Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Μια θετική αλλαγή για τα καταστήματα

Στοπ στις επιδρομές της ΑΕΠΙ 
Με μία νέα επείγουσα εγκύκλιο, η οποία καταργεί ό,τι προέβλεπε η προγενέστερη του 2007, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει πραγματική ανάσα στους καταστηματάρχες

Στη θέση τους ήρθε να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, δηλαδή την ΑΕΠΙ, η οποία σαν άλλος …αστυνόμος εισέβαλε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, βεβαιώνοντας παραβάσεις. Διαδικασία μη σύννομη, σύμφωνα με την κρίση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Με μία νέα επείγουσα εγκύκλιο, η οποία καταργεί ό,τι προέβλεπε η προγενέστερη του 2007, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει πραγματική ανάσα στους καταστηματάρχες, τους οποίους απαλλάσσει από τον τρόμο βεβαίωσης παραβάσεων από την ΑΕΠΙ, δηλαδή έναν ιδιώτη και όχι μία δημόσια αρχή.

Η νέα εγκύκλιος, με ημερομηνία 24 Ιουνίου 2016, η οποία κοινοποιείται σε όλους τους δήμους της χώρας, φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη.

Με την νέα εγκύκλιο  έκλεισαν δύο μέτωπα: πρώτον ανακλήθηκε έγγραφο (6/3/2014) του υπουργείου Εσωτερικών προς την ΑΕΠΙ Α.Ε., με την οποία της δίνονταν η δυνατότητα να βεβαιώνει διοικητικές παραβάσεις σχετικά με την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεύτερον διαφοροποίησε σημαντικά εγκύκλιο (7-12-2007), η οποία όριζε τα της εφαρμογής νομοθεσίας σχετικά με την χορήγηση αδειών μουσικών οργάνων.

Φρένο και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Μετά από καταγγελία, στο μεταξύ, εκδόθηκε Έκθεση Ελέγχου από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η οποία απεστάλη προς το υπουργείο Εσωτερικών. Στα συμπεράσματά της, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Οι Οργανισµοί Συλλογικής Διαχείρισης πνευµατικών δικαιωµάτων όπως η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. δεν αποτελούν δηµόσια όργανα και κατά συνέπεια δεν µπορούν να βεβαιώνουν διοικητικές παραβάσεις σχετικά µε την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας Καταστηµάτων Υγειονοµικού Ενδιαφέροντος.
Επιπλέον οι «εκθέσεις ελέγχου» που φέρεται να εκδίδει η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. ή κάθε άλλος Ο.Σ.Δ., ή κάθε σχετικό έγγραφο µε το οποίο διαπιστώνεται η αναπαραγωγή µουσικών έργων δηµιουργών που αντιπροσωπεύονται από αυτούς, δεν συνιστά ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκληση της άδειας µουσικής και πολύ λιγότερο της άδειας λειτουργίας του ελεγχόµενου Κ.Υ.Ε. και πρέπει να εκτιµάται και να αξιολογείται από την αρµόδια Αρχή µόνο ως απλό πραγµατικό στοιχείο, το περιεχόµενο του οποίου χρήζει απόδειξης και επιδέχεται ανταπόδειξης.
Η συνέχεια (εδώ)
Διαδώστε αυτό το θετικό νέο  και ας  το γιορτάσουμε ραπάροντας  !




Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Προβλήματα με την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας


Συνέχεια από το προηγούμενο: Περί αστέγων
Σχετικά με  την ενημέρωση  για την Κοινωνική Οικονομία που έγινε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016  στον Ταύρο.
Στην ημερίδα μίλησαν οι Αν. Υπουργοί Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και η κ.Ράνια Αντωνοπούλου, οι οποίες ανέπτυξαν την πολιτική της κυβέρνησης για την ΚΑΟ.(ένας νέος όρος για την Κοινωνική Οικονομία) ,επίσης  μίλησαν εκπρόσωποι διάφορων "φορέων" Κοινωνικής Οικονομίας(1)
H κ. Φωτίου μίλησε  για: « την Κοινωνική επιχειρηματικότητα ως  όχημα για την κοινωνική προστασία». 
Η ομιλία της κ. Αντωνοπούλου είχε ως θέμα: «Η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα - προκλήσεις και προοπτικές».

