600 ευρώ 
 Δαπάνες οικοσκευής, βασικών αναγκών ένδυσης, υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας κλπ έως του ποσού των 1.500 ευρώ ( 2.000 ευρώ για οικογένειες)
Η συνέχεια εδώ:
http://www.eiead.gr/publications/docs/%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82%20%CE%95%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AE%CF%82.pdf
και εδώ: http://www.eiead.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=294&Itemid=219&lang=el
και εδώ:

http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/ip-ergasias-ilopoieitai-to-programma-koinonikis-prostasias-kai-sinexizontai-oles-oi-domes-koinonikis-pronoias

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες των αποτελεσμάτων για:
-ΑΤΤΙΚΗ
https://drive.google.com/file/d/0B6lQWFuyaL2dS1ZnaWd0MF9iZDg/view
-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
https://drive.google.com/file/d/0B6lQWFuyaL2dNU9CMFdRcWdZQUU/view
-ΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
https://drive.google.com/file/d/0B6lQWFuyaL2deHFVRDdMLXF6OWM/view
Σε μια πρόσθεση που έκανα,τους έβγαλα 916-οι υπόλοιποι ;
Σε άλλη ανακοίνωση αναφέρουν 800
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:7o-KT2vzARoJ:www.opengov.gr/minlab/wp-content/plugins/download-monitor/download.php%3Fid%3D31+&cd=8&hl=en&ct=clnk&gl=gr

Η δράση αυτή ανακοινώθηκε στον τύπο αλλά πέρασαν 8 μήνες έως να ξεκινήσει.Πολλοί άνθρωποι θα παραιτήθηκαν από την προσπάθεια φαντάζομαι.

Πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης 1.200 αστέγων από ...

www.capital.gr/story/2108727



Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε αυτό:
NEO
9/02/2016
Παράταση προθεσμίας υλοποίησης
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. Δ23/οικ.4627/310 01-02-2016 ΑΔΑ: 6ΦΜΔ465Θ1Ω-ΜΩΑ Απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα: «2η Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης του Προγράμματος Στέγαση και Επανένταξη», παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης των Σχεδίων του προγράμματος «ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ» έως την 31η/12/2016 και η ημερομηνία κατάθεσης φακέλων αποπληρωμής έως την 28η/02/2017.
02/10/2015
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ενημερώνουμε τους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ» μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015 να έχουν οριστικοποιήσει τον πίνακα των ωφελουμένων (με αντικαταστάσεις κτλ) και να έχουν ενημερώσει την πλατφόρμα του Προγράμματος. Να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι κάθε Σχέδιο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016.
Επισημαίνουμε επίσης, ότι οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ» δεν μπορούν να είναι και ωφελούμενοι του Προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ή του ΤΕΒΑ, ενώ άμεσα πρόκειται να γίνει διασταύρωση των στοιχείων των ωφελουμένων, ώστε να διερευνηθεί η συμμετοχή τους σε περισσότερα του ενός προγράμματα
http://www.eiead.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=294&Itemid=219&lang=el

Είναι αρκετά όσα γίνονται; Στην Αττική για παράδειγμα ωφελήθηκαν μόνο 50 άτομα.Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο; 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ» 
Ημερ. Αίτησης-13/10/2014
Δήμος Αθηναίων
Εταίρος/οι(ΕΑΤΑ), ΕΠΑΝΟΔΟΣ -Άτομα  50 -Προϋπολογισμός 431.000, 00

Search Results

Στην Περιφέρεια κατά την ψήφιση του προυπολογισμού για το 2015


Η επικεφαλής της παράταξης "ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΔΝΤ", Δέσποινα Κουτσούμπα, στην εισήγησή της τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να εισηγείται η νέα περιφερειακή αρχή τον προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης Σγουρού και να τον παρουσιάζει ως νέο. Ένας προϋπολογισμός θα έπρεπε να αποτυπώνει μια άλλη λογική, θα έπρεπε να απαντάει σε βασικές κοινωνικές ανάγκες που κατανέμονται σε τρεις άξονες, με πρώτο άξονα τη φτώχεια, σίτιση και ανεργία, δεύτερο άξονα το κοινωνικό κράτος (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, υγεία) και τρίτο άξονα περιβάλλον και ποιότητα ζωής (πράσινο, παραλιακό μέτωπο, αποχέτευση, ύδρευση σκουπίδια). Σε αυτά περιμέναμε να παρουσιαστεί μια συνολική λογική για το ποιά είναι η πολιτική της νέας περιφερειακής αρχής. Αυτά δεν απαντιούνται με τα 13 εκ. κοινωνικών δαπανών σε συνολικό προϋπολογισμό 588 εκ. ευρώ»


