Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Σε τι μπορεί να ωφελήσει η συστέγαση;


Συνέχεια από το προηγούμενο κείμενο [Η Δύναμη των ομάδων]

Σε τι μπορεί να ωφελήσει η συγκατοίκηση;

Πριν περάσουμε σε επιμέρους λεπτομέρειες όσον αφορά τη συστέγαση καλό είναι να δούμε πως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα για τους  μεγαλύτερους ανθρώπους που ζουν στις πόλεις  και ποιο το μέλλον που τους επιφυλάσσεται. 
Να ξεκινήσουμε από τις διαπιστώσεις.
Είναι δύσκολο να ζει κανείς μόνος. Όλοι το γνωρίζουν αυτό και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Όσο και να θέλει ο άνθρωπος να ζει "στην ησυχία του",θα έρθουν στιγμές που θα θέλει να μοιραστεί  τις μνήμες του,όσα τον απασχολούν ή τον απασχόλησαν στο παρελθόν του.
Στις σύγχρονες πόλεις η απομόνωση των ηλικιωμένων από τα οικεία πρόσωπα είναι σχεδόν κανόνας και όσο τα χρόνια περνούν, γίνεται η νέα κανονικότητα. 
Εδώ το εμπόδιο της συνύπαρξης με τους νεώτερους δεν είναι η έλλειψη αγάπης  και κοινών προτιμήσεων, αλλά ο χρόνος, ο τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις του.
Η έλλειψη  χρόνου έχει επιπτώσεις τόσο στους μεγαλύτερους ανθρώπους όσο και στους μικρότερους. 
Οι γονείς εργάζονται και τα παιδιά τους μεγαλώνουν με συντροφιά την τηλεόραση ή στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία- πηγαίνουν σχολείο από τα δύο τους χρόνια και μέχρι τα 18, ο χρόνος τους μοιράζεται σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών,γυμναστήρια,διάβασμα κ.λ.π.
 Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία  που δεν εργάζονται πια μένουν ατελείωτες ώρες μόνοι και όπως φαίνεται η διασκέδασή τους δεν διαφέρει πολύ από των νηπίων. Το 24ωρο του συνταξιούχου της πόλης περιλαμβάνει πολύ τηλεόραση, μικρές βόλτες και πολύ μοναξιά.
Όταν δεν μπορεί  πλέον να φέρει βόλτα τα απαραίτητα,τον περιμένει ένα κρεβάτι με την τηλεόραση απέναντι και πολλές φορές το γηροκομείο ή μια αποκλειστική.
*
Όπως όμως γνωρίζουμε, η υγεία  του σώματος και η  ζωντάνια του πνεύματος παραμένουν  όσο  τροφοδοτούνται από  έμπνευση,αγάπη  και καλή ψυχολογία. 
*
Οπότε ανεξάρτητα από την κρίση και τις οικονομικές ανάγκες υπάρχουν ακόμη πολλά περισσότερα κίνητρα για να μοιραστούν οι άνθρωποι την ίδια στέγη.
*
Επιγραμματικά, είτε επιλεχθεί η κοινή διαβίωση είτε μόνο η δέσμευση διαμοιρασμού κάποιων υποχρεώσεων (1) παράγονται πολλά οφέλη στην καθημερινότητα όπως:
Συναισθηματικό όφελος
Οικονομικό όφελος [με μειωμένους λογαριασμούς]
Κοινωνικό όφελος 
Περιβαλλοντικό όφελος 
Ας τα πάρουμε ένα ένα.
Θετικές Συναισθηματικές Επιδράσεις
Αποκατάσταση του συναισθήματος  ασφάλειας και πνευματικής υγείας μέσω της συμμετοχής
Ανάδειξη της δημιουργικότητας των μελών μέσω δραστηριοτήτων που θα δίνουν την ευκαιρία εξάσκησης σε νέες ή παλαιότερες δεξιότητες όπως: εκπαίδευση στην τεχνολογία, ομιλίες και καταγραφές, μουσικές βραδιές, αυτοσχεδιασμοί, επιτραπέζια παιχνίδια,κ.ά.
Άνεση στις επιλογές ελεύθερου χρόνου και καλύτερη αξιοποίησή του με:περιηγήσεις, αναδασώσεις,γυμναστική, εκμάθηση ξένων γλωσσών, χορών,προβολή ταινιών,κλπ ]
Μείωση του άγχους στη διεκπεραίωση υποθέσεων με το δημόσιο
Μείωση του οικονομικού άγχους μέσω της παραγωγής προϊόντων ή υπηρεσιών και όφελος από αυτά.
Κοινωνικοποίηση[με δημιουργία σημείου πληροφόρησης για το εγχείρημα τα πολιτιστικά και παραγωγικά  του χαρακτηριστικά, κλπ. 
@
Χαρακτηριστικά  της ζωής που δεν αλλάζουν:

Η ελευθερία  του τρόπου ζωής
Ο προσωπικός χρόνος
Το προσωπικό κεφάλαιο 
Οι κοινωνικές επαφές και τα ταξίδια
@
Κι αυτό είναι το πριν 
Μοναχικότητα
Ανασφάλεια


Βουβαμάρα
Χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των εξόδων
Δαπάνες σε ΔΕΚΟ
Δαπάνες διατροφής και καθαριότητας[κοινές παραγγελίες ειδών πρώτης ανάγκης]
Δαπάνες συντήρησης χώρου και προσωπικών αντικειμένων
Εξοικονόμηση σε δαπάνες προϊόντων ή υπηρεσίες[Μεταφορικά, Ιατρικά και άλλα]
Κέρδη από φιλοξενία ομάδων, πολιτιστικές διοργανώσεις ,κ.ά.
@
Θετικές Οικολογικές επιδράσεις
Κοινές Μεταφορές
Εξοικονόμηση  Ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,ανακύκλωση,κ.λ.π.
Χρήση τοπικών υλικών
Ανακύκλωση υλικών  
Καλλιέργεια τροφής

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ  ΠΟΡΟΙ 
Επιλογή κατάλληλου κτιρίου
-Να έχει δυνατότητες ανάπτυξης κήπου ή αξιοποίηση της ταράτσας
-Να υπάρχει δυνατότητα προσωπικών χώρων[ μπορεί να είναι μικρότεροι από το ιδανικό, αρκεί να είναι αρκετά κοντά σε αυτό που ο καθένας χρειάζεται].
-Εξοπλισμός 
Το κόστος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί 
Ενοίκιο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ
Ταμείο για  αναλώσιμα και βλάβες 
Μπορεί μετά από έρευνα να βρεθεί κατάλληλος χώρος σε οικονομική τιμή ή και με παραχώρηση.
Έσοδα μπορεί να υπάρχουν από την πώληση οποιουδήποτε δημιουργήματος που θα παραχθεί για να υποστηρίξει τους σκοπούς  της ομάδας[Ημερολόγια,χειροτεχνήματα,σαπούνια,κονκάρδες,μπλουζάκια,κ.ά]

(1)Προϊόν ή Υπηρεσία;
Η  "συν-βίωση" μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά και σε άλλες επιμέρους ελλείψεις που ενδεχόμενα θα υποδειχθούν από πολίτες με τις ίδιες ή παρόμοιες ανάγκες.  Θα μπορούσε να ξεκινήσει ως ομάδα αλληλοβοήθειας  σε διάφορα θέματα πριν καταλήξει στην συγκατοίκηση.Τέτοιες συζητήσεις στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει πολλές φορές  στο παρελθόν και πολλές απ'αυτές κατέληξαν σε θετικά αποτελέσματα.
Αυτονομία και κοινότητες το 2012
Για να συμβεί αυτό βέβαια θα πρέπει να ξεκινήσει ένας  νέος κύκλος  συναντήσεων  με όσους ενδιαφέρονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες.Γράψτε ένα σχόλιο.