Σε προηγούμενο κείμενο  στο Περί Αστέγων, είχα πει ότι θα αναφερθώ στη συζήτηση που έγινε με την υπουργό σχετικά με τα προβλήματα ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας και αν βρω την ομιλία της,  θα την αναρτήσω.Είναι η παρακάτω:




Μόλις οι υπουργοί τελείωσαν τις ομιλίες τους, βγήκα έξω από την αίθουσα γνωρίζοντας τι θα ακολουθούσε μετά  όπως ήταν αναμενόμενο από το πρόγραμμα.
Ακριβώς έξω από την πόρτα συναντώ έναν φίλο που πριν ξεκινήσει η ημερίδα με είδε να μιλώ με ένταση στη Φωτίου -συνομιλία που διακόπηκε απότομα γιατί άρχιζε η ομιλία της-και πιστεύοντας πως  είμαστε μόνοι άρχισα να του εξηγώ τι συζητούσα με την υπουργό  και συνέχισα  σχετικά με τα όσα ακούσαμε μέσα στην αίθουσα.
Και ξεκίνησα με την φράση :"δηλαδή απ'όσα ειπώθηκαν τι συμπέρασμα να βγάλουμε; τι νέο ακούσαμε  για την ανεργία; για τους αστέγους; ποιες λύσεις πρότειναν; 
Είναι η Κοινωνική Οικονομία  ένα άλλο εργαλείο "Κοινωνικής Πρόνοιας" ; 
"Θέλω να σου τονίσω πως δεν υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουν και το μεγάλο ζήτημα  είναι ότι έχουν αποκλείσει την αντιπροσώπευση των άμεσα ενδιαφερομένων/ συνεταιριστών  και  ανέργων από όλους τους μηχανισμούς,όπως έκαναν και οι προηγούμενοι".
Έ, λοιπόν πίσω μου ακριβώς ήταν η κ.Αντωνοπούλου, που προφανώς άκουσε τα όσα  είπα, και πλησιάζοντας με, με ρώτησε για τι μιλάω.
Θεωρώντας ότι έχω την ευκαιρία που έψαχνα μήνες τώρα, επανέλαβα  όσα είχα ήδη εκφράσει πριν προς τον φίλο μου και μετά  ξεκίνησα τις ερωτήσεις  για τον νόμο 4019 και τις αλλαγές που περιμένουμε χρόνια τώρα,για  την κακή  εφαρμογή του που η ίδια παραδέχτηκε αλλά  ως κυβέρνηση δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό ώστε να σταματήσει αυτό.
Μετά  την ρώτησα αν γνωρίζει για τα προβλήματα με τις μικροπιστώσεις  που δεν λειτουργούν στη χώρα μας, ποιος είναι αρμόδιος να απαντήσει σ'αυτό,
κι ακόμη  της ανέφερα  την παραδοχή του αρμόδιου γραμματέα του εν λόγω προγράμματος για την μη λειτουργικότητά του. 
Έκφρασα την απορία μου πως μιλά  για άλλη μια φορά για Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας από τη στιγμή που ως κυβέρνηση-  όπως  παραδέχονται-δεν έχουν χρήματα ούτε για τις συντάξεις!
Και φυσικά θα  μπορούσα  να επεκταθώ και σε άλλα θέματα αν δεν προλάβαιναν να την απασχολήσουν  τα άτομα που ξεκίνησαν να βγαίνουν από την αίθουσα.
Απάντηση δεν πήρα σε κανένα ερώτημα αλλά
πριν μας εγκαταλείψει, με παρότρυνε να περάσω από το υπουργείο για μια πιο αναλυτική ενημέρωση τις επόμενες ημέρες από το σύμβουλό της, που όλη αυτή την ώρα στεκόταν 2 μέτρα μακρύτερα  και άκουγε χωρίς να επεμβαίνει.

Φυσικά και πήγα. 
Και τα όσα άκουσα  εκεί θα άξιζαν μιας άλλης ανάρτησης αν το θέμα χρησίμευε στους άνεργους τους άστεγους ή στους αναγνώστες αυτού του ιστολογίου , αλλά δεν...

Κλείνοντας αυτό το κείμενο να πω πρώτον ότι ότι τα παραπάνω είναι μια περίληψη των όσων έγιναν σε εκείνη την ημερίδα, και δεύτερο ότι εδώ και καιρό  δεν αναρτούμε θέματα σχετικά με  την Κοινωνική Οικονομία για πολύ συγκεκριμένους λόγους που θα αναλυθούν στο μέλλον.

(1) και καμιά  ΚοινΣΕΠ μικρής κλίμακας. Αλλά να ξέρετε ότι αυτό συμβαίνει και εκτός κυβέρνησης  συχνά σε διοργανώσεις του εναλλακτικού χώρου!.


Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Στη διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για την "Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία"



Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ουρανία Αντωνοπούλου, θέτει από 14 Ιουλίου 2016 και ώρα 14.00 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της». Με την προτεινόμενη ρύθμιση στοχεύει στην ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, μέσω της δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, που θα διευκολύνει τη συμμετοχή όσων πολιτών το επιθυμούν σε παραγωγικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και οργανώνονται με τη διάχυση πρακτικών δημοκρατίας, ισότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων και των τοπικών κοινωνιών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Αναπληρώτρια Υπουργός καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. 
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Ουρανία Αντωνοπούλου
Εδώ το Νομοσχέδιο http://www.opengov.gr/minlab/?p=3381
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 24/07/2016 και ώρα 14:00.
Παλιότερο κάλεσμα
Μπείτε στον κόπο να σχολιάσετε,τώρα, που μας δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης.
Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε θέσεις εργασίας - κανονικές- μόνο από τύχη μπορούν να υπάρξουν και στο μέλλον περιμένουμε τα πράγματα  να χειροτερέψουν!
Δεν είναι ακαδημαϊκό το ζήτημα, λίγο από το χρόνο μας απαιτεί σήμερα αλλά αν τελικά ψηφιστεί όπως είναι, θα πρέπει να  ακολουθήσουμε τα έχουν αποφασιστεί πιθανόν για πολλά χρόνια μετά.(όπως συνέβη  και με τον Ν.4019/2011)
Τα 5 τελευταία χρόνια που αυτός ισχύει έχει παρερμηνευθεί και έχει "παιδέψει"όσους ξεκίνησαν ένα παρόμοιο εγχείρημα.
Σε πέντε ημέρες τελειώνει η διαβούλευση και τα σχόλια που έχουν γίνει είναι ελάχιστα.
Σε επόμενο κείμενο θα γίνει μια προσπάθεια να αναλυθούν τα ασαφή σημεία του νομοσχεδίου.
Βοηθήστε να μαθευτεί:πείτε το στους γνωστούς σας που βρίσκονται στην ανεργία ή σε άλλη έκτακτη ανάγκη.
Στείλτε μας σχόλιο ή e-mail,αν χρειάζεστε κάποια διευκρίνηση.



Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Επείγον Κάλεσμα Αλληλεγγύης



Με 23 πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, 6 στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, 1 στο Ειρηνοδικείο Αχαρνών (Μενίδι), 2 στο Ειρηνοδικείο Ιλίου, 3 στο Ειρηνοδικείο Καλλιθέας, 4 στο Ειρηνοδικείο Κρωπίας, 1 στο Ειρηνοδικείο Κυθήρων, 3 στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου, 1 στο Ειρηνοδικείο Μεγάρων, 2 στο Ειρηνοδικείο Ν.Ιωνίας, 2 στο Ειρηνοδικείο Νίκαιας, 2 στο Ειρηνοδικείο Πειραιά, 3 στο Ειρηνοδικείο Περιστερίου και 4 στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου συνεχίζεται το σχέδιο αναδιανομής των κατοικιών από τον ελληνικό λαό προς τις τράπεζες και τα κοράκια, με τις ευλογίες και την αρωγή της μνημονιακής συγκυβέρνησης Συριζα-Ανελ.
Η Κίνηση Πολιτών Νίκαιας Ρέντη με τους φίλους-λες και τα μέλη της θα είναι όπως κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Νίκαιας για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να γίνει πλειστηριασμός .

Αναλυτικά το πρόγραμμα στην εικόνα:

Τηλέφωνα επικοινωνίας για κάθε περιοχή από τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Αττικής (ΚΛΙΚ)και Ημερολόγιο κοινών δράσεων.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΟΧΙ




"Κάποιοι μίσησαν το ΟΧΙ.  Επιθυμούσαν να έρθει μια καταστροφή που ποτέ δεν ήρθε για να δικαιώσουν το δικό τους NAI σε όλα."
ΣΥΡΙΖΑ 2016,λολ ρε
Από  Errol Flynn ‏@nsgamer69  
Η εικόνα από δω:https://twitter.com/andrigiannakis

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Εικόνες της Αθήνας



 Μετά από πολύ σκέψη αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις εικόνες που συνήθως τραβώ περπατώντας και ας μην είναι καλής ποιότητας.
Απ'όσο θυμάμαι η τελευταία ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας ξεκίνησε στα πλαίσια της Eνοποίησης Aρχαιολογικών Xώρων Aθήνας το 2001. Ας δούμε πως κατέληξε σήμερα.


3ης Σεπτεμβρίου
                                         Το έργο ήταν πολύ φιλόδοξο.

Θέα από την 3ης Σεπτεμβρίου
                    Έγινε με όλα τα νόμιμα μέσα.Έγινε και διαγωνισμός φυσικά.
Από την 3ης Σεπτεμβρίου 

Ανατέθηκε σε μια ομάδα, η οποία μετά την σκληρή κριτική που δέχτηκε από τον κόσμο όταν είδε το αποτέλεσμα, ξεκαθάρισε ότι τα σχέδιά της δεν ακολουθήθηκαν.Η ζημιά όμως είχε ήδη γίνει.