Η Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, κ. Κατερίνα Θανοπούλου, στην εισήγησή της αναφέρθηκε στις ουσιώδεις διαφοροποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2015, τονίζοντας ότι «αποτελούν ένα μικρό αποτύπωμα της δικής μας φιλοσοφίας, των δικών μας κατευθύνσεων αλλά και μιας στρατηγικής κατεύθυνσης στην εφαρμοσμένη πολιτική για την Περιφέρεια Αττικής» και επεσήμανε ότι «ο τομέας της κοινωνικής πολιτικής αλλά και οι αναγκαίες δράσεις αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκονται στο κέντρο των αρχικών αλλαγών στο συζητούμενο προϋπολογισμό αλλά και στον πλήρως αναμορφωμένο που θα κατατεθεί μετά τις γιορτές».
Στη συνέχεια η κ. Θανοπούλου, θέλοντας να δώσει το στίγμα της αλλαγής προσανατολισμού προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο και περιβαλλοντική ευαισθησία, παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία που αποτυπώνουν την προσπάθεια της νέας περιφερειακής αρχής να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εξαπλασιάζοντας τις αντίστοιχες δαπάνες.
Πιο συγκεκριμένα: 1.958.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015 που κατέθεσε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. 13.283.000 ευρώ στον προϋπολογισμό που καταθέτουμε εμείς. Εξαπλασιασμός που δεν εξαγγέλλεται απλώς αλλά δεσμευτικά θα υλοποιηθεί! Και είναι το πρώτο μικρό βήμα μέσα σε ούτε δύο μήνες». Αναφερόμενη ενδεικτικά στις κοινωνικές δράσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό πρόσθεσε τα παρακάτω:
-  Στέγαση και Επανένταξη Αστέγων: ήταν 0 ευρώ και τώρα είναι 2.700.000.
- Δράσεις για Εξαρτήσεις και προαγωγή Ψυχοκοινωνικής Υγείας: ήταν 458.000 και τώρα είναι 2.158.000
- Πρόγραμμα καταγραφής και στήριξης γυναικών σε περιπτώσεις κακοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού: ήταν 0 ευρώ και τώρα είναι 280.000
-  Περιφερειακό Γραφείο καταγραφής προβλημάτων ένδειας και διασύνδεσης δομών κοινωνικής μέριμνας: ήταν 0 ευρώ και είναι 100.000.
- Επανασύνδεση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε περιπτώσεις που έχουν διακοπεί λόγω ένδειας: ήταν 0 ευρώ και τώρα είναι 2.250.000.
- Πρόγραμμα Σίτισης μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με Δήμους, δομές Αλληλεγγύης, Εκκλησία κλπ: ήταν 0 ευρώ και είναι 1.000.000.
-  Παροχή υπηρεσιών Υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες και παιδιά μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με Νομικά Πρόσωπα: ήταν 1.500.000 ευρώ και είναι 4.400.000.
-Πιλοτικό Πρόγραμμα «Αττική Γραμμή κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού»: ήταν 0 ευρώ και είναι 350.000.
Κλείνοντας την εισήγησή της η κ. Θανοπούλου, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι «οι αρχικές αυτές αναμορφώσεις δηλώνουν τη δέσμευσή μας για μία άλλη φιλοσοφία ανάπτυξης με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΖΩΗΣ, για ουσιαστική αντιμετώπιση των απλών μα γιγάντιων προβλημάτων και με αναπτυξιακού περιεχομένου δαπάνες, με δομικές αλλαγές που εστιάζουν στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας».
Διαβάστε όλες τις τοποθετήσεις :http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=12930:-2015&catid=3&Itemid=31

Aris Chatzistefanou @xstefanou  
Και ενώ συζητάμε τι δεν πήγε πολύ καλά στη "διαπραγμάτευση" ομάδες γιατρών επισκέπτονται τώρα (19/1/2016)άστεγους στη Σταδίου να δουν αν ζουν από το κρύο.



Κάθε Δήμος της χώρας έχει τo  δικό του Δίκτυo Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης,με τα στελέχη του και τα κονδύλια του από το ΕΣΠΑ, ΕΚΤ,κ.λπ.,και όποιος ισχυρίζεται ότι δεν αρκούν, το λέει είτε γιατί δεν έχει ασχοληθεί για να μάθει, είτε εκ του πονηρού.

Σε ένα παλιότερο κείμενο σχετικά με τον νόμο για :  "Προδιαγραφές Κοινωνικών Δομών Άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας",γράφαμε: μπορεί ο καθένας να αναρωτηθεί,τι το κακό έχει; Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες που προσφέρονται από το κράτος θα πρέπει να βασίζονται σε κάποιους κανόνες λειτουργίας. Σωστά;σωστά.
Αλλά εδώ αναφερόμαστε σε κόσμο που έχασε τα πάντα διότι δεν είχε να πληρώσει, χρωστάει από απλές κλήσεις παρκαρίσματος μέχρι και ΦΠΑ, ή στα ταμεία, ή σε τράπεζες,ή σε διατροφές παιδιών και κρύβεται, για να μην μπει φυλακή. Πως θα πάει  αυτός ο άνθρωπος να δώσει τα στοιχεία του για ένα πιάτο σούπα, ή  μια διανυκτέρευση;
Όποιος έχει αντιρρήσεις με αυτήν την διαπίστωση, τον παρακαλούμε να μας  αναπτύξει το δικό του σκεπτικό. Πείτε μας την γνώμη σας. Μπορεί οι σκέψεις μας να είναι λάθος."
Η μετέπειτα πραγματικότητα δικαίωσε εκείνες τις ενστάσεις Αλλά είναι πολλές οι εμπειρίες για να αναπτυχθούν σε ένα κείμενο.Χρειάζεται  μάλλον ένα αφιέρωμα.
Στο βίντεο που ακολουθεί,στο 5:37 ο Νίκος, μόνιμος κάτοικος Ομονοίας, καταθέτει την εμπειρία του.Πολλές φορές όταν περνώ από εκεί τον ρωτάω αν τον θυμήθηκαν αυτοί με τις πολυδιαφημισμένες  δράσεις τους. Δείτε το.




Η Πραγματικότητα Της Φτώχειας Σε Αριθμούς

Αλλά καλό είναι εδώ να θυμηθούμε  πως ορίζεται η "φτώχεια".
Σύμφωνα με την έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών για το 2008 της ΕΣΥΕ, με στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2007, το ποσοστό των φτωχών έμεινε αμετάβλητο παρά την οικονομική ανάπτυξη που γνώριζε τότε η χώρα. Ένας στους πέντε Έλληνες, δηλαδή 2.186.869 άνθρωποι, βίωναν εκείνη την περίοδο τη φτώχεια ,και αυτό γιατί ως  ετήσιο εισόδημα συγκέντρωναν 6.480 ευρώ το χρόνο. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Γράφει ο Γκαθ @Gath___  
Σύμφωνα με έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη ένας στους τέσσερις πολίτες σε αυτές τις περιοχές έχει να ανάψει το καλοριφέρ από το 2010.
--------1 στους 5 πολίτες σε Κυψέλη, Α. Πατήσια, Αγιο Παντελεήμονα, Νίκαια, Πέραμα και Ρέντη καταφεύγει στα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία
___  Ενας στους πέντε στερούνται σταθερής τηλεφωνικής σύνδεσης και σχεδόν 3 στους δέκα δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ
___  Στο 17% έχει κοπεί τουλάχιστον μια φορά το ρεύμα ή το νερό καθώς δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς
___Ενας στους τέσσερις ερωτηθέντες έχει αναγκαστεί να προβεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ
Περίπου 30 χιλιάδες παιδιά, τα περισσότερα 15-17 ετών, αναγκάζονται κάθε χρόνο να εγκαταλείψουν το σχολείο για λόγους επιβίωσης