Ε,όταν μιλάμε για "αισθητική ανάπλαση" ίσως εννοούμε αυτό!

Η Δημοτική αρχή υπολογίζοντας ποιος να ξέρει σε τι, τα τελευταία 2 χρόνια,έδωσε άδεια να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα  επάνω στην πλατεία.
 Πέρα απ'αυτό,η πλατεία λειτουργεί καλά και σαν άτυπο parking μιας και στο κέντρο λείπουν οι δωρεάν χώροι στάθμευσης.
Η μόνιμη  κατασκευή εντός του δημόσιου χώρου με ποιο ΦΕΚ άραγε έχει νομιμοποιηθεί;

Απόγευμα στην Ομόνοια 

Τα πάθη της πλατείας(1)
Η ανικανότητα των δημόσιων φορέων να διαχειριστούν τα ζητήματα της πόλης, η ψύχωση με το πράσινο και η απουσία ιδεών για το μέλλον της Αθήνας είναι τα τρία ανοικτά προβλήματα που διασταυρώνονται στην πλατεία Ομονοίας, λέει ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τζιρτζιλάκης
 «Αν δεν λύσουμε αυτά τα τρία προβλήματα, όσες φορές και αν την ξανασχεδιάσουμε θα σκοντάφτουμε πάντα στην κακή τους κυκλοφοριακή συνένωση» . Στην ουσία, με τη σημερινή της μορφή, η Ομόνοια άνοιξε τους ασκούς για να συζητήσουμε χωρίς αντιδράσεις πανικού για το πώς θέλουμε τους δημόσιους χώρους. 

Το πολυσυζητημένο γλυπτό της πλατείας
Με μια καλύτερη αξιολόγηση το "υδροκίνητο γλυπτό" (2) του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα μπορούσε να έχει  ενταχθεί και λειτουργικά στο χώρο όπως φαίνεται και στην εικόνα που ακολουθεί!
Τα ηλεκτροφόρα  σύρματα των τρόλεϊ έχουν γίνει ένα με το «Πεντάκυκλο»!




Από την Πανεπιστήμιου σε μια μικρή παύση της κυκλοφορίας .

Τετάρτη μεσημέρι -δίπλα από την στάση των τρόλεϊ - και είναι να απορεί κανείς πως δεν ντρέπεται γι'αυτήν την εικόνα η Δημοτική αρχή,η οποία έχει βάλει και τουριστικά λεωφορεία περιήγησης του κέντρου !
Οδός Πανεπιστημίου 6ος/2016 
Κεντρικό σημείο του βιβλίου, τα "Ορια της ανάπτυξης" (3)που επικρίθηκε πολύ, είναι ότι «η γη είναι πεπερασμένη» και η απεριόριστη αύξηση του πληθυσμού, των υλικών αγαθών κλπ θα οδηγήσει τελικά σε μια κατάρρευση. 
Πως εμφανίζεται αυτό μέσα στον αστικό ιστό;
Μιας και δεν υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών οι περαστικοί εφευρίσκουν διάφορες λύσεις!


Στύλος φωτισμού και κάδος απορριμάτων μαζί!
Στο τέλος της Πανεπιστήμιου δεν υπάρχει πουθενά καλάθι απορριμάτων..


Η βρωμιά δε των πεζοδρομίων δεν κρύβεται..στην Πανεπιστημίου και πάλι.

Μετά από  από δυο μέρες το ίδιο..μαζί με εκτεθειμένα καλώδια
Λεπτομέρειες...

Λεπτομέρειες...

κάπου στις αρχές της Ε.Μπενάκη
Στην γωνία στην Εθνική Τράπεζα από μακριά..
Λεπτομέρειες από κοντά

Έξοδος του ηλεκτρικού από τον οδό  Αθηνάς

Οδός Αθηνάς


Οδός Αθηνάς στην πιάτσα των ταξί.
Από μακριά οι ατέλειες εξαφανίζονται...
Πολύ επιτυχής αυτή η ενοποίηση δεν νομίζετε;

Συνεχίζεται
Πηγές
(1)Από παλιότερο αφιέρωμα για την πλατεία Ομονοίας (http://kikitriantafylli.wordpress.com)
(2) Το «Πεντάκυκλο»του Γιώργου Ζογγολόπουλου 
(3)το έβδομο κεφάλαιο
-Η ιστορία της πλατείας Ομονοίας, http://www.sansimera.gr/articles/324#ixzz34JuHUSKF
- Οι μεταμορφώσεις της Πλατείας Ομονοίας, εφ. Το Βήμα, 25/02/2001 http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=130998