https://twitter.com/Gath___/status/690125906430578689
ΥΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΕΡΗΣΗ
Η Ελλάδα παρουσιάζει από τα υψηλότερά ποσοστά υλικής αποστέρησης στην Ε.Ε, ενώ στο 11,2% βρίσκεται και στο ποσοστό ακραίας υλικής αποστέρησης. Ο εναλλακτικός αυτός δείκτης, βασίζεται στη δυνατότητα κάλυψης των παρακάτω 9 δεικτών αναγκών:
1. γεύμα με ψάρι ή κρέας κάθε δεύτερη ημέρα
2. μια εβδομάδα διακοπές το χρόνο
3. αντιμετώπιση έκτακτων εξόδων
4. επαρκή θέρμανση στο σπίτι
5. αποπληρωμή χωρίς δυσκολίες των τοκοχρεολυσίων, των ενοικίων και των λογαριασμών
6. πλυντήριο στην κατοικία διαμονής
7. έγχρωμη τηλεόραση στην κατοικία διαμονής
8. τηλέφωνο στην κατοικία διαμονής
9. κατοχή αυτοκινήτου
Ένα νοικοκυριό χαρακτηρίζεται από υλική αποστέρηση, όταν αδυνατεί να καλύψει
τουλάχιστον 3 από τις 9 αυτές ανάγκες. Επίσης, χαρακτηρίζεται από ακραία υλική
αποστέρηση όταν υπάρχει αδυναμία κάλυψης τουλάχιστον 4 από τις 9 ανάγκες.
Το 42,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 0,3%.
Το 69,5% του φτωχού πληθυσμού και το 24,9% του μη φτωχού έχει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας περίπου 600 ευρώ.
Το όριο της φτώχειας ορίζεται (με βάση τα στοιχεία του 2010) στο ποσό των 549, 25 ευρώ μηνιαίως (6.591 ευρώ ετησίως) ανά άτομο και σε 13.842 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Το 2008 οριζόταν 
στα 650 ευρώ ανά άτομο.
Όμως το μέσο ελάχιστο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας, με βάση την δήλωσή τους, ανέρχεται σε 2.235 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.808 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.350 ευρώ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας για τον κίνδυνο φτώχειας της Ε.Ε. μετά τις Λετονία, Ρουμανία και Βουλγαρία, χώρες με αρκετά χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα (στοιχεία πριν το 2011)
 Από την εισήγηση που έκανε η Μαρία Μαρινάκου* στην Ανοικτή Δημόσια Συζήτηση για τη φτώχεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη στις 8 Νοεμβρίου 2012,και συνεχίζεται πιο κάτω.
(*από το Δ.Σ του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας )

Είμαστε στο 2012,και έχουν ήδη αρχίσει να διοργανώνονται ημερίδες και συνέδρια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Εδώ οι ερμηνείες για την στόχευση αυτών των κινήσεων είναι πολλές. Σίγουρα δεν διακατέχονται όλες από ανιδιοτέλεια και ειλικρίνεια.
Παρ'όλα αυτά ,είναι υποχρεωμένοι -πονηροί και αθώοι-να περιγράψουν το πρόβλημα όπως έχει.
Ας εκμεταλλευτούμε τις διαπιστώσεις τους.

Οικονομική Κρίση, Κοινωνική Πρόνοια και Κοινωνία των Πολιτών
Η επίδραση της οικονομικής κρίσης
στους τυπικούς και άτυπους φορείς της κοινωνίας πολιτών στο χώρο της κοινωνικής
αλληλεγγύης και οι νέοι περιορισμοί της κοινωνικής ιδιότητας του πολίτη την περίοδο 2010-2013
Ευρήματα πιλοτικής εμπειρικής έρευνας και προτάσεις πολιτικής
Το Παρατηρητήριο για την Κρίση (κλικ)λειτουργεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»
3,9 εκατ. Ελληνες στο όριο της φτώχειας το 2013, σύμφωνα με τη Eurostat


Στοιχεία που σοκάρουν από την ενδιάμεση έκθεση του Γραφείου της Βουλής για το 2014

Την Πέμπτη 8/11 2012 , ο Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας διοργάνωσε μια Ανοικτή Δημόσια Συζήτηση για τη Φτώχεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τις αναγκαίες πολιτικές και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της διαρκούς εξάπλωσής της σε όλο και ευρύτερες ομάδες πληθυσμού. 
Στη συνάντηση συμμετείχαν άτομα και στελέχη του κοινωνικού χώρου στην Ελλάδα αλλά και εκπρόσωποι των Εθνικών Δικτύων Καταπολέμησης της Φτώχειας όλων των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και αντιπροσωπεία του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας (European Antipoverty Network-ΕΑΡΝ ) με επικεφαλής τον πρόεδρο Sergio Aires και τον διευθυντή Fintan Farrell, σε ένδειξη αλληλεγγύης στη χώρα μας, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.
Από τις εισηγήσεις καλύφθηκαν πολλές πτυχές και διαστάσεις του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν περίπου 3.000.000 Έλληνες πολίτες.
Δείτε εδώ ορισμένες από τις εισηγήσεις:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ  ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
 Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται σε έσχατο σημείο και συμπληρώνονται πληθυσμιακά από τα χαμηλότερα στρώματα της μεσαίας τάξης που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση για τις οικογένειες και τα παιδιά τους. 
Όπως τονίζουν τα μέλη του Δικτύου σήμερα είμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου, όπου αντί το κράτος να παρέχει προστασία απέναντι στη φτώχεια, την ανεργία και την ασθένεια, οι πολίτες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι, που αποτελούν τα τραγικότερα θύματα αυτής της κατάστασης. 
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ
Όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας χαρακτηρίζει τα μέτρα που πάρθηκαν και θα παρθούν ΑΔΙΚΑ και ΣΚΛΗΡΑ. (Βλέπε Μνημόνια 1 και 2 και τα χτεσινά μέτρα). Παρόλα αυτά δεν έχει προταθεί ούτε μία πολιτική κοινωνικής προστασίας που θα ανακούφιζε όσους/ες πλήτονται.Η μετάλλαξη της Ελληνικής κοινωνίας σε κοινωνία φτωχών, κοινωνία ανέχειας, επισφάλειας και σφοδρής ανισότητας, έχει επιτελεσθεί στο ιστορικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα των 2 ετών, στο οποίο το κράτος δεν αναγνωρίζει πλέον το ρόλο του ως εγγυητή των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και η κοινωνία δεν έχει προλάβει να αναπτύξει τυπικά και άτυπα δίχτυα προστασίας.
Ακόμα και εκείνο το υπολειμματικό κράτος πρόνοιας που αναπτύχθηκε από τη δεκαετία του 80’ με ανάπτυξη δομών και κοινωνικών υπηρεσιών συστηματικά συρρικνώνεται και κατακερματίζεται.
Έχουμε φτάσει πλέον σ’ ένα σημείο που ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί σε σχεδόν μη αναστρέψιμο επίπεδο, ειδικά στους τομείς της υγείας και  της κοινωνικής προστασίας.
Παραδείγματα:
Το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩ διαλύεται
Ο ΟΚΑΝΑ έχει απαξιωθεί
Τα ΚΕΠΑ έχουν εγκλωβίσει περίπου 70.000 άτομα με αναπηρία που περιμένουν να επαναξιολογηθούν
Χιλιάδες παιδιά με αναπηρία περιμένουν 2 μήνες στα σπίτια τους γιατί δεν μπορούν να μεταφερθούν σε σχολεία.
Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Λέρου, το προσωπικό κάλυπτε τα έξοδα σίτισης των τροφίμων μέχρι που ανέλαβαν ΜΚΟ να καλύπτουν βασικές ανάγκες
Ξενώνες παιδιών και εφήβων κλείνουν, ή δεν έχουν πόρους για να λειτουργήσουν (απλήρωτο προσωπικό επί μήνες κλπ).
Οι δήμοι αδυνατούν να δώσουν λύσεις γιατί δεν έχουν πόρους(αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια)
Οι ΜΚΟ που παραμένουν ανοιχτές παρέχουν βοήθεια με μειώσεις πόρων μέχρι και 60% ή χωρίς καθόλου χρηματοδοτικούς πόρους(εδώ μάλλον ομολογούν το συγκαλυμμένο τους ρόλο)
Το ΕΣΠΑ έχει λιμνάσει τουλάχιστον σε ότι αφορά στα μέτρα και τα προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης ενώ οι διαθέσιμοι πόροι συχνά αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής.
Με βάση τα νέα μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν που θα βρεθούμε το 2013 και μετά;
 Το 2013, το όριο της φτώχειας ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια .Οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Πολιτικές ελαχίστου εισοδήματος στην ΕΕ και στην Ελλάδα: Μια συγκριτική ανάλυση» επισημαίνουν ότι η βαθύτατη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια, «έχει σε σημαντικό βαθμό αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας».
Προσθέτουν όμως πως, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, βραδυπορεί.
«Η ζήτηση για κοινωνική μέριμνα από την πλευρά των πολιτών είναι έντονη, ενώ η προσφορά από το κράτος χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και διοικητικές δυσλειτουργίες. Έτσι το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από την οικονομική ύφεση στο άμεσο μέλλον» τονίζουν, για να προσθέσουν πως «κοινωνικές ομάδες όπως, οι μακροχρόνιοι άνεργοι, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι χωρίς ασφάλεια, οι οικογενειάρχες με χαμηλό εισόδημα, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία χρήζουν ειδικής μέριμνας.
Πρόκειται για ομάδες που βιώνουν τη συσσώρευση χρεών, τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση των φόρων. 
Λύσεις σε τοπικό επίπεδο, αποκεντρωμένα και τμηματικά
Τζανέτος Αντύπας - πρόεδρος ΔΣ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS
Βιώνουμε πλέον έναν «τέταρτο κόσμο» που κινείται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εναν κόσμο σύγχρονων «κλοσάρ» που ακόμη και τα χαρακτηριστικά τους (δημογραφικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά) ξεφεύγουν κατά πολύ από την κλασική εικόνα που είχαμε έως 
σήμερα. Σύγχρονοι «απόκληροι» οι άνθρωποι αυτοί που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Κοινωνία των Πολιτών.
 Ο Τζ. Αντύπας, πρόεδρος ΔΣ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS
«Η Περίπτωση της Ελλάδας: Ανεργία και Φτώχεια»
Στην παρούσα μελέτη εξετάζονται οι πολιτικές ελάχιστου εισοδήματος στις χώρες της ΕΕ με ιδιαίτερη αναφορά στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στα βασικά ζητήματα που αφορούν την υλοποίησή του».
Με βάση την έρευνα που πραγματοποίησαν οι συντάκτες της έκθεσης, «2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού».
Πιο συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, το επίδομα ανεργίας έλαβαν 233.000 άνεργοι όταν ο συνολικός αριθμός ανέργων ανερχόταν σε 1.355.000 άτομα, δηλαδή μόλις το 17% του συνόλου. Το δεύτερο τρίμηνο του 2013 το ποσοστό των δικαιούχων μειώθηκε περαιτέρω στο 12%. Επίσης, η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη και ταυτόχρονα εμφανίζει πολύ διευρυμένη φτώχεια των ηλικιωμένων.
Για τους ανασφάλιστους υπερήλικες προβλέπεται σύνταξη που χορηγείται από τον ΟΓΑ και η οποία χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό παρέχοντας ένα χαμηλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Ακόμα, τα επιδόματα αναπηρίας ήταν ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας τα οποία λόγω του στρεβλού συστήματος εξέτασης των αιτούντων κατέληγαν και σε μη πραγματικά δικαιούχους. Σε γενικές γραμμές, το κοινωνικό σύστημα ιστορικά έχει αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους του ενώ όπου έγινε προσπάθεια βελτίωσης μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων απέτυχε ακόμα περισσότερο».
Συνέχεια εδώ:http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/734692/sto-orio-tis-ftoheias-63-ekatommuria-ellines


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΣΤΕΓΩΝ...



Published on Dec 3, 2012
Το κράτος ολοένα αποδεικνύεται ανίκανο να ανταποκριθεί στα καθημερινά και πιεστικά τους προβλήματα. Μία νέα τάξη πραγμάτων χρειάζεται να διαμορφωθεί. Πέρα από κεντρικούς σχεδιασμούς.

Ο Λέων και πάλι στο 1:33



Στο 1:5  μιλά για τον εξευτελισμό στα συσσίτια

Διαβάστε την  πρόταση του oysia.blogspot για:
ΣΠΙΤΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ 
http://oysia.blogspot.gr/2011/10/blog-post_16.html
- Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης σε κάθε γειτονία. Να μην αφήσουμε να 
.. κανένα χωρίς,σπίτι, τροφή, ρεύμα, νερό και θέρμανση.
Